Katto vuotaa Espoo – Kattovuoto voi alkaa nopeasti, mutta meiltä saa vikkelästi kattokorjauksen

Joskus kattovuoto kehittyy vähitellen pitkän ajan sisällä. Ruoste leviää pikku hiljaa, kunnes se on heikentänyt kattokokonaisuuden kunnon niin, että omakotitalon, kesämökin, autotallin, paritalon, taloyhtiön (kerrostalon tai rivitalon) tai jonkin muun kiinteistön katto vuotaa Espoossa. Kattovuotoon voi johtaa myös tiilien tai kattohuovan haurastuminen ajan hampaissa.

Kattovuoto voi alkaa myös todella yllättäen. Aina ei tarvita kuin yksi kova tuulenpuuska tai katolta alas putoava lumikuorma. Vielä muutama sekunti sitten tiivis katto onkin nyt vaurioitunut ja vuotava. Onneksi meiltä saa nopeasti kattokorjauksen niin Espoossa, Nurmijärvellä, Vantaalla, Helsingissä, Kirkkonummella kuin Kauniaisissakin. Katto on korjattu tuossa tuokiossa, eikä kattorakenteiden kastumisesta ja vaurioitumisesta tarvitse enää kantaa huolta.

Meillä on ratkaisut kaikenlaisiin peltikatto-, tiilikatto- ja huopakattovuotoihin. Tiedämme, mitä tehdä, jos tuuli on irrottanut kattopellit tai katolta alas pudonnut lumi on pyyhkäissyt mukaansa leijonanosan kattoturvatuotteista. Myös erilaiset läpivientivuodot ovat meille tuttuja. Katto voi vuotaa vaikka savupiipun kohdalta. Läpiviennin vedenpitävyys on kiinni sen pellityksistä ja tiivisteistä, mitkä ovat alttiina ajan hampaille siinä kuin muutkin kattorakenteen osat. Myös kattoikkunan tiivisteet voivat kulua niin, että katto vuotaa kattoikkunan kohdalta. Kattovalokuvunkin kuntoa kannattaa seurata, jotta talon katto ei vuotaisi kattovalokuvun kohdalta ainakaan kovin kauaa. Mikäli katto tiivistetään nopeasti, ei kattovuoto ehdi aiheuttaa pahaa jälkeä. Tämä pätee niin myrskyvaurioihin, saumavuotoihin, vuotaviin kattoreikiin kuin siihen, että katto vuotaa kattoluukun kohdalta.

Parhaimmassa tapauksessa tasakaton, pulpettikaton tai vaikkapa mansardikaton korjaamiseksi riittää vesikatteen ja kattotarvikkeen (esimerkiksi juuri kattoluukun) liitoksen tiivistys, mutta joskus vesi on löytänyt tiensä katon alle. Silloin teemme kattourakan, minkä yhteydessä hoidamme niin aluskatteen korjauksen, kattorakenteiden kunnostuksen kuin märkien eristeiden uusimisenkin. Kaikki muutkin kattotyömme tehdään avaimet käteen -periaatteella, eli mikään työvaihe ei jää tekemättä tai keskeneräiseksi.

Myös vuotavan katon korjaamisesta voi hakea kotitalousvähennystä. Tietyin edellytyksin voit saada myös vakuutuskorvauksia, mutta tämä asia kannattaa selvittää vakuutusyhtiön kanssa. Kotitalousvähennystähän haetaan vain ja ainoastaan Verohallinnolta. Rahoitusta voi hakea monestakin eri paikasta, mutta kannattaa tutustua ainakin yhteistyökumppanimme tarjoamaan remonttilainaan, millä on vaivatonta ja nopeaa rahoittaa eri kokoiset kattokorjaukset. Rahoitusta saa tarpeen niin vaatiessa myös kattoremonttiin, eli vuotavan katon purkamiseen ja uusimiseen.

Kokeneelta kattofirmaltamme saat kaikki kattotyöt parhaalla ammattitaidolla ja osaamisella. Katon korjaukset, kattohuollot ja kattoremontit toteutetaan laadukkaalla palvelulla sekä avaimet käteen pakettina. Paikkaamme vuotavat katot ja korjaamme aluskatteet. Saat meiltä kattohuollot aina sadevesikourujen puhdistuksesta, lumenpudotuksiin ja sammaleentuhokäsittelyihin. Asennamme, korjaamme ja uusimme kattoturvatuotteet sekä muut kattotuotteet, kuten kattoikkunat, kattovalokuvut ja kattoluukut. Huopa- ja palahuopakattotöihin meillä on erityisen paljon kokemusta, joten jos tarpeenasi on huopakaton korjaus tai huopakattoremontti, et parempaa tekijää löydä.

