Tiilikaton vaihto huopakattoon tai peltikattoon

Ikääntyvän tiilikaton vaihto huopakattoon tai peltikattoon voi olla houkutteleva vaihtoehto. Eihän uuden katteen tosiaan tarvitse samaa materiaalia olla kuin vanhan. Varsinkin se, että kate vaihdetaan tiilestä joksikin muuksi materiaaliksi, onnistuu meiltä vaivattomasti. Yksi suurimmista haasteistahan tiilikaton suhteen on sen paino. Eli silloin kun uusi kate on tiiltä kevyempi vaihtoehto, meidän ei yleisesti ottaen tarvitse miettiä sitä, kestävätkö vanhan katon rakenteet uuden katon tuomaa painoa. Totta kai meillä kuuluu katon saneeraustyöhön se, että tarkistamme aina huolellisesti kattorakenteiden kunnon. Jos vikoja, kuten kosteusvaurioita, murtumia tai muita ongelmia havaitaan, kunnostamme ne katon kaikista kerroksista ennen kuin teemme päälle uuden vesikatteen. Mutta esimerkiksi silloin kun vanha kate on ollut erittäin kevyt huopa ja katolle halutaan painavampaa katetta kuten tiiltä, joudumme aina uusimaan ja vahvistamaan katon rakenteita.

Meiltä siis onnistuu kattomateriaalin vaihto, oli se sitten tiilikatosta peltikattoon tai huopakattoon tai miten päin vain. Tiilikaton vaihto onnistuu mihin tahansa katteeseen. Sinulle kuitenkin on yleisesti ottaen edullisempaa vaihdattaa meillä kate kevyempään kuin painavampaan, sillä se vaatii vähemmän rakenteiden vahvistustyötä. Lopulta uuden katteen valinta on makukysymys, useimmille katoille onnistuu kyllä lähes mikä tahansa kate. Jos ei muuten, niin voimme muokata katon muotoa tai jyrkkyyttä. Kyseessä on tuolloin hieman suurempi saneeraus. Toisinaan suuri saneeraus on joka tapauksessa käsillä ja tällöinhän voi suhteellisen kustannustehokkaasti muokata katon malliakin samalla. Esimerkiksi tasakattoiset rakennukset tulevat helposti tiensä päähän suuren saneeraustarpeen saattelemana. Ellei rakennusta ole suojeltu niin, ettei katon muotoon voi kajota niin lopulta tasakatto herkästi vaihtuukin johonkin huolettomampaan vaihtoehtoon, kuten vaikkapa pulpettikattoon. Kattomuodon, joskus katteenkin muutokset vaativat toimenpidelupaa, jonka kanssa tietysti autamme sinua.

Näin laajoja kattosaneerauksia suunnitellessamme kartoitamme huolellisesti katon kunnon ja nykyisen jyrkkyyden. Me teemme mahdollisuuksien mukaan jo tarjousvaiheessa nopean yleiskatsauksen katon tilanteeseen ja keskustellemme kanssasi siitä, millaisia toiveita sinulla kattoremontin suhteen on. Tässä vaiheessa onkin hyvä keskustella toiveista katemateriaalin muuttamiseksi. Voimme kartoittaa mahdollisuudet muutostöille ja antaa suosituksemme myös uudesta katemateriaalista.

Meillä on tapana tehdä katon tarkka tutkimus kaikkien meiltä tilattujen töiden yhteydessä. Katteenvaihtoa aloitellessa tutkimme, ettei rakenteista löydy mitään yllätyksiä. Näin voimme varmistua siitä, että uusi katto saa tukevan ja kestävän pohjan, aluskatteen ja riittävän tuuletuksen suojellakseen rakennustasi pitkään.

Katon kattava tarkistus asiantuntijan voimin tehdään meillä aina myös minkä tahansa muun kattotyön yhteydessä, kun katolle kerran kiivetään. Saat katon kuntokatsauksen muun muassa tekemämme puhdistuksen tai paikkaustyön yhteydessä ilman erillistä maksua. Jätämme sinulle hyvän tarjouksen mahdollisten korjaustöiden hoitamisesta. Jos töiden teettäminen mietityttää kulujen vuoksi niin voimme keskustella laskutuksen jakamisesta useampaan osaan. Kotisivujemme kautta saat haettua myös rahoitusta, jonka avulla voit hankkia pitkänkin maksuajan pienemmissä erissä. Näin katto ainakin tulee hoidettua ennen kuin lasku ehtii kasvavien vikojen ja vaurioiden vuoksi enempää paisua. Lisäksi meillä teetetystä työstä voi hakea kotitalousvähennyksiä omassa henkilöverotuksessa.

Miksi tiilikatto kannattaa vaihtaa peltikatoksi tai huopakatoksi?

Syy siihen, miksi ihmisillä yleensä tulee mieleen tiilikaton vaihto johonkin muuhun katteeseen, liittyy katon työmäärään ja sen ominaisuuksiin. Tiilikatto on painava ja se vaatiikin herkästi lumenpoistoa runsaslumisina talvina. Tiilikatto on lähtökohtaisesti aika jyrkkä koska tiilikate toimii ihanteellisesti melko jyrkillä katoilla. Jyrkkyys voi edesauttaa lumen valumista alas katolta. Tämä ominaisuus aiheuttaa samalla myös suojaustarvetta eli tarvetta muun muassa lumiesteille, jotta alas tuleva lumi ei runno maahan tippuessaan ihmisiä tai omaisuutta. Jos lumi kuitenkin jää katolle, sitä on ryhdyttävä pudottamaan melko nopeasti muihin kattoihin verrattuna. Vaarana on katon painon kasvu yli rakenteiden kestokyvyn, joka voi aiheuttaa notkahduksia, rakenteiden murtumia, katteen hajoamista ja monia muita ongelmia. Katollahan voi runsaslumisena talvena olla tonnikaupalla lunta. Meiltä saat katollesi lumitöiden ohessa lumiesteet, mutta jos tiilikaton vaihto on jo käsillä, voit asennuttaa niitä sitten uudelle katolle saneerauksen yhteydessä.

Toinen syy tiilikaton vaihtoon on usein sen puhdistustarve. Varsinkin silloin kun on jo taistellut elinkaarensa loppupäässä olevan tiilikaton puhtaanapidon kanssa, saattaa kaivata huolettomampaa vaihtoehtoa. Yksi tiilikatteen piirteistä onkin sen taipumus sammaloitumiseen. Sammaleen kehittyminen voi viedä vuosikymmeniä mutta sitten kun se pääsee kunnolla vauhtiin voi siitä olla vaikea päästä eroon. Kotikonstein siitä ei yleensä pääsekään täysin eroon, vaikka näkyvät sammaleet saisikin katolta raavittua irti. Toki me voimme puhdistaa ja käsitellä tiilikatteen sammaleenestoaineilla, sekä pinnoittaa uudestaan. Kaikkineen se on melko iso työmaa varsinkin, jos kate alkaa kuitenkin pikkuhiljaa olla käymässä tiensä päähän. Rakennus voi kaivata myös uuta ilmettä. Uusi tiilikate on kalliimmasta päästä asentaa, vaikka sen käyttöikä onkin pitkä ja kokonaishinta suhteessa käyttövuosiin pysyy näin ollen kohtuullisena. Hinta voi kuitenkin pistää miettimään tiilikaton vaihtoa johonkin edullisempaan katteeseen.

Toisaalta, onhan tiilikatteella omat etunsakin, jos kuitenkin vielä mietit sitäkin vaihtoehtona uudeksikin katteeksi. Tiili on kiistämättä tyylikäs ja kaunis vaihtoehto, joka sopii erityisesti tietyntyylisiin rakennuksiin ja pihapiireihin. Se on myös hiljainen katemateriaali, se ei juuri tuulella kolise eikä voimista sateenkaan ääniä. Lopulta tiilikatteen ikä voi olla jopa 70 vuotta, joten se on yksi pitkäikäisimmistä katteista. Sitä pidetään myös melko ekologisena vaihtoehtona.

Peltikaton edut

Peltikatto voi olla edullisempi ja helppohoitoisempi, ainakin huomattavasti kevyempi kate, kuin tiili ja näin tiilikaton vaihto peltikattoon voi olla houkutteleva idea. Yleisestihän pelti on helppoa pitää puhtaana ja voimme ehostaa ja ruostesuojata sitä kätevästi maalaamalla. Eihän peltikatto tai mikään muukaan kate täysin huoltovapaa ole. Kaikki katot tarvitsevat ainakin hieman huolenpitoa suhteellisen säännöllisesti kestääkseen keskimääräisen elinikänsä tai pidempäänkin. Mutta sammalsirkus peltikatteilta usein jää välistä.

Peltikatto on keskimäärin edullinen ja nopea asentaa. Poikkeuksena kuitenkin lukkosauma- ja konesaumakatot, joiden asennus on hitaampaa ja materiaali kalliimpaa. Näissä saumapelleissä on kuitenkin etuja, joiden voi katsoa laskevan katteiden kokonaishintaa suhteessa niiden käyttöikään. Esimerkiksi konesaumapelti ei vaadi vastaavia kiinnityksiä kattoon, kuin esimerkiksi profiilipelti. Nämä saumapellit ovat myös huomattavan pitkäikäisiä, konesaumapelti voi kestää jopa 100 vuotta ja se on hyvin vuotovarma. Saumatut katteet pärjäävät yleensä myös melko vähällä huollolla, mutta tietysti niiden kuntoa on hyvä tarkkailla säännöllisesti. Konesaumakatolla on taipumus elää lämmön vaikutuksesta, joka aiheuttaakin hieman rasitetta katolle. Perinteinenkin peltikatto kestää yleensä ainakin 50 vuotta, joten ne ovat kohtuullisen pitkäikäisiä katteita halvimmillaankin.

Tiilikattohan vaatii melko jyrkkää kattomallia, pelti käy puolestaan hyvin monenlaisiin kattoihin. Tärkeintä on vain valita sopiva pelti kullekin katolle sen jyrkkyyden ja mallin mukaan. Ihan tasakatoille peltikään ei sovi. Lukkosaumakatto vaatii 1:8 jyrkkyyttä ja konesauma 1:10 jyrkkyyttä. Muotokate, kuten tiilikuviokate puolestaan 1:5 jyrkkyyttä. Peltikate ei kuitenkaan ole hiljainen vaihtoehto, se voi kolista tuulella, paukahdella lämpötilavaihteluiden aiheuttaman lämpölaajenemisen ja kutistumisen seurauksena, se myös ropisee sateella voimakkaasti.

Huopakaton edut

Silloin kun huopakate houkuttelee uudeksi katteeksi, se yleensä sopiikin yksi yhteen lähes katolle kuin katolle. Huopa on kevyttä, joten tiilikaton vaihto huopaan ei vaadi lisävahvistuksia katon rakenteille sillä aiempi kate on ollut huomattavasti raskaampaa. Huopahan sopii lähes mille tahansa kattomallille ja jyrkkyydelle, rullahuopa on lähes ainoa erittäin loiville katoille sopiva kate, se vaatii vain 1:20 jyrkkyyden. Palahuopahan vaatii kuitenkin hieman enemmän, eli 1:5 jyrkkyyden toimiakseen ihanteellisena suojana rakennukselle. Kolmas huopakatteen tyyppi, eli kolmiorima vaatii puolestaan noin 1:3 jyrkkyyden toimiakseen hyvin katon suojana.

Huovan etuihin kuuluu se, että keskimäärin se on nopeaa ja edullista katetta asentaa. Tietysti hinta ja asennuksen vauhti riippuvat huopatuotteesta. Isoja aloja nopeasti peittävät katemateriaalit, kuten rullahuopa ja kolmiorimahuopa ovat suhteessa edullisia asentaa. Palahuopa eli huopapaanu on kalliimpaa, koska se on myös hitaampaa asentaa, sillä ladomme sen käsin suhteellisen pienistä paloista katolle, naulaamme jokaisen palan kiinni ja saumaamistakin riittää. Toisaalta se on ilmeikäs ja kaunis vaihtoehto.

Yleisesti ajateltuna huopa on kutenkin erittäin muotoiltava ja monipuolinen katetyyppi. Katetuotteissa on runsaasti valinnanvaraa esimerkiksi eri valmistajien tuotteita ja värejä on runsaasti tarjolla. Huopa taipuu kaikkien rakennusten katoille ja se on hyvin suosittua pientenkin kattojen katteena. Tyypillisesti käytämme huopaa myös erilaisiin asuinrakennuksiin, kuten rivitaloihin ja omakotitaloihin. Lisäksi asennamme huopakatteita vapaa-ajan rakennuksiin, autotalleihin ja piharakennuksiin. Huopa on kiistämättä yksi hiljaisimmista katteista, se ei itsessään ääntä pidä, mutta myös sateella se on mukavan hiljainen vaihtoehto varsinkin peltiin, mutta myös tiileen verrattuna. Huopa ei myöskään liiemmin kondensoi vettä ilmasta. Eli ilmankosteus ei sen pinnalla tiivisty takaisin vedeksi, mikä on hyvin tavallista sekä pelti- että tiilikatteille. Tämä taipumus asettaakin erityisiä vaatimuksia tiili- ja peltikatolle katon tuuletuksen ja aluskatteen suhteen.

