Katto vuotaa Riihimäki – Kattovuoto voi vaikuttaa moniin eri rakenteisiin

Jos kesämökin, taloyhtiön (kerrostalon tai rivitalon), paritalon, omakotitalon, autotallin tai jonkin muun kiinteistön katto vuotaa Riihimäellä, kannattaa se laittaa kuntoon mahdollisimman nopeasti, koska kattovuoto voi ajan kanssa vaikuttaa moniin eri rakenteisiin. Vaikutus on aina varsin negatiivinen. Jos katto vuotaa savupiipun kohdalta, voivat monet puuosat kastua ja lahota, ja lahohan pilaa puurakenteet. Laho jatkaa leviämistään, jos lahon vaurioittamia puuosia ei pureta ja uusita. Myös yläpohjan eristevillat voivat kastua. Katto voi vuotaa vaikkapa kattoikkunan kohdalta niin, että eristeet kastuvat ja homehtuvat. Myös muut kattoläpiviennit voivat vuotaa ja johtaa katon vesivahinkoon. Katto saattaa vuotaa Riihimäellä, Janakkalassa, Hausjärvellä, Hyvinkäällä, Lopella tai vaikkapa Hämeenlinnassa esimerkiksi kattoluukun tai kattovalokuvun kohdalta.

Ei pidä syyllistää liikaa kattoläpivientejä. Kattovuoto voi alkaa vaikkapa huonokuntoisen sauman tai kattoon syntyneen halkeaman takia. Kattovuotoja voi syntyä talvisin, kun katon päällä on runsaasti lunta ja lumen sulamisesta syntynyttä vettä. Myös raju myrsky voi saada aikaan sen, että tiilikatto, peltikatto tai huopakatto alkaa vuotaa. Myrskytuuli voi repiä huopavuotia tai irrottaa osan kattopelleistä. Jos katolle paiskautuu oksia, voi osa kattotiilistä hajota tai irrota, ja jokainen huonokuntoinen kattotiili on vuotoriski. Myrskytuuli voi johtaa myös kattotarvikkeiden irtoamiseen – esimerkiksi kattosilta voi lähteä oikein kovan tuulen mukaan, ja tällainen rikkoo kattoa.

Vauriokohdan ei tarvitse olla isokaan, kun katto voi jo alkaa vuotaa, ja kosteusvauriot voivat lopulta edetä jopa sisäseiniin, sisäkattoon ja lattiarakenteisiin. Jotta palahuopakatto, aaltopeltikatto tai esimerkiksi savitiilikatto voitaisiin korjata jo alkuvaiheessa (jolloin katon paikkaus on helpoimmillaan ja edullisimmillaan), kannattaa katon kunto tarkastaa säännöllisesti. Katon tiiviys ja ehjyys kannattaa tarkastaa joka kevät, jotta talven aikana mahdollisesti syntyneisiin vaurioihin päästäisiin puuttumaan niin pian kuin mahdollista. Toisen kerran katon saumat, läpiviennit ja muut yksityiskohdat kannattaa tarkastaa syksyllä, kun on vielä aikaa tehdä mahdolliset paikkaukset. Toki katto voidaan korjata myös keskellä talvea, mutta mahdolliset kattopaikkaukset kannattaa tehdä ennen katon peittymistä lumeen.

Aina kun teemme jonkin katon tiivistyksen tai muun kattotyön, toteutamme ilmaisen yleistarkastuksen, jottei mikään paikkaus- tai huoltotarve jäisi huomaamatta. Esimerkiksi sammaleenpoisto tiilikatolta on kattohuolto, millä voidaan ehkäistä monet kattovuodot. Kaikki meidän tekemämme kattotyöt hinnoitellaan asiakaslähtöisesti, ja ne voi maksaa yhteistyössä kanssamme toimivan rahoituslaitoksen tarjoamalla lainalla. Yksityisasiakkaalla on mahdollisuus kotitalousvähennykseen, ja sitähän haetaan Verohallinnolta kattokorjauksen tai esimerkiksi kattosaneerauksen valmistuttua.

Kokeneelta kattofirmaltamme saat kaikki kattotyöt parhaalla ammattitaidolla ja osaamisella Riihimäellä. Katon korjaukset, kattohuollot ja kattoremontit toteutetaan laadukkaalla palvelulla sekä avaimet käteen pakettina. Paikkaamme vuotavat katot ja korjaamme aluskatteet. Saat meiltä kattohuollot aina sadevesikourujen puhdistuksesta, lumenpudotuksiin ja sammaleentuhokäsittelyihin. Asennamme, korjaamme ja uusimme kattoturvatuotteet sekä muut kattotuotteet, kuten kattoikkunat, kattovalokuvut ja kattoluukut. Huopa- ja palahuopakattotöihin meillä on erityisen paljon kokemusta, joten jos tarpeenasi on huopakaton korjaus tai huopakattoremontti, et parempaa tekijää Riihimäellä löydä.

Ota yhteyttä kaikissa kattotöissä kattopalveluumme Riihimäen alueella!

Huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa esimerkiksi haurastumisen takia – Muista katon kuntoa tukevat huollot

Kun tiilikatto, huopakatto tai peltikatto vuotaa Riihimäellä, voi kyse olla ihan vain siitä, että katto on liian vanha ja haurastunut pystyäkseen enää pitämään vedet ulkopuolellaan. Tiilikaton voi odottaa kestävän noin 70 vuotta, jos kyseessä on betonitiilikatto, mutta esimerkiksi huoltotoimenpiteiden laiminlyönti voi aikaistaa katon kulumista loppuun. Savitiilikaton maksimikäyttöikä on noin 100 vuotta, koska savitiilet kestävät paremmin aikaa kuin betonitiilet. Betonitiilikatot ovat silti suositumpia, koska ne ovat edullisempia.

Tavallinen peltikatto voi kestää 50 vuotta, jos sitä huolletaan säännöllisesti, ja jos sen maalipinta on uusittu tarpeen mukaan. Konesaumakatto, minkä asentamisesta ja korjaamisesta vastaavat lahjakkaat kattopeltiseppämme, voi kestää täydet sata vuotta.

Huopakatto voi toimia 40 vuotta (palahuopakatto on hieman lyhytikäisempi), mutta tämäkin edellyttää kattohuoltoja ja mahdollisten paikkaustarpeiden nopeaa täyttämistä. Seuraavaksi kerrommekin, miten huopakatto, peltikatto tai tiilikatto saadaan pysymään tiiviinä mahdollisimman pitkään. Lopulta katto on uusittava korkean ikänsä vuoksi – pyydä hyvä tarjous kattoremontista meiltä, sillä me teemme yhtä hyvällä hinta-laatusuhteella kaikki erilaiset kattourakat.

Huopakaton tiiviyttä varjellaan puhdistamalla katto usein, jotta sille ei alkaisi kasvaa sammaleita. Jos sammaleista on jo riesaa, tilaa tekemämme sammaleenpoisto Riihimäelle. Huopakaton huolto-ohjelmaan voi kuulua myös huopakaton pinnoitus, mikä pitää vuodat joustavina ja kestävinä loppuun asti.

Tasakatolle voi jäädä seisovaa vettä, jos kattokaivot eivät vedä. Kattokaivot tuleekin puhdistaa vähintään kahdesti vuodessa, jotta katto ei alkaisi vuotaa vesimassojen alla. Mikäli kattokaivo jäätyy (tästäkin voidaan syyttää lehtiä, neulasia ja muita roskia, mitkä vaikuttavat kattokaivon vetämiseen), tilaa höyrysulatus.

Kuumalla vesihöyryllä sulatetaan myös rännit, alastuloputket ja minkä tahansa katon reunalle syntyneet jäävallit, joiden taakse patoutuvat vedet voivat saada kaltevankin katon saumat vuotamaan talvella.

Myrskyvaurioita ehkäistään parhaiten tarkastamalla usein katon kunto, unohtamatta kattotarvikkeiden kiinnityksiä. Peltikatolle voidaan tarvittaessa asentaa kattopeltien lisäkiinnityksiä. Myös paikoiltaan irronneiden peltikattonaulojen korvaaminen kateruuveilla auttaa asiaa, sillä on tärkeää, että kaikki kiinnikkeet ovat paikoillaan – ja että niiden tiivisteet toimivat odotetusti. Kateruuvit eivät niin vain irtoa ruodelaudoituksista, mutta ruuvien tiivisteet kuluvat vuosikymmenten saatossa. Lopulta voidaan saavuttaa se piste, että kattopeltien alle pääsee kosteutta. Kateruuvit kannattaa uusia hyvissä ajoin, jotta näin ei kävisi.

Keväällä katolta putoavat lumimassat voivat naarmuttaa peltikaton maalipintaa sekä repiä mukaansa kattoturvatuotteita tai esimerkiksi ilmanvaihtoputkia. Kaikki jyrkät katot tuleekin varustella lumiesteillä, mitkä pitävät lumimassat paikoillaan. Lumiesteet parantavat turvallisuuttakin, sillä katolta putoavien lumimassojen alle jääminen olisi vaarallista, ja niiden ansiosta autonkin uskaltaa pysäköidä talon lähelle ilman pelkoa katon lommoutumisesta tai tuulilasin hajoamisesta.

Peltikatto voi vuotaa paitsi huonokuntoisten kiinnikkeiden ja irronneiden kattopeltien/kattotarvikkeiden, niin myös ruostevaurioiden takia. Ruosteen syntymistä voidaan ehkäistä poistamalla roskat katolta joka kevät ja syksy. Koko katto pitää maalata ehkä 15 vuoden välein (maalipinta kuluu yksilöllisesti), mutta maalauskertojen välissä voidaan tarvita naarmujen paikkamaalauksia.

Tiilikatto maalataan eli pinnoitetaan vain kerran. Uusi pinnoite tasoittaa paritalon tai esimerkiksi omakotitalon kattotiilien pinnan, joten ne eivät enää ime vettä. Jos tiilen sisällä on vettä, voi veden jäätyminen aiheuttaa pakkasrapautumista. Hiljattain pinnoitettu pinta hylkii myös likaa ja sammaleita. Sammaleet sitovat kattoon aivan liikaa kosteutta, minkä lisäksi ne ikään kuin syövät tiilen mineraaleja, joten ne kannattaa poistaa sammaleentuhoaineen avulla. Sammaleita ehkäistään parhaiten harjaamalla tiilikatto kahdesti vuodessa.

Vaikka tiilet eivät olisi kovin vanhoja ja haurastuneita, voi niitä mennä rikki talven mittaan. Katon lumitilannetta onkin hyvä seurata, sillä tiilikatto on painava katto ilman lumitaakkaakin: kattolumitöille voi olla tarvetta! Erityisen tarkasti tulee suhtautua katon sisätaitteisiin, sillä kahden lappeen yhtymäkohdan päälle voi kerääntyä enemmän lunta kuin muualle. Tiiliä voi hajota lumitaakan alle, ja sulamisvettä voi päästä katon alle.

Sekä tiilikatot, huopakatot että peltikatot voivat vuotaa läpiviennin kohdalta, ja seuraavaksi kerromme lisää siitä, miten toimitaan, jos katto vuotaa vaikkapa antennin kohdalta. Kerromme myös siitä, miten tällaisia pieniä mutta ikäviä kattovuotoja voidaan ehkäistä.

Katto vuotaa piipun juuresta – Kattovuoto savupiipun kohdalla on korjattavissa koska tahansa

Jos huomaat talvella, että kattosi vuotaa piipun juuresta, ei sinun tarvitse odotella kevättä. Katto voidaan korjata koska tahansa – myös talvella. Jos tarpeen, aloitamme omakotitalon, kesämökin, rivitalon tai vaikkapa paritalon katon korjauksen pudottamalla lumet. Vesikate ei ole lämmöneriste, joten sisällä ei palella meneillään olevasta kattokorjauksesta (tai vaikka kattoremontista!) huolimatta. Jos kattovuoto on jo kastellut eristevillat, uusimme ne vähän kerrallaan, jotta sisälämpötila pysyisi mahdollisimman takaisena.

Katto kannattaa korjata heti, kun uusia vaurioita huomataan, sillä odotellessa katon alle voi päästä vettä, ja vesi voi johtaa home- ja lahovaurioihin. Myös savupiipun kohdalta Riihimäellä alkanut kattovuoto voi johtaa katon vesivahinkoon, eli talon katon alle syntyviin kosteusvaurioihin, joten kattovuotoa savupiipun juuresta ei pidä milloinkaan painaa villaisella.

Jos aluskate on kaikin puolin kunnossa, ei piipun juuresta vuotava katto kastele heti yläpohjarakenteita, sillä aluskatteen tehtävä on ohjata katon alle mahdollisesti päätyvä kosteus räystäille (eli pois katon alta). Aluskatteet ovat todella kestäviä, mutta nekin kuluvat – katon vesivahingon mahdollisuutta ei siis voida sulkea kokonaan pois.

Jotta sade- ja sulamisvedet eivät pääsisi kastelemaan katon alla olevia rakenteita, tulee katto tarkastaa usein. Näin se, että katto vuotaa piipun juuresta, voidaan huomata ja korjata kenties jo muutaman päivän sisään. Peltikaton, tiilikaton tai huopakaton kuntotarkastuksien avulla kattovuoto savupiipun kohdalta voidaan saada jopa kokonaan estettyä, sillä ammattilaisemme huomaavat heti kaikki kuluneet tiivisteet tai vääntyneet suojapellitykset.

Katon kevät- ja syystarkastuksen yhteydessä on hyvä käydä myös katon alla, jotta aluskatteenkin kunto tulisi tarkastettua. Tarvittaessa korjaamme peltikaton tai tiilikaton aluskatteen savupiipun kohdalta Riihimäellä. Jotta aluskate saataisiin kuntoon, voidaan vesikatetta joutua purkamaan piipun luota, mutta tämä ei ole kokeneille ammattilaisillemme temppu eikä mikään. Myös kattotiilien tai -peltien takaisin paikoilleen asentaminen urakan päätteeksi sujuu meiltä näppärästi.

Piipun juuren kunnostustöiden yhteydessä voidaan pellittää piippu, ja tästä työstä vastaavat kattopeltiseppämme. Koko piipun pellitys suojaa kerrassaan erinomaisella tavalla sekä piipun ulkopinnan että piipun ja vesikaton liitoskohdan. Samalla koko rakennus saa uutta ilmettä. Ehkä päätät pellittää piipun vasta myöhemmin – siinä tapauksessa suosittelemme, että asennutat ainakin hattuosan, jos se sattuu vielä puuttumaan. Jos piipunhattu on olemassa, mutta se on huonokuntoinen, tulee se hetimmiten korjata. Sadehattu on tärkeä turvallisuustekijä, mikä parantaa myös piipun vetoa. Kuiva ja roskaton hormi vetää hyvin, eikä se ole kovin altis pakkasrapautumiselle, mikä kasvattaisi nokipalovaaraa.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa – Läpivientivuoto on ani harvoin syy kattoremontille

Piipunjuurivuotoja ja muita kattoläpivientivuotoja Riihimäellä ehkäistään tarkastamalla kattoläpiviennit usein, sillä näin mahdolliset tiivistystarpeet saadaan hoidettua kuntoon hyvissä ajoin. Kattotarkastuksen aikana tarkastamme myös aluskatteen kunnon. Jos aluskate on ehjä ja kaikki ylösnostot on toteutettu oikein, ei esimerkiksi talven lumien takia mahdollisesti alkava kattovuoto kastele katon alla olevia rakenteita, vaan kaikki kosteus saadaan heti pois katon alta.

Aina kun tarvitset uusia läpivientejä peltikatolle, huopakatolle, palahuopakatolle tai peltikatolle, ota yhteyttä tähän kattofirmaan. Osaamme asentaa kaikenlaiset läpiviennit juuri oikealla tavalla, joten esimerkiksi kattoikkuna on juuri oikein eristetty ja tiivistetty, eikä aluskatteen ylösnostoissakaan ole moittimista.

Koska osaamme tehdä omakotitalon, paritalon, kerrostalon tai esimerkiksi rantamökin läpivienneistä tiiviit ja toimivat, ei sinun tarvitse karsia katolle suunnittelemiesi läpivientien määrää, puhumattakaan katolle jo asennettujen läpivientien poistamisesta. Kattoikkunasta ja esimerkiksi kattoluukusta on paljon hyötyä, eikä välttämättä mitään haittaa.

Jos esimerkiksi runsasluminen talvi saisi kattoikkunan, kattoluukun tai esimerkiksi kattovalokuvun vuotamaan, laitamme katon tuota pikaa kuntoon. Kattoremonttia tuskin tarvitaan. Katon osittainen korjaus on paljon parempi idea, ellei katto ole ikänsä tai erityisen huonon yleiskuntonsa takia uusimisen tarpeessa. Katto voidaan uusia ennen aikojaan myös siksi, että asiakas toivoo näin tehtävän. Kattoremontin myötä taloon voidaan saada erivärinen tai erimuotoinen katto. Kattosaneerauksen yhteydessä voidaan vaihtaa myös katemateriaalia tai toteuttaa katon korotus, mikä tehostaa ilman vaihtumista katon alla. Kattoa voidaan korottaa myös siksi, että kylmä ullakko voitaisiin eristää ja ottaa ympärivuotiseen asuinkäyttöön – lisäsiipi ei siis ole ainoa tapa saada lisää asuintilaa.

Katon läpivienti vuotaa – Kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken kohdalla vaiko huonosta tuuletuksesta johtuva kondenssivesi?

Kesämökin tai esimerkiksi paritalon katon alta voi löytyä kosteutta ja esimerkiksi homevaurioita. Kyse voi olla siitä, että jokin katon läpivienneistä on alkanut vuotaa Riihimäellä. Kyseessä voi olla esimerkiksi kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken tai viemärintuuletusputken kohdalta. Olemme tottuneita läpivientivuotojen korjaajia, joten peltikatto, tiilikatto tai huopakatto on pian taas kunnossa. Kunnostamme myös kosteusvauriot, tarkoittipa se sitten lahon vaurioittamien puurakenteiden poistamista tai mitä tahansa muuta.

Aina kyse ei tietenkään ole läpivientivuodosta, sillä katto voi vuotaa myös repsottavan sauman takia. Syynä voi olla myös huonokuntoinen harjatiili, revennyt huopavuota, reikiintynyt kattopelti tai vaikkapa lumen painon alla rasittunut sisätaite. Jos ulkokatto ei vuoda yhdestäkään kohdasta, on kyse kondenssivedestä – tosin joskus katon kosteusvauriot johtuvat sekä kondenssi-ilmiöstä että kattovuodosta. Ammattilaisemme saavat kyllä selville kaikki syyt, ja samalla he etsivät parhaat korjausratkaisut.

Jos värimuutokset, valumajäljet, jääpuikot ja muut merkit kosteudesta johtuvat kondenssi-ilmiöstä, voi olla paikallaan tehostaa ilman vaihtumista katon alla. Jos tuuletus tökkii, jää asunnosta kohoava lämmin ja kostea ilma muhimaan katon alle. Lämpöä ja vesihöyryä karkaa aina jonkin verran – silloinkin, kun eristeitä on riittämiin, ja höyrynsulut ovat asianmukaisessa kunnossa. Tarvittaessa voimme lisätä eristeiden määrää ja uusia tai korjata höyrynsulut. Entä miten tuuletusta tehostetaan? Tämä riippuu tietenkin tapauksesta, mutta esimerkiksi alipainetuulettimisesta voi olla suuri apu. Myös aluskatteen on oltava kunnossa, jotta katon alle ei syntyisi kondenssiveden aiheuttamia kosteusvaurioita. Tarvittaessa korjaamme aluskatteen tai uusimme sen osittain (koko aluskate uusitaan vasta katon vaihdon eli kattoremontin yhteydessä).

Katto vuotaa jiirin, eli sisätaitteen kohdalta – Jiirivuotoja ehkäistään esimerkiksi lumentyöntimillä

Kattovuotoja kannattaa ehkäistä aina, kun se on mahdollista. Koska peltikatto voi vuotaa ruosteen tekemien vaurioiden takia, tulee omakotitalon, paritalon tai esimerkiksi kerrostalon katon ruostumista ehkäistä pitämällä katto puhtaana ja hyvin maalattuna. Peltikattovuotojen ehkäisyssä tarvitaan siis harjoja, vesiletkua ja maalipensseleitä.

Katto voi vuotaa myös sisätaitteen eli jiirin kohdalta. Jotta katto pysyisi tiiviinä myös jiirin osalta, kannattaa kaikki jiiriin liittyvät työt jättää ammattilaisillemme niin Riihimäellä kuin sen naapurikunnissakin. Me asennamme, korjaamme ja huollamme erilaisten kattojen sisätaitteet parhaalla mahdollisella tavalla. Huolehdimme myös siitä, että aluskate on asennettu oikein, ja ettei siinä ole (ainakaan kauaa) reikiä tai muita vaurioita. Jos jiiri alkaisi vuotaa, suojaisi aluskate kattorakenteita. Näin katon korjaamiseksi riittäisi pelkkä vesikaton tiivistys.

Jiirivuotoja ehkäistään tarkastamalla jiirin kunto usein. Jos jiirin päälle on kertynyt paljon lunta, tilaa lumenpudotus, jotta lumen paino ei saisi kattoa vuotamaan jiirin kohdalta. Jiirivuotoja voidaan siis ehkäistä esimerkiksi lumentyöntimien avulla.

Me teemme tiilikattojen, peltikattojen ja huopakattojen lumenpudotukset pitkällä kokemuksella, joten voit luottaa siihen, että kaikki sujuu turvallisesti. Osaamme huolehtia siitä, ettei kukaan lumenpudottajista putoa katolta, ja ettei yksikään rakennuksen vieressä liikkuvista jää katolta pudotettavien lumien alle. Tarkastamme myös sen, ettemme pudota lumia autojen tai esimerkiksi terassin valokatteen päälle.

Harjaantuneet lumenpudottajamme osaavat toimia myös kattoa rikkomatta. Jätämme katolle noin vaaksan verran lunta, jotta työkalumme eivät naarmuttaisi katon pinnoitetta, rikkoisi kattotiiliä tai aiheuttaisi muita vahinkoja.