Katto vuotaa Tampere – Kattovuoto alkaa yleensä hyvin huonoon aikaan

Voidaan sanoa, että kattovuoto Tampereella alkaa yleensä erittäin huonoon aikaan, sillä kattovuodon alkamiselle ei ole olemassa otollisia ajankohtia. Kukaan ei toivo tai odota, että katto vuotaa savupiipun kohdalta. Vaikka katto olisi vanha ja kattoremontti olisi jo suunnitteilla, ei ole suotavaa, että katto vuotaa kattoikkunan tai edes kattovalokuvun kohdalta, sillä mikä tahansa kattovuoto voi johtaa kattorakenteiden vaurioitumiseen, ja vaurioiden korjaaminen lisää tulevan kattourakan kokonaiskustannuksia.

Mitä nopeammin siihen, että katto vuotaa kattoluukun kohdalta, puututaan, sen parempi. Alkuvaiheessa voi riittää pelkkä vesikatteen korjaus, onhan aluskate olemassa juuri sen varalta, että omakotitalon, paritalon, kesämökin, taloyhtiön eli rivitalon tai kerrostalon, autotallin tai jonkin muun kiinteistön katto vuotaa Tampereella, Hämeenkyrössä, Kangasalla, Lempäälässä, Nokialla tai vaikkapa Orivedellä. Aluskatetta tarvitaan myös kondensoitumisen varalta, joten se on mitä tärkein osa rakennuksen kattoa. Vaikka aluskatteet on tarkoitettu kestämään, voi vaurioita syntyä, ja silloin katon alle voi syntyä laho- ja homevaurioita.

Me korjaamme kaikenlaiset katot riippumatta siitä, millaisia vahinkoja kattovuoto (tai kondenssivesi) on aiheuttanut. Kaikki alkaa siitä, että tulemme tekemään vuotavan tiilikaton, huopakaton tai peltikaton tarkastuksen. Vasta tämän jälkeen tiedämme, miten kattovuoto ja mahdollinen katon vesivahinko pitää korjata, tarvitaanko samalla joitain kattohuoltoja ja miten edullisella hinnalla voimme hoitaa koko urakan alusta loppuun asti.

Joissain tilanteissa neuvomme taloyhtiölle tai talon omistajalle on se, että katto kannattaa purkaa ja uusia. Kattosaneeraus on paras vaihtoehto esimerkiksi silloin, jos katolla on jo runsaasti ikää, koska ajan haurastuttama katto voi alkaa vuotaa koska tahansa uudelleen. Vaikka korjaisimme vuotavat saumat, voi katto alkaa vuotaa jonkin läpiviennin kohdalta, tai siihen saattaa syntyä halkeama. Mikäli katto ei ole erityisen vanha tai huonokuntoinen, annamme asiakkaalle kilpailukykyisen tarjouksen tiilikaton, peltikaton tai huopakaton korjaamisesta. Yksityisasiakas voi oikopäätä laskea kotitalousvähennyksen määrän, pienentäähän tuo verovähennys esimerkiksi omakotitalon kattovuodon korjauksen kokonaiskustannuksia. Koko urakan – oli se sitten kattokorjaus tai vaikka kattoremontti – voi maksaa myös rahoituksella, mitä yhteistyökumppanimme tarjoaa.

Kun ottaa huomioon edulliset hintamme, kaupan päälle tulevan yleistarkastuksen, saumattomasti etenevät urakkamme, timanttisen ammattitaitomme ja asiakaslähtöisen palvelumme, eli ole vaikeaa päättää, mistä vuotavien kattojen korjaukset kannattaa tilata!

Kokeneelta kattofirmaltamme saat kaikki kattotyöt parhaalla ammattitaidolla ja osaamisella Tampereella. Katon korjaukset, kattohuollot ja kattoremontit toteutetaan laadukkaalla palvelulla sekä avaimet käteen pakettina. Paikkaamme vuotavat katot ja korjaamme aluskatteet. Saat meiltä kattohuollot aina sadevesikourujen puhdistuksesta, lumenpudotuksiin ja sammaleentuhokäsittelyihin. Asennamme, korjaamme ja uusimme kattoturvatuotteet sekä muut kattotuotteet, kuten kattoikkunat, kattovalokuvut ja kattoluukut. Huopa- ja palahuopakattotöihin meillä on erityisen paljon kokemusta, joten jos tarpeenasi on huopakaton korjaus tai huopakattoremontti, et parempaa tekijää Tampereella löydä.

