Katto vuotaa Kotka – Kattovuoto ja kuinka sille laitetaan stoppi

Jos kesämökin, taloyhtiön (kerrostalon tai rivitalon), paritalon, omakotitalon, autotallin tai jonkin muun kiinteistön katto vuotaa Kotkassa, voivat monet eri rakenteet kastua ja vaurioitua, mikä ei tietenkään ole suotavaa. Jotta peltikattovuoto, tiilikattovuoto tai esimerkiksi huopakattovuoto ei aiheuttaisi kosteusvaurioita, on kattovuodolle laitettava stoppi jo varhaisessa vaiheessa. Vielä parempi on, jos katon kunto voidaan pitää niin hyvänä, ettei katto ala vuotaa mistään kohtaa.

Meidän ammattilaisemme palvelevat sinua niin kattovuotojen ehkäisemisessä ja havaitsemisessa kuin kattovuotojen korjaamisessakin. Me autamme silloinkin, jos kattovuoto on jo ehtinyt aiheuttaa esimerkiksi lahovaurioita katon alle. Soita tai laita viestiä, niin saat parhaat ammattilaiset paikan päälle Kotkassa, Haminassa, Pyhtäällä, Heinolassa, Loviisassa tai vaikka Luumäellä. Tulemme selvittämään, mistä katto vuotaa, ja mikä sen on aiheuttanut. Sitten toteutamme kaikki tarvittavat toimenpiteet kattovuodon pysäyttämiseksi ja kaikkien vaurioiden korjaamiseksi. Jos katon uusiminen ei ole välttämätöntä, laadimme tarjouksen katon osittaisesta korjaamisesta, kuten kattoreikien paikkaamisesta. Katon korjaaminen on käytännössä aina edullisempaa kuin katon vaihtaminen, joten suosittelemme kattopaikkausta aina, kun se on mahdollista.

Katto voi vuotaa vaikka savupiipun kohdalta, sillä ulkokaton ja piipun liitoskohtaa rasittaa muun muassa lumi. Mitä vanhempi katto, sitä helpommin se voi vuotaa piipun juuresta. Myös muut läpiviennit voivat vuotaa: talon katto kannattaa tarkastaa usein siltä varalta, että katto vuotaa kattovalokuvun, kattoikkunan tai esimerkiksi kattoluukun kohdalta.

Tiilikatolla voi olla rikkinäisiä tiiliä, kun taas peltikatolta saattaa löytyä ruostevaurioita. Huopakatolla voi olla halkeamia tai reikiä. Kaikki pienet pulmat havaitaan säännöllisten kattotarkastusten avulla – niitä siis tarvitaan riippumatta katon läpivientien määrästä. Katto on joka tapauksessa puhdistettava joka kevät ja syksy, ja jos tilaat nämä kattotyöt meiltä, saat kaupan päälle yleistarkastuksen, minkä aikana huomaisimme kattosi mahdolliset paikkaustarpeet. Tarkat ammattilaisemme huomaisivat myös huoltotarpeet. Kattohuoltojen avulla katon yleiskunto pidetään hyvänä. Tiilikaton tiilien hajoamista voi estää vaikkapa sammaleenpoistokäsittelyillä. Jotta peltikatto ei ruostuisi ja alkaisi vuotaa, tulee se silloin tällöin maalata, ja niin edelleen.

Kaikki kattohuoltomme, kattokorjauksemme ja muut kattotyömme voi maksaa rahoituksella, minkä tarjoamisesta vastaa yhteistyökumppanimme. Kun urakka on valmis (siihen ei mene kauaa, kun asialla ovat kokeneet ja motivoituneet ammattilaisemme), voi yksityisasiakas hakea kotitalousvähennystä. Tuosta verovähennyksestä löytyy yksityiskohtaista ja ajantasaista tietoa Verohallinnon sivuilta.

Kokeneelta kattofirmaltamme saat kaikki kattotyöt parhaalla ammattitaidolla ja osaamisella Kotkassa. Katon korjaukset, kattohuollot ja kattoremontit toteutetaan laadukkaalla palvelulla sekä avaimet käteen pakettina. Paikkaamme vuotavat katot ja korjaamme aluskatteet. Saat meiltä kattohuollot aina sadevesikourujen puhdistuksesta, lumenpudotuksiin ja sammaleentuhokäsittelyihin. Asennamme, korjaamme ja uusimme kattoturvatuotteet sekä muut kattotuotteet, kuten kattoikkunat, kattovalokuvut ja kattoluukut. Huopa- ja palahuopakattotöihin meillä on erityisen paljon kokemusta, joten jos tarpeenasi on huopakaton korjaus tai huopakattoremontti, et parempaa tekijää Kotkassa löydä.

