Katto vuotaa Kirkkonummi – Kattovuoto on ikävä koettelemus kattorakenteille

Sanotaan, että kaikki mikä ei tapa, vahvistaa. Kaikki koettelemukset eivät kuitenkaan ole hyvästä. Esimerkiksi kattovuoto aiheuttaa turhan suuren riskin kattorakenteille, ja sitä kautta koko rakennukselle. Jos omakotitalon, paritalon, kesämökin, taloyhtiön eli rivitalon tai kerrostalon, autotallin tai jonkin muun kiinteistön katto vuotaa Kirkkonummella, ota heti yhteyttä. Me kiirehdimme paikan päälle korjaamaan katon sekä mahdolliset kosteusvauriot. Nopeasti korjattu kattovuoto ei ehdi aiheuttaa sen suurempaa tuhoa, mutta mitä pidempään katto vuotaa savupiipun tai vaikkapa kattoikkunan kohdalta, sitä pahempi katon vesivahinko voi syntyä.

Aina ei ole kyse siitä, että katto vuotaa kattoluukun, kattovalokuvun tai jonkin muun läpiviennin kohdalta. Katto voi vuotaa Kirkkonummella, Espoossa, Vihdissä, Siuntiossa tai Inkoossa myös jiirin kohdalta. Katon saumatkin voivat ruveta vuotamaan. Lisäksi kattoon voi kehittyä reikiä, repeämiä, halkeamia ja muita vaurioita. Jopa törröttävä peltikattonaula voi johtaa siihen, että katon alle alkaa tihkua sade- tai sulamisvettä.

Jiiri voi vuotaa vaikkapa sen takia, että katon päällä on ollut runsain mitoin lunta. Lumen alla on usein lumesta sulanutta vettä. Lumen ja veden aiheuttama paine voi johtaa jiirivuotoon. Jos sulamisvesi ei pääse pois katolta katon reunalla olevan jään takia, voivat jopa konesaumakaton huipputiiviit saumat alkaa vuotaa. Kuten huomaat, lumenpudotuksilla ja jäänsulatuksilla voidaan ehkäistä paitsi henkilö- ja omaisuusvahinkoja, myös kattovuotoja. Reikiä ja repeämiä voi syntyä esimerkiksi sammaleiden, ruosteen ja auringon kuivattavan vaikutuksen takia. Peltikattonaulan törröttäminen johtuu ruodelautojen kosteuselämisestä. Peltikaton tiiviyttä uhkaa myös katteen lämpöeläminen.

Jotta peltikaton, tiilikaton tai huopakaton ongelmat tulisivat huomattua ajoissa, on loivan tai kaltevan katon kuntoa säännöllisesti seurattava. Katon kevät- ja syystarkastusten merkitystä ei voida kylliksi korostaa. Meidän asiakkaamme saavat jokaisen kattohuollon ja muun kattotyön yhteydessä ilmaisen kattotarkastuksen, minkä aikana tutkimme katon ehjyyden ja tiiviyden. Kattotarkastajiemme tarkat silmät havaitsevat kaikki kattovuodot sekä kaikki katon vedenpitävyyttä uhkaavat ongelmat, tarjoten niille sopivia ratkaisuja.

Rahoitus löytyy lähes kirjaimellisesti nappia painamalla, sillä yhteistyökumppanimme tarjoamaa remonttilainaa pääsee hakemaan kotisivuillamme olevan linkin kautta. Yksityisasiakkaita kiinnostaa tietysti kuulla, saako kattovuodon korjaamisesta kotitalousvähennystä. Vastaus tähän kysymykseen on kyllä, sillä kaikki kattokorjauksemme ja kattohuoltomme oikeuttavat hakemaan kyseistä verovähennystä.

Kokeneelta kattofirmaltamme saat kaikki kattotyöt parhaalla ammattitaidolla ja osaamisella. Katon korjaukset, kattohuollot ja kattoremontit toteutetaan laadukkaalla palvelulla sekä avaimet käteen pakettina. Paikkaamme vuotavat katot ja korjaamme aluskatteet. Saat meiltä kattohuollot aina sadevesikourujen puhdistuksesta, lumenpudotuksiin ja sammaleentuhokäsittelyihin. Asennamme, korjaamme ja uusimme kattoturvatuotteet sekä muut kattotuotteet, kuten kattoikkunat, kattovalokuvut ja kattoluukut. Huopa- ja palahuopakattotöihin meillä on erityisen paljon kokemusta, joten jos tarpeenasi on huopakaton korjaus tai huopakattoremontti, et parempaa tekijää löydä.

Ota yhteyttä kaikissa kattotöissä kattopalveluumme!

Huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa – Syyt ja ratkaisuehdotukset selviävät paikan päällä

Ota yhteyttä tähän kattofirmaan, jos huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa Kirkkonummella. Palvelemme sekä yksityisasiakkaita että taloyhtiöitä, joten ota yhteyttä niin omakotitalon kuin vaikka kerrostalonkin kattovuodon tiimoilta. Me tulemme paikan päälle selvittämään kattovuodon syyn sekä parhaat ratkaisuehdotukset kattovuotoon. Syy pitää selvittää, jotta voisimme poistaa ongelman, emme pelkkiä oireita. Ratkaisuehdotuksemme varustetaan oivallisella tarjouksella kokonaisvaltaisesta kattokorjauksesta. Jos katto tarvitsee jotain huoltoa tullakseen entistä tiiviimmäksi, sisällytämme kattohuollon antamaamme avaimet käteen -tarjoukseen.

Mikä sitten voi saada tasakaton, harjakaton, pulpettikaton tai esimerkiksi aumakaton vuotamaan? Jos katto on uusi tai suhteellisen uusi, syy voi olla asennusvirheessä. Tarkoituksenmukaisellakin tavalla asennettu katto voi vuotaa, jos katolla on ollut paljon lunta, tai jos Kirkkonummella on riehunut poikkeuksellisen kova myrsky.

Lumen paino koettelee katon liitoskohtia, joten katto saattaa ruveta vuotamaan jonkin läpiviennin tai esimerkiksi jiirin kohdalta. Kannattaa tarkkailla lumen määrää, koostumusta sekä sitä, onko lumi jakaantunut epätasaisesti. Kattolumitöitä tarvitaan silloinkin, jos katolle olevat lumimassat meinaavat pudota itsekseen katolta, koska joku tai jokin voi jäädä lumimassojen alle. Lumen äkillinen putoaminen katolta voi johtaa myös kattotarvikkeiden irtoamiseen katosta, ja tästä syntyvät vauriot olla alkusysäys peltikatto-, huopakatto- tai tiilikattovuodolle. Meiltä saat lumenpoiston nopeasti, ja kattolumityöt etenevät kaikin puolin turvallisella tavalla.

Lumen alla oleva sulamisvesi muodostuu ongelmaksi viimeistään silloin, jos katon reunalla syntyy korkea kerros jäätä. Sulamisvesi ei ehkä pääse jäävallin yli. Silloin katolla voi olla niin paljon vettä, että saumat alkavat vuotaa. Jäänsulatus ehkäisee tällaiset kattovuodot. Ota yhteyttä, niin sulatamme kattojään sekä mahdollisesti jäätyneen sadevesijärjestelmän kuumalla höyryllä.

Myrskyvaurioista puhuttaessa saattaa mieleen tulla katolle kaatunut puu, mutta paljon tavallisempia myrskyvaurioita ovat irronneet kattotarvikkeet, kattopellit ja peltilistat. Tarkastamme erilaiset kiinnikkeet katon kuntotarkastusta tehdessämme, mutta kova tuuli voi silti saada irrotettua jotain. Tuuli voi myös paiskoa katolle oksia, mitkä halkaisevat kattotiiliä. Haljennut kattotiili on vuotoriski tiilikatolla. Jos huopakaton sauma ei ole aivan tiivis, voi tuuli repiä vuotia – siksi tarkastamme myös saumojen kunnon kattotarkastuksen yhteydessä.

