Vanhan katon purku ja uuden katon rakentaminen

Vanhan katon purku on monissa katteenvaihdoissa ja kattosaneerauksissa väistämätön työvaihe. Se, mitä kaikkea puretaan, riippuu kuitenkin katon kunnosta ja suunnitelmista sen kunnostamiseksi. Katon purkaminen kuulostaa helpommalta työltä kuin mitä se todellisuudessa on. Se voi olla jopa haastavampaa ja vaarallisempaa työtä, kuin uuden rakentaminen. Naulojen repiminen ruosteisesta pellistä aiheuttaa helposti haavoja, purkutyön edetessä askelpinta häviää ja katolta on yhä vaikeampaa löytää tukevaa jalansijaa. Se ei alun perinkään ole aina helppoa, jos katto on päässyt jo heikompaan kuntoon.

Huopakate pehmenee inhottavasti, jos sen alapuoliset rakenteet pääsevät lahoamaan ja vesikate esimerkiksi repeilee. Siitä menee jalka läpi mutta siitä huolimatta huopa on sitkeää ja työlästä irrotettavaa. Tiilikatteen riski ovat murenevat tiilet, jotka luistavat jalan alta muruina kohti maata. Putoamisvaara on aina suuri, sillä katon turvatuotteisiinkaan ei ole enää luottamista, jos pinnat, joihin ne on kiinnitetty ovat hapertuneet pilalle. Todennäköisesti ne ovatkin peräisin viimevuosisadan -eli viime vuosituhannen puolelta. Voikin olla vaikeaa löytää luotettavaa kiinnityskohtaa vaikkapa turvavaljaille ja -köysille.

Kattokorjauspalvelu on kuitenkin erikoistunut vaikeisiinkin kohteisiin. Meidän ammattitaitoiset asentajamme, jotka myös purkutöitä suorittavat, eivät aivan vähästä säikähdä. Osaamme työskennellä vaativissakin olosuhteissa turvallisesti terveyttämme turhaan riskeeraamatta. Yksi parhaista avuista on kokemus ja vakiintuneet työturvallisuuskäytäntömme. Lisäksi meiltä löytyy kaikki tarvittava välineistö, esimerkiksi henkilönostimet ja muut työkoneet ovat käytännöllisiä myös purkutyössä. Osaamista ja välineistöä löytyy siis kohteeseen kuin kohteeseen. Meillä katon kuntokartoitus ja siihen perustuva työsuunnitelma auttavat mitoittamaan työt oikein, puramme vain sen mikä täytyy purkaa, jotta voimme rakentaa uuden, kestävän katon rakennukseesi. Emme jätä purkamatta esimerkiksi lahovaurioisia rakenteita uuden vesikatteen alta, sillä tiedämme ettei kannata rakentaa uutta katetta huonolle pohjalle ja joutua korjaamaan kattoa taas pian uudestaan.

Toimimme niin sanotun avaimet käteen -periaatteen mukaan, joka tarkoittaa täyden palvelun kattotöitä niiden laajuudesta riippumatta. Katon kuntokartoitus kuuluu meillä kaikkien töiden hintaan eli aina kun käymme katollasi esimerkiksi suorittamassa jonkin tilaamasi korjauksen, tutkimme katon kunnon yksityiskohtaisesti. Saat kattosi kunnosta tiedon ja tarjouksemme mahdollisten korjausten hoitamisesta. Töiden aloittamisesta päätät kuitenkin sinä. Purkamispäätös tehdään vasta huolellisen arvioinnin päätteeksi ja purku luonnollisesti kuuluu palveluumme silloin kun siihen päädytään. Katon kunnosta riippuen voimme tehdä myös osittaisia korjauksia. Vesikatteen vaihtaminen on kuitenkin jossain vaiheessa vääjäämätön toimenpide, katon kunto vaikuttaa silloin siihen, joudummeko purkamaan vesikatteen alla olevia rakenteitakin vai riittääkö pelkän vesikatteen irrottaminen. Kun suoritamme purkutyötä, huolehdimme ympäristön suojaamisesta ja keräämme purkujätteen huolellisesti talteen. Hoidamme myös jätteen hävittämisen puolestasi. Täyden palvelun periaate yltää remontin ensiaskelista lopputarkistukseen ja -siivoukseen asti.

Jos remonttisi vaatii rahoitusta, voit hakea sitäkin kauttamme. Jälkikäteenhän saat muun muassa omakotitalosi ja ainakin osavuotisesti omassa käytössäsi olevan kesämökin sekä monien muidenkin kohteiden korjauttamisesta kotitalousvähennystä. Sitä voi hakea remontin jälkeen seuraavassa veroilmoituksessa omassa henkilöverotuksessa.

Mineriittikaton, eli asbestikaton purku ei sovi amatööreille

Meidän kauttamme saat myös asbestipurkutyöt. Asbestikaton purku onnistuu turvallisesti ja siististi, sitten saat tilalle uuden asbestittoman katon mukavan nopeasti. Asbestimateriaalien purkutyötähän Suomessa säädellään ihan lailla ja menettely on tarkka. Kattokorjauksissahan tämä koskee lähinnä mineriitikatteisia kattoja, sillä niissä on käytetty aikoinaan innokkaasti asbestia. Tällaisen asbestikaton purkua ei voi suorittaa ilman lupia, eli läheskään kaikki korjausyrityksetkään eivät niitä tee. Itse ei moiseen puuhaan kannata myöskään ryhtyä, sillä asbesti on vaarallinen ihmiselle ja ympäristölle. Luvattomista asbestipuruista ja asiattomasta jätteenhävityksestä voi joutua edesvastuuseen, jolloin seuraamukset ovat takuulla moninkertaisen hintaiset asbestipurkuluvalla ammattilaisen tekemään työhön verrattuna.

Kun katto on tietyn ikäinen ja tietyistä materiaaleista valmistettu, tutkitaan materiaalit tyypillisesti näyttein, jolloin selvää löytyykö katosta asbestia vai ei. Jos asbestia katteesta löytyy, suojataan asbestityömaa suojataan huolellisesti ennen mihinkään toimenpiteisiin ryhtymistä. Seuraavaksi tarvitaan ammattilaisen laatima työturvasuunnitelma ja ilmoitus viranomaisille, kuten säädökset velvoittavat. Pahimpiin riskeihinhän näissä remonteissa kuuluu pöly, joten tehokkaat pölynestovälineet ovat välttämättömiä ehkäisemään asbestipölyn leviämistä ympäristöön. Työntekijät tarvitsevat hyvän suojauksen. Muun muassa suojapuvut, hanskat ja maskit vaaditaan, jotta he eivät altistu myrkylliselle pölylle. Meille työntekijöiden ja asiakkaiden turvallisuus on ensiarvoisen tärkeää. Tietyistä asioista ei yksinkertaisesti voi tinkiä. Sitten kun purku- tai muokkaustyö on valmis, siivotaan vielä työmaan alueen tarkasti. Ihan lopussa on vielä edessä jätteenhävitys, joka meillä kuuluu muutenkin ihan kaikkiin urakoihin. Asbestipurkujäte täytyy lain velvoittamana toimittaa aina sellaisen käsittelyyn erikoistuneelle jäteasemalle, niin ettei asbestista jää jälkeäkään kiinteistöösi eikä se päädy ympäristöön. Saat kauttamme täydenpalvelun asbestipurkutyöt, kuten kaikki muutkin kattotyöt.

Järjestämme purkujätteen ja rakennusjätteen asianmukaisen hävittämisen työmaillamme

Purku- ja rakennusjätteen lajittelu, kuljetus ja hävittäminen ovat melkoinen työmaa jo itsessään, jos koko katto tai edes sen vesikate puretaan ja sen tilanne rakennetaan uusi. Me pyrimme toimimaan aina kestävällä tavalla niin, että korjaamme vanhaa ja puramme vain sen, mikä täytyy purkaa. Emme kuitenkaan jätä purkamatta vaikkapa lahoja tai hajonneita rakenteita esimerkiksi päästäksemme helpommalla jossain työvaiheessa, sillä tiedämme sen kostautuvan uutena remonttina ennemmin tai myöhemmin. Uusi remontti kuluttaa jälleen lisää materiaalia ja sinun rahojasi. On ekologista korjata ja mitoittaa oikein, mutta myös hävittää jätteet asianmukaisesti. Tiedämme että siinä on oma työnsä ja siksi me hyvällä rutiinilla hoidammekin myös rakennusjätepuolen työmaillamme. Ammattitaitoiset tekijämme osaavat laskea materiaalimenekit oikein ja säästää materiaalia työskennellessäänkin, näin materiaaleja kuluu vähemmän ja sinulle tulee vähemmän kuluja.

Toisinaan asiakas haluaa jättää hieman materiaalia muun muassa nikkarointiin, käsittelemätöntä puukalikkaa pihagrilliin poltettavaksi tai pellinpaloja vaikkapa koirankopin rakentamiseen. Se onnistuu kyllä. Kosteus- ja homevaurioista materiaalia ei kuitenkaan kannata ottaa käyttöön, yleensä sellaisen käyttöarvo onkin olematon. Toinen mitä ei voi hyödyntää on asbestikaton purkumateriaali, sillä on oma menettelynsä, jota seuraamme joka kerta. Asbestijäte tulee pakata huolellisesti ja toimittaa alueen jäteasemalle. Muutakin ongelmallista materiaalia voi kattotöistä jäädä. Esimerkiksi painekyllästetty puu viedään jäteasemalle, josta se prosessoidaan käsittelyyn, haketukseen ja energiatuotantoon. Erilaiset muovijätteet voi nykyään lajitella tehokkaasti hyötykäyttöön. Metallijätettä voit itsekin kerätä, sillä sitä voi parhaimmillaan myydä, jos vain jaksaa nähdä hieman vaivaa. Jäteasemat voivat hyödyntää nykyään hyvin monenlaista vaaratonta jätettä ja käsitellä vaaralliset jätteet tavoilla, joihin tavallisilla kuluttajilla ei ole mahdollisuutta. Pääosa jätteestä kulkeekin paikallisten jäteasemien kautta uusiokäyttöön, kaatopaikalle tai energiatuotantoon.

Meille on tärkeää, että jätteet eivät jää pyörimään sinun pihaasi. Jäljet siivotaan aina kun työmaalta lähdetään. Palvelulupaukseemme kuuluu se, että hävitämme purkujätteet ja rakennusjätteet aina sääntöjen mukaan. Meidän työmaidemme jätesäkit eivät siis löydy myöhemmin jostain metsätien varresta tai pysähdyspaikalta. Tunnemme hyvin jätteenlajittelun käytännöt ja tiedämme, mikä kuuluu mihinkin. Sinulle rakennusjäte ei varmasti ole ihan yhtä tuttua ja siksi jätehuolto kuuluukin meidän avaimet käteen -palveluumme.

Rakennetaanko uusi katto puretun tilalle?

Ellei koko rakennusta ole tarkoitus purkaa, lienee sille tarpeen tehdä uusi katto vanhan puretun katon tilalle. Jos talo siis vielä on käyttökelpoinen, purkutyötä seuraa uuden katon rakennusvaihe. Kattokorjauspalvelu sekä purkaa että rakentaa, kokonaisvaltainen palvelumme käsittää kaiken muunkin kattoihin liittyvän työn. Saat jatkossakin meiltä kaikki puhdistukset, huollot ja korjaukset, joita uusittu kattosi vaatii. Uudesta katostahan kannattaakin huolehtia, sillä siihen on juuri investoitu rahaa ja hyvällä ylläpidolla katto kestää jopa yli sen keskimääräisen käyttöiän. Pieni vaivannäkö säännöllisesti säästää rahaa ja ehkäisee suurempien saneerausten tarvetta, kun mikään ei pääse muhimaan katolla huomaamatta.

