Katto vuotaa Jyväskylä – Kattovuoto korjataan tasokkaiden ammattilaisten toimesta

Jos tilanne on se, että katto vuotaa Jyväskylässä, ei kannata antaa katon korjaamista ihan kenen tahansa tehtäväksi. Katto on saatava kerralla sellaiseen kuntoon, ettei se enää vuoda – siitä lienemme yhtä mieltä. Myös se on tärkeää, että katon alle mahdollisesti syntyneet kosteusvauriot saadaan kuntoon, jotta esimerkiksi homevaurioista ei tarvitsisi kantaa huoltaa. Homevaurioita voi syntyä, vaikka kyse ei olisi muusta kuin siitä, että katto vuotaa savupiipun kohdalta.

Tilaa kattovuodon korjaus meiltä, niin kaikki sujuu parhaalla mahdollisella tavalla, korjataanhan katto tasokkaiden ammattilaisten toimesta. Jyväskylän ohella korjaamme katot myös esimerkiksi Joutsassa, Toivakassa, Jämsässä, Muuramessa ja Petäjävedellä. Olemme valmiit näyttämään kyntemme, jos katto vuotaa kattoikkunan tai kattovalokuvun kohdalta, mutta meihin kannattaa ottaa yhteyttä myös isompien urakoiden alla. Ehkä omakotitalon, paritalon, kesämökin, autotallin, taloyhtiön (kerrostalon tai rivitalon) tai jonkin muun kiinteistön katto vuotaa siksi, että se on vaurioitunut myrskyssä? Löydämme silloinkin ne parhaat ratkaisut vuotavan katon korjaamiseen ja kosteusvaurioiden kunnostamiseen.

Myös talvi voi saada katon vuotamaan. Vaikka katto olisi selvinnyt kunnialla kaikesta muusta, voi vahinkoja sattua siinä vaiheessa, kun lumimassat lähtevät putoamaan alas katolta. Lumimassat voivat kiskoa mukaansa kattoturvatuotteita ja muita kattovarusteita, ja katto voi reikiintyä tai repeytyä alkaen vuotaa. Kerromme kohta lisää siitä, mikä voi saada peltikaton, tiilikaton tai huopakaton vuotamaan (ja miten erilaisia kattovuotoja voi ehkäistä). Nyt mainitsemme asiasta vain vähän osoittaaksemme, että uusikin katto voi vuotaa.

Palahuopakaton, lukkosaumakaton tai esimerkiksi tiilikuvioisen peltikaton kuntoa kannattaa siis tarkkailla, jotta mahdolliset kattovuodot voitaisiin huomata ja korjata ajoissa, eli siis ennen katon vesivahinkoa. Katon kosteusvauriot ovat lähes aina korjattavissa, mutta asiakas säästää rahaa korjauttamalla tasakaton tai esimerkiksi taitekaton, ennen kuin katon alle syntyy lahoa ja hometta.

Meiltä voit tilata myös kattotarkastukset sekä kaikki katon kuntoa ja tiiviyttä tukevat toimenpiteet aina peltikaton paikkamaalaamisesta tiilikaton aluskatteen osittaiseen vaihtamiseen. Kattotarkastuksen jälkeen kuulet, tarvitseeko kattosi jotain kestääkseen vielä paremmin.

Kaikki kattotyömme voi maksaa rahoituksella, mitä on helppo hakea yhteistyössä kanssamme toimivalta, luotetulta ja pitkäikäiseltä rahoituslaitokselta. Kun olemme korjanneet kattosi avaimet käteen -pakettina, voit (jos olet tilannut urakan yksityisasiakkaana) hakea kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennyksen myötä vuotavan tiilikaton, peltikaton tai huopakaton paikkaaminen muuttuu vieläkin edullisemmaksi.

Kokeneelta kattofirmaltamme saat kaikki kattotyöt parhaalla ammattitaidolla ja osaamisella Jyväskylässä. Katon korjaukset, kattohuollot ja kattoremontit toteutetaan laadukkaalla palvelulla sekä avaimet käteen pakettina. Paikkaamme vuotavat katot ja korjaamme aluskatteet. Saat meiltä kattohuollot aina sadevesikourujen puhdistuksesta, lumenpudotuksiin ja sammaleentuhokäsittelyihin. Asennamme, korjaamme ja uusimme kattoturvatuotteet sekä muut kattotuotteet, kuten kattoikkunat, kattovalokuvut ja kattoluukut. Huopa- ja palahuopakattotöihin meillä on erityisen paljon kokemusta, joten jos tarpeenasi on huopakaton korjaus tai huopakattoremontti, et parempaa tekijää Jyväskylässä löydä.

