Aluskatteen korjaus Kirkkonummi – Aluskate tarpeen katon normaalissa toiminnassa

Uudehko katto, mitä on huollettu säännöllisesti, ei ala ensimmäisenä vuotaa. Jos yläpohja tuulettuu hyvin ja eristeitä on riittävästi, ei kondensio-ongelmakaan ole uhkana. Emme kuitenkaan halua, että joudut olemaan huolissasi sateilla tai talvipakkasilla, joten asennamme uuden katon alle aina aluskatteen. Aluskatetta tarvitaan varsinkin katon ikääntyessä, ovathan kattovuodot todennäköisempiä katon haurastuessa ja kuluessa.

Jos omakotitalon, kerrostalon, paritalon, mökin tai vaikka rivitalon katto alkaa vuotaa, ohjaa aluskate vuotovedet pois katon alta. Aluskate pitää vettä, ja sen pinta on tiukka – siksi ulkokaton läpi tihkuva kosteus valuu aluskatetta pitkin kohti räystäitä. Kattorakenteet eivät kastu ja ala lahota, koska esimerkiksi piipun juuresta katon alle vuotava vesi ei pääse lainkaan kastelemaan niitä. Vaurioiden – etenkin kosteusvaurioiden – ehkäiseminen ennalta on pääsääntöisesti edullisempaa kuin jo syntymään päässeiden vahinkojen korjaaminen.

Aluskatteella on toinenkin tehtävä sen lisäksi, että se ohjaa ulkokaton liitos- tai vauriokohdista vuotavat vedet ulos. Aluskate auttaa ehkäisee kondenssiveden vintille/välikatolle aiheuttamia kosteusvaurioita. Mitä on kondenssivesi? Se on vettä, mitä voi tiivistyä ja pisaroitua sisätiloista kohoavasta lämpimästä ilmasta. Hyvin tuulettuvalta välikatolta liika lämpö haihtuu hetimmiten ulos, mutta aluskatetta tarvitaan varmuuden vuoksi. Etenkin silloin, kun sisä- ja ulkolämpötilojen erot ovat kymmeniä asteita, voi lämpimästä ilmasta ehtiä tiivistyä joitain vesipisaroita ulkokaton alapinnalle. Siitä niiden olisi helppo kastella yläpohjan eristeet, mitkä homehtuvat hieman liian helposti.

Aluskatteet yleistyivät 1980-luvulla muuttuakseen pakollisiksi 1990-luvun lopussa. Vanhan tiilikaton tai peltikaton aluskate voi olla jo korjausta vailla, vaikka ne ovatkin hyvin kestäviä. Esimerkiksi kattovuoto tai katon alle päässyt lintu voi rikkoa aluskatetta Kirkkonummella, ja silloin tarvitaan aluskatteen reikien paikkaamista. Tilaa revenneen aluskatteen korjaus tai aluskatteen osittainen vaihto meiltä Kirkkonummelle, Espooseen, Vihtiin, Siuntioon tai Inkooseen, niin aluskate alkaa taas toimia normaalisti.

Ota yhteyttä silloinkin, jos omakotitalon, kesämökin, paritalon, taloyhtiön (eli rivitalon tai kerrostalon) tai jonkin muun kiinteistön aluskatetta on korjattava pieleen menneen asennuksen takia. Korjaamme aluskatteen ylösnostot tai limitykset oikeanlaisiksi, eikä aluskatteen korjauksen hintaa tarvitse etukäteen pelätä. Laskemme kilpailukykyisen hinnan aluskatteesi paikkaamiselle paikan päällä, ja yksityisasiakkaan kannattaa huomioida töiden osuuden kotitalousvähennyskelpoisuus. Meillä on yhteistyökumppani rahoitusalalla, ja tältä kannattaa kysellä lainaa peltikaton tai tiilikaton aluskatteen korjaamiselle. Helpoin tapa tähän on linkata verkkosivustollamme olevaa linkkiä, mikä vie yhteistyökumppanimme verkkopalveluun.

Kokeneelta kattofirmaltamme saat kaikki kattotyöt parhaalla ammattitaidolla ja osaamisella. Katon korjaukset, kattohuollot ja kattoremontit toteutetaan laadukkaalla palvelulla sekä avaimet käteen pakettina. Paikkaamme vuotavat katot ja korjaamme aluskatteet. Saat meiltä kattohuollot aina sadevesikourujen puhdistuksesta, lumenpudotuksiin ja sammaleentuhokäsittelyihin. Asennamme, korjaamme ja uusimme kattoturvatuotteet sekä muut kattotuotteet, kuten kattoikkunat, kattovalokuvut ja kattoluukut. Huopa- ja palahuopakattotöihin meillä on erityisen paljon kokemusta, joten jos tarpeenasi on huopakaton korjaus tai huopakattoremontti, et parempaa tekijää löydä.

Ota yhteyttä kaikissa kattotöissä kattopalveluumme!