Saumat voivat alkaa repsottaa, kun huopakatto vanhenee. Saumoja avautuu sitä enemmän, mitä enemmän katolla on sammaleita, joiden juuret työntyvät kärkkäästi aina vain pidemmälle. Huopakaton – etenkin iäkkäämmän huopakaton – vihollisiin kuuluu myös aurinko. Vanha huopakatto kuivuu ja kovettuu auringossa, ja jossain vaiheessa se lakkaa joustamasta tarpeeksi. Tällöin syntyy halkeamia, joista huopakatto saattaa vuotaa.

Huopakaton tiiviyttä ylläpitäviä huoltoja ovat puolivuosittaiset roskien poistot, sillä siten hillitään sammaleiden leviämistä. Jo katolle etsiytyneistä sammaleista pääsee eroon sammaleentuhokäsittelyllä. Huopakatto voitaneen pinnoittaa uudestaan, kun se on palvellut parikymmentä vuotta, sillä näin voidaan palauttaa katon elastisuus, ulkonäkö ja rasituksensietokyky.

Tiilikattovuoto johtuu usein rikki menneistä tiilistä. Ulkokaton alla on toki aluskate, mutta sekin voi pettää, jos se ei pääse välillä kuivumaan – tai jos se on esimerkiksi liian kireällä. Tiilien halkeileminen johtuu usein pakkasrapautumisesta, eli tiilen sisällä olevan veden jäätymisestä. Mitä vanhempi ja sammaleisempi tiilikatto on, sitä enemmän se kärsii pakkasrapautumisesta. Tiilikaton harjaus ja sammaleentuhokäsittely ovatkin parhaat tavat päästä eroon sammaleiden muodostamista uhista. Iäkkäät, huokoisiksi muuttuneet tiilet voitaneen pinnoittaa uudestaan, jotta ne lakkaisivat keräämästä vettä ja kasvustoja. Erittäin vanhaa tiilikattoa ei kannata pinnoittaa uudelleen. Sen päällä on liikuttava varovasti, jottei varomaton askel saisi vanhaa kattotiiltä menemään rikki.

Peltikattovuodoista voidaan kiittää paitsi myrskyvaurioita (eli tuulen irrottamia kattopeltejä), myös ruostetta. Ruostuneet kattopellit voidaan joissain tapauksissa paikata ja maalata, mutta on tilanteita, jolloin suosittelemme huonokuntoisimpien kattopeltien vaihtamista. Voimme vaihtaa vain yhden tai kaksi kattopeltiä, eli kattopeltien vaihto ei tarkoita välttämättä samaa kuin peltikattoremontti.

Ruostetta torjutaan harjaamalla omakotitalon, kerrostalon tai esimerkiksi paritalon peltikatto kaksi kertaa vuodessa. Samalla saadaan roskat pois katon saumoista – jos saumat täyttyvät roskista, voi katto alkaa vuotaa kattopeltien välistä.

Ruostumista torjutaan myös huoltomaalausten avulla. Pinnoitevauriot – kuten naarmut – kannattaa paikkamaalata. Jos peltikaton maalipinta on kauttaaltaan kulunut, on aika maalata ihan koko katto.

Sekä myrskyvaurioita että pieniä kattovuotoja voidaan ehkäistä uusimalla kattopeltien kiinnikkeet. Peltikattonaulat voivat kohota ylös katosta, koska ruodelaudat kutistuvat ja turpoavat vuoron perään. Kateruuvit ovat parempi vaihtoehto nauloille. Niidenkin kuntoa kannattaa tarkkailla, koska ruuvien tiivisteet haurastuvat vanhetessaan. Käynti katolla voi paljastaa, ettei jossain ruuvissa ole enää kunnollista tiivistettä. Silloin vanha ruuvi kannattaa poistaa. Sen tilalle tulee asentaa uusi ruuvi, missä on leveä tiiviste.

Omakotitalon, kerrostalon, kesämökin tai esimerkiksi paritalon katto voi vuotaa myös läpivientien takia. Seuraavaksi kerrommekin lisää esimerkiksi kattoluukun tai kattovalokuvun kohdalta alkavista kattovuodoista.

Katto vuotaa piipun juuresta – Kattovuoto savupiipun kohdalla käy ilmi vuosihuoltotoimenpiteitä suorittaessa

Kaikki katot tarvitsevat vuosihuoltotoimenpiteitä. Jos vuosihuoltotoimenpiteet laiminlyödään, voi katon kunto heiketä aivan liian nopeasti. Tiilikatto, peltikatto tai huopakatto voidaan joutua uusimaan paljon normaalia aikaisemmin siksi, ettei kattoa ole huollettu säännöllisesti.

Katon vuosihuoltotoimenpiteet Kirkkonummella tarkoittavat samaa kuin katon kevät- ja syyshuollot. Katon kevät- ja syyshuoltoon kuuluu katon puhdistus, sadevesikourujen puhdistus ja kattotarkastus, mistä emme lupauksemme mukaisesti veloita erikseen.

Katon puhdistus ehkäisee muun muassa ruostevaurioiden syntymistä. Rännien puhdistus ylläpitää sadevesijärjestelmän toimintaa. Kattotarkastuksen avulla huomataan, tarvitseeko loiva tai jyrkkä katto jotain muuta huoltoa. Katon kunnon tarkastus kertoisi myös kattopaikkausten tarpeesta.

Katto voi tarvita korjaamista esimerkiksi savupiipun kohdalta. Katto saattaa vuotaa piipun juuresta Kirkkonummella, tai ehkä läpiviennin tiivisteet ovat niin kuluneet, että kattovuoto savupiipun kohdalta on enää vain ajan kysymys. Huomaamme asian kattotarkastusta suorittaessamme, ja laadimme sinulle parhaan tarjouksen katon korjaamisesta.

Samalla kun korjaamme piipunjuuren, voimme korjata myös aluskatteen, kattorakenteet ja piipun suojapellitykset. Mikäli piipunhattu on irronnut, asennamme sen paikalleen (tai uusimme sadehatun).

Jos vuotavaa tai vuotaa uhkaavaa piipun juurta aletaan korjata jo aikaisessa vaiheessa, voi riittää pelkkä vesikaton tiivistys. Jos tekemämme tarkastus osoittaa, että aluskate on rikki/väärin asennettu, emme jätä puuttumatta tilanteeseen. Aluskatteen tulee olla kaiken aikaa ehjä, ja asennusvirheet kannattaa hoitaa kuntoon – muussa tapauksessa aluskate ei pysty hoitamaan tärkeää tehtäväänsä kattorakenteiden suojaajana.

Jos löydämme katon alta huonokuntoisen aluskatteen, on edessä luultavasti myös kosteusvaurioiden korjaaminen. Kuivatamme kastumaan päässeet kattorakenteet, ellei niissä ole jo lahoa. Lahovaurioihin on puututtava purkamalla ja uusimalla pilaantuneet puuosat, sillä laho on perso puuosille. Se leviää leviämistään, jos pilalle menneitä puuosia ei poisteta. Märissä eristeissä alkaa kehittyä homekasvustoja varsin nopealla tahdilla, joten nekin tulee uusia kattovuotoa ja katon vesivahinkoa korjattaessa.

