Tiilikaton uusiminen – rakennukselle suojaa sukupolven ajaksi

Tiilikaton uusiminen voi tulla lopulta eteen, vaikka vanha katto olisi hyvin palvellut. Kaikki katot kuluvat ja jossain vaiheessa päästäänkin pisteeseen, etteivät yhä tiheämmiksi käyvät kunnostustyöt enää merkittävissä määrin tuo lisää aikaa katolle, varsinkaan suhteessa vaivaan ja kuluihin. Silloin on aika uusia katto. Me uusimme tiilikatot kaikille kattotyypeille ja rakennuksille. Tarvitset sitten uuden tiilikaton rivitaloon tai omakotitaloon, kesämökkiin tai vaikka piharakennukseen, voit luottaa asiantuntijuuteemme ja osaamiseemme.

Tiilikaton uusiminen vaatii osaamista ja taitoa. Se on pitkäikäinen katto, silloin kun se tehdään hyvin ja perusteellisesti, siksi siihen kannattaakin panostaa. Tiilikate ei ole ihan niin yleinen kate, kuin esimerkiksi pelti ja huopa Suomessa ovat. Toisaalta, jos haluat hieman muista erottuvaa tyyliä, niin tiilikatto on melko varma valinta sekä savitiilenä että betonitiilenä. Teemme sinulle kestävän ja tyylikkään katon mittatilaustyönä. Meillä jokainen katon uusiminen suunnitellaan ja suoritetaan rakennuskohtaisesti. Kuuntelemme asiakasta ja annamme omat ehdotuksemme katon suhteen. Kartoitamme myös vanhan katon kunnon ja mallin, sillä niillä voi olla vaikutusta uuden katon tekemisen vaiheisiin. Katon mallin ja jyrkkyyden muokkauksetkin onnistuvat kyllä, jos sentyyppisille, hieman isommille kunnostuksille on tarvetta.

Katolle voidaan uusimisen yhteydessä lisätä toiveidesi mukaan kattoturvaa tai vaikkapa yläpohjaan eristeitä, jos parempi energiatehokkuus siintää toiveissasi. Ehkä olet haaveillut kattoikkunasta tai aurinkopaneeleista, niidenkin toteuttamiseen on oikein hyvä hetki katon uusimisen yhteydessä. Meillä tiilikaton uusiminen lähtee liikkeelle sinun tarjouspyynnöstäsi, jonka jälkeen kartoitamme sinun toiveesi ja kattosi tämänhetkisen kunnon. Teemme sitten korjausehdotuksemme ja tarjouksemme pohjautuen näihin kahteen.

Katon tarkistus kuuluu aina meiltä tilattujen töiden hintaan riippumatta siitä, mistä työstä on kyse. Kun katolle noustaan tilattua työtä tekemään, se tarkistetaan. Jos löydämme vaikka puhdistustyön yhteydessä tehdyssä tarkistuksessa rikkoutuneita tiiliä, vikoja sadevesikouruissa tai jotain muuta korjattavaa, kerromme korjaustarpeista sinulle ja jätämme samalla tarjouksemme korjausten hoitamisesta. Meillä on ihanteena mitoittaa korjaustyöt aina täysin katon ja asiakkaan tarpeiden mukaisesti, emme korjaa ehjää ja myy turhaa mutta kaikki mikä vaatii kunnostusta, kunnostetaan huolellisesti.

Avaimet käteen -periaate meillä on aivan kaikissa palveluissamme. Saat yhdellä kertaa kaiken tarvitsemasi samasta osoitteesta eli meiltä. Meillä tarjoukseen sisältyy kaikki suunnittelusta työn toteutukseen ja työmaan loppusiivoukseen. Hävitämme katon kunnostuksessa syntyvät purku- ja rakennusjätteetkin puolestasi. Et joudu itse tilailemaan purkutyötä tai roskalavaa, saati vuokraamaan peräkärryä saadaksesi purkujätteet eteenpäin pihalta työn edetessä. Toimitamme paikalle sovitut tarvikkeet, osaavat katontekijät asentajista peltiseppään ja kirvesmieheen, ihan mitä kattosi vain tarvitseekin. Tuomme kaikki työkalut ja mahdolliset koneet sekä telineet. Kokonaisvaltainen palvelumme sisältää vaikkapa lupa-asioiden selvittelyä ja neuvontaa, jos ne ovat sinun kattosi korjaamisessa vastassa.

Rahoitus järjestyy tarvittaessa niin, että voit hakea sitä kauttamme vaikkapa tarjouksemme perusteella. Kotitalousvähennys on puolestaan haettavissa töiden jälkeen omassa henkilöverotuksessa meillä teetetyn työn osuudesta.

Tiilikaton uusiminen täyden palvelun periaatteella

Meiltä saat katon uusimistyöt kaiken kattavalla avaimet käteen palvelulla. Aloitamme mielellämme suuremmat kattotyöt sillä, että käymme vilkaisemassa kattoa nopeasti jo tarjousvaiheessa. Haluamme antaa realistisen, mahdollisimman hyvin paikkaansa pitävän tarjouksen töiden teettämisestä. Pyrimme aina myös mitoittamaan kattotyöt katon tarpeita vastaaviksi. Tarkastuksesta ilmenneiden asioiden ja asiakkaan toiveiden perusteella teemme toimenpide-ehdotuksen ja tarjouksen. Katto tietysti käydään yksityiskohtaisesti läpi työn alkaessa, niin että kaikki mahdolliset ongelmat tulevat ratkaistuiksi saneerauksessa.

Tekemämme tiilikaton uusiminen voi pitää sisällään katon nykyisestä kunnosta riippuen vanhan katteen purkamisen, kattorakenteiden korjauksen tai vaikkapa lahovarioituneiden puuosien vaihdon. Siihen voivat sisältyä myös erilaiset yläpohjatyöt, kuten eristeiden vaihdot tai eristeiden lisäämiset, yläpohjan tuuletuksen tarkistukset ja tarvittaessa tuuletuksen parantaminen eri keinoin. Tiilikatolla aluskate on erittäin tärkeä, joten teemme tarvittaessa vesikatteen alle uuden aluskatteen ja siihen liittyvät läpivientityöt. Kokemuksemme mukaan vanhan aluskatteen korjaaminen ei maksa vaivaa. Meidän on parasta uusia aluskate samalla kuin uusimme vesikatteenkin, jos se on päässyt huonoon kuntoon tai reikiintynyt. Silloin kun teemme yläpohjassa korjaustöitä, voi aluskatteen purkaminen olla pakollistakin, jotta pääsemme alempiin rakenteisiin käsiksi. Yleensä se kuitenkin on kustannuksiin nähden erittäin kannattava uudistustyö, kun avaamme katon joka tapauksessa muutenkin.

Tiilikaton uusiminen sisältää myös uuden katon asennuksen. Katon kunnosta riippuen tilanne voi olla se, että joudumme uusimaan pelkän vesikatteen eli puramme katolta vanhat tiilet pois ja asennamme tilalle uudet. Tavallisempaa on kuitenkin se, että samalla kun vesikate menee uusiksi, uusimme myös aluskatteen, niiden käyttöikä on useimmiten melko samaa luokkaa ja kun toinen kuluu loppuun, on toinenkin yleensä ihan yhtä loppuun käytetty ja vaihdon tarpeessa. Katon kunto kuitenkin määrää sen, mitä työvaiheita meillä mihinkin katon uusimiseen kuuluu. Selviämmekö niin sanotulla osittaisella kattoremontilla vai joudummeko pistämään koko katon perusteita ja eristeitä myöten uusiksi. Me mitoitamme työt kohteen mukaan, korjaamme kaiken mikä täytyy korjata, jotta katto taas palvelee hyvin rakennuksen suojana. Mutta emme pistä uusiksi esimerkiksi eristeitä, ellei niissä ole mitään vikaa.

Katon uusiminen sisältää myös kattotuotteiden kiinnityksen. Katolta irrotetut vanhat kattotuotteet voivat olla käyttökelpoisia, mutta ne on tietysti irrotettu koska kate on vaihdettu. