Katto vuotaa Vantaa – Kattovuoto voi syntyä hiipien tai kertarysäyksellä

Katto voi vuotaa niin Vantaalla, Helsingissä, Espoossa, Nurmijärvellä, Tuusulassa, Keravalla kuin Sipoossakin. Kattovuoto on varsin tavallinen asia. Läheskään aina ei ole kyse mistään elämää mullistavista vaurioista, kuten lumen alla romahtaneesta katosta tai tuulen mukaan irronneesta katosta. Katto voi vuotaa savupiipun kohdalta, tai kenties jokin jiiri on menettänyt tiiviytensä. Katto saattaa vuotaa myös kattoikkunan, kattovalokuvun, kattoluukun tai vaikkapa ruuvinreiän kohdalta.

Ruuvin reiästä alkanut kattovuoto ei ole suurin suuri. Mitä aikaisemmassa vaiheessa katto korjataan läpiviennin kohdalta, sitä vähemmän vuotava kattoluukku tai kattovalokupukaan ehtii vaikuttaa kattokokonaisuuden kuntoon.

Parhaassa tapauksessa omakotitalon, paritalon, kesämökin, autotallin, taloyhtiön (rivitalon tai kerrostalon) tai jonkin muun kiinteistön katto päästään korjaamaan ennen katon vesivahinkoa – vaikka katto vuotaa, aluskate voi vielä estää kattorakenteiden kastumisen. Aluskatekin on vaarassa hajota, jos katto vuotaa Vantaalla pitkään, joten kaikki huonokuntoiset kohdat kannattaa korjata sitä mukaa kun niitä löytyy.

Katto voi alkaa vuotaa pikkuhiljaa. Ajan hampaan aiheuttamat tiilikattovuodot, peltikattovuodot ja huopakattovuodot syntyvät hiipien. Peltikattoa jäytää ruoste, tiili- tai huopakattoa sammaloituminen. Jossain vaiheessa haurastuminen laukaisee kattovuodon.

Jotkut kattovuodot alkavat kertarysäyksellä. Esimerkiksi myrsky voi saada vielä tovi sitten todella hyväkuntoisen ja tiiviin katon vuotamaan. Myös lumi voi aiheuttaa vaurioita, joiden takia katto menettää kykynsä pitää vettä. Syyllinen voi olla lumen paino, mikä rasittaa sekä katon rakenteita että sen liitoskohtia. Kattovuoto voi olla seurausta lumimassojen liikkeistäkin. Lumen mukana katolta voi pudota esimerkiksi kattoturvatuotteita.

Jotta kattovuodot pystyttäisiin torjumaan ja alkamaankin päässeet vesivuodot saataisiin lopetettua vikkelästi, kannattaa katto tarkastaa usein. Kehotamme tarkastamaan niin taloyhtiöiden, omakotitalojen, ulkorakennusten kuin piharakennustenkin katot puolivuosittain. Katon tarkastus hoituu yhtä aikaa vesikaton ja vesikourujen puhdistuksen kanssa, ja jos tilaat katon kevät- ja syyshuollot meiltä, saat katon tarkastuksen ilmaiseksi. Kuntotarkastus kertoisi niin rikkinäisistä tiilistä kuin kattotikkaista, joiden kiinnikkeet olisi hyvä kiristää. Kattotarkastajamme äkkäisivät myös pinnoitevauriot, kattoa vähitellen syövät sammaleet sekä ilmanvaihtohormit, joista tippuu kondenssivettä.

Kaikki kattovuotojen korjaukset sekä niitä ehkäisevät kattopaikkaukset ja -huollot ovat yksityisasiakkaille verovähennyskelpoisia. Myös kattoremontti oikeuttaa kotitalousvähennykseen, jos se on paras tapa puuttua vuotavaan kattoon (joskus asian laita on näin). Partnerimme finanssialalta järjestää kattokorjaukselle rahoituksen, ja tuota lainaa voi hakea kotisivujemme kautta.

Kokeneelta kattofirmaltamme saat kaikki kattotyöt parhaalla ammattitaidolla ja osaamisella. Katon korjaukset, kattohuollot ja kattoremontit toteutetaan laadukkaalla palvelulla sekä avaimet käteen pakettina. Paikkaamme vuotavat katot ja korjaamme aluskatteet. Saat meiltä kattohuollot aina sadevesikourujen puhdistuksesta, lumenpudotuksiin ja sammaleentuhokäsittelyihin. Asennamme, korjaamme ja uusimme kattoturvatuotteet sekä muut kattotuotteet, kuten kattoikkunat, kattovalokuvut ja kattoluukut. Huopa- ja palahuopakattotöihin meillä on erityisen paljon kokemusta, joten jos tarpeenasi on huopakaton korjaus tai huopakattoremontti, et parempaa tekijää löydä.

Ota yhteyttä kaikissa kattotöissä kattopalveluumme!

Huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa – Nämä asiantuntijat kunnostavat katon kuin katon

Ammattilaisemme asiantuntemus on laaja-alaista ja kiistattoman tasokasta. Meidän työntekijöillämme ei mene sormi suuhun, jos talon katto vuotaa. Vuotava tiilikatto, huopakatto tai peltikatto tarkastetaan Vantaalla mahdollisimman pian. Paikallistamme vuotokohdan ja peitämme kattoreiän tai muun huonokuntoisen kohdan. Näin katon alle ei pääse ainakaan enempää kosteutta. Kun olemme selvittäneet, millaisia vahinkoja kattovuodosta on jo ehtinyt syntyä, olemme valmiit antamaan oivan tarjouksen kattovuodon korjaamisesta avaimet käteen -pakettina. Katto on pian taas kunnossa, eikä uusiakaan kattovuotoja ole odotettavissa. Aina kun teemme katon korjauksen, tarjoamme ilmaisen kattotarkastuksen muiden huonokuntoisten kohtien löytämiseksi ja kunnostamiseksi. Mahdolliset huoltotarpeetkin tulevat huomattua, ja huollettu katto jaksaa kestää koviakin rasituksia.

Tiilikaton vuotoalttius lisääntyy yhtä aikaa käyttövuosien kanssa. Tiilikattovuodolle hyvin tyypillinen syy on rikkinäinen kattotiili, joten katto kannattaa tarkastaa puolivuosittain huonokuntoisten tiilien varalta. Rikkinäiset tiilet on uusittava, ja sammaleiset tiilet puhdistettava kasvustoista. Sammaleet lisäävät pakkasrapautumisen todennäköisyyttä. Jotta jää ei rikkoisi omakotitalon tai muun rakennuksen tiiliä, kannattaa ne tarpeen niin vaatiessa pinnoittaa. Pinnoite saa tiilet hylkimään kosteutta sen sijaan, että ikääntynyt tiili imisi vettä huokosiinsa.

Huopakatto muuttuu sitä kuivemmaksi ja joustamattomammaksi, mitä vanhempi se on. Huopakaton rasituksenkestävyyttä voidaan ylläpitää pitämällä katto mahdollisimman puhtaana. Myös bitumikatto voidaan pinnoittaa suurin piirtein puolivälissä sen elinkaarta. Näin rasitukset eivät synnytä kattoon vuotavaa alkavia halkeamia, eivätkä kasvustot aiheuta kattoreikiä tai saumavuotoja.

Ruoste voi iskeä kyntensä vanhaan peltikattoon, mutta ei uudehkokaan peltikatto ole turvassa ruosteelta, ellei sitä huolleta. Peltikattohuoltojen aatelia ovat kevät- ja syyspuhdistukset, joiden yhteydessä katto tarkastetaan pinnoite- ja ruostevaurioiden varalta. Kun katon asentamisesta on kulunut tarpeeksi pitkä aika, maalataan katto ruosteen torjumiseksi. Se, koska aaltopeltikatto tai vaikkapa suoraprofiilinen peltikatto pitää maalata, vaihtelee tapauskohtaisesti.

