Katto vuotaa Lahti – Kattovuoto selätetään meidän toimestamme

Mikäli taloyhtiön (kerrostalon tai rivitalon), omakotitalon, paritalon, autotallin, kesämökin tai jonkin muun kiinteistön katto vuotaa Lahdessa, kannattaa tarttua puhelimeen ja ottaa yhteyttä tähän kattopalveluun. Me korjaamme vuotavat katot pitkällä kokemuksella, joten kattosi lakkaa vuotamasta, eikä sen alle jää mitään merkkejä siitä, että vielä hetki sitten katto vuoti savupiipun kohdalta.

Olemme apunasi myös silloin, jos katto vuotaa kattovalokuvun tai kattoikkunan kohdalta Lahdessa, Asikkalassa, Heinolassa, Hollolassa, Iitissä tai Orimattilassa. Kattovuoto selätetään nopeasti ja asiantuntevasti silloin, jos kyse on siitä, että katto vuotaa kattoluukun kohdalta. Oikea vastaus voi olla vaikkapa kattoluukun uusiminen ja katon alle syntyneiden kosteusvaurioiden korjaaminen.

Ei kannata syyttää liikaa läpivientejä. Kattovuoto tiilikatolla, huopakatolla tai peltikatolla voi johtua myös lumesta, pakkasrapautumisesta tai normaalista kulumisesta, mikä näkyy muun muassa reikinä ja halkeamina. Melkein mikä tahansa kohta voi alkaa vuotaa, kunhan se kuluu tarpeeksi – tai jos jotain odottamatonta tapahtuu. Aivan uusikin katto voi vuotaa myrskyvaurioiden takia!

Jotta katon kuluminen tai vaurioituminen ei johtaisi kattovuotoon tai ainakaan katon vesivahinkoon (eli katon alla olevien rakenteiden ja eristeiden kastumiseen), kannattaa katto tarkastaa säännöllisesti. Me tarkastamme tasakaton, pulpettikaton, aumakaton tai esimerkiksi mansardikaton yleiskunnon ilmaiseksi kaikkien tekemiemme kattotöiden yhteydessä, mutta suosittelemme, että kattosi tarkastettaisiin joka kevät ja joka syksy, sekä jokaisen isomman rajuilman jälkeen.

Näin esimerkiksi rikkinäiset tiilet saadaan uusittua mahdollisimman nopeasti, eivätkä repsottavat saumatkaan jää korjaamatta. Huomaamme myös huopakaton ilmakuplat, peltikaton ruostevauriot, haurastuneet tiivisteet ja muut pulmat, mitkä voisivat ajan kanssa johtaa kattovuotoon ja kosteusvaurioiden syntymiseen katon alle.

Katon kunnon tarkastuksen jälkeen annamme tarvittaessa tarjouksen myös katon huoltamisesta. Huolletun katon yleiskunto pysyy hyvänä, ja se jaksaa vastustaa erilaisia rasituksia. Niin kattohuollot, katon paikkaukset kuin kattoremontitkin ovat yksityisasiakkaille kotitalousvähennyskelpoisia, ja oivallisen hintaiselle urakalle voi hakea yhteistyökumppanimme (joka on tunnettu ja pitkään toiminut rahoituslaitos) tarjoamaa rahoitusta.

Kokeneelta kattofirmaltamme saat kaikki kattotyöt parhaalla ammattitaidolla ja osaamisella Lahdessa. Katon korjaukset, kattohuollot ja kattoremontit toteutetaan laadukkaalla palvelulla sekä avaimet käteen pakettina. Paikkaamme vuotavat katot ja korjaamme aluskatteet. Saat meiltä kattohuollot aina sadevesikourujen puhdistuksesta, lumenpudotuksiin ja sammaleentuhokäsittelyihin. Asennamme, korjaamme ja uusimme kattoturvatuotteet sekä muut kattotuotteet, kuten kattoikkunat, kattovalokuvut ja kattoluukut. Huopa- ja palahuopakattotöihin meillä on erityisen paljon kokemusta, joten jos tarpeenasi on huopakaton korjaus tai huopakattoremontti, et parempaa tekijää Lahdessa löydä.

Ota yhteyttä kaikissa kattotöissä kattopalveluumme Lahden alueella!

Huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa – Toimi nopeasti pettymyksestä huolimatta

Saatat tuntea pettymystä ja harmia, jos huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa Lahdessa – miksi katto ei selvinnytkään talvesta, tai miksi myrskytuulen piti rikkoa juuri sinun kattosi? Kannattaa kuitenkin toimia nopeasti, jotta tilanne ei muuttuisi pahemmaksi. Jos kattovuoto ehtii kastella ja pilata kattorakenteet, voi sinua harmittaa entistä enemmän.

Meidän kattofirmamme pystyy korjaamaan vuotavan kattosi nopeasti, joten tilanteesta voidaan selvitä melkein pelkällä säikähdyksellä. Mitä nopeammin piipunjuurivuoto tai vaikkapa saumavuoto paikataan, sitä helpompi ja edullisempi kattourakka on. Mikäli kattovuoto on jo ehtinyt kastella puurakenteet ja eristeet, teemme tarvittavat toimenpiteet, joiden avulla vältytään laho- ja homevaurioilta.

Seuraavaksi kerromme tyypillisistä kattovuodoista ja siitä, miten kattovuotoja voitaisiin torjua. Ensimmäiseksi voisimme käsitellä peltikattoja, mitkä ovat hyvin suosittuja Suomessa. Peltikaton suosiota selittää edullinen hinta ja helppohoitoisuus.

Peltikattovuoto voi johtua kuluneisuudesta. Vanha peltikatto ruostuu, ja ruosteen tekemät vauriot voivat johtaa kattovuotoon. Jotta katto ei ruostuisi, kannattaa se harjata puhtaaksi puolen vuoden välein, ja samalla tulee tarkastaa paikkamaalauksen tarve. Tarvittaessa maalaamme koko peltikaton Lahdessa. Hyväkuntoinen maalipinta suojaa peltikattoa ruostumiselta, mutta totta kai sillä on vaikutusta myös siihen, miltä katto ja koko rakennus näyttää.

Kuluminen voi näkyä myös ruuveina, joiden tiivisteet ovat niin haurastuneet, että katon alle pääsee vettä ruuvin juuresta. Tällaiset ruuvit kannattaa vaihtaa. Aiemmin ei käytetty kateruuveja, vaan peltikattonauloja. Peltikattonaulat voivat kohota ylös puusta, mikä turpoaa ja kutistuu sen mukaan, millainen ilman kosteusprosentti on. Törröttävät tai kadonneet naulat kannattaa korvata uusilla kateruuveilla. Näin vältetään paitsi katon alapuolisten osien kastuminen, myös kattopeltien irtoaminen myrskyssä. Tarvittaessa voimme torjua myrskyvaurioita myös asentamalla kattopeltien lisäkiinnityksiä omakotitalon tai vaikkapa kesämökin katolle.

Peltikatolle pitää asentaa myös lumiesteet, jos katto on kalteva, sillä itsekseen alas putoava lumi voi olla vaarallista rakennuksen ympäristössä liikkuville henkilöille. Alas putoava lumi voi myös vaurioittaa kattoa, sillä lumi saattaa irrottaa tikkaat tai vaikkapa IV-putket.

Tiilikatollekin tarvitaan lumiesteitä, jos katto on kalteva, mutta tiilikatto saattaa tarvita myös kattolumitöitä. Tiilikatto on painavampi kuin peltikatto tai huopakatto, joten kannattaa seurata sitä, kuinka paljon katon päälle on kertynyt lunta. Lunta voi kertyä esimerkiksi sisätaitteiden päälle niin paljon, että tiilikatolta kannattaa pudottaa lunta kattovuotojen ehkäisemiseksi.

Tiilikatto ei lähde tuulen mukaan, mutta myrsky voi heitellä oksia ympäriinsä. Jos katolle iskeytyy oksia kovalla voimalla, voi joitain tiiliä irrota tai mennä rikki. Tuuli voi myös irrottaa kattotarvikkeita, joten tiilikatonkin tilanne kannattaa tarkastaa rajuilman jälkeen.

Jotta tiilet kestäisivät mahdollisimman pitkään, tulee tiilikattoa huoltaa säännöllisesti. Tilaa meiltä tiilikaton kevät- ja syysharjaukset, joiden yhteydessä puhdistamme myös vesikourut (tarvittaessa myös alastuloputket). Katon harjaus ehkäisee katon sammaloitumista, mutta ikä tekee tehtävänsä: vanha katto voi sammaloitua kevät- ja syyshuolloista huolimatta, ja silloin tarvitaan sammaleentuhokäsittelyä ja kenties myös katon suojapinnoitteen uusimista.

Suojapinnoite suojaa tiilikaton sammaloitumiselta ja likaantumiselta, mutta myös pakkasrapautumiselta. Pakkasrapautuminen tarkoittaa sitä rapautumista, mitä vanhan tiilen huokosissa olevan kosteuden jäätyminen, sulaminen ja jäätyminen taas uudelleen aiheuttaa.

Huopakattokin voi rapautua, sammaloitua ja vuotaa. Huopakaton yleiskuntoa pidetään yllä puhdistamalla bitumikate puolen vuoden välein, mutta roskien poistossa ei kannata käyttää harjoja, mitkä voivat vaurioittaa katteen suojapinnoitetta. Ilmapuhallin on paras väline katteen puhdistamiseen. Mahdolliset sammaleet kannattaa poistaa sammaleentuhoaineella, mikä tappaa myös juuret ja itiöt ehkäisten tasa- tai satulakaton sammaloitumista uudelleen.

Kun huopakatto on ehtinyt puoleenväliin elinkaartaan, voi se olla hyvä pinnoittaa uudelleen, sillä mitä paremmassa kunnossa huopakaton pinnoite on, sitä paremmin huopakatto kestää erilaisia rasituksia – eikä rasituksista ole Suomen olosuhteissa pulaa!

Kaikki korjaustarpeet kannattaa hoitaa heti pois alta, sillä esimerkiksi irvistämään jätetyt saumat voivat johtaa siihen, että myrskytuuli voi repiä kattoa.

Jos kyseessä on tasakatto, on panostettava siihen, että kattokaivot vetävät kaikkina vuodenaikoina, sillä muuten katon päälle voi jäädä seisovaa vettä. Seisovan veden aiheuttama paine saattaa avata vuotien saumat. Kattokaivot pidetään toiminnassa puhdistamalla ja tarkastamalla ne kahdesti vuodessa. Jos kattokaivot kuitenkin jäätyvät talvella, tilaa meiltä niiden höyrysulatus. Kuumalla (vesi)höyryllä sulatetaan myös katon reunalle syntynyt jää, mikä voisi estää sulamisveden poistumisen kaltevaltakin katolta.

Edellä kerrottiin asioista, mitkä voivat saada tiilikaton, peltikaton tai huopakaton vuotamaan, ja mitä voidaan tehdä katon tiiviyden ylläpitämiseksi. Seuraavaksi kerromme läpivientivuodoista. Läpiviennit voivat aiheuttaa ongelmia millä tahansa katolla, joten niiden kuntoa on hyvä seurata.

Katto vuotaa piipun juuresta – Kattovuoto savupiipun kohdalla on ikävä riesa, mistä kannattaa hankkiutua eroon

Kattovuoto on aina ikävä riesa, oli se sitten iso tai pieni. Jos katto vuotaa piipun juuresta Lahdessa, on kyseessä pieni kattovuoto, mutta siitä kannattaa silti hankkiutua eroon mahdollisimman nopeasti. Kattovuoto savupiipun kohdalla voidaan huomata ajoissa, jos katto tarkastetaan puolen vuoden välein. Katto on voinut alkaa vuotaa vaikkapa siksi, että lumen paino on rasittanut piipun juurta liikaa. Jos aluskate on kunnossa, ei piipunjuurivuoto kastele katon alla olevia rakenteita ja eristeitä, ennen kuin katto saadaan korjattua. Piipunjuurivuodon korjaaminen Lahdessa voi olla pieni ja nopeasti etenevä kattokorjaus, jos ongelmiin päästään tarttumaan ajoissa.

Jos aluskate on rikki tai puuttuu kokonaan, voi piipun juuresta vuotava katto kastella kattorakenteet ja yläpohjan eristeet. Myös sisäseinät voivat kastua, jos aluskatetta ei ole, eikä kattoa korjata. Kattorakenteiden kastuminen johtaa aikanaan lahovaurioihin, ja eristeiden kastumisesta voi seurata yläpohjan homevaurioita.

Ota yhteyttä meihin, niin pääset eroon piipunjuurivuodosta mahdollisimman nopeasti! Jos katon alle on jo päässyt kosteutta, kunnostamme syntyneet vauriot.

Meidän avullamme voit ehkäistä kattovuodot (myös piipunjuurivuodot) jo ennalta. Tarkastamme lukkosaumakattosi, palahuopakattosi, betonitiilikattosi tai vaikka kolmiorimahuopakattosi huolellisesti, ja kattotarkastuksen jälkeen kerromme niistä toimenpiteistä, joilla katon kuntoa ja tiiviyttä voitaisiin ylläpitää tai parantaa. Annamme tarvittavista toimenpiteistä tarjouksen, minkä hinta-laatusuhde hakee vertaistaan.

Tarjous saattaa koskea piipun juuren tiivistämistä. Ajan saatossa kuluneet tiivisteet tulee uusia, jotta kattokokonaisuus voisi säilyttää kuntonsa ja tiiviytensä. Tarvittaessa korjaamme myös aluskatteen savupiipun kohdalta, sillä aluskatteen on oltava sellaisessa kunnossa, että se pystyy ohjaamaan katon alle mahdollisesti päätyvän kosteuden ulos ennen kosteusvaurioiden syntymistä. Aluskatteen tiivistäminen voi tarkoittaa vaikkapa aluskatteen osittaista uusimista tai aluskatteen ylösnostojen korjausta.

Meidän kattopeltiseppämme ovat nappivalinta piipun pellittämiseen. Piippu kannattaa pellittää mittatilaustyönä jo sen ulkonäön takia, mutta myös siksi, että koko piipun suojapellitys suojaa hyvin piipun ja ulkokatteen liitoskohtaa. Piipunpellitys suojaa myös piipun ulkopuolta rapautumiselta, mutta hormia se ei tietenkään suojaa. On tärkeää, ettei hormi ole rapautunut, sillä silloin tulisijan käyttäminen olisi vaarallista. Rapautunut hormi voidaan kunnostaa pinnoittamalla. Jotta hormisaneerausta ei tarvitsisi uusia pitkiin aikoihin, kannattaa omakotitalon tai vaikka mökin savupiipun suuaukko suojata piipunhatulla. Saat meiltä myös sadehatut paikoilleen asennettuina.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa? Tiivisteet eivät ole immuuneja ajalle

Vaikka tiilikaton, huopakaton tai peltikaton läpiviennit voivat aiheuttaa ongelmia, ei niihin kannata suhtautua pelkkinä ongelmakimppuina, sillä erilaisista läpivienneistä on runsaasti iloa ja hyötyä. Esimerkiksi kattoikkunat ja kattovalokuvut tuovat katon alle kaunista valoa ja tunnelmaa. Kattoluukku on tarpeen, kun tehdään kattotarkastusta – esimerkiksi siksi, että aluskate on hyvä tarkastaa jokaisen kattotarkastuksen yhteydessä, eikä aluskatteen kunto selviä muuten kuin menemällä katon alle.

Katolle voidaan asentaa myös antenneja, aurinkopaneeleja ja erilaisia ilmanvaihtoon liittyviä putkia. Ne tarkoittavat katon läpivientien lukumäärän lisääntymistä. Tilaa läpivientien asennus meiltä, niin jokainen läpivienti on asennettu, tiivistetty ja eristetty asianmukaisella tavalla. Asentamamme kattoikkuna ei vuoda sateella, eikä asentamastamme IV-putkesta tipu kondenssivettä. Huolehdimme myös siitä, että aluskatteen ylösnostot on tehty oikein, ja jotta aluskate on juuri sopivan kireällä (ja oikein päin). Aluskatetta tarvitaan muun muassa siksi, että kattovalokupu tai kattoluukku voi alkaa vuotaa Lahdessa. Aluskatteen ansiosta kosteus ei pääse pilaamaan kattorakenteita ja eristeitä, vaan vuotovedet ohjautuvat räystäille, kunnes kattovuoto huomataan ja korjataan. Jos katto tarkastetaan suositusten mukaisesti, menee korkeintaan puoli vuotta, kunnes vuotavaa kattoa päästään korjaamaan.

Katto voi vuotaa jopa täysin oikein asennetun kattoikkunan, kattovalokuvun tai kattoluukun kohdalta, koska parhaatkaan tiivisteet eivät ole immuuneja ajalle. Läpivienti voi alkaa vuotaa etenkin talvella, sillä sen päällä saattaa olla runsaasti lunta ja lumen sulamisesta syntynyttä vettä. Talvi voi rikkoa kattoa myös muilla tavoin, ja kondenssivettäkin voi syntyä katon alle. Kondenssivesi on lämpimästä ilmasta kylmissä olosuhteissa tiivistyvää vettä. Siksi suosittelemme, että kaikki katot – oli niillä läpivientejä tai ei – tarkastettaisiin kaksi kertaa vuodessa ja mieluiten niin, että vuoden ensimmäinen tarkastus ajoitettaisiin mahdollisimman varhaiseen vaiheeseen. Syystarkastus kannattaa tehdä ”viime tipassa” eli juuri ennen talven tuloa – mutta kuitenkin niin, että mahdollisesti tarvitut tiivistykset ja paikkaukset ehditään vielä tehdä.

Katon läpivienti vuotaa – Kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken kohdalla ja sen toteaminen

Paritalon, omakotitalon, kerrostalon tai esimerkiksi rivitalon katto voi vuotaa myös antennin, viemärintuuletusputken tai ilmanvaihtoputken kohdalta. Tällaiset kattovuodot ovat tyypillisesti melko pieniä, ja ne voidaan korjata sekä nopeasti että edullisesti. Tärkeintä on havaita kattovuoto ajoissa. Jos tiilikatto, palahuopakatto tai esimerkiksi aaltopeltikatto tarkastetaan Lahdessa joka kevät ja syksy, saadaan mahdolliset läpivientivuodot paikattua pian niiden alettua. Tiivistämme läpiviennin niin, ettei se enää vuoda. Tarvittaessa kunnostamme myös aluskatteen sekä läpiviennin ympärille syntyneet kosteusvauriot.

Usein se, että katon läpivienti vuotaa Lahdessa, voidaan estää jo ennalta, sillä huomaamme kuluneet rakenteet ja tarjoamme niiden kunnostamista. Vahinkojen ehkäiseminen ennalta on aina se parhain ratkaisu, ja tässä tahdomme olla tukenasi ja apunasi.

Joskus läpivientivuoto toimii kattoremontin alkusysäyksenä, mutta silloin on kyse jostain muustakin kuin siitä, että antennin juuren tiivisteet ovat pettäneet. Kattoremontti voi olla hyvä ratkaisu, jos katto on hyvin iäkäs, tai jos sen yleiskunto on jostain muusta syystä päässyt heikkenemään. Katto saattaa vuotaa muistakin kohdista, tai ehkä kondenssivesi on pilannut kattorakenteet. Tilanne selvitetään paikan päällä, ja selvitystyö vaatii kattokokonaisuuden kunnon arviointia sekä asiakkaan kanssa keskustelemista.

Kattoremonttiin voidaan päätyä silloinkin, jos asiakas toivoo uutta kattoa. Uusi katto voi parantaa kiinteistön arvoa. Uudella katolla voidaan muuttaa koko rakennuksen ulkonäköä – etenkin silloin, jos katosta tehdään samalla kaltevampi tai vaikka erivärinen. Huopakatto voidaan korvata peltikatolla, ja tasakatosta voidaan muokata harjakatto. Kattoa voitaisiin myös korottaa, jotta rakennukseen saataisiin lisää tilaa. Vaihtoehtoja on monia – ota yhteyttä, niin keskustelemme niistä kanssasi. Mitä kattotöitä tarvitsetkin, olemme paras vaihtoehto niiden toteuttamiseen.

Katto vuotaa jiirin, eli sisätaitteen kohdalta – Jiirin pulmiin puuttuminen kannattaa

Paritalon, omakotitalon, rantamökin ja kerrostalon (rivi- tai kerrostalon) kattotarkastuksen yhteydessä kannattaa keskittyä siihen, missä kunnossa katon jiirit ja läpiviennit ovat. Myös kiinnikkeet kannattaa tarkastaa, samoin pinnoitteen kunto sekä katteen puhtaus. Jos katon alle pääsee purkamatta rakenteita, kuuluu normaaliin kevät- tai syystarkastukseen myös välikaton kunnon tarkastaminen. Katon alle mennyt asiantuntijamme arvioi, missä kunnossa eristeet ja rakenteet ovat, ja toimiiko yläpohjan tuuletus. Myös aluskatteen kunto tarkastetaan. Aluskate voi tarvita vaikka korjausta ja paikkausta jiirin kohdalta.

Jiiri voi vuotaa esimerkiksi talvella, kun se on lumen ja sulamisveden kuormittama. Asiantuntevasi toteutettu jiiri on tiivis, mutta jiiri kuluu siinä kuin kaikki muutkin katon yksityiskohdat. Kaikki huopakaton, peltikaton tai tiilikaton jiiriin liittyvät työt kannattaa jättää meidän kattofirmamme ammattilaisille, sillä meillä on kaikki se tietotaito ja kokemus, mitä jiiritöissä tarvitaan. Meiltä löytyvät myös oikeat työkalut ja aina yhtä tarpeellinen motivaatio. Haluamme aidosti laittaa kattosi sellaiseen kuntoon, ettei se enää vuoda sisätaitteen kohdalta, ja tässä tulemme myös onnistumaan.

Meidät kannattaa valita myös huoltamaan kattoa jiirin kohdalta (tilaa vaikka lumenpudotus katon sisätaitteen päältä; tällä kattotyöllä voidaan estää talvinen jiirivuoto) tai asentamaan uutta kattoa kaikkine sisätaitteineen. Ei ole samantekevää, miten jiiri on toteutettu ja vuotaako se vai ei – jiirivuoto voi johtaa katon vesivahinkoon, joten jiiripulmat kannattaa ottaa vakavasti Lahdessa.