Katto vuotaa Kokkola – Kattovuoto voi olla vahingollinen ongelma

Jos katolla on erityisen paljon lunta tai lumi on jakaantunut epätasaisesti, voi käydä niin, että paritalon, taloyhtiön (kerrostalon tai rivitalon), kesämökin, omakotitalon, autotallin tai jonkin muun kiinteistön katto vuotaa Kokkolassa. Myös myrsky, minkä aikana tuuli saattaa puhaltaa suorastaan vaarallisen voimakkaasti, voi rikkoa tiilikattoa, peltikattoa tai huopakattoa. Tuulen riepottelema katto voi vuotaa Kokkolassa, Halsualla, Kalajoella, Lestijärvellä, Luodossa tai Toholammilla jopa useammasta eri kohdasta.

Kattovuoto saattaa johtua myös katon normaalista kulumisesta, sillä mitä vanhempia kattotiilet ovat, sitä helpommin ne menevät rikki. Kattotiili voi hajota esimerkiksi askelten alla, joten vanhalla tiilikatolla on liikuttava varoen. Myös lumen paino, katolle paiskautuvat oksat tai tiilien huokosissa jäätyvä vesi voivat hajottaa tiiliä.

Vanha peltikatto voi olla jo kovin ruosteinen, ja ruoste ohentaa, rei’ittää ja vääntää kattopeltejä. Vanha peltikatto voi vuotaa myös kiinnikkeiden kohdalta (etenkin, jos ruuvien tiivisteet ovat kuluneet loppuun) tai kattopeltien välistä (varsinkin, jos niihin on pakkautunut paljon roskia, mitkä raottavat saumoja).

Mitä vanhemmaksi huopakatto muuttuu, sitä helpommin se voi vuotaa, sillä vanhat ja kuluneet huopavuodat voivat halkeilla. Myös ilmakuplia ja reikiä voi esiintyä.

Katon kuntoa voidaan ylläpitää erilaisilla kattohuolloilla. Aina kun teemme jonkin kattotyön, saat katon yleistarkastuksen kaupan päälle, jotta osaisimme suositella sinulle (tai pikemminkin katollesi) sopivia huoltotoimenpiteitä. Kattoremontti on kuitenkin tehtävä aikanaan. Esimerkiksi betonitiilikaton maksimikäyttöikä on noin 70 vuotta. Sen pidempään kattoa ei oikein saa kestämään, vaikka sitä huoltaisi päivittäin. Tavallinen peltikatto on uusittava viimeistään viisikymppisenä, sillä muussa tapauksessa kattovuodot muuttuvat arkipäiväisiksi.

Olipa katto uusia tai vanha, se voi vuotaa jonkin läpiviennin kohdalta. Kattosi voi vuotaa vaikka kattoluukun kohdalta. Sekin on mahdollista, että katto vuotaa kattovalokuvun tai kattoikkunan kohdalta. Myös se, että katto vuotaa savupiipun kohdalta, on mahdollista ja itse asiassa melko tavallista. Katto tuleekin tarkastaa usein, jotta läpiviennit (tai esimerkiksi saumat) voitaisiin tiivistää ennen kattovuotoa. Kattovuoto voi olla katon alapuolisille rakenteille varsin vahingollinen. Jos aluskatekin päästää vedet lävitseen, voivat kattorakenteet, yläpohjan eristeet ja monet muut rakenteet kastua ja vaurioitua.

Me korjaamme erinomaisella hinta-laatusuhteella kaikenlaiset kattovuodot ja katon vesivahingot, joten aloita siitä, että otat yhteyttä tähän luotettavien ammattilaisten kattofirmaan. Kattotyömme voi maksaa rahoituksella, mitä on helppo hakea yhteistyökumppaniltamme, ja kun katto on taas kunnossa, voi yksityisasiakas hakea Verohallinnolta kotitalousvähennystä (ja senkin hakeminen on todella helppoa).

Kokeneelta kattofirmaltamme saat kaikki kattotyöt parhaalla ammattitaidolla ja osaamisella. Katon korjaukset, kattohuollot ja kattoremontit toteutetaan laadukkaalla palvelulla sekä avaimet käteen pakettina. Paikkaamme vuotavat katot ja korjaamme aluskatteet. Saat meiltä kattohuollot aina sadevesikourujen puhdistuksesta, lumenpudotuksiin ja sammaleentuhokäsittelyihin. Asennamme, korjaamme ja uusimme kattoturvatuotteet sekä muut kattotuotteet, kuten kattoikkunat, kattovalokuvut ja kattoluukut. Huopa- ja palahuopakattotöihin meillä on erityisen paljon kokemusta, joten jos tarpeenasi on huopakaton korjaus tai huopakattoremontti, et parempaa tekijää löydä.

