Uusi katto vanhan katon päälle riippuu katosta ja katteesta

Joissain tapauksissa on mahdollista rakentaa uusi katto vanhan katon päälle. Kun uusi katto rakennetaan vanhan katon päälle, vanha katto muodostaa aluskatteen. Sinänsä tämä onkin kätevä, työvaiheita ja materiaalia säästävä tapa toimia. On kuitenkin huomioitava se, että jos uutta kattoa ryhdytään tällä tavalla toteuttamaan, vanhan katon ja sen alapuolisten rakenteiden on oltava kohtuullisen hyvässä kunnossa. Huonokuntoinen vanha katto voi uuden katon alla aiheuttaa paljon lisää työtä ja rahankulua tulevaisuudessa. Vanhan katon kunnosta täytyy olla hyvin selvillä, ennen uuden rakentamista sen päälle.

Toimintatapa voi tuoda huomattavaa rahallista etua silloin, kun vanhan ja kyllin hyvässä kunnossa olevan katon päälle rakentaminen on mahdollista. Muussa tapauksessahan meidän pitäisi purkaa vanha kate ensin pois ja siihen kuluu aikaa. Etua vanhan katon jättämisestä uuden alle saa myös silloin, kun vanhassa katossa ei ole aluskatetta. Vaikka se nykyään rakennetaan oikeastaan kaikkiin ainakin lämmitettyihin rakennuksiin, niin yhä työmaillamme tulee vastaan kattoja, joissa aluskate puuttuu kokonaan. Näille katoillehan meidän pitäisi nykypäivän standardien mukaan ennen uuden vesikatteen asentamista tehdä aluskate vanhan katteen purkamisen lisäksi. Jos voimme jättää vanhan katon aluskatteeksi, eikä purkamiseen ja uuden aluskatteen rakentamiseen kulu aikaa ja materiaalia, säästyy myös rahaa. Täysin ongelmaton tämä ratkaisu ei kuitenkaan ole. Jos jätämme vanhan katon purkamatta, ei katon alapuolisia rakenteita pääse jatkossa tarkistamaan kunnolla. Eli yläpohjasta käsin ei pääse tarkistamaan esimerkiksi kattoruoteita tai huopakaton umpilaudoitusta.

Jos vanhan katon kunto epäilyttää niin voi olla järkevämpää uusia koko katto. Uutta kattoa ei tulisi ryhtyä rakennuttamaan vanhan katon päälle ilman kunnon kuntokartoitusta, jonka perusteella voidaan tehdä päätös työn kannattavuudesta ja arvioida sen riskejä. Me teemme tarjouksen pohjaksi mielellään kevyen tarkistuksen katolle, jolloin saamme yleiskuvan katon tilanteesta ja mahdollisista korjaustarpeista. Mikäli suunnittelet uuden katon rakentamista vanhan päälle, se onkin hyvä mainita jo tarjouspyynnössä niin voimme ryhtyä heti katselemaan kattoa sillä silmällä. Meiltähän saatkin kattavan kattotarkistuksen sitten kaikkien tilattujen töiden kaupantekijäisiksi. Jos tulemme suorittamaan vaikkapa katon paikkausta ja sinua askarruttaa, pitäisikö ryhtyä jo katon laajempaan saneeraukseen, tutkimme kattosi kunnon paikkaustyön ohessa. Sitten voimme keskustella lisää tarvittavista korjaustöistä ja niiden mittakaavasta. Jätämme aina tarjouksemme töiden hoitamisesta, jos katolta jotain korjattavaa löytyy.

Me pyrimme aina mitoittamaan kattotyöt katon tarpeiden ja asiakkaan toiveiden mukaisesti. Pyrimme siis taloudellisesti korjaamaan vain sen, mikä täytyy korjata. Jos katossa on hyviä osia, joita voidaan hyödyntää, niin hyödynnämme niitä aina. Pyrimme kuitenkin aina parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Jos vanha katto on liian huonossa kunnossa, on se järkevintä mielestämme purkaa ja rakentaa uutta tilalle eikä jättää vanhaa uuden alle. Silloin edessä olisi taas hyvin pian uusi iso saneeraustyö, eikä tällainen toiminta ole kovin kestävällä pohjalla. Mikäli kattotyöt vaativat rahoitusta, voit hakea meillä teetettäviin urakoihin rahoitusta kotisivujemme kautta. Sen turvin korjauskulut voidaan vaikkapa jakaa pidemmälle aikavälille ja pienempiin eriin. Muistathan myös kotitalousvähennykset, joita voit hakea meillä teetetystä työstä omassa henkilöverotuksessa.

Uusi huopakatto voi olla mahdollista rakentaa vanhan huopakaton päälle

Me voimme rakentaa vanhan huopakaton päälle uuden huopakaton ja tämä onkin yksi yleisimmistä tapauksista, joissa vanha kate saa jäädä uuden alle. Sitä siis tapahtuu suhteellisen usein. Vanhalle huopakatteelle on kuitenkin tiettyjä laatuvaatimuksia, jotta tämä menettely onnistuu ja kannattaa. Vanhan huopakatteen pitää olla esimerkiksi kunnolla alustassaan kiinni ja mahdollisimman rypytön.

Silloin kun vanha kate on epätasainen, täytyy se huoltaa ensin. Se tapahtuu niin että tasoittamme katteen pinnan mahdollisimman tarkasti, eli leikkaamme poimut ja muut epätasaisuudet auki ja naulaamme katteen tukevasti kiinni. Kate onkin syytä käydä tarkkaan läpi ja naulata kokonaisvaltaisesti kiinni alustaan, jos se jostain syystä repsottaa tai näyttää muutoin olevan irrallaan alustastaan. Tämän toimenpiteen tavoitteena on vanhan katteen muokkaaminen mahdollisimman tasaiseksi alustaksi, jotta saamme tehtyä sen päälle hyvän ja kestävän uuden katon.

Lisäksi voi olla tarpeen puhdistaa katetta ennen uuden huovan asentamista. Puhdistustarve riippuu tietysti katon siivosta, jos sinne on tehty lyhyen aikaa sitten esimerkiksi sammaleentuhokäsittely niin kate voi olla siisti ja vaatia vain sitä, että poistamme pelkän irtoroskan. Mutta lähtökohtaisesti esimerkiksi sammal, lehdet ja muut irtoroska täytyy poistaa uuden katteen alta, niitä ei oikein voi jättää katteiden väliin muhimaan. Mikäli kate on erittäin pahoin sammaloitunut, siinä on puhdistuksen ohessa myös paikattavaa ja muuta korjattavaa, suosittelemme kuitenkin jo uuden katteen vaihtoa.

Erikokoisille saneerauksille on omat aikansa ja paikkansa, voit hyödyntää Kattokorjauspalvelun asiantuntemusta huopakattosi remonttitarvetta arvioidessasi. Meiltä löytyy pitkä kokemus huopakatteista ja tunnemme sen hyvät ja huonot puolet. Osaamme kunnostaa ja arvioida huopakattojen realistiset huoltotarpeet sinun kattosi parhaaksi. Teemme kaikki kattotyöt takuutyönä ja täyden palvelun periaatteella. Saat meiltä siis aivan kaiken yhtenä pakettina, mitä kattosi kunnossapito vaatii.

Peltikatto huopakaton päälle onnistuu kyllä

Peltikaton rakentaminen huopakaton päälle onnistuu kyllä meiltä. Tämäkään ei ole kovin harvinainen kattourakka. Kunnostamme sangen usein vanhoja huopakattoja peltikatoiksi ja työkokemusta niistä onkin kertynyt jo mukavasti. Voit hyödyntää kokemustamme ja osaamistamme, kun ryhdyt suunnittelemaan peltikatetta vanhan huopakaton tilalle. Tutkimme tilanteen ja annamme arvioin siitä, onko työ kannattava vai olisiko parempi purkaa huopa pois alta.

Myös silloin, kun vanha huopakate aiotaan jättää uuden peltikatteen alle, on katon kunto ja siivo tutkittava tarkkaan. Siivoamme katolta irtoroskat ja tarvittaessa poistamme sammaleet. Niitä ei oikein voi jättää uuden katon alle pesimään edes silloin, kun teemme päälle peltikaton eikä se tule suoraan kiinni vanhaan katteeseen, kuten huovasta huopaan tehdessä käy. Jos vanha kate on riittävän hyvässä kunnossa, tutkimme katon alapuoliset rakenteet ja katon tuuletuksen, jotka lopulta ratkaisevat sen, kannattaako meidän toteuttaa muutostyö kuten on suunniteltu. Jos kaikki on kunnossa, siivoamme vanhan katteen ja peltikattoa rakentaessamme huolehdimme myös kahden katon välisen tuuletustilan luomisesta, niin että katto toimii ihanteellisella tavalla.

Meillä kiinnitetään aina huomiota siihen, että tutkimme vanhan katon tarkasti ja rakennamme uuden erityisellä huolella niin, ettei vanha alle jäävä kate kärsi uutta tehdessä. Vanha huopakatehan voi kärsiä pahoin myös sen päällä työskentelystä ja tällöin sen virka toimivana aluskatteena on vaakalaudalla. Kun vanha kate on kunnossa, se antaa ihanteellisen suojan sitten uuden katon aluskatteena, eikä päästä vettä läpi alempiin rakenteisiin. Kiinnitämme aina huomiota myös katon tuulettuvuuteen. Riittävä tuuletusväli aluskatteena toimivan vanhan katon ja sen päälle rakennetun uuden katteen välillä auttaa haihduttamaan mahdollisen kosteuden ajoissa pois.

