Katto vuotaa Sipoo – Kattovuoto ei aina tule yllätyksenä

Joskus se, että omakotitalon, mökin, paritalon, autotallin, taloyhtiön (kerrostalon tai rivitalon) tai jonkin muun kiinteistön katto vuotaa Sipoossa, tulee yllätyksenä. Uusikin katto voi vuotaa, sillä kattolumen paino, katolla olevan lumen liikkuminen tai myrskytuuli voi rikkoa katon.

Se, että vanha katto vuotaa (esimerkiksi savupiipun kohdalta) ei tule niin suurena yllätyksenä. Säännöllisten kattotarkastusten ansiosta monet kulumisesta ja ikääntymisestä johtuvat kattovuodot voidaan ehkäistä jo ennalta, sillä tarkkasilmäinen kattotarkastaja huomaa vääntyneet suojapellitykset, kuluneet tiivisteet, irvistävät saumat, ruostevauriot sekä esimerkiksi rikki menneet kattotiilet.

Vaikka esimerkiksi kattoikkunan kohdalta vuotava katto onkin melko helposti korjattavissa, ei se tarkoita sitä, ettei tällä työllä olisi merkitystä – tai että sitä kannattaisi lykätä tuonnemmaksi. Aina kun katto vuotaa Sipoossa, Helsingissä, Vantaalla, Keravalla, Tuusulassa, Järvenpäässä, Porvoossa, Pornaisissa tai Mäntsälässä, voi katon alle päästä kosteutta. Jos katon alla olevat puu- ynnä muut rakenteet kastuvat, voi siitä syntyä hintavia korjaustarpeita. Jos katto vuotaa aina vain, voivat kosteusvauriot levitä ympäri rakennusta. Sisäkatostakin voi alkaa tippua vettä lattialle. Pahimmillaan rakennus voi menettää sekä arvonsa että asumiskelpoisuutensa, joten katto kannattaa korjata heti, kun jokin kohta on osoittautunut epätiiviiksi. Vielä parempi on, jos katto voidaan tiivistää jo ennen, kuin se vuotaa esimerkiksi kattovalokuvun tai kattoluukun kohdalta.

Mainitsimme edellä säännölliset kattotarkastuksen, joiden avulla tiilikaton, peltikaton tai huopakaton hyväkuntoisuutta voidaan ylläpitää. Koska katto tulisi tarkastaa? Suosittelemme puolen vuoden välein tehtäviä kattotarkastuksia eli sitä, että katon kunto ja tiiviys tarkastetaan joka kevät ja syksy. Keväällä tehtävä kuntotarkastus kertoo heti talven mahdollisesti aiheuttamista vaurioista, kuten jiirivuodoista, maalipinnoitteen vaurioista tai esimerkiksi haljenneista kattotiilistä. Kevättarkastusta on kiittäminen siitä, että katto on tiivis jo kesän (ja kesäsateiden) alkaessa.

Syystarkastus kannattaa tehdä loppusyksystä. Vielä on aikaa tiivistää tiilikatto, peltikatto tai huopakatto ennen uutta talvea! Syystarkastusten(kin) aikana kannattaa käydä katon alla, sillä peltikaton tai tiilikaton aluskatteen korjaustarpeita ei voida muuten havaita. Aluskate on tarpeen siksi, ettei mahdollinen kattovuoto aiheuttaisi katon vesivahinkoa. Käynti katon alla voi paljastaa myös jääpuikkoja, värimuutoksia, valumajälkiä ja muita merkkejä, mitkä viittaavat kondensio-ongelmaan. Siihenkin saat meiltä ne parhaat ratkaisut.

Vuotavan katon korjauksen tai esimerkiksi kondensoitumista ehkäisevät katon IV-työt voi maksaa yhteistyökumppanimme tarjoamalla rahoituksella. Omakotitalon ja kesämökin kattotöistä voi saada kotitalousvähennystä, ja tämän asian tiimoilta kannattaa olla yhteydessä Verohallintoon.

Kokeneelta kattofirmaltamme saat kaikki kattotyöt parhaalla ammattitaidolla ja osaamisella. Katon korjaukset, kattohuollot ja kattoremontit toteutetaan laadukkaalla palvelulla sekä avaimet käteen pakettina. Paikkaamme vuotavat katot ja korjaamme aluskatteet. Saat meiltä kattohuollot aina sadevesikourujen puhdistuksesta, lumenpudotuksiin ja sammaleentuhokäsittelyihin. Asennamme, korjaamme ja uusimme kattoturvatuotteet sekä muut kattotuotteet, kuten kattoikkunat, kattovalokuvut ja kattoluukut. Huopa- ja palahuopakattotöihin meillä on erityisen paljon kokemusta, joten jos tarpeenasi on huopakaton korjaus tai huopakattoremontti, et parempaa tekijää löydä.