Ota yhteyttä kaikissa kattotöissä kattopalveluumme!

Huopakatto, peltikatto tai tiilikatto vuotaa? Näin katon haurastumista voidaan hidastaa

Kuten edellä todetaan, voi tiilikatto, huopakatto tai peltikatto vuotaa Kokkolassa esimerkiksi lumen, myrskytuulen tai normaalin haurastumisen takia. Talon omistaja voi kuitenkin tehdä paljon katon tiiviyden eteen – tai oikeastaan: antaa meidän tehdä puolestaan kaikki tarvittavat toimenpiteet, joilla katon kuntoa voidaan tukea ja ylläpitää. Seuraavaksi kerromme muutamilla virkkeillä siitä, miten peltikaton, tiilikaton tai huopakaton tiiviyttä voidaan pitää yllä Kokkolassa. Kaikki esittelemämme kattotyöt voi ja kannattaa tilata meiltä. Me tarjoamme kokonaisvaltaista kattopalvelua pitkällä kokemuksella, joten kannattaa olla asiakkaamme!

Ensimmäisenä käsittelemme tällä kertaa peltikattoa. Peltikatto on kustannustehokas ja erityisen helppohoitoinen katto, mitä ei kuitenkaan voida jättää täysin oman onnensa nojaan. Peltikatto pysyy hyvässä kunnossa, kunhan se puhdistetaan usein, eikä sen maalipinta pääse huonoon kuntoon. Näin ehkäistään ruostetta, mikä voi saada aikaan isompia ja pienempiä kattovuotoja peltikatolla.

Kaikki katot on hyvä puhdistaa kahdesti vuodessa, ja samalla tulee varmistaa niiden kunto. Peltikaton kunnon tarkastus voi kertoa nauloista, mitkä ovat nousseet ylös ruodelaudoista. Jos kaikki kiinnikkeet eivät ole paikoillaan, voi kattopeltien alle päästä vettä, ja kattopellit voivat irrota kovalla tuulella. Vähintäänkin kaikki törröttävät naulat tulee vaihtaa ruuveiksi. Ruuvit pitävät kattopellit paikoillaan varsin kiitettävästi, mutta ruuveihinkin liittyy ongelmia: ajan hammas voi nakertaa ruuvien tiivisteet niin huonoon kuntoon, että ruuvin reiästä pääsee vettä katon alle. Ruuvin tai pari voikin joutua uusimaan ennen peltikattoremonttia.

Jotta kattopellit pysyisivät varmasti paikoillaan puhureista huolimatta, voi olla hyvä asentaa katolle kattopeltien lisäkiinnityksiä. Katolle voidaan tarvita myös lumiesteitä. Ne ovat pakollinen lisä kaikille jyrkille katoille katemateriaalista riippumatta. Lumiesteiden ansiosta omakotitalon, kerrostalon tai esimerkiksi autotallin ympärillä on turvallista liikkua myös siinä vaiheessa, kun kattolumet alkavat pudota katolta. Elämäkin helpottuu, kun et enää joudu lapioimaan lunta oven edestä päästäksesi sisään.

Lumiesteet voivat myös estää kattovuotoja. Jos lumimassat voivat pudota katolta oman päänsä mukaan, voivat ne pudota alas melkoisella vauhdilla, ja niiden mukaan saattaa lähteä IV-putkia ja muita kattovarusteita. Aina kun talon katosta irtoaa jotain väkisin, on mahdollista, että katto alkaa vuotaa.

Toinen tapa ehkäistä lumen aiheuttamia kattovuotoja on lumen pudotus katolta. Kattolumitöitä voi kaivata etenkin tiilikatto, sillä tiilikatolla on painoa omastakin takaa. Tiilikaton omistajan kannattaakin tuon tuosta silmäillä katon lumitaakkaa ja ottaa tarvittaessa yhteyttä meihin. Teemme kattolumityöt pitkällä kokemuksella, joten kukaan ei joudu vaaraan, eikä katto yksityiskohtineen hajoa lumenpudotuksen aikana.