Kun saneeraus etenee purkutyöstä rakennusvaiheeseen, olemme selvittäneet sinun toiveesi uuden katon suhteen. Keskustelussa käydään alun perinkin läpi saneerauksen mitoittaminen, uutta kattoa suunnitellessa kysymme toiveitasi esimerkiksi vesikatteen suhteen ja kerromme omat kokemuksemme eri kattomateriaaleista. Meillä nimittäin löytyy runsaasti kokemusta kaikista markkinoilla olevista vaihtoehdoista, ja voimme auttaa parhaan katteen valinnassa juuri sinun katollesi.

Kaikki katteet eivät käy kaikille kattomalleille, joten keskustelemme mielellämme sopivimmista vaihtoehdoista. Aina katteen valinta ei ole kuitenkaan kovin helppo tehtävä. Monissa tapauksissahan lähes katolle kuin katolle sopii useampikin eri vaihtoehto. Todella harvoin on siis edessä tilanne, että tietylle katolle olisi mahdollista asentaa vain yksi katemateriaali. Vaikka esimerkiksi tasakattoisissa rakennuksissa on lähtökohtaisesti vähemmän sopivia vaihtoehtoja, niin yleensä vastassa on joka tapauksessa valinta useamman kuin yhden vaihtoehdon väliltä. Silloinkin kun päädytään esimerkiksi huopakatteeseen, jää miettimistä ja valittavaa yhä. Millainen huopa? Kävisikö palahuopa ja bitumikate? Minkä väri? Minkä valmistajan tuote? Katon muotoa voidaan toki muuttaa tarpeen vaatiessa. Lisäksi jäljelle jääneitä vanhoja rakenteita voidaan uudistaa ja tukea niin, että ne kestävät minkä tahansa uudenkin katemateriaalin.

Katon muodon muuttaminen tai pelkän vesikatteen vaihto vaativat katon alapuolisten rakenteiden tutkimuksia sekä niiden kunnostusta. Tarvittaessa rakennamme uusiksi ja vaihdamme katon alempiakin rakenteita, jotta saamme aikaan kestävän ja terveen pohja uudelle vesikatteelle. Huolella tehdyt pohjatyöt ovat tärkeitä katolle kuin katolle. Me huolehdimme aina siitä, että uuden vesikatteen alle jäävät tarkistetut ja kunnostetut rakenteet yläpohjan höyrysulusta aluskatteeseen ja toimivaan tuuletukseen asti. Kestävä katto lepää vakaalla pohjalla ja siitä huolehtiminen on meille kunnia-asia. Huolehdimme myös siitä, että sinä saat katollesi lakipykälien mukaiset kattoturvatuotteet.

Me rakennamme uuden katon aina täydellisenä avaimet käteen -palveluna. Aivan kuten me siivosimme jälkemme ja hävitimme jätteet katon purun jälkeen, niin teemme myös uuden katon rakentamisen päätteeksi. Käytännössähän purku- ja rakennustyö saadaan niputettua hyvin sujuvasti yhdeksi urakaksi, jolloin rakennuksen kunnostaminen hoituukin yleensä korkeintaan viikoissa. Moni asia vaatii vain riittävästi osaamista ja suunnittelua sujuakseen moitteettomasti. Meiltä saatkin ihan kaiken yhdessä paketissa. Suunnittelemme ja toteutamme jokaisen remonttikohteemme kattotyöt yksilöllisesti kunkin rakennuksen tarpeet huomioiden. Korjaamme kaiken tarvittavan mutta ei mitään ylimääräistä.