Ota yhteyttä kaikissa kattotöissä kattopalveluumme!
 

Huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa? Pakkasrapautuminen on yksi mahdollinen syy kattovuodolle

Ammattilaisemme korjaavat vuotavat katot katon kokoon, talon korkeuteen, katemateriaaliin tai katon ikään katsomatta. Ota yhteyttä, jos huopakattosi, peltikattosi tai tiilikattosi vuotaa Sipoossa, niin kato saadaan tuota pikaa priimakuntoon. Vuotavan katon korjaus alkaa siitä, että paikallistamme kattovuodon ja selvitämme, millaisia kosteusvaurioita kattovuoto on jo ehtinyt aiheuttaa – jos on, sillä aikaisessa vaiheessa korjattu kattovuoto ei välttämättä ole kastellut lainkaan kattorakenteita.

Seuraavaksi annamme tarjouksen vuotavan katon korjaamisesta avaimet käteen -pakettina. Sinun on helppo tarttua tarjoukseen, koska se on niin edullinen, sen voi maksaa kauttamme saatavalla rahoituksella ja siihen sisältyy kaikkien tarvittavien toimenpiteiden tekeminen.

Tässä vaiheessa tiedämme jo sen, miksi katto vuotaa. Siksi voimme antaa tarjouksen esimerkiksi jostain kattohuollosta, minkä avulla moiset pulmat voidaan vastaisuudessa välttää. Seuraavaksi kerromme muutamista asioista, mitkä voivat saada omakotitalon, rivitalon, kerrostalon tai vaikka mökin katon vuotamaan Sipoossa. Tila ei riitä kaikkien mahdollisten syiden listaamiseen, mutta nostamme tässä esiin ne yleisimmät syyt kattovuodolle.

Uusikin katto voi vuotaa, jos myrskytuuli alkaa riepotella sitä. Kattopellit voivat lennellä pitkin pihaa, samoin kattotiilet. Jos kaikki saumat eivät ole aivan tiiviitä, voivat kattohuovatkin repeytyä. Katto voi menettää myös osan varusteistaan, jolloin siihen jää vuotavia reikiä muistoksi katolla vielä tovi sitten olleista kattoturvatuotteista, ilmanvaihtoputkista tai aurinkopaneeleista. Kattopeltien lisäkiinnitykset tai huonokuntoisten ruuvien/naulojen korvaaminen uusilla kateruuveilla auttavat pienentämään kattovuotojen todennäköisyyttä, samoin huopakaton saumojen tiivistykset.

Myös katolta vapaasti putoava lumi saattaa repiä mukaansa kattoturvatuotteita tai muita kattovarusteita. Kaltevan katon reunalle kannattaakin hankkia lumiesteet (mitkä ovat pakolliset kattokaltevuudessa 1:8). Lumimassojen vapaata alastuloa (mikä voi johtaa myös henkilö- ja omaisuusvahinkoihin) voidaan estää myös lumenpudotusten avulla. Tilaa kattolumityötkin meiltä, sillä taitamattomasti tehty lumenpoisto voi vaurioittaa kattoa niin, että se alkaa vuotaa.

Lumenpoisto auttaa välttymään myös toisenlaisilta kattovuodoilta, nimittäin lumen painosta johtuvilta vaurioilta ja vesivuodoilta. Eteläisessä Suomessa ei ole kovin tyypillistä, että katto painuu tai romahtaa, mutta lumi voi aiheuttaa esimerkiksi jiirivuotoja ja läpivientivuotoja. Ota yhteyttä meihin, niin teemme kattolumityöt – tai korjaamme lumen ja veden alla vuotaa alkaneen kattoikkunan tai piipunjuuren.

Kun katto vanhenee, näkyy ikä katteen ja esimerkiksi erilaisten tiivisteiden kulumisena. Jos kuluneita kohtia ei kunnosteta, voi vettä päästä katon alle. Kaiken ikäiset katot kannattaakin tarkastaa usein, jottei mikään tiiviste tai esimerkiksi tiili jää uusimatta.

Niin, tiilien hajoaminen on selvä merkki tiilikaton ikääntymisestä. Jos katolla on vain muutama rikkinäinen tiili, on tilanne korjattavissa uusimalla ne. Jos merkittävä osa kattotiilistä on huonossa kunnossa, on harkittava osittaista tai kokonaista tiilikattoremonttia.