Ota yhteyttä kaikissa kattotöissä kattopalveluumme!

Huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa – Vesi voi päästä katon alle esimerkiksi saumoista

Uusi katto voi olla jokin huopakatto (kuten palahuopakatto), tiilikatto tai peltikatto (kuten tuttu ja turvallinen aaltopeltikatto tai kattopeltisepän taidonnäyte konesaumakatto). Kun valitset rakennukseesi uutta kattoa, saatat miettiä asiaa myös siltä kantilta, mikä katto on tiivein – eli mikä katto vuotaa mahdollisimman epätodennäköisesti. Asiaan ei valitettavasti ole antaa selkeää vastausta. Huopakatto tunnetaan tiiviydestään, mutta sekin voi vuotaa esimerkiksi myrskyvaurioiden tai vuosikymmenten mukanaan tuoman kulumisen takia. Pelti- ja tiilikatot eivät koskaan ole sataprosenttisen tiiviitä kattoja, mutta niiden alle asennamme luotettavan aluskatteen, mikä vie ulkokaton läpi mahdollisesti tihkuvat vedet kohti räystäitä. Konesaumakatto on suorastaan esimerkillisen tiivis katto (muun muassa kaksinkertaisten saumojensa takia), mutta sekin voi vuotaa. Konesaumakatto eli rivisaumattu peltikatto voi vuotaa esimerkiksi silloin, jos katolle jää sulaa vettä jumiin.

Minkä tahansa katon saa pysymään mahdollisimman tiiviinä, kun antaa sen huollot meidän vastuullemme. Anna meidän myös tarkastaa katto pari kertaa vuodessa, niin kaikki sen paikkaus- tai huoltotarpeet tulevat huomattua jo varhaisessa vaiheessa. Kattotarkastuksen saa ilmaiseksi esimerkiksi katon kevät- ja syyshuollon yhteydessä.

Nyt on aika luoda katsaus kattovuotojen mahdollisiin syihin. Jos kysyt, miksi tiilikatto, peltikatto tai huopakatto voi alkaa vuotaa Espoossa, saatat saada ensimmäiseksi vastaukseksi katon korkean iän. On totta, että aika heikentää katon kunnon. Uusia vaurioita syntyy helpommin, kun sekä vesikate että sitä suojaava pinnoite ovat vanhoja. Peltikaton iäkkyys näkyy muun muassa laajalle levinneinä ruostevaurioina. Ruoste ohentaa kattopellit, joten katto saattaa vuotaa yhdestä jos toisesta kohdasta. Katon puolivuosittainen harjaaminen ja katon huoltomaalaus hidastuttavat katon ruostumista. Puolivuosittaisen harjauksen yhteydessä huomaa myös törröttävät peltikattonaulat ja ruuvit, joiden tiivisteet ovat turhan kuluneet. Jos kiinnityskohta ei ole todella tiivis, voi peltikatto vuotaa. Myrskyvaurioitakin voi sattua, jos peltikattonauloista vain osa on kunnolla paikoillaan. Huonokuntoiset peltikattonaulat ja kateruuvit onkin aika vaihtaa uusiksi ruuveiksi.

Vanhalla tiilikatolla saattaa kasvaa sammaleita. Tiilissä saattaa olla isoja huokosia, joissa on vettä vielä talvellakin. Tämä kaikki aiheuttaa pakkasrapautumista. Jää murentaa tiilien rakennetta, kunnes tiili hajoaa. Tiilen hajoaminen voi johtaa kattovuotoon. Tiilien kuntoa voi tukea puhdistamalla katon joka kevät ja syksy, eikä sammaleenpoistostakaan ole haittaa – päinvastoin! Kun katto on ehtinyt keski-ikään, on hyvä idea tasoittaa tiilien pinta uudella pinnoitteella, mikä saa tiilet hylkimään sekä vettä, likaa että sammaleita.

