­Katto vuotaa Lohja – Kattovuoto on talon pahimpia vihollisia

Kattovuoto kuuluu kattorakenteiden ja koko talon pahimpiin vihollisiin Lohjalla, Inkoossa, Raaseporissa, Salossa, Vihdissä, Karkkilassa sekä kaikkialla muuallakin. Ota yhteyttä, jos katto vuotaa savupiipun kohdalta, tai jos katto on vaurioitunut jostain muusta kohdasta. Mitä nopeammin huomataan, että katto vuotaa kattoikkunan tai vaikkapa kattovalokuvun kohdalta, sen parempi. Näin katto päästään korjaamaan ennen tilanteen pahenemista. Jos katto vuotaa vaikkapa kattoluukun kohdalta, voi aluskate pettää, ja tätä voi seurata katon vesivahinko. Katon vesivahinko viittaa kattorakenteiden kastumiseen, ja koska kattorakenteet ovat usein puuta, voivat ne lahota. Kuten kuvitella saattaa, eivät lahon runtelemat kattorakenteet jaksa kannatella talon kattoa kovinkaan kauaa.

Se, että paritalon, taloyhtiön (kerrostalon tai rivitalon), kesämökin, omakotitalon, autotallin tai jonkin muun kiinteistön katto vuotaa Lohjalla, voi johtaa myös yläpohjan homevaurioon. Yläpohjan eristeet voivat homehtua jo noin viikon sisään siitä, kun peltikatto, tiilikatto tai huopakatto alkaa vuotaa. Myös muut rakenteet ovat vaarassa kastua, jos kattovuotoon ei puututa ajoissa, sillä kosteus saattaa saavuttaa esimerkiksi sisäkaton ja -seinät.

Mistä sitten tietää, että jokin katon läpivienneistä vuotaa, tai että katolla on rikkinäisiä tiiliä tai avonaisia saumoja, joiden luota pääsee vettä katon alle? Jotta tasakatto, pulpettikatto, harjakatto tai vaikka aumakatto saataisiin korjattua hyvissä ajoin (ehkä jo ennen kattovuodon alkamista, jolloin tilanne saataisiin hallintaan tekemällä tiivistys tai paikkaus), kannattaa katon kunto tarkastaa joka kevät ja joka syksy. Kevättarkastus kannattaa tehdä mahdollisimman pian talven jälkeen, jotta esimerkiksi pakkasen rikkomat tiilet, lumen irrottamien kattotikkaiden jättämät reiät tai painunut peltikatto saataisiin kuntoon nopeasti. Toisen kerran katto kannattaa tarkastaa syksyllä, sillä kova tuuli on voinut repiä huopavuotia tai irrottaa kattopeltejä ja peltilistoja. Jos kattoa ei paikata ennen talvea, voi se vuotaa.

Säännöllisten kattotarkastusten ansiosta myös kaikki kattohuollot osataan tehdä oikeaan aikaan. Näin voidaan estää monet peltikattovuodot, tiilikattovuodot ja huopakattovuodot. Kerromme kohta lisää siitä, millaisilla huoltotoimenpiteillä eri kattojen tiiviyttä voidaan ylläpitää ja parantaa. Sitä ennen toteamme, että kaikki kattokorjauksemme, kattohuoltomme ja kattoremonttimme ovat yksityisasiakkaille verovähennyskelpoisia, ja että sekä isot että pienet kattourakat voi maksaa yhteistyökumppaniltamme haettavalla rahoituksilla. Kaikkia kattotöitä yhdistää myös se, että tarjoamme niiden yhteydessä katon yleistarkastuksen, jottei yksikään vuotokohta jäisi huomaamatta ja kunnostamatta.

Kokeneelta kattofirmaltamme saat kaikki kattotyöt parhaalla ammattitaidolla ja osaamisella Lohjalla. Katon korjaukset, kattohuollot ja kattoremontit toteutetaan laadukkaalla palvelulla sekä avaimet käteen pakettina. Paikkaamme vuotavat katot ja korjaamme aluskatteet. Saat meiltä kattohuollot aina sadevesikourujen puhdistuksesta, lumenpudotuksiin ja sammaleentuhokäsittelyihin. Asennamme, korjaamme ja uusimme kattoturvatuotteet sekä muut kattotuotteet, kuten kattoikkunat, kattovalokuvut ja kattoluukut. Huopa- ja palahuopakattotöihin meillä on erityisen paljon kokemusta, joten jos tarpeenasi on huopakaton korjaus tai huopakattoremontti, et parempaa tekijää Lohjalla löydä.

Ota yhteyttä kaikissa kattotöissä kattopalveluumme!

Huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa? Näin vähennämme kattovuotojen todennäköisyyttä

Jos kattoa ei huolleta katon huolto-ohjelman edellyttämällä tavalla, on mahdollista (ellei peräti todennäköistä), että huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa Lohjalla. Meidän avullamme tasakatto tai vaikkapa monimuotoinen katto pysyy mahdollisimman tiiviinä, joten ota yhteyttä ja anna meidän hoitaa kaikki kattotyösi. Olipa kyseessä tiilikatto, peltikatto tai vaikka huopakatto, on tärkein kattotyö katon puhdistus, minkä yhteydessä tehdään katon kunnon tarkastus. Tällaista huoltokokonaisuutta tarvitaan talven molemmin puolin, jotta kaikenlaisiin vaurioihin, muutoksiin ja puutteisiin voitaisiin puuttua nopeasti, ja jotta roskat saataisiin pois sitomasta katteeseen kosteutta. Kevät- ja syyshuoltoon Lohjalla kuuluu totta kai myös sadevesijärjestelmän puhdistus, sillä jos ränneihin tai kattokaivoihin jää roskia (kuten lehtiä ja neulasia), voi sadevesijärjestelmä mennä tukkoon. Tämä voi johtaa siihen, että rakennukseen syntyy kosteusvaurioita.

Kun katto on tarkastettu, saatamme suositella esimerkiksi sammaleenpoistoa. Tiilikatto sammaloituu etenkin vanhemmiten. Sammaleiden myötä talon kattoon sitoutuu entistä enemmän kosteutta, minkä lisäksi sammalten juuret pyrkivät tunkeutumaan aina vain syvemmälle voiden haurastuttaa kattoa. Sammaleet tulee poistaa sammaleentuhoaineella (biohajoavalla sellaisella), sillä esimerkiksi painepesuri olisi liian raju vempain kattotiilille. Puolivuosittainen harjaus on hyvä apu sammaleiden torjunnassa.

Jos kattotiilien pinta on muuttunut huokoiseksi, on aika pinnoittaa katto uudestaan, sillä tiilen huokosiin voi kerääntyä paljon vettä, mikä jäätyy lämpötilan laskiessa pakkasen puolelle. Jään muodostuminen rapauttaa tiiltä. Erityisen voimakkaasti rapautumista tapahtuu leutoina talvina, kun vesi jäätyy, sulaa ja jäätyy aina vain uudestaan ulkolämpötilan sahatessa nollan molemmin puolin. Tiilikaton pinnoitus saa katon hylkimään likaa ja sammaleitakin – puhumattakaan siitä, mitä se tekee katon ulkonäölle!

Tiilikattosi voi tarvita apua talvella, sillä katon päällä saattaa olla liikaa lunta, tai lumi on saattanut jakaantua epätasaisesti. Me pudotamme lumet kattoa rikkomatta, mutta pidämme huolen myös kattolumitöiden turvallisuudesta. Koska hintakaan ei hirvitä, on helppoa tulla siihen lopputulokseen, että niin mökkien kuin taloyhtiöidenkin lumenpudotukset kannattaa tilata tästä osoitteesta. Kun lumet pudotetaan ajoissa, ei tarvitse jännittää sitä, että katto alkaisi vuotaa kattoikkunan tai vaikka jiirin kohdalta – puhumattakaan siitä, että katto painuisi notkolle (tällaista tapahtuu yleensä hieman pohjoisempana).

Huopakattoa huolletaan samaan tapaan kuin tiilikattoa, mutta pieniä eroavaisuuksia on. Kun tilaat kattohuollot meiltä, voit luottaa siihen, että kattoasi huolletaan juuri oikein ottein – me emme unohda, millä katolla liikumme, emmekä siten ala esimerkiksi puhdistaa huopakattoa harjaamalla. Huopakatolla olevat roskat kannattaa poistaa ilmapuhaltamalla, sillä se on katolle hellävaraisempaa kuin harjaaminen. Puolivuosittainen roskien poisto bitumi- tai bitumipaanukatolta auttaa sammaleiden ehkäisemisessä, mutta jos sammaleita kuitenkin alkaa kasvaa, tilaa sammaleentuhokäsittely. Sammaleet kannattaa poistaa niin loivalta kuin kaltevaltakin huopakatolta, koska ne ja niissä oleva kosteus ikään kuin syövät kattoa. Lisäksi sammalten juuret voivat raottaa vuotien saumoja, jolloin kosteutta voi päästä katon alle. Raollaan oleva sauma voi johtaa myös myrskyvaurioihin, voihan tuuli päästä vuotien alle repiäkseen niitä irti.

Millekään katolle ei saisi jäädä paljoa seisovaa vettä, sillä se voi saada katon saumat vuotamaan. Jos huopakattosi on tasakatto, muista huolehtia siitä, että kattokaivot puhdistetaan vähintään kerran vuodessa tukosten ja saumavuotojen ehkäisemiseksi. Jos roskainen kattokaivo pääsee jäätymään, anna meidän toteuttaa jään höyrysulatus. Sillä lailla jää saadaan pois myös kaltevan katon reunoilta, ennen kuin se patoaa taakseen niin paljon sulamisvettä, että talon katto vuotaa. Jää on totta kai myös turvallisuusriski, sillä jääkimpale voi pudota alas katolta aiheuttaen vahinkoa.

Katolta voi pudota myös lunta, vaikka se olisi huopakatto, minkä karkea pinta pitää lumet paremmin paikoillaan kuin liukaspintainen peltikatto. Olipa kyseessä aaltopeltikatto tai vaikka betonitiilikatto, on katon reunalle asennettava lumiesteitä, jos katto on jyrkkä. Viranomaiset edellyttävät lumiesteiden asentamista ainakin kaikkien kulkureittien (kuten etu- ja takaoven) sekä oleskeluun varattujen alueiden yläpuolelle, mutta me suosittelemme asentamaan niitä koko lappeen mitalle, sillä näin lumiesteet saavat paremmat toimintaedellytykset. Sen lisäksi, että olisi vaarallista jäädä esimerkiksi tiilikuvioiselta peltikatolta putoavan lumen alle, voisi lapetta pitkin vapaasti liukuva lumi rikkoa kattoa monin tavoin. Esimerkiksi kattoturvatuotteita voisi irrota, jos lumimassat saisivat liikkua hallitsemattomasti.

Kattoturvatuotteita voi irrota myös kovan tuulen seurauksena, joten kattotarvikkeiden kiinnikkeet tulee tarkastaa kevät- ja syyshuollon yhteydessä. Samalla on tarkastettava myös kattopeltien kiinnikkeiden kunto. Onko osa nauloista noussut pois paikoiltaan? Onko tarvetta kattopeltien lisäkiinnikkeille? Ovathan kaikkien ruuvien tiivisteet niin hyvässä kunnossa, ettei katon alle tihku sade- tai sulamisvettä? Törröttävät naulat ovat vuotoriski, mutta ne altistavat katon myös myrskytuhoille (eli kattopeltien irtoamiselle). Korvaamme huonokuntoiset naulat ruuveilla, ellemme sitten sovi asiakkaan kanssa vaihtavamme saman tien kaikki naulat ruuveiksi. Ruuvit, joiden tiivisteet ovat aikojen saatossa kuluneet, korvaamme uusilla kateruuveilla.

Peltikattovuodon voi aiheuttaa myös ruoste, ja sitä torjutaan puhdistamalla katto aina puolen vuoden välein kaikista kosteutta sitovista roskista. Samalla tulee tarkastettua maalipinnan kunto. Maalipintaan syntyneet naarmut kannattaa paikkamaalata. Jos maalipinta on kauttaaltaan kulunut, laskemme hyvän tarjouksen peltikaton pesulle ja maalaukselle.

Katto vuotaa piipun juuresta – Kattovuoto savupiipun kohdalla on korjattavissa milloin vain

Katto kannattaa korjata heti, kun sen huomaa vuotavan jostain kohdasta – vaikkapa sitten piipun juuresta. Katto voidaan korjata talvella (silloin kattourakkaan saattaa kuulua lumen pudotus katolta, keskellä kesää tai vaikka syksyllä. Jos mahdollista, kannattaa tiilikatto, peltikatto tai huopakatto paikata Lohjalla jo ennen kattovuotoa savupiipun kohdalta, mutta jos vuoto on päässyt alkamaan huomaamatta, ei hätää: me osaamme korjata katon kuin katon, eivätkä vakavatkaan kosteusvauriot jää meiltä kunnostamatta.

Jotta vääntyneet suojapellitykset tai esimerkiksi kuluneet tiivisteet tulisivat huomattua ajoissa, on omakotitalon, kesämökin, rivitalon tai vaikkapa paritalon katto tarkastettava kahdesti vuodessa. Tuon kattotarkastuksen yhteydessä on enemmän kuin hyvä idea käydä myös katon alla, sillä siten on mahdollista kuntotarkastaa myös aluskate (kattorakenteista ja eristevilloista puhumattakaan).

Jos aluskatetta on nostettu savupiippua vasten ja se on aivan ehjä, ei syytä huoleen. Mikäli katto alkaisi vuotaa piipun juuresta esimerkiksi painavan lumitaakan tähden, ohjaisi oikein asennettu aluskate kaikki vedet pois katon alta, ennen kuin esimerkiksi lahovaurioita alkaisi syntyä. Onko aluskate repeytynyt? Onneksi se tuli huomattua ennen kattovuotoa savupiipun kohdalta (tai esimerkiksi jiirivuotoa). Palautamme aluskatteen toimintakunnon korjaamalla tai uusimalla sen osittain. Tarvittaessa korjaisimme myös ylösnostot oikeanlaisiksi.

Katon korjaukseen piipun kohdalta voidaan yhdistää monia erilaisia kattotöitä, joista voisimme mainita vaikkapa piipun pellityksen. Pellitetty piippu näyttää hyvältä, eikä se rapaudukaan samaan tahtiin kuin pellittämätön kaverinsa. Kattopeltiseppiemme mittatilaustyönä toteuttama piipun pellitys antaa ensiluokkaisen suojan vesikatteen ja piipun liitoskohdalle, joten kattovuotojenkin todennäköisyys vähenee. Piipun pellityksen hattuosuus voidaan asentaa joka piippuun, oli se pellitetty tai ei. Näin kannattaakin toimia, sillä sadehattu pitää roskat ja vedet pois hormista. Hormin veto pysyy hyvänä, eikä se rapaudu ja muutu vaaralliseksi käyttää. Tarvittaessa korjaamme tai uusimme sadehattusi.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa – Edessä on todennäköisesti melko nopea kattopaikkaus

Jos katto on painunut notkolle lumitaakan alla, on edessä iso kattourakka. Silloinkin, jos puu on kaatunut katon päälle, tarvitaan melko mittavaa kattokorjausta, mikä ei ole ohi ihan silmänräpäyksessä. Rikkinäisen kattotiilen vaihto on hyvä esimerkki nopeasti etenevästä kattopaikkauksesta. Myös silloin, jos kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa Lohjalla, selvittäneen todennäköisesti melko nopealla katon paikkauksella. Kun tilaat tällaisenkin tiilikattokorjauksen, huopakattokorjauksen tai peltikattokorjauksen Lohjalle meiltä, voit luottaa siihen, että homma tulee hoidettua asianmukaisella tavalla, vaikka aikaa ei kulukaan tolkuttomasti. Meille tällaiset vuotavien läpivientien korjaukset ovat helppoja kattotöitä, mutta emme silti suhtaudu niihin piittaamattomasti, vaan panostamme niihin täysillä (kuten aina).

Jos aluskate on pitänyt vuotovedet pois katon alta, riittää, että tiivistämme tai uusimme läpiviennin. Jos aluskate on ehtinyt hajota tai sitä ei ole koskaan ollutkaan, on vuotava kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku voinut aiheuttaa katon vesivahingon. Poistamme lahot puuosat ja homeiset eristeet. Jos puuosissa ei ole vielä lahoa, voidaan ne saada kuntoon kuivattamalla. Emme tee päätöksiä, ennen kuin olemme nähneet kattosi omin silmin, ja kartoittaneet sattuneet vauriot. Kaikki muutkin kattokorjaukset sekä esimerkiksi kattohuollot alkavat siitä, että teemme alkutarkastuksen voidaksemme suunnitella kattourakan – ja voidaksemme laskea sille hinnan.

Joskus päädymme siihen lopputulokseen, että katto kannattaa uusia, mutta silloin kuvioissa on mukana jotain muutakin kuin vuotava läpivienti (kuten kattovalokupu). Kyse voi olla siitä, että katto on saavuttanut teknisen käyttöikänsä loppupään, eikä se tiiviyttä voi enää taata paraskaan kattokorjaaja. Kyse voi olla myös siitä, että asiakas haluaa uuden katon. On monia syitä haluta uusi katto, sillä uusi katto on pitkäikäinen ja miltei huoltovapaa. Uusi katto kestää erinomaisella tavalla rasituksia, ja se näyttääkin upealta. Uudella katolla voidaan parantaa kiinteistön arvoa tai muuttaa sen ulkonäköä, sillä uusi katto voi olla erivärinen tai vaikka erimuotoinen entiseen verrattuna.

Katon läpivienti vuotaa – Kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken kohdalla vaiko ilma, mikä ei vaihdu?

Jotta talven aikana mahdollisesti syntyneet saumavuodot, naarmut tai muut pulmat havaittaisiin ennen tilanteen pahenemista, kannattaa katto tarkastaa heti talven jälkeen. Suosittelemme, että huopakatto, peltikatto tai tiilikatto käytäisiin tarkastamassa heti, kun lumi on sulanut katolta. Toisen kerran katon ehjyys ja tiiviys tulee varmistaa syksyllä, sillä kesän aikana mahdollisesti sattuneet vauriot on saatava kuntoon ennen pitkää ja ankaraa talvea. Kattotarkastukset voivat kertoa myös tarpeesta tehdä jokin kattohuolto, jotta katon rasituksensietokyky ja ulkonäkö pysyisivätkin hyvinä Lohjalla.

Katon kunnon tarkastuksen yhteydessä tulee avata myös tarkastusluukku, jotta katon alla olevien rakenteiden kunnon tarkastaminen olisi mahdollista. Onko aluskate ehjä? Eihän puuosissa ole merkkejä kosteudesta, kuten jääpuikkoja tai valumajälkiä? Ovatko eristeet kuivat ja siistit, ja onko niitä tarpeeksi? Jos aluskate on reikiintynyt tai puutteellisesti asennettu, annamme tarjouksen tiilikaton tai peltikaton aluskatteen korjaamisesta, sillä hyväkuntoisen aluskatteen avulla voidaan ehkäistä niin kattovuotojen (kuten läpivientivuotojen) kuin kondenssi-ilmiönkin aiheuttamia kosteusvaurioita.

Märät eristeet tulee vaihtaa, samoin likaiset villat. Mikäli eristeitä on liian niukasti, voi olla mahdollista tehdä yläpohjan lisälämmöneristys.

Katon alla oleva kosteus voi kertoa kattovuodosta, mikä on saattanut alkaa vaikkapa antennin, viemärintuuletusputken tai ilmanvaihtoputken kohdalta. Kosteus saattaa olla myös kondenssivettä. Mikäli ilma ei vaihdu katon alla, voi asunnon sisältä karkaava lämpö tiivistyä kosteudeksi katon alle. Sisätiloista karkaa myös vesihöyryä, joten tuuletuksen (ja höyrynsulkujen) on oltava kunnossa. Me selvitämme, miksi kattosi alla on kosteutta, miten vauriot on korjattava ja miten ongelmilta voidaan jatkossa välttyä.

Katto vuotaa jiirin, eli sisätaitteen kohdalta? Kattopalvelumme tekee taidolla jiirin paikkauksen ja muut jiirityöt

Omakotitalon, mökin tai kerrostalon katto voi vuotaa jiirin kohdalta Lohjalla. Katon sisätaitteen korjaus sekä mahdollisten kosteusvaurioiden kunnostus kannattaa tilata meiltä, sillä tämä kattopalvelu tietää kaiken jiireistä ja niiden korjaamisesta, asentamisesta ja huoltamisesta. Vaikka tiilikaton, huopakaton tai peltikaton sisätaitteet olisikin asennettu ammattilaisten toimesta, voivat vuosikymmenten varrella koetut rasitukset heikentää jiirien kunnon niin, että eräänä päivänä katto vuotaa jonkin sisätaitteen kohdalta. Kosteus ja ulkolämpötilavaihtelut ovat esimerkkejä jiirejä koettelevista rasituksista. Viimeinen niitti voi olla runsasluminen talvi.

Jos huomaat jo talvella, että kattosi vuotaa jiirin kohdalta, ota yhteyttä. Jiirivuoto tulee huomattua viimeistään katon keväthuollon yhteydessä, ja jos aluskate on pysynyt ehjänä, ei katon alta löydy sen paremmin lahoa kuin homettakaan. Jiirin korjaamiseen voidaan yhdistää joitain muitakin kattotöitä. Me teemme taidolla niin lumiesteiden uusimisen kuin kattomaalauksenkin – puhumattakaan kattolumitöistä, joilla voidaan estää esimerkiksi jiirivuoto Lohjalla.