Kattotarkastus kertoisi myös pois paikoiltaan nousseista peltikattonauloista tai ruuveista, joiden tiivisteistä on jäljellä lähinnä muisto. Peltikattonaulojen ja kuluneiden ruuvien korvaaminen uusilla kateruuveilla estää kosteuden pääsyn katon alle. Paikoiltaan irronneet naulat kannattaa korvata ruuveilla senkin takia, ettei tuuli saisi niitä lähtemään irti.

Kova tuuli voi saada katon vuotamaan sen iästä riippumatta. Kattopeltien irtoaminen on yksi mahdollisuus. Tuuli ja katolle paiskautuvat oksat voivat irrottaa myös kattotiiliä. Huopakin saattaa revetä, jos tuuli pääsee puhaltamaan vuotien alle – näin voi käydä etenkin silloin, jos saumat eivät ole aivan tiiviit. Kattoturvatuotteitakin saattaa irrota tuulen voimasta, joten kattotikkaat tai esimerkiksi lumiesteet saattavat myrskyn jälkeen löytyä katon sijasta keskeltä pihaa.

Kattoturvatuotteet, rännit ja ilmanvaihtohormit voivat irrota myös katolta putoavan lumen matkaan. Siksi katon tarvikkeiden kiinnikkeet kannattaakin tarkastaa puolivuosittain, ja kaikki kaltevat katot tulee varustella lumiesteillä. Viranomaisten mukaan lumiesteet ovat pakolliset, jos katon kaltevuus on 1:8 tai enemmän.

Lumiesteistä huolimatta voidaan joinain talvina tarvita lumenpudotusta. Jos lunta on liian paljon tai se on jakaantunut epätasaisesti, on aika ottaa yhteyttä lumenpudottajiimme. Lumenpoistoa tarvitaan myös silloin, jos lunta on katon reunalla niin, että se voi pudota alas koska tahansa. Lumen äkillisellä alastulolla voi olla kohtalokkaat seuraukset, jos joku tai jokin jää lumen alle.

Myös jäänsulatus voi auttaa välttymään kattovuodolta. Mikäli tasakaton kattokaivot jäätyvät, voi katolle jäädä niin paljon vettä, että saumat pettävät. Saumat voivat pettää myös silloin, jos kaltevan katon reunoille syntynyt jäämassa estää sulamisvesien poistumisen katolta.

Aluskatteen ansiosta kattovuoto ei kastele kattorakenteita – heti. Aluskatteen kunto tuleekin tarkastaa yhtä aikaa vesikaton kanssa, sillä aluskatteen on hyvä olla aina valmiina kattovuotojen varalta. Vaikka ei olisikaan kovin todennäköistä, että paritalon, kerrostalon tai luhtitalon katto vuotaisi, kannattaa olla valmiina kaikkeen – esimerkiksi siihen, että katto vuotaa jonkin läpiviennin kohdalta. Seuraavaksi kerromme lisää siitä, mitä tehdä, jos katto vuotaa esimerkiksi savupiipun kohdalta.

Katto vuotaa piipun juuresta – Kattovuoto savupiipun kohdalla korjaantuu siinä kuin muutkin läpivientivuodot

Jos katto vuotaa Vantaalla, ota mahdollisimman pian yhteyttä. Meiltä löytyy paras asiantuntemus kattovuotojen korjaamiseen, olipa kyse saumavuodosta, jiirivuodosta tai vaikkapa vuotavista katon läpivienneistä. Me kiirehdimme paikan päälle korjataksemme katon. Kattovuoto ei ehkä ole ehtinyt aiheuttaa katon vesivahinkoa, jolloin tiilikaton, peltikaton tai huopakaton korjaaminen on erityisen nopeaa. Vaikka katon alapuoliset osat olisivat jo ehtineet tehdä tuttavuutta kosteuden kanssa, löydämme ratkaisut, joilla kattokokonaisuus saadaan jälleen hyvään kuntoon.