Mitä lähempänä huopakatto on nelikymmenvuotispäiväänsä, sitä enemmän katolta voi löytyä ilmakuplia, reikiä, halkeamia, venymiä ja muita pikku pulmia. Kaikenlaiset muutokset voivat johtaa kattovuotoon, joten katon kuntoa kannattaa seurata tarkasti. Katon puhdistukset ja muut huopakattohuollot lisäävät katon rasituksensietokykyä – ainakin, jos ne toteutetaan huopakaton erityispiirteet huomioivalla tavalla. Esimerkiksi katon harjaus tai lumenpudotus voivat vaurioittaa bitumikaton kuntoa voiden johtaa jopa kattovuotoon. Sammaleetkin kannattaa poistaa nimenomaan kemiallisesti, jotta katon kunto ei huononisi. Sammaleiden poisto on tarpeen muun muassa siksi, etteivät sammalten juuret availisi katon saumoja. Mikäli vuotien saumat eivät ole aivan tiiviit, voi katon alle päästä vettä. Sekin on mahdollista, että tuuli puhaltaa vuotien alle rikkoen kattoa pahasti.

Uusikin katto saattaa alkaa vuotaa, jos myrsky tuhoaa sitä. Myrsky saattaa irrottaa katosta jotain, mutta niinkin voi käydä, että tuuli kaataa katolle puun. Myrskyvaurioita voi yrittää ehkäistä esimerkiksi vaihtamalla peltikattonaulat kateruuveiksi tai tiivistämällä huopakaton saumat, mutta kaikenlaista voi silti sattua. Kaikenlaista on luvassa talvisinkin, vaikka Uudenmaan talvet eivät ole kovin ankaria tai lumisia. Lumen paino voi rikkoa kattoa – etenkin silloin, jos kattolumi on jakaantunut epätasaisesti. Me voimme ehkäistä monet ongelmat tekemällä ammattitaitoisen lumenpudotuksen tiilikatolta, peltikatolta tai huopakatolta. Lumenpudotuksen ja hyväkuntoisten lumiesteiden avulla voidaan estää myös lumen äkillisestä alas putoamisesta mahdollisesti koituvat vahingot. Lumen vauhdikas alas putoaminen voi rikkoa kerrostalon tai esimerkiksi omakotitalon kattoa, sillä lumi voi repäistä mukaansa niin kattotiiliä, ilmanvaihtoputkia, lapetikkaita, aurinkopaneeleita kuin vaikkapa vesikourutkin.

Talveen liittyy myös jäätä. Onko katon reunalla jääkerros? On peräti kaksi hyvää syytä sille, miksi se kannattaisi poistaa. Ensimmäinen syy liittyy siihen, että jää voi pudota alas väärään aikaan. Toinen syy jään poistolle liittyy siihen, että jää voi estää lumen sulamisesta syntyneen veden poistumisen katolta, ja vesikerros ulkokaton ja lumen välissä voi aiheuttaa sauma- tai läpivientivuodon.

Ei ole samantekevää, miten kattojää poistetaan. Jotta katto ei vaurioituisi alkaen vuotaa, kannattaa jää poistaa höyrysulatuksen avulla. Jatkoa ajatelleen on syytä tuskia, auttaisiko katon lisäeristys ehkäisemään kattolumen ennenaikaisen sulamisen ja jäätymisen katon reunoille.

Katto vuotaa piipun juuresta – Kattovuoto savupiipun kohdalla voi johtaa yläpohjan homevaurioon

Harvassa ovat ne rakennukset, joiden katoilla ei ole yhtään läpivientiä. Yleensä katolla on edes pari läpivientiä. Yleisiä läpivientejä huopa-, tiili- ja peltikatoilla ovat savupiiput, antennit ja ilmanvaihtohormit. Niin, savupiippukin on läpivienti, ja siksi se voi alkaa jonain päivänä vuotaa. Kun tiivisteet kuluvat ja suojapellitykset vääntyvät, on vain ajan kysymys, milloin katto vuotaa piipun juuresta.

Piipunjuurivuoto voi olla hyvin mukava korjattava Espoossa. Mitä nopeammin omakotitalon, paritalon tai esimerkiksi kesämökin kattoa päästään korjaamaan, sitä helpompi kattopaikkaus katonkorjaajilla on edessään. Ihan alkuvaiheessa riittää usein se, että piipun ja ulkokatteen liitos tiivistetään. Teemme samalla koko katon kunnon tarkastuksen (ja ihan ilmaiseksi), jotta voisimme vakuuttua siitä, ettei katolle jää muuta korjattavaa. Jos jokin toinenkin kohta kaipaisi huomiotamme, antaisimme sen korjaamisesta tai huoltamisesta hyvän tarjouksen.

