Katto vuotaa Kouvola – Kattovuoto kuriin kokonaisvaltaisella kattopaikkauksella

Kattotarkastus kertoo tarpeeksi ajoissa siitä, että taloyhtiön (kerrostalon tai rivitalon), omakotitalon, paritalon, autotallin, kesämökin tai jonkin muun kiinteistön katto vuotaa Kouvolassa. Mitä aikaisemmassa vaiheessa vuotavaa peltikattoa, tiilikattoa tai huopakattoa päästään korjaamaan, sen parempi, sillä nopean toiminnan ansiosta korjattavaa on mahdollisimman vähän. Jos kattovuoto huomataan pian alkamisensa jälkeen, voi olla, että pelkän vesikatteen korjaaminen riittää. Vesikatteen korjaaminen voi tarkoittaa vaikka rikkinäisen kattotiilen vaihtamista, huopakatteeseen syntyneen reiän paikkaamista tai irronneen kattopellin kiinnittämistä takaisin paikoilleen.

Vesikatteen alla oleva aluskate on olemassa juuri siksi, että jos katto alkaa vuotaa, ohjautuvat vuotovedet heti pois katon alta. Kattovuoto siis pysähtyy aluskatteelle, miltä vedet valuvat suoraa päätä kohti räystäitä. Jos aluskate puuttuu tai se on jostain syystä huonossa kunnossa, voi kattovuoto kastella katon alla olevat rakenteet, eli aiheuttaa katon vesivahingon. Meidän ammattilaisemme osaavat korjata myös kosteusvauriot, tarkoittipa se sitten kastuneiden rakenteiden kuivattamista tai vaikkapa lahojen puuosien purkamista ja uusimista. Saat meiltä kokonaisvaltaisen kattopaikkauksen, minkä jälkeen kattosi on erinomaisen tiivis ja niin hyväkuntoinen (tämä voidaan varmistaa kattohuoltojen, kuten huoltomaalauksen, avulla), ettei uusia kattovuotoja ole näköpiirissä.

Jotta kattovuodot voitaisiin havaita mahdollisimman varhaisessa vaiheessa Kouvolassa, Haminassa, Heinolassa, Kotkassa, Lapinjärvellä ja esimerkiksi Miehikkälässä, kannattaa katon kunto tarkastaa usein. Ensimmäisen kerran kattotiilien, huopavuotien ja kattopeltien ehjyys kannattaa tarkastaa heti talven jälkeen. Kevättarkastuksen aikana tulee kiinnittää huomiota myös läpivientien, saumojen ja sisätaitteiden kuntoon – onhan mahdollista, että katto vuotaa kattoikkunan, kattovalokuvun tai vaikka kattoluukun kohdalta.

Kattotarkastuksen aikana on mahdollisuuksien mukaan käytävä myös katon alla, sillä muuten ei saada tietää sitä, missä kunnossa aluskate on. Aluskatteen lisäksi on tarkastettava myös kattorakenteet ja yläpohjan eristeet, sekä yläpohjan tuuletuksen toimivuus. Toisen kerran kattotarkastusta tarvitaan juuri ennen talvea, sillä kaikki huonokuntoiset kohdat on saatava kuntoon ennen uutta talvea. Pienikin vaurio vesikatteessa voi johtaa kattovuotoon talvella. Jos vaikka jokin sauma repsottaa, voi lumen alla oleva sulamisvesi tihkua katon alle.

Me teemme ilmaisen katon yleiskatsauksen kaikkien kattotöidemme – myös rännien puhdistuksien – yhteydessä, ja sen jälkeen tarjoamme mahdollisesti tarvittavia kattotöitä. Kaikki kattotyömme tehdään avaimet käteen -paketteina (tämä koskee niin kattoremonttia kuin sitäkin kattokorjausta, mitä tarvitaan, kun katto vuotaa savupiipun kohdalta), ja ne voi maksaa yhteistyökumppanimme tarjoamalla rahoituksella. Kun omakotitalon tai kesämökin kattovuoto on korjattu, pääsee asiakas hakemaan kotitalousvähennystä. Myös kattohuollot ja monet muut kattotyöt voi vähentää henkilökohtaisessa verotuksessaan.