Uusi peltikatto vanhan peltikaton päälle rakennettuna

Voimme rakentaa myös uuden peltikaton vanhan peltikaton päälle. Vanhan katteen tulee kuitenkin olla moitteettomassa kunnossa, eli vesikatteen tulee olla ainakin ruosteeton ja ehjä. Jos katto vuotaa, tutkimme aina ensin vuotojen syyt ja laajuuden. Vasta sitten arvoimme, onko järkevää rakentaa uutta vesikatetta vanhaa purkamatta. Tietysti voimme paikata vanhan katteen, jos löydämme siitä vaikkapa yhden reiän, mutta kovin ruosteista ja laajasti jo reikiintymään päässyttä kattoa ei voi jättää uuden katteen alle. Syitä on kaksi. Jo vuotanut katto on voinut aiheuttaa vesivahinkoja, jopa hometta rakenteisiin ja katto on syytä avata, tutkia ja kunnostaa ennen kuin se saa uuden vesikatteen. Toinen syy on se, että vanha vesikate muodostaa yleensä uuden katon aluskatteen, jonka tarkoitus on suojata niitä rakenteita kosteudelta. Eli tässäkään mielessä alle jäävä katto ei voi olla reikäinen, sillä se ei aja asiaansa aluskatteena.

Tässäkin tapauksessa me tutkimme vanhan vesikatteen ohessa sen, että katon alapuoliset rakanteet ovat kunnossa ennen kuin ryhdymme rakennustöihin. Kaksikerroksiseksi rakennetun katon tarkistaminen ja huoltaminen on jatkossa astetta haastavampi työ. Kun tarkistamme katon huolellisesti tässä vaiheessa, sinä säästyt monelta vaivalta ja murheelta pitkään. Ehjä peltikatto voi toimia vallan mainiona aluskatteena uudelle katolle, mutta peltien välisen tuuletuksen pitää toimia hyvin, sillä kondenssivesi pilaa molemmat katteet nopeasti. Pelti kun luonteenomaisesti kondensoi ilmankosteutta pinnoilleen niin tuplapeltikatto tekee sitä kaksin verroin. Ongelma on kuitenkin ratkaistavissa kyllin tehokkaalla tuuletuksella ja riittävällä tuuletusvälillä, siihen me paneudummekin katon tekovaiheessa huolellisesti.

Me Kattokorjauspalvelussa olemme rakentaneet tällaisia kattoja ja tiedämme jo hyvin yleisimmät kompastuskivet sekä ongelmat, siksi teemmekin huolellisen tarkistuksen aina urakan aluksi. Sitten teemme huolelliset suunnitelmat ja kiinnitämme aina erityishuomioita katon tuuletuksen järjestämiseen, olemme jo nähneet niin monta kertaa, mitä sen puuttuminen tai toimimattomuus katolle tekee. Osaamme siis auttaa sinua parhaan mahdollisen katon saamisessa pitkän kokemuksemme ja ammattitaitomme turvaamana.

Tiilikatto joudutaan yleensä purkamaan uuden katon tieltä

Tiilikatto on näissä korjaustöissä oma tapauksensa. Lähtökohtaisesti sitä harvemmin rakennetaan vanhan katon päälle. Eikä sitä jätetä minkään katon alle riippumatta siitä, mikä toinen kate olisi kyseessä. Eli uutta tiilikattoa ei oikein voi tehdä vanhan huovan, pellin tai vanhan tiilikaton päälle. Toisaalta vanhaa tiilikatetta ei voi myöskään jättää minkään uuden katon alle toimittamaan aluskatteen virkaa. Emme siis yleisesti ottaen suosittele tai tee itse kattosaneerauksia, joissa vanha tiilikate jätettäisiin purkamatta uuden katon alta.

Suurin syy tähän on se, että tiilikatto on erittäin painava. Se on hyvin painava huopa- tai peltikattoon verrattuna. Painon vuoksi työ vaatisi aina katon rakenteiden muokkaamista. Kaksi tiilikattoa päällekkäin olisi jo todella painava rakennelma. Mutta silloinkin kun katto on alun perin rakennettu huomattavasti tiiltä kevyemmälle huopa- tai peltikatteelle, sen rakenteet eivät missään tapauksessa kestäisi vielä vanhan katon lisäksi tiilikatteenkin painoa. Rakenteiden vahvistaminenhan ei edes ole mahdollista ilman vanhan katon purkamista, joten samalla vaivalla kannattaa vanha kate kokonaan poistaa ja rakentaa täysin uusi tilalle. Kun katto on auki, voimme tutkia ja huoltaa kaikki katon rakenteet pienintä yksityiskohtaa myöten niin, että uusi tiilikatto saa hyvän ja vakaan perustan. Sellaisen se kyllä tyylikkäänä ja kestävänä katteena mielestämme ansaitseekin.

Tiilikatto on kuitenkin hyvin pidettynä niin pitkäikäinen katto, että se kannattaa suunnitella ja toteuttaa huolella. Kun perustukset on tehty hyvin, vesikate pitää pintansa ja katto suojaa rakennusta jopa yli 70 vuotta. Pitkällä aikavälillä tarkasteltuna on turha ottaa riskejä katon suhteen vaan teettää meillä kerralla kunnon katto. Kattokorjauspalvelu on tiilikattojakin korjannut, puhdistanut ja rakentanut niin pitkään, että saat meiltä hyvällä kokemuksella kaikki tiilikattojen työt.