Katto vuotaa Seinäjoki – Kattovuoto tuttu juttu jo esivanhemmillemme

Siinä, että katto vuotaa, ei ole mitään uutta. Kattovuotoja on ollut niin kauan kuin kattojakin, eli jo esivanhempamme ovat toisinaan joutuneet tekemisiin sen tosiasian kanssa, että katto vuotaa savupiipun kohdalta. Nykyään katot ovat paljon kestävämpiä ja laadukkaampia, joten ei ole kovin yleistä, että kesämökin, taloyhtiön (kerrostalon tai rivitalon), omakotitalon, paritalon, autotallin tai jonkin muun kiinteistön katto vuotaa Seinäjoella. Vaikka katemateriaalit ovat hyvin tasokkaita ja niiden asennusmenetelmät ovat kehittyneet, on silti olemassa pieni mahdollisuus sille, että katto vuotaa esimerkiksi kattoluukun kohdalta. Silloin tarvitaan meitä. Korjaamme erilaiset kattovuodot niin Seinäjoella kuin Kauhavalla, Lapualla, Kuortaneella, Virroilla kuin Isossakyrössäkin. Samalla voimme tehdä kattohuoltoja, joiden avulla katon rasituksensietokykyä voidaan entisestään parantaa.

Katto voi vuotaa vaikka kattovalokuvun tai kattoikkunan kohdalta. Jokainen kattoläpivienti on vuotoriski, mutta vuotoja voidaan ehkäistä asennuttamalla läpiviennit ammattilaisillamme ja tarkastuttamalla läpivientien kunto usein. Kattoläpiviennin tiivistys voi estää kattovuodon ja siitä mahdollisesti syntyvät kosteusvauriot.

Kaikki katot on hyvä tarkastaa puolen vuoden välein (silloinkin, jos niillä ei ole yhtään läpivientiä), jotta katto voitaisiin paikata jo hyvissä ajoin. Katon paikkaus voi tarkoittaa rikkinäisten tiilien vaihtamista, revenneen huovan uusimista, irronneiden kattopeltien kiinnittämistä, ruostevaurioiden kunnostamista tai vaikka paikkapalan liimaamista bitumikatolle. Katon kevät- ja syystarkastuksista on myös se hyöty, että niiden avulla katon harjaukset, kattomaalaukset ja muut kattohuollot saadaan tehtyä ajoissa.

Kattotarkastuksen yhteydessä selviää myös aluskatteen kunto. Aluskate on suhteellisen uusi keksintö, joten esivanhempamme eivät olisi tunnistaneet sitä sellaisen nähdessään. Aluskatteesta on kuitenkin valtavan suuri hyöty, jos se vain on ehjä ja oikein asennettu. Aluskate estää katon alla olevia rakenteita kastumasta ja vaurioitumasta, jos talon katto vuotaa. Lisäksi se voi suojata katon alapuoliset rakenteet kondenssivedeltä, mitä voi esiintyä etenkin silloin, kun ulko- ja sisälämpötilojen väliin mahtuu monta kymmentä astetta. Tarvittaessa paikkaamme aluskatteen tai uusimme sen osittain.

Alus- ja vesikatetta koskevat korjauksemme hinnoitellaan maltillisesti, vaikka laatu onkin kohdillaan. Urakan voi maksaa kattotöiden rahoituksella, mitä tarjoaa tunnettu yhteistyökumppanimme. Kaupanpäällinen on aina sama kattourakan sisällöstä tai loppusummasta riippumatta: aina kun teemme jotain katollesi, tarjoamme sen yleistarkastuksen ilmaiseksi. Muistathan myös kotitalousvähennyksen. Kotitalousvähennyksen hakeminen on mahdollista, jos olet yksityisasiakas, ja haluat korjauttaa, uusia tai vaikka huollattaa omakotitalosi tai mökkisi katon. Lisätietoja kannattaa katsoa Verohallinnon verkkosivuilta, sillä siellä on varmasti se ajankohtaisin tieto.

Kokeneelta kattofirmaltamme saat kaikki kattotyöt parhaalla ammattitaidolla ja osaamisella Seinäjoella. Katon korjaukset, kattohuollot ja kattoremontit toteutetaan laadukkaalla palvelulla sekä avaimet käteen pakettina. Paikkaamme vuotavat katot ja korjaamme aluskatteet. Saat meiltä kattohuollot aina sadevesikourujen puhdistuksesta, lumenpudotuksiin ja sammaleentuhokäsittelyihin. Asennamme, korjaamme ja uusimme kattoturvatuotteet sekä muut kattotuotteet, kuten kattoikkunat, kattovalokuvut ja kattoluukut. Huopa- ja palahuopakattotöihin meillä on erityisen paljon kokemusta, joten jos tarpeenasi on huopakaton korjaus tai huopakattoremontti, et parempaa tekijää Seinäjoella löydä.