Kun puhutaan läpivientien kohdalta alkaneista kattovuodoista, tullee ensimmäisenä mieleen kattovuoto savupiipun juuresta. Katto ei mitenkään automaattisesti ala vuotaa piipun kohdalta, mutta toisinaan näin käy. Siksi suosittelemme sitä, että katto tarkastetaan puolivuosittain. Näin kuluneet tiivisteet päästään uusimaan ajoissa, eivätkä vääntyneet pellityksetkään jää korjaamatta.

Ammattilaisten asentama katto on todella tiivis, mutta vuosikymmenten aikana tilanne muuttuu, eikä suinkaan parempaan suuntaan. Säännöllisten kattotarkastusten ansiosta muutoksiin päästän tarttumaan jo varhaisessa vaiheessa. Katon kunnon tarkastuksen tulisi ulottua myös katon alle, sillä esimerkiksi katon tuuletus on suuressa roolissa kattokokonaisuuden kunnon ja pitkäikäisyyden kannalta. Vasta katon alla selviää aluskatteenkin kunto.

Toivoaksemme aluskate on joka kohdasta ehjä, ja ylösnostot jokaisen läpiviennin – myös savupiipun – kohdalta on tehty asianmukaisesti. Tarvittaessa tarjoamme peltikaton tai tiilikaton aluskatteen korjaamista, vaikkapa juuri piipun kohdalta.

Kun aluskate on sellainen kuin sen pitää olla, ei mahdollinen piipunjuurivuoto Vantaalla aiheuta katon vesivahinkoa. Aluskate ottaa vastaan katon alle pääsevät sade- ja sulamisvedet, minkä jälkeen se kiidättää ne kohti räystäitä. Aluskatetta tarvitaan myös siksi, ettei sisältä kohoava lämpö ja kosteus pisaroituisi katon alapinnalle. Siitä niillä olisi vain lyhyt matka eristekerrosta kastelemaan.

Kun korjaamme piipunjuurta tai aluskatetta piipun luota, voivat kattopeltiseppämme pellittää piippusi. Piipunhatun ja piipunpellityksen avulla savupiippu saadaan pysymään todella hyvässä kunnossa, ja mittojen mukaan tehty piipunpellitys ehkäisee myös kattovuotoja piipun kohdalta.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa – Miksi emme suosittele olemaan asennuttamatta kattoläpivientejä?

Totuutta ei voi muuttaa toisenlaiseksi. On täysin kiistatonta, että katto voi alkaa kattoikkunan tai kattovalokuvun kohdalta. Myös kattoluukku voi alkaa vuotaa huopakatolla, peltikatolla tai tiilikatolla. Kattovuoto voi alkaa myös muiden läpivientien paikkeilta, sillä kattoläpiviennit ovat kattoon tehtyjä reikiä, joiden tiivisteet ovat alttiita kosteudelle, ulkolämpötilavaihteluille sun muille rasituksille.

Kehotamme välttämään toimenpiteitä, mitkä voivat saada katon vuotamaan, kuten huopakaton harjaamista tai tiilikaton pesua painepesurilla. Miksi emme kehota olemaan asennuttamatta kattoikkunaa tai muita katon läpivientejä?

Siksi, ettei oikein asennettua ja säännöllisin väliajoin tarkastettua läpivientiä oikein voi pitää riskirakenteena. Jätä omakotitalon, kerrostalon, rivitalon tai esimerkiksi vapaa-ajan rakennuksen katon läpiviennit meidän huoleksemme, niin niistä ei muodostu ongelmia katon tiiviydelle.