Huopa on tiilen tavoin puhdistusta vaativa kate, se on myös tietyssä mielessä herkkä materiaali, jonka puhdistukset ja huollot suoritamme aina varoen. Huopien karhea sirotepinta ei saisi vahingoittua esimerkiksi lumenpudotuksessa. Se onkin kokemuksemme mukaan hyvin mahdollinen toimenpide huopakatolla, sillä lumi ei useinkaan karhealta katolta itsekseen alas tule. Huopa ei siis useinkaan vaadi lumiesteitä mutta lumenpudotusta se voi vaatia. Huopakate on tiilen tavoin sammalherkkää. Ikääntyvä huopa houkuttelee sammalkasvustoja ja näin myös huopakate vaatii sammaleenpoistoa, estokäsittelyitä sekä lopulta uusia pinnoitteita kuten tiilikin. Huopakatteen puhdistus vaatii omia, melko hellävaraisia menetelmiään katteen pinnan, mutta myös sen saumausten suojelemiseksi. Se on helppo pilata kertakäsittelyllä liian kovia keinoja käytettäessä. Suosittelemmekin huopakaton huolloissa ja puhdistuksissa aina kääntymään puoleemme, jotta saat hyvää ja katon elinikää pidentävää huoltoa. Huovan keski-ikä on matalahko, 20-40 vuotta riippuen huovasta, katon hoidosta ja sen mallista.

Kattohuoltomme tarjoavat toimintavarmuutta ja pitkää käyttöikää katolle

Kattokorjauspalvelu tarjoaa kattavat kattohuollot myös katon uudistustöiden ja katteenvaihdon jälkeen. Meiltä saatkin kaikki kattosi toimintaa tukevat ja elinikää kasvattavat toimenpiteet katollesi. Teemme tarkistuksia, puhdistusta, saumausten ja tiivistysten sekä kiinnitysten uusimista. Käytännössä palveluvalikoimamme kattaakin kaikki kattotyöt laajoista kattomuotoa ja katon jyrkkyyttä muokkaavista saneerauksista rutiinipuhdistuksiin ja pikkufiksauksiin, joita katolla kuin katolla aina välillä tulee vastaan. Katon yksityiskohtainen tarkistaminen kuuluu kaikkien kattotöidemme hintaan, näin pysyt kanssamme asioidessasi aina selvillä siitä, missä kunnossa kattosi on ja mitkä korjaukset erääntyvät pian tehtäviksi. Autamme sinua kaikissa katon huoltoon liittyvissä töissä, sillä harvoilla nykypäivänä on intoa ja osaamista kiipeillä itse katolla korjailemassa ja putsailemassa.

Voit tilata meidät tekemään kausitarkistuksia esimerkiksi kerran tai kaksi vuodessa. Ammattilaisen näkökulmasta katon tarkistaminen vähintään kerran vuodessa on vain järkevää. Jos annat esimerkiksi kattovuodon muhia katolla sen viisi vuotta, voit olla varma, että katto on siitä kärsinyt pahoin ja edessä on isompikin työmaa. Säännöllinen tarkistaminen ennen kaikkea ennaltaehkäisee ja auttaa ennakoimaan suuria korjauksia. Jotkin huoltotoimenpiteet olisi kuitenkin hyvä toteuttaa kaksikin kertaa vuodessa. Syksyllä ennen kuin sataa lunta, ja keväällä kun pakkaset ovat loppuneet.

Katon puhdistusrutiini on tärkeämpi kuin moni kuvittelee, katon kuntoa ja siivoa voi olla vaikea nähdä alhaalta katsottuna. Räystäskouruihin on voinut kertyä kymmeniä kiloja märkää massaa, joka muodostuu kaikesta mahdollisesta katolle joutuvasta orgaanisesta aineksesta. Olemme nähneet, kuinka katon lähellä oleva puu voi pudottaa lehdet, hakoneulaset ja oksat vuosikausia yhteen kohtaan kattoa. Kun kattoa sitten lähemmin käydään tutkimassa, on kohta ruostunut puhki, huopa hapertunut ja vuotaa tai sammal on vallannut lehtien kuluttaman ja kosteana pitämän kohdan tiilikatteella. Talon viereen ihan pienenä istutettu puu kasvaa kuin huomaamatta ja saattaa alkaa pitämään katolla siivoa, jota ei ole voinut kuvitellakaan.

