Katto vuotaa Tuusula – Kattovuoto voi kastella uudenkin katon alapuoliset rakenteet

Uusi katto on hyvin tiivis, jos katto on asennettu ammattilaisten toimesta. Ei ole tarvetta olla huolissaan siitä, että uusi katto vuotaa kattoluukun kohdalta tai esimerkiksi jonkin sauman luota, mutta toki uusikin katto voi vaurioitua niin, että katon alle pääsee vettä. Esimerkiksi talven aikaiset rasitukset voivat johtaa tällaisiin vaurioihin Tuusulassa. Jos lunta on katolla erityisen paljon, voi katto vuotaa kattovalokuvun, kattoikkunan tai esimerkiksi savupiipun kohdalta. Myös sisätaitteen kohdalta saattaa alkaa tihkua (sulamis)vettä yläpohjaan.

Myös kova myrskytuuli voi johtaa siihen, että autotallin, paritalon, taloyhtiön (kerrostalon tai rivitalon), kesämökin, omakotitalon tai jonkin muun kiinteistön katto vuotaa, vaikka katto ei olisi vanha tai edes keski-ikäinen. Tuuli voi irrottaa kattopeltejä, kattoturvatuotteita tai vaikka peltilistoja, ja tällaiset vauriot voivat johtaa kattovuotoon ja katon vesivahinkoon.

Mitä vanhempi talon katto on, sitä helpommin se alkaa vuotaa ihan vain kulumisensa ja haurastumisensa takia. Vanhalla peltikatolla on todennäköisesti jo useita ruostevauriokohtia, joiden kohdalta voi päästä vettä väärään paikkaan. Huopavuodat muuttuvat sitä kovettuneimmiksi, mitä enemmän niille tulee ikää. Kovettunut huopavuota saattaa halkeilla. Myös kattotiilet halkeilevat, kun ne vanhenevat. Syy on usein pakkasrapautumisessa. Pakkasrapautumista voidaan hidastaa esimerkiksi pinnoittamalla tiilet, jotta ne eivät enää imisi vettä niin paljoa.

Olipa vuotava katto uusi tai vanha, voi kattovuodosta seurata katon alapuolisten rakenteiden kastuminen ja vaurioituminen. Puurakenteet lahoavat ylimääräisen kosteuden takia, ja yläpohjan eristevilloihin saattaa alkaa kasvaa hometta. Koska kosteusvauriot voivat jatkaa leviämistään muihin rakenteisiin, voi kattovuodosta koitua isoja harmeja Tuusulassa, Hyvinkäällä, Mäntsälässä, Järvenpäässä, Keravalla tai Vantaalla. Paras keino isompien vaikeuksien välttämiseksi on tarkastaa katto puolen vuoden välein, jotta mahdolliset kattovuodot saataisiin kuntoon ennen katon alapuolisten rakenteiden kastumista ja vaurioitumista. Puolivuosittaisten kattotarkastusten ansiosta lukuisat kattovuodot voidaan ehkäistä jo ennalta, sillä me suosittelemme tarpeen mukaan myös ennakoivia kattopaikkauksia tai kattohuoltoja, joiden avulla katon kunto kohentuu.

Kaikki kattourakkamme hinnoitellaan maltillisesti, ja edullisen loppusumman voi maksaa rahoituksella, minkä sinulle järjestää yhteistyökumppanimme finanssialalta. Kun katto on korjattu tai huollettu, voi omakotitalon tai mökin omistaja hakea urakasta kotitalousvähennystä. Vielä ennen paikalta poistumistamme huolehdimme siitä, että saat ilmaisen yleistarkastuksen. Tällainen kuuluu kaikkiin kattokorjauksiimme ja muihin kattotöihimme, sillä tahdomme varmistaa, ettei katollesi jää esimerkiksi rikkinäisiä tiiliä tai vuotavia läpivientejä.

Kokeneelta kattofirmaltamme saat kaikki kattotyöt parhaalla ammattitaidolla ja osaamisella Tuusulassa. Katon korjaukset, kattohuollot ja kattoremontit toteutetaan laadukkaalla palvelulla sekä avaimet käteen pakettina. Paikkaamme vuotavat katot ja korjaamme aluskatteet. Saat meiltä kattohuollot aina sadevesikourujen puhdistuksesta, lumenpudotuksiin ja sammaleentuhokäsittelyihin. Asennamme, korjaamme ja uusimme kattoturvatuotteet sekä muut kattotuotteet, kuten kattoikkunat, kattovalokuvut ja kattoluukut. Huopa- ja palahuopakattotöihin meillä on erityisen paljon kokemusta, joten jos tarpeenasi on huopakaton korjaus tai huopakattoremontti, et parempaa tekijää Tuusulassa löydä.