Aluskatteen osittainen uusiminen Kirkkonummella on hyväksi havaittu tapa aluskatteen tiivistämiseen

Aluskatteita on käytetty jo ennen 1980-lukua. Ensi alkuun aluskatteet valmistettiin muun muassa pahvista. Pahvisen aluskatteen korjaus on oma lukunsa, mutta meidän asiantuntijoiltamme sujuu sellainenkin kattokorjaus. Seuraavan kattoremontin yhteydessä pahvinen aluskate kannattaa vaihtaa uudempaan ja parempaan, sillä pahvi ei tykkää toistuvasta kastumisesta. Pahvinen aluskate voi lopulta muodostaa kourun, mikä ohjaa ulkokaton läpi tihkuvan kosteuden suoraan yläpohjarakenteisiin sen sijaan, että se veisi kosteuden ulos katolta.

Myös muut kuin pahviset aluskatteet voivat tarvita korjausta Kirkkonummella, ja me tiedämme, miten aluskatteen korjaus kuuluu toteuttaa. Monissa tapauksissa paras vaihtoehto on aluskatteen osittainen uusiminen (vaikkapa joidenkin läpivientien kohdalta). Voimme uusia aluskatteen osittain vaikka viemärintuuletusputken, kattoluukun tai kattovalokuvun kohdalta. Samalla voimme uusia läpiviennin eristeet tai höyrynsulut. Jos uusimme aluskatteen osittain savupiipun kohdalta Kirkkonummella, voimme samalla suorittaa piipun pellityksen. Piipunpellitys kysyy kattopeltisepän ammattitaitoa. Lopputuloksena piipusta tulee todella tyylikäs, eikä pakkasrapautuminen uhkaa enää sen kuntoa.

Jos aluskatetta uusitaan esimerkiksi kattoikkunan kohdalta, voi taustalla olla ylösnostojen puute. Tapaamme usein kattoläpivientejä, joita ei ole toteutettu oikeanlaisella tavalla. Mikäli aluskatetta ei ole nostettu ilmanvaihtoputkea tai muuta läpivientiä vasten, voi mahdollinen kattovuoto läpiviennin kohdalta päästä kastelemaan kattorakenteet. Myös aluskatteen osittainen uusiminen jiirin (eli sisätaitteen) kohdalta voi johtua asennusvirheistä, sillä oikeanlaisten limitysten toteuttaminen jiirin kohdalla ei ole itsestäänselvää.

Aluskatetta voidaan joutua uusimaan osittain myös siksi, että siihen on ajan ja erilaisten rasitusten seurauksena syntynyt reikiä ja repeämiä. Uusimme aluskatteen kattotuoliväli kerrallaan saadaksemme aikaan luotettavan ja pitkäkestoisen suojan kattorakenteillesi. Koko aluskate uusitaan vasta kattoremontin yhteydessä. Jos kyseessä on tiilikatto, uusitaan se ehkä vasta 70 vuoden kuluttua sen asentamisesta. Tuona aikana ei välttämättä tarvita lainkaan aluskatteen korjaamista ja paikkaamista, mutta asioiden oikea laita kannattaa toki tarkastaa usein.

Aluskatteen korjaus jiirin, eli sisätaitteen, savupiipun, kattoikkunan, kattoluukun ja läpivientien kohdalta kattoremontin lykkääjänä

Aluskatteen korjaus jiirin (eli sisätaitteen) tai jonkin läpiviennin kohdalta on niin tärkeä kattotyö, että sillä voidaan jopa lykätä kattoremonttia. Jos tiilikaton tai peltikaton aluskatteen taitekohtia ei ole korjattu, ei aluskate ehkä pystykään suojaamaan kattorakenteita. Jos katto vuotaa tai katon alla tapahtuu kondensoitumista, voi kosteus tuhota kattorakenteet, mikä aikaistaa kattosaneerausta.

Aluskate kannattaa siis tarkastaa kahdesti vuodessa, jottei esimerkiksi aluskatteen korjaus viemärintuuletusputken kohdalta jäisi tekemättä.

Ehjää aluskatetta tarvitaan siis sekä silloin, kun katto vuotaa, että paikkaamaan välikaton tuuletuksen mahdollisia puutteita. Uusikin katto voi vuotaa, jos myrskytuuli tai katolta putoava lumi irrottaa katosta joitain varusteita. Myös kattojään taakse patoutuneet sulamisvedet voivat saada katon vuotamaan. Kun katto vanhenee, voi se vuotaa muun muassa ruostevaurioiden tai repsottamaan ruvenneiden saumojen takia.

Entäpä se kondenssivesi? Sitä syntyy silloin, kun talon sisältä karkaava lämmin ilma törmää kylmiin pintoihin katon alla. Ilman nopea jäähtyminen saa sen sisältämän kosteuden tiivistymään vesipisaroiksi. Vesipisara tai pari ei vielä haittaa, mutta kun pisaroita syntyy koko ajan lisää, voivat kattorakenteet alkaa lahota – mikä saa ne menettämään lujuutensa ja toimintakykynsä. Eristeisiin tipahtelevat pisarat voivat johtaa jopa hämmentävän nopeasti yläpohjan homevaurioihin, mitkä voivat vaikuttaa jopa talon asukkaiden terveyteen.

