Katto vuotaa Kuopio – Kattovuoto saadaan loppumaan kattokorjauksella

Mikäli taloyhtiön (kerrostalon tai rivitalon), omakotitalon, paritalon, autotallin, kesämökin tai jonkin muun kiinteistön katto vuotaa, on asiaan puututtava nopeasti, sillä katon alle pääsevä kosteus voi aiheuttaa ikäviä tuhoja. Mitä aikaisemmassa vaiheessa huomataan, että katto vuotaa savupiipun tai kattoikkunan kohdalta, sen parempi. Myös siihen, että katto vuotaa kattovalokuvun tai kattoluukun kohdalta, on hyvä puuttua nopeasti. Myös harjapellin, rikkinäisen tiilen, lumen alla rasittuneen sisätaitteen tai vaikkapa myrskytuulen repimän vuodan aiheuttamiin kattovuotoihin tulee puuttua rivakalla tahdilla, jotta katon alle ei pääsisi syntymään kosteudesta johtuvia vaurioita.

Kattovuoto saadaan loppumaan ammattilaisten tekemällä kattokorjauksella, minkä aikana kaikki vauriokohdat kunnostetaan tilanteen edellyttämällä tavalla. Tulemme paikan päälle Kuopioon selvittämään, miten kattovuoto tulee korjata, eli tarvitaanko esimerkiksi kattopeltien vaihtoa, läpivientien korjausta ja tiivistystä vaiko kattoreikien paikkausta. Joissain tapauksissa suosittelemme, ettei vuotavaa kattoa enää korjattaisi, vaan katto purettaisiin ja uusittaisiin. Mitä vanhempi katto, sitä kannattavampaa se on uusia, sillä ajan haurastuttama katto voi kohta alkaa vuotaa jostain toisesta kohdasta. Jos katon saa tiiviiseen ja toimivaan kuntoon kattokorjauksella, laadimme reilun tarjouksen vuotavan katon korjaamisesta Kuopiossa, Lapinlahdella, Iisalmessa, Leppävirralla, Suonenjoella tai esimerkiksi Tervossa.

Kattokorjaukseen kuuluu ehdottomasti myös kosteusvaurioiden kunnostaminen, jos ulkokaton läpi tihkunut vesi on päässyt kastelemaan kattorakenteet ja eristevillat. Puurakenteiden kuivattaminen on yksi mahdollisuus, mutta lahot puuosat pitää vaihtaa, jotta lahosta päästäisiin kertaheitolla eroon. Kastuneita eristeitä ei kannata edes harkita kuivattavansa – ne kannattaa uusia saman tien, jotta katon alle ei alkaisi kasvaa hometta.

Tiilikaton, peltikaton tai huopakaton ongelmat huomataan ennen tilanteen pahenemista, jos katto tarkastetaan säännöllisesti. Parhaassa tilanteessa katon ehjyys ja tiiviys tarkastetaan joka kevät ja syksy. Kevättarkastuksen aikana huomataan esimerkiksi lumen painon takia vuotaa alkaneet kattoläpiviennit, ja syystarkastuksen ansiosta katon halkeamat tai reiät saadaan paikattua ennen talvea. Kattotarkastuksen jälkeen saatamme suositella myös tarvittavia kattohuoltoja – sellaisia, joiden avulla katto saadaan pidettyä tiiviinä erilaisista rasituksista huolimatta. Saat katon yleiskuntotarkastuksen ilmaiseksi kaikkien kattotöidemme yhteydessä, ja kaikkia kattotöitämme yhdistää myös se, että ne voi maksaa yhteistyökumppanimme tarjoamalla rahoituksella. Yksityisasiakkaan kannattaa huomioida mahdollisuus kotitalousvähennykseen, sillä tuon verovähennyksen myötä esimerkiksi vuotavan katon korjauksen hinta laskee entisestään.

Kokeneelta kattofirmaltamme saat kaikki kattotyöt parhaalla ammattitaidolla ja osaamisella Kuopiossa. Katon korjaukset, kattohuollot ja kattoremontit toteutetaan laadukkaalla palvelulla sekä avaimet käteen pakettina. Paikkaamme vuotavat katot ja korjaamme aluskatteet. Saat meiltä kattohuollot aina sadevesikourujen puhdistuksesta, lumenpudotuksiin ja sammaleentuhokäsittelyihin. Asennamme, korjaamme ja uusimme kattoturvatuotteet sekä muut kattotuotteet, kuten kattoikkunat, kattovalokuvut ja kattoluukut. Huopa- ja palahuopakattotöihin meillä on erityisen paljon kokemusta, joten jos tarpeenasi on huopakaton korjaus tai huopakattoremontti, et parempaa tekijää Kuopiossa löydä.

