Katto vuotaa Porvoo – Kattovuoto on ongelma, mikä on korjattava nopeasti

Jos taloyhtiön (kerrostalon tai rivitalon), omakotitalon, paritalon, kesämökin, autotallin tai jonkin muun kiinteistön katto vuotaa Porvoossa, on katto korjattava nopeasti. Ota yhteyttä meihin, niin laitamme katon kuntoon! Tämä pätee myös muualla kuin Porvoossa, eli esimerkiksi Askolassa, Loviisassa, Myrskylässä, Pornaisissa ja Sipoossa. Niin mikä? No, molemmat edellä kerrotut asiat, eli vuotavan katon korjaamisen kiireellisyys sekä se, että me korjaamme kattosi kuntoon.

Kattovuotoon pitää puuttua nopeasti, sillä vuotava katto voi kastella katon alla olevat rakenteet, ja tämä voi johtaa lahovaurioihin. Kun katto vuotaa (esimerkiksi savupiipun kohdalta), voivat yläpohjan eristeetkin kastua. Eristeet voivat homehtua kastumisensa takia.

Mitä pidempään tiilikatto, peltikatto tai huopakatto vuotaa, sitä hankalammaksi katon korjaaminen muuttuu. Emme tarkoita sitä, ettei meistä olisi korjaamaan pitkään vuotanutta kattoa. Me korjaamme mitä vain, ja etsimme aina ne asiakkaan kannalta parhaimmat (ja taloudellisimmat) vaihtoehdot katon korjaamiseen. Vaikka katon alla olisi pahoja kosteusvaurioita, korjaamme katon sellaisella hinnalla, mikä kerralla kuntoon tulevasta katosta kannattaakin maksaa.

On kuitenkin sinun ja kattosi kannalta parempi, että katto korjataan heti, kun sen huomataan vuotavan kattoikkunan kohdalta (tai esimerkiksi kattovalokuvun, jiirin tai harjatiilen kohdalta). Jotta katon tiiviydessä oleviin ongelmiin voitaisiin puuttua heti, kannattaa tasakatto, pulpettikatto, aumakatto, harjakatto tai esimerkiksi mansardikatto tarkastaa usein. Suosittelemme, että katto tarkastettaisiin kaksi kertaa vuodessa, ja tarjoamme itseämme tähän hommaan.

Sinun ei tarvitse maksaa kattotarkastuksesta mitään, jos teetät samalla jonkin muun kattotyön. Tarkastamme kattosi ilmaiseksi esimerkiksi rännien puhdistuksen, rikkinäisten tiilien vaihtamisen, peltikaton maalaamisen tai vaikka katon lisäeristyksen yhteydessä. Ehkä katto vuotaa kattoluukun kohdalta – jos näin on, huomaamme sen heti ja annamme katon korjaamisesta mainion tarjouksen.

Katon korjauksen töiden osuus on kotitalousvähennyskelpoinen, joten antamamme lasku kannattaa säästää siihen asti, että on kotitalousvähennyksen hakemisen aika. Laskulta on helppo siirtää kaikki Verohallinnon tarvitsemat tiedot verkkolomakkeelle. Kattotöiden rahoitusta kannattaa hakea jo etukäteen, ja sekin onnistuu hyvin helposti. Pääset nimittäin hakemaan yhteistyökumppanimme tarjoamaa rahoitusta meidän kotisivujemme kautta, ja lainanhaku onnistuu sähköisesti – eli kätevästi ja turvallisesti.

Kokeneelta kattofirmaltamme saat kaikki kattotyöt parhaalla ammattitaidolla ja osaamisella. Katon korjaukset, kattohuollot ja kattoremontit toteutetaan laadukkaalla palvelulla sekä avaimet käteen pakettina. Paikkaamme vuotavat katot ja korjaamme aluskatteet. Saat meiltä kattohuollot aina sadevesikourujen puhdistuksesta, lumenpudotuksiin ja sammaleentuhokäsittelyihin. Asennamme, korjaamme ja uusimme kattoturvatuotteet sekä muut kattotuotteet, kuten kattoikkunat, kattovalokuvut ja kattoluukut. Huopa- ja palahuopakattotöihin meillä on erityisen paljon kokemusta, joten jos tarpeenasi on huopakaton korjaus tai huopakattoremontti, et parempaa tekijää löydä.

Ota yhteyttä kaikissa kattotöissä kattopalveluumme!

Huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa? Korjaamme katon, mutta pyrimme myös ehkäisemään kattovuodot

Jos huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa, tarvitset apuamme. Meidän ammattilaisemme korjaavat kattoreiät, huonokuntoiset läpiviennit, vuotavat jiirit ja muut ongelmat. Samalla teemme ilmaisen kattotarkastuksen, jotta huomaisimme katon muut tarpeet. Vaikka katto olisi vuotanut harjalta, voi katossa olla myös halkeamia tai ruostevaurioita, jotka eivät vielä vuoda. Kaikki kuluneet ja vaurioituneet kohdat kannattaa laittaa kerralla kuntoon, sillä näin katon tulevaisuus alkaa näyttää valoisammalta.

Katto voi tarvita myös jotain huoltoa, jotta se kestäisi paremmin erilaisia rasituksia. Kerromme sinulle kattosi kaikista tarpeista, ja annamme hyvän tarjouksen niiden täyttämisestä.

Jokainen katto Porvoossa on oma yksilöllinen kokonaisuutensa, ja sillä on yksilölliset tarpeensa. Seuraavaksi annamme joitain esimerkkejä siitä, mitä erilaiset katot voivat tarvita, jotta ne kestäisivät paremmin erilaisia rasituksia (eivätkä alkaisi vuotaa).

Jos tiilikatto vuotaa, kyse on usein rikkinäisistä tiilistä. Rikkinäiset tiilet tulee vaihtaa ASAP, eli niin pian kuin mahdollista. Jotta tiilet pysyisivät paremmin koossa, kannattaa tiilikatto puhdistaa puolivuosittain, ja mahdolliset sammaleet tulee poistaa aina tarpeen tullen. Kun tiilikatto on ehtinyt puoliväliin elinkaartaan, voidaan se pinnoittaa uudelleen. Uusi pinnoite saa tiilet hylkimään kosteutta, sammaleita ja likaa, ja samalla katon ulkonäkö kohenee kertaheitolla.

Syysmyrskyt voivat heittää katolle oksia, mitkä irrottavat tiiliä sijoiltaan, ja talven lumet saattavat rikkoa tiiliä esimerkiksi jiirin kohdalta. Tiilikatto kannattaakin tarkastaa joka syksy ja joka kevät, ja talven aikana kannattaa silloin tällöin katsella katolle ja miettiä, olisiko aika tilata lumenpudotus. Tilaa tiilikaton kattolumityöt meiltä, niin urakka onnistuu kattoa mitenkään vahingoittamatta.

Huopakattovuodot voivat johtua huonokuntoisista saumoista ja jiiristä tai siitä, että kattohuopa on menettänyt elastisuutensa. Mitä enemmän kattohuopa kovettuu ja kuivuu, sitä helpommin se voi halkeilla ja vuotaa Porvoossa. Huopakaton elastisuutta, rasituksenkestävyyttä ja ulkonäköä pidetään yllä puhdistamalla katto joka kevät ja syksy. Tarvittaessa teemme myös sammaleentuhokäsittelyn, lumenpudotuksen tai huopakaton pinnoituksen.

Bitumikatto kaipaa myös säännöllisiä kuntotarkastuksia. Syystarkastus voi kertoa kovalla tuulella repeytyneistä huopavuodista. Kevättarkastus voi osoittaa katolla olleen niin paljon sulamisvettä, että katto on alkanut vuotaa saumojen kohdalta. Jotta tuuli ei repisi vuotia, tulee saumojen tiiviyteen kiinnittää huomiota. Tiiveinkin sauma voi vuotaa, jos katolla on seisovaa vettä, joten kattokaivot kannattaa pitää puhtaina roskista ja jäästä. Teemme sekä kattokaivojen puhdistukset että niiden höyrysulatukset. Kaltevallekin huopa-, tiili- tai peltikatolle voi jäädä vettä, jos katon reunalla on hurjan korkea jäävalli. Ei, kattojäätä ei pidä irrottaa hakkaamalla. Ota yhteyttä, niin teemme jään höyrysulatuksen – se on sekä turvallinen että tehokas keino päästä eroon jäästä.

Peltikattovuodot johtuvat usein ruosteesta tai paikoiltaan irronneista kiinnikkeistä. Tästä voi päätellä, että peltikaton tiiviyttä voidaan varjella torjumalla ruostetta ja tarkkailemalla kiinnikkeiden kuntoa. Ruostetta esiintyy silloin, jos katto on pitkään likainen tai kostea, tai jos peltikaton maalipinnan kunto pettää. Peltikatto tuleekin puhdistaa kahdesti vuodessa, jotta aurinko voisi kuivata sen jokaisen vesisateen jälkeen. Samalla tehtävä kattotarkastus kertoo peltikaton maalipinnassa olevista naarmuista, koko katon maalaustarpeesta tai esimerkiksi törröttävistä nauloista, mitkä kannattaa korvata uusilla kateruuveilla, joissa on leveä tiiviste.