Pelkkien juuripellitysten sijaan voimme pellittää koko savupiipun, sillä piipunpellitys suojaa sekä vesikaton ja piipun liitoskohtaa että koko piippua. Vaikka tällaiset peltisepäntyöt jätettäisiin väliin, kannattaa hankkia ainakin piipunhattu, jos se vielä uupuu. Piipunhatun myötä savuhormi pysyy kuivempana, ehjempänä ja paloturvallisempana.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa – Reilassa oleva aluskate pelastaa tilanteen

Kun tarkastamme tiilikattoa, huopakattoa tai peltikattoa, muistamme kiinnittää erityistä huomiota katon läpivienteihin. Niitä vaativat – savupiipun ohella – kattoikkunat, kattovalokuvut ja kattoluukut. Myös ilmanvaihtohormit, antennit ja monet muut kattotarvikkeet vaativat kattoläpiviennin tekemistä. Se, että katolla on läpivientejä, ei tarkoita sitä, että katto olisi erityisen altis vuotamaan. Oikein asennettu ja usein tarkastettu läpivienti pysyy tiiviinä. Sitä paitsi, talon katto voi alkaa vuotaa melkein kaikista kohdistaan. Katto voi vuotaa niin jiirin kuin harjapellinkin kohdalta, ja siihen voi syntyä vuotoalttiita vaurioita talven tai myrskyn aikana.

Kuten edellä todetaan, jokainen läpivienti kannattaa tarkastaa usein, sillä näin mahdollisiin pulmiin päästään puuttumaan ajoissa. Kattoikkunan tiivisteet ovat voineet kulua, ja jos niitä ei uusita, voi katto ruveta vuotamaan.

Kattovalokupu tai kattoluukku on voinut olla kovalla koetuksella menneenä talvena, joten etenkin kevättarkastuksista kannattaa pitää kiinni.

Katon ja kattoläpivientien kuntotarkastus Kirkkonummella ulottuu myös katon alle. Katon alle menemällä voidaan arvioida aluskatteen kunto. Tarkastajamme huomaa heti, jos aluskatteessa on reikiä tai repeämiä, tai jos se on asennettu puutteellisella tavalla. Tarvittaessa laadimme sinulle hyvän tarjouksen aluskatteen korjaamisesta tai osittaisesta uusimisesta.

Tavanomainen syy korjata aluskatetta kattoikkunan, kattovalokuvun tai kattoluukun kohdalta on ylösnostojen puute. Jos ylösnostot puuttuvat, ei aluskate suojaa katon alapuolisia osia riittävällä tavalla, jos kattoikkuna tai jokin muu kohta talon katossa alkaa vuotaa.

Jos aluskate ei toimi kuten pitää, voi pienikin kattovuoto saada aikaan katon vesivahingon. Silloin katon korjaamiseksi ei riitä vesikaton tiivistys, vaan siihen on liitettävä myös märkien villojen vaihto sekä vaurioituneiden kattorakenteiden uusiminen.

Katon läpivienti vuotaa – Kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken kohdalla alkaa harvoin silmänräpäyksessä

Kattovuodot alkavat usein vähän kerrallaan. Tästä on se hyöty, että peltikaton, tiilikaton tai huopakaton tiiviydessä esiintyviin puutteisiin ja ongelmiin ehditään usein puuttua ajoissa. Pikku hiljaa alkavia kattovuotoja ovat muun muassa ruostevaurioista ja läpivientien tiivisteiden kulumisesta alkavat vesivuodot.

Esimerkiksi kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken tai viemärintuuletusputken kohdalta alkaa usein vähitellen, joten läpivienti voidaan ehtiä tiivistämään, ennen kuin kosteutta pääsee katon alle.

Katon läpivientien kulumista ja vuotoalttiutta ei kuitenkaan huomaa, ellei katolla käy usein. Kattoläpiviennit, katon harja ja räystäät, saumat ja jiirit sekä erilaiset kiinnikkeet on tarkastettava lähietäisyydeltä.