Ota yhteyttä kaikissa kattotöissä kattopalveluumme Seinäjoen alueella!

Huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa – Millä keinoilla kattovuotoja torjutaan?

Kattovuotoja kannattaa torjua, jos se vain on mahdollista, sillä vaurioiden ehkäiseminen ennalta on usein edullisempaa kuin asiaan puuttuminen vasta sitten, kun tiilikatto, huopakatto tai peltikatto jo vuotaa. Kattovuoto voi johtaa katon vesivahinkoon, minkä kunnostaminen Seinäjoella voi tarkoittaa kastuneiden ja lahonneiden puuosien uusimista. Myös eristeet voidaan joutua vaihtamaan, vaikka niitä ei normaalitilanteessa uusita edes kattoremontin yhteydessä. Meidän avaimet käteen -periaatteella tehtävät kattokorjauksemme hinnoitellaan aina yhtä kohtuullisesti, mutta silti kannattaa yrittää ehkäistä tiili-, pelti- ja huopakattovuodot. Seuraavaksi kerromme ideoita kattovuotojen ehkäisemiseen ja katon kunnon kohentamiseen.

Huopakatto on katto, mikä kestää rasituksia erinomaisella tavalla. Huopakatto on elastinen katto, mikä ilahduttaa myös hiljaisuudellaan ja tyylikkyydellään. Jotta huopakatto voisi kestää mahdollisimman pitkään, on se hyvä puhdistaa kahdesti vuodessa. Jos katolle silti kasvaa sammaleita, tilaa sammaleentuhokäsittely, minkä avulla sammaleista ja esimerkiksi jäkälistä päästään kerralla eroon.

Bitumikaton pinnoitteen uusiminen auttaa kattoa kestämään aurinkoa vielä vanhanakin, ja jos saumojen kuntoa seurataan mahdollisten tiivistystarpeiden varalta, voi huopakatto pysyä hyvässä kunnossa jopa 40 vuotta. Saumojen tiivistys ei ehkäise vain saumavuotoja, sillä samalla saadaan suojattua vuodat myös myrskyvaurioilta: jos sauma repsottaa, voisi tuuli päästä repimään vuotia.

Jotta huopakatto ei vuotaisi talvella, voidaan tarvita niin lumenpudotusta kuin jäänsulatustakin. Jos sinulla on satulakatto, voi lappeen reunalla olla sulatettavaa jäätä. Jää kannattaa sulattaa jo siitä syystä, ettei kukaan jäisi katolta putoavan jään alle. Jään poistolla voidaan ehkäistä myös sulamisveden patoutumista katolle – ilmiö, mikä voi saada saumat vuotamaan.

Jos kyseessä on tasakatto, ovat sen kattokaivot voineet jäätyä umpeen, ja tämänkin takia katolle saattaa jäädä seisovaa vettä. Kattokaivojen jäätymistä tai tukkeutumista roskien takia estetään puhdistamalla kattokaivot kahdesti vuodessa. Tarvittaessa voimme sulattaa jään kuumalla vesihöyryllä.

Tiilikattokin voi tarvita kattolumitöitä, jotta se ei alkaisi vuotaa. Tiilikatto on painava katto, joten liian painavat lumimassat kannattaa poistaa aikoinaan. Kattolumitöitä tarvitaan etenkin silloin, jos lunta on kertynyt sisätaitteiden päälle, sillä silloin on vaarana, että tiilet napsahtelevat poikki sisätaitteen kohdalta.

Tiilen ehjyys kannattaa varmistaa joka kevät ja syksy sekä jokaisen isomman myrskyn jälkeen, sillä on hyvä saada kaikki rikkinäiset tiilet vaihdettua nopeasti. Näin minimoidaan tiilikattovuotojen riski. Jotta tiilet kestäisivät rasituksia kenties jopa 70 vuoden ajan, tulee paritalon, omakotitalon tai minkä tahansa muun rakennuksen tiilikattoa huoltaa. Katto pitää harjata kahdesti vuodessa, jotta lika ei pinttyisi, eikä katolle kasvaisi siihen kosteutta sitovia sammaleita. Kun katto on ehtinyt pitkän elinkaarensa puoliväliin, on aika pinnoittaa tiilet. Tiilikaton maalaus kohentaa koko katon ulkonäköä, eikä siinä kaikki: pinnoitteen tasoittamat tiilet eivät enää ime vettä entiseen malliin. Pinnoitushuolto voi siis laittaa pisteen katon pakkasrapautumiselle sekä katon sammaloitumiselle, sillä sammaleet kaipaavat epätasaista pintaa kasvualustakseen.