Ota yhteyttä kaikissa kattotöissä kattopalveluumme Tampereen alueella!

Huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa, mutta ongelmista päästään pian eroon avullamme

Ota heti yhteyttä, jos huopakatto, peltikatto tai tiilikatto on alkanut vuotaa Tampereella, sillä me kiirehdimme paikalle uusimaan rikkinäisiä kattotiiliä, reikiintyneitä kattopeltejä tai revenneitä kattohuopia. Meiltä löytyy ratkaisu jokaiseen pulmaan, eikä harjaantuneilta ammattilaisiltamme kulu kovin kauaa katon korjaamiseen ja/tai huoltamiseen. Erilaisten huoltotoimenpiteiden avulla voidaan vaikuttaa siihen, kuinka todennäköisesti huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa uudelleen. Seuraavaksi kerromme kattohuolloista, joilla voidaan estää katon vuotaminen esimerkiksi harjalta tai sisätaitteen kohdalta.

Tiilikatto voi kestää jopa 70 vuotta tai vieläkin pidempään, jos talossasi on savitiilikatto. Tiilikaton perushuolloksi riittää katon harjaus kaksi kertaa vuodessa, sillä näin katolta saadaan pois kattoon kosteutta sitovat ja katon sammaloitumista ruokkivat roskat. Myös rännit pitää puhdistaa puolivuosittain, sillä roskien tukkimat rännit ja niissä seisova vesi voivat ruostuttaa rännit puhki, jolloin vesi voi alkaa valua pitkin seiniä. Huonokuntoiseksi paljastuvat rännit kannattaa vaihtaa ajallaan, jotta kosteus ei siirry talon rakenteisiin.

Jos tiilikatolle on jo päässyt syntymään sammaleita, pelastaa sammaleentuhokäsittely tilanteen. Myös tiilikaton pinnoitus voi olla tarpeen katon ulkonäön ja rasituksensietokyvyn takia. Uusi pinnoite tekee tiilien pinnasta jälleen tasaisen, jotta tiilet eivät imisi vettä ja rapautuisi talven mittaan.

Tarvittaessa pudotamme liiat lumet tiilikatolta, jotta lumen paino ei rikkoisi tiiliä saaden tiilikaton vuotamaan talvella. Jokainen rikkinäinen tiili on vuotoriski, joten huonokuntoiset tiilet tulee vaihtaa saman tien, ja kaikki voitava kannattaa tehdä tiilien halkeilemisen vähentämiseksi.

Huopakattokin voi tarvita kattolumitöitä, mutta toisinaan se kaipaa myös jäänsulatusta. Katon reunalla olevat jäävallit voivat padota katolle vettä, ja seisovat vesimassat voivat johtaa kattovuotoon. Katolle saattaa jäädä seisovaa vettä myös silloin, jos kattokaivot ovat tukossa, joten tasakaton sadevesijärjestelmä kannattaa pitää puhtaana. Tarvittaessa sulatamme jäätyneet kattokaivot kuumalla vesihöyryllä, mikä on keino, mitä kannattaa käyttää myös tiilikaton, peltikaton tai huopakaton jäävallien sulattamiseen.

Huopakattokin tulisi puhdistaa joka kevät ja syksy, mutta harjojen sijasta tämä tärkeä huoltotoimenpide kannattaa tehdä ilmapuhaltimilla. Samalla tulee tarkastettua muun muassa saumojen tiiviys, jotta kova myrskytuuli ei pääsisi puhaltamaan vuotien alle. Katon yleistarkastus kertoisi myös ilmakuplista ja muista pienistä muutoksista, joihin kannattaa tarttua heti. Esimerkiksi kuprut kannattaa tasoittaa saman tien, jotta vuota ei vaurioituisi.

Jos katolle jää roskia, voi sen sammaloituminen ja haurastuminen kiihtyä. Sammaloitumista ja haurastumista tapahtuu myös katon vanhetessa. Sammal- ja jäkäläkasvustot kannattaa poistaa sammaleentuhoaineella, ja kulunut pinnoite voidaan uusia kertaalleen. Uusi pinnoite pitää vuodat elastisina ja siisteinä aina siihen asti, että on aika aloittaa huopakattoremontti.

Kenties sinulla onkin peltikatto? Se voidaan maalata useampaankin kertaan – tarvittaessa vaikka 10 vuoden välein. Näin vähennetään peltikaton ruostumista. Ruosteen torjumisessa auttaa myös se, että lehdet ja neulaset poistetaan katolta puolen vuoden välein, jotta katto voi kuivua nopeasti lumi- ja vesisateiden jälkeen. Roskien poiston yhteydessä huomaisimme niin huonokuntoiset kiinnikkeet kuin esimerkiksi maalipinnan naarmutkin.

