Katto vuotaa Helsinki – Kattovuoto kuntoon vaivannäköä säästelemättä

Jos omakotitalon, kesämökin, autotallin, taloyhtiön (kerrostalon, paritalon tai rivitalon) tai jonkin muun kiinteistön katto vuotaa Helsingissä, ota saman tien yhteyttä tähän kattourakoitsijaan. Me tiedämme, miten vuotava katto korjataan – ja missä vaiheessa katon paikkaaminen on parasta unohtaa. On tilanteita, jolloin vuotava katto on paras purkaa ja uusia. Aina kun mahdollista, aloitamme katon korjaamisen, emmekä kattoremonttia.

Esimerkiksi se, että katto vuotaa savupiipun kohdalta, johtaa harvoin kattoremonttiin. Katto voidaan korjata muutoinkin. Helpoimmillaan vuotava katto saadaan kuntoon ihan vain tiivistämällä piipun ja vesikatteen läpivienti. Jos vettä on päässyt katon alle, on edessä hieman isompi kattokorjaus Helsingissä, Vantaalla, Espoossa tai Sipoossa, sillä kosteusvauriot tulee korjata pikaisesti.

Katon vesivahinko voi seurata myös sitä, että katto vuotaa kattoikkunan kohdalta. Paras tapa varautua kattoläpivientien vesivuotoihin on huolehtia aluskatteen kunnosta. Aluskate on kullanarvoinen silloin, jos katto vuotaa kattovalokuvun kohdalta. Aluskatteen ja vesikatteen korjaustarpeet huomataan katon kuntotarkastuksen aikana. Voit teettää kuntotarkastuksen meillä tai saada sen kaupan päälle teettäessäsi joitain muita kattotöitä (kuten rännien puhdistuksen tai jiirien korjauksen).

Aina ei ole kyse siitä, että katto vuotaa kattoluukun tai jonkin muun läpiviennin kohdalta. Palahuopakatto, betonitiilikatto tai aaltopeltikatto voi vuotaa myös jiirin kohdalta. Katto voi vuotaa myös saumoistaan tai rei’istään. Sauma- tai esimerkiksi jiirivuodon voi aiheuttaa moni asia. Esimerkiksi poikkeuksellisen kova rajuilma voi laittaa katon vuotamaan.

Kohta kerromme lisää siitä, mitkä asiat voivat saada huopakaton, peltikaton tai tiilikaton vuotamaan. Ensin haluamme muistuttaa siitä, että kattokorjaajamme ovat oman alansa taidokkaita ammattilaisia, ja että pystymme aloittamaan kattovuotojen korjaukset todella ripeästi. Toimeen tarttuminen nopeasti onkin tärkeää.

Hinta-laatusuhteemme on mitä parhain. Kun vuotava katto on korjattu, voi yksityisasiakas hakea Verohallinnolta kotitalousvähennystä. Entä rahoitus – mistä sen löytää? Vaikka meiltä, sillä yhteistyökumppanimme tarjoamaa remonttilainaa pääsee hakemaan suoraan kotisivujemme kautta. Rahoitus sopii niin pienemmille kattopaikkauksille kuin isommille katonkorjauksille, kattoremonteista puhumattakaan.

Kokeneelta kattofirmaltamme saat kaikki kattotyöt parhaalla ammattitaidolla ja osaamisella. Katon korjaukset, kattohuollot ja kattoremontit toteutetaan laadukkaalla palvelulla sekä avaimet käteen pakettina. Paikkaamme vuotavat katot ja korjaamme aluskatteet. Saat meiltä kattohuollot aina sadevesikourujen puhdistuksesta, lumenpudotuksiin ja sammaleentuhokäsittelyihin. Asennamme, korjaamme ja uusimme kattoturvatuotteet sekä muut kattotuotteet, kuten kattoikkunat, kattovalokuvut ja kattoluukut. Huopa- ja palahuopakattotöihin meillä on erityisen paljon kokemusta, joten jos tarpeenasi on huopakaton korjaus tai huopakattoremontti, et parempaa tekijää löydä.

Ota yhteyttä kaikissa kattotöissä kattopalveluumme!

Huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa vaikka myrskyn takia

Kattovuodoilla on paha maine, joten on perin juurin ikävää huomata, että huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa Helsingissä. Meillä on kuitenkin antaa lohdutuksen sana: mitä nopeammin kattovuoto huomataan ja korjataan, sitä helpommalla siitä on mahdollista selvitä. Helppous tarkoittaa – ainakin tässä yhteydessä – myös edullisuutta. Aikaisessa vaiheessa korjattu omakotitalon, paritalon, kesämökin tai vaikka ulkorakennuksen katto aiheuttaa paljon pienemmät kustannukset kuin katto, minkä alle kosteus on jo synnyttänyt laajamittaisia vaurioita.