Ota yhteyttä kaikissa kattotöissä kattopalveluumme Kotkan alueella!

Huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa? Tältä voidaan myös välttyä

Meidän harjaantuneiden ammattilaistemme avulla voidaan välttyä siltä, että tiilikatto, huopakatto tai peltikatto vuotaa Kotkassa. Me asennamme katot niin huolellisesti, että ne ovat lähtökohtaisesti erittäin tiiviitä. Jos teetät katon kunnon tarkastukset meillä, saat tiedon mahdollisista paikkaus-, tiivistys- ja huoltotarpeista hyvissä ajoin, joten monet kattovuodot on mahdollista välttää asianmukaisten toimenpiteiden avulla. Emme kuitenkaan voi luvata sataprosenttisella varmuudella, ettei kattosi vuotaisi koskaan, sillä olosuhteet ovat toisinaan ankarat. Talven lumet voivat rasittaa kattoa painollaan, ja tästä voi seurata kattovuoto. Vaurioita ja kattovuotoja voi esiintyä myös siinä vaiheessa, kun lumet putoavat katolta, sillä lumet voivat repiä mukaansa kattovarusteita. Myös myrsky voi rikkoa piharakennuksen, kesämökin tai esimerkiksi paritalon kattoa, vaikka talon ympäriltä olisikin poistettu kaikki lahot puut, jottei niistä yksikään kaatuisi katon päälle kovalla tuulella. Tätä tavallisempia myrskyvaurioita ovat esimerkiksi irronneet kattopellit tai ilmanvaihtoputket, ja jos jotain irtoaa katosta väkisin, voi katto vaurioitua niin, että sen alla olevat rakenteet joutuvat tekemisiin kosteuden kanssa.

Seuraavaksi kerromme hieman siitä, miten voidaan parhaiten estää tiilikaton, peltikaton tai huopakaton vuotaminen Kotkassa. Lähdetään liikkeelle vaikka bitumikatoista.

Huopakatto pysyy elastisena, tiiviinä ja siistinä, kun se puhdistetaan kahdesti vuodessa (ilmapuhaltimilla, mitkä eivät vaurioita suojapinnoitetta), ja kun mahdolliset sammaleet poistetaan ajoissa. Sammaleet voivat esimerkiksi raottaa vuotien saumoja, jolloin sekä tuuli että kosteus voivat päästä saumoista läpi. Huopakatto on mahdollista pinnoittaa uudestaan, ja siten se saadaan kestämään rasituksia yhteensä jopa 40 vuoden ajan.

Tiivissaumakatto voi olla myös tasakatto, ja tasakaton vedet ohjataan pois kattokaivojen avulla. Jos kattokaivot ovat täynnä roskia, jää vesi katolle, ja silloin uusikin bitumikatto voi alkaa vuotaa. Kattokaivot tuleekin puhdistaa usein, ja jos ne sattuisivat jäätymään talvella (tästäkin voi syyttää vetoa heikentäviä roskia), tilaa meiltä jään höyrysulatus. Kuuma vesihöyry sulattaa turvallisesti myös vesikourut, alastuloputket ja kaltevan huopa-, tiili- tai peltikaton reunalle syntyneet jäävallit. Jäävallit tulee sulattaa jo turvallisuussyistä, mutta myös sulamisveden patoutumisen ja kattovuotojen ehkäisemiseksi.

Talvella voi tarvita myös lumen poistoa katolta. Huopakatot ja peltikatot ovat kevyitä tiilikattoon verrattuna. Painava tiilikatto voikin tarvita apua kestääkseen ehjänä kevääseen asti. Tilaa kattolumityöt meiltä etenkin silloin, jos lumi on jakaantunut epätasaisesti, sillä vaikkapa sisätaitteen päälle kertynyt lumi voi johtaa tiilien hajoamiseen ja tiilikattovuotoon.

Tarkasta tai tarkastuta tiilikatto joka tapauksessa keväällä – sekä syksyllä ynnä kaikkien isompien myrskyjen jälkeen. Näin mahdollisesti rikki menneet tiilet saadaan uusittua, ennen kuin katto vuotaa. Hajonnut tiili tulee nimenomaan uusia, sillä niitä ei kannata alkaa korjata liimaamalla.

Jotta huvilan tai vaikkapa paritalon kattotiilet pysyisivät mahdollisimman ehjinä, pitää kattoa huoltaa säännöllisesti, ja tässäkin me olemme apunasi. Tilaa meiltä tiilikaton puolivuosittaiset harjaukset sekä satunnaisesti tarvitut sammaleenpoistot. Jos kattosi on noin kolmekymppinen, voimme pinnoittaa sen, jotta tiilien pinnasta tulisi taas tasainen. Tasainen pinta hylkii kosteutta, likaa ja kosteutta kerääviä kasvustoja.

Mitä tapahtuu, jos tiilet imevät kosteutta huokosiinsa? No, se altistaa kattotiilet rapautumiselle, sillä tiilien sisällä oleva vesi jäätyy talvella. Uusi pinnoite on tarpeen myös siksi, että katon ulkonäkö palautuisi ennalleen.

Peltikattokin alkaa näyttää uudenveroiselta, kun maalaamme sen. Hyväkuntoinen maalipinta on tarpeellinen myös ruostevaurioiden syntymisen ehkäisemisessä. Peltikaton tarkastuksen jälkeen kerromme asiakkaalle, onko katolla naarmuja (mitkä pitää maalata piiloon), tai onko aika uusia koko katon maalipinta. Ruostetta torjutaan myös puhdistamalla peltikatto lehdistä, neulasista ja muista roskista säännöllisin väliajoin.

Ruosteen ohella myös huonokuntoiset kiinnikkeet voivat saada peltikaton vuotamaan. Katosta irronneet naulat (mitkä altistavat katon myös myrskyvaurioille, sillä huonosti kiinni olevat kattopellit voivat irrota tuulen mukaan) ja ruuvit, joiden tiivisteet ovat kuluneet loppuun, on korvattava uusilla kateruuveilla. Ruuvi, missä on upouusi tiiviste, pysyy hyvin paikoillaan pitäen vedet poissa katon alta. Myrskyvaurioita voidaan ehkäistä myös kattopeltien lisäkiinnityksillä – teemme tarvittaessa tarjouksen tällaisien asentamisesta.

Jos katto on kalteva, tulee se varustella lumiesteillä, joita tarvitaan viranomaisten mukaan ainakin kulkuaukkojen ja oleskelualueiden yläpuolelle. Me suosittelemme, että lumiesteet asennettaisiin koko lappeen mitalle, sillä näin lumen aiheuttama rasitus jakaantuu tasaisemmin. Lumiesteet pitävät lumimassat paikoillaan siihen asti, että kevätaurinko sulattaa ne vedeksi. Näin ollen talon vieressä on turvallisempaa liikkua, eikä peltikatto (tai tiili- tai huopakatto) ole välittömässä vaarassa vaurioitua lumen äkillisen putoamisen takia. Kuten edellä todettiin, voi vapaasti alas putoava lumimassa repiä mukaansa esimerkiksi kattovarusteita – kuten kattotikkaita ja viemärintuuletusputkia.

Seuraavaksi kerromme, miten läpivientivuotoja voitaisiin ehkäistä, sillä mikä tahansa katto voi vuotaa savupiipun tai vaikka antennin juuresta.

Katto vuotaa piipun juuresta – Kattovuoto savupiipun kohdalla ei pääse yllättämään, jos seuraat vinkkejämme

Seuraavaksi annamme muutaman vinkin, joiden ansiosta kattovuoto savupiipun kohdalla ei pääse yllättämään sinua Kotkassa. On melko tavallista, että katto vuotaa piipun juuresta, joten kattoa ei kannata jättää tarkastamatta. Toki peltikatto, tiilikatto tai bitumikatto tulee tarkastaa usein, vaikka talossa ei olisi savupiippua, sillä katto voi vuotaa esimerkiksi jonkin sauman kohdalta. Jos savupiippu kuitenkin löytyy, on kattotarkastajan muistettava tsekata piipun juuri. Ovatko tiivisteet ja suojapellitykset reilassa? Entä onko piipunhattu paikoillaan? Jos katon alle pääsee, tulee piipun läpivienti tarkastaa myös alakautta, sillä aluskatteessa saattaa olla jotain korjattavaa.

Kattotarkastuksen jälkeen kerromme sinulle mahdollisista korjaustarpeista sekä siitä, miten edullisesti voisimme tarvittavat työt toteuttaa. Tiivistämämme piipun juuri pitää vettä vielä pitkään. Huolehdimme myös siitä, että aluskate on valmiina toimimaan, jos vaikkapa poikkeuksellisen runsasluminen talvi saa katon vuotamaan savupiipun kohdalta. Aluskate, minkä kunnossa tai asennustavassa ei ole moittimista, ohjaa kaiken kosteuden pois katon alta ennen kattorakenteiden kastumista. Aluskatetta tarvitaan myös saumavuotojen sekä esimerkiksi kondensoitumisen varalta, joten sitä voidaan pitää yhtenä kattokokonaisuuden tärkeimmistä osasista.

Jos piipunjuurivuoto on ehtinyt kastella omakotitalon, kesämökin tai vaikka rivitalon katon alla olevat rakenteet, liitämme kattokorjaukseen kosteusvaurioiden kunnostustoimenpiteet. Puurakenteita voidaan joutua uusimaan osittain – etenkin, jos puuosissa tavataan jo lahoa. Lahosta ei pääse eroon muuten kuin purkamalla vaurioituneet puuosat. Eristeetkin tulee uusia, jos ne ovat päässeet kostumaan, sillä seuraavana vuorossa voisi olla yläpohjan homevaurio. Kukaan ei toivo rakennukseensa homekasvustoja, joten eristevillat tulee purkaa ja uusia kiireen vilkkaa. Kattovuodon korjaaminen ja märkien villojen vaihtaminen on mahdollista myös talvella. Ensin poistamme katolta lunta, ja sitten alamme kunnostaa kattoa. Eristeet vaihdetaan osissa, jotta sisälämpötila ei laskisi liikaa. Vesikate ei ole lämmöneriste, joten sen tilapäinen ja osittainen puuttuminen ei vaikuta siihen, kuinka lämmintä sisätiloissa on.

Meihin voit luottaa myös piipunpellityksen ja piipunhatun asentamisen tai korjaamisen tiimoilta. Piipunhatun ansiosta hormi vetää hyvin, eikä siinä kaikki. Piipunhattu vähentää hormin rapautumista, ja mitä vähemmän hormi rapautuu, sitä turvallisempaa sen käyttäminen on. Rapautunut hormi voi nimittäin kerätä nokea, mikä kasvattaa nokipalojen todennäköisyyttä. Piipun pellityksellä saavutetaan monia hyötyjä, joista yksi on se, että koko piipun pellitys suojaa vesikaton ja piipun yhtymäkohtaa paremmin kuin pelkkä juuripellitys.

Parhaat vinkit piipunjuurivuotojen ehkäisemiseen ovat siis piipunpellitys ja säännölliset kuntotarkastukset, ja aluskatteen avulla mahdollinen piipunjuurivuoto ei pääse aiheuttamaan katon vesivahinkoa.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa melko epätodennäköisesti

Suunnitteletko uuden katon asentamista tai vanhan katon uusimista? Tiesithän, ettei sinun tarvitse rajoittaa katon läpivientien määrää Kotkassa. Kun teetät kattoläpivientien asentamisen meidän ammattilaisillamme, on melko epätodennäköistä, että katto vuotaa kattoikkunan, kattoluukun tai kattovalokuvun kohdalta. Teemme aina ensiluokkaista työtä, joten lopputulos on joka kerta yhtä luotettava ja kestävä. Kattoläpivientejä voidaan asentaa myös vanhalle peltikatolle, tiilikatolle tai huopakatolle, joten sinun ei tarvitse odottaa seuraavaa kattoremonttia saadaksesi haaveilemasi kattoikkunan tai kattotarkastusta helpottavan kattoluukun.

On kuitenkin otettava huomioon talven lumet sekä esimerkiksi nopeatempoiset ulkolämpötilavaihtelut. Ne rasittavat kattoa ja sen yksityiskohtia. Niin omakotitalon, kerrostalon kuin esimerkiksi kesämökinkin katon kuntoa on seurattava, jotta kuluneisiin tiivisteisiin, vääntyneisiin suojapellityksiin tai muihin pulmiin voitaisiin puuttua ajoissa. Ammattilaisemme tarkastavat kattosi mielellään. Katon kuntotarkastuksen jälkeen saat tarjouksen esimerkiksi kattovalokuvun ja vesikaton liitoskohdan kunnostamisesta. Sen avulla voidaan estää kattovuoto, mikä jo häämötti nurkan takana.

Tarvittaessa tarjoamme omakotitalon kattoikkunan eristeiden uusimista tai vaikkapa aluskatteen korjaamista kattoluukun kohdalta. Jos kävisi niin, ettei kattoläpiviennin kuntoon ole ehditty puuttua ajoissa, vaan katto on alkanut vuotaa talven mittaan esimerkiksi kattoikkunan kohdalta, voivat kattorakenteet pysyä kaikesta huolimatta kuivina. Tästä on kiittäminen aluskatetta, mikä voi ohjata katon alle päässeen kosteuden ulos ennen puuosien tai yläpohjan eristevillojen kastumista. Aluskatteen on kuitenkin oltava täysin ehjä, jotta se voisi toimia siltä odotetulla tavalla – jos näin ei ole, me korjaamme tilanteen.