Kokeneelta kattofirmaltamme saat kaikki kattotyöt parhaalla ammattitaidolla ja osaamisella Kouvolassa. Katon korjaukset, kattohuollot ja kattoremontit toteutetaan laadukkaalla palvelulla sekä avaimet käteen pakettina. Paikkaamme vuotavat katot ja korjaamme aluskatteet. Saat meiltä kattohuollot aina sadevesikourujen puhdistuksesta, lumenpudotuksiin ja sammaleentuhokäsittelyihin. Asennamme, korjaamme ja uusimme kattoturvatuotteet sekä muut kattotuotteet, kuten kattoikkunat, kattovalokuvut ja kattoluukut. Huopa- ja palahuopakattotöihin meillä on erityisen paljon kokemusta, joten jos tarpeenasi on huopakaton korjaus tai huopakattoremontti, et parempaa tekijää Kouvolassa löydä.

Ota yhteyttä kaikissa kattotöissä kattopalveluumme Kouvolan alueella!

Huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa esimerkiksi korkean ikänsä takia

Sille, että huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa, löytyy lukuisia selityksiä. Joskus kattovuotoon ovat johtaneet monet eri syyt, mutta toisinaan kyse on selkeästi yhdestä ainoasta asiasta – kuten asennusvirheestä tai katon rikkoneesta myrskystä. On tärkeää selvittää, miksi tasakatto, mansardikatto tai esimerkiksi aumakatto alkoi vuotaa, sillä muuten sama syy saattaa johtaa uuteen kattovuotoon. Meidän ammattilaisemme muistavat aina selvittää, mistä kattovuoto johtui, ja tehdä kaikki tarvittavat toimenpiteet katon kunnon kohentamiseksi. Seuraavaksi kerromme muutamia esimerkkejä syistä, mitkä voivat saada omakotitalon, kerrostalon, rivitalon tai vaikkapa jonkin ulkorakennuksen katon vuotamaan Kouvolassa. Samalla esittelemme myös keinoja tiilikattovuotojen, peltikattovuotojen ja huopakattovuotojen ehkäisemiseksi.

Tiilikatto voi vuotaa yksinkertaisesti siksi, että se on vanha ja kulunut. Tiilikaton tekninen käyttöikä on noin 70 vuotta. Mitä lähempänä katon seitsemänkymmenvuotispäivä alkaa olla, sitä kuluneemmaksi katto muuttuu.

Vanhat kattotiilet muuttuvat huokoisiksi ja hauraiksi. Joka talvi huokosissa jäätyvä, sulava ja uudelleen jäätyvä vesi pahentaa tiilien rapautumista. Rikkinäiset tiilet voivat johtaa kattovuotoon, joten ne on uusittava. Tiilien hajoamista voidaan estää puhdistamalla katto puolen vuoden välein sekä poistamalla mahdolliset sammaleet katolta. Kun tiilikatto on elinkaarensa puolivälissä, kannattanee se pinnoittaa uudestaan. Pinnoite palauttaa katon upean ulkonäön. Samalla se tasoittaa tiilien pinnan, jotta tiilet eivät imisi vettä ja keräisi likaa sekä sammaleita.

Tiilikattovuoto voi johtua myös lumen painosta, mikä saattaa rikkoa tiiliä esimerkiksi sisätaitteiden kohdalta tai rasittaa läpivientejä liiaksi. Tiilikatto voi alkaa vuotaa myös myrskyn takia: vaikka tuuli ei pystykään irrottamaan raskasta tiilikattoa paikoiltaan, voivat katolle iskeytyvät oksat rikkoa tai jopa irrottaa tiiliä. Onkin hyvä tarkastaa tiilikaton kunto jokaisen rajumman myrskyn jälkeen, jotta myrskyn mahdollisesti aiheuttamat vauriot eivät pääsisi aiheuttamaan katon vesivahinkoa.

Myös huopakatto voi vuotaa siksi, että se on iäkäs ja ajan hampaan kuluttama. Kuluminen näkyy muun muassa vuotien kovettumisena ja halkeilemisena. Jotta huopakate säilyttäisi kuntonsa mahdollisimman pitkään, kannattaa se pitää puhtaana ja sammaleettomana. Meiltä saat niin huopakaton ilmapuhallukset kuin sammaleentuhokäsittelykin. Parikymppinen huopakate voidaan pinnoittaa uudestaan, jotta se kestäisi paremmin UV-säteilyä ja muita rasituksia. 40 vuotta on tavalliselle huopakatolle jo hyvä saavutus. Palahuopakatot uusitaan yleensä jo aiemmin.

Aina ei ole kyse siitä, että huopakaton tai palahuopakaton korkea ikä on saanut katon kulumaan. Huopakatto voi vuotaa myös myrskyn takia, voihan kova tuuli irrottaa kattoturvatuotteita ja repiä huopavuotia (etenkin, jos saumat repsottavat – siksi irvistävät saumat kannattaa tiivistää heti, kun ne huomataan).

Jos katolla on seisovaa vettä, voivat katon saumat pettää, joten kattokaivot tulee pitää puhtaina ja hyvin vetävinä. Tässä auttaa puolivuosittain (tarvittaessa useamminkin) tehty roskien poisto sekä jään sulattaminen kuumalla vesihöyryllä. Jäätä voi syntyä myös kaltevan katon reunoille. Tiilikaton, huopakaton tai peltikaton reunalla oleva jää tulee höyrysulattaa mahdollisimman pian.

Peltikatto on vanha ja vuotoaltis, kun sen ikä lähenee viittäkymmentä vuotta. Konesaumakatto on poikkeus, sillä se voi kestää jopa sadan vuoden ajan. Ikääntyminen näkyy ainakin ruostevaurioina, joita voidaan ehkäistä ennalta poistamalla roskat joka kevät ja syksy. Samalla huomataan, onko katon maalipinnassa naarmuja, mitkä pitäisi paikkamaalata. Jos maalipinta on joka kohdasta kulunut, kannattaa maalata koko katto, sillä siten katto pysyy nättinä, ruosteettomana ja hyväkuntoisena.

Peltikaton ongelmat voivat liittyä myös siihen, että kateruuvien tiivisteet ovat haurastuneet tai siihen, että peltikattonaulat ovat nousseet ylös paikoiltaan. Molemmissa tapauksissa katto voi vuotaa, ja ratkaisuksi suosittelemme ruuvien tai naulojen korvaamista uusilla kateruuveilla.

Jos kaikki kiinnikkeet eivät ole kunnolla paikoillaan, kasvaa myrskyvaurioiden riski. Tarvittaessa voimme asentaa paritalon, huvilan tai vaikka piharakennuksen peltikatolle lisäkiinnikkeitä, jotta tuuli ei saisi irroteltua kattopeltejä.

Katolle voidaan tarvita myös lumiesteitä, sillä niiden avulla lumimassat pysyvät paremmin paikoillaan myös kevättalvella, kun lumimassat tahtovat lähteä liikkeelle. Mikäli lumimassat pääsevät putoamaan vapaasti katolta, voivat ne irrottaa esimerkiksi kattoturvatuotteita mukaansa, ja totta kai ne vaikuttavat myös siihen, kuinka turvallista tai turvatonta rakennuksen vieressä liikkuminen on. Kaikki kaltevat peltikatot, tiilikatot, huopakatot ja palahuopakatot tuleekin varustella lumiesteillä. Ota yhteyttä niin lumiesteiden asentamisen, korjaamisen kuin huoltamisenkin tiimoilta.

Seuraavaksi käytämme palstatilaa kertoaksemme lisää läpivientivuodoista. Mikä tahansa katto voi vuotaa jonkin läpiviennin kohdalta, mutta tällaisetkin kattovuodot voidaan meidän toimestamme korjata tai peräti kokonaan ehkäistä.

Katto vuotaa piipun juuresta – Kattovuoto savupiipun kohdalla ei aina kastele eristevilloja

Yksi mahdollinen alkupiste peltikattovuodolle, tiilikattovuodolle tai huopakattovuodolle sekä katon vesivahingolle on piipun juuri. Katto voi vuotaa piipun juuresta esimerkiksi talvella, kun katolla on runsaasti lunta ja sulamisvettä. Kattovuoto savupiipun kohdalta voi alkaa myös muina vuodenaikoina.

Se, että katto vuotaa piipun juuresta Kouvolassa, ei aina johda katon vesivahinkoon, sillä ulkokaton alta tulisi löytyä hyväkuntoinen aluskate. Aluskate ottaa vastaan ulkokaton läpi mahdollisesti vuotavat vedet. Seuraavaksi se ohjaa vedet kohti räystäitä, joten kattorakenteet tai yläpohjan eristeinä toimivat villat eivät pääse lainkaan kastumaan.

Koska kattovuoto savupiipun kohdalla on niinkin tavallinen ilmiö, muistamme tarkastaa huolellisesti piipun juuren aina, kun teemme omakotitalon, rivitalon, paritalon tai vaikkapa kesämökin kuntotarkastusta. Tarvittaessa annamme tarjouksen katon korjaamisesta piipun kohdalta tai vaikkapa aluskatteen tiivistämisestä.

Tiilikattojen ja peltikattojen aluskatteet ovat todella vahvoja ja kestäviä, mutta nekin voivat tarvita jonkin sortin paikkausta. Aluskatteen toimivuus voidaan palauttaa vaikkapa tekemällä aluskatteen osittainen uusiminen savupiipun kohdalta. Samalla voimme pellittää piipun mittojen mukaan. Peltisepäntyönä tehtävä piipunpellitys suojaa piipun rapautumiselta, mutta se auttaa myös pitämään piipun ja vesikatteen liitoskohdan tiiviinä. Totta kai taidokkaasti tehdyllä pellityksellä on iso vaikutus myös siihen, miltä katto (ja koko rakennus) näyttää.

Jos piipun kohdalta alkanut kattovuoto on ehtinyt aiheuttaa katon vesivahingon, on meillä tarvittava tietotaito myös kaikkien kosteusvaurioiden kunnostamiseen. Jos puurakenteet ovat aiheuttaneet lahoa kato alle, on lahot puuosat uusittava. Eristeissä saattaa olla hometta. Homeiset eristeet on vaihdettava kiireesti uusiin. Myös märät eristeet pitää uusia, vaikka niissä ei vielä olisi hometta, sillä homekasvustoja voi alkaa kasvaa hyvin nopeasti kastumaan päässeisiin eristeisiin.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa? Kattoläpivientejä ei silti tarvitse poistaa

Emme voi kieltää sitä, etteivätkö kattoläpiviennit voisi alkaa vuotaa Kouvolassa. Katto voi vuotaa vaikka kattoikkunan tai kattovalokuvun kohdalta. Myös kattoluukku voi vuotaa Kouvolassa. Kattoläpivientivuoto voi johtua vaikkapa kuluneista tiivisteistä, mutta mitä nopeammin se huomataan (ja korjataan), sitä helpommalla siitä voi selvitä.

Kattoikkunan, kattovalokuvun tai vaikkapa kattoluukun kohdalta alkavia kattovuotoja voi ehkäistä jo ennalta, ja tämä onnistuu avullamme. Aloita siitä, että jätät uusien läpivientien asentamisen tiilikatolle, peltikatolle tai huopakatolle meidän ammattilaisillemme. Kattoikkuna tai esimerkiksi kattoluukku voidaan asentaa katon asentamisen tai uusimisen yhteydessä, mutta kattoläpivientejä voidaan asentaa myös jälkikäteen. Ammattilaisemme saavat läpiviennit todella vedenpitäviksi, joten läpivientien määrää ei tarvitse karsia. Osaamme asentaa, tiivistää ja eristää kaikki erilaiset läpiviennit, emmekä unohda nostaa aluskatetta niitä vasten. Kun aluskate on asennettu oikein, ohjautuvat mahdolliset vuotovedet pois katon alta, joten esimerkiksi talvella alkava kattovuoto kattovalokuvun kohdalta ei johda katon vesivahinkoon.

Myös oikein asennettu läpivienti voi alkaa vuotaa, sillä talven lumet, vesi sekä nopeat ulkolämpötilavaihtelut kuluttavat läpivientiä ja sen tiivisteitä. Kattoläpiviennit kannattaakin tarkastaa usein – mieluiten kahdesti vuodessa. Ammattilaisemme huomaavat heti, jos kaikki ei ole kuten pitää. Silloin saat tarjouksen katon kunnostamisesta esimerkiksi kattoluukun kohdalta. Tarvittaessa voimme poistaa kattoluukun tai esimerkiksi kattoikkunan, mutta tämä ei ole mitenkään välttämätöntä, sillä ammattilaisemme saavat katon luotettavan tiiviiksi kattoläpiviennin kohdalta. Riippuu tilanteesta, onko oikea ratkaisu kattoluukun uusiminen vaiko kattoluukun ja vesikatteen liitoskohdan tiivistäminen. Kattoluukusta on paljon hyötyä, samoin kattoikkunasta tai kattovalokuvusta, joten ota ensimmäiseksi yhteyttä meihin – näin saat kattosi tiiviiksi ilman, että sinun pitää luopua kattoluukusta, kattovalokuvusta tai -ikkunasta.

Katon läpivienti vuotaa – Kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken kohdalla ja mitä sen korjaamiseen voidaan yhdistää

Meidän ammattilaisemme tekevät tasokkaasti kaikki kattotyöt Kouvolassa. Meiltä voit tilata niin pienet kattopaikkaukset (kuten yhden rikkinäisen tiilen uusimisen) kuin isommat kattokorjaukset (kuten painuneen katon oikaisun tai kaatuneen puun alle jääneen katon kunnostamisen). Jos on kyse antennin, ilmanvaihtoputken tai vaikkapa viemärintuuletusputken kohdalta vuotavasta katosta, on edessä todennäköisesti (meille) hyvin helppo ja pienimuotoinen kattopaikkaus. Ammattilaisemme kunnostavat omakotitalon, kerrostalon tai vaikka kesämökin katon antennin, viemärintuuletusputken tai jonkin muun läpiviennin kohdalta nopeasti ja luotettavasti. Paikan päällä selviää, miten vuotava läpivienti tulee korjata, ja miten urakka hoituisi mahdollisimman kustannustehokkaasti. Alkutarkastuksen jälkeen kerromme sinullekin, miten peltikatto, tiilikatto tai huopakatto tulee korjata, ja mitä täyden palvelun pakettina tehtävä työ sinulle maksaa.

Kattovuodon korjaamiseen voidaan yhdistää muita kattotöitä, sillä kattotöiden yhdisteleminen tuo tullessaan lisää kustannussäästöjä. Kattovuoto on sen veran tärkeä korjattava, että sen korjaamista ei kannata jättää odottelemaan muiden kattotöiden ajankohtaistumista. Kattovuoto kannattaa korjata heti, vaikka kattokokonaisuus ei tarvitsisi mitään muuta toimenpidettä.