Tiiliä voi mennä rikki talvella, vaikkei katolla olisi ollut suunnatonta määrää lunta. Vanhoissa tiilissä on isoja huokosia, joihin kertyy kosteutta. Vesi jäätyy talvella, ja jää vaatii enemmän tilaa kuin nestemäisessä muodossa oleva vesi. Jään muodostuminen rapauttaa tiiltä vähän kerrassaan. Lopulta tiili vaurioituu ja halkeaa, ja rikkinäinen tiili on aina vuotoriski. Pakkasrapautumista vastaan taistellaan harjaamalla katto usein puhtaaksi kaikista kosteutta sitovista roskista. Roskainen katto voi sammaloituakin, ja sammaleisiin sitoutuu vielä enemmän kosteutta kuin roskiin. Mahdolliset sammaleet tuleekin poistaa sammaleentuhoaineella. Suosittelemme myös tiilikaton pinnoitusta. Uusi pinnoite on tarpeen tiilikaton elinkaaren puolivälissä, sillä sen avulla tiilien pinta saadaan jälleen tasaiseksi, vettä hylkiväksi ja tasaisen väriseksi. Savitiilikatto on poikkeus: sitä ei pinnoite uutena, keski-ikäisenä eikä vanhana, mutta se voi siitä huolimatta kestää jopa 30 vuotta betonitiilikattoa pidempään.

Huopakaton huoltaminen muistuttaa suuresti tiilikaton huoltamista. Huopakattokin tulee puhdistaa kaksi kertaa vuodessa (mutta ei harjaamalla; ilmapuhaltimilla katon puhdistus etenee paljon hellävaraisemmin), ja samalla tulee tarkastettua katon tiiviys ja ehjyys. Jos katolla kasvaa jäkäliä tai sammaleita, teemme sammaleentuhokäsittelyn. Huopakattopinnoitteen uusiminen tekee suorastaan ihmeitä katon yleiskunnolle ja ulkonäölle. Sen myötä vuodat pysyvät elastisina ja rasituksensietokykyisinä todella pitkään.

Jos vuotien saumat ovat tiiviit, ei tuuli pääse puhaltamaan vuotien alle, joten monilta myrskyvaurioiltakin voidaan välttyä. Myös kattotarvikkeiden kiinnikkeet tulee tarkastaa säännöllisesti, jotta tuuli tai lumi ei saisi esimerkiksi kattotikkaita irtoamaan. Säännöllisyyttä on noudatettava myös sadevesijärjestelmän puhdistamisessa. Rännit ja kattokaivot voivat täyttyä roskista ja mennä tukkoon, jos niitä ei puhdisteta vähintään kahdesti vuodessa. Mikäli kattokaivo lakkaa vetämästä, jää katolle seisovaa vettä, mikä voi johtaa saumavuotoon. Katto voi alkaa vuotaa myös talvella, jos sulamisvesi ei pääse poistumaan. Jäätyneet kattokaivot tai minkä tahansa katon reunalle syntyneet jäävallit saa sulatettua kuumalla vesihöyryllä. Höyrysulatus on turvallinen tapa poistaa jää katolta, kun laite on ammattilaistemme käsissä.

Asuinrakennukset, piharakennukset ja vapaa-ajan rakennukset voivat vuotaa myös erilaisten läpivientien takia. Seuraavaksi kerrommekin läpivientivuodoista ja niiden ehkäisemisestä, joten kannattaa jatkaa lukemista.

Katto vuotaa piipun juuresta – Kattovuoto savupiipun kohdalla on korjattavissa myös talvella

Jos katto vuotaa, on asiaan hyvä puuttua nopeasti, sillä katon alle pääsevä kosteus voi aiheuttaa laho- ja homevaurioita. Katto voi vuotaa esimerkiksi piipun juuresta, mutta jos piipunjuuri korjataan nopeasti, ei kattovuodosta ehdi syntyä mitään vakavampaa. Kattovuoto savupiipun kohdalta Kokkolassa huomataan jo aikaisessa vaiheessa, mikäli mökin, paritalon, rivitalon tai esimerkiksi omakotitalon katto tarkastetaan kaksi kertaa joka vuosi. Katon kuntotarkastus hoituu esimerkiksi peltikaton, tiilikaton tai huopakaton puolivuosittaisen puhdistuksen yhteydessä.

Katon tarkastuksen yhteydessä tarkastamme mahdollisuuksien mukaan myös sen, missä kunnossa aluskate on. Aluskate, mikä on ehjä ja mikä on asennettu oikein myös piipun kohdalta, suojaa kattorakenteita ja yläpohjan villoja siinäkin tapauksessa, että katto alkaisi vuotaa piipun kohdalta (tai jostain muualta). Yllättäviä piipunjuurivuotoja voi aiheuttaa esimerkiksi poikkeuksellisen runsasluminen talvi.