Peltikattokin odottaa säännöllistä huoltamista, mikä koostuu puolivuosittaisesta roskien poistosta ja katon kunnon tarkastamisesta. Kaikki katot kaipaavat säännöllistä roskien poistoa ja kunnon tarkastamista, joten ne tulee tarjota niin palahuopakatolle, kuparikatolle kuin kaikille erilaisille peltikatoillekin. Peltikatteita on joka lähtöön – voit valita esimerkiksi tiilikuvioisen peltikaton, lukkosaumakaton ja aaltopeltikaton välillä. Kun kattotyösi on tilattu meiltä, voit tilata myös konesaumakaton asennuksen, korjauksen tai vaikka varustelun. Konesaumakatto on kattopeltiseppien asentama katto, mikä voi kestää jopa 100 vuotta. Muut peltikatot kestävät suurin piirtein puolet tuosta.

Kattotarkastus voi kertoa paikkamaalausta odottavista naarmuista tai kiinnikkeistä, mitkä tulisi uusia. Tarvittaessa annamme tarjouksen koko katon maalaamisesta tai kaikkien naulojen vaihtamisesta kateruuveiksi. Kattomaalaus ehkäisee ruostetta, mikä voi saada katon vaurioitumaan niin, että se vuotaa.

Ruuvit pysyvät ruodelaudoissa paremmin kuin naulat. Mitä paremmin kattopellit on kiinnitetty, sitä vähemmän myrsky voi tehdä tuhojaan, ja sitä vähemmän katon alle voi päästä vettä. Myös ruuvit voidaan joutua uusimaan, sillä kuluneesta tiivisteestä ei ole juuri mitään hyötyä. Vain ehjä ja hyväkuntoinen tiiviste torppaa pienen kattovuodon kiinnikkeen juuresta.

Peltikattosi voi tarvita myös lisäkiinnityksiä tai lumiesteitä. Me asennamme nuo kattovarusteet yhtä luotettavasti kuin kaikki muutkin kattotarvikkeet. Lumiesteitä tarvitaan myös tiili- ja bitumikatoille, jos ne ovat kaltevia, sillä talon vieressä on vaarallista liikkua, jos voi koska tahansa jäädä katolta putoavan lumen alle. Lumiesteet ovat olemassa myös katon vaurioitumisen ja vuotamisen ehkäisemiseksi, sillä alas vauhdikkaasti putoava lumi voi kiskoa mukaansa kattotarvikkeita.

Kun peltikatto, tiilikatto tai huopakatto vuotaa, kyse voi olla myös kattoläpivienneistä, joita on miltei joka katolla. Joillakin katolla on useita läpivientejä (antenneja, hormeja, kattoluukku, kattoikkunoita ja niin edelleen), kun taas toisilla katoilla on vain yksi tai kaksi läpivientiä (ainakin savupiippu). Seuraavaksi kerromme, miten voit pitää kattosi tiiviinä myös läpivientien osalta.

Katto vuotaa piipun juuresta – Kattovuoto savupiipun kohdalla voi olla kastelematta kattorakenteita

Emme hämmästy kuullessamme, että katto vuotaa piipun juuresta. On melko tavallista, että kattovuoto alkaa juuri savupiipun kohdalta. Siksi muistammekin aina tarkastaa, missä kunnossa piipun juuri on, ja onko aluskate asennettu oikein. Savupiipun ja piipun sekä vesikatteen läpiviennin kunto tulisi tarkastaa puolivuosittain. Voit tilata katon kunnon tarkastuksen meiltä Seinäjoelle. Samalla tarkastamme myös muiden kattoläpivientien kunnon, katon pinnoitteen, sadevesijärjestelmän, kattoturvatuotteet sekä esimerkiksi sen, pitääkö pelti- tai tiilikaton aluskatetta korjata.

Jos aluskate on asennettu oikein, näkyy se muun muassa siten, että aluskatetta on nostettu piippua vasten. Jos katto alkaisi vuotaa piipun juuresta, ottaisi aluskate vastaan kaikki vedet, ja ne saataisiin pois katon alta ennen katon vesivahinkoa. Aluskate suojaa katto myös muilta kattovuodoilta ja kondenssivedeltä, joten aluskatteen kuntoon kannattaa panostaa. Tarvittaessa voimme vaikka uusia omakotitalon, rivitalon tai kesämökin aluskatteen osittain piipun kohdalta.