Tiilien hajoamista voidaan estää harjaamalla katto kahdesti vuodessa, sillä näin tiilet pääsevät kuivumaan pian sateiden jälkeen. Siisti katto ei ole niin hanakka sammaloitumaankaan, mutta jos sammaleita kuitenkin esiintyy, tilaa sammaleentuhokäsittely – näin sammaleet eivät pääse pahentamaan tiilien pakkasrapautumista. Myös tiilikaton pinnoitus suojaa tiilet rapautumiselta. Alkuperäinen pinnoite toimii noin 30 vuotta. Me pinnoitamme tiilikatot täyden palvelun paketteina!

Huopakaton vuotaminen johtuu usein huonokuntoisista saumoista tai huopakaton kuivumisesta, mikä voi näkyä katteen halkeilemisena. Saumoja availevat sammaleet kannattaakin poistaa kemiallisesti, ja niiden esiintymistä tulee vähentää ilmapuhaltamalla katto puhtaaksi kaksi kertaa vuodessa. Parikymppinen huopakatto voi olla kuivunut, kovettunut ja vuotoaltis, mutta huopakaton pinnoitus voi saada katon puhkeamaan uudestaan kukkaan. Uusi pinnoite saa katon vastustamaan pakkasrapautumista, sammaloitumista, ilmansaasteiden happamuuksia sekä esimerkiksi auringon kuivattavaa vaikutusta – puhumattakaan siitä, miten upean näköiseksi katto muuttuu!

Peltikattovuodoista ei tarvitse kiittää pakkasrapautumista tai sammaleita. Peltikattovuotoja aiheuttavat myrskyvauriot, huonokuntoiset kiinnikkeet ja roskat. Roskat voivat ahtautua peltien väleihin niin, että peltien liitoskohdista pääsee tihkumaan vettä katon alle. Roskat pahentavat myös katon ruostumista, ja ruoste voi saada katon vuotamaan esimerkiksi syömällä kattopelteihin reikiä. Ruostetta torjutaan säännöllisillä kattoharjauksilla sekä peltikaton huoltomaalauksilla. Jos pinnoitteessa on naarmuja talven tai myrskyn jäljiltä, on ne hyvä maalata peittoon, sillä ruoste voi lähteä leviämään juuri tuollaisten naarmujen takia.

Kattotarkastajamme huomaa sekä pinnoitevauriot, ruosteläiskät että peltikattonaulat, mitkä törröttävät. Jos naula ei ole omalla paikallaan, voi kattopelti irrota tuulen mukaan. Katto voi myös vuotaa, jos naulanreikä on joko kokonaan tai osittain paljaana. Kateruuvit pysyvät katossa peltikattonauloja paremmin, koska kierteinen ruuvi ei kohoa pois paikoiltaan ruodelautojen alituisesta kosteuselämisestä huolimatta. Kateruuvitkin pitää usein tarkastaa, sillä niiden tiivisteet kuluvat vuosikymmenien aikana. Peltikatto voi kestää jopa 50 vuotta, mutta jonkin ruuvin tiiviste voi pettää sitä ennen. Hätä ei ole tämän näköinen, jos ruuvi vaihdetaan uuteen pian. Katon alle päässyt vähäinen määrä kosteutta on todennäköisesti poistunut aluskatetta pitkin valumalla.

Monet peltikatto, tiilikatto- ja huopakattovuodot johtuvat katon läpivienneistä. Kerromme seuraavaksi lisää kattoläpivienneistä ja siitä, miten ne saadaan pysymään mahdollisimman tiiviissä kunnossa niin mökin, kerrostalon kuin vaikkapa luhtitalonkin katolla.

Katto vuotaa piipun juuresta – Kattovuoto savupiipun kohdalla kuntoon avullamme!

Meidän ammattilaisemme kunnostavat kaikenlaiset kattovuodot Sipoossa ja Sipoon takana. Katto voi vuotaa esimerkiksi piipun juuresta, ja myös tähän ongelmaan on puututtava pikaisesti. Savupiipun kohdalta alkanut kattovuoto voi saada kattorakenteet ja yläpohjan eristeet kastumaan, joten asiaa ei kannata jättää hoitamatta.

Toivottavasti ulkokaton alla on ehjä aluskate, mikä on asennettu oikein – siis sopivan kireälle ja niin, että sitä on nostettu kaikkia katon läpivientejä (myös piippua) vasten. Näin asennettuun aluskatteeseen voi luottaa kaikissa tilanteissa – myös silloin, kun katto vuotaa piipun juuresta. Aluskate ottaa talteen kaiken veden, mikä tulee rivitalon, paritalon tai esimerkiksi rintamamiestalon ulkokaton läpi. Veden ei kuitenkaan ole tarkoitus jäädä aluskatteen päälle, sillä tällainen voisi saada aluskatteen kalvomateriaalin antamaan periksi. Kun aluskate on asennettu tarpeeksi kireälle, valuttaa se kaikki vedet pois päältään. Vedet löytävät tiensä takaisin ulkomaailmaan alaräystäiden kautta.

