Katto vuotaa Rovaniemi – Kattovuoto koetellut jo esivanhempiamme

Kattovuotoja on esiintynyt niin kauan kuin kattojakin. Jo esivanhempamme tuskittelivat toisinaan sen kanssa, että katto vuotaa. Heidän ongelmansa eivät liittyneet siihen, että katto vuoti kattovalokuvun kohdalta. Heidän ongelmansa liittyivät lähinnä siihen, etteivät entisajan katot olleen kovin vesitiiviitä (tai paloturvallisia). Kattoja on tehty paperista, päreistä ja esimerkiksi raakahuovasta. Tänä päivänä katot tehdään esimerkiksi kumibitumista, joten huopakatotkin kestävät mainiosti sateita ja erilaisia rasituksia.

Myös modernit peltikatot (kuten lukkosaumakatot) ja tiilikatot (savitiilikatot sekä 1900-luvulla yleistyneet betonitiilikatot) ovat erittäin kestäviä. Siltä varalta, että katto alkaisi vuotaa savupiipun tai vaikka kattoluukun kohdalta, asennetaan vesikatteen alle aluskate. Aluskate nappaa talteen katon läpi mahdollisesti vuotavat vedet ohjaten ne saman tien räystäille. Näin voidaan välttyä katon vesivahingolta, vaikka katto alkaisi vuotaa kattoikkunan tai esimerkiksi sisätaitteen kohdalta.

Mikä sitten voi johtaa siihen, että autotallin, kesämökin, taloyhtiön (kerrostalon tai rivitalon), omakotitalon, paritalon tai jonkin muun kiinteistön katto vuotaa Rovaniemellä, jos nykykatot kerran ovat niin tiiviitä? No, Lapissa kuin ollaan, tulee ensimmäisenä mieleen talvi monine erilaisine rasituksineen. Talvella katon päällä makaavat lumet voivat johtaa erilaisiin läpivienti- ja saumavuotoihin. Tiilien sisälle jäätyvä kosteus voi synnyttää pakkasrapautumista, ja katolta itsekseen putoavat lumet voivat rikkoa kattoa repimällä irti erilaisia kattovarusteita.

Katto voi vaurioitua myös myrskytuulella, mutta toki katto voi vuotaa Rovaniemellä, Kittilässä, Sodankylässä, Kemijärvellä, Pelkosenniemellä tai esimerkiksi Kolarissa myös sen takia, että se on vanha ja kulunut. Tiilikattoa voi pitää vanhana, kun se on yli kuusikymppinen. Palahuopakatot ovat lyhytikäisempiä, joten ne tulee uusia suurin piirtein kolmekymppisinä. Jos kattoa ei uusita ajoissa, voi haurastuminen johtaa vaurioihin, kattovuotoihin ja katon vesivahinkoihin. Katon kulumista voidaan hidastaa kattohuolloilla, mutta kattoremonttia ei voi lykätä loputtomiin.

Meiltä saat kaikki kattotyöt, joiden avulla katto pidetään tiiviinä, siistinä ja turvallisena. Meidän korjaamamme katto lakkaa saman tien vuotamasta, eikä uusia kattovuotoja ole odotettavissa. Tiedämme, mitä katto kaipaa, koska tarjoamme katon yleistarkastuksen jokaisen kattourakan yhteydessä.

Ota yhteyttä ja pyydä reilu tarjous jostain kattohuollosta, katon ennakoivasta korjauksesta, kattovuodon paikkauksesta, katon vesivahingon kunnostamisesta tai vaikkapa kattoremontista. Ei haittaa, vaikket tietäisi, mitä kattosi tarvitsee – teemme joka tapauksessa alkutarkastuksen kartoittaaksemme katon kaikki tarpeet ja laskeaksemme hyvän tarjouksen katon kunnostamisesta avaimet käteen -pakettina. Peltikatto-, tiilikatto- tai huopakattourakan voi maksaa yhteistyökumppanimme tarjoamalla rahoituksella, ja kun katto on kunnossa, voi yksityisasiakas hakea verottajalta kotitalousvähennystä.

Kokeneelta kattofirmaltamme saat kaikki kattotyöt parhaalla ammattitaidolla ja osaamisella Rovaniemellä. Katon korjaukset, kattohuollot ja kattoremontit toteutetaan laadukkaalla palvelulla sekä avaimet käteen pakettina. Paikkaamme vuotavat katot ja korjaamme aluskatteet. Saat meiltä kattohuollot aina sadevesikourujen puhdistuksesta, lumenpudotuksiin ja sammaleentuhokäsittelyihin. Asennamme, korjaamme ja uusimme kattoturvatuotteet sekä muut kattotuotteet, kuten kattoikkunat, kattovalokuvut ja kattoluukut. Huopa- ja palahuopakattotöihin meillä on erityisen paljon kokemusta, joten jos tarpeenasi on huopakaton korjaus tai huopakattoremontti, et parempaa tekijää Rovaniemellä löydä.

Ota yhteyttä kaikissa kattotöissä kattopalveluumme Rovaniemen alueella!

Huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa – Harjoilla ja siveltimillä kattovuotoja vastaan

Emme voi kylliksi korostaa kattotarkastusten merkitystä. Säännöllisten kattotarkastusten avulla kaikki tasakaton, pulpettikaton tai vaikka aumakaton tarpeet huomataan ajoissa. Katto voi tarvita vaikkapa paikkamaalausta, jotta sen kunto pysyisi hyvänä, eikä se alkaisi vuotaa. Tarkastuskäynti kertoo myös siitä, jos jokin tiili pitää vaihtaa tai jokin läpivienti tiivistää. Mikäli huopakatto, tiilikatto tai peltikatto on jo alkanut vuotaa Rovaniemellä, saadaan asiasta tieto tarpeeksi ajoissa, ja katto voidaan saada kuntoon ennen ongelmien pahenemista. Ongelmien pahenemisella viittaamme katon alle syntyviin kosteusvaurioihin. Mitä pidempään katto vuotaa, sitä todennäköisemmin puurakenteet voivat lahota ja eristeet homehtua.

Seuraavaksi kerromme esimerkkejä toimenpiteistä, joiden avulla tiilikattovuotoja, peltikattovuotoja ja huopakattovuotoja voidaan ehkäistä Rovaniemellä. Saat tarkempaa tietoa oman kattosi tarpeista tekemämme kattotarkastuksen jälkeen.

Ensimmäiseksi voisimme käsitellä huopakattoja, mitkä ovatkin hyvin suosittuja kattoja Suomessa. Huopakatot pitävät vettä vielä vanhoinakin, jos niitä huolletaan säännöllisesti. Huopakaton huoltaminen tarkoittaa ainakin puolivuosittaista katon puhdistamista ja mahdollisten sammaleiden poistamista sammaleentuhoaineella. Kattopuhdistuksen aikana havaitaan huonokuntoiset saumat, ilmakuplat ja muut mahdolliset ongelmat. Sauman tiivistäminen estää saumavuodot, mutta myös monet myrskyvauriot, sillä jos saumat eivät ole tiiviitä, voi kova tuuli päästä puhaltamaan vuotien alle. Tästä voi seurata repeämiä ja kattovuotoja.

Huopakattopinnoite voidaan uusia katon elinkaaren puolivälissä, ja tällä saavutetaan muutakin kuin katon ulkonäön koheneminen. Huopakattopinnoite pitää katon joustavana ja kaikin puolin rasituksensietokykyisenä, joten parikymppisen huopakaton pinnoitus voi saada katon kestämään vielä toiset parikymmentä vuotta.

Jotta huopakatto ei alkaisi vuotaa talvella, tulee huolehtia siitä, että tasakaton kattokaivot vetävät, ja ettei kaltevan katon reunalla ole jäävalleja, mitkä estäisivät veden poistumisen. Mahdollisesta jäästä pääsee eroon höyrysulatuksen avulla. Kattokaivojen jäätyminen voidaan ehkäistä puhdistamalla ja tarkastamalla ne syksyllä (samanlaista huoltoa tarvitaan myös keväällä). Kattojää voi kertoa lämpöhukasta. Jos huopakaton tai esimerkiksi peltikaton reunoilla on jäätä ja jääpuikkoja joka talvi, on aika harkita katon lisälämmöneristystä.

Tiilikattokin voi vuotaa talvella. Syy voi olla vaikkapa kattolumesta johtuvassa ylimääräisessä painolastissa. Tiilikatto painaa paljon silloinkin, kun sen päällä ei ole lunta. Kevättalvella kattorakenteisiin voi kohdistua todella suurta rasitusta, sillä vettynyt suojalumi on todella painavaa. Jotta katon liitoskohdat eivät alkaisi vuotaa, voidaan tarvita kattolumitöitä. Tiilikaton lumenpudotuksella voidaan ehkäistä myös tiilien rikkoutuminen, kunhan tilaat paikalle ammattitaitoiset lumenpudottajat. Ensikertalainen voi tulla vahingoksi rikkoneeksi tiiliä, sillä otteet kehittyvät vasta useiden toistojen myötä.

Vaikka katolla ei olisi liikaa lunta, voi tiiliä mennä rikki, ja yksikin rikkinäinen tiili voi johtaa kattovuotoon. Etenkin vanhojen tiilien sisällä voi olla paljon vettä, mikä jäätyy talvella. Veden jäätyminen, sulaminen ja jäätyminen uudelleen kuluttaa tiilen rakennetta. Jossain vaiheessa tiili halkeaa. Pakkasrapautumista voi vähentää pitämällä tiilikaton puhtaana, jolloin se ei sammaloidu niin hanakasti. Sammaleet voivat nimittäin pahentaa pakkasrapautumista, koska sammaleet sitovat talon katolle runsaasti kosteutta. Vanhojen tiilien huokoset saadaan peittoon pinnoittamalla tiilikatto. Tiilikattomaalaus parantaa myös katon ulkonäköä syventäen ja tasoittaen sen väriä. Sammaloituminenkin vähenee, sillä vasta pinnoitettu pinta on tasainen, joten sammaleet eivät oikein saa otetta katosta.

Muistathan tarkastaa tai tarkastuttaa tiilikaton puolivuosittain. Tämä hoituu vaikka kattoharjauksen ja rännien puhdistuksen yhteydessä. Keväinen kattotarkastus voi kertoa tarpeesta tilata sammaleenpoisto tiilikatolta. Syksyllä tehtävä kuntotarkastus voi kertoa esimerkiksi myrskyn aikana hajonneista tiilistä, mitkä pitää saada uusittua ennen talvea.

Peltikatto ei sammaloidu, mutta ruostuminen on hyvin tyypillinen ongelma. Ruostetta torjutaan poistamalla lehdet ja neulaset peltikatolta puolen vuoden välein. Roskat tulee saada pois myös peltien saumoista ja kattoläpivientien ympäriltä. Puolivuosittaisessa kattotarkastuksessa huomataan se, missä kunnossa katon maalipinta on – tarvittaessa saat tarjouksen katon huolto- tai paikkamaalauksesta. Mitä paremmassa kunnossa maalipinta on, sitä vähemmän ruostumista tapahtuu.

Kattotarkastus paljastaa myös sen, onko joitain nauloja vaihdettava ruuveiksi. Ainakin ne naulat, mitkä ovat irronneet paikoiltaan, kannattaa korvata ruuveilla. Näin kattopellit pysyvät paikoillaan, vaikka tuulisi rajusti, ja samalla ehkäistään veden pääseminen kattopeltien alle. Tarvittaessa katollesi voidaan asentaa toimestamme myös lisäkiinnityksiä.

Nykyään peltikatot asennetaan kateruuvien eikä peltikattonaulojen avulla. Kateruuvit pysyvät paremmin paikoillaan kuin naulat – silloinkin, kun ilmankosteuden vaihteleminen saa laudat turpoamaan ja kutistumaan nopealla tahdilla. Kateruuvien ongelmat liittyvät lähinnä tiivisteisiin, mitkä kuluvat, ja liiallinen kuluminen voi johtaa peltikattovuotoon. Kuntotarkastuksen jälkeen saatammekin antaa tarjouksen vanhojen ruuvien korvaamisesta uusilla kateruuveilla, joissa on leveät ja luotettavat tiivisteet.

Peltikattosi, huopakattosi tai tiilikattosi voi tarvita myös lumiesteitä, sillä niiden avulla lumimassat pysyvät katolla silloinkin, kun kevätaurinko alkaa niitä sulattaa. Talon vieressä on turvallisempaa liikkua, kun lumiesteet estävät joutuvasta putoavien lumimassojen alle, mutta lumiesteet ehkäisevät myös katon vaurioitumista ja kattovuotoja. Alas putoava lumi voisi nimittäin irrottaa katosta ilmanvaihtohormeja ja muita kattovarusteita johtaen kattovuotoihin.

Katto vuotaa piipun juuresta – Kattovuoto savupiipun kohdalla voi pysähtyä aluskatteeseen

Aluskate on erittäin tärkeä osa kaikkia kattoja, sillä sen avulla voidaan välttää monet kosteusvauriot. Katto voi vuotaa esimerkiksi piipun juuresta, vaikka katto ei olisi kovin vanha, ja vaikka sitä olisi huollettu asianmukaisella tavalla. Kattovuoto savupiipun kohdalla voi johtua vaikka talvesta, mitkä ovat Rovaniemellä melko runsaslumisia. Lumi painaa, ja sen alla voi olla paljon sulamisvettä. Sulamisvettä saattaa alkaa tihkua katon alle katon liitoskohdista, kuten juuri piipun ja vesikaton yhtymäkohdasta tai esimerkiksi katon sisätaitteen kohdalta.

Kattovuoto savupiipun kohdalta ei kuitenkaan johda saman tien katon alla olevien rakenteiden kastumiseen ja pilalle menemiseen, jos vesikatteen alle on asennettu asianmukainen aluskate. Aluskate, mikä on oikein päin ja sopivalla kireydellä, ottaa vastaan vesikatteen läpi tihkuvat vedet. Myös aluskatteen ylösnostojen on oltava tehty oikein, jotta aluskatteen toimintakykyyn voisi luottaa – tarvittaessa voimme korjata aluskatteesi piipun tai jonkin muun läpiviennin kohdalta.

Aluskate ei jemmaa vesikatteen läpi mahdollisesti tulevia vesiä, sillä vesimassojen paino voisi saada aluskatteen pettämään. Aluskate kuljettaa vedet heti räystäille, joten ne saadaan nopeasti pois katon alta. Aluskate ohjaisi katon alta pois myös rakennuksen sisältä peräisin olevan kosteuden, joten aluskatteesta on paljon iloa.

Mitä tapahtuu, jos aluskatetta ei ole, tai aluskate on huonokuntoinen? Silloin katon alle pääsevä kosteus voi lahottaa katon puuosat. Eristeet voivat homehtua. On hyvä tietää, että homekasvustoja voi syntyä hyvin nopeasti – kenties jo viikon päästä kattovuodon alkamisesta.

Me osaamme korjata vuotavan katon alle syntyneet kosteusvauriot, mutta totta kai on parempi pyrkiä korjaamaan katto mahdollisimman pian, jotta kosteusvaurioita ei syntyisi lainkaan. Piipunjuurivuotoja voi ehkäistä muun muassa piipun pellityksen avulla, sillä mittojen mukaan tehty piipun pellitys suojaa vesikaton ja piipun liitoskohtaa vieläkin paremmin kuin pelkkä juuripellitys. Myös piipun juuren säännöllinen kuntotarkastus auttaa, saadaanhan siten tietää jo varhaisessa vaiheessa, onko kyseistä liitoskohtaa tiivistettävä, tai pitääkö aluskatetta kunnostaa piipun kohdalta.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa, jos sitä ei ole asennettu oikein

Tiilikattovuoto, peltikattovuoto tai huopakattovuoto voi johtua asennusvirheistä. Myös kattoläpivienti (kuten kattoikkuna) voi vuotaa, jos sitä ei ole asennettu oikein Rovaniemellä. Tilaa kattoikkunan ja muiden palahuopakaton, konesaumakaton tai vaikka savitiilikaton läpivientien asentaminen meiltä, niin läpiviennit asennetaan, eristetään, tiivistetään ja tarvittaessa myös suojapellitetään oikein.

Vaikka kattoläpiviennin asennus olisi aikoinaan tapahtunut täyden kympin arvoisesti, voi kattoikkuna, kattovalokupu tai esimerkiksi kattoluukku vuotaa vielä ennen kattoremonttia. Kattoläpiviennit kuluvat siinä kuin kaikki muutkin rakenteet, ja jonain päivänä kuluminen voi olla edennyt siihen pisteeseen, että omakotitalon, kerrostalon, paritalon tai vaikkapa huvilan katto vuotaa läpiviennin kohdalta.

Katto kannattaa tarkastaa usein, jotta mahdolliset tiivistykset ja paikkaukset saataisiin tehtyä ennen kattovuodon alkamista. Kattohan kannattaa tarkastaa usein, vaikka katolla ei olisi yhtään läpivientiä, sillä katolla voi olla esimerkiksi reikiä tai irvistäviä saumoja. Aina kun teemme kattotarkastusta, muistamme tarkastaa sen, missä kunnossa kattovalokuvut ja muut läpiviennit ovat. Tarvittaessa tarjoamme kattoluukun uusimista, kattoikkunan ja vesikatteen liitoskohdan tiivistämistä tai vaikka aluskatteen osittaista vaihtoa kattovalokuvun kohdalta. Joskus tarjous koskettaa kattoikkunan eristeiden tai höyrynsulkujen uusimista. Toisinaan kattokorjaukseen on yhdistettävä kosteusvaurioiden korjaus, mutta meiltä sujuvat kaikenlaiset kattourakat varmoin ja asiantuntevin ottein. Apu on lähellä, kun sitä tarvitset, joten laita nimemme mieleen.

Katon läpivienti vuotaa – Kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken kohdalla ja kattoremontin tarve

Kaikki kattovuodot Rovaniemellä kannattaa korjata heti, jotta tilanne ei muutu ikävämmäksi. Myös silloin, kun on kyse kattovuodosta antennin, ilmanvaihtoputken tai viemärintuuletusputken kohdalta, tulee katto paikata mahdollisimman pian. Vaikka kattovuoto vaikuttaisi pieneltä, voi se johtaa katon alla olevien rakenteiden kastumiseen ja vaurioitumiseen.

Myös kaikki muut kattopaikkaukset kannattaa teettää heti sen sijaan, että niitä lykättäisiin, koska oikeastaan mikä tahansa vauriokohta voi johtaa siihen, että talon katto vuotaa. Näin ollen esimerkiksi rikkinäisten tiilien vaihtoa, peltikaton ruostevaurioiden kunnostusta, irronneiden palahuopapaanujen liimaamista tai huopakaton ilmakuplien tasoittamista ei kannata siirtää.

Joskus kattoremontti on paras vaihtoehto vuotavan katon kunnostamiseen. Kattoremonttiin ei kuitenkaan päädytä vain sen takia, että katto vuotaa antennin, viemärintuuletusputken tai esimerkiksi ilmanvaihtoputken kohdalta. Tällaiset kattovuodot saa usein kuntoon korjaamalla katon osittain, eikä tällainen kattourakka ole iso tai hintava.

Tilanne muuttuu, jos katto on kovin vanha tai huonokuntoinen (katon yleiskunto on voinut heikentyä vaikkapa huoltamattomuuden tai talven aikana sattuneiden vaurioiden takia). Myös silloin, jos asiakas toivoo kattosaneerausta, laskemme tarjouksemme katon uusimisesta katon paikkaamisen sijaan. Katto voidaan vaihtaa ennenaikaisesti vaikkapa siksi, että kiinteistön arvoa saataisiin kohennettua ennen myyntiä tai siksi, että katto saataisiin vastaamaan paremmin talon asukkaiden tarpeita. Kun katto uusitaan meidän toimestamme, voidaan kattoa muokata merkittävästikin. Uusi katto voi olla aikaisempaa kaltevampi, tai sen materiaalia on voitu vaihtaa. Myös katon korotus on monesti mahdollista, ja sen myötä voidaan vaikka ottaa kylmä ullakko ympärivuotiseen käyttöön.

Katto vuotaa jiirin, eli sisätaitteen kohdalta? Merkit kosteudesta otettava vakavasti

Olemme nyt toistelleet sitä, että kattokokonaisuus pitää tarkastaa usein Rovaniemellä, koska näin kattovuodot saadaan korjattua ajoissa (tai jopa kokonaan ehkäistyä). Katon kuntotarkastukseen kuuluu aluskatteen ja vesikatteen tiiviyden tarkastus, kattoläpivientien ja kattoturvatuotteiden tarkastus sekä katon huoltotarpeiden arviointi. Jotta aluskate voitaisiin tarkastaa, on mentävä katon alle. Samalla paljastuu eristeiden ja kattorakenteiden kunto – sekä se, toimiiko yläpohjan tuuletus.

Katon alla saattaa haista tunkkaiselle. Välikatolla saattaa olla jääpuikkoja, värimuutoksia ja muita merkkejä kosteudesta, kenties jopa lahovaurioita ja homekasvustoja. Merkit kosteudesta on otettava vakavasti. Selvitämme, vuotaako katto jiirin eli sisätaitteen kohdalta, vai onko kyse esimerkiksi melko tavallisesta piipunjuurivuodosta.

Jos vesikatto ei vuoda, on kyse kondenssivedestä, ja myös sen aiheuttamat kosteusvauriot on kunnostettava pian. Lisäksi on puututtava ongelmien aiheuttajaan ja tehtävä kaikki voitava sen eteen, ettei kosteusvaurioita enää pääsisi muodostumaan. Vuotavan jiirin korjaaminen Rovaniemellä voi tarkoittaa vaikkapa rikkinäisten tiilien uusimista. Kondensoitumista torjutaan tehostamalla välikaton tuulettumista ja/tai lisäämällä yläpohjan eristeiden määrää. Myös höyrynsulut voivat tarvita kunnostamista – ne voivat olla puutteelliset, mutta niitä on myös voitu järsiä katon alle päässeiden pieneläinten toimesta. Paikan päällä selviää, mitä juuri sinun katollesi on tehtävä!

Myös aluskate auttaa välttymään kosteusvaurioilta jatkossa. Aluskate, minkä kunnossa ei ole moittimista, ohjaa katon alta pois niin asunnon sisältä peräisin olevan kosteuden kuin vesikaton läpi (esimerkiksi katon sisätaitteen kohdalta) tihkuvat vedetkin. Aluskatteen tiivistäminen voi tarkoittaa vaikkapa sen osittaista uusimista jiirin kohdalta, sillä koko aluskate uusitaan tavallisesti vasta kattoremontin yhteydessä.