Rännien ja vesikourujen puhdistus puolivuosittain on tärkein sadevesijärjestelmän ylläpitotoimi

Rännien ja vesikourujen puhdistus on tärkeä ja säännöllisesti hoidettava huoltotyö, joka edesauttaa koko rakennuksen pysymistä kunnossa. Roskia täynnä oleva vesikouru ei toimi oikein ja aiheuttaa talolle jopa kosteusvaurioriskin. Näennäisen pieneltä tuntuva askare voi pahimmassa tapauksessa laiminlyötyä aiheuttaakin laajan mittakaavan tuhoja, joita on joskus vaikea uskoa todeksi. Eihän kaikkiin rakennuksiin kosteusvaurioita ja hometta tule, vaikka sadevesijärjestelmä toimisikin hieman vajaateholla. Monia pienempiä ongelmia ja useita välillisesti kehittyviä vaivoja voi kuitenkin ilmetä varsinkin silloin, kun ongelma pitkittyy. Kaikki isommat, pienemmät ja myös ne välilliset vaivat voidaan kuitenkin ehkäistä jo ennalta tai hoitaa ajoissa kuntoon sillä, että katosta ja sadevesijärjestelmästä pidetään säännöllisesti huolta. Rännien ja vesikourujen puhdistus on yks työmäärään nähden sangen tehokas keino pitää katon vedenpoisto toimivana. Samalla me voimme helposti myös tarkistaa systeemin kunnon ja tehdä tarvittavat pikkuhuollot.

Yksi suurimmista ongelmistahan rännien roskaantumisessa on se, että roskan kertymistä niihin ei aina ole kovinkaan helppo havaita maasta käsin. Ellei katolla käydä, ei tilanteesta ole useinkaan kovin hyvää kuvaa, paitsi silloin kun sateella vesi tulvii jossain kohdassa tai jopa koko lappeen pituudelta yli. Tai keväällä sulamisvesi valuu oudoista paikoista, kun räystäskourut ja -putket ovat jäätyneet umpeen roskan patoamasta vedestä. Joskus tässäkään vaiheessa ei huomata mitään omituista. Tai räystäs on tukkeutunut, jopa hajonnut jostain kohdasta, joka ei kovin hyvin näy mihinkään, ellei sitä erikseen mennä tarkastelemaan lähemmin. Räystään ongelmat voivat siis muhia rauhassa pitkäänkin pikkuhiljaa pahentuen. Harvoin ne nimittäin itsestään ratkeavat, jos niitä on kehittynyt.

Oli katto sitten ihan tavallinen tai vaikkapa jyrkkä tai korkealla, niin tulemme toteuttamaan rännien ja vesikourujen puhdistukset täyden palvelun avaimet käteen -periaatteella. Palveluumme kuuluu se, että tuomme mukanamme ahkerat tekijät, tietotaidon sekä tarvikkeet työkaluista mahdollisiin henkilönostimiin. Kun olemme tyhjentäneet rännit kaikenlaisesta roskasta, tarkistamme tietenkin myös vesikourujen kokonaisvaltaisen toimivuuden kaadosta kiinnityksiin.

Kun tulemme tekemään rännien ja vesikourujen puhdistukset, katsastamme samalla reissulla katon tilanteen kokonaisuudessaan. Silmäilemme katteen pinnan kunnon, tutkien samalla irvistävätkö saumat ja riittävätkö kiinnitykset. Kurkkaamme katon kaikki läpiviennit ja katsomme että onko muun muassa harjatiiviste paikoillaan. Jos meillä on pääsy yläpohjaan, käymme katsomassa näkyykö siellä vuotojälkiä. Tutkimme yläpohjassa myös sen, missä kunnossa eristeet ovat, onko niitä riittävästi ja miltä aluskate näyttää. Katon tarkistus kuuluu kaikkiin meiltä tilattuihin kattotöihin ilman erillismaksua, esimerkiksi juuri puolivuosittaisiin rännien puhdistuksiin keväisin ja syksyisin. Jos tarkastuksessa jotain vikoja löytyy, ilmoittelemme sinulle korjaustarpeet tarjouksineen, jos haluat laittaa kattosi kuntoon pikapuoliin.

