Katto vuotaa Lappeenranta – Kattovuoto korjataan oikeilla otteilla

Me korjaamme vuotavat katon nopein ja varmoin ottein, joten ota yhteyttä, jos autotallin, taloyhtiön (kerrostalon tai rivitalon), omakotitalon, paritalon, kesämökin tai jonkin muun kiinteistön katto vuotaa Lappeenrannassa. Lappeenrannan ohella kunnostamme vuotavat katot myös Imatralla, Luumäellä, Miehikkälässä, Ruokolahdella ja Taipalsaarella.

Tiedämme oikeat otteet palahuopakaton, aaltopeltikaton tai esimerkiksi kolmiorimahuopakaton korjaamiseksi silloin, jos katto vuotaa savupiipun kohdalta. Katto voi vuotaa myös kattoluukun, kattoikkunan tai kattovalokuvun kohdalta. Kaikki edellä mainitut ovat läpivientejä, joiden tiivisteet voivat kulua ja pettää vuosien saatossa. Läpivientien kuntoa kannattaakin seurata, jotta läpivientivuodon uhka havaittaisiin ajoissa, ja läpivienti voitaisiin tiivistää.

Kattovuoto voi johtua myös talvesta, sillä talven aikana voi sattua kaikenlaista. Tiilen sisällä jäätyvä kosteus voi rapauttaa tiiltä niin, että se halkeaa. Rikkinäinen tiili voi johtaa kattovuotoon – etenkin, jos niitä on monta. Huopakatolta putoava lumi voi irrottaa mukaansa kattoturvatuotteita, jolloin kattoon syntyy reikiä. Palahuopakaton reunalla oleva jää voi estää veden poistumisen katolta, jolloin katon saumat voivat pettää. Peltikaton alta voi keväällä löytyä kosteutta, vaikka katto ei vuotaisi yhdestäkään kohdasta – ei edes minkään jiirin tai läpiviennin kohdalta. Silloin kyse on kondenssivedestä, ja myös kondensoituneesta kosteudesta johtuvat vauriot on kunnostettava nopeasti. Ei riitä, että kosteusvauriot korjataan: katto on tiivistettävä niin, ettei se enää vuoda, ja jos kyse on ollut kondensio-ongelmasta, on kaikki voitava tehtävä kyseisen ongelman torjumiseksi. Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi yläpohjan lisäeristystä tai harjapeltituulettimen asentamista.

Myös myrsky voi saada katon vuotamaan – varsinkin, jos katto on vanha ja haurastunut. Erilaisia iän tuomia ongelmia ovat ruostevauriot, kuivuminen ja halkeileminen, ilmakuplat sekä saumojen repsottaminen. Kattotarkastusten avulla katteen kuntoa osataan tukea niin, että katto on mahdollisimman tiivis vielä vanhanakin. Erilaisia katon kuntoa tukevia huoltotoimenpiteitä ovat sammaleenpoistot sekä kattomaalaukset. Saat meiltä ilmaisen katon yleiskatsauksen kaikkien kattotöidemme yhteydessä, ja sen jälkeen laskemme hyvän tarjouksen mahdollisesti tarvittaville toimenpiteille.

Kaikki peltikattotyömme, tiilikattotyömme ja huopakattotyömme voi maksaa yhteistyökumppanimme tarjoamalla rahoituksella, ja yksityisasiakas voi hilata jo valmiiksi edullista hintaa alaspäin hyödyntämällä kotitalousvähennystä. Olipa edessä isompi tai pienempi kattokorjaus, saat sen meiltä varmasti järkevään hintaan, ja kaikki tehdään puolestasi aina loppusiivoukseen saakka. Jätämme jälkeemme tiiviin ja toimivan katon. Näin helppoa on kattovuodon korjaus, kun asioit tämän kattofirman kanssa!

Kokeneelta kattofirmaltamme saat kaikki kattotyöt parhaalla ammattitaidolla ja osaamisella Lappeenrannassa. Katon korjaukset, kattohuollot ja kattoremontit toteutetaan laadukkaalla palvelulla sekä avaimet käteen pakettina. Paikkaamme vuotavat katot ja korjaamme aluskatteet. Saat meiltä kattohuollot aina sadevesikourujen puhdistuksesta, lumenpudotuksiin ja sammaleentuhokäsittelyihin. Asennamme, korjaamme ja uusimme kattoturvatuotteet sekä muut kattotuotteet, kuten kattoikkunat, kattovalokuvut ja kattoluukut. Huopa- ja palahuopakattotöihin meillä on erityisen paljon kokemusta, joten jos tarpeenasi on huopakaton korjaus tai huopakattoremontti, et parempaa tekijää Lappeenrannassa löydä.

