Katto vuotaa Salo – Kattovuoto ja kuinka se kuuluu korjata

Jos katto vuotaa, pitää tilanteeseen puuttua nopeasti, sillä korjaamaton peltikattovuoto, tiilikattovuoto tai huopakattovuoto voi johtaa ongelmiin. Katto voi vuotaa vaikka savupiipun kohdalta, mutta jos katto paikataan pian, ei esimerkiksi lahovaurioita ehdi syntyä. Katto voi vuotaa myös kattoluukun tai kattovalokuvun kohdalta, mutta jos katto tarkastetaan puolen vuoden välein, saadaan katto kuntoon ennen tilanteen muuttumista vakavammaksi. Puolivuosittainen kattotarkastus voi kertoa muustakin kuin siitä, että katto vuotaa kattoikkunan tai jonkin muun läpiviennin kohdalta – ulkokatossa voi olla myös reikiä tai repeämiä, ja nekin kannattaa kunnostaa saman tien.

Miten reagoida, jos kesämökin, taloyhtiön (kerrostalon tai rivitalon), paritalon, omakotitalon, autotallin tai jonkin muun kiinteistön katto vuotaa Salossa? Mitään syytä paniikkiin ei ole. Paras vinkki kattovuotojen varalle on se, että ottaa saman tien yhteyttä meidän kattopalveluumme. Meidän harjaantuneet ammattilaisemme kiirehtivät paikan päälle tarkastamaan tilanteen, sääsuojaamaan katon ja kartoittamaan kaikki syntyneet vahingot. Kun tiedämme, millaisia vahinkoja on jo päässyt syntymään, osaamme antaa mukavan tarjouksen katon korjaamisesta avaimet käteen -pakettina. Samalla voimme tehdä kattohuoltoja, joiden avulla katto saadaan pidettyä vieläkin paremmassa kunnossa.

Vuotava kattoikkuna Salossa, Lohjalla, Marttilassa, Paimiossa, Raaseporissa tai vaikkapa Sauvossa voidaan saada kuntoon ihan vain tiivistämällä läpiviennin ja vesikatteen liitoskohta. Jos katossa on reikä, voidaan se kunnostaa esimerkiksi liimaamalla paikkapala sen päälle. Mikäli tuuli on irrottanut kattopeltejä, kiinnitämme irronneet kattopellit takaisin paikoilleen – paitsi jos ne ovat niin huonossa kunnossa, että ne kannattaa samalla uusia.

Mikäli aluskate on pysynyt kunnossa kattovuodosta huolimatta, ei katon alta löydy kosteusvaurioita. Jos aluskate on revennyt tai sitä ei ole koskaan asennettukaan, voi jo pieni ja lyhytaikainen kattovuoto johtaa kosteusvaurioiden syntymiseen. Siinä tapauksessa kuivatamme tai uusimme kattorakenteita. Yläpohjan eristevillat pitää aina vaihtaa, jos niissä on kosteutta, sillä hometta alkaa esiintyä todella nopeasti. Kattovuodon ja katon vesivahingon korjaamiseen kuuluu totta kai myös aluskatteen tiivistys, jotta kattorakenteet eivät enää kastuisi, vaikka katto alkaisi vuotaa esimerkiksi talven lumien alla.

Paikan päällä selviää, miten vuotava katto korjataan, ja miten edullisesti kattourakka voidaan suorittaa. Heti kun tiedät hinnan, voit halutessasi hakea yhteistyökumppanimme tarjoamaa rahoitusta kotisivujemme kautta. Kun katto on korjattu, voi yksityisasiakas ilmoittaa teettämästään työstä Verohallinnolle saadakseen kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennys madaltaa kattourakan hintaa entisestään, joten sitä kannattaa hyödyntää myös keväthuoltojen ja muiden kattotöiden yhteydessä. Kaikki kattotyöt – myös katon keväthuolto – sisältävät ilmaisen katon yleistarkastuksen.

Kokeneelta kattofirmaltamme saat kaikki kattotyöt parhaalla ammattitaidolla ja osaamisella Salossa. Katon korjaukset, kattohuollot ja kattoremontit toteutetaan laadukkaalla palvelulla sekä avaimet käteen pakettina. Paikkaamme vuotavat katot ja korjaamme aluskatteet. Saat meiltä kattohuollot aina sadevesikourujen puhdistuksesta, lumenpudotuksiin ja sammaleentuhokäsittelyihin. Asennamme, korjaamme ja uusimme kattoturvatuotteet sekä muut kattotuotteet, kuten kattoikkunat, kattovalokuvut ja kattoluukut. Huopa- ja palahuopakattotöihin meillä on erityisen paljon kokemusta, joten jos tarpeenasi on huopakaton korjaus tai huopakattoremontti, et parempaa tekijää Salossa löydä.

Ota yhteyttä kaikissa kattotöissä kattopalveluumme Salon alueella!

Huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa – Meiltä vinkit kattovuotojen torjumiseen

Meidän ammattilaisemme ovat toimineet alalla jo pitkään. Kokemus onkin tarpeen. Kokeneet ammattilaiset tietävät heti, miten missäkin tilanteessa tulee toimia, ja miten katto kuuluu korjata. Me tiedämme myös sen, miten kattovuotoja voidaan jatkossa ehkäistä, ja kerromme asiakkaalle tarvittavista toimenpiteistä. Emme anna pelkkiä vinkkejä, vaan myös oivallisen tarjouksen tarvittavista kattotöistä. Esimerkiksi kattomaalaus voi kohentaa katon kuntoa niin, että monet vauriot ja kattovuodot saadaan ehkäistyä. Ota siis meihin yhteyttä, jos tiilikatto, peltikatto tai huopakatto vuotaa Salossa, niin saat kattosi kerralla sellaiseen kuntoon, ettei uusista kattovuodoista tarvitse kantaa huolta. Ota yhteyttä myös muulloin, sillä me teemme taidokkaasti kaikki säännölliset kattohuollot ynnä muut toimenpiteet, joiden avulla katto voidaan pitää kunnossa vuosikymmenestä toiseen.

Käsitellään ensiksi vaikka huopakattoa. Huopakatot tunnetaan siitä, kuinka hyvin ne pitävät vettä. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että huopakattoa huolletaan säännöllisesti. Huopakatto tulee puhdistaa kahdesti vuodessa, jotta se ei alkaisi sammaloitua, eikä lika pinttyisi. Jos sammaleita kuitenkin löytyy, tilaa sammaleentuhokäsittely, minkä avulla saadaan poistettua kaikki kasvustot. Kasvustot voivat heikentää katon kuntoa raottamalla vuotien saumoja. Lisäksi sammaleet sitovat kattoon paljon kosteutta, mikä nopeuttaa vuotien kulumista ja haurastumista.

Kun huopakatto on palvellut parikymmentä vuotta, on se hyvä pinnoittaa uudestaan, sillä ihanteellisessa tapauksessa tavallinen huopakatto kestää vielä toiset parikymmentä vuotta. Huopakattopinnoite suojaa kattoa muun muassa auringolta. On tärkeää, että katto pysyy joustavana. Pinnoitteen uusiminen palauttaa myös bitumikaton värin ja ulkonäön.

Huopakaton kuntotarkastus voi kertoa ilmakuplista, rei’istä tai repsottavista saumoista. Kaikkiin tällaisiin muutoksiin tulee puuttua heti, koska ne vaikuttavat katon yleiskuntoon. Esimerkiksi sauma, mikä ei ole enää tiivis, voi johtaa kattovuotoon. Se voi johtaa myös vuotien repeytymiseen kovalla tuulella, sillä vuotien alle puhaltava tuuli voi repiä vuotia ikävästi.

Sadevesijärjestelmän veto on tärkeä asia. Jos sinulla on tasakatto, voi roskien tukkima sadevesijärjestelmä johtaa jopa kattovuotoon. Tasakaton kattokaivot tuleekin puhdistaa kahdesti vuodessa, jotta tukoksia ei syntyisi, ja jotta kaikki vesi saataisiin pois katolta. Talvella roskainen kattokaivo voi jäätyä – tilaa silloin jään sulatus vesihöyryllä, jotta sulamisvettä ei alkaisi tihkua katon saumojen läpi. Höyrysulatusta voi tarvita kaltevakin katto. Ota yhteyttä meihin, jos tiilikaton, peltikaton tai bitumikaton reunalla on jäätä, sillä jäävalli voi padota taakseen niin paljon sulamisvettä, että katto alkaa vuotaa.

Tiilikatto vuotaa usein sen takia, että osa kattotiilistä on mennyt rikki. Yksikin rikkinäinen tiili voi johtaa siihen, että katto vuotaa, joten tiilien kunto kannattaa tarkastaa joka kevät, joka syksy ja jokaisen merkittävämmän rajuilman jälkeen. Hajonnutta tiiltä ei kannata liimata kokoon. Se on paras vaihtaa heti uuteen.

Jotta tiilet voisivat pysyä koossa mahdollisimman pitkään, tarvitaan säännöllisiä tiilikattohuoltoja, ja niillä viittaamme jokakeväiseen ja -syksyiseen kattoharjaukseen. Jos talon katolle on ilmestynyt sammaleita, poistamme ne sammaleentuhoaineella, ja huokoisiksi muuttuneet, vanhat kattotiilet pinnoitamme uudelleen – tiilikaton huolto-ohjelma saattaa (syystä) tuoda mieleen huopakaton vastaavan!

Mitä tasaisempi tiilien pinta on, sitä parempi, sillä tasainen pinta hylkii niin vettä, kasvustoja kuin likaakin. Ei ole hyvä, jos tiilikaton pinnalla kasvaa paljon kosteutta kerääviä sammaleita, tai jos tiilien huokosiin on kertynyt runsaasti vettä. Talvella vesi jäätyy, ja jään muodostuminen aiheuttaa rapautumista.

Uusiakin tiiliä voi mennä rikki talvella, sillä katolla oleva lumitaakka voi hajottaa tiiliä esimerkiksi katon sisätaitteen kohdalta. Jos näyttää siltä, että lunta on liikaa tai että lumimassat ovat jakautuneet epätasaisesti, ota yhteyttä ja tilaa lumenpudotus tiilikatolta. Me teemme tämänkin työn tottuneesti ja rakenteita rikkomatta.

Peltikattokin voi tarvita kattolumitöitä, jotta katto ei alkaisi vuotaa esimerkiksi kattoläpiviennin kohdalta, tai jotta katolta äkisti putoava lumikuorma ei rikkoisi kattoa repimällä mukaansa viemärintuuletusputken taikka muita kattotarvikkeita. Lumen äkillinen putoaminen katolta voi olla vaarallistakin, joten kaikki kaltevat katot tulee varustella lumiesteillä. Lumiesteet on viranomaisten mukaan asennettava ainakin kaikkien kulkureittien ja oleskelualueiden yläpuolelle, mutta varminta on asentaa ne koko lappeen reunalle.

Lumiesteiden ohella voimme asentaa peltikatollesi myös lisäkiinnikkeitä, joilla estetään kattopeltien irtoaminen syysmyrskyissä. Kattopellit saadaan pysymään paremmin paikoillaan myös korvaamalla paikoiltaan irronneet peltikattonaulat kateruuveilla. Tällä työllä ehkäistään myös kosteuden pääsy kattopeltien alle. Kateruuvi on luotettavampi kiinnike kuin naula, sillä ruuvi pysyy puussa, vaikka puu välistä turpoaisi ja taas kutistuisi. Kateruuvinkin voi joutua uusimaan peltikattovuotojen ehkäisemiseksi, sillä ruuvien tiivisteet eivät ole immuuneja ajalle. Kulunut tiiviste ei pidä vettä yhtä hyvin kuin uusi ja ehjä.

Peltikatto voi vuotaa myös ruosteen takia, joten omakotitalon, autokatoksen, saunarakennuksen tai vaikka rivitalon peltikatto tulee pitää puhtaana. Harja poistaa roskat katolta, ja tarvittaessa se voidaan myös pestä. Maalipinnan kunnosta huolehdimme paikkamaalauksin. Koko katon maalaus tehdään tarpeen mukaan. Maalausväli voi olla vaikkapa 15 vuotta.

Seuraavaksi lisätietoa kattoläpivientivuodoista ja niiden torjumisesta. Seuraavat kappaleet koskettavat niin tiili-, pelti- kuin huopakattojenkin omistajia, sillä mikä tahansa katto voi alkaa vuotaa jonkin läpiviennin kohdalta.

Katto vuotaa piipun juuresta – Kattovuoto savupiipun kohdalla voi yllättää, jos kattoa ei tarkasteta

Korostamme aina sitä, kuin olennaisen tärkeää on tarkastaa katon kunto usein. Jos tasakattoa, aumakattoa, mansardikattoa tai esimerkiksi taitekattoa ei tarkasteta usein, voivat monet huollot ja kattopaikkaukset jäädä tekemättä, ja katon kunto voi huonontua. Jopa kattovuoto voi jäädä huomaamatta ja korjaamatta, jos mökin, paritalon tai esimerkiksi kerrostalon kuntoa ei usein tarkasteta. Katto voi vuotaa vaikka piipun juuresta melko pitkään, ennen kuin kattovuoto paljastuu talon asukkaille. Kattovuoto voi paljastua vaikka sisäseiniin syntyvinä valumajälkinä tai sisäkaton tummumisena. Me osaamme korjata kaikenlaiset kattovuodot Salossa, eivätkä katon alle syntyneet kosteusvauriotkaan jää meiltä korjaamatta. Ota siis yhteyttä, olipa tilanne mikä hyvänsä.

Suosittelemme, että otat yhteyttä säännöllisesti, jotta voisimme puhdistaa ja tarkastaa kattosi joka kevät ja syksy. Puolivuotishuoltojen avulla voidaan ehkäistä niin kattovuoto savupiipun kohdalta kuin vaikkapa huonokuntoisista saumoista johtuvat vuodot. Jos piipun juurta aletaan korjata jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, voi riittää vesikaton ja piipun liitoskohdan tiivistys, mutta jos aluskate on jo ehtinyt vaurioitua, on edessä hieman isompi urakka. Silloin paikkaamme sekä vesi- että aluskatteen, ja lisäksi kunnostamme mahdolliset kosteusvauriot katon alta.

Kattopeltiseppämme voivat toteuttaa piipun pellityksen, minkä avulla saadaan suojattua piipun ja vesikatteen liitoskohta kosteudelta sekä piipun ulkopinta rapautumiselta. Piipun pellitys tekee suorastaan ihmeitä katon ja koko rakennuksen ulkonäölle, joten tuota työtä kannattaa harkita jo kosmeettisistakin syistä. Vaikka päättäisit pitäytyä juuripellityksessä, anna meidän asentaa, korjata tai uusia piipunhattu. Piipunhattu suojaa savuhormia kosteudelta ja rapautumiselta, mikä kasvattaisi nokipalovaaraa.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa – Asennusvirheiden lisäksi syy voi olla vaikka lumessa

Jos omakotitalon, paritalon tai vaikkapa huvilan katto on ammattilaistemme asentama, ei asennusvirheitä esiinny. Uuden katon saumat eivät vuoda, eikä sekään ole kovin todennäköistä, että kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaisi Salossa. Ammattilaisemme tietävät, miten kattoläpiviennit asennetaan ja eristetään, joten lopputulos on todella tiivis. Meiltä voit tilata kattoläpivientien asentamisen myös vanhalle katolle, sillä esimerkiksi kattoluukku voidaan asentaa milloin tahansa katon iästä riippumatta.

Katto kuluu vuosien mittaan. Kattoa kuluttavat muun muassa ilmansaasteet, aurinko, kosteus, kasvustot ja lumen paino. Myös kattoläpivientien tiivisteet kuluvat. Voikin olla, että jokin kevättarkastus Salossa kertoo, että katto on alkanut vuotaa kattoikkunan kohdalta. Hätä ei ole tämän näköinen, jos otat yhteyttä kattofirmaamme. Taidokkaat kattokorjaajamme tulevat paikan päälle korjaamaan tiilikaton, peltikaton tai huopakaton kattoikkunan kohdalta. Jos katon alla on ollut hyväkuntoinen aluskate, ei katon alle ole päässyt kosteutta, joten vesikaton tiivistys riittää katon kunnon palauttamiseksi. Aluskate, mitä on nostettu niin kattoikkuna kuin kaikkia muitakin kattoläpivientejä vasten, ohjaa ylimääräisen kosteuden pois katon alta, kunnes katto ehditään korjata ja paikata.

Kevät- ja syystarkastuksien avulla onnistutaan ehkäisemään monet kattovuodot – myös kattovuodot kattoikkunan tai muiden läpivientien kohdalta. Kattotarkastus kertoo kuluneista tiivisteistä tai muista ongelmista. Ammattilaisemme panevat kaiken merkille antaakseen tarvittavista kattotöistä hyvän tarjouksen kattotarkastuksen päätteeksi. Tarjous voi koskettaa vaikka kattoluukun uusimista tai kattoikkunan eristeiden ja höyrynsulkujen korjaamista – tai esimerkiksi aluskatteen osittaista uusimista kattovalokuvun kohdalta. Emme suosittele kattoikkunan, kattovalokuvun tai kattoluukun poistamista, sillä nämä kattoläpiviennit ovat erittäin hyödyllisiä, ja meidän avullamme ne pysyvät mahdollisimman tiiviinä. Tarvittaessa voit tilata vaikka lumenpudotuksen, mikä auttaa kattoasi selviämään ehjin nahoin runsaslumisestakin talvesta.

Katon läpivienti vuotaa – Kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken kohdalla vaiko sittenkin kondenssivesi?

Edellä olemme maininneet useaan otteeseen kattotarkastusten tärkeyden. Kattotarkastus tarkoittaa myös katon alapuolisten osien tarkastamista. Jos vain mahdollista, tulee kattotarkastajan käydä katon alla arvioimassa aluskatteen, kattorakenteiden ja eristevillojen kunto. Jos sinulla on tasakatto, ei tämä tietenkään ole mahdollista, sillä tasakaton alle ei pääse purkamatta rakenteita. Tällaiseen kannattaa ruveta vain silloin, kun on syytä uskoa, että tasakatto vuotaa.

Käynti katon alla voi kertoa esimerkiksi laho- ja homevaurioista. Myös jääpuikot, valumajäljet ja tunkkaisuus viittaavat vahvasti siihen, että katon alle on päässyt kosteutta. Kyse voi olla siitä, että jokin katon läpivienneistä vuotaa Salossa. Selvitämme, onko kyse antennin, ilmanvaihtoputken vaiko kenties viemärintuuletusputken kohdalta alkaneesta kattovuodosta. Korjaamme katon ja kunnostamme kosteusvauriot, ja sinä voit huokaista helpotuksesta: kattovuodosta ja katon vesivahingosta selvittiin nopeasti ja ilman kohtuuttomia kustannuksia, eikä uusista kattovuodoista ole pelkoa pitkiin aikoihin!

Kosteusvauriot ovat voineet syntyä myös kondenssiveden takia. Jos ulkokatto on tiivis myös IV-putkien ja muiden läpivientien osalta, on syy asunnosta karkaavassa lämmössä ja vesihöyryssä sekä siinä, ettei välikatto tuuletu tarpeeksi nopeasti. Joskus kyse on sekä kattovuodosta että kondensio-ongelmasta. Jokainen katto on oma kokonaisuutensa, ja se on korjattava sekä kunnostettava yksilöllisten tarpeidensa pohjalta.

Selvitämme, mitä pitää tehdä kosteusvaurioiden kunnostamiseksi ja kondensio-ongelman poistamiseksi, ja annamme sitten sinulle valmiin työsuunnitelman ja tarjouksen. Jotta lämpö pysyisi sisällä sen sijaan, että se aiheuttaisi kosteusongelmia katon alla, voi olla hyvä lisätä yläpohjan eristeiden määrää. Jotta vesihöyry (mitä voi syntyä jopa 15 litraa per päivä, jos talossa asuu nelihenkinen perhe) ei kastelisi yläpohjarakenteita, voi olla tarpeen korjata höyrynsulut. Myös välikaton tuulettumiseen tulee kiinnittää huomiota, ja ilma voidaan saada vaihtumaan paremmin vaikka uusilla ilmanvaihtokanavilla tai alipainetuulettimella. Eräs tarpeellinen kattotyö on aluskatteen paikkaaminen, sillä aluskate voi suojata rakenteita ja villoja myös asunnon sisältä peräisin olevalta kosteudelta.

Katto vuotaa jiirin, eli sisätaitteen kohdalta? Meiltä löytyy ammattitaitoa jiiritöihin

Kattovuoto Salossa voi johtua myös jiiristä eli katon sisätaitteesta, sillä kyseinen kohta voi rasittua liikaa etenkin talvella, kun sen päällä saattaa olla paljon lunta ja sulamisvettä. Katon sisätaitteen korjaaminen ei ole ihan yksinkertainen toimitus. Jiirin korjaamisessa voidaan tarvitse sellaisia välineitäkin, joita ei ihan joka työkalupakissa ole. Jos tiilikaton, peltikaton tai huopakaton sisätaite aiheuttaa ongelmia Salossa, suosittelemme ottamaan yhteyttä tähän kattofirmaan, sillä meiltä löytyy roppakaupalla ammattitaitoa kaikkiin jiiritöihin, ja työkalujakin on joka lähtöön.

Tarvittaessa paikkaamme myös aluskatteen, sillä vain oikein asennettu ja täysin ehjä voi estää katon puuosien lahoamisen ja yläpohjan villojen homehtumisen, vaikka katon sisätaite alkaisikin vuotaa vanhuuttaan tai talven rasitusten takia. Muistathan, että meiltä kannattaa tilata myös kattolumityöt, jos alkaa vaikuttaa siltä, että katto on hätää kärsimässä. Poistamme lumet myös sisätaitteiden päältä kattoa rikkomatta ja kenenkään turvallisuutta uhkaamatta.