Kattotarkastukseen kannattaa liittää myös välikaton kuntotarkastus, voihan esimerkiksi aluskatteessa olla ammottava reikä. Aluskatteen kuntoa ei saa selville, ellei käy katon alla, ja tämähän voi hoitua esimerkiksi kattoluukun kautta.

Tilaa rivitalon, kerrostalon, paritalon, kesämökin tai vaikka piharakennusten kattotarkastukset Kirkkonummelle meiltä, niin saat kokonaisvaltaisen selvityksen kattosi kunnosta. Lopuksi kerromme siitä, mitä katolle tulisi tehdä, ja annamme mahdollisesti tarvituista kattohuolloista, katon paikkauksista tai vaikka kattoremontista hyvän tarjouksen.

Kattoremonttia tuskin tarvitaan sen takia, että jokin kattoläpivienti vuotaa. Vaikka vuotava antenni, viemärintuuletusputki tai ilmanvaihtoputki olisikin ehtinyt aiheuttaa katon vesivahingon, saadaan se usein kuntoon korjaamalla katto osittain. Jos katto on kovin iäkäs tai katto on vuotanut pitkään useista eri kohdista, on tilanne toinen. Silloin paras ratkaisu voikin löytyä kattoremontista.

Saat katon kunnon tarkastuksen Kirkkonummelle ilmaiseksi, jos teetät samalla jonkin muun kattotyön. Esimerkiksi katon kevät- ja syyshuollot täydennetään aina ilmaisella katon yleiskuntotarkastuksella.

Katto vuotaa jiirin, eli sisätaitteen kohdalta? Sen on voinut aiheuttaa lumi tai taitamaton lumenpoisto

Jiirillä tarkoitetaan katon sisätaitetta, eli sitä kohtaa, missä kaksi lapetta kohtaavat toisensa. Oikein asennettu jiiri on tiivis, mutta tilanne voi muuttua seuraavina vuosikymmeninä. Jiiri kohtaa jatkuvasti merkittäviä rasituksia, ja jonain päivänä sen sietokyky voi olla lopussa. Ota silloinkin yhteyttä tähän kattourakoitsijaan – jiirin korjaaminen ei ole maailman yksinkertaisin homma, mutta meillä on rutkasti pätevyyttä tähänkin kattokorjaukseen Kirkkonummella.

Jiirivuotoja paljastuu etenkin keväisin, sillä katon päällä maannut, raskas lumitaakka on voinut rasittaa jiiriä liikaa. Esimerkiksi tiilikatto voi reagoida sisätaitteensa päällä lepäävään lumitaakkaan niin, että tiiliä napsahtelee rikki, ja silloinhan tiilikatto saattaa alkaa vuotaa.

Liian painava tai epätasaisesti jakaantunut lumikuorma kannattaa poistaa katolta, mutta ei millä tahansa keinolla. Tilaa lumenpudotukset meiltä, niin sinun ei tarvitse olla huolissasi siitä, rikkooko lumenpudottaja katon rakenteita vai ei. Esimerkiksi jiirivuoto voi olla seurausta osaamattomasta lumenpudotuksesta. Me teemme niin tiilikaton, huopakaton kuin peltikaton lumenpoistot kattoa rikkomatta. Panostamme myös urakan turvallisuuteen.

Meiltä kannattaa tilata kaikki muutkin jiirejä koskevat huollot ja korjaukset, kuten aluskatteen korjaus tai osittainen uusiminen jiirin kohdalta. Aluskatteen mahdolliset korjaustarpeet paljastuvat välikatolta käsin. Sieltä käsin paljastuu myös se, kondensoituuko välikatolla kosteutta. Jotta kondenssivesi ei aiheuttaisi vaaraa kattorakenteille ja eristekerrokselle, tarjoamme sopivia korjaus- ja uudistustoimenpiteitä. Riippuu täysin tilanteesta, tuleeko kysymykseen katon korotus, alipainetuulettimen asennus vaiko esimerkiksi katon lisäeristys.