Kaikki varsinkin isompien kattotöiden tarjouspyynnöt etenevät meillä niin, että saatuamme yhteydenottosi pyrimme piakkoin sopimaan ajan katon katsastukselle. Akuuttitapauksissa tai rutiinihuolloissa ei aina voida tai ole tarpeen käydä tarjousvaiheen kattotarkistusta tekemässä. Aina muulloin se käytäntö pyritään toteuttamaan. Keskustelemme myös kanssasi kattoasioista, jotta voimme tarjouksessa aina huomioida sekä katon tarpeet että asiakkaan toiveet kattotöiden suhteen. Tarjous ja toimenpide-ehdotus perustuvat näin tosiasioihin. Kotisivuiltamme löydät myös linkin rahoituksen hakemiseen, jos se on tarpeen kattotöiden teettämiseksi. Meidän työmme on myös henkilöverotuksessa kotitalousvähennyskelpoista.

Säännöllisiin huoltoihimme, kuten kevät- ja syyshuoltoon sisältyy sadevesikourujen puhdistus

Sadevesikourut ovat tärkeitä puhdistettavia kerran tai kaksikin kertaa vuodessa. Kaksi pahinta roskaantumisen ajankohtaa katolle ja sadevesijärjestelmälle ovat kevät ja varsinkin syksy, kaksikin puhdistusta vuodessa voi olla täysin perusteltua suorittaa. Tällöin puista kertyy katolle irtoroskaa, keväällä voi olla myös katolle talvimyrskyjen myötä ajautunutta oksaa, puiden kukintaroskaa, runsain mitoin tahmeaa siitepölyä ja muuta moskaa. Syksyllä puolestaan varsinkin lehtipuiden lehtiroska tarrautuu tehokkaasti märille pinnoille. Roska päätyy katolta myös sangen helposti sadevesijärjestelmään niin luonnollisesti, kuin katon puhdistuksen yhteydessäkin.

Roskat keräävät kosteutta sekä katolla että kouruissa. Sadevesijärjestelmässä ne patoavat veden ja aiheuttavat vesikourun ennenaikaista kulumista parinkin eri mekanismin kautta. Seisova vesi ruostuttaa, kerää likaa ja lahottaa materiaaleja. Tämä käy hitaasti mutta varmasti yhdessä muiden luonnonvoimien kanssa. Toinen kosteuden aiheuttama ongelma muodostuu jäätymisen kautta. Jäätyessään vesi laajenee ja hajottaa paineella räystäskourujen liitoksia, aiheuttaa lommoja ja kuluttaa kourun pinnoitetta ihan kuten vesikatteellekin käy katon pinnalla.

Siinä missä katteen päällä alkaa ruoste ja sammal kukkia, sadevesijärjestelmä kärsii vähän eri tavoin. Yhdessä vesikate ja sadevesijärjestelmä kuitenkin toimivat, ellei kumpikin osa toimi hyvin, kokonaisuuskaan ei toimi kunnolla. Talvella roskat ja patoutunut vesi jäätyvät jopa täyttäen kourut ja putket kokonaan, jolloin vesikouru alkaa sulamisveden tullen tulvimaan yli. Painava jää voi myös vääntää kourun kaadon pieleen, joka entisestään pahentaa tilannetta. Kaadon tehtävä on tehostaa veden poistumista sadevesikourusta. Mutta myös muuten lommoutuneet, vinksottavat ja vääntyneet kourut ja putket hidastavat veden poistumista ja jopa keräävät vettä, jolloin syntyy inhottava oravanpyörä.