Jos katon huomataan vuotavan talvella, ei kattovuodon korjaamista tarvitse lykätä kevääseen, sillä meidän kattofirmamme toimii ympäri vuoden, eikä katon korjaaminen talvella ole karaistuneille ammattilaisillemme mitenkään haasteellista. Ensin pudotamme lumet, ja sitten korjaamme katon – kaikki on pian taas kunnossa! Tiesitkö, että katto voidaan jopa uusia talvella? Kattovuoto savupiipun kohdalla ei kuitenkaan johda kattoremonttiin, ellei mukana ole jotain muutakin, kuten katon erittäin korkea ikä. Aina kun se vain on mahdollista, teemme katon osittaisen korjauksen Kokkolassa. Samalla voimme tehdä kattohuoltoja tai vaikkapa peltisepäntöitä. Hyvä esimerkki peltisepäntöistä on piipun pellitys. Miksi kannattaa pellittää koko piippu? Siksi, että mittojen mukaan pellitetty piippu on komea ja hyvin suojassa pakkasrapautumiselta. Piipun pellitys suojaa myös vesikatteen ja savupiipun liitoskohtaa kosteudelta, joten kannattaa vähintäänkin harkita piipun pellittämistä. Ainakin hattuosaa tarvitaan joka piipun suuaukkoa suojaamaan. Piipunhattu estää kosteuden pääsemisen hormiin, joten se auttaa hormia pysymään hyvässä kunnossa ja hyvin vetävänä.

Kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa – Läpivientivuodon korjaus on pian ohi

Vaikka omakotitalon, rivitalon tai huvilan katolle olisi asennettu runsaasti erilaisia läpivientejä, voi katto olla täysin tiivis. Meidän avullamme saat katollesi oikein eristetyt ja tiivistetyt läpiviennit, joten sinun ei tarvitse olla huolissasi siitä, että kattoikkuna, kattovalokupu tai kattoluukku vuotaa Kokkolassa. Jotta peltikatto, tiilikatto tai huopakatto pysyisi mahdollisimman tiiviinä myös kaikkien läpivientien osalta, tulee niiden kunto tarkastaa usein, sillä ajan hammas kuluttaa tiivisteitä. Jos katolla ei ole käyty pitkiin aikoihin, on mahdollista, että katto vuotaa esimerkiksi kattoikkunan kohdalta.

Me osaamme korjata vuotavat kattoikkunat, kattovalokuvut, kattoluukut ja muut kattoläpiviennit asiantuntevin ottein, eikä vuotavan katon korjaus kestä kauaa. Erityisen helposti ja nopeasti selviämme silloin, jos pääsemme korjaamaan kattovuotoa jo alkuvaiheessa. Silloin voi riittää se, että tiivistämme kattoluukun, kattovalokuvun tai kattoikkunan sekä vesikatteen liitoskohdan. Aluskate on suorastaan katon omistajan paras ystävä, sillä aluskate voi ohjata katon alle päätyvän kosteuden ulos ennen rakenteiden kastumista.

Joskus on parempi uusia kattoikkuna, kattoluukku tai kattovalokupu, ja silloin kerromme tästä asiakkaalle. Tuomme tilalle laadukkaan tuotteen, minkä asennamme paikoilleen kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti aluskatteen ylösnostoja ja eristeitä unohtamatta.

Ehkä kattotarkastus kertoo aluskatteen huonokuntoisuudesta? Tähän on puututtava heti, sillä koskaan ei voi tietää, milloin katto alkaa vuotaa. Katto voi vuotaa esimerkiksi myrskyvaurioiden takia, joten on tärkeää, että aluskate on aina toimintavalmiudessa. Tarvittaessa annamme tarjouksen aluskatteen tiivistämisestä tai esimerkiksi sen osittaisesta uusimisesta kattoluukun kohdalta.

Jos vuotava kattoläpivienti on jo johtanut katon alla olevien rakenteiden kastumiseen, ei syytä huoleen: ota heti yhteyttä meidän kattopalveluumme, niin laitamme katon ja kattorakenteet kerralla kuntoon. Korjaamme lahovauriot ja poistamme kastuneet, kenties jo homehtuneetkin, villat. Kaikki tapahtuu suorastaan käden käänteessä, kun asialla ovat harjaantuneet ammattilaisemme, eikä hintakaan hirvitä: kaikki kattokorjauksemme hinnoitellaan varsin asiakaslähtöisesti.

Katon läpivienti vuotaa – Kattovuoto antennin, ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken kohdalla vaiko ongelmia tuuletuksen kanssa?