Ota yhteyttä kaikissa kattotöissä kattopalveluumme Kuopion alueella!

Huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa – Vuotava katto kuntoon avaimet käteen -pakettina

On perin ikävää huomata, että peltikatto, tiilikatto tai huopakatto vuotaa, mutta avullemme voit selvitä tilanteesta niin sanotusti kuivin jaloin. Meidän ammattilaisemme korjaavat vuotavan tiilikaton, huopakaton tai peltikaton nopeasti, ja hintakin on kerrassaan kohtuullinen. Kun olemme käyneet paikan päällä Kuopiossa, osaamme kertoa sinulle, millä hinnalla voimme toteuttaa vuotavan katon korjauksen avaimet käteen -pakettina. Kattokorjauksen yhteydessä voimme tehdä myös kattohuoltoja, joiden avulla kattosi rasituksensietokyky paranee niin, että uudet kattovuodot ovat vähemmän todennäköisiä.

Seuraavaksi kerromme lisää kattohuolloista ja muista toimenpiteistä, joiden avulla voidaan ehkäistä monet tiilikattovuodot, peltikattovuodot ja huopakattovuodot. Meiltä saat niistä joka ikisen, ja ne tullaan tekemään erinomaisella hinta-laatusuhteella.

Tiilikattovuoto johtuu usein siitä, että jokin tiili (tai kenties useampi) on mennyt rikki. Tiilikattovuotoja ehkäistään siis pitämällä huolta siitä, että tiilet pysyvät mahdollisimman hyväkuntoisina. Tiilikatto kannattaa harjata kahdesti vuodessa, olipa se sitten betoni- tai savitiilikatto.

Katon harjaus ehkäisee katon sammaloitumista. Sammaleita kannattaa torjua, koska ne voivat lisätä tiilien rapautumista. Jos katolla jo kasvaa sammaleita, tilaa sammaleentuhokäsittely. Rapautumista voidaan vähentää myös pinnoittamalla vanhat kattotiilet uudestaan, koska siten tiilet saavat vettä hylkivän pinnan. Uusi pinnoite estää vanhoja tiiliä imemästä vettä huokosiinsa.

Tiiliä voi mennä rikki talvella, vaikka niiden huokosissa ei olisi suuria määriä vettä, mikä jäätyisi ja sulaisi aina vain uudelleen. Tiiliä voi mennä rikki, jos katon päällä on paljon lunta, tai jos lumet ovat jakaantuneet epätasaisesti. Me teemme lumenpudotukset tiiliä rikkomatta, joten kannattaa luottaa ammattilaisiimme myös tämän kattotyön tiimoilta.

Tiiliä voi hajota myös myrskyssä, sillä katolle lentävät ja iskeytyvät oksat voivat särkeä kattotiiliä. Tämä ei oikein voi estää, mutta vahinkojen minimoimiseksi tiilikaton kunto kannattaa tarkastaa jokaisen rajuilman jälkeen.

Huopakattovuoto voi johtua repsottavista saumoista, kattorei’istä tai kuivuneeseen vuotaan syntyneistä halkeamista. Tiilikattokin kannattaa puhdistaa puolivuosittain, mutta ei harjoilla, vaan ilmapuhaltimilla – näin huopakattoa sammaleilta ja auringolta suojaava pinnoite pysyy hyvässä kunnossa mahdollisimman pitkään.

Tarvittaessa voimme poistaa sammaleet huopa- tai palahuopakatolta. Näin saadaan ehkäistyä muun muassa reikiä ja vuotavia saumoja. Kun bitumikatto on elinkaarensa puolivälissä, voimme uusia sen pinnoitteen, jotta se pysyisi elastisena, rasituksenkestävänä ja hyvännäköisenä.

Mitä paremmassa kunnossa huopakaton saumat ovat ja mitä paremmin kattotarvikkeet ovat kiinni paikoillaan, sitä paremmin huopakatto voi kestää myrskyjä. Jos sinulla on tasakatto, muista, että on tärkeää huolehtia kattokaivojen toiminnasta, jottei katolle jää seisovaa vettä. Jos kattokaivot ovat täynnä roskia ja kenties myös jäätä, voi katto alkaa vuotaa vesimassojen painon alla. Myös satulakaton reunalla oleva jää kannattaa poistaa (tilaa jään poisto kuumalla vesihöyryllä meiltä), sillä myös katon reunalla oleva jäävalli voi johtaa siihen, että huopakaton saumat alkavat vuotaa vesimassojen aiheuttaman paineen takia.