Naulat, mitkä ovat alkaneet törröttää, tulee korvata uusilla kateruuveilla, jotta kattopellit eivät irtoaisi tuulella eikä niiden alle tihkuisi vettä sateella. Myös vanhat kateruuvit, joiden tiivisteet ovat kuluneet, pitää korvata uusilla ruuveilla pienten peltikattovuotojen ehkäisemiseksi. Jos tarpeen, voimme asentaa piharakennuksen, mökin tai asuinrakennuksen peltikatolle kattopeltien lisäkiinnikkeitä. Niiden avulla kattopellit pysyvät luotettavasti omilla paikoillaan, vaikka tuuli puhaltaisi poikkeuksellisen voimakkaasti.

Peltikatto (tai huopa- tai tiilikatto) voi olla vailla myös lumiesteitä, mitkä ovat pakollisia kaikille kalteville katoille. Lumiesteet tulee asennuttaa ainakin kaikkien kulkureittien ja oleskeluun varattujen alueiden yläpuolelle, jotta rakennuksen välittömässä läheisyydessä liikkuminen (kuten kotiin palaaminen) olisi turvallista. Lumiesteistä on vieläkin suurempi hyöty, jos ne on asennettu koko lappeen mitalle, sillä silloin ne pitävät lumimassat vieläkin paremmin paikoillaan. Äkisti alas putoava lumimassa voi nimittäin rikkoa kattoa repimällä irti kattotikkaita, ilmanvaihtoputkia tai esimerkiksi rännit ja otsalaudat. Meiltä saat lumiesteiden asentamisen, kuntotarkastamisen, huoltamisen, korjaamisen ja uusimisen, kuten kaikki muutkin kattotyöt.

Katto vuotaa piipun juuresta – Kattovuoto savupiipun kohdalla voi jättää jälkiä

Jos katto vuotaa piipun juuresta, voi kosteus saavuttaa monet eri rakenteet. Kattovuoto savupiipun kohdalla voi kastella kattorakenteet ja yläpohjan eristeet, mutta myös sisäseinät, sisäkaton ja lattian. Jälleen kerran: mitä aikaisemmassa vaiheessa peltikatto, tiilikatto tai huopakatto korjataan Tampereella, sen parempi, sillä näin voidaan välttyä kosteusvaurioilta.

Jotta piipun juureen mahdollisesti liittyvät ongelmat saataisiin kuntoon nopeasti, kannattaa katto tarkastaa kaksi kertaa vuodessa, ja näiden tarkastusten yhteydessä on kiinnitettävä huomiota piipun juureen sekä kaikkiin muihin läpivienteihin. Voit tilata katon kuntotarkastukset meiltä, jotka suhtaudumme niihin todella huolellisesti. Jos mahdollista, käymme tarkastamassa läpiviennit myös alakautta. Jos aluskate on revennyt, tulee se laittaa kuntoon mahdollisimman nopeasti, sillä vain ehjästä (ja oikein asennetusta) aluskatteesta on hyötyä, jos katto alkaa vuotaa piipun juuresta tai vaikkapa harjatiilien kohdalta.

Mikäli aluskate ei ole toimintakunnossa, voi kattovuoto savupiipun kohdalta jättää katon alle jälkiä, kuten lahovaurioita. Eristeissä voi alkaa kasvaa hometta, jos ne pääsevät kastumaan, ja tästä voi koitua ikävyyksiä.

Säännöllisten kattotarkastusten ansiosta on mahdollista, että kesämökin, paritalon tai esimerkiksi rivitalon kattoa päästään korjaamaan piipun juuresta jo ennen katon alla olevien rakenteiden kastumista, sillä huomaisimme kaikki kulumat ja vääntymät, joihin kannattaa puuttua. Niin kauan kuin aluskate on ehjä, kattorakenteet ovat turvassa, mutta aluskatekin voi rasittua liikaa kosteuden takia. Mikäli katon alla olevat rakenteet ovat joutuneet tekemisiin kosteuden kanssa, teemme tarvittavat kunnostustoimenpiteet, kuten lahovaurioiden korjaamisen tai märkien villojen vaihtamisen. Urakkaan kuuluu tietenkin myös aluskatteen paikkaus esimerkiksi savupiipun kohdalta, jotta moisilta kosteusvaurioilta voitaisiin jatkossa välttyä.