Lämmin ilma tulisi saada ulos katon alta mahdollisimman nopeasti. Tarvittaessa tehostamme omakotitalosi tai vaikka huvilasi välikaton tuulettumista uusilla ilmanvaihtokanavilla tai vaikka alipainetuulettimella.

Jotta lämmin ilma pysyisi siellä, missä sille on eniten käyttöä (eli esimerkiksi olo- ja makuuhuoneissa), voi olla hyvä lisätä yläpohjan eristeiden määrää. Eristeiden alta löytyvät höyrynsulut estävät vesihöyryn tunkeutumista välikatolle. Vesihöyryä syntyy muun muassa ruoanlaitosta ja siivoamisesta – nelihenkinen perhe voi tuottaa sitä vuorokaudessa jopa 10–15 litraa. Meiltä sujuu myös höyrynsulkujen korjaaminen ja uusiminen.

Koska lämmintä ilmaa karkaa ja kosteutta karkaa aina jonkin verran, tarvitaan aluskatetta (mikä on aina tarvittaessa paikattu esimerkiksi kattovalokuvun kohdalta). Aluskate ohjaa myös kondensoitumisesta syntyneet vesipisarat pois yläpohjasta.

Merkkejä siitä, että talosi katon alla piilee kondensio-ongelma, ovat muun muassa tunkkaisuus, kattorakenteissa olevat vesipisarat ja niiden valumajäljet, jääpuikot (sekä välikatolla että ulkoräystäillä), rakenteiden värimuutokset ja märät (elleivät jopa homeiset) eristeet.

Huomaamme tällaiset seikat kattotarkastuksemme yhteydessä ja selvitämme, miten ongelmiin kannattaa puuttua Kirkkonummella. Seuraavaksi laadimme tarjouksen esimerkiksi aluskatteen korjauksesta kattoluukun tai kattoikkunan kohdalta – tai harjapeltituulettimen asentamisesta. Aluskatteen korjaus savupiipun tai jonkin muun läpiviennin kohdalta voi tapahtua esimerkiksi uusimalla aluskate osittain. Tällainen urakka saattaa kuulostaa isommalta kuin se tosiasiassa on. Meidän ammattilaisemme toteuttavat kaikki kattokorjaukset nopeasti, asiantuntevasti ja mitä vertailukelpoisimmalla hinnalla.

Aluskatteen paikkaus Kirkkonummella voi jäädä muiden kattotöiden jalkoihin

Katon myrskyvauriot korjataan yleensä todella nopeasti, sillä ne syntyvät rytinällä, ja niiden aiheuttamat vauriot saattavat erottua jo kauas. Tiilikaton aluskatteen paikkaus Kirkkonummella voi jäädä tekemättä, sillä aluskatteen vauriot voivat syntyä vähän kerrallaan ja ääntä pitämättä. Se, että aluskatetta pitäisi paikata savupiipun kohdalta, ei erotu päälle päin. Aluskatteen vauriot huomaa vasta katon alle menemällä.

Myös tarve paikata peltikaton aluskate voi jäädä Kirkkonummella muiden kattotöiden jalkoihin. Kattotöiden yhteydessä tulisi vierailla myös yläpohjassa, jotta aluskate osattaisiin paikata kattoikkunan tai vaikka kattovalokuvun kohdalta, ennen kuin rikkinäinen aluskate alkaa vaikuttaa kattokokonaisuuden kuntoon.

Revenneen aluskatteen korjaus tai aluskatteen läpivientien kunnostaminen on tärkeää, koska vain ehjä aluskate voi ohjata katon alle ilmestyneen kosteuden ulos.

Kun tilaat kaikki kattotyösi katon keväthuolloista myrskyvaurioiden korjaamiseen ja kattomaalauksista rikkinäisten tiilien uusimiseen meiltä, saat kaupan päälle kattotarkastuksen. Tuon kattotarkastuksen aikana käymme läpi katon kunnon – myös alakautta. Jos katon alle suinkin on mahdollista päästä, käymme tarkastamassa sen, pitääkö aluskatetta paikata kattoluukun tai muiden läpivientien kohdalta. Samalla huomaisimme myös muut puutteet aluskatteessa, eristeissä tai esimerkiksi tuuletusratkaisuissa.

Kerromme mielellämme siitä, miten aluskatteen paikkaamiselta (esimerkiksi viemärintuuletusputken kohdalta) voi välttyä. Aluskatteen hyväkuntoisuuden perusta on laadukkaassa aluskatteessa, mikä on asennettu taidokkain ottein – ei liian kireälle, mutta ei myöskään liian löysälle. Kun kaikki läpiviennit ja jiirit on asennettu hyvin, on aluskate parhaassa mahdollisessa iskussa.

Harjatiivisteiden ja aikaisessa vaiheessa tehtyjen kattopaikkausten avulla vähennetään aluskatteeseen kohdistuvaa kosteusrasitusta. Myös lintuverkot voivat olla hyvä idea, pidetäänhän linnut ja muut pieneläimet siten pois katon alta. Lisäksi suosittelemme puolivuosittaisia vesikaton ja aluskatteen kuntotarkastuksia.