Jos aluskate puuttuu tai se on huonossa kunnossa, liittyy piipunjuuren korjaamiseen myös kosteusvaurioiden kunnostamista. Teemme kaiken avaimet käteen -periaatteella, ja urakka voidaan viimeistellä pellittämällä piippu peltisepäntyönä. Mittojen mukaan pellitetty piippu kestää sateet ja säiden sekä ulkolämpötilojen vaihtelut. Pellitetty piippu näyttää hyvältä, ja piipunjuuri on tiiviimpi kuin silloin, kun sitä suojaa pelkkä juuripellitys. Onhan piipunhattu paikoillaan? Jollei, anna meidän korjata se tai asentaa uusi sadehattu. Piipunhattu pitää sadevedet ja roskat pois hormista, mikä saa savuhormin vetämään paremmin. Samalla ehkäistään hormin pakkasrapautumista. Jos hormi pääsee rapautumaan, ei nuohoojakaan saa kaikkea nokea poistettua. Nokipalo voi levitä hormista koko rakennusta koskevaksi tulipaloksi, joten hormin kunnolla on suuri merkitys.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa – Kaiken lähtökohtana on kattotarkastus

Vuotaako kerrostalon, rintamamiestalon, mökin, ulkorakennuksen tai luhtitalon katto? Kattovuotojen korjaukset Sipoossa ja sen naapurikunnissa alkavat aina samalla tavalla, eli kattotarkastuksella. Kattotarkastukset aloittavat myös painuneiden kattojen oikaisut, kattosaneeraukset, kattomaalaukset ja muut kattourakat. Jos emme tiedä, millainen kohde meillä on vastassa, emme voi aloittaa kattourakan suunnittelemista emmekä laskea töille tarkkaa avaimet käteen -hintaa.

Ota siis yhteyttä ja kerro vuotavasta katostasi, niin tulemme selvittämään tilanteen Sipooseen. Tämän työvaiheen jälkeen voimme antaa mainion tarjouksen katon kunnostamisesta ja kääriä hihamme ruvetaksemme hommiin. Katto korjataan täyden palvelun pakettina, ja töiden osuudesta yksityisasiakas voi hakea kotitalousvähennystä. Yhteistyökumppanimme on olemassa siksi, että saisit katon korjaukselle helposti joustavan rahoituksen.

Kattovuodon on voinut aiheuttaa jokin tasakaton, pulpettikaton, aumakaton tai esimerkiksi taitekaton läpivienneistä. Voi olla, että katto vuotaa kattoikkunan tai kattovalokuvun kohdalta. Kattoikkunan kohdalta alkanut kattovuoto voi johtua vaikka kuluneista tiivisteistä. Tiivisteet kuluvat eritoten talvella, kun katon päällä voi olla runsaasti sekä lunta että lumen sulamisesta syntynyttä vettä.

Myös kattovalokupu tai kattoluukku voi alkaa vuotaa talven mittaan. Tekemämme alkutarkastus kertoo, voidaanko kattoläpiviennin ja katteen liitoskohta tiivistää uudelleen, vai onko parempi uusia kattoluukku tai esimerkiksi kattovalokupu. Myös läpiviennin eristeet tai höyrynsulut voivat vaatia kunnostamista, aluskatteesta puhumattakaan. Jos aluskate on mennyt rikki tai se ei ole alun perinkään ollut hyvässä kunnossa, on vuotava kattoläpivienti voinut kastella tiilikaton, peltikaton tai huopakaton alla olevat rakenteet. Syntyneet kosteusvauriot pitää kunnostaa mahdollisimman nopeasti, jotta katon alla ei leviäisi hometta tai lahoa. Myös aluskate on korjattava kattovalokuvun, kattoluukun tai esimerkiksi kattoikkunan kohdalta, sillä katto voi – säntillisestä kunnossapidosta huolimatta – alkaa vuotaa vielä uudemmankin kerran. Kattovuoto voi johtua jostain muustakin kuin läpiviennistä, eli niitä ei kannata liikaa demonisoida. Esimerkiksi myrsky voi saada aikaan yllättävän kattovuodon, mutta jos aluskate on kunnossa, ei tämä yllätys tuo tullessaan katon vesivahinkoa.