Voimme sopia tekevämme myös piipun pellityksen peltisepäntyönä tai korjaavamme piipunhatun. Jos piipun sadehattu vielä puuttuu, on se syytä asentaa vaikka saman tien, sillä se estää hormin rapautumista. Rapautunut hormi kerää nokea, mitä ei nuohoojakaan saa pois, joten savuhormin rapautuminen lisää tulipaloriskiä.

Piipun pellitys suojaa piipun ulkopuolen rapautumiselta. Sen on myös huomattu suojaavan piipun ja vesikaton liitoskohtaa kosteudelta paremmin kuin pelkkä juuripellitys, joten kattopeltiseppämme voivat auttaa pienentämään piipunjuurivuotojen todennäköisyyttä.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa? Selvitämme, onko kattoikkuna jo uusittava

Vaikka katolla olisi kymmeniä erilaisia läpivientejä, se voi pysyä vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen tiiviinä ja toimivana. Meidän avullamme kattoikkuna tai mikään muukaan kattoläpivienti ei pääse aiheuttamaan pulmatilanteita, sillä me osaamme asentaa luotettavalla tavalla niin kolmiorimahuopakattojen, konesaumakattojen, palahuopakattojen kuin vaikkapa betonitiilikattojenkin kaikki läpiviennit.

Vaikka läpiviennin asennus olisi tehty Tampereella täyden kympin ja papukaijamerkin arvoisesti, on mahdollista, että kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa jossain vaiheessa katon pitkää elinkaarta. Siksi(kin) suosittelemme, että tarkastat tai tarkastutat katon puolen vuoden välein. Näin saadaan ajantasaista tietoa läpivientien, aluskatteen, kattorakenteiden, saumojen, kiinnikkeiden ja esimerkiksi katon pinnoitteen kunnosta. Jos jotain tarvitsisi tehdä, antaisimme siitä hyvän tarjouksen.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku voi kaivata uusimista. Osaamme arvioida, missä vaiheessa kattovuotoja ja muita ongelmia voidaan ehkäistä tiivistämällä läpivienti, ja missä vaiheessa on parempi vaihtaa esimerkiksi kattoluukku uuteen.

Tarvittaessa teemme aluskatteen paikkauksen kattoikkunan, kattoluukun tai kattovalokuvun kohdalta. Aluskate on olemassa ohjatakseen mahdolliset vuotovedet pois katon alta, jos esimerkiksi lumen paino saa katon vuotamaan jonkin läpiviennin tai sauman kohdalta. Jos kattovuoto on jo tuhonnut omakotitalon, mökin tai esimerkiksi kerrostalon rakenteita, teemme tarvittavat korjaus- ja kunnostustoimenpiteet. Esimerkiksi ne puurakenteet, joissa on lahoa, on uusittava, sillä mikään muu ei saa lahon leviämistä loppumaan.

Kaikki selviää alkutarkastuksen perusteella, joten ota yhteyttä ja sovi kanssamme alkukatselmuksesta. Sen jälkeen tiedät, miten kattosi kannattaa laittaa kuntoon, ja kuinka edullisesti sen teemme avaimet käteen -periaatteella.

Katon läpivienti vuotaa – Kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken kohdalla voi esiintyä yhtä aikaa kondenssi-ilmiön kanssa

Me teemme alkutarkastuksen, minkä perusteella lasketaan myös tarjous katon korjaamisesta, aina erityisen huolellisesti. Kuvitellaan, että asiakas on ottanut yhteyttä siksi, että katto vuotaa antennin kohdalta Tampereella. Tiedämme, että on mahdollista, että katto vuotaa jonkin muunkin läpiviennin tai esimerkiksi sisätaitteen kohdalta. Siksi käymme katon kunnon läpi, ennen kuin annamme tarjouksen täyden palvelun kattokorjauksesta ja aloitamme hommat. Näin kattovuoto ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken, jonkin toisen antennin tai esimerkiksi kattoreiän kohdalta ei tule yllätyksenä (tai mikä vielä pahempaa, jää kokonaan huomaamatta ja korjaamatta).

Kun tarkastamme kattoa, panemme merkille myös sen mahdolliset huoltotarpeet, jotta osaisimme antaa tarjouksen katon harjaamisesta tai esimerkiksi maalaamisesta.

