Katto vuotaa Vaasa – Kattovuoto ja toimintaohjeet sen varalle

Jos katto vuotaa, voi asiakas olla hyvin huolissaan, ja ymmärrämme tämän täysin. Kattovuoto voi johtaa monenlaisiin ikävyyksiin. Kattovuoto voi johtaa siihen, että kattorakenteet lahoavat ja menettävät kantokykynsä. Jos katto vuotaa vaikkapa kattoikkunan kohdalta Vaasassa, voi seurauksena olla yläpohjan homevaurio. Kattovuodon ei siis tarvitse olla iso voidakseen aiheuttaa laho- ja homevaurioita – voi riittää, että katto vuotaa kattovalokuvun kohdalta.

Jos siihen, että kesämökin, taloyhtiön (kerrostalon tai rivitalon), paritalon, omakotitalon, autotallin tai jonkin muun kiinteistön katto vuotaa, ei puututa ajoissa, voivat kosteusvauriot levitä moniin eri rakenteisiin. Kosteusvaurioiden kunnostaminen voi olla hintavaa, jos rakennusta enää edes kannattaa korjata.

Ei kuitenkaan mennä asioiden edelle. Jos siihen, että katto vuotaa kattoluukun tai savupiipun kohdalta, puututaan nopeasti, riittää pelkkä vesikatteen paikkaus. Myös muut kattovuodot (kuten lumen tai myrskyn aiheuttamat tuhot) voi korjata melko yksinkertaisesti, jos ottaa meihin yhteyttä jo varhaisessa vaiheessa. Me korjaamme ja paikkaamme kaikki erilaiset katot tiilikuvioisista peltikatoista kolmiorimahuopakattoihin erinomaisella hinta-laatusuhteella. Toimimme Vaasan ohella myös Isossakyrössä, Laihialla, Vöyrillä, Mustasaaressa ja Maalahdessa, eikä meiltä mene kauaakaan, kun saavumme paikan päälle vuotavaa kattoa kunnostamaan.

Ennen korjaustoimenpiteiden aloittamista meidän on selvitettävä se, mistä kohtaa katto vuotaa ja miksi kattovuoto on alkanut. Selvitämme myös sen, onko samalla tehtävä joitain muita kattokorjauksia, tai onko katto vailla jotain kattohuoltoa. Kun alkutarkastus on ohi, antaa asiantuntijamme sinulle tarkan työsuunnitelman ja tiukan tarjouksen kattovuodon korjaamisesta (ja uusien kattovuotojen ehkäisemisestä) avaimet käteen -pakettina.

Urakalle voi hakea rahoitusta, ja yksi kätevä vaihtoehto on hakea kotisivujemme kautta yhteistyökumppanimme tarjoamaa rahoitusratkaisua. Kun vuotava katto on korjattu, saat edullisen laskun, minkä loppusumma ei tule yllätyksenä. Jos olet vuotavan katon korjauttanut yksityisasiakas, voit laskea loppusummaa entisestään hakemalla kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennyksen vaikutuksen katon korjaamisen hintaan voit laskea etukäteen – katso Verohallinnon sivuilta ajankohtaista tietoa kotitalousvähennyksen määrästä ja omavastuuosuudesta. Toki kotitalousvähennystä voi hakea myös kaikista muista kattokorjauksista ja melkein kaikista muistakin kattotöistä aina aluskatteen tiivistämisestä peltikaton huoltomaalaukseen.

Mikä siis on paras toimintaohje, jos katto vuotaa? Se on se, että sinun kannattaa ottaa saman tien yhteyttä tähän kattofirmaan ja antaa meidän korjata katto täyden palvelun pakettina. Kun kattokorjaus on tehty, voit taas luottaa kattosi kykyyn pitää vettä ja sietää erilaisia rasituksia.

Kokeneelta kattofirmaltamme saat kaikki kattotyöt parhaalla ammattitaidolla ja osaamisella Vaasassa. Katon korjaukset, kattohuollot ja kattoremontit toteutetaan laadukkaalla palvelulla sekä avaimet käteen pakettina. Paikkaamme vuotavat katot ja korjaamme aluskatteet. Saat meiltä kattohuollot aina sadevesikourujen puhdistuksesta, lumenpudotuksiin ja sammaleentuhokäsittelyihin. Asennamme, korjaamme ja uusimme kattoturvatuotteet sekä muut kattotuotteet, kuten kattoikkunat, kattovalokuvut ja kattoluukut. Huopa- ja palahuopakattotöihin meillä on erityisen paljon kokemusta, joten jos tarpeenasi on huopakaton korjaus tai huopakattoremontti, et parempaa tekijää Vaasassa löydä.

Ota yhteyttä kaikissa kattotöissä kattopalveluumme Vaasan alueella!

Huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa – Millä välineillä kattovuotoja voitaisiin ehkäistä?

Kattovuodon korjaamisessa voidaan tarvita vaikkapa timanttilaikkaa, minkä avulla uudet kattotiilet saadaan juuri sopivan kokoisiksi. Tiiliä voi joutua mitoittamaan ja leikkaamaan esimerkiksi silloin, jos rikkinäinen tiili sijaitsee katon sisätaitteessa. Kattovuodon korjaaminen Vaasassa voi edellyttää myös tiivistysaineita tai vaikkapa kumibitumiliimaa.

Me korostamme aina sitä, että kannattaa mahdollisuuksien mukaan pyrkiä estämään se, että tiilikatto, peltikatto tai huopakatto vuotaa. Mitä välineitä kattovuodon ehkäiseminen vaatii? Katon kunnon ylläpidossa voidaan tarvita harjoja, maalipensseleitä, lumentyöntimiä ja esimerkiksi ilmapuhaltimia. Seuraavaksi kerromme syistä, mitkä voivat saada huopakaton, tiilikaton tai peltikaton vuotamaan, ja miten kyseisiä ongelmia voitaisiin ehkäistä.

Huopakatto voi vuotaa siksi, että sammaleet ja aurinko ovat kuluttaneet sitä liikaa, ja se on siksi menettänyt rasituksensietokykynsä. Jotta huopakatto ei sammaloituisi, kannattaa se puhdistaa joka kevät ja syksy, ja bitumikaton puhdistuksessa kannattaa suosia nimenomaan ilmapuhallinta. Tämä väline ei ole niin vahingollinen huopakattoa suojaavalle pinnoitteelle kuin mitä harja voisi olla.

Jos sammaleita kuitenkin syntyy mökin, autokatoksen tai vaikka varaston huopakatolle, kannattaa ne poistaa sammaleentuhoaineella. Auringolta (ja monilta muilta rasituksilta) saadaan suojaa, kun huopakatto pinnoitetaan. Juuri pinnoitettu huopakatto näyttää melkein kuin uudelta, ja sillä on edessään vielä lukuisia vuosia.

Puolivuosittaiset kattotarkastukset tarjoavat mainion tilaisuuden tarkastaa katon kunto. Huonokuntoiset saumat kannattaa tiivistää välittömästi, jotta katto ei a) vuotaisi b) repeytyisi kovalla tuulella tuulen päästyä vuotien alle.

Jotta talvikaan ei saisi huopakattoa vuotamaan, voidaan tarvita jäänsulatusta – joko jäätyneiden kattokaivojen sulattamista tai kaltevan katon reunalla kertyneiden jäiden sulattamista. Tarkoitus on estää se, että katolle jäisi seisovaa vettä, minkä alla saumat voisivat pettää. Jotta kattokaivot vetäisivät kaikkina vuodenaikoina, on ne hyvä puhdistaa vähintään kahdesti, eli joka kevät ja syksy.

Entä tiilikatto – mikä voi saada tiilikaton vuotamaan, ja miten tiilikattovuotoja voidaan ehkäistä? Tiilikattovuoto johtuu usein rikkinäisistä tiilistä, mutta toki kyse voi olla myös vuotaa alkaneista läpivienneistäkin. Jotta tiilet eivät menisi rikki, on ne hyvä pitää mahdollisimman puhtaina. Kattoharjaus ei aina riitä katon puhdistamiseen. Silloin tarjoamme sammaleentuhokäsittelyä, minkä avulla katolta saadaan pois kaikki kasvustot juuria myöten. Jotta tiilien pinta olisi mahdollisimman tasainen (eli jotta tiilet hylkisivät kasvustoja, likaa ja vettä mahdollisimman hyvin), kannattaa vanhat tiilet pinnoittaa uudestaan. Katon elinkaaren puolivälissä tehtävä pinnoitus palauttaa katon ulkonäön ja rasituksenkestävyyden lähes entiselleen.

Tiiliä voi silti mennä rikki, jos katolla on paljon lunta, joten anna meidän pelastaa katto pulasta kattolumitöiden avulla. Osaamme pudottaa lumet niin, ettei kattoon synny vaurioita. Myös myrsky voi rikkoa tiilikattoa johtaen kattovuotoon, joten kannattaa käydä pian myrskyn jälkeen katsomassa, missä kunnossa katto on – mikäli katolla on rikkinäisiä tiiliä, kannattaa ne vaihtaa saman tien. Liimaamaan niitä ei kannata ruveta, sillä liimaamalla korjatut tiilet eivät ole kovin kestäviä.