Peltikaton kunnosta huolehditaan torjumalla ruostetta ja tarkastamalla katon kiinnikkeet säännöllisesti. Ruostetta torjutaan puhdistamalla peltikatto joka kevät ja syksy, ja samalla huomataan myös tarve uusia kateruuvit tai maalata katto. Koko kattoa ei tarvitse maalata, jos katon maalipinnassa on vain joitain naarmuja, sillä silloin riittää paikkamaalaus. Koko peltikatto maalataan arviolta 15 vuoden välein, mutta maalaustarve arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Kun maalipinta on hyvässä kunnossa, syntyy ruostevaurioita vähemmän.

Kateruuvi pitää uusia, jos tiiviste on niin huonossa kunnossa, että katon alle voi päästä vettä. Jos peltikaton asentamisessa on käytetty nauloja, voi olla hyvä poistaa ainakin ne törröttävät naulat, ja asentaa niiden tilalle kateruuvit. Näin peltikatto pysyy mahdollisimman tiiviinä, eikä kova tuuli irrota kattopeltejä. Myrskyvaurioita voidaan torjua myös kattopeltien lisäkiinnityksien avulla.

Omakotitalon, mökin, rivitalon tai kerrostalon peltikatto voi tarvita myös lumiesteitä. Lumiesteet ovat tarpeen aina, kun katon (oli se sitten peltikatto, tiilikatto tai huopakatto) kaltevuus on 1:8 tai enemmän. Lumiesteet parantavat pihalla liikkumisen turvallisuutta, mutta samalla ne estävät katon vaurioitumista ja vuotamista. Katolta vapaasti putoava lumi voi nimittäin irrottaa kattotikkaat tai vaikkapa katon IV-putket saaden katon vuotamaan.

Seuraavaksi kerromme läpivientivuodoista. Ne ovat melko tavallisia ilmiöitä peltikatoilla, tiilikatoilla ja huopakatoilla, mutta tämä ei tarkoita sitä, etteikö niitä(kin) voisi avullamme torjua.

Katto vuotaa piipun juuresta – Kattovuoto savupiipun kohdalla ei aina johda katon vesivahinkoon

Katto voi vuotaa piipun juuresta Kuopiossa esimerkiksi sen takia, että lumen aiheuttama rasitus on ollut liikaa piipun juuren tiivisteille. Kattovuoto savupiipun kohdalla voi toki alkaa muinakin vuodenaikoina, joten katto kannattaa tarkastaa myös syksyllä siten, että piipun juuri saa osakseen suorastaan erityishuomiota.

Kun katto on ammattilaisten asentama, ovat piipunjuurivuodot ja muut läpivientivuodot melko epätodennäköisiä. Toteutamme kaikki läpiviennit erinomaisella tavalla, ja nostamme aluskatetta niitä vasten siten, etteivät kattorakenteet kastuisi siinäkään tapauksessa, että katto alkaisi vuotaa esimerkiksi piipun juuresta. Kun aluskate on kunnossa, ei kattovuoto johda katon vesivahinkoon (eli katon alla olevien rakenteiden kastumiseen). Aluskate suojaa kattorakenteita, kunnes katto ehditään korjata ja paikata.

Katon kuntoa tulee silti seurata, sillä ajan hammas kuluttaa myös tiivisteitä ja aluskatetta. Tilaa katon säännölliset kuntotarkastukset meiltä, ja tartu antamaamme reiluun tarjoukseen esimerkiksi piipun juuren tiivistämisestä tai aluskatteen osittaisesta uusimisesta piipun kohdalta.

Samalla kun teemme kattokorjausta savupiipun luona, voimme toteuttaa myös piipun pellityksen peltisepäntyönä. Se, että pellitämme piipun mittojen mukaan, tarkoittaa sitä, että piipun ulkopuoli saa todella hyvän suojan kosteutta ja ulkolämpötilojen vaihtelemista (lue: pakkasrapautumista) vastaan. Koko piipun pellitys suojaa hyvin myös vesikatteen ja piipun liitoskohdan – jopa paremmin kuin pelkkä juuripellitys. Kattopeltiseppiimme kannattaa ottaa yhteyttä jo ulkonäkösyistä, sillä pellitetty piippu tulee näyttämään todella hyvältä.