Ota yhteyttä kaikissa kattotöissä kattopalveluumme Lappeenrannan alueella!

Huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa – Millaisin keinoin erilaisia kattovuotoja torjutaan?

Olet varmasti kuullut siitä, että vahinkojen ehkäiseminen on usein edullisempaa kuin jo syntyneiden vaurioiden korjaaminen. Tämä pitää paikkansa myös kattojen osalta. Jos mahdollista, kannattaa katto korjata jo ennen kattovuotoa. Katon kulumista, vaurioitumista ja vuotamista voi ehkäistä huoltamalla omakotitalon, kesämökin, rivitalon tai vaikkapa autokatoksen kattoa. Meiltä kuulet lisää siitä, miten kattosi kuntoa voitaisiin kohentaa niin, että se ei alkaisi vuotaa Lappeenrannassa. Jos tiilikatto, huopakatto tai tiilikatto jo vuotaa, ota yhteyttä meihin, sillä me laitamme kattosi kuntoon erinomaisella hinnalla ja timanttisella ammattitaidolla. Seuraavaksi kerromme tavallisista huopa-, tiili- ja peltikattovuodoista sekä siitä, miten niitä voitaisiin ehkäistä.

Huopakatto on upea katto, sillä se pitää vettä vielä vanhakin, minkä lisäksi se näyttää varsin hyvältä iästä riippumatta. Meiltä saat kaikki ne huopakattohuollot, joiden avulla huopakatto on hyväkuntoinen, vaikka sen asentamisesta olisi jo vierähtänyt pitkä tovi. Yhteensä bitumikatto voi kestää jopa neljäkymmentä vuotta. Palahuopakatto on hieman lyhytikäisempi.

On tärkeää pitää huopakatto puhtaana. Se kannattaa puhdistaa ilmapuhaltimilla eikä harjoilla, jotta huopakattopinnoite ei kuluisi suotta. Jos katolle ilmestyy sammaleita, on aika tilata sammaleentuhokäsittely. Kun katto on elinkaarensa puolivälissä, suosittelemme katon pinnoitteen uusimista, sillä näin katto pysyy elastisena. Jos huopavuodat kovettuisivat liikaa, voisi syntyä halkeamia.

Myrskyvaurioita ehkäistään tarkastamalla kattotarvikkeiden kiinnitykset ja huopavuotien saumojen tiiviys usein. Jos sauma ei ole tiivis, huopakatto voi vuotaa, mutta vaarana on myös vuotien repeytyminen kovalla tuulella.

Jos katon päälle jää seisovaa vettä, voi katto alkaa vuotaa. Tämä koskee niin huopakattoja kuin kaikkia muitakin kattoja. Seisovaa vettä voi kertyä katolle esimerkiksi siksi, että sulamisvesi ei pääse pois katon reunalle syntyneiden jäävallien takia. Kuuma vesihöyry sulattaa jäävallit, mitkä muodostavat myös turvallisuusriskin kaikille talon lähellä liikkuville.

Huopakatto voi olla myös tasakatto, ja tasakatolla on kattokaivoja, mitkä huolehtivat veden poistumisesta katolta. Kattokaivojen jäätyminen ehkäistään puhdistamalla kattokaivot syksyllä. Jos jäätä kuitenkin muodostuu, tulee se höyrysulattaa. Kattokaivot tulee puhdistaa myös keväällä, jotta ne voisivat vetää kiltisti koko kesän.

Tiilikaton huolto-ohjelma muistuttaa huopakaton huolto-ohjelmaa, sillä tiilikattokin voi tarvita sammaleentuhokäsittelyjä ja pinnoitteen uusimista. Pinnoitteen uusimisella ei kuitenkaan ole tekemistä elastisuuden kanssa. Uusi pinnoite tasoittaa tiilien pinnan, jotta ne eivät imisi vettä ja altistuisi pakkasrapautumiselle. Tiilikattokin tulee puhdistaa ja tarkastaa kahdesti vuodessa, mutta tiilikatot voidaan putsata harjaamalla.

Tiiliä voi mennä rikki talvella, vaikka tiilet eivät olisi kovin vanhoja. Tilaa mahdollisesti tarvittu lumenpudotus meiltä, niin lumen paino ei riko tiiliä eikä saa läpivientejä vuotamaan. Tiiliä voi mennä rikki myös silloin, jos myrskytuuli paiskoo katolle oksia. Tätä on paha mennä ehkäisemään, joten katon kunto kannattaa tarkastaa pian myrskyn jälkeen. Jos aluskate on ehjä, ei mahdollinen kattovuoto ole todennäköisesti ehtinyt aiheuttaa katon vesivahinkoa – silloin riittää, että uusimme rikkinäiset tiilet.

Peltikattokin voi vaurioitua myrskyssä, sillä tuuli voi irrottaa kattopeltejä paikoiltaan. Tätä ehkäistään korvaamalla kaikki katosta irronneet naulat ruuveilla, mutta tarvittaessa voimme asentaa peltikatolle myös lisäkiinnityksiä. Paikoiltaan puun kosteuselämisen takia irronneet naulat ovat myös vuotoriski, joten ne kannattaa korvata ruuveilla sitä mukaa, kun niitä tavataan – ellei sitten päädytä uusimaan kaikki naulat kerralla. Ruuvejakin voi joutua uusimaan, sillä ruuvien tiivisteet kuluvat siinä kuin kaikki muutkin rakenteet. Jos tiivisteestä ei ole enää paljon mitään jäljellä, voi peltikatto vuotaa. Vuoto ei ole suuren suuri, mutta voi silti johtaa esimerkiksi lahovaurioihin.

Peltikatto saattaa vaurioitua myös talvella – esimerkiksi silloin, kun katolta putoaa iso määrä lunta, minkä seassa on katosta irronneita kattotarvikkeita. Tätä voidaan ehkäistä lumiesteillä, mitkä vaikuttavat myös siihen, kuinka turvallista omakotitalon, rivitalon tai esimerkiksi huvilan lähellä liikkuminen on.

Peltikattohuoltoja, joilla peltikaton kuntoa voidaan tukea, ovat muun muassa peltikaton harjaaminen ja peltikaton huoltomaalaus. Roskien poisto vähentää katon ruostumista. Roskat voisivat myös tunkeutua kattopeltien väleihin, ja johtaa aikanaan siihen, että katon alle pääsee kosteutta. Ruostumista (mikä voi saada katon vuotamaan) torjutaan myös pitämällä maalipinta kunnossa, tarkoittipa se sitten katon paikkamaalausta tai koko peltikaton huoltomaalausta.

Seuraavaksi kerromme sinulle läpivientivuodoista, mitkä ovat melko tavallisia katemateriaalista ja katon koosta riippumatta. Myös uusi katto voi vuotaa jonkin läpiviennin kohdalta, mutta alamme nyt kertoa siitä, miten läpivientivuotoja voidaan ehkäistä.

Katto vuotaa piipun juuresta – Kattovuoto savupiipun kohdalla kuntoon niin pian kuin mahdollista

Vuotaako omakotitalon, paritalon tai esimerkiksi kesämökin katto piipun juuresta Lappeenrannassa? Myös piipunjuurivuoto tulee saada kuntoon niin pian kuin mahdollista, jotta katon alla olevat rakenteet eivät joutuisi tekemisiin kosteuden kanssa. Ota yhteyttä tähän kattofirmaan, niin kiiruhdamme selvittämään tilanteen ja korjaamaan tiilikaton, huopakaton tai peltikaton avaimet käteen -periaatteella. Kattovuoto savupiipun kohdalla on voinut jo johtaa siihen, että katon alle on päässyt vettä, mutta ei hätää – me osaamme kunnostaa erilaiset kosteusvauriot.

Miksi katto voi alkaa vuotaa piipun juuresta? Yksi mahdollinen selitys on talvi. Talvella katolla voi olla runsaasti lunta, mikä painaa katon liitoskohtia. Rasitus voi käydä liian suureksi piipunjuurelle. Toki katto voi vuotaa savupiipun juuresta myös muina vuodenaikoina. Se, missä kunnossa piipun juuri on, kannattaakin tarkastaa joka kevät ja syksy.

Kattotarkastuksen aikana tulee tarkastaa myös se, onko aluskate kunnossa, sillä ehjä ja oikealla tavalla asennettu aluskate suojaa yläpohjarakenteita kosteudelta silloinkin, jos katto alkaisi vuotaa esimerkiksi savupiipun kohdalta. Tarvittaessa annamme tarjouksen aluskatteen tiivistämisestä tai aluskatteen osittaisesta uusimisesta – tällaiset kattotyöt onnistuvat purkamatta koko vesikatetta, joten ei mene kauaa, kun aluskatteesi on taas toimintavalmiudessa.

Kattopalvelumme ahkerat ja ansioituneet kattopeltisepät voivat pellittää piippusi tai asentaa piipunhatun paikoilleen piipun suuaukon päälle. Koko piipun pellitys suojaa piippua kosteudelta ja rapautumiselta. Samalla se suojaa vesikaton ja piipun liitoskohtaa, eikä sitäkään pidä unohtaa, että pellitys tekee suorastaan ihmeitä koko rakennuksen ulkonäölle.

Piipunhattu suojaa savuhormia rapautumiselta, mikä onkin tarpeen, sillä rapautunut hormi on paloturvallisuusriski. Vaikka et vielä tahtoisi teettää piipun pellitystä mittojen mukaan, tilaa ainakin piipunhattu, jos se vielä uupuu.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa? Kattotarkastus kertoo totuuden

Suosittelemme, että tilaat kattoläpivientien asentamisen meidän ammattilaisiltamme, joilla on selvä käsitys siitä, miten erilaiset kattoläpiviennit asennetaan peltikatolle, tiilikatolle tai huopakatolle. Osaamme asentaa kattoikkunat ja muut läpiviennit myös konesaumakatoille. Tiivisteet pitävät läpiviennin vedenpitävänä, ja oikeanlaisten eristeiden ansiosta esimerkiksi ilmanvaihtoputkesta ei tipu kondenssivettä.

Muistamme myös sen, miten tärkeää on asentaa aluskate oikein. Aluskatetta pitää nostaa kaikkia katon läpivientejä vasten, jotta mahdollinen kattovuoto ei saisi kattorakenteita kastumaan ja lahoamaan. Aluskate estää myös yläpohjan eristevillojen kastumisen ja homehtumisen – sitä voi aiheuttaa niin kattovuoto kuin kondenssivesikin.

Kattoläpivientejä voidaan asentaa sekä kattoremontin yhteydessä että kaikissa myöhemmissäkin vaiheissa. Vaikka katolla ei olisi yhtään läpivientiä, se voi vuotaa, joten suosittelemme tarkastamaan kaikki katot puolivuosittain. Voit tilata kattotarkastuksenkin meiltä Lappeenrantaan, sillä tarjoamme erittäin kattavaa ja kokonaisvaltaista kattopalvelua.

Kattotarkastus voi kertoa tarpeesta korjata kattoikkuna, ennen kuin se vuotaa. Silloin saat tarjouksen esimerkiksi kattoikkunan ja vesikatteen liitoskohdan tiivistämisestä. Tarvittaessa tekisimme myös eristeiden tai höyrynsulkujen uusimisen tai aluskatteen korjaamisen läpiviennin kohdalta. Jos aluskate on huonossa kunnossa, on mahdollista, että katon alla on jo lahoja puuosia. Ne pitää uusia, jotta muutkin puuosat eivät alkaisi lahota. Märät eristeet kannattaa vaihtaa saman tien, sillä niissä voi jo parin päivän päästä kasvaa hometta.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku voidaan myös uusia. Jos asiakas haluaa, on mahdollista poistaa läpivienti kokonaan, mutta on eri asia, kannattaako näin tehdä. Kattoläpivienneistä on paljon iloa, ja meidän avullamme niiden aiheuttamat harmit pysyvät vähäisinä tai kokonaan poissa.

Katon läpivienti vuotaa – Kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken kohdalla ja kattokorjauksen yhdistäminen kattohuoltoon

Kattotöitä kannattaa yhdistää aina, kun se on mahdollista. Katon keväthuollon yhteydessä voidaan tehdä vaikka sammaleenpoisto, ja kattovuodon korjaamiseen voidaan yhdistää katon pinnoitus. Otsalautojen maalaamiseen voidaan liittää rännien puhdistus, ja piipun pellittämisen kanssa yhtä aikaa voidaan asentaa erilaisia kattoturvatuotteita.

Ei kuitenkaan kannata jäädä odottamaan muiden kattotöiden ajankohtaistumista, jos on kyse siitä, että katto vuotaa antennin, ilmanvaihtoputken tai esimerkiksi viemärintuuletusputken kohdalta. Kaikki kattovuodot (myös kattoläpivientivuodot) tulee korjata saman tien, jotta tilanne ei pahenisi. Kun katto on korjattu, on aika toteuttaa ei-kiireellisiä kattotöitä, jos sellaisia tarvitaan. Antennin juuren korjaukseen voidaan yhdistää vaikka lumiesteiden korjaus tai katon harjaus.