Ota yhteyttä kaikissa kattotöissä kattopalveluumme Tuusulan alueella!

Huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa? Kannattaa toimia ennen rakennuksen arvon laskemista

Pitkään jatkunut kattovuoto voi laskea rakennuksen arvoa ja aiheuttaa jopa sisäilmaongelmia, joten kannattaa toimia nopeasti, jos huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa. Mitä aikaisemmassa vaiheessa vuotava katto korjataan, sitä nopeammin, helpommin ja edullisemmin se on tehtävissä. Voi olla, ettei tarvita muuta, kun vesikatteen paikkaus (kuten rikkinäisten tiilien vaihto, kattoreikien paikkaus, kattoikkunan vaihto tai esimerkiksi sauman tiivistys). Vaikka edessä olisikin isompi kattokorjaus, minkä yhteydessä tulisi esimerkiksi uusia lahon vaurioittamia kattorakenteita, ota yhteyttä meihin ja tilaa katon korjaus tästä osoitteesta.

Meiltä kuulet myös kattovuotoon johtaneista syistä ja siitä, miten kattoa voidaan jatkossa estää vuotamasta. Niin ulkorakennuksen, kerrostalon kuin rantasaunankin kattoa kannattaa huoltaa, jotta katto pysyisi mahdollisimman hyvässä ja tiiviissä kunnossa. Seuraavaksi kerromme hieman niistä kattohuolloista, joiden avulla tiilikattovuotoja, peltikattovuotoja ja huopakattovuotoja voidaan ehkäistä Tuusulassa.

Koska niin monet huopakattovuodot johtuvat auringosta ja sammaleista, on erityisen tärkeää ehkäistä kattoa sammaloitumasta ja kovettumasta liikaa auringossa. Sammaleita torjutaan puhdistamalla tasakatto tai esimerkiksi satulakatto pari kertaa vuodessa, mutta bitumikaton puhdistamista ei kannata tehdä harjaamalla. Harjaaminen voi olla liian kovakourasta bitumikaton suojapinnoitteelle, joten on parempi poistaa lehdet ja neulaset ilmapuhaltamalla. Ikääntyneelle bitumikatolle saattaa kaikesta huolimatta kasvaa sammaleita, ja silloin tarvitaan tekemäämme sammaleentuhokäsittelyä, jotta sammaleet eivät esimerkiksi raottaisi vuotien saumoja. Mikäli huopakattopinnoite on aika uusia, annamme hyvän tarjouksen katon pinnoittamisesta, mikä suojaa katon muun muassa auringon UV-säteilyltä.

Tarvittaessa tarjoaisimme sinulle myös saumojen tiivistämistä, jotta katto ei suotta repeytyisi kovalla tuulella, ja jotta kosteus ei pääsisi huonokuntoisten saumojen läpi. Meiltä hoituu myös sadevesijärjestelmän puhdistus, olipa kyse ränneistä ja alastuloputkista tai kattokaivoista. Mikäli sadevesijärjestelmässä olisi roskia vielä talven tullen, voi se jäätyä umpeen, ja silloin teemme jään sulatuksen kuumalla vesihöyryllä. Tukossa oleva kattokaivo voi johtaa huopakattovuotoon, koska katolle jää seisovaa vettä, jos sadevesijärjestelmä ei toimi. Rännien ja alastuloputkien tukokset eivät johda kattovuotoihin, mutta seinärakenteet ja esimerkiksi sokkeli voivat kastua sekä vaurioitua vuotavan räystään ja roiskevesien takia.

Jäätä voidaan joutua poistamaan myös kaltevalta katolta, sillä katon reunalle muodostunut jäävalli voi padota taakseen sulamisvettä, ja tällainen voi saada minkä tahansa katon saumat pettämään. Jää kannattaa poistaa omakotitalon tai esimerkiksi rivitalon katolta myös turvallisuussyistä, sillä jään äkillinen putoaminen alas katolta voi aiheuttaa vahinkoja.

Talvisiin kattotöihin kuuluvat tietenkin myös lumenpudotukset. Jos katolla on liian paljon lunta, kannattaa lumimassojen määrää vähentää, ennen kuin katto alkaa vuotaa esimerkiksi sisätaitteen tai jonkin kattoläpiviennin kohdalta. Myös epätasaisesti jakaantuneeseen lumeen kannattaa puuttua. Tilaa kattolumityöt meiltä myös silloin, jos lumimassat uhkaavat pudota katolta alas siten, että talon vieressä liikkujat ovat vaarassa jäädä alle.