Onhan sadehattu paikoillaan? Kaikki savuhormit kannattaa suojata piipunhatulla, sillä hormiin satava kosteus voi johtaa hormin rapautumiseen etenkin nykypäivänä, kun hormit eivät lämpene säännöllisesti. Rapautunut hormi on tulipaloriski, joten tilaa hormisaneeraus – ja piipunhatun asentaminen.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa? Asia paljastuu kattotarkastuksen aikana

On mahdollista, että katto vuotaa kattoikkunan, kattovalokuvun tai kattoluukun kohdalta Kuopiossa, ja siksi katto onkin hyvä tarkastaa säännöllisesti. Kevät- ja syystarkastusten ansiosta kattoläpivienti osataan tiivistää ja korjata ajoissa. Tarvittaessa uusimme kattoluukun, kattovalokuvun tai kattoikkunan. Riippuu tapauksesta, miten vuotavaan kattoläpivientiin tulee puuttua, ja tapaus selvitetään tuttuun tapaan paikan päällä.

Kattoikkuna tai kattovalokupu voidaan myös poistaa katolta, jos asiakas niin haluaa, mutta tämä ei ole välttämätöntä katon tiiviyden säilyttämiseksi. Ammattilaisemme osaavat korjata katon niin, ettei se enää vuoda, joten voit jatkossakin nauttia siitä kauniista luonnonvalosta, mitä kattoikkuna tai kattovalokupu tarjoilee.

Kattoluukusta ei kannata hankkiutua eroon eikä sitä kannata karsia pois katolle asennettavien läpivientien listalta, sillä se helpottaa siirtymistä välikatolta vesikatolle ja vesikatolta katon alle.

Läpiviennit asennetaan jo vesikatetta asentaessa, mutta myös jälkiasennus on täysin mahdollista. Ottamalla yhteyttä ammattilaisiimme voit täydentää tiilikaton, peltikaton tai huopakaton varustelutasoa missä vaiheessa tahansa.

Meiltä saat myös kattotarkastukset, joiden yhteydessä keskitytään niin kattoläpivienteihin kuin katon muihinkin yksityiskohtiin, sekä kattoläpivientien huollot, korjaukset ja uusimistyöt. Myös kattoikkunan eristeet tai kattovalokuvun höyrynsulut voidaan korjata toimestamme.

Katon läpivienti vuotaa – Kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken kohdalla ja töiden toteuttaminen

Paritalon, kerrostalon tai vaikkapa rivitalon katto voi vuotaa Kuopiossa niin antennin, ilmanvaihtoputken kuin vaikkapa viemärintuuletusputkenkin kohdalta. Mikä tahansa katon läpivienneistä voi alkaa vuotaa jossain kohtaa katon elinkaarta – elinkaarta, mikä voi olla vaikkapa vuosisadan mittainen.

Kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken tai vaikka viemärintuuletusputken kohdalla huomataan kattotarkastuksen yhteydessä. Jotta kattovuodot voitaisiin todeta ja korjata jo varhaisessa vaiheessa, kannattaa katto tarkastaa kaksi kertaa vuodessa. Kattotarkastuksien avulla voidaan monet kattovuodot saada jopa ehkäistyä, joten niistä kannattaa pitää kiinni.

Se, millaista korjausta vuotava läpivienti tarvitsee, ratkaistaan paikan päällä, sillä ensin katto on tarkastettava. Myös asiakkaan toiveet ja tarpeet vaikuttavat siihen, miten palahuopakatto, konesaumakatto, savitiilikatto tai vaikkapa aaltopeltikatto tulee korjata ja paikata.

Jos kattovuoto ei ole vielä kastellut katon alla olevia osia, riittänee vesikaton korjaus: tiivistämme läpiviennin niin, ettei katto enää vuoda.

Jos aluskate ei ole toiminut odotetusti, voi katon alla olla kosteutta: silloin korjaamme vesikatteen ja aluskatteen sekä kunnostamme katon alle syntyneet kosteusvauriot. Kosteusvaurioiden kunnostaminen voi tarkoittaa kattorakenteiden kuivattamista tai lahojen puuosien vaihtamista lahon leviämisen ehkäisemiseksi. Myös märät eristevillat pitää uusia, jotta ne eivät homehtuisi.

Joskus päädytään kattoremonttiin, mutta silloin kyse ei ole pelkästä kattoläpivientivuodosta, vaan siihen yhdistyvistä muista ongelmista, asiakkaan toiveista tai siitä, että katto on jo tiensä päässä ikänsä puolesta.

Asiakas voi toivoa kattoremonttia esimerkiksi siksi, että saisi kaltevamman tai loivemman katon. Myös halu korottaa kattoa (joko katon tuulettumisen tehostamiseksi tai esimerkiksi siksi, että kylmä ullakko voitaisiin eristää ja ottaa asuinkäyttöön) voi johtaa kattoremonttiin. Joskus kattopeltien tai kattotiilien vaihto on paras ratkaisu katon värin vaihtamiseksi. Asiakas voi haluta kattoremonttia myös siksi, että katemateriaalia voitaisiin vaihtaa. Esimerkiksi tiilikatto on voinut alkaa tuntua työläältä. Tiilikuvioinen peltikatto voi olla silloin oiva ratkaisu, sillä se muistuttaa tiilikatto, mutta on muiden peltikattojen tavoin hyvin helppohoitoinen.

Katto vuotaa jiirin, eli sisätaitteen kohdalta – Jiirivuoto vaiko sittenkin kondenssivesi?

Katon kuntotarkastuksen yhteydessä on hyvä käydä myös katon alla. Katon alta voi löytyä kosteusvaurioita, ja niihin kannattaa puuttua heti. Katon alta Kuopiossa löytyvät kosteusvauriot voivat kertoa vaikkapa siitä, että katto vuotaa jiirin eli sisätaitteen kohdalta. Sisätaite voi alkaa vuotaa, vaikka katto olisi asennettu ammattilaisten toimesta, sillä sitä kuluttavat vuosikymmenten mittaan erilaiset rasitukset aina lumimassojen painosta ulkolämpötilavaihteluihin.

Olipa kyse jiirivuodosta tai esimerkiksi siitä, että katto vuotaa harjatiilen kohdalta, anna meidän laittaa peltikatto, tiilikatto tai huopakatto kuntoon. Lopputulos on varmasti tiivis, kun asialla ovat meidän kokeneet kattokorjaajamme.

Katon alta voi löytyä merkkejä kosteudesta (jääpuikkoja, värimuutoksia, valumajälkiä tai esimerkiksi lahoja puuosia) myös silloin, kun vesikate on todistetusti tiivis. Silloin kyse voi olla kondenssivedestä. Kondensoitumista tapahtuu silloin, kun lämmin ilma kohtaa viileän ilmanalan ja sen kylmentämät rakenteet. Kondenssivettä on esimerkiksi kesällä jääkaapista otetun limsapullon pinnalla.

Kondenssivettä syntyy etenkin kevättalvisin, kun sisällä on lämmintä, mutta välikatolla kylmää. Välikatolle karkaa aina jonkin verran lämpöä ja vesihöyryä. Näin tapahtuu myös silloin, kun yläpohjan eristeet ja höyrynsulut ovat oikeanlaiset.

Jotta välikatolle karkaava lämpö ei muuttuisi kondenssivedeksi, mikä voi pilata kattorakenteet ja yläpohjan eristeet, tulee välikaton tuulettua hyvin. Jos tuuletus toimii huonosti, selvitämme, miten tilanteeseen tulisi puuttua. Ratkaisu voi löytyä vaikka uusista ilmanvaihtohormeista tai alipainetuulettimista.

Myös aluskate on tarpeen. Aluskate estää kosteusvaurioiden syntymisen silloin, kun katto vuotaa sisätaitteen, läpiviennin tai esimerkiksi kattoreiän kohdalta, mutta aluskate suojaa katon alapuoliset osat myös kondenssivedeltä. Jos aluskatetta ei olisi, voisi lämmin ja kostea ilma tiivistyä pisaroiksi ulkokaton alapinnalle, ja siitä eristeiden olisi helppoa tipahdella yläpohjan eristeisiin. Hyvä aluskate, mikä on täysin ehjä ja juuri oikealla tavalla asennettu, ohjaa ylimääräisen kosteuden pois katon alta ennen kosteusvaurioiden syntymistä.

Kun olemme tarkastaneet kattosi, tiedämme, mikä on vialla. Tiedämme myös sen, miten katto tulee korjata. Kattotarkastuksen jälkeen olemme valmiit myös laatimaan oivallisen tarjouksen tiilikaton, peltikaton tai huopakaton kunnostamisesta avaimet käteen -pakettina. Ota yhteyttä, niin saat kuulla, onko oikea ratkaisu sinun katollesi jiirin tiivistys, aluskatteen osittainen uusiminen, yläpohjan lisälämmöneristys vaiko esimerkiksi harjatiilituulettimen asennus – vaiko jokin yhdistelmä edellä mainituista toimenpiteistä. Oikea ratkaisu voi olla myös jokin ihan muu kattourakka – joissain tapauksissa jopa kattoremontti, eli katon purku ja vaihto. Emme tarjoa kattoremonttia, jos kattosi voitaisiin laittaa kuntoon jollain muulla konstilla, mutta asia selviää paikan päällä.