Tikkaat irti seinästä ja lapetikas roikkuu katon räystäällä?

Irtosivatko tikkaat seinästä tai katosta? Valitettavan usein tikkaiden irtoamisen yhteydessä kattoon tai seinään tulee vaurio, joka on hyvä paikata mahdollisimman nopeasti. Sen lisäksi että tikkaat ovat irtonaisina käyttökelvottomat, on katossa vuotoriski ja seinässä kauneusvirhe. Tyypillisimmin tikasvauriot ja monet muutkin kattotuotteiden vaurioita johtuvat lumesta, joka aiheuttaa voimakasta painorasitusta kattotuotteille. Yksi luminen talvi ei välttämättä vielä tee näkyvää vahinkoa, mutta vuosien saatossa lumikuromat, jää ja kiinnitysten löystyminen aiheuttavat pikkuhiljaa pahenevia vikoja. Usein lopullinen tikki tikkaille ja muillakin kattotuotteille on runsasluminen talvi, jonka kevätpuolella raskas ja jäinen lumitaakka lähtee liikkeelle katolta. Se vääntää tikkaat vinoon, lumiesteet pois paikoiltaan ja pahimmillaan repii kattotuotteet ruuveineen mukaansa, kun se lopulta tippuu voimalla maahan.

Toisinaan ongelma on kattotuotteessa ja sen kiinnityksessä, joka löytyy ja antaa pikkuhiljaa periksi. Toisinaan ongelma on katon kunnon yleinen heikkeneminen, jolloin muun muassa repsottavat katteet ja lahonneet puurakenteet edesauttavat vahinkojen syntyä. Meiltä saat ammattitaitoista apua kaikkiin kattosi vaurioihin. Jos tikkaat tai muut kattotuotteet ovat irti, kannattaa ongelma hoitaa pian kuntoon. Paikkaamme irronneen tikkaan tai muut kattotuotteen aiheuttamat vauriot ja kiinnitämme kattotuotteet uudestaan entistä paremmin. Mikäli kattotuote on vahingoittunut liiaksi, keskustemme kanssasi sen korvaamisesta uudella, ehjällä tuotteella. Huollamme kattosi tarvittaessa laajemminkin kuntoon, sillä kunnossa oleva ja hyvin huollettu katto ehkäisee erilaisia ongelmia, kuten tikkaiden irtoamista tehokkaasti.

Kattotuotteen uudelleen kiinnittämisen yhteydessä tutkimme koko katon kunnon. Toimimmekin näin jokaisen meiltä tilatun työn puitteissa, tarkistus kuuluu siis hintaan aina, kun meidät tilataan jotain kunnostusta, saneerausta tai vaikka puhdistustyötä tekemään. Mikäli katolta tarkistuksessa löytyy korjaustarpeita tai osoittautuu, että katto on kauttaaltaan jo suuremman saneerauksen tarpeessa, keskustelemme kanssasi katon tilanteesta, sekä jätämme tarjouksemme töiden hoitamisesta. Myös silloin, kun lähetät meille kotisivujemme lomakkeen kautta tarjouspyynnön, tai saamme tarjouspyyntösi puhelimitse, sovimme ajan katon katsastusta varten. Käymme aina kun mahdollista tutkimassa katon kuntoa jo tarjousvaiheessa. Tähän kuuluu lisäksi sinun toiveidesi kartoittaminen. Näiden pohjalta laadimme sitten korjausehdotuksemme sekä tarjouksemme. Kotisivuiltamme löytyy tarjouspyyntölomakkeen ohessa myös tiedot siitä, kuinka voit tarvittaessa hakea rahoitusta töiden teettämiseen. Muista myös kotitalousvähennys, voit hakea sitä omassa henkilöverotuksessa meillä teetetystä työstä.

Korvaako vakuutus kattotuotteita?

Todennäköisesti ei. Varsinkin lumesta johtuvat vauriot on yleensä pyritty pois sulkemaan vakuutuksen piiristä. Vakuutuksen ehdoissa voidaan puhua yleisesti lumesta tai laajemmin käsitettävästi luonnonilmiöistä, jotka voivat sitten käsittää mitä vain lumesta erilaisiin sääilmiöihin, lämpötilavaihteluihin tai vaikka villieläimiin asti. Vakuutuksessa lumivahingot ovat poissa laskuista varmasti suurelta osalta siksi, että terveen katon pitäisi kestää hyvin lumen aiheuttamat vauriot runsaslumisempinakin talvina.

Rakennuksen omistaja voi omalla käytöksellään myös vaikuttaa paljon vaurioiden syntyyn muun muassa poistattamalla lumikuorman katolta tarpeeksi ajoissa. Sekä tietysti pitämällä kattonsa ihan yleisesti hyvässä kunnossa, jolloin se kestää paremmin myös myrskyjä, lumikuormia ja muita sääilmiöitä. Huonokuntoinen katto kärsii usein mittavia vahinkoja ja korjaaminen on kallista, eikä se ehkä ole vakuutusyhtiölle kannattavin kohde sisällyttää vakuutuksen piiriin.

Vakuutusten kattamat asiat ja vakuutusten laajuudet kuitenkin vaihtelevat jonkin verran, voit tutkia tarkemmin esimerkiksi oman kotivakuutuksesi ehtoja tai keskustella vakuutuksen kattavuudesta oman vakuutusyhtiösi edustajan kanssa. Uutta vakuutusta ottaessa voi tietysti yrittää etsiä paremmin katon vahinkoja kattavan vakuutuksen. Aika usein eri vakuutusten tarjoajien ehdot ja vakuutusten kattamat asiat kuitenkin ovat melko saman tasoisia keskenään. Paras vakuutus onkin pitää säännöllisesti huolta katosta. Esimerkiksi meillä Kattokorjauspalvelussa kattotuotteiden, kuten katon turvatuotteiden eli tikkaiden, kulkusiltojen sekä lumiesteiden kiinnitykset ja kunto tarkistetaan aina, kun katolle noustaan. Lisäksi tarjoamme kaikki katon kunnostustyöt unohtamatta lumenpudotuksia ja jäänsulatuksia katoilta ja sadevesijärjestelmistä.

On hyvä muistaa sekin, että katolla työskentelyn turvallisuus on rakennuksen omistajan vastuulla. Jos tikkaat pettävät nuohoojan alla ja hän loukkaantuu, voi lasku tullakin itselle maksettavaksi. Myös katolta alas tippuvan lumen ja jään aiheuttamat vahingot voivat tulla omaan piikkiin, joten katon ja kattotuotteiden kunnosta sekä lumenpudotuksista on järkevää pitää hyvää huolta.

Katto ja katotuotteet kuntoon ammattimaisilla kevät- ja syyshuolloilla

Katto kestää enemmän ja pitkän kokemuksemme mukaan monet kattovauriot jäisivätkin kokematta, jos kattoa vain huollettaisiin säännöllisesti. Huoltojen yhteydessä löydämme yleensä kytevät ongelmat ennen kuin varsinainen vaurio on edes syntynyt. Mutta ikinä ei ole liian myöhäistä tarttua toimeen ja antaa meidän pistää katto kuntoon tai antaa meidän huolehtia siitä vähän säännöllisemminkin. Jos osaamista ja tarvittavat turvavarusteet löytyvät, työtä voi toki tehdä itsekin. Nykypäivänä ei kuitenkaan ole mikään häpeä ulkoistaa tällaisia töitä vaikkapa meille ja käyttää omaa aikaansa johonkin ihan muuhun. Turvallistakin se on, eikä tarvitse miettiä miten omaa katetta kuuluis oikeaoppisesti hoitaa, ettei siihen tulisi hoidosta jopa vaurioita. Aika yleinen ongelma on myös se, ettei niitä kattohommia vain tule sitten hoidettua itse ja katto jää oman onnensa nojaan. Meidän kanssamme työ on helppo hoitaa, soittele vain meille päin niin me hoidamme kaiken muun. Teemme muun muassa kevät- ja syyshuoltoja, vuosihuoltoja, myrskyvahinkotarkistuksia ja kattojen puhdistustöitä.

Meillä katon tarkistus kuuluu aina kausihuoltoihin, riippumatta siitä teemmekö lehtien puhdistusta katolta ja räystäskouruista syksyllä vai kunnostammeko keväällä lumen tekemät tuhot ja poistamme talvimyrskyn kasaamat oksat pois. Katolle huoltotöiden perään kiivetessämme tarkistamme muun muassa katteen kunnon sekä kiinnitykset. Peltikatolla käymme siis läpi peltien kiinnitykset, peltilistat ja piipunjuuripellitykset. Peltikatolla tarkistetaan myös se, löytyykö harjapellin alta harjatiiviste, joka estää tuiskulumen, veden ja roskien pääsyn aluskatteelle. Pellityksiä voi löytyä muidenkin katteiden katoilta, joten ne käydään aina läpi, kun niitä katolta vain löytyy. Huopakatossa katteen pinnan ohessa saumaukset tutkitaan ja kunnostetaan tarpeen vaatiessa. Tiilikatolla oma työnsä on hajonneiden katetiilien vaihdot.

Kaikille katoilla käymme lisäksi läpi sisätaitteet eli jiirit. Katon läpiviennit, kuten savupiiput, viemärintuuletusputket, ilmanvaihtoläpiviennit ovat tärkeitä kohtia. Tietysti myös mahdollisten kattoluukkujen ja -ikkunoiden tiiveys kuuluvat rutiinitarkistuksiin ja huoltoihin Kattokorjauspalvelussa. Aina jos meillä on esteetön pääsy yläpohjaan talon päädystä olevasta käyntiluukusta tai katon tarkistusluukusta, tarkistamme aluskatteen kunnon. Joskus talon yläpohjaan pääsee talon sisäpuolelta tai esimerkiksi talon yhteyteen rakennetun kiinteän halkovajan kautta avoimeksi jätetystä päätykolmiosta. Yläpohjaan kulku voi olla hyvin rakennuskohtaisesti järjestetty, mutta sellaisesta on usein paljon hyötyä, kun kattoa tarkistetaan ja kunnostetaan. Sekin voi vaatia toimivia tikkaita ja katon turvatuotteita. Useinhan me itse niitä käytämmekin mitä erinäisimpien kattotöiden yhteydessä, joten kattotuotteiden tarkistaminen kuuluu rutiineihimme myös oman työturvallisuutemme vuoksi.