Kun törröttävät naulat korvataan leveätiivisteisillä ruuveilla, ei katto uhkaa vuotaa, ja kattopellitkin pysyvät paremmin katossa. Onkin melko tavallista, että tuuli irrottaa kattopellit, mitkä eivät ole kunnolla kiinni katossa. Toki tuuli voi irrottaa myös kattoturvatuotteita, joten kaikkien kattojen kunto kannattaa tarkastaa syksyllä sekä jokaisen vähänkin isomman rajuilman jälkeen.

Nykyään peltikattojen asentamisessa käytetään ruuveja, mitkä pysyvät paremmin paikoillaan, vaikka ruodelaudat voivatkin turvota ja kutistua tiheään tahtiin ilmankosteuden vaihdellessa. Ruuveja asennettaessa kattoon ei synny lommoja, mitkä keräisivät vettä. Lommoja ei pitäisi tulla nauloja vasaroidessakaan, mutta aina on mahdollista, että vasara vähän lipsahtaa. Ruuvien heikoin lenkki on niiden tiiviste. Jos katollasi on ruuveja, joiden tiivisteet ovat kuluneet, teemme tarjouksen niiden korvaamisesta uusilla ruuveilla.

Peltikattokin voi vuotaa talvella – esimerkiksi siksi, että lumi painaa peltikaton läpivientejä tai siksi, että katolta vapaasti putoava lumi repii mukaansa kattoturvatuotteita. Tilaa lumenpudotus hyvissä ajoin. Voimme myös varustella peltikattosi (tai tiili- tai huopakattosi) lumiesteillä, mitkä ovatkin pakolliset kattokaltevuuden ollessa 1:8 tai enemmän.

Katto vuotaa piipun juuresta – Kattovuoto savupiipun kohdalla voi olla kimmoke piipun pellittämiselle peltisepäntyönä

Vuotaako sinunkin kattosi piipun juuresta Porvoossa? Savupiiput ovat Suomessa hyvin tavallisia, ja niin ovat myös savupiippujen kohdalta alkavat kattovuodot. Ota yhteyttä tähän katonkorjauspalveluun, niin korjaamme kattosi piipun kohdalta nopeasti ja luotettavasti. Vaikka piipunjuurivuodot ovat niin tavallisia, se ei tarkoita sitä, etteikö niillä voisi olla vakavia seurauksia. Mitä pidempään katto vuotaa savupiipun kohdalta, sitä pahempia kosteusvaurioita voi syntyä. Aluskate voi pettää, jos se altistuu runsaalle ja/tai pitkäaikaiselle kosteudelle, ja silloin katon alla olevat rakenteet voivat kastua ja lahota. Eristeisiin voi syntyä hometta, millä voi olla ikäviä seurauksia.

Kattovuoto piipun kohdalta huomataan tarpeeksi ajoissa, jos katon kunto tarkastetaan (suositusten mukaisesti) kaksi kertaa vuodessa. Tarkkasilmäiset ammattilaisemme huomaavat vääntyneet suojapellitykset, kuluneet tiivisteet tai huonokuntoisen aluskatteen. Silloin annamme tarjouksen toimenpiteistä, joilla tilanne saadaan kuntoon. Avullamme piipunjuurivuoto voidaan siis ehkäistä jo ennalta.

Jos piippu jo vuotaa, voi vesikaton tiivistys riittää, mutta tarvittaessa korjaamme myös sattuneet kosteusvauriot. Se, että katon alla on kosteusvaurioita, viittaa siihen, ettei aluskate ole kunnossa. Aluskatteen tarkoitus on estää kattorakenteiden kastuminen, joten kosteusvauriot antavat ymmärtää, että aluskate pitää tiivistää tai uusia osittain.

Me teemme aluskatteen osittaisen uusimisen piipun kohdalta ensiluokkaisella tavalla, ja samalla onnistuu vaikkapa piipun pellitys. Piipun pellitys vaatii vesikaton osittaista avaamista aivan kuten aluskatteen korjaaminenkin, joten nämä kaksi toimenpidettä kannattaa tehdä yhtä aikaa. Piippua ei pellitetä vain pellittämisen ilosta. Piipunpellitys tekee piipusta kauniimman. Se myös suojaa piippua rapautumiselta – ja piipun juurta vuotamiselta. Saatat ajatella, ettet tarvitse piipunpellitystä, koska piipun ja vesikaton liitoskohta on jo suojattu juuripellityksellä. Voimme kuitenkin kertoa, että koko piipun pellitys antaa vieläkin paremman suojan kattovuodoilta. Vaikka et tässä vaiheessa haluaisikaan tilata piipun pellitystä peltisepäntyönä, tilaa ainakin piipunhatun asennus, jos hormin sadesuoja vielä uupuu. Sadehattu antaa todella hyvän suojan hormin rapautumiselta.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa tiivisteiden tai eristysten puutteellisuuden takia

Savupiippu ei ole ainoa kattoläpivienti, mikä voi alkaa vuotaa Porvoossa. Katto voi vuotaa esimerkiksi kattoikkunan, kattovalokuvun tai kattoluukun kohdalta. Kattoläpivientejä ei kannata demonisoida liikaa, sillä katto voi vuotaa, vaikka sillä ei olisi ainuttakaan läpivientiä. Katto voi vuotaa vaikka harjatiilen, jiirin, sauman tai kattoon syntyneen reiän takia.

Nyt on kuitenkin kyse läpivienneistä, joten yritämme pysyä aiheessa. Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku voi vuotaa puutteellisten eristysten tai tiivistysten takia. Kattoläpivientien kunto onkin hyvä selvittää usein, ja selvitystyö pitää tehdä lähietäisyydeltä. Kokeneet ammattilaisemme huomaavat heti kuluneet tiivisteet tai muut ongelmat, ja osaavat tarjota parasta mahdollista toimenpidettä uhkaavan tilanteen ratkaisemiseksi.

Kattotarkastajamme käyvät mahdollisuuksien mukaan myös katon alla, sillä läpiviennit on syytä tarkastaa myös alakautta. Aina on olemassa pieni mahdollisuus sille, että katto vuotaa esimerkiksi kattoluukun kohdalta, joten aluskatteen on oltava kunnossa. Aluskate ottaa vastaan ulkokaton läpi tulevat vedet, ja seuraavaksi se ohjaa ne räystäille – aluskatetta voidaan siis kiittää siitä, etteivät katon puurakenteet tai yläpohjan eristeet kastu, vaikka katto vuotaisi jonkin aikaa.

Tarvittaessa annamme tarjouksen tiilikaton tai peltikaton aluskatteen korjaamisesta kattoikkunan tai miksei vaikka kattovalokuvun kohdalta. Meiltä luonnistuvat myös muut toimenpiteet, joita kattoikkuna tai jokin muu tiilikaton, peltikaton tai bitumikaton läpivienneistä voi tarvita. Voimme uusia kattoikkunan eristeet, korjata kattovalokuvun höyrynsulut tai vaikka uusia koko kattoluukun. Tarvittaessa voisimme myös poistaa kattoläpiviennin, mutta kannattaako niin tehdä? Mielestämme ei, sillä kattoikkuna ja kattovalokupu tuovat kaunista luonnonvaloa sisälle. Se on tarpeen tunnelman, viihtyisyyden ja asumismukavuuden takia. Kattoluukkukin on mitä tarpeellisin kattovaruste, sillä se voi toimia sekä yläpohjan tarkastusluukkuna että hätäuloskäyntinä.

Aina kun tarvitset uusia läpivientejä, ota yhteyttä meihin, niin tulemme asentamaan kattoikkunat, ilmanvaihtoputket tai vaikka antennit omille paikoilleen. Lopputulos on lämpö- ja vesitiivis. Tilaa meiltä myös kattoläpivientien kunnon tarkastus, kattoläpivientien huolto tai katon läpivientien korjaus ja uusiminen. Lopuksi tahdomme muistuttaa siitä, että saat katon ja kaikkien sen läpivientien kunnon tarkastuksen ilmaiseksi kaikkien tekemiemme kattotöiden (myös esimerkiksi otsalautojen maalauksen) yhteydessä.

Katon läpivienti vuotaa – Kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken kohdalla voi paljastua mitä erilaisimmin tavoin

Katon korjaukset ovat loppujen lopuksi melko harvoin mitään isompia urakoita. Kattopaikkaus saattaa tarkoittaa yhden tai kahden rikkinäisen tiilen vaihtoa. Jokin naula on voinut lähteä paikaltaan, ja se on siksi uusittava. Huopakatossa voi olla ilmakuplia tai halkeamia, mitkä on paikattava. Katto voi tarvita korjata myös jonkin läpiviennin, kuten antennin, ilmanvaihtoputken tai viemärintuuletusputken kohdalta. Kaikki tällaiset kattokorjaukset ovat melko pieniä. Isoja kattokorjauksia tarvitaan (kaikeksi onneksi) vain harvoin. Katon päälle kaatunut puu voisi aiheuttaa ison korjausoperaation, mutta tällaiset tilanteet ovat hyvin poikkeuksellisia.

Mitä aikaisemmassa vaiheessa katon pienet korjaustarpeet havaitaan, sitä edullisemmin ne voi teettää, joten kannattaa olla valppaana. Katto kuin katto kannattaa tarkastaa kahdesti vuodessa, sillä katto voi vuotaa antennin, viemärintuuletusputken tai IV-putken kohdalta. Katossa voi olla reikä tai halkeama, tai ehkä jokin sauma on alkanut repsottaa. Sinun ei tarvitse tarkastaa kattoasi itse: ota yhteyttä meihin, niin tulemme tekemään kattotarkastuksen Porvooseen – me jos ketkä huomaamme, jos katto vuotaa (tai meinaa vuotaa) jonkin kattoläpiviennin kohdalta.

Me huomaamme kattoläpiviennin kunnossa tapahtuneet muutokset jo vesikatolta käsin. Varmuuden vuoksi käymme myös katon alle. Samalla tulee tarkastettua aluskatteen kunto, sillä voi olla, että aluskatetta on korjattava TV-antennin tai esimerkiksi ilmanvaihtoputken kohdalta. Katon alle mennyt ammattilaisemme tarkastaa myös eristeiden ja puurakenteiden kunnon.

Vaikka katto ei vuotaisi antennin tai minkään muunkaan kattoläpiviennin kohdalta, voi katon alla olla jääpuikkoja, homevaurioita, valumajälkiä ja muita merkkejä sinne päässeestä kosteudesta. Mistä on kyse? Todennäköisesti kondenssivedestä, mikä johtuu siitä, ettei rakennuksen sisältä karkaava lämmin ilma tuuletu pois kattosi alta. Korjaamme vauriot ja annamme tarjouksen kattotöistä, joilla kondensio-ongelma saataisiin pois päiväjärjestyksestä. Apu voi löytyä katon tuuletuksen tehostamisesta ja/tai katon lisäeristyksestä.

Joskus kattovuoto kattoläpiviennin kohdalta paljastuu vasta sitten, kun sisäkatto tummuu ja lattia kastuu. On siis monia eri tapoja huomata kattovuoto, mutta paras niistä on katon säännöllinen kuntotarkastus, minkä avulla monet kattovuodot voidaan ehkäistä jo ennalta.

Katto vuotaa jiirin, eli sisätaitteen kohdalta? Sisätaitetta on voinut vaurioittaa esimerkiksi lumi

Katon sisätaitetta kutsutaan myös jiiriksi. Kyseessä on siis se kohta, missä kaksi eri lapetta kohtaavat toisensa. Ammattilaisten asentama katto on joka kohdasta hyvin tiivis, ja tämä koskee myös katon sisätaitetta. Ammattilaisemme muistavat sen, että tilanne voi muuttua vuosikymmenten saatossa (katothan ovat todella pitkäikäisiä; esimerkiksi tiilikatto voi kestää jopa 70 vuotta), joten he asentavat katon alle aluskatteen. Jos jiiri alkaa vuotaa, aluskate suojaa katon puurakenteet ja yläpohjan eristevillat kosteudelta. Aluskate suojaa katon alapuolisia osia myös kondenssivedeltä sekä esimerkiksi kattoläpiviennin kohdalta alkaneilta kattovuodoilta.

Sekä jiiri että aluskate kannattaa tarkastaa usein, jotta kuluneisiin tai vaurioituneisiin kohtiin päästäisiin puuttumaan nopeasti. Näin kattovuodot tai ainakin katon vesivahingot saadaan estettyä.

Jiiri voi vuotaa esimerkiksi sen takia, että sen päällä on ollut liikaa lunta. Myös lumen liikkeet, jää ja vesi rasittavat katon sisätaitetta. Myös suomalaiselle ilmastolle tyypilliset, lyhyen ajan sisällä nopeasti tapahtuvat ulkolämpötilavaihtelut voivat saada jiirin vaurioitumaan. Jos jiiri vaurioituu, se voi vuotaa.

Jiirin korjaus tai paikkaus ei ole ihan helppo nakki, joten tilaa paikan päälle kokeneet ammattilaisemme, joilta sujuvat täydellisesti kaikenlaiset jiirityöt Porvoossa ja Porvoon naapurikunnissa.