Yläpohjan eristys on kätevä tapa eristettä lisäämällä säästää rahaa ja turvata rakennus

Yläpohjan eristys vaatii aina välillä huolenpitoa, kuten kaikki muutkin katon osat. Eristeet elävät katon vaiheiden mukana, ne voivat siis kulua ja mennä pilalle tai ne voivat vaatia vaihtoa ihan siinä missä esimerkiksi vesikatekin. Eri vuosikymmenillä eristemateriaalit ovat voineet olla hyvinkin erilaisia, joskus ne eivät oikein kestä aikaa tai ole enää nykypäivän mittapuulla turvallisiakaan. On ollut usein myös katon tekijästä kiinni, millaista eristystä hän on pitänyt riittävänä. Eristeiden tilanne voi siis vaihdella katoilla monista eri syistä riippuen. Erityisesti kattosaneerauksen yhteydessä meillä on tapana tutkia katon lämpöeristeet. Voimme tarvittaessa päivittää ne nykypäivän standardeja vastaaviksi muun muassa erityskykynsä mukaan, mutta myös paloturvallisuuden sekä energiatehokkuuden takaamiseksi.

Yläpohjan eristäminen on tärkeää, sillä lämpö pyrkii poistumaan voimakkaasti juuri yläpohjan kautta. Lämpöhän nousee ylöspäin ihan peruskoulun fysiikan tunnilta opitun kaavan mukaisesti, kylmä ilma puolestaan laskeutuu alaspäin. Tällä samalla kaavalla myös se lämmön myötä höyryn muodon ottanut kosteus pyrkii ylöspäin lämpimän ilman mukana. Yläpohjalla on siis oma roolinsa sekä lämmön, että kosteuden vuoksi, joka sinne pyrkii kohoamaan. Yläpohjan oikeanlaisella tiiveydellä ja eristyksellä on suuri merkitys koko talon toiminnassa.

Jos yläpohja on huonosti eristetty, karkaa sinne päässyt lämpö ongelmitta ulos. Lämmin ilma jatkaa helposti yhä kohoamistaan, vaikka se jäähtyykin koko ajan, jos ulkoilma on kylmempi kuin yläpohjan ilma. Kosteus puolestaan jää sinne yläpohjaan herkästi ilman jo sen verran jäähtyessä, että höyryn muodossakin ilmaa raskaampi vesi kondensoituu takaisin nestemäiseen muotoon. Asuintilasta yläpohjaan päässyt lämpö ei siis pelkästään nosta lämmityskustannuksia ja laske asuintilojen käyttömukavuutta. Niiden lisäksi se lämmön mukana ylös noussut kosteus kondensoituu erityisesti kaikkien metalliosien, kuten pellin pinnoille ja voi pisaroitua eristeisiin aiheuttaen kosteusongelmia. Toisaalta, kosteus voi myös imeytyä puuhun ja eristeisiin, pääsemättä haihtumaan kunnolla. Meiltä saat yläpohjan eristykset ammattilaistyönä, samalla voimme laittaa kuntoon myös yläpohjan tuuletuksen.

Katon tarkistaminen sisältää meillä aina myös eristeiden tarkistuksen. Yläpohjan eristys on usein ihan kohtuullisessa kunnossa, mutta siksi se toisinaan jääkin ihmisiltä tarkistamatta. Eristeissä harvemmin on mitään huomattavia vikoja eivätkä ne esimerkiksi aiheuta vesivahinkoja, kuten katteiden viat voivat tehdä. Katon ja myös yläpohjan sekä eristyksen tarkistus kuuluu meillä kaikkien tilaustöiden hintaan. Saat tarkistuksen siis automaattisesti, kun tulemme töihin katollesi riippumatta siitä onko kyseessä puhdistustyö, huolto vai jokin muu. Jos jotain vikoja, kuten puutteellisia eristeitä löytyy muiden töiden ohessa, ehdotamme parannusta asiaan ja annamme tarjouksen työn hoitamisesta.