Kaikki kattotyömme alkavat siitä, että teemme alkutarkastuksen, minkä jälkeen tiedämme katon tilanteen ja sen tarpeet. Sen jälkeen annamme asiakkaalle työsuunnitelman ja tarjouksen kaikkien tarpeellisten kattotöiden tekemisestä. Jos kyse on vain jostain vuotavasta läpiviennistä, ei edessä oleva kattokorjaus ole suuren suuri. Mikäli aluskate on pitänyt pintansa, ei katon alta löydy kosteusvaurioitakaan. Tällaisessa tilanteessa voi riittää pelkkä vesikatteen paikkaus ja tiivistys.

Kattoremonttiin päädytään vain, jos mukana on jotain muutakin, kuten katon korkea ikä tai heikko yleiskunto – tai asiakkaan toive. Kattoremontti voidaan teettää etuajassa esimerkiksi kiinteistön arvon nostamiseksi tai siksi, että taloon saataisiin ulkonäöltään ja/tai mittasuhteiltaan aiemmasta poikkeava uusi katto. Kattosaneeraukseenhan voidaan liittää vaikka mitä katon korottamisesta alkaen. Tasakatosta voidaan muokata pulpettikatto, tiilikaton tilalle voidaan asentaa huopakatto ja niin edelleen. Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää juuri sinun tarvitsemastasi kattourakasta Lappeenrannassa.

Katto vuotaa jiirin, eli sisätaitteen kohdalta? Värimuutokset voivat johtua myös kondenssivedestä

Kuten edellä todetaan, on jokainen katto hyvä tarkastaa kahdesti vuodessa. Kattotarkastus kertoo ajoissa rikkinäisistä tiilistä, vuotavista saumoista, huonokuntoisista läpivienneistä, revenneistä aluskatteista, irronneista kattotarvikkeista, ruostevaurioista, ilmakuplista tai tukossa olevista ränneistä ja alastuloputkista.

Kattotarkastuksen yhteydessä tulisi käydä myös katon alla, sillä muuten aluskatteen, eristeiden ja puurakenteiden kunto voi jäädä hämärän peittoon. Katon alla voi olla merkkejä kosteudesta, kuten värimuutoksia ja jääpuikkoja. Kosteuden alkuperän selvittäminen on yhtä tärkeää kuin kosteusvaurioiden korjaaminen Lappeenrannassa, sillä jos ongelmien aiheuttajaa ei saada poistettua, voi katon alle syntyä aina vain uusia kosteusvaurioita.

Kosteusvaurioiden aiheuttaja voi olla vaikkapa jiirivuoto. Jos tiilikatto, huopakatto tai peltikatto on ammattilaisten asentama, on se lähtökohtaisesti tiivis myös jiirien osalta, mutta jiirit rasittuvat joka talvi lumen, jään, veden ja nopeiden ulkolämpötilavaihteluiden takia. Siksi jiirin alle tarvitaan aluskatetta, mikä on ensinnäkin oikein asennettu ja toisekseen täysin ehjä. Jos jiiriäsi pitää korjata tai aluskate tarvitsee kunnostamista, ota yhteyttä – meidän kattofirmamme näyttää mielellään kyntensä kaikissa jiiriin liittyvissä töissä. Meidän ammattitaitoomme voit luottaa myös silloin, jos tarvitset lumen pudottamista jiirin eli katon sisätaitteen päältä.

Jos katto on joka kohdasta tiivis, johtuvat katon alta löytyvät kosteusvauriot kondenssivedestä. Kondenssivesi on sitä kosteutta, mitä syntyy lämpimän ja kylmän ilman kohdatessa. Kondenssivettä esiintyy etenkin tiili- ja peltikattojen alla, ja erityisesti kevättalvisin.

On monia keinoja ehkäistä kondensoitumista, ja me valitsemme niistä parhaat tapauskohtaisesti. Välikaton tuulettumisen tehostaminen on tavallinen keino lopettaa lämpimän ja kostean ilman muhiminen katon alla. Ilman vaihtumista voidaan jouduttaa vaikkapa alipainetuulettimen asentamisella. Kondenssiveden aiheuttamia vesivahinkoja ehkäistään myös aluskatteella, minkä kunto on hyvällä tolalla.

Yläpohja saattaa kaivata lisää eristeitä (mahdollisesti myös höyrynsulkujen korjauksen). Eristeitä ei kuitenkaan pidä olla liikaa, ja eristeiden sekä aluskatteen välisen tuuletustilan on oltava tarpeeksi korkea.

Uudet eristeet voidaan asentaa vanhojen päälle, jos vanhat eristeet ovat terveet. Lisäeristyksellä voidaan saavuttaa monia hyötyjä, ja se voidaan tehdä myös hetki ennen kattoremonttia, sillä normaalin kattoremontin yhteydessä ei pureta ja uusita yläpohjan eristevilloja.