Ehkä kattovalokupu on aika uusia Kotkassa? Senkin lupaamme tehdä mitä parhaimmalla hinta-laatusuhteella. Tarvittaessa voimme myös poistaa kattovalokuvun tai vaikka kattoikkunan katoltasi, mutta ensisijaisesti suosittelemme korjaus- tai uusimistoimenpiteitä, onhan varsin mukavaa saada maksimimäärä luonnonvaloa sisätiloihin.

Katon läpivienti vuotaa – Kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken kohdalla vaiko kondenssi-ilmiö?

Kesämökin, kerrostalon, paritalon tai esimerkiksi omakotitalon kuntotarkastuksen yhteydessä on hyvä käydä katon alla, sillä muuten ei saada selvyyttä aluskatteen, eristeiden ja kattorakenteiden kunnosta. Jos katon läpivienti vuotaa Kotkassa, on mahdollista, että kosteus on aiheuttanut katon alle esimerkiksi lahovaurioita. Mitä nopeammin vauriot kunnostetaan, sen parempi. Katon alta löytyvät merkit kosteudesta (kuten jääpuikot tai tummentumat kattorakenteissa) voivat kertoa esimerkiksi antennin, ilmanvaihtoputken tai viemärintuuletusputken kohdalta alkaneesta kattovuodosta. Jos mikään kohta ei vuoda, on syytä epäillä kondenssi-ilmiötä. Toki kondensoitumista voi tapahtua samaan aikaan, kun talon katto vuotaa antennin, viemärintuuletusputken, ilmanvaihtoputken tai esimerkiksi jonkin muun läpiviennin kohdalta, joten tätä mahdollisuutta ei kannata sulkea pois tutustumatta asiaan tarkemmin.

Kondensoitumista tapahtuu silloin, jos asuintiloista päätyy katon alle paljon lämpöä ja vesihöyryä, eikä se tuuletu nopeasti ulos. Lämmin ilma voi tiivistyä vesipisaroiksi viileille pinnoille – kuten vesikaton alapinnalle, jos aluskatetta ei ole. Kondenssivesi voi kastella paikat samaan tapaan kuin kattovuoto.

Käytyämme paikan päällä tiedämme, onko kyse kattovuodosta, kondensoitumisesta vaiko niiden yhdistelmästä. Tiedämme myös sen, miten kattosi on kunnostettava, ja mitä avaimet käteen -pakettina tehtävä urakka maksaa. Meiltä sujuu taidokkaasti niin katon lisälämmöneristys kuin vaikkapa katon korotuskin, joten ongelmat ovat tuossa tuokiossa menneen talven lumia.

Katto vuotaa jiirin, eli sisätaitteen kohdalta – Millaiseen kattourakkaan tämä johtaa?

Kaikki kattourakkamme alkavat paikan päällä tehtävästä alkutarkastuksesta. Keskustelemme myös asiakkaan kanssa selvittääksemme, mitä tämä toivoo ja odottaa. Ennen alkukatselmusta ja -haastattelua emme voi tietää, millaiseen kattourakkaan esimerkiksi jiirin eli katon sisätaitteen kohdalta alkanut kattovuoto johtaa.

Jos katon alta ei tavata kosteutta, voi riittää jiirin tiivistys, kuten rikkinäisten tiilien vaihto. Jos kattovuoto on johtanut katon vesivahinkoon Kotkassa, tulee meidän korjata vesikaton ohella myös aluskate sekä kaikki vaurioituneet rakenteet. Myös märkien villojen vaihto voi olla tarpeen.

Joskus oikea ratkaisu on katon uusiminen, mutta silloin mukana on jotain muutakin kuin se, että tiilikatto, peltikatto tai huopakatto vuotaa sisätaitteen kohdalta. Mukana voi olla esimerkiksi katon korkea ikä. Mekään emme saa kattoa kestämään loputtomiin. Kun katteen tekninen käyttöikä alkaa olla lopussa, emme voi taata katon pysymistä tiiviinä. Silloin on parasta aloittaa kattoremontti. Peltikaton voi odottaa kestävän korkeintaan 50 vuotta, jos ei oteta huomioon konesaumakattoja, mitkä saattavat kestää kokonaisen vuosisadan verran. Tiilikatto on aika uusia viimeistään seitsemänkymppisenä. Huopakatto voi pitää vettä jopa 40 vuotta, ellei kyse ole jonkin verran lyhytikäisemmästä palahuopakatosta. Myös kattosaneeraus kannattaa tilata Kotkaan tästä osoitteesta!