Kaikki palahuopakaton, aaltopeltikaton tai esimerkiksi tiilikaton korjaustarpeet huomataan, jos katto tarkastetaan toimestamme kaksi kertaa vuodessa. Perusteellisesti tekemämme kattotarkastus kertoisi myös mahdollisista huoltotarpeista, kuten tarpeesta suojata katto ruosteelta maalaamalla se kauttaaltaan.

Ruoste on melko tavallinen syy sille, että peltikatto vuotaa. Ruostetta voidaan torjua paitsi huolehtimalla peltikaton maalipinnan kunnosta, myös puhdistamalla katto joka kevät ja syksy.

Peltikatto voi vuotaa myös sen takia, että sen saumat ovat täynnä roskaa. Jälleen yksi hyvä syy harjata peltikatto kahdesti vuodessa!

Peltikatto voi vuotaa myös siksi, että peltikattonaulat ovat pumppautuneet ylös. Suojaamaton naulanreikä päästää vettä peltikatteen alle. Vanhoissa kateruuveissa voi olla vain häivähdys vanhasta tiivisteestä, joten peltikattonaulat ja ikivanhat ruuvit on syytä korvata uusilla kateruuveilla. Hyvin hoidettu peltikatto voi kestää jopa 50 vuotta.

Huopakaton kunnon heikkeneminen näkyy sen sammaloitumisena ja kuivumisena. Sammaleet voivat syödä kattoon isojakin reikiä, minkä lisäksi se voivat avata vuotien saumat mahdollistamalla saumavuodot sekä tuulen pääsyn vuodan alle. Sammaleet kannattaa poistaa bitumikatolle sopivalla sammaleentuhoaineella.

Katon kuivuminen johtaa siihen, ettei se enää jousta rasitusten alla. Tällöin kattoon voi tulla vuotavia halkeamia. Huopakatto onkin hyvä suojata uudella pinnoitteella sen ollessa keski-ikäinen, sillä uusi pinnoite tukee ja ylläpitää katon elastisuutta.

Tiilikaton ikääntyminen näkyy rikkinäisten tiilien määrässä. Tiiliä menee rikki lumen painon takia, joten joinain talvina saatat tarvita lumen pudotusta, mutta usein on kyse pakkasrapautumisesta. Ehkäise pakkasrapautumista puhdistamalla katto roskista kahdesti vuodessa. Mahdolliset sammaleet sitovat tiilikatteeseen entistä enemmän kosteutta, joten poistata sammaleet.

Keski-ikäinen tiilikatto on hyvä pinnoittaa, jotta tiilien pinta tasoittuisi. Kun tiilen pinta on tasainen, se ei kerää kosteutta, likaa ja sammaleita, eikä pakkasrapautuminen ole enää niin päivänpolttava asia.

Vanhalla tiilikatolla kannattaa liikkua varovasti, kuten myös kesän kuumentamalla bitumikatolla. Joskus pelkkä katolla käveleminen vaurioittaa kattoa laukaisten kattovuodon. Mieti myös sitä, keiden annat kattoasi huoltaa. Liian raju lumenpoisto tai väärällä metodilla tehty katon puhdistus voi viedä katon huonoon jamaan. Seurauksena voi olla kattovuoto.

Tottumaton kattohuoltaja voi siis saada tiilikaton, huopakaton tai peltikaton vuotamaan hyvin nopeassa ajassa. Myös lumi ja myrsky voivat aiheuttaa kattovuodon varsin nopeasti. Edellä jo mainittiin, että lumen paino voi rikkoa tiilikaton tiiliä. Lumen paino voi johtaa myös kattovuotoon kattoikkunan kohdalta tai vaikka siihen, että katto alkaa vuotaa TV-antennin kohdalta.

Kun lumi putoaa katolta, voi se repiä mukaansa niin ilmanvaihtohormeja, kattoturvatuotteita kuin vaikkapa kattotiiliäkin. Jälleen kerran, seurauksena voi olla kattovuoto.

Myrskykin voi irrottaa katolta hormeja, kattotikkaita, kattotiiliä, kattopeltejä ja muita yksityiskohtia. Tuuli voi repiä huopaa, tai jopa kaataa puun katolle. Vain ani harvoin tuuli saa irrotettua koko katon.