Peltikattokin voi vaurioitua kovan tuulen puhaltaessa, sillä esimerkiksi osa kattopelleistä saattaa irrota. Tätä voidaan ehkäistä esimerkiksi kattopeltien lisäkiinnityksillä, mutta myös paikoiltaan irronneiden peltikattonaulojen korvaaminen kateruuvilla auttaa omakotitalon, kesämökin tai piharakennuksen peltikattoa kestämään paremmin myrskyjä. Samalla ehkäistään niitä pieniä kattovuotoja, joita voi syntyä, jos kiinnikkeet eivät ole kunnolla paikoillaan. Peltikatto voi vuotaa myös ruuvin kohdalta, jos ruuvin tiiviste on kulunut liikaa, joten toisinaan pitää uusia kateruuvi tai pari. Suosittelemme silti käyttämään peltikaton asennuksessa kateruuveja peltikattonaulojen sijaan, sillä ruuvi pysyy paremmin paikoillaan, vaikka ruodelaudat ”elävät” ilmankosteuden vaihtelemisen myötä.

Peltikatto voi vuotaa myös siksi, että katolta putoaa äkisti lunta, ja lumen mukana irtoaa kattotarvikkeita. Tällaista voidaan ehkäistä sekä kattolumitöillä että lumiesteiden asentamisella. Lumiesteet ovatkin pakolliset kaikille kalteville katoille, katemateriaalista riippumatta.

Myös ruostevaurioiden torjuminen ja jo syntyneiden ruostevaurioiden kunnostaminen ovat tärkeitä toimenpiteitä, sillä ruoste voi heikentää peltikaton kuntoa niin, että se alkaa vuotaa. Peltikatto pidetään ruosteettomana harjaamalla se joka kevät ja syksy, sekä paikkamaalaamalla mahdolliset naarmut. Naarmuja voi syntyä vaikkapa silloin, kun jäänsekainen lumimassa valuu lapetta pitkin. 10 tai 15 vuoden kuluttua voi olla aika maalata koko katto. Mitä paremmassa kunnossa maalipinta on, sitä paremmin katto on suojassa ruosteelta – ja sitä paremmalta katto näyttää.

Nyt olemme kertoneet siitä, millaisilla välineillä ja toimenpiteillä myrskystä, talvesta ja ajan hampaasta johtuvia kattovuotoja voidaan ehkäistä. Seuraavaksi on aika käsitellä kattoläpivientivuotoja. Olipa sinulla peltikatto, tiilikatto tai huopakatto, voi se vuotaa jonkin läpiviennin kohdalta, mutta avullamme tällaisetkin kattovuodot saadaan korjattua ja jopa ehkäistyä.

Katto vuotaa piipun juuresta – Kattovuoto savupiipun kohdalla voi yllättää niin mökin kuin omakotitalonkin omistajan

Katto voi vuotaa esimerkiksi harjatiilen kohdalta. Myös sisätaite tai epätiivis sauma voi johtaa kattovuotoon. Erityisen tavallisena voidaan pitää sitä, että katto vuotaa piipun juuresta. Monilla katoilla on savupiippu, ja piipun sekä ulkokatteen liitoskohta kuluu kaiken aikaa. Jossain vaiheessa saavutettaneen se piste, että katon alle alkaa tihkua kosteutta. Mitä nopeammin kattovuoto savupiipun kohdalla korjataan, sen parempi, sillä näin voidaan välttää katon alla olevien puurakenteiden ja eristevillojen kastuminen.

Vaikka katto vuotaisi savupiipun kohdalta, voivat katon alla olevat rakenteet pysyä kuivina, sillä aluskate on olemassa ohjatakseen kaiken ylimääräisen kosteuden pois katon alta. Aluskate asennetaan vesikaton asennuksen yhteydessä, ja sen kunto kannattaa tarkastaa yhtä aikaa vesikaton kuntotarkastuksen kanssa. Jos aluskatteessa on repeämä, se ei voi suojata kattorakenteita parhaalla mahdollisella tavalla. Revennyt aluskate tuleekin korjata mahdollisimman nopeasti.