Jos vesikatteen ja piipun liitoskohta vaikuttaa epätiiviiltä, korjaamme asian. Mikäli ajan hammas on jo saanut huopakaton, tiilikaton tai peltikaton vuotamaan piipun juuresta eikä aluskate ole ollut tehtäviensä tasalla, kunnostamme syntyneet kosteusvauriot, mikä voi tarkoittaa käytännössä vaikkapa sitä, että kuivatamme kattorakenteet.

Vesikatteen ja piipun liitoskohta saa pelkkää juuripellitystä paremman suojan, jos kattopeltiseppämme pellittävät koko piipun. Piipun pellitys on hyvä idea myös siksi, että siten saadaan suojattua piippu pakkasrapautumiselta – ja siksi, että mittatilaustyönä tehty pellitys tekee koko katosta todella upean näköisen. Ainakin hattuosaa tarvitaan joka tapauksessa, joten anna kattopeltiseppiemme asentaa, korjata tai uusia piipunhattu. Kun hormiin ei pääse kosteutta, rapautuu se vähemmän. Mitä paremmassa kunnossa savuhormi saadaan pidettyä, sitä parempi paloturvallisuuden kannalta.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa esimerkiksi asennusvirheiden takia

Tiilikattovuoto Seinäjoella voi johtua asennusvirheestä, ja tämä pätee myös peltikattovuotojen ja huopakattovuotojen osalta. Anna katon asentaminen ammattilaistemme tehtäväksi, niin katosta tulee lähtökohtaisesti erittäin tiivis – myös kaikkien läpivientien osalta. Me tiedämme, miten erilaiset läpiviennit kuuluu asentaa, tiivistää ja eristää, jotta ne eivät vuotaisi. Olemme yhtä taitavia, olipa kyseessä bitumipaanukatto eli palahuopakatto, tavallinen peltikatto tai konesaumakatto tai vaikkapa kolmiorimahuopakatto.

Läpivientejä voidaan asentaa myös myöhemmässä vaiheessa, joten jos huomaat kaipaavasi sisälle lisää luonnonvaloa, ei sinun tarvitse lykätä kattoikkunan asentamista seuraavan kattoremontin yhteyteen (mikä voisi koittaa vasta kymmenien vuosien päästä). Me asennamme virheettömästi niin kattoikkunat, kattovalokuvut kuin vaikkapa kattoluukutkin. Asentamiimme kattoläpivienteihin voi luottaa!

Tahdomme silti muistuttaa siitä, että kattoläpivienti voi alkaa vuotaa, vaikka se olisi ammattilaistemme asentama, sillä katto kaikkine yksityiskohtineen kuluu, ja kuluminen voi johtaa kattovuotoon. Kevät- ja syystarkastuksien avulla saadaan tietää jo aikaisessa vaiheessa, että jokin rapautunut tiili tai ruostunut kattopelti pitää uusia – tai että huopakaton saumoja pitää käydä tiivistämässä.

Katon kuntotarkastukset Seinäjoella kertovat ajoissa myös siitä, jos kattoikkuna pitää korjata tai uusia, tai jos esimerkiksi aluskatetta on paikattava kattoluukun kohdalta. Aluskatteen ansiosta se, jos kattoikkuna, kattoluukku tai vaikka kattovalokupu alkaisi vuotaa, ei aiheuttaisi katon vesivahinkoa. Aluskatteen tärkein tehtävä on estää kattorakenteita kastumasta, joten jos vaikka kattovalokupu vuotaisi, veisi aluskate kosteuden pois katolta. Aluskate tuleekin tarkastaa yhtä aikaa vesikatteen ja kattoläpivientien kunnon tarkastuksen yhteydessä.

Katon läpivienti vuotaa – Kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken kohdalla ja miten siihen tulee reagoida

Ei ole maailmanloppu, vaikka katto vuotaa Seinäjoella. Kattovuoto ei välttämättä tarkoita edes katon loppua, sillä pienet ja vain vähän aikaa jatkuneet kattovuodot voidaan saada kuntoon korjaamalla katto osittain. Esimerkiksi kattovuoto antennin kohdalta on pieni kattovuoto, minkä korjaaminen on todennäköisesti hyvin nopeaa ja edullista. Sinun ei tarvitse säikähtää tai huolestua sen enempää, jos omakotitalon tai vaikka mökin katto vuotaa antennin kohdalta. Ainoa asia, mitä sinun tulee tehdä, on ottaa ensi tilassa yhteyttä tähän kattofirmaan. Me kiirehdimme ensi tilassa paikan päälle, jotta voisimme arvioida tilanteen, antaa reilun tarjouksen katon korjaamisesta avaimet käteen -periaatteella ja kääriä hihat aloittaaksemme tiilikaton, peltikaton tai huopakaton korjaamisen.

Myös ilmanvaihtoputken tai viemärintuuletusputken kohdalta alkaneen kattovuodon korjaaminen on todennäköisesti melko helppo homma – jos siis valitset kattourakkaan meidän ammattilaisemme. Me tiedämme parhaat konstit katon kuin katon korjaamiseen. Toimimme aina erittäin asiakaslähtöisesti, mikä tarkoittaa muun muassa sitä, että valitsemme ne taloudellisimmat menetelmät. Kattoremontti on usein se kallein tapa korjata vuotava katto, joten suosittelemme kattosaneerausta vain silloin, kun se on oikeasti tarpeen. Jos katto vuotaa jonkin läpiviennin kohdalta, ei ole perusteltua alkaa purkaa ja uusia katto. Jos kattovuoto esimerkiksi viemärintuuletusputken kohdalta johtaa kattoremonttiin, on kuvioissa jotain muutakin, kuten katon korkea ikä. Esimerkiksi peltikatto on vanha lähestyessään viisikymmenvuotispäiväänsä. Yli neljäkymppisen katon korjaamisen kannattavuutta kannattaakin pohtia huolella. Vieläkö katolle kannattaa hankkia muutama lisävuosi korjauttamalla se, vai joko olisi kannattavampaa aloittaa kattosaneeraus?

Muita syitä korvata katon osittainen korjaus kattoremontilla ovat esimerkiksi katon huono yleiskunto (jos katon kunto romahtaa ennen teknisen käyttöiän päättymistä, voi kyse olla esimerkiksi huoltamattomuudesta) tai halu nostaa kiinteistön arvoa. Monet ostajat ovat valmiita maksamaan hieman enemmän siitä, että rakennuksessa on uusi ja luotettava katto.

Katto vuotaa jiirin, eli sisätaitteen kohdalta? Kaikki poikkeamat otettava vakavasti

Kattovuoto voi johtaa kosteusvaurioihin, mitkä leviävät rakenteesta rakenteeseen. Kosteus voi saada puuosat lahomaan ja menettämään kantokykynsä. Jos yläpohjan eristeet kastuvat, on mahdollista, että niihin alkaa jo noin viikossa syntyä homekasvustoja. Yläpohjan homevaurio voi vaikuttaa sisäilman laatuun hyvinkin nopeasti.

Kaikki poikkeamat, puutteet ja vauriot (kuten kattoon syntyneet reiät tai halkeamat) on otettava vakavasti. Jotta poikkeamat voitaisiin ylipäätään huomata, on lukkosaumakatot, palahuopakatot, betonitiilikatot ja esimerkiksi tiilikuvioiset peltikatot tarkastettava joka kevät ja syksy. Kattotarkastukseen kuuluu myös käynti talon katon alla eli yläpohjassa. Yläpohjassa voi olla mitä erilaisimpia merkkejä kosteudesta – aina jääpuikoista tunkkaiseen hajuun.

Kosteus on voinut päästä katon alle siksi, että katto vuotaa Seinäjoella jiirin eli sisätaitteen kohdalta. Jiirillä tarkoitetaan sitä kohtaa, missä kaksi lapetta kohtaa, ja tämä kohta altistuu erilaisille rasituksille (kuten lumen painolle). Vaikka jiiri olisi aikoinaan toteutettu täyden kympin arvoisesti, voivat rasitukset johtaa siihen, että jonain päivänä katto vuotaa sisätaitteen kohdalta.

Katto voi vuotaa myös kattoikkunan, harjatiilen tai vaikka repsottavan sauman takia. Jos tilanne on kuitenkin se, ettei omakotitalon, kerrostalon tai esimerkiksi rivitalon vesikatto vuoda mistään kohtaa, on välikatolla oleva kosteus peräisin asunnon sisätiloista. Niin sanottu kondenssivesi voi pilata kattorakenteet etenkin silloin, jos välikatto ei tuuletu tehokkaasti. Kondensoitumista voidaan ehkäistä esimerkiksi alipainetuulettimella, mutta apu voi löytyä myös esimerkiksi yläpohjan lisälämmöneristämisestä.