Kun roskat poistetaan katolta ja rännien ja vesikourujen puhdistus suoritetaan säännöllisesti, mitään vakavia vaurioita ei ehdi syntyä. Syyspuhdistus on erityisen tärkeä silloin, kun rakennuksen lähistöllä kasvaa isoja puita, joista katolle päätyy paljon lehtiroskaa tai miljoonittain havunneulasia. Myös pihapuut voivat yllättää kasvamalla pikkuhiljaa kyllin korkeiksi roskaamaan katon ja vesikourut. Tilanne tosiaankin vaihtelee rakennuksen ympäristön mukaan, mutta myös ajan kuluessa. Toisinaan pihaan istutetaan myös sellaisia puita, joista syntyy erittäin runsaasti kukintaroskaa, kun puut kasvavat vain kyllin suuriksi. Katon säännöllinen puhdistus ja tarkistus, joissa huomioidaan myös sadevesijärjestelmää, auttavat mukavasti huomioimaan myös roskaantumisriskiä ja pitämään kourut puhtaina.

Onnistuuko rännien puhdistus itse?

Rännit voi kyllä puhdistaa itse, mutta paljon kokeneena suosittelemme kuitenkin ammattimiestä asialle, siitä on monia hyötyjä. Erityisen tärkeää on huolehtia aina työturvallisuudesta, riippumatta siitä kuka työn hoitaa. Katto voi olla hyvin liukas, joten liukastumis- ja tippumisriski on usein olemassa. Mitä jyrkempi katto, sitä haastavampaa siellä työskentely on ja mitä korkeampi rakennus, sitä vaarallisemmaksi tippuminen käy. Meiltä löytyy jo omasta takaa kaikki tarvittava turvalliseen kattotyöskentelyyn märällä ja jäiselläkin katolla riippumatta sen jyrkkyydestä tai rakennuksen korkeudesta. Tuomme omat turvaköydet, valjaat, pitävät työkengät ja kaiken muun tarvittavan, joiden saamme homman hoidettua turvallisesti mutta tehokkaasti kuntoon.

Tarvittaessa tulemme tekemään puhdistuksen vaikkapa henkilönostimen avustuksella, keinoja siis löytyy osaamisen ohessa. Tikkaiden siirtely rakennuksen ympäri ja edestakaisin ylös ja alas kipuaminen on raskasta ja lopulta siinäkin tapaturmariski nousee. Lisäksi tikkaiden tukeminen vesikourujen varaan on riski, jos kouru onkin irti niin tikkaat eivät ole tulevalla pohjalla. Vesikourut voivat myös vääntyä niihin nojaavan painon vuoksi.

Roskien poistoon on nykyään saatavilla erilaisia työkaluja, joilla roskien puhdistus onnistuu maasta käsin. Tällöin ei kuitenkaan pysty näkemään ränniä tarkemmin. Roskia voi jäädä ränniin eikä rännin kuntoa pääse tarkistamaan, joten tällaisten välineiden käyttö ei pidemmän päälle ole varmin ja paras ratkaisu sadevesijärjestelmän pitämiseksi toiminnassa. Tietysti rännien kuorman keventäminen helpottaa niiden taakkaa, mutta aina välillä rännien tilannetta pitäisi tarkastella myös toisesta suunnasta. Rännien saumojen kunto, kaato sekä kiinnitykset ovat myös tärkeitä tarkistaa ja tarvittaessa huoltaa kuntoon. Sen lisäksi, että toteutamme tämän kaiken ammattitaidolla, katsastamme aina kattosi kuntoa kokonaisuudessaan, kun sinne kiivetään. Puhdistamme rännit myös katon puhdistusten yhteydessä, sillä roskalla, kuten katolta irronneella sammaleella on taipumus päätyä vesikouruihin ja jäädä sinne. Hoidamme asiat mieluusti kuntoon kokonaisvaltaisella tavalla.

Rännien sulatus – Ränni jäässä? Tilaa meiltä ekologinen ränninavaus höyryllä!