Säännöllisten kattotarkastusten ansiosta myös piipun juuri voidaan korjata ja kunnostaa nopeasti. Näin kattovuoto piipun juuresta ei pääse yllättämään sen paremmin mökin kuin omakotitalonkaan omistajaa! Ihanteellisessa tilanteessa tiilikattoa, peltikattoa tai huopakattoa päästään korjaamaan piipun kohdalta jo ennen kattovuotoa. Me tiedämme, miten katto pidetään tiiviinä, joten luota ammattilaisiimme tässäkin yhteydessä.

Kattokorjaukseen voidaan yhdistää piipun pellitys Vaasassa. Toki piippusi voidaan pellittää myös erillistyönä, eli ilman muita toimenpiteitä. Koko piipun pellitys tekee piipusta kauniin, mutta kyse ei ole vain piipun (ja katon sekä oikeastaan koko rakennuksen) kaunistamisesta. Piipun pellitys suojaa piipun rapautumiselta, mitä kosteus ja ulkolämpötilojen vaihtelut aiheuttavat. Kattopeltiseppien pellittämä piippu pysyy hyvässä kunnossa todella kauan, ja mittojen mukaan tehty pellitys suojaa myös piipun ja vesikatteen liitoskohtaa kosteudelta.

Muistathan myös piipunhatun – se kuuluu jokaisen mökin, omakotitalon, paritalon tai vaikkapa rivitalon savupiipun suuaukon ylle. Piipunhattu estää roskien pääsyn hormiin sekä hormin kastumisen sateella. Kuiva, puhdas hormi vetää hyvin, eikä se altistu rapautumiselle samalla tavalla kuin hormit, joita ei suojata sadehatun avulla. Rapautuminen on melko vaarallista, sillä hormin koloihin voi kertyä nokea, ja nokikertymät saattavat johtaa nokipaloon.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa – Onko syy asennusvirheissä?

Jos uusi tiilikatto, peltikatto tai huopakatto vuotaa Vaasassa, voi kyse olla asennusvirheistä. Asennusvirheitä on voinut sattua vaikkapa omakotitalon, kesämökin tai paritalon katon läpivientejä asennettaessa. Tilaa läpivientien asennus Vaasaan aina meidän ammattilaisiltamme, niin vältyt siltä, että kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa. Osaamme asentaa läpiviennit niin konesaumakatoille, palahuopakatoille kuin vaikkapa erilaisille tiilikatoillekin. Asentamamme läpivienti on tiivis ja hyvin eristetty, mutta sen kuntoa kannattaa silti tarkkailla.

Riippumatta siitä, kuinka monta läpivientiä talon katolla on, suosittelemme sen puolivuosittaista kuntotarkastusta. Kuntotarkastusta tarvitaan, vaikka ei olisi syytä uskoa, että kattoikkuna, kattoluukku tai kattovalokupu vuotaa. Kattotarkastuksen aikana voi paljastua reikiä, ilmakuplia, naarmuja tai vaikka kuluneita tiivisteitä. Lintu on voinut nokkia aluskatetta, tai oravat ovat voineet pesiä yläpohjan villoissa. Lumi ja jää ovat voineet vääntää vesikouruja, ja niin edelleen. Kevät- tai syystarkastus voi kertoa myös tarpeesta tehdä jokin kattohuolto, mikä saisi katon voimaan entistäkin paremmin.

Kattotarkastus voi kertoa myös siitä, että jokin katon läpivienneistä on niin kulunut, että se vuotaa – tai siitä, että jos jotain ei tehdä, on kattovuoto ihan lähitulevaisuuden asia. Muun muassa lumen paino rasittaa kattoläpivientejä niin, että kattovuotoja voi esiintyä.

Jos kattoläpivienti on jo vanha, voi se olla hyvä uusia. Uusimme taidokkaasti niin kattoikkunat, kattovalokuvut kuin kattoluukutkin. Voimme uusia myös eristeet tai höyrynsulut, tai toteuttaa aluskatteen osittaisen uusimisen jonkin kattoläpiviennin kohdalta. Mikäli vuotava kattoläpivienti on jo ehtinyt aiheuttaa kosteusvaurioita, teemme tarvittavat kunnostustoimenpiteet kokeneesti ja ammattitaitoisesti.

Jos haluat, voimme poistaa kattoikkunan katolta, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Meidän avullamme vuotava kattoläpivienti saadaan korjattua kerralla kuntoon, joten sinun ei tarvitse tinkiä asumismukavuudestasi ja poistattaa kattoikkunaa tai kattovalokupua. Me ja tekemämme kattotarkastukset pitävät kattosi tiiviinä myös muiden läpivientien osalta, joten voit suhtautua huolettomasti kattosi läpivienteihin. Jos niitä ei mielestäsi ole tarpeeksi, ei hätää: esimerkiksi kattoikkuna voidaan asentaa katolle mainiosti myös jälkikäteen.