Etenkin tiilikatto voi tarvita kattolumitöitä, koska tiilikatto ei ole mikään kevyt katto kesälläkään. Vaikka katolla ei olisi ollut paljoa lunta, voi kevättarkastuksen yhteydessä paljastua useita rikkinäisiä kattotiiliä. Tämä tällainen johtuu pakkasrapautumisesta. Kun tiilien sisässä oleva vesi jäätyy, murenee tiilen rakenne vähän kerrallaan, ja jossain vaiheessa koko tiili voi haljeta. Jotta tiilen sisään ei imeytyisi vettä, kannattaa vanhat ja huokoisiksi muuttuneet tiilet pinnoittaa uudelleen. Tiilikaton pinnoituksella vaikutetaan myös katon ulkonäköön sekä siihen, kuinka herkästi se likaantuu ja sammaloituu.

Vaikka tiilikatto olisi pinnoitettu vähän aikaa sitten, kannattaa lian pinttymistä ja sammaloitumista edelleen ehkäistä harjaamalla katto kahdesti vuodessa. Tarvittaessa voimme poistaa sammaleet ja jäkälät sammaleentuhoaineen avulla. Kattoharjauksen yhteydessä huomattaisiin myös kattotarvikkeet, mitkä eivät ole enää kunnolla kiinni katossa, ja mitkä voisivat sen tähden irrota myrskytuulella.

Peltikatto ei sammaloidu, mutta ruostua se voi. Ruoste voi saada katon vuotamaan, joten sen syntymistä on hyvä ehkäistä puhdistamalla katto puolen vuoden välein, sillä kaikki roskat sitovat kattoon kosteutta. Puolivuotishuollon perusteella katon paikka- ja huoltomaalauksetkin osataan tehdä ajoissa. Koko peltikatto maalataan ehkä 10–15 vuoden välein – paikan päällä selviää, onko sinun kattosi jo aika maalata uudestaan.

Kattotarkastus kertoo myös huonossa kunnossa olevista kiinnikkeistä, mitkä altistavat katon sekä myrskyvaurioille että pienille kattovuodoille. Mikäli peltikattosi nauloista osa on lähtenyt pois paikoiltaan, korvaamme ainakin ne naulat kateruuveilla. Joskus päädymme siihen, että poistamme kaikki naulat asentaaksemme niiden tilalle kateruuvit, mitkä pysyvät hyvin paikoillaan. Jos peltikattosi on asennettu käyttäen ruuveja, tarkastamme niiden tiivisteiden kunnon. Tarvittaessa vaihdamme ruuvin uuteen vastaavaan, missä on hyväkuntoinen ja tarpeeksi leveä tiiviste.

Kattopeltien irtoamisen ehkäisemiseksi voi olla perusteltua asentaa kattopeltien lisäkiinnikkeitä. Myös lumiesteitä voidaan tarvita, sillä kaikki kaltevat katot on turvallisuussyistä varusteltava lumiesteillä. Lumiesteet ovat olemassa myös peltikaton, tiilikaton tai huopakaton kunnon turvaamiseksi, sillä äkisti katolta putoava lumi voi repiä mukaansa kattotarvikkeita. Myös naarmuja voi syntyä, ja naarmusta voi alkaa (pelti)katon ruostuminen.

Huopakatto, palahuopakatto, tiilikatto tai peltikatto voi vuotaa myös läpivientien takia, ja seuraavaksi kerromme lisää asiasta.

Katto vuotaa piipun juuresta – Kattovuoto savupiipun kohdalla saadaan kuntoon meidän toimestamme

Ei ole sellaista kattovuotoa, mitä emme osaisi korjata. Olemme pitkän linjan ammattilaisia, jotka ovat ehtineet korjata jo lukemattomia kattoja. Yksi tavallisimmista syistä tilata katon korjaus on se, että katto vuotaa piipun juuresta. Kattovuoto savupiipun kohdalla on siis erittäin tuttua juttu meille. Jos sinunkin mökkisi tai esimerkiksi omakotitalosi katto vuotaa piipun juuresta Tuusulassa, ota yhteyttä meihin ja anna ammattilaistemme korjata katto parhaalla mahdollisella tavalla. Paikan päällä selviää, mitä ongelmia piipun juuresta vuotava katto on jo ehtinyt aiheuttaa. Alkutarkastuksen jälkeen kerromme suunnitelmamme kattosi korjaamiseksi. Samalla kerromme sen, miten edullisella hinnalla peltikatto, tiilikatto, huopakatto tai palahuopakatto sillä kertaa on korjattavissa.

Joskus riittää se, että tiivistämme ulkokaton ja piipun yhtymäkohdan, mutta toisinaan piipun juuren korjaukseen on yhdistettävä aluskatteen tiivistys ja kosteusvaurioiden kunnostus katon alta. Samalla voimme korjata suojapellityksen tai toteuttaa koko piipun pellityksen peltisepäntyönä. Kattopeltiseppämme tekevät omakotitalojen, paritalojen tai vaikka rivitalojen piippujen pellitykset mittojen mukaan. Piippu kestää paremmin kosteutta ja lämpötilavaihteluita, kun se on pellitetty, ja piipunjuurivuotojenkin riski voi pienentyä. Hattuosuus voidaan asentaa, vaikka piippua ei olisikaan pellitetty. Hattuosuutta tarvitaan hormin kastumisen ja rapautumisen ehkäisemiseksi, joten piipunhattu on mielestämme erittäin tarpeellinen osa jokaista savupiippua.

Parhaassa tilanteessa katto päästään korjaamaan piipun kohdalta jo ennen kattovuotoa. Katon kuntoa kannattaakin seurata säännöllisesti, jotta mahdolliset vauriot saataisiin kunnostettua, ennen kuin katon alle pääsee vettä. Etenkin kevättarkastuksen aikana tulee kiinnittää huomiota piipun juureen ja kaikkiin muihinkin läpivienteihin, sillä talven lumien paino on voinut rasittaa kattoa niin, että se vuotaa. Toisen kerran katto kannattaa tarkastaa syksyllä, jotta mahdollisesti tarvittavat korjaukset tai huollot saataisiin tehtyä ennen talven alkamista.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa – Läpiviennin korjaus ei vie pitkään ammattilaisiltamme

Mikään katon paikkaus, kattotiivistys tai esimerkiksi kattohuolto ei vie paljoa aikaa ammattilaisiltamme. Emme silti syyllisty hosumiseen. Syy siihen, että kattourakat etenevät niin nopeasti, on ammattitaidossa ja kokeneisuudessa. Meidän ei tarvitse miettiä kovinkaan kauaa sitä, mitä tehdään, jos katto vuotaa kattoikkunan, kattovalokuvun tai vaikka kattoluukun kohdalta Tuusulassa. Tulemme paikan päälle arvioimaan tilanteen, ja kerromme sitten sinulle, pitääkö esimerkiksi kattoikkuna uusia, vai riittääkö kattoikkunan ja vesikatteen liitoskohdan tiivistys. Tarvittaessa liitämme tarjoukseen myös aluskatteen tiivistyksen kattoikkunan kohdalta, tai eristeiden ja höyrynsulkujen vaihtamisen. Sitten onkin aika kääriä hihat ja aloittaa katon korjaaminen avaimet käteen -pakettina. Kun olemme nähneet katon omin silmin, osaamme kertoa tarkemmin, kuinka kauan katon kunnostamiseen menee.

Jos läpivienti on oikein asennettu ja sen kuntoa on seurattu säännöllisesti, ei ole kovinkaan todennäköistä, että kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa Tuusulassa. Esimerkiksi lumen paino voi kuitenkin johtaa kattovuotoon, joten kattotarkastusten aikana kannattaa tarkastaa aina myös aluskatteen kunto. Aluskatteen ansiosta kaikki vuotovedet päätyvät saman tien pois katon alta, vaikka kattovalokupu tai esimerkiksi kattoluukku olisikin alkanut vuotaa. Jos aluskate on revennyt tai jos siinä on reikiä, kannattaa se laittaa kuntoon mahdollisimman pian.

Joskus päädymme siihen, että paras tapa laittaa katto kuntoon on kattoremontti. Syy kattosaneerauksen tarjoamiseen voi olla vaikkapa siinä, että katto on liian vanha. Esimerkiksi peltikaton voi odottaa pysyvän kunnossa korkeintaan 50 vuoden ajan. Jos katto on melkein viisikymppinen tai vanhempi, on kattoremontti parempi idea kuin kattokorjaus, mikä laittaa kuntoon vain muutaman kohdan, mutta jättää lopun katon kuluneeksi ja vuotoalttiiksi. Jos kattoremontti ei ole se paras vaihtoehto, emme sitä tarjoa – silloin teemme tarjouksen katon osittaisesta korjaamisesta esimerkiksi kattoluukun kohdalta.