Ota yhteyttä kaikissa kattotöissä kattopalveluumme Jyväskylän alueella!

Huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa, jos kaikki ei suju odotuksien mukaan.

Jos kesämökin, autotallin, paritalon tai jonkin muun rakennuksen katto alkaa vuotaa Jyväskylässä, ei kaikki ole sujunut odotuksien mukaan. Odotushan on aina se, ettei katto alkaisi vuotaa ennen kattoremonttia, ja kattoremontinhan odotetaan alkavan vasta joskus vuosikymmenien kuluttua. Seuraavaksi pohdimme sitä, miksi huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa Jyväskylässä.

Yksi mahdollinen selitys kattovuodolle on katon ikä. Kun katto ikääntyy, se haurastuu, ja kattovuotoja voi esiintyä. Katon kuntoa voidaan kuitenkin pitää yllä kattohuoltojen avulla. Huopakaton, peltikaton ja tiilikaton huollot kannattaa tilata meiltä, sillä me tiedämme, mitä teemme. Me osaamme pitää tasakaton, pulpettikaton tai vaikkapa mansardikaton mahdollisimman tiiviinä.

Katto voi vuotaa myös poikkeuksellisen ankaran talven tai rajuilman takia. Tuuli voi viedä vaikka koko katon mennessään, joskaan tällainen ei ole Suomessa kovinkaan tavallista – onneksi.

Ensimmäisenä voisimme pohtia huopakattoa ja sitä, miten sitä voitaisiin estää vuotamasta.

Huopakaton vihollisia ovat sammaleet ja auringon UV-säteily. Jotta huopakatto pysyisi mahdollisimman tiiviinä siihen asti, että se on ikänsä puolesta vaihdettava, kannattaa huopakatto puhdistaa puolen vuoden välein. Puhdistus kannattaa tehdä ilmapuhaltamalla, jotta samalla ei vaurioitettaisi huopakattopinnoitetta – huopakattopinnoite on huopakatolle hyvin tärkeä!

Vanha huopakatto saattaa sammaloitua, ja silloin tarvitaan tekemäämme sammaleenpoistokäsittelyä. Kun bitumikatto on noin parikymppinen, voi olla hyvä uusia sen pinnoite. Jos saumat repsottavat, kannattaa ne tiivistää myrskyvaurioiden ja saumavuotojen ehkäisemiseksi (jos tuuli pääsee vuotien alle, voi kattoon syntyä repeämiä). Kattojää kannattaa poistattaa, jotta sulamisvettä ei jäisi katolle suuria määriä. Jos sinulla on tasakatto, kannattaa huolehtia siitä, että kattokaivot vetävät kaikkina vuodenaikoina, sillä tukossa olevat kattokaivotkin voivat johtaa siihen, että katon saumat pettävät seisovien vesimassojen alla. Sulatamme jään kuumalla vesihöyryllä, sillä se on siihen se paras keino.

Entä tiilikatto – miten tiilikatto pidetään mahdollisimman tiiviinä ja pitkäikäisenä? Tiilikaton rapautumista voi estää puuttumalla katon sammaloitumiseen jo varhaisessa vaiheessa. Kevät- ja syyspuhdistukset estävät sammaloitumista, mutta vanhalle katolle saattaa siitä huolimatta kasvaa sammaleita, koska katon suojapinnoite ei ole entisensä. Sammaleet kannattaa poistaa tekemämme sammaleenpoistotuhokäsittelyn avulla, ja pinnoitekin voitaneen uusia. Näin tiilien pinnasta tulee tasainen, eivätkä tiilet enää kerää vettä ja likaa (ja tarjoa otollista kasvualustaa sammaleille).

Jos tiilet imevät runsain mitoin vettä, on pakkasrapautuminen merkittävä uhka tiilien kunnolle. Tiilen sisään syntyvä jää voi rikkoa tiilen jos toisenkin talven aikana. Tiiliä voi mennä rikki myös lumen painon takia. Jälkimmäiseen ei auta tiilien pinnoitus tai sammaleiden poistaminen, vaan lumenpudotus. Tilaa tiilikaton lumenpudotus meiltä, niin urakka onnistuu rakenteita rikkomatta. Varsinkin suojalunta voidaan joutua pudottamaan, sillä vettynyt suojalumi voi olla hyvin painavaa.