Sitä paitsi, katto voi vuotaa muistakin paikoista kuin jonkin läpiviennin kohdalta: on mahdollista, että katon saumat tai jiirit menettävät kykynsä pitää vettä, tai ehkä tuuli irrottaa tikkaat jättäen kattoon reikiä. Tiilikattovuotojen takana voi olla pakkasten myötä haljennut tiili, kun taas peltikattovuodosta voidaan kiittää ruostevauriota. Aurinko on saanut monet huopakatot vuotamaan, sillä kattohuopa kuivuu auringossa niin, että jonain päivänä siihen voi syntyä halkeama.

Mitä tarkoittaa kattoläpivientien jättäminen meidän huoleksemme? Sitä, että antaa meidän hoitaa uusien läpivientien asentamisen, eristämisen ja pellittämisen. Jatkossa kattoikkuna, kattovalokupu ja esimerkiksi kattoluukku kannattaa tarkastaa kahdesti vuodessa. Katto pitäisi joka tapauksessa tarkastaa puolivuosittain, oli sillä läpivientejä tai ei. Katon kuntotarkastus Vantaalla kertoo muun muassa kuluneista tiivistyksistä jo hyvissä ajoin, ja sen avulla saadaan tieto katon huoltotarpeistakin.

Meiltä kannattaa tilata myös kaikki konesaumakattojen, laattakattojen, kolmiorimahuopakattojen tai esimerkiksi aaltopeltikattojen korjaukset. Ota yhteyttä myös kattoikkunan korjaamisen tai uusimisen tiimoilta. Jos haluat, voimme myös poistaa kattoikkunan tai kattovalokuvun, mutta kattoluukkua ei ehkä kannata poistattaa. Kattoluukulla on tärkeä funktio, kuten kaikilla muillakin kattoläpivienneillä – niitä ei todellakaan asenneta pelkän huvin vuoksi.

Katon läpivienti vuotaa – Kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken kohdalla paljastuu puolen vuoden päästä tai aiemminkin

Katon kuntotarkastus on paras tapa saada tieto katon kunnosta ja siinä tapahtuneista muutoksista. Tasakaton, aumakaton, harjakaton tai esimerkiksi pulpettikaton kunnon tarkastus on itse asiassa ainut tapa saada tieto kaikista pienistä vaurioista – sellaisista, mitkä eivät erotu kuin lähietäisyydeltä, mutta voivat silti johtaa kattovuotoon ja katon vesivahinkoon. Jos kattoa ei tarkasteta, voi esimerkiksi jiirivuoto tai jonkin kattoläpiviennin kohdalta alkanut kattovuoto paljastua vasta sitten, kun sisäkatosta tippuu vettä – tai kun sisällä alkaa haista ummehtuneelle.

Kattotarkastajamme ovat aina valmiina tarkastamaan kesämökin, paritalon, omakotitalon tai vaikkapa rivitalon katon kunnon Vantaalla. Kattotarkastajamme huomaisi kyllä, jos katto vuotaisi antennin, viemärintuuletusputken, ilmanvaihtoputken tai jonkin muun läpiviennin kohdalta. Itse asiassa, hän voisi jopa estää kattovuodon alkamisen huomaamalla kuluneisuuden ja tiivistystarpeet. Myös monilla kattohuolloilla voidaan edesauttaa ja ylläpitää talon katon tiiviyttä.

Kattotarkastaja tarkastaa muutkin yksityiskohdat kuin antennit, katon IV-putket, kattoikkunat, savupiipun juuret ja muut läpiviennit. Kattotarkastajaa kiinnostaa myös katon kiinnikkeiden ja saumojen kunto. Hän varmistaa sen, että kattotarvikkeet ovat kunnolla kiinni, eivätkä uhkaa lähteä tuulen mukaan. Pinnoitteenkin kunto tulee tarkastettua, samoin vesikourujen kaadot.

Välikatolla käydessä selviää, pitääkö aluskatetta korjata antennin, ilmanvaihtohormin tai jonkin muun läpiviennin kohdalta. Ilmanvaihtohormista tippuva kondenssivesi kertonee siitä, että läpivienti on eristettävä paremmin. Jos yläpohjassa on niukasti eristeitä, tarjoamme katon lisälämmöneristystä. Tarvittaessa suosittelemme katon IV-töitä, joilla lämmin ja kostea ilma saadaan poistumaan katon alta mahdollisimman nopeasti. Kattorakenteet voivat kastua myös talon sisältä peräisin olevan kosteuden takia, joten aluskate, eristeet ja toimivat tuuletusratkaisut ovat kullanarvoisia.

Katto vuotaa jiirin, eli sisätaitteen, kohdalta – Jiiri ei ole meille mikään kuuma peruna

Jiiriä kutsutaan myös katon sisätaitteeksi, mikä antaakin paremman kuvan siitä, mitä kohtaa tarkoitetaan. Kohta, missä kaksi lapetta kohtaa, on haasteellinen asentaa, korjata ja huoltaa. Jos jossain vaiheessa on menty metsään, voi katto vuotaa Vantaalla jiirin kohdalta. Jiiri voi vuotaa myös sen takia, että se on joutunut jo kauan kestämään erilaisia rasituksia, kuten lyhyen ajan sisällä tapahtuvia, suuria lämpötilavaihteluita. Jiiri kuluu pikkuhiljaa, kunnes se ei enää ole tiivis.

Jiiri ei ole meille mikään kuuma peruna. Meille on täysin selvää, miten omakotitalon, rivitalon, ulkorakennuksen tai vaikkapa huvilan jiirit tulee toteuttaa. Jiirirakenteesta tulee täydellinen myös aluskatteen osalta. Aluskate tulee osata limittää juuri oikealla tavalla, jotta se voi suojata katon alta löytyviä osia – eli lämmöneristeenä toimivia villoja sekä kattoa kannattelevia puurakenteita – kosteudelta.

Pasmamme eivät mene sekaisin silloinkaan, kun edessä on katon korjaus jiirin kohdalta. Talven aikana joitain tiiliä on voinut hajota jiirin luota, mutta meillä on kaikki tarvittavat välineet aina timanttilaikkaan asti. Rikkinäisen tiilen tilalle laitettava tiilihän pitää mitoittaa ja leikata, jotta se sopisi paikalleen. Korjaamme myös peltikattojen ja huopakattojen jiirit aikaa kestävällä tavalla. Myös jiirivuoto tulee korjattua pesunkestävällä tavalla.

Meiltä voit tilata myös jonkin jiirin kohdalla tehtävän kattohuollon, kuten vaikkapa lumen pudotuksen jiiriltä. Emme riko kattoa tai aiheuta turvallisuusriskejä, vaan kaikki etenee turvallisesti ja tunnollisesti.

Jos vuotava jiiri tai esimerkiksi vuotava katon läpivienti on ehtinyt aiheuttaa katon vesivahingon, sisältyy kattokorjaukseen katon alapuolisten osien kunnostus. Kattorakenteet pitää saada kuiviksi, tai ehkä ne on parempi uusia. Ainakin märät villat pitää uusia, jotta homeuhasta päästäisiin eroon.

Joskus kattovuoto Vantaalla johtaa kattoremonttiin. Näin käy ainakin silloin, jos katto on kovin vanha, sillä paraskaan kattokorjaus ei palauta vanhan katon kykyä kestää uusia rasituksia. Mikäli katon yleiskunto on jostain syystä heikentynyt merkittävästi, voidaan katto joutua uusimaan jo ennen, kuin sitä voisi hyvällä syyllä kutsua vanhaksi. Esimerkiksi sammaloituminen voi kuluttaa kattoa niin runsaasti, että kattoremontti voi aikaistua.