Katon läpivienti vuotaa – Kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken kohdalla vai vesihöyry, mitä syntyy litrakaupalla?

Katon pitkäikäisyys riippuu paljon siitä, missä kunnossa kattorakenteet ovat. Kastuneet kattorakenteet voivat lahota, ja lahoaminen heikentää puuosien kantokykyä. Kattorakenteet voivat kastua joko kondenssiveden tai kattovuodon takia. Jotta katon alla mahdollisesti piilevät ongelmat tulisivat huomattua ajoissa, on rivitalon, paritalon, omakotitalon ja esimerkiksi kesämökin kattotarkastuksen yhteydessä hyvä käydä myös katon alla. Käynti katon alla kertoisi myös aluskatteen mahdollisista tiivistystarpeista sekä siitä, jos eristeet olisivat likaiset (tai jos niitä olisi liian vähän).

Jos katon alla on merkkejä sinne päässeestä kosteudesta, voi kyse olla siitä, että katto vuotaa esimerkiksi jonkin läpiviennin kohdalta. Kattovuoto on voinut alkaa vaikka antennin, ilmanvaihtoputken tai viemärintuuletusputken kohdalta, ja jos aluskate ei ole toiminut oikein (tai se on ajan kuluessa pettänyt), voi katon alta löytyä merkkejä lahosta ja homeesta. Me korjaamme sekä vesikatteen, aluskatteen että katon alla olevat kosteusvauriot.

Korjaamme myös kondenssi-ilmiön aiheuttamat kosteusvauriot. Lisäksi meidän tulee puuttua niihin syihin, joiden takia katon alla tapahtuu kondensoitumista. Jos kyse on siitä, ettei ilma vaihdu tarpeeksi, on meidän tehostettava ilman vaihtumista esimerkiksi asentamalla uusia ilmanvaihtokanavia tai harjatiilituuletin. Mikäli yläpohjassa ei ole tarpeeksi eristeistä, karkaa katon alle normaalia enemmän lämpöä, mistä voi tiivistyä kosteutta. Tarvittaessa tarjoamme yläpohjan lisälämmöneristystä. Asunnoista karkaa nykyään myös vesihöyryä, ja sitä voikin syntyä litrakaupalla päivässä. Vesihöyrystäkin voi muodostua kondenssivettä, joten tarpeen vaatiessa voimme kunnostaa höyrynsulut. Myös aluskate voi tarvita kunnostamista Tuusulassa, jotta kondenssivesi ei enää kastelisi katon alapuolisia osia.

Katto vuotaa jiirin, eli sisätaitteen kohdalta? Kattopalvelumme kunnostaa jiirisi ammattitaidolla

Jiiri voi tuottaa hankaluuksia niin Tuusulassa kuin muuallakin, sillä mikä tahansa katto voi vuotaa jiirin kohdalta. Jiirin tiiviinä pysymistä auttaa se, jos katto on asennettu ammattilaisten toimesta. Silti tulee kiinnittää huomiota aluskatteen asianmukaiseen asentamiseen, sillä aluskate ohjaisi sade- ja sulamisvedet pois katon alta, jos katto alkaisi vuotaa jiirin kohdalta (tai jostain muualta, kuten piipun juuresta).

Esimerkiksi katolle sataneen ja sinne jääneen lumen paino kuluttaa jiiriä. Katto tuleekin tarkastaa kahdesti vuodessa, jotta mahdolliset vauriot (niin vesikatteen kuin aluskatteenkin osalta) saataisiin kuntoon mahdollisimman pian. Vaikka kattotarkastus osoittaisi, ettei katto vuoda jiirin kohdalta eikä mitään muitakaan ongelmia ole, katon tarkastaminen ei ole koskaan turhaa. Tieto siitä, että katto on täysin kunnossa, tuo tullessaan mielenrauhaa. Vaikka ulkona sataisi kolmatta päivää putkeen, voit luottaa siihen, ettei katto vuoda jiirin eli sisätaitteen kohdalta tai esimerkiksi antennin juuresta.

Katon kunnon tarkastus voi kertoa myös kattohuolloista, mitkä kannattaa suorittaa, jotta kattosi pysyisi hyvässä kunnossa myös tulevaisuudessa. Tarjoamme tarpeen mukaan vaikkapa peltikattonaulojen vaihtoa ruuveiksi tai otsalautojen maalaamista. Tiesithän, että meidän kauttamme saat myös lumenpudotukset, joita voidaan tarvita kattovuotojen ehkäisemiseksi esimerkiksi silloin, jos jiirin päällä on liikaa lunta?