Silloin kun saamme sinulta tarjouspyynnön koskien vaikkapa yläpohjan eristyksen uusimista, pyrimme aina jo tarjousvaiheessa käymään paikan päällä tutkimassa tilannetta. Kohteen näkeminen omin silmin auttaa hahmottamaan työn luonnetta sekä laatimaan realistisen tarjouksen sen hoitamisesta. Voit lähettää tarjouspyynnön verkkosivujemme kautta lomakkeella tai vaikka soittaa. Keskustelemme mielellämme myös sinun kanssasi, jotta voimme huomioida toiveesi töiden suhteen. Tarkistuksen ja sinun toiveidesi pohjalta teemme työsuunnitelman ja tarjouksen. Voit halutessasi hakea kotisivujemme kautta rahoitusta eristeiden uusimiseen ja työhän on kotitalousvähennysten piirissä, voit hakea vähennystä omassa henkilöverotuksessa.

Tee ekoteko ja tilaa meiltä yläpohjan energiaremontti

Katon energiaremontilla tarkoitetaan lämmitykseen käytettävän energiakulutuksen madaltamista eri keinoin, katon suhteen se siis on käytännössä sama kuin eristyksen parantaminen. Useimmiten tiivistys aloitetaan seinistä ja myös ikkunoiden ja ovien kunnostamisesta vedon poistamiseksi. Näiden lisäksi katto voi olla tärkeässä asemassa energiapihissä talossa juurikin lämpimän ilman ylöspäin nousemisen vuoksi. Varsinkin vanhempien talojen suhteen katto on usein iso tekijä talon energiatehokkuutta parannellessa, vanhemman rakennukseni yläpohja tai ullakkotila on jo voinut parhaat päivänsä nähdä ja vaatia kunnostusta. Näissä töissä ammattiasentajien käyttäminen kannattaa, koska eristystä lisättäessä tai muuteltaessa on tärkeää huomioida, että kattorakenteiden tuuletus pysyy riittävänä. Meiltä löytyy pitkä ja laaja-alainen kokemus kattojen lisäeristyksistä ja energiatehokkuuden kasvattamisesta. Jos yläpohjan ilmanvaihto ei ole riittävä, voimme parantaa myös sitä samassa yhteydessä.

Jos eristys esimerkiksi yläpohjassa on riittämätön, syntyy niin kutsuttu kylmäsilta. Kylmäsillalla tarkoitetaan sellaista talon rakenteen osaa, josta lämpöä pääsee vuotamaan ulos. Samalla kylmää ilmaa pääsee vastaavasti sisälle huomattavasti enemmän, kuin ympäröivästä rakenteesta. Katon lisäeristys kannattaa, sillä ilmatiivis, hyvin eristetty katto pitää talon tarkoituksenmukaisesti kesäisin viileämpänä ja talvisin lämpimänä. Talon energiatehokkuus kasvaa, joten lämmityskulut pienenevät. Toisinaan myös jäähdytyskulut, jos esimerkiksi kesällä pitkien hellekausien vuoksi joudutaan käyttämään erilaisia sähköllä toimivia ilmastointi- ja tuuletuslaitteita. Lisäksi kunnostettu katto poistaa toivotulla tavalla tilaan syntyvää kosteutta.

Kylmäsillat voivat aiheuttaa talolle monenlaista harmia. Ne aiheuttavat vetoa ja nostavat lämmityskustannuksia, ja tämän lisäksi ne myös keräävät kosteutta, mikä pahimmillaan johtaa homehtumiseen tai rakenteiden lahoamiseen. Kylmäsilta katossa jää joskus huomaamatta, koska ylhäältä päin tulevaa vetoa voi olla vaikeampi havaita kuin vetoa esimerkiksi lattianraosta. Me selvitämme ja korjaamme kattosi kylmät sillat.