Olemme huomanneet, että tilanne katolla ja rakennusta ympäröivissä puissakin muuttuu vuosien varrella kuin huomaamatta ja yllättää rakennuksen omistajan aika usein. Katteen puhdistus hellii aina kattoa, kun se tehdään oikein. Harjaus käy kaikille katteille, kunhan harja vain valitaan oikein. Herkemmän huopakatteen voimme myös puhaltaa ilmalla roskattomaksi. Katon puhdistuksen yhteydessä on hyvä puhdistaa myös ne vesikourut ja muut sadevesijärjestelmän osat sillä niihin roska päätyy katoltakin puhdistuksen yhteydessä herkästi. Rännien puhdistusten yhteydessä on hyvä tehdä myös kiinnitysten ja kaadon tarkistus. Kaiken tämän saat ainakin meidän kattopuhdistuksessamme automaattisesti.

Kattotarkistuksessamme käydään läpi sekä vesikatteen eli katon ulkopuolen kunto, että ylläpohja eli katon sisäpuoli. Meillä vesikaton tarkistukseen ja huoltoon kuuluvat muun muassa katteen pinta, läpivientien, jiirien ja saumausten läpikäynti sekä kattotuotteiden tarkistukset. Tutkimme niiden kunnot, korjaamme ja tiivistämme ne mielellämme samalla kertaa. Katteen kunnon ohessa sen kiinnitykset ovat tärkeitä. Jos pelti vaikkapa vaatii lisäkiinnityksiä tai kiinnikkeiden vaihtoa vaikkapa nauloista uusiin ruuveihin, se onnistuu meiltä kyllä. Joskus pikkukorjauksella on iso merkitys katteen ja katon toimintakyvylle. Vesikaton alapuolisten rakenteiden, eli yläpohjan tarkastus on se toinen puoli kattotarkistuksestamme. Eli menemme sinne ryömintätilaan katsomaan miltä katon alapuoli näyttää. Tarkistamme ovatko eristeet kunnossa, miltä aluskate näyttää ja löytyykö merkkejä vuodoista ja kosteusvaurioista. Yläpohjan tutkimus kannattaa aina, vaikka sinne onkin joskus hieman vaikea päästä.

Paraskin katto kestää vain sen, mitä sen heikoin kohta kestää. Tekemämme toimenpiteet riippuvat kuitenkin katteesta, tiilikatteessa vaihdamme rikkoutuneet tiilet uusiin ja huopakatteessa yleisiä kunnostuksia ovat saumausten tiivistykset ja reikien massaaminen. Huopakatteessa tarkkailemme aina muutoksia, kuten repeämiä, kupruja ja muuta vuotoriskiä aiheuttavaa ja korjaamme ne. Muita palveluihimme kuuluvia töitä ovat kaikki mahdolliset kattojen pesut, pinnoitukset ja maalaukset. Teemme myös sammaleenpoistokäsittelyitä ja suojakäsittelyitä muun muassa tiili- ja huopakatteille. Näiden aika koittaa yleensä vasta myöhemmin, kun katto alkaa keski-ikäistyä ja vanheta.

Tietysti erilaiset vahingot, kuten myrskyn ja lumikuormien aiheuttamat akuutit korjaustarpeet voivat tulla helpommin vastaan uudellakin katolla, kuin esimerkiksi paikkaukset ja kateruuvien vaihdot. Me teemme asiantuntevasti vahinkosaneerauksia ja laadimme tarkat raportit vakuutusyhtiön kanssa asioimiseen. Myös lumenpudotusten ja jäänsulatusten tarve voi tulla vastaan jopa uuden katteen ensimmäisenä talvena, saat nekin meiltä. Teemme turvallisia lumenpudotuksia ja kattoa sekä sadevesijärjestelmää vahingoittamattomia höyrysulatuksia talvisesongin aikaan. Toki meiltä onnistuu talvellakin vaikka koko katon saneeraus jos tarve vaatii.