Joskus aluskate on ehtinyt pettää, ja katon alle on päässyt kosteutta vuotavan piipun juuren kautta. Sekin on otettava huomioon, ettei kaikkien vesikattojen alla ole aluskatetta. Silloin ei auta muu, kuin aloittaa katon vesivahingon korjaus. Kattorakenteiden kuivattaminen estää puuosien lahoamisen, mutta jos lahoa jo löytyy, on vaurioituneet kattorakenteet purettava ja uusittava. Tämä ei ole ylimitoitettu toimenpide, sillä lahon leviämistä ei voida muutoin estää. Eristeetkin pitää heti purkaa ja uusia, jos ne ovat kastuneet esimerkiksi tiilikaton vuotaessa piipun juuresta. Eristeitä uhkaa lahon sijaan home.

Piipun juuren korjaaminen täydentyy usein aluskatteen korjaamisella savupiipun kohdalta. Aluskatteen on syytä olla hyvässä kunnossa ja jetsulleen oikein asennettu, sillä se vastaa kattorakenteiden säilymisestä kuivina. Aluskatteen avulla voidaan estää myös yläpohjan eristeiden kastuminen ja yläpohjan homevaurio. Kun korjaamme piipun juurta ja aluskatetta, saatamme purkaa vesikatetta piipun ympäriltä. Tämän takia kannattaa ainakin harkita piipun pellittämistä peltisepäntyönä, jos tuota hommaa ei ole vielä tehty. Piipun pellitys mittojen mukaan antaa hyvän suojan piipunjuurivuodoilta. Sen toteuttaminen vaatii kuitenkin vesikatteen osittaista purkamista, joten monet lykkäävät tuon peltisepäntyön teettämistä seuraavaan kattoremonttiin tai piipun juuren kunnostamiseen asti.

Katon yleiskunto ja ikä vaikuttavat siihen, millainen kattokorjaus meillä on edessämme. Tietyissä tapauksissa parhaaksi (ja ehkä jopa ainoaksi) vaihtoehdoksi jää kattoremontti. Katon on kuitenkin oltava hyvin vanha tai hyvin huonossa kunnossa, jotta suosittelisimme kattoremonttia vuotavan katon korjaamisen sijaan.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa – Siihen auttaa räätälöity kattokorjaus

Katto ei ole koskaan niin vanha, että kattoikkunan, kattovalokuvun tai kattoluukun kannattaisi antaa vuotaa Espoossa. Mikä tahansa epätiivis kohta rivitalon, rintamamiestalon tai vaikkapa piharakennuksen katossa voi johtaa siihen, että katon alla olevat rakenteet kastuvat. Kattorakenteiden kastumisella on seurauksensa. Puurakenteet ovat vaarassa lahota ja menettää tiiviytensä. Eristeisiin voi syntyä hometta. Laho- ja homevaurioiden korjaaminen ei ole ihan ilmaista. Katon alle syntymään päässeiden kosteusvaurioiden korjaaminen näkyisi myös aikanaan koittavan kattoremontin hinnassa.

Jos kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa Espoossa, jätä kattokorjaus alan parhaiden ammattilaisten käsiin – eli ota yhteyttä meihin. Meiltä sujuvat kaikenlaiset kattokorjaukset painuneiden kattojen oikaisemisesta vuotavien vesikourujen kunnostamiseen. Sokkona on vaikeaa sanoa, mikä on paras tapa korjata peltikaton kattoikkuna, tai miten puuttua tiilikatolla vuotavaan kattoluukkuun. Tulemmekin todennäköisesti paikan päälle tarkastamaan tilanteen, suunnittelemaan edessä olevan kattokorjauksen ja laskemaan avaimet käteen -kattokorjaukselle oivan hinnan.

Paikan päällä selviää muun muassa se, onko kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku aika vaihtaa. Periaatteessa voimme myös poistaa kattoikkunan tai kattovalokuvun katosta. Kattoluukun poistamista on hyvä harkita pariin otteeseen, sillä siitä on hyötyä jokaisen kattotarkastuksen yhteydessä, ja kattotarkastushan tulisi tehdä kahdesti vuodessa.

Kun olemme tarkastaneet katon läpiviennin omin silmin, osaamme vastata myös siihen, pitääkö aluskatetta korjata samalla, tai onko eristeitä uusittava. Tottuneet ammattilaisemme huomaavat kaiken, mitä katto tarvitsee, joten saatat saada tarjouksen myös vuotavaan kattoluukkuun liittymättömistä töistä (kuten rännien puhdistamisesta tai katon maalaamisesta).

Katon läpivienti vuotaa – Kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken kohdalla voi johtua esimerkiksi näistä seikoista

Kattoläpivientejä ei tarvitse vierastaa. On mahdollista, että katto alkaa vuotaa Espoossa jonkin katon läpiviennin kohdalta, mutta tämä ei ole mikään itsestäänselvyys. Sekin on täysin mahdollista, että katto ei koskaan vuoda piipun tai antennin juuresta, eikä edes ilmanvaihtoputken tai viemärintuuletusputken kohdalta. Läpiviennin sijaan tiilikatto, peltikatto tai huopakatto voi alkaa vuotaa vaikkapa jiirin kohdalta, jos se nyt ylipäätään on vuotaakseen. Kattoon voi syntyä reikä (esimerkiksi jonkin kattoturvatuotteen irrotessa väkisin), ja reiän kohdalta katon alle voi päästä aimo annos vettä. Peltikatto vuotaa usein ruuvinrei’istä. Myrsky voi repiä kattohuopaa, tai lumenpudottaja tiputtaa tiiliä katolta. Kuten huomaat, kattovuoto voi alkaa melkein mistä vain, eikä kyse läheskään aina ole katon läpivienneistä.

Valitse katon läpivientien asentajiksi meidät, niin on entistä epätodennäköisempää, että tiilikatto, peltikatto tai huopakatto vuotaisi jonkin läpiviennin kohdalta. Me osaamme asentaa antennit, ilmanvaihtoputket, kattoluukut ja muut kattoläpiviennit eri katoille niin, että katosta tulee mahdollisimman tiivis. Muistamme panostaa myös aluskatteeseen. Aluskatteen ansiosta mahdollinen kattovuoto ei kastelisi katon alla olevia rakenteita, eli aiheuttaisi katon vesivahinkoa. Aluskatetta tulee nostaa niin ilmanvaihtohormia kuin muitakin läpivientejä vasten parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Jos esimerkiksi viemärintuuletusputki asennetaan väärin, voi se vuotaa jo pian asentamisensa jälkeen.

Toinen syy sille, miksi viemärintuuletusputki tai jokin muu läpivienti voi vuotaa Espoossa, on läpiviennin kuluminen. Aika haurastuttaa melkein minkä tahansa rakenteen. Jokainen rivitalon, rantamökin, kerrostalon, paritalon tai esimerkiksi piharakennuksen läpivienti on syytä tarkastaa usein, jotta se voitaisiin tiivistää ajoissa. Läpivientien kunto kannattaa käydä läpi joka kevät ja syksy. Tilaa katon kevät- ja syyshuollot meiltä, niin saat katon yleiskuntotarkastuksen ilmaiseksi aina oikeaan aikaan. Saat kattotarkastuksen ilmaiseksi myös muiden kattotöiden yhteydessä, mutta totta kai voit tilata meiltä myös pelkän katon kuntotarkastuksen kohteeseesi.

Katto vuotaa jiirin, eli sisätaitteen, kohdalta – Sen lisäksi kyse voi olla kondenssivedestä

Jos katto vuotaa jiirin kohdalta Espoossa, voivat kattorakenteet kastua. Kosteuden pääsy välikatolle voi käydä ilmi esimerkiksi tunkkaisuutena, mikä tulvahtaa vastaan, kun tarkastusluukku avataan. Kosteus voi paljastua myös kattorakenteissa olevina tummentumina ja valumajälkinä, lahovaurioista puhumattakaan.

Ulkokaton alla olevan aluskatteen tehtävä on estää kattorakenteiden kastuminen, vaikka ulkokatto vuotaa jiirin (eli sisätaitteen) kohdalta – tai jostain muusta kohtaa. Joskus aluskatekin voi hajota, ja silloin olosuhteet ovat täydelliset katon vesivahingolle.

Jotta jiiri ei alkaisi ikinä vuotaa, kannattaa jiirin asennus, korjaus ja huolto sekä kuntotarkastus jättää ammattilaisille. Teetä meillä myös lumenpoisto jiirin päältä.

Toinen syy sille, miksi katon alla voi olla kosteutta, on kondensoituminen. Jos lämmin ilma ei tuuletu pois katon alta, voi siitä etenkin kevättalvisin tiivistyä kondenssivettä, mikä voi johtaa katon vesivahinkoon. Aluskate auttaa välttymään myös kondenssiveden aiheuttamilta vesivahingoilta, mutta lisäksi on syytä kiinnittää huomiota yläpohjan tuuletusratkaisuihin ja eristevillojen määrään. Kun yläpohja tuulettuu hyvin ja lämpöhukkaa estetään riittävin eristein, ei kondensoituminen ole kovin suuri uhka omakotitalon tai esimerkiksi paritalon kattorakenteiden kunnolle.