Myrskykin voi rikkoa omakotitalon, kesämökin tai vaikkapa huvilan tiilikattoa niin, että katto alkaa vuotaa. Kova tuuli saattaa heitellä katolle oksia, mitkä voivat rikkoa ja/tai irrottaa kattotiiliä. Katon alapuoliset osat eivät kuitenkaan kastu välittömästi, jos katon alla on ehjä aluskate, sillä aluskate voi viedä vedet kohti katon räystäitä, ennen kuin mitään vahinkoa ehtii tapahtua.

Peltikattovuotokin voi johtua myrskystä, sillä tuuli saattaa kiskoa kattopellit, peltilistat tai kattotarvikkeet mukaansa. Onkin tärkeää, että kattopeltien kiinnikkeet ovat reilassa. Tarvittaessa asennamme omakotitalon tai vaikka huvilan katolle lisäkiinnikkeitä. Kaikki paikoiltaan irronneet peltikattonaulat tulee korvata kateruuveilla, mitkä pitävät pellit paikoillaan kovallakin tuulella, ja joiden uudet sekä leveät tiivisteet estävät veden pääsyn katon alle kiinnikkeen kohdalta. Kateruuvitkin voidaan joutua uusimaan (ainakin osittain) ennen seuraavaa peltikattoremonttia, sillä ruuvien tiivisteet kuluvat, eikä kuluneesta tiivisteestä ole suojaamaan kiinnityskohtaa siltä odotetulla tavalla.

Jotta peltikatto ei vuotaisi talvella, voidaan tarvita niin lumenpudotusta, jäänsulatusta kuin lumiesteitäkin. Lumiesteet tulee asentaa viimeistään syksyllä, jos katto on kalteva, sillä lumiesteiden avulla estetään lumimassojen äkillinen putoaminen katolta. Lumimassat voivat kiskoa mukaansa kattotarvikkeita, mutta ne voivat myös naarmuttaa peltikaton maalipintaa. Lumiesteet ovat olemassa myös rakennuksen asukkaiden tai käyttäjien turvallisuuden vuoksi, sillä katolta voi pudota kerralla iso määrä lunta. Ota yhteyttä, niin uusimme tai korjaamme vanhat lumiesteesi, tai asennamme lumiesteet katolle, jolla niitä ei vanhastaan ole.

Peltikattovuoto voi johtua myös ruosteesta tai siitä, että roskat ovat saaneet raotettua kattopeltien saumoja. Kaikki peltikatot kannattaakin harjata joka kevät ja syksy, ja kulunut maalipinta tulee uusia, ennen kuin ruoste saa otteen katosta. Meiltä saat sekä paikkamaalaukset että koko katon maalaukset, joita edeltää katon pesu. Kattomaalaus tekee hyvää koko rakennuksen ulkonäölle!

Katto vuotaa piipun juuresta – Kattovuoto savupiipun kohdalla ja sen toteaminen

Jos katto vuotaa piipun juuresta, ei asiaa kannata painaa villaisella. Kattovuoto savupiipun kohdalla on yleensä melko pieni, mutta kaikenlainen katon alle pääsevä kosteus on pahasta. Kosteus voi lahottaa puuosat, ja yläpohjan eristeet voivat homehtua piipun ympäriltä. Vuotovedet voivat kastella myös sisäseiniä ja muita rakenteita, joten vuotava piipunjuuri kannattaa kunnostaa, ennen kuin mitään lisäkorjattavaa ehtii syntyä.

Mistä sitten tietää, että omakotitalon, paritalon tai vaikkapa rantamökin katto vuotaa piipun juuresta Jyväskylässä? Tässä auttaa katon kunnon säännöllinen seuraaminen. Katon ehjyys ja tiiviys kannattaa tarkastaa kaksi kertaa vuodessa, eli joka kevät ja joka ikinen syksy. Voit tilata peltikaton, huopakaton tai tiilikaton kuntotarkastuksen meiltä, sillä me tiedämme, miltä katon kuuluu näyttää – ja miltä sen ei kuulu näyttää. Jos kaikki on kunnossa, kerromme tästä tyytyväiselle asiakkaalle. Samalla pyyhimme pois tämän huolet: tarkastamamme katto on kaikin puolin hyväkuntoinen, joten esimerkiksi piipun juuresta alkavaa kattovuotoa ei tarvitse pelätä.

Jos jokin on vialla, selvitämme, miten asiaan kannattaa puuttua. Huomaamme vääntyneet juuripellitykset, kattorakenteissa esiintyvät valumajäljet ja värimuutokset, rikkinäiset tiilet, kuluneet tiivisteet, irvistävät saumat ja irtoamispisteessä olevat kattotarvikkeet. Kun kattotarkastus on ohi, annamme tarjouksen katon kunnostamisesta.

Tarjous voi koskettaa vaikka piipun juuren tiivistämistä tai piipun pellittämistä. Piipun juuri on lähtökohtaisesti hyvin tiivis, jos katto on asennettu ammattilaisten toimesta, mutta vuosien ja vuosikymmenien varrella tilanne voi muuttua. Piipun juuri saattaa tarvita tiivistämistä, jotta se ei alkaisi vuotaa. Ammattilaisemme huomaavat myös sen, jos aluskate on mennyt rikki, tai jos sitä ei ole asennettu oikein. Aluskatetta pitää asennusvaiheessa nostaa piippua vasten, jotta mahdollinen piipunjuurivuoto ei kastelisi katon alta löytyviä puuosia ja eristeitä. Aluskatteen ongelmiin voidaan puuttua vaikka uusimalla aluskate osittain.

Kattopeltiseppämme ovat ykkösvalinta pellittämään piippua mittatilaustyönä. Pelkän juuripellityksen sijaan kannattaa hankkia koko piipun pellitys, koska se näyttää hyvältä, ja koska se suojaa piipun ja ulkokatteen liitoskohtaa pelkkää juuripellitystä paremmin. Piippukin kestää paremmin kosteutta ja ulkolämpötilojen vaihtelua, kun se on pellitetty kokonaan.

Tarvittaessa piipun juuren korjaamiseen Jyväskylässä yhdistetään katon alle syntyneiden kosteusvaurioiden kunnostaminen. Lahovauriot on purettava, sillä jos lahot puuosat jätettäisiin paikoilleen, jatkaisi laho leviämistään. Lahot puuosat korvataan uusilla ja terveillä. Myös homehtuneet eristeet uusitaan. Märät eristeet pitää vaihtaa, vaikka silmä ei vielä erottaisikaan homekasvustoja, sillä hometta voi alkaa syntyä hyvin nopeasti eristeiden kastuttua.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa, mutta me poistamme ongelmat

Kattosi ongelmat voivat liittyä esimerkiksi siihen, että kattoikkuna vuotaa. Saatat miettiä, pitäisikö kattoikkuna poistaa kokonaan. Emme kuitenkaan suosittele hankkiutumaan eroon kattoikkunasta, sillä se tuo sisätiloihin suorastaan ainutlaatuista valoa ja tunnelmaa. Ota yhteyttä tähän kattofirmaan, niin selvitämme sen, miten kattoikkuna kannattaa korjata. Tarvittaessa teemme tarjouksen kattoikkunan uusimisesta. Me poistamme kaikki läpivienteihin liittyvät ongelmat, joten kannattaa ottaa yhteyttä! Myös vuotava kattovalokupu voidaan korjata tai uusia Jyväskylässä, kun otat yhteyttä tähän kattopalveluun, ja samalla voidaan uusia tai korjata kattovalokuvun eristeet sekä höyrynsulut.

Ehkä katollasi on kattoluukku? Kattoluukku on erittäin hyödyllinen elementti, mikä lisää omalta osaltaan rakennuksen turvallisuutta, mutta joskus kattoluukku voi aiheuttaa ongelmia. Ammattilaisen asentama kattoluukku on tiivis (tilaa siis kattoluukun asentaminen asiantuntijoiltamme), mutta kosteus, lumen paino ja ulkolämpötilavaihtelut voivat kuluttaa kattoluukun tiivisteitä niin, että jonain päivänä katon alle saattaa päästä kosteutta kattoluukun kohdalta.

Jos aluskate on kunnossa, ei kattovuoto kattoluukun, kattoikkunan tai kattovalokuvun kohdalta aiheuta saman tien kosteusvaurioita, mutta jos aluskate on rikki (tai puuttuu kokonaan), ovat laho- tai homevauriot jo kulman takana. Aluskatteen kunto onkin hyvä tarkastaa puolen vuoden välein eli samalla, kun tarkastetaan vesikate kaikkine läpivienteineen ja kattoturvatuotteineen.

Korjaamme myös kattoluukun, jos se on alkanut vuotaa Jyväskylässä, ja korjausurakkaan kuuluu tarvittaessa myös kosteusvaurioiden kunnostaminen sekä aluskatteen tiivistäminen. Aluskate voidaan kunnostaa tekemällä vaikkapa tiilikaton aluskatteen osittainen uusiminen kattoluukun kohdalta.