Kaiken kaikkiaan rakennuksen ja sen katon energiaremontti kannattaa. Se auttaa pitämään ensinnäkin rakennuksen pidempään käyttökuntoisena, mikä vähentää sekä korjausten, että uusiorakentamisen tarvetta. Toiseksi se parantaa asumismukavuutta sekä asukkaiden tai vaikkapa rakennuksen työntekijöiden terveyttä ja hyvinvointia koska lämpötila pysyy tasaisena. Veto ja usein kosteudenkin aiheuttamat huoneilmaongelmat vähenevät. Lämmityskustannuksissa säästyy yhä enemmän rahaa ja remontti maksaa itsensä nopeasti takaisin. Myös luonnonvaroja säästyy monin eri tavoin, suorimmin lämmitystarpeen vähentyessä. Välillisesti myös rakennuksen korjaustarpeiden ja uuden rakentamisen vähentyessä. Muistathan että saat halutessasi myös vaikka omat aurinkopaneelitkin katolle meidän asentamanamme. Halutessasi voit pyytää suoraan yhden tarjouksen sekä aurinkopaneelien asennuksesta, että eristysremontista.

Yläpohjan eristys onnistuu joko puhallusvillalla tai eristelevyillä

Meillä rakennuksen eristämiseen suhtaudutaan aivan kuten kaikkeen muuhunkin katon kunnostukseen. Mietimme, mikä on paras ratkaisu juuri sinun katollesi. Ei ole olemassa mitään yhtä totuutta siitä, miten yläpohja kannattaa tai tulee eristää. Eristystoimet ja materiaali riippuvat aina kohteesta. Me käytämme esimerkiksi useamman eri valmistajan eristetuotteita, valitsemme siis koko tuotevalikoimasta sopivimman kullekin kohteelle ja valinnat perustuvat katon tarpeisiin, ei jonkin tietyn tuotemerkin myymiseen jokaiseen kohteeseen. Totta kai monissa tarvikkeissa on luotettuja laatumerkkejä, eivätkä eristeet ole poikkeus. Mutta niidenkin käyttö perustuu meillä tuotteen korkeaan laatuun ja hyviin kokemuksiimme kyseisten tuotteiden suhteen.

Meiltä saat osaavat ja kokeneet katto-osaajat katsastamaan parhaan eristevaihtoehdon yläpohjallesi. Puhallusvillan etuja on, että se tunkeutuu kaikkiin rakoihin ja eristää tehokkaasti juuri tämän vuoksi. Levyvillan etu tulee puolestaan selvästi esille silloin, kun alamme eristämään vinoja, esimerkiksi katon suuntaisia pintoja. Erimallisilla katoilla on lähtökohtaisesti erilaisia eristeratkaisuita. Muun muassa yläpohja voi tilana vaihdella jonkin verran ihan matalasta, pelkän ryömimisen mahdollistamasta tilasta ihan seisomakorkeudessa muodostuvaan kylmään ullakkotilaan tai puoliullakkoon. Muun muassa yläpohjan koko ja muoto voivat vaikuttaa eristykseen ja työskentelyyn. Myös eri mallisissa katoissa voi hieman vaihtelua esiintyä. Tasakatto on aina eri juttu, kuin hyvin jyrkkä harjakatto.

Eristeiden ongelma voi olla se, että niitä on alun perinkin asennettu vähänpuoleisesti. Ei ole osattu suunnitella riittävää eritystä tai materiaalissa on pyritty säästämään hieman rahaa hankkimalla sitä vähemmän. Yläpohjan kosteusongelmat esimerkiksi juuri asuintiloista pääsevän höyryn tai vaikkapa kattovuodon seurauksena voivat kastella eristeet, jolloin ne voivat pilaantua, painua kasaan ja homehtua.

Toisinaan myös eläimet ovat päässeet tekemään tuhojaan eristekerrokseen, yläpohjan eristeissä on käynyt hiiriä oravia, lintuja, ampiaisia, mehiläisiä ja välillä niiden perässä jotain kautta ylös kivunneita kissojakin. Osa eläimistä kaipaa eristettä omaan pesäänsä ja varastavat sitä sinun pesästäsi. Toiset puolestaan pesivät katolla, missä lämpöinen pesäpaikka löytyykin katon eristekerroksiin kaivautumalla eikä tarvikkeita tarvitse viedä mihinkään. Eristeet on myllätty, revitty ja ulostettu melkoiseen siivoon, ellei eläimistä olla oltu tietoisia. Tällöinhän yläpohjan tuuletusaukoista ja kulkureiteistä puuttuvat usein pieneläinesteet, jotka tietysti sitten lisäämme, jos tällainen yläpohja vastaan tulee. Useinhan ehdotamme niitä esteitä kattosaneerauksissa ja yläpohjan kunnostustöissä muutenkin myös siksi, etteivät eläimet pesi tukkoon niitä tuuletusaukkoja ja estä yläpohjan tuuletusta. Esimerkiksi pikkulintuja voivat rakennuksen reiät kiinnostaa kodinrakennusmielessä erityisen paljon.

Vaihdamme katolle uudet hyvät eristeet ja korjaamme kaikki viat kuntoon

Ennen katon eristystä tai lisäeristystä tarkistamme tietysti katon ja yläpohjan kunnon kokonaisvaltaisesti. Sitten poistamme huonokuntoiset tai painuneet eristeet, ja korjaamme rakenteissa mahdollisesti ilmenneet vauriot. Jos yläpohjaan on esimerkiksi jossain vaiheessa päässyt vettä ylä- tai alakautta, on puurakenteet tärkeää saada kuntoon. Vaihtaessamme ja asentaessamme eristeitä varmistamme myös sen, että tuuletus toimii kunnolla ja tarvittaessa lisäämme sitä. Tuuletuksen paranteluun meiltä löytyy lukuisia keinoja, joista voimme keskustella lähemmin, mikäli niille näyttää olevan tarvetta sinun katollasi. Lisäeristys ei tietenkään saa heikentää katon tuulettuvuutta ja aiheuttaa sitä kautta ongelmia. Meiltä luonnistuu katon kaikki eristyksen lisäksi myös katon saumojen tiivistys, katon läpivientien tiivistys sekä kattoluukun ja kattoikkunan tiivistykset. Samassa urakassa voimmekin kustannustehokkaasti kunnostaa muun muassa läpivientejä ja katteita vuotoriskien minimoimiseksi.

Toisinaan rakennus tosiaan kärsii lämpövuodosta, joka aiheuttaa muitakin ongelmia kuin rahankulua, kosteusongelmia yläpohjassa ja vilunväristyksiä asuintiloissa. Lämpö voi siis karata kotoasi katolle. Talvella se sitten sulattaa lumen, joka valuu vetenä alaspäin, pois lämpölähteen luota ja jäätyy lopulta kyllin pitkälle ehdittyään uudestaan. Katto voi jäätyä, samoin räystäät. Jää ei varsinaisesti hyvää katteelle ja vesikouruille tee, jolloin hoidamme tilannetta usein höyrysulatuksilla ja lumenpudotuksilla. Lämpövuotojen jäljittäminen ja korjaaminen ovatkin usein talvikauden töitä. Mehän työskentelemme kattojen parissa ympäri vuoden. Palveluihimme kuuluvat erilaiset sesonkityöt eri vuodenaikoina, mutta hyvin monia kattotöitä voimme hoitaa milloin vain. Voimme aivan hyvin tulla tekemään eristeremontin taloosi myös talvella, se voi jopa olla parempi aika hoitaa asia kuntoon. Talvella nimittäin on helppo ryhtyä tekemään näille ongelmille jotain, kun vaivat ovat hyvin konkreettisesti niskan päällä. Yllyke pistää katto kuntoon voi herätä myös lämmityslaskun saapuessa tai katon muuttuessa jostain kohtaa yhdeksi jäämöykyksi. Talvellahan meillä usein on vähemmän ruuhkaista aikaa muutenkin, voit saada hyvän tarjouksen ryhtymällä kattoremonttiin talvella. Jos työt vaativat vaikka lumenpudotusta katolta niin sekin meiltä onnistuu aina!