Katon läpivienti vuotaa – Kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken kohdalla ja miten se korjataan

Katon on tarkoitus kestää kymmeniä vuosia. Esimerkiksi peltikatto voi kestää peräti 50 vuotta – ellei se ole kattopeltisepän asentama konesaumakatto, mikä voi kestää jopa kokonaisen vuosisadan verran. Vuosikymmenten aikana sattuu ja tapahtuu kaikenlaista. Katto voi esimerkiksi alkaa vuotaa. On melko tavallista, että katon läpivienti vuotaa Vaasassa. Omakotitalon, kerrostalon, rivitalon tai esimerkiksi paritalon katto voi vuotaa esimerkiksi antennin, ilmanvaihtoputken tai viemärintuuletusputken kohdalta.

Kattovuoto jonkin läpiviennin kohdalta huomataan ajoissa, jos katto tarkastetaan heti talven jälkeen sekä juuri ennen uuden talven alkamista. Usein läpiviennin korjaamiseksi riittää kattotiivistys, sillä aluskatteet pitää asentaa niin, että niitä nostetaan jokaista läpivientiä vasten. Oikein tehty ylösnosto suojaa kattorakenteita silloin, jos tiilikatto, peltikatto tai huopakatto alkaa vuotaa läpiviennin kohdalta. Toki aluskatteen on oltava täysin ehjä ja oikein päin, jotta se voisi toimia oikein. Sekin on tärkeää, että aluskate on tarpeeksi kireällä, jotta vuotovedet voisivat saman tien valua kohti räystäitä aluskatteen pintaa pitkin. Tietenkään se ei saa olla liian kireällä repeytymisvaaran vuoksi. Tilaa kaikki aluskatteeseen liittyvät työt meiltä, niin kaikki on reilassa. Luota meihin myös läpivientiin liittyvissä asennuksissa, kuntotarkastuksissa ja kunnostuksissa.

Jos aluskate on pettänyt, voi katon alla olla kosteusvaurioita, ja ne on kunnostettava antennin, viemärintuuletusputken tai vaikkapa katon IV-putken kohdalta alkaneen kattovuodon korjauksen yhteydessä. Kastuneet puuosat pitää kuivattaa tai uusia, sillä vaarana on puurakenteiden homehtuminen. Jos villatkin ovat märkiä, on ne saman tien vaihdettava, sillä kattovuodon tai kondenssiveden kastelemat eristevillat voivat homehtua.

Se, miten vuotava katto korjataan ja mitä se maksaa, selvitetään alkutarkastuksen avulla. Ota yhteyttä ja sovi alkukatselmuksesta, mikä polkaisee urakan käyntiin!

Katto vuotaa jiirin, eli sisätaitteen kohdalta? Siitä voi kertoa vaikka tunkkainen haju

Kattotarkastajamme käyvät myös katon alla, jos se vain on mahdollista. Esimerkiksi tasakaton alle ei pääse purkamatta rakenteita, joten katon alapuoliset osat tarkastetaan vain silloin, kun muiden merkkien perusteella on syytä epäillä kattovuotoa. Tasakatto voi vuotaa vaikka huonokuntoisten saumojen takia.

Satulakatto voi vuotaa vaikka jiirin kohdalta. Jiiri rasittuu muun muassa lumen painon ja nopeiden ulkolämpötilavaihteluiden takia, joten sen kuntoa kannattaa seurata. Jos tarvitset jiirin tiivistystä, jiirin kohdalta alkaneen kattovuodon korjausta tai aluskatteen paikkausta jiirin kohdalta, ota yhteyttä meihin.

Jiirivuodosta voi kertoa vaikkapa katon alla tuntuva tunkkaisuus. Jos katto ei vuoda Vaasassa edes sisätaitteen kohdalta, kertoo tunkkaisuus kondensio-ongelmasta. Huonosti tuulettuva välikatto on ongelmallinen, sillä asuinrakennuksen sisätiloista karkaa aina jonkin verran lämmintä ja kosteaa ilmaa. Talvella tuosta lämmöstä ja kosteudesta voi tiivistyä vesipisaroita katon alle, jos ilma ei vaihdu. Me poistamme tällaisetkin ongelmat asianmukaisilla toimenpiteillä (kuten katon IV-töillä) Vaasassa.