Aluskatteen kunnosta kannattaa huolehtia, vaikka katolla ei olisi yhtään läpivientiä, sillä katto voi vuotaa myös sisätaitteen, harjatiilen, irvistävän sauman, ruosteen tekemän reiän tai vaikka myrskyvaurioiden takia. Aluskate, mikä on täysin ehjä ja joka kohdasta oikein asennettu, on tarpeen myös mahdollisen kondensio-ongelman takia. Kondenssivettä voi syntyä etenkin kevättalvisin, kun asunnosta kohoava, lämmin sisäilma joutuu tekemisiin pakkaskelien viilentämän välikaton kanssa. Lämpimästä ilmasta voi tiivistyä kosteutta viileille pinnoille – sen tietävät kaikki, jotka ovat ottaneet kesällä jotain jääkaapista. Aluskatteen, ilmanvaihtokanavien, eristeiden ja höyrynsulkujen avulla voidaan estää se, että kondenssivesi kastelisi, lahottaisi ja homehduttaisi kattosi alla olevat rakenteet.

Katon läpivienti vuotaa – Kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken kohdalla ja sen vaikutus kattoremontin ajankohtaan

Mitä nuorempi vesikattosi on, sitä epätodennäköisempää on, että suosittelemme kattoremonttia jonkin kattoläpiviennin alettua vuotaa Jyväskylässä. Me etsimme aina ne taloudellisimmat ratkaisut erilaisiin katto-ongelmiin, ja koska katon osittainen korjaus on koko katon uusimista edullisempaa, tarjoamme ensisijaisesti katon paikkaamista. Esimerkiksi antennin, ilmanvaihtoputken tai viemärintuuletusputken kohdalta alkanut kattovuoto on yleensä helposti korjattavissa. Voi riittää, että paikkaamme vuotavan läpiviennin. Jos aluskate on pettänyt, voi katon alta löytyä kosteutta. Selvitämme tilanteen, jotta voisimme tarvittaessa kuivattaa kattorakenteet tai uusia lahot puuosat sekä kastumaan päässeet villat.

Joskus kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken tai jonkin muun läpiviennin kohdalla johtaa kattoremonttiin. Silloin mukana on todennäköisesti jotain muutakin, kuten muita vaurioita, katon korkea ikä tai se, että asiakas tahtoo uusia kattonsa saadakseen esimerkiksi nostettua kiinteistön arvoa (tai saadakseen erivärisen tai aiempaa kaltevamman katon).

Kaikki lähtee katon alkutarkastuksesta ja asiakkaan kanssa keskustelemisesta. Vasta sitten tiedämme katon ja asiakkaan tarpeet, ja voimme suunnitella tulevan kattourakan niiden pohjalta. Ei haittaa, vaikket tietäisi kattosi tarkkaa ikää. Kun tehdään valintaa kattoremontin ja katon osittaisen korjauksen välillä, painaa vaakakupissa katon yleiskunto, ja sen saamme selville alkutarkastuksen perusteella. Alkutarkastuksen perusteella osaamme arvioida myös katon iän, mutta kuten sanottua, katon yleiskunto on ikää – mikä on tunnetusti vain numero – tärkeämpi asia.

Katto vuotaa jiirin, eli sisätaitteen kohdalta – Tartumme jiirin pulmiin kokenein ottein

Edellä käytimme paljon palstatilaa kattoläpivienneistä ja niiden vuotamisesta kirjoittamiseen. Paritalon, autotallin, kerrostalon tai vaikkapa mökin katto voi vuotaa myös monista muista kohdista. Katto voi vuotaa Jyväskylässä vaikkapa jiirin eli katon sisätaitteen kohdalta. Sisätaitteen asentaminen vaatii vankkaa ammattitaitoa. Silti on mahdollista, että katto alkaa vuotaa sisätaitteen kohdalta, ennen kuin katto on aika uusia. Sisätaite kuluu talvisin, sillä sen päällä voi olla paljon lunta, jäätä ja vettä. Myös ulkolämpötilojen sahaaminen kuluttaa sisätaitetta Jyväskylässä.

Koska niin huopakatto, tiilikatto kuin peltikattokin voi vuotaa sisätaitteen kohdalta, on sisätaite tarkastettava huolellisesti katon kevät- ja syystarkastusten yhteydessä. Tarkastusta vaatii myös aluskate, sillä sen on oltava ehjä ja oikein asennettu, jotta se voisi estää katon vesivahingon siinä tapauksessa, että sisätaite kaikesta huolimatta alkaisi vuotaa. Me tartumme jiirin pulmiin kokenein ottein, joten tilaa meiltä kaikki jiirityöt.