Pieneläinten tekemät tuhot mädättävät yläpohjan ennen aikojaan – katon eristevaurioiden korjaus voi pelastaa tilanteen

Tiesitkö, että söpöistä pikkueläimistä voi olla katon välissä paljon haittaa? Monta kertaa kattokorjauspalvelumme on pelastanut tilanteen, kun esimerkiksi pieneläinten aiheuttamien eristevaurioiden korjaus yläpohjasta on ollut aiheellista.

Pikku eläinten, kuten oravien, näätien, lintujen, hiirten tai rottien tekemiin tihutöihin ei kannata suhtautua ylimalkaisesti. Jos eläimet ovat vaikkapa repineet eristeitä pois paikoiltaan, ei katon eristys ole enää entisensä. Se puolestaan voi poikia pian lisän kiinteistösi lämmityskuluihin. Kenties myös räystäällä näkyi viime talvena jääpuikkoja niillä main, josta lämpö pihisee harakoille?

Mitä kauemmin pieneläinten aiheuttamien tuhojen antaa yläpojassa olla, sen paremmin eläimet myös kotiutuvat sinne. Samalla eläinpopulaatio katon välissä kasvaa, sillä esimerkiksi hiiret lisääntyvät vikkelästi.

Jos eläimet taas viihtyvät katon välissä kovin hyvin, löytyy sieltä pian muutakin korjattavaa. Esimerkiksi jyrsityt kattorakenteet eivät ole lainkaan tavaton näky.

Pikku hiljaa eläimet valtaavat yläpohjaa omakseen ja tekevät siitä yhä vain paremman pesäpaikan. Sitten ei uskaliainkaan kattotarkastaja rohkene sinne enää mennä, sillä suuri eläinpopulaatio tuo mukanaan myös todellisia terveysriskejä.

Siksi pikkueläinten valtausyritykselle kannattaakin laittaa stoppi mahdollisimman pian! Sen teet helposti ottamalla yhteyttä kattokorjauspalveluumme. Kauttamme saat kokeneet kattoasiantuntijat muun muassa pikkueläinten aiheuttamien eristevaurioiden korjaustöihin, mutta teemme myös muut kattotyöt ammattitaitoisesti ja kilpailukykyiseen hintaan.

Hinta-arviomme pieneläinten tekemien tuhojen korjaustöistä puolestaan seuraa kattotarkastusta, jolle sovimme ajan otettuasi meihin ensin yhteyttä. Halutessasi voit antaa meille luvan käydä tarkastamassa kohteesi poissa ollessasikin. Joka tapauksessa meidän on tutustuttava kohteeseesi ennen kuin voimme arvioida luotettavasti mitä pikkueläinten katon välissä tekemien tuhojen korjaus tulee kustantamaan.

Oli summa mikä hyvänsä, saat siitä todennäköisesti kotitalousvähennystä. Lähtökohtaisesti kaikki tekemämme työ kelpaa kotitalousvähennykseen.

Jos kaikesta huolimatta epäilet yläpohjan eristevaurioiden korjauksesta koituvan taloudellista epämukavuutta, tutustu myös kauttamme saatavilla olevaan rahoitukseen. Hyvämaineinen kumppanimme tarjoaa sitä mielellään myös pieneläinten yläpohjassa tekemien eriste- ja muiden vaurioiden korjaustöihin.

Tehtäisiinkö siis sinunkaupat jo tänään? Kattokorjauspalvelumme kautta tavoitat joukon kattoalan kovatasoisia ammattilaisia ympäri vuoden! Riennämme avuksesi milloin vain minne päin Suomea tahansa, jos epäilet pieneläinten aiheuttaneen yläpohjaan mitä tahansa korjaustarpeita.