Olipa kattovuodon takana jokin edellä kerrotuista asioista tai jokin jokerivaihtoehto, ota yhteyttä tähän kattourakoitsijaan ja anna meidän kunnostaa kattosi. Kiirehdimme paikalle heti kuullessamme katon vuotavan ja paikallistamme sekä suojaamme vuotokohdan. Sitten selvitämme, miten katto kuuluu korjata, ja kuinka edullisesti voimmekaan korjata katon avaimet käteen -pakettina.

Katto vuotaa piipun juuresta – Kattovuoto savupiipun kohdalla ei juuri eroa muista läpivientivuodoista 

Kattovuoto alkaa usein jonkin läpiviennin kohdalta, olipa kyseessä aaltopeltikatto, laattakatto, kolmiorimahuopakatto tai vaikka tiilikuvioinen peltikatto. Yksi todennäköinen selitys sille, että katto vuotaa, on savupiipun kohdalta alkanut kattovuoto Helsingissä.

Savupiippu ei juuri eroa muista kattoläpivienneistä. Se on katossa oleva reikä, minkä tiivistäminen mahdollisimman luotettavalla ja kestävällä tavalla vaatii ammattiosaamista. Ajan kanssa läpivientien tiivisteet kuluvat. Varsinkin talvi on kova koettelemus kaikkien rakennusten katoille. Talvi voi saada aikaan sen, että katto vuotaa jonkin läpiviennin kohdalta – vaikkapa juuri piipun kohdalta.

Kaikki kattovuodot on korjattava pikaisesti, sillä katon alle ei saisi päästä kosteutta. Kosteus voi aiheuttaa laho- ja homevaurioita. Kosteusvauriot voivat levitä myös talon muihin rakennuksiin, mahdollisesti jopa lattiarakenteisiin asti.

Ota yhteyttä, jos katto vuotaa piipun kohdalta. Tulemme korjaamaan piipun ja huopa-, pelti- tai tiilikatteen liitoksen. Tarkastamme tilanteen katon alla voidaksemme toteuttaa myös muut korjaustoimenpiteet. Voi olla, että aluskatettakin pitää korjata piipun kohdalta. Aluskate voi olla vaurioitunut tai väärin asennettu, mutta me keksimme, miten se saadaan kuntoon.

Jos aluskate on ollut väärällä tolalla katon vuotaessa piipun kohdalta, on kosteus voinut päästä kastelemaan kattorakenteet ja yläpohjan eristeenä toimivat villat. Asiaa ei tietenkään voida jättää hoitamalla, vaan kattorakenteet on kuivatettava tai uusittava. Villoja ei panna kuivuriin tai ripusteta pyykkinarulle – ne toimitetaan oikopäätä jäteasemalle.

Katon korjaus piipun kohdalta on hetki, jolloin on erityisen helppoa tehdä piipun pellitys peltisepän työnä. Jos sinua kiinnostaa suojata piippusi kosteudelta ja rapautumiselta, aloittavat peltiseppämme piipun pellittämisen mittojen mukaan. Piipun pellitys suojaa myös läpivientiä – puhumattakaan siitä, miten kauniiksi se tekee piipun ja koko katon. Kattopeltiseppämme voivat asentaa tai uusia myös piipunhatun, mikä suojaa hormia niin hyvin esimerkiksi nokipalovaaraa lisäävältä rapautumiselta, että se saisi olla pakollinen kattovaruste.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa – Johtaako kattovuoto kattosaneeraukseen?

Kattoalan ammattilaiset tietävät, että kattokorjaukset on paras suunnitella paikan päällä. Jos emme ole nähneet kerrostalon, rivitalon tai esimerkiksi omakotitalon kattoa, on hyvin vaikeaa ellei mahdotonta sanoa, miten se kannattaa korjata. Emme leiki ennustajaa tai heittele ilmoille arvauksia, mitkä voisivat mennä totaalisesti pieleen. Sen sijaan tulemme paikan päälle varmistamaan, vuotaako katto kattoikkunan kohdalta vai ei.

Voi olla, ettei kattoikkuna tai kattovalokupu ole ainoa kohta, mikä vuotaa Helsingissä. Katossa voi olla useita vuotokohtia. Katto voi vuotaa myös kattoluukun kohdalta, eivätkä kaikki jiirit tai saumatkaan välttämättä ole tiiviitä.

Kun olemme tarkastaneet koko katon, tiedämme sen vahvuudet ja heikkoudet. Tiedämme myös sen, miten kattovuotoon pitää puuttua katon ikä ja yleiskunto huomioiden. Tarvittaessa annamme tarjouksen kattoremontista.