Tarkastamme myös sen, voisiko katon alla oleva kosteus olla peräisin asunnosta. Kondensoitumista voi tapahtua yhtä aikaa kattovuotojen kanssa, mutta joskus kyse on pelkästään kondenssi-ilmiöstä. Kondenssivettä syntyy etenkin silloin, kun ulkona on kylmä ja sisällä lämmin. Sisältä peräisin oleva lämpö ja vesihöyry voi muuttua kondenssivedeksi katon alla, jos ilma ei siellä vaihdu nopeasti. Ilman vaihtumista voidaan jouduttaa esimerkiksi asentamalla uusia ilmanvaihtokanavia tai alipainetuuletin, kuten esimerkiksi tiilikatolle tuleva harjatiilituuletin.

Vesihöyryn ja lämpimän ilman määrää katon alla voidaan vähentää esimerkiksi korjaamalla höyrynsulut ja lisäämällä yläpohjan eristeiden määrää. Me teemme kokenein ottein niin katon IV-työt, kaikenlaiset eristystyöt kuin esimerkiksi kosteusvaurioiden korjauksetkin, joten ota yhteyttä tähän kattourakoitsijaan tilanteesta riippumatta. Luvassa on saumattomasti sujuva kattourakka, minkä hintaa voi pitää erittäin kohtuullisena, ja lopputuloskin on parasta A-luokkaa.

Katto vuotaa jiirin, eli sisätaitteen kohdalta?

Olipa kyseessä autokatoksen, autotallin, kerrostalon, rantasaunan, huvilan tai vaikka paritalon katto, ovat sieltä mahdollisesti löytyvät jiirirakenteet syytä pitää kunnossa. Jiirien kunto kannattaa tarkastaa säännöllisesti, että mahdollisiin ongelmatilanteisiin pystytään puuttumaan nopeasti.

Ensimmäisen kerran tiilikatto, peltikatto tai huopakatto kannattaa tarkastaa silloin, kun katto on juuri paljastunut lumen alta. Voi olla, että lumen paino on saanut katon vuotamaan jiirin eli sisätaitteen kohdalta Tampereella. Myös jokin läpivienti voi vuotaa, mutta kevättarkastuksen ansiosta katto saadaan kuntoon ennen kesää ja kesäsateita. Se, että katto voi vuotaa yhdestä tai useammasta kohtaa, on jälleen yksi hyvä syy tarkastaa katon kunto keväällä!

Toisen kerran katon kunto on syytä tarkastaa juuri ennen uuden talven alkamista. Tarkastamme saumojen, kiinnikkeiden, sisätaitteiden, sadevesijärjestelmän ja esimerkiksi lumiesteiden sekä muiden kattoturvatuotteiden kunnon. Vielä on aikaa tehdä jokin katonkorjaus tai katon paikkaus, jos kaikki ei ole kunnossa. Syystarkastukset kannattaa tehdä, sillä uudehkokin katto on voinut ottaa osumaa esimerkiksi syysmyrskyjen aikana.

Syystarkastuksen perusteella tehtävä kattokorjaus voisi olla esimerkiksi rikkinäisten tiilien vaihto tai aluskatteen korjaus jiirin kohdalta. Aluskate suojaisi katon puurakenteita ja yläpohjan lämmöneristeinä toimivia villoja kosteudelta myös silloin, jos talon katto alkaisi vuotaa sisätaitteen kohdalta (esimerkiksi rikkinäisten kattotiilien takia). Aluskatteen ansiosta vedet valuisivat kohti räystäitä, kunnes katon vauriot havaittaisiin ja korjattaisiin.

Katto voidaan korjata myös talvella, jos katon äkillinen vaurioituminen paljastuu esimerkiksi sisäkatosta tipahtelevien vesipisaroiden takia. Tarvittaessa aloitamme katon korjaamisen pudottamalla katolta lumet ja sulattamalla siltä jään. Tällaisia kattohuoltoja voidaan tarvita myös katon vaurioitumisen ja vuotamisen ehkäisemiseksi Tampereella. Osa katoista voidaan myös uusia talvella, eikä katon vaihtaminen talvella ole niin hankalaa, kuin saattaisi luulla. Avoimet rakenteet pysyvät helpommin kuivina, sillä pakkanen kuivattaa ilmaa, eikä esimerkiksi materiaalien toimituksissakaan tavallisesti ole ruuhka-ajoille tyypillisiä viiveitä. Pihakin pysyy paremmassa kunnossa kulkupeliemme alla, joten juttele kanssamme siitä, voitaisiinko sinunkin kattosi uusia talvella. Jos kattoremontti ei vielä ole ajankohtainen, aloitamme katon korjaamisen – esimerkiksi juuri katon sisätaitteen kohdalta.