Rännien ja vesikourujen puhdistus voi vaatia välillä vähän radikaalimpiakin keinoja. Joskus talvi yllättää syksyn tukkimat vesikourut ja vesi jäätyy paikoilleen. Sitä onkin hieman vaikeampi lähteä poistamaan, kun vertaa vaikkapa märän lehtimössön kauhomiseen pois kouruista. Toisinaanhan tämä putkien ja kourujen umpeen jäätyminen huomataankin vasta keväällä, kun auringon lämpö alkaa sulattamaan lumia. Umpijäässä olevat kourut ja syöksyputket eivät tietenkään sula samaan tahtiin, eivätkä ne myöskään poista vettä, vaan sulamisvesi menee sieltä, mistä ikinä pääsee. Pitkin räystäslippaa ja välillä pitkin seinääkin. Tällöin on aika ottaa järeämmät keinot käyttöön ja ratkaista tilanne nopeasti.

Jos ränni tai syöksytorvi jäätyy talvella, on viimeinen temppu lähteä hakkaamaan sitä vasaralla. Todennäköisesti tämän tyyppiset voimakeinot aiheuttavat vain lisää harmia ja pian on vesikouru uusimiskunnossa. Kourut irtoilevat kiinnikkeistään, lommoontuvat tai halkeilevat materiaalista riippuen, liitokset avautuvat ja pinnoitteet lähtevät. Jäänpoistoon paras ratkaisu on sulatus höyryllä. Meiltä saat nopeat jäänsulatukset ekologisesti vesihöyryllä rakenteita rikkomatta. Höyrysulatuksessakin on oltava hieman kärsivällisyyttä ja jättää suuremmat takomiset välistä, vaikka vesi jo alkaisikin pikkuhiljaa tippua. Höyry tekee tehtävän kyllä tehokkaasti ja lopulta myös nopeasti.

Toisinaan sulatuksessa paljastuukin hyvin roskaiset räystäskourut ja ongelman syy voidaan päätellä siitä. Poistamme roskat sulatuksen yhteydessä, jos ne paljastuvat ongelman syyksi. Toisinaan jääongelman taustalla voi kuitenkin olla muitakin syitä, kuten katon lämpövuoto tai jolloin tapaa erikoisempi talvi. Sulatamme jäät myös katolta ja pudotamme lumetkin turvallisesti, jos katon kunnostus sitä vaatii. Monia katon kunnostustöitä voimme hoitaa ihan mihin aikaan vuodesta tahansa, myös talvisin. Joitain ongelmia on jopa helpompi ratkoa talvella, tai ne muuttuvat akuuteiksi pakkasen myötä. Lämpövuotoja voimme jäljittää talvella helposti. Samalla voimme pistää kuntoon katon eristeet ja muun muassa läpivientien tiivisteet, joiden kautta lämpö usein harakoille karkaakin. Pyrimmekin aina pelkän seurauksen hoitamisen asemesta ratkaisemaan myös ongelmien syyn ja alkulähteen. Jos se saadaan ratkaistua, saamme usein estettyä ongelman uusiutumisenkin samalla.

 

Vesikourujen puhdistustyöt ympäri Suomea:

 • A
  • Akaa
  • Alajärvi
  • Alavieska
  • Alavus
  • Asikkala
  • Askola
  • Aura
 • E
  • Eckerö
  • Enonkoski
  • Enontekiö
  • Espoo
  • Etelä-Karjala
  • Etelä-Pohjanmaa
  • Etelä-Savo
  • Etelä-Suomi
  • Eura
  • Eurajoki
  • Evijärvi
 • F
 • H
 • I
  • Ii
  • Iisalmi
  • Iitti
  • Ikaalinen
  • Ilmajoki
  • Ilomantsi
  • Imatra
  • Inari
  • Inkoo
  • Isojoki
  • Isokyrö
  • Itä-Suomi
 • J
 • K
  • Kaarina
  • Kaavi
  • Kainuu
  • Kajaani
  • Kalajoki
  • Kangasala
  • Kangasniemi
  • Kankaanpää
  • Kannonkoski
  • Kannus
  • Kanta-Häme
  • Karijoki
  • Karjaa
  • Karkkila
  • Karstula
  • Karvia
  • Kaskinen
  • Kauhajoki
  • Kauhava
  • Kauniainen
  • Kaustinen
  • Keitele
  • Kemi
  • Kemijärvi
  • Keminmaa
  • Kemiönsaari
  • Kempele
  • Kerava
  • Keski-Pohjanmaa
  • Keski-Suomi
  • Keuruu
  • Kihniö
  • Kinnula
  • Kirkkonummi
  • Kitee
  • Kittilä
  • Kiuruvesi
  • Kivijärvi
  • Kokemäki
  • Kokkola
  • Kolari
  • Konnevesi
  • Kontiolahti
  • Korsnäs
  • Koski Tl
  • Kotka
  • Kouvola
  • Kristiinankaupunki
  • Kruunupyy
  • Kuhmo
  • Kuhmoinen
  • Kuopio
  • Kuortane
  • Kurikka
  • Kustavi
  • Kuusamo
  • Kymenlaakso
  • Kyyjärvi
  • Kärkölä
  • Kärsämäki
 • L
 • M
 • N
 • O
 • P
  • Padasjoki
  • Paimio
  • Paltamo
  • Parainen
  • Parikkala
  • Parkano
  • Pelkosenniemi
  • Pello
  • Perho
  • Pernaja
  • Perniö
  • Pertunmaa
  • Petäjävesi
  • Pieksämäki
  • Pielavesi
  • Pietarsaari
  • Pihtipudas
  • Pirkanmaa
  • Pirkkala
  • Pohjanmaa
  • Pohjois-Karjala
  • Pohjois-Pohjanmaa
  • Pohjois-Savo
  • Pohjois-Suomi
  • Polvijärvi
  • Pomarkku
  • Pori
  • Pornainen
  • Porvoo
  • Posio
  • Pudasjärvi
  • Pukkila
  • Punkalaidun
  • Puolanka
  • Puumala
  • Pyhtää
  • Pyhäjoki
  • Pyhäjärvi
  • Pyhäntä
  • Pyhäranta
  • Päijät-Häme
  • Pälkäne
  • Pöytyä
 • R
  • Raahe
  • Raasepori
  • Raisio
  • Rantasalmi
  • Ranua
  • Rauma
  • Rautalampi
  • Rautavaara
  • Rautjärvi
  • Reisjärvi
  • Riihimäki
  • Ristijärvi
  • Rovaniemi
  • Ruokolahti
  • Ruotsinpyhtää
  • Ruovesi
  • Rusko
  • Rääkkylä
 • S
  • Saarijärvi
  • Salla
  • Salo
  • Saltvik
  • Sastamala
  • Satakunta
  • Sauvo
  • Savitaipale
  • Savonlinna
  • Savukoski
  • Seinäjoki
  • Sievi
  • Siikainen
  • Siikajoki
  • Siikalatva
  • Siilinjärvi
  • Simo
  • Sipoo
  • Siuntio
  • Sodankylä
  • Soini
  • Somero
  • Sonkajärvi
  • Sotkamo
  • Sulkava
  • Suomussalmi
  • Suonenjoki
  • Sysmä
  • Säkylä
 • T
  • Taipalsaari
  • Taivalkoski
  • Taivassalo
  • Tammela
  • Tampere
  • Tervo
  • Tervola
  • Teuva
  • Tohmajärvi
  • Toholampi
  • Toivakka
  • Tornio
  • Turku
  • Tuusniemi
  • Tuusula
  • Tyrnävä
 • U
  • Ulvila
  • Urjala
  • Utajärvi
  • Utsjoki
  • Uurainen
  • Uusikaarlepyy
  • Uusikaupunki
  • Uusimaa
 • V
  • Vaala
  • Vaasa
  • Valkeakoski
  • Valtimo
  • Vantaa
  • Varkaus
  • Varsinais-Suomi
  • Vehmaa
  • Vesanto
  • Vesilahti
  • Veteli
  • Vieremä
  • Vihti
  • Viitasaari
  • Vimpeli
  • Virolahti
  • Virrat
  • Vöyri
 • Y
  • Ylitornio
  • Ylivieska
  • Ylöjärvi
  • Ypäjä
 • Ä
  • Ähtäri
  • Äänekoski