Kattoremontti on oikea ratkaisu vuotaviin kattoikkunoihin, kattovalokupuihin ja kattoluukkuihin, jos katto on kovin vanha ja/tai huonokuntoinen. Peltikatto on vanha 50-vuotiaana, huopakatto 40-vuotiaana. Palahuopakatto pitänee uusia ikänsä puolesta sen ollessa noin kolmekymppinen. Tiilikaton voi odottaa kestävän 70 vuotta, konesaumakaton noin 100 vuotta.

Katon huonokuntoisuus voi tarkoittaa esimerkiksi katon painuneisuutta, katon haurastuneisuutta ja vuotoalttiutta tai laajalle levinneitä kosteusvaurioita katon alla.

Jos kattosi ei ole ikäloppu eikä sen kunto ole kovin huono, annamme tarjouksen kattoikkunan, kattoluukun tai kattovalokuvun korjaamisesta. Jos aluskate on ollut kunnossa koko ajan, ei muuta ehkä tarvitakaan kuin pelkkä vesikatteen tiivistys.

Jotta vuotavat kattoikkunat, kattoluukut, kattovalokuvut ja muut kattoläpiviennit tulisivat huomattua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, on katto hyvä tarkastaa kaksi kertaa vuodessa. Vuoden ensimmäinen kattotarkastus kannattaa ajoittaa alkukevääseen. Kun vasta lumen alta vapautunut katto tarkastetaan, voi käydä ilmi, että kattoikkuna on alkanut vuotaa lumen painon alla.

Toisen kerran kattotarkastajiimme kannattaa ottaa yhteyttä loppuvuodesta. Syksyinen kattotarkastus kertoo, vuotaako kattoluukku tai tarvitseeko peltikaton, tiilikaton tai huopakaton kuntoa jotenkin tukea kattovuotojen välttämiseksi.

Tekemämme kattotarkastus on ilmainen, jos teetät samalla jonkin muun kattotyön. Kattotarkastuksesta voi olla suuri apu, sillä käymme mahdollisuuksien mukaan myös katon alla. Näin saamme selville, toimiiko välikaton ilmanvaihto (jos ei toimi, voi asia paljastua kondenssiveden aiheuttamina kosteusvaurioina) ja onko tiilikaton tai peltikaton aluskatetta korjattava. Aluskate tekee kattoläpivientien korjaamisesta helppoa, sillä se ohjaa sade- ja sulamisvedet pois katon alta.

Katon läpivienti vuotaa – Kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken kohdalla vaiko kondenssivesi?

Jos puu kaatuu mökin päälle, ei tarvita kummoisiakaan hoksottimia asian havaitsemiseen. Katon läpivientivuotojen havaitseminen ja paikallistaminen vaatii enemmän asiantuntemusta – ja panostamista, sillä maasta käsin ei huomaa katon vuotavan TV-antennin kohdalta. Kattovuoto ilmanvaihtoputken kohdalta tai jonkin muu kattoläpivientivuoto saattaa paljastua vasta silloin, kun sisäkatosta tippuu vettä lattialle. Parempi olisi huomata katon vauriot ja puutteet hieman aikaisemmassa vaiheessa. Anna meidän tarkastaa kattosi, niin se ei vuoda Helsingissä edes viemärintuuletusputken kohdalta ilman, että huomaisimme asian ja hoitaisimme sen kuntoon.

Ammattilaisemme ovat tarkkoja ja kokeneita. He huomaavat myös alkamaisillaan olevat kattovuodot. Kattovuoto alkaa aika harvoin ”kuin salama kirkkaalta taivaalta”. Katossa on yleensä jo hyvissä ajoin viitteitä alkamaisillaan olevaan kattovuotoon. Asiantuntijamme hoksaavat kuluneet tiivisteet tai vääntyneet suojapellitykset, mitkä voivat saada katon vuotamaan jonkin läpiviennin kohdalta. He huomaavat myös ruostevauriot, pinnoitevauriot ja rikkinäiset tiilet – siis kaiken sellaisen, mikä ennakoi kattovuotoa.

Voit tilata kattotarkastuksen meiltä samaan tapaan kuin kaikki muutkin kattotyöt. Huomaathan, että tilatessasi jonkin muun kattotyön, saat peltikaton, tiilikaton tai huopakaton tarkastuksen aivan ilmaiseksi.