Haiseeko katon alla ummehtuneelle? Onko kattorakenteissa valumajälkiä tai lahoa? Kaikki merkit, mitkä viittaavat siihen, että mökin, omakotitalon, paritalon tai esimerkiksi kerrostalon katon alle on päässyt kosteutta, on otettava vakavasti. Merkit voivat kertoa kattovuodosta, mikä kannattaa korjata mahdollisimman pian. Katto voi vuotaa vaikkapa jonkin läpiviennin kohdalta, jos tiivisteet ovat haurastuneet vuosikymmenten aikana. Kattovuoto ilmanvaihtoputken, viemärintuuletusputken tai vaikkapa antennin kohdalta on meille tuttu juttu, ja me osaamme korjata sen ensiluokkaisella tavalla niin Kokkolassa kuin muuallakin Suomessa. Ota siis yhteyttä, niin me korjaamme kattovuodon ja kunnostamme katon alle syntyneet kosteusvauriot avaimet käteen -pakettina.

On hyvä muistaa, ettei aina ole kyse kattovuodosta, tai että mukava voi olla jotain muutakin kattovuodon lisäksi. Jos välikatto tuulettuu huonosti, voi rakennuksesta karkaava lämmin ja kostea ilma tiivistyä kondenssivedeksi katon alle. Me osaamme auttaa sinua tällaisten pulmien kanssa. Kunnostamme kaikki kosteuden aiheuttamat vauriot ja tehostamme ilman vaihtumista katon alla, mikä voi tarkoittaa käytännössä vaikka alipainetuulettimen asentamista. Joskus on tarpeen lisätä yläpohjan eristeiden määrää, jotta lämpö pysyisi paremmin siellä, missä sitä oikeasti tarvitaan. Toisinaan meidän on korjattava höyrynsulut, jotta vesihöyryä ei pääsisi niin paljon välikatolle. Vesihöyryä syntyy nykyään todella paljon, tapahtuuhan kokkaaminen, siivoaminen, peseytyminen ja ruoanlaitto sisätiloissa. Myös aluskate suojaa kattorakenteita ja eristevilloja lämpimästä ja kosteasta ilmasta tiivistyviltä pisaroilta, joten ehjä aluskate kuuluu kaikkien asuinrakennuksien vesikattojen alle.

Katto vuotaa jiirin, eli sisätaitteen kohdalta – Onko lumentyöntimistä apua jiirivuotojen torjumisessa?

Kattovuotoja torjutaan kattohuolloilla, joista tärkein on monen kattoammattilaisen mielestä katon kunnon tarkastus. Kattotarkastuksen aikana huomataan kaikki muutokset, kulumat, myrskyvauriot, lumen aiheuttamat tuhot ynnä muut poikkeamat, joihin tulee puuttua pian, jotta katto ei alkaisi vuotaa (tai jotta jo alkaneelle kattovuodolle saataisiin laitettua pikainen stoppi).

Kattotarkastus kertoisi myös huoltotarpeista. Esimerkiksi peltikaton kuntoa voidaan ylläpitää maalaamalla katto toisinaan. Hyvä maalipinta suojaa kattoa ruosteelta, mikä voi saada katon vuotamaan, joten voidaan sanoa, että maalipensseleillä torjutaan kattovuotoja Kokkolassa.

Katto voi vuotaa myös sisätaitteen kohdalta eli siitä kohdasta, missä kaksi lapetta kohtaa. Jiirivuotoja voi esiintyä niin huopakatoilla, peltikatoilla kuin tiilikatoillakin. Jiiri pysyy mahdollisimman hyvässä kunnossa, kun sen kunto tarkastetaan ainakin kahdesti vuodessa, ja kun kaikki sitä koskevat huollot ja korjaukset teetetään ammattilaisilla. Eräs kattohuolto on lumen pudotus. Jos jiirin päällä on suuri määrä lunta, voi se rasittua niin, että katon alle alkaa tihkua sulamisvettä. Jos jiiriä ei korjata keväällä, voi katto vuotaa jiirin kohdalta joka sateella.

Voidaan siis todeta, että lumentyöntimistä on apua jiirivuotojen torjumisessa Kokkolassa – ainakin, jos lumentyöntimet ovat meidän käsissämme. Me osaamme pudottaa lumet omakotitalojen, piharakennusten, mökkien, kerrostalojen ja rivitalojen katoilta niin, ettei katto vaurioidu, ja ettei kukaan joudu vaaraan. Varmista siis kattolumitöiden turvallinen eteneminen ja pyydä oivallinen tarjous lumenpudotuksesta sekä mahdollisesta jäänsulatuksesta meidän ammattilaisiltamme!