Katon läpivienti vuotaa – Kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken kohdalla ei ole marginaalinen uhka

Peltikaton, tiilikaton tai esimerkiksi palahuopakaton läpiviennit voivat alkaa vuotaa niin Sipoossa kuin muuallakin Suomessa. Kattovuoto läpiviennin kohdalta ei siis ole mikään marginaalinen uhka, vaan yksi mahdollinen tulevaisuudennäkymä. Hyvä puoli tässä on se, että alkuvaiheessa korjattu kattoläpivientivuoto ei ehdi aiheuttaa pahoja vaurioita. Voi olla, ettei katonkorjaajan tarvitse tehdä muuta kuin vesikatteen ja läpiviennin tiivistys. Aluskate, mikä on asennettu oikein myös antennin, ilmanvaihtoputken ja viemärintuuletusputken kohdalta, suojaa kattorakenteita mahdollisten kattovuotojen aikana. Aluskatteen ansiosta kattovuoto antennin kohdalta tai esimerkiksi jiirin luota ei saa aikaan esimerkiksi laho- tai homevaurioita.

Vaikka tietäisit aluskatteesi ja kaikkien läpivientiesi olevan oikein asennettuja, kannattaa talon katto tarkastaa aina puolen vuoden välein. Kattotarkastus kertoisi siitä, jos jokin katon läpivienneistä pitäisi tiivistää – tai siitä, jos katolla olisi esimerkiksi reikiä, halkeamia tai ilmakuplia. Säännöllisten syys- ja kevättarkastusten ansiosta katto on helppo pitää tiiviinä (myös ilmanvaihtoputkien ja muiden läpivientien kohdalta).

Haluatko konesaumakatollesi, laattakatollesi tai esimerkiksi betonitiilikatollesi uusia läpivientejä? Ota siinä(kin) tapauksessa yhteyttä, sillä me olemme luotettava valinta asentamaan ja korjaamaan kaikki mahdolliset läpiviennit. Muistamme eristää läpiviennin sekä toteuttaa aluskatteen ylösnostot, joten lopputulos on paras mahdollinen. Kattopeltiseppiimme voit luottaa uuden (tai vanhan) kattoläpivientisi suojapellityksen osalta.

Katto vuotaa jiirin, eli sisätaitteen kohdalta – Mitkä kaikki aistit voivat kertoa jiirivuodosta?

Kattovuodon voi havaita monin eri aistein. Tavallisin aisti, millä esimerkiksi jiirin kohdalta alkanut kattovuoto havaitaan, on näköaisti. Ammattilaisemme osaavat panna merkille kaikki vesikatolla näkemänsä muutokset, puutteet ja vauriot. Huomaisimme heti esimerkiksi sen, jos katto vuotaisi jiirin eli sisätaitteen kohdalta.

Kattovuodon voi nähdä myös yläpohjasta käsin. Yläpohja kannattaa kuntotarkastaa kaksi kertaa vuodessa, jotta esimerkiksi aluskatteen korjaustarpeet (jiirin kohdalta tai vaikka savupiipun luota) osataan täyttää ajoissa. Jos aluskate on rikki, voi katon alta löytyä kosteutta. Kosteudesta kertovat esimerkiksi valumajäljet tai värimuutokset, eli näköaistin avulla havaittavat muutokset. Tuntoaistikin voi kertoa siitä, että kattorakenteissa on kosteutta tai kosteuden aiheuttamia lahovaurioita.

Jos katon alla on kosteutta, voi siitä kertoa myös hajuaisti, sillä katon alla saattaa olla hyvin tunkkainen ilma. Joskus katon vesivahingosta johtuva tunkkaisuus tuntuu myös sisätiloissa. Jos sisäkatto tummuu ja siitä tipahtelee vesipisaroita lattialle, voivat myös näkö- ja tuntoaisti paljastaa katon vesivahingon.

Jos katon alla on lahoa, jääpuikkoja ja tunkkainen haju, voi kyse olla jostain muustakin kuin jiiristä, mikä on alkanut vuotaa lumen ja sulamisveden painon alla. Kyse voi olla myös kondenssivedestä, mitä syntyy lämpimän ja kostean ilman törmätessä viileisiin rakenteisiin. Meidän asiantuntijamme erottavat sen, onko kyse kattovuodosta vaiko kondenssivedestä, ja heillä on ratkaisut sekä kattovuotojen että kondensoitumisen torjumiseen. Luota meihin myös laho- ynnä muiden kosteusvaurioiden korjaamisessa – me saamme kaiken kerralla kuntoon Sipoossa.