Kattotarkastuksen aikana käymme myös rivitalon, omakotitalon tai jonkin muun rakennuksen katon alla. Katon alla on hyvä vierailla pari kertaa vuodessa. Visiitti katon alla kertoo paljon siitä, toimiiko välikaton tuuletus, onko eristeitä riittävästi, ovatko pieneläimet päässeet sotkemaan eristeitä (tilanne, mikä vaatinee räystäiden tuuletusaukkojen tiivistämistä) ja missä kunnossa kattorakenteet ovat.

Jo tarkastusluukkua avatessa voi nenään tulvahtaa ummehtunut tuoksu. Se on merkki kosteudesta. Jos vesikatto on tiivis eikä vuoda edes viemärintuuletusputken kohdalta, on kyseessä kondenssivesi. Kondenssivesi tiivistyy lämpimästä ilmasta, mitä päätyy viileään tilaan. Katon alle tullut lämmin ja kostea ilma on peräisin asunnon sisältä. Välikaton pitää tuulettua hyvin, jotta lämpö saataisiin ulos ennen sen tiivistymistä (eli kondensoitumista).

Me tiedämme, onko kyse kattovuodosta vaiko kondenssivedestä, ja miten kosteusvauriot kannattaa kunnostaa. Tiedämme myös sen, mitä pitää tehdä kattovuodon tai lämpimän ilman kondensoitumisen lopettamiseksi. Kattovuotoon puututaan tietenkin korjaamalla katto. Kondensoitumiseen voidaan puuttua esimerkiksi lisäeristämällä yläpohja ja tehostamalla välikaton tuulettumista.

Katto vuotaa jiirin, eli sisätaitteen kohdalta – Tämä on tuttua monille

Olemme juuri päässeet kertomasta kattoläpivienneistä ja niiden vesivuodoista. Jos sinusta nyt tuntuu siltä, ettei katolle kannata asentaa yhden yhtä läpivientiä, voimme rauhoitella sinua. Läpivienneistä tulee todella tiiviitä, kun niiden asentamisesta pelti-, tiili- tai huopakatolle huolehtii asiantunteva kattofirma. Sellaisen ammattilaiset osaavat toteuttaa myös aluskatteen läpiviennit tiiviillä ja turvallisella tavalla. Kun katto vielä tarkastetaan kahdesti vuodessa, päästään mahdollisiin muutoksiin tarttumaan ajoissa.

Katto voi vuotaa myös jiirin kohdalta tai jostain saumasta. Sauman voi saada vuotamaan roskakuorma tai sammalkasvuston juuristo, sillä ne saattavat änkeytyä saumaan ja raottaa sitä hieman.

Sauma voi vuotaa myös sen takia, että katolle jää seisovaa vettä. Seisovaa vettä voi jäädä sen takia, että kattokaivo ei vedä. Kalteva kattokin voi kärsiä saumavuodosta, jos katon reunalla on jäätä, mikä estää kattovesien päätymisen rännikouruihin.

Jiiri voi alkaa vuotaa esimerkiksi siksi, ettei sitä ole toteutettu ihan oikein. Jiiri on ympäri vuoden kovalla koetuksella, joten se voi alkaa vuotaa esimerkiksi epätasaisesti jakaantuneen lumen takia.

Jiirivuoto voi alkaa Helsingissä myös siksi, että kattohuoltaja ei ole tarpeeksi kokenut ja varovainen. Esimerkiksi lumenpudottaja voi saada katon vuotamaan jiirin kohdalta.

Niin omakotitalon, kerrostalon, paritalon, kesämökin kuin jonkin ulkorakennuksenkin katto voi alkaa vuotaa jiirin kohdalta. Ammattilaisemme ovat nähneet lukemattoman määrän vuotavia jiirejä, joten voit luottaa meidän osaavan kunnostaa sinunkin kattosi vuotavan sisätaitteen.

Huomaamme jiirin huonon kunnon usein jo ennen kattovuotoa. Peltikatot, tiilikatot ja bitumikatothan tulee tarkastaa kahdesti vuodessa, jotta mahdolliset huolto- tai paikkaustarpeet tulisivat havaittua ajoissa. Tarvittaessa annamme tarjouksen jiirin korjaamisesta tai jostain muusta kattotyöstä.

Tarjous voi koskea vaikka peltikaton maalaamista tai tiilikaton sammaleiden poistamista. Molemmat ovat tärkeitä kattohuoltoja, mitkä vähentävät katon alttiutta vuotaa.

Tarvittaessa tarjoamme rännien korjaamista, huonokuntoisten kattopeltien vaihtoa, aluskatteen korjaamista jiirin kohdalta tai vaikka irronneiden kattotikkaiden kiinnittämistä.