Kattovuodon korjaamisen yhteydessä voimme tehdä vaikka mitä kiireellisiä ja ei-kiireellisiä toimenpiteitä, kuten kattopesun ja kattomaalauksen, rikkinäisten tiilien vaihtamisen, lumiesteiden asentamisen, otsalautojen uusimisen tai vaikka rännien puhdistamisen. Myös katon IV-töitä voidaan yhdistää katon paikkaamiseen antennin kohdalta. Ota yhteyttä, niin selvitämme ja täytämme kattosi kaikki tarpeet.

Katto vuotaa jiirin, eli sisätaitteen kohdalta – Jiirivuodon ohella kyse voi olla myös kondenssivedestä

Huopakatto, peltikatto tai tiilikatto voi vuotaa Kouvolassa myös jiirin kohdalta. Jiiri tarkoittaa samaa kuin katon sisätaite. Sen kunto heikentyy vuosien saatossa. Jiiriä kuluttavat muun muassa ulkolämpötilavaihtelut ja lumimassojen paino – siis samat asiat, mitkä kuluttavat myös katon läpivientejä.

Sisätaitteen kunto on hyvä tarkastaa kaksi kertaa vuodessa, ja kaikkiin muutoksiin, poikkeamiin tai vaurioihin kannattaa puuttua saman tien. Ammattilaisemme hoitavat puolestasi katon kuntotarkastukset ja kaikki sisätaitetta koskevat toimenpiteet aina jiirin korjauksesta lumen pudottamiseen jiirin päältä.

Tarvittaessa kunnostamme myös aluskatteen sisätaitteen kohdalta, sillä aluskatteen on oltava täysin ehjä ja moitteettomalla tavalla asennettu. Aluskate voi vielä estää katon vesivahingon, vaikka katto alkaisi vuotaa jiirin kohdalta – tai vaikka harjatiilen, ruosteen syömän reiän tai irronneen kattopellin takia.

Osaamme kunnostaa kattosi, vaikka aluskate olisi rikki tai sitä ei olisi koskaan asennettukaan. Tällaisessa tilanteessa on mahdollista, että kattovuoto on johtanut kosteusvaurioiden syntymiseen, mutta me osaamme korjata kaikenlaiset kosteusvauriot tilanteen edellyttämällä tavalla.

Joskus katon alta löytyy kosteusvaurioita, vaikka ulkokate olisi täysin tiivis. Silloin kyse saattaa olla kondenssivedestä. Kondenssivettä syntyy asunnosta karkaavasta lämpimästä ja kosteasta ilmasta. Eniten sitä syntyy (kevät)talvella, kun sisä- ja ulkolämpötilojen välissä voi olla kymmeniä asteita.

Kondenssivettä ja sen aiheuttamia kosteusvaurioita voidaan ehkäistä monin eri tavoin, mutta vasta paikan päällä selviää, mikä on paras tapa edetä sinun kattosi kanssa. Jos kyse on nimenomaan kondensoitumisesta eikä esimerkiksi kattovuodosta sisätaitteen tai harjapellin kohdalta, voi olla tarpeen tehostaa välikaton tuulettumista. Tämä voi hoitua vaikka asentamalla uusia ilmanvaihtokanavia, mutta joissain tapauksissa harkitaan katon korottamista – ainakin, jos kattoremontti alkaa kolkutella ovella.

Jotta välikatolle ei päätyisi niin paljon kosteaa ja lämmintä ilmaa, voimme korjata höyrynsulut ja lisätä eristevillojen määrää. Katon lisälämmöneristys auttaa myös pienentämään rakennuksen lämmityskuluja sekä ehkäisemään kattojään syntymistä talvella. Kattojää on turvallisuusriski, mutta se voi myös johtaa kattovuotoon, koska sen taakse voi patoutua suuria määriä sulamisvettä. Kondensoitumista ehkäistään myös aluskatteen avulla, joten ehjä aluskate on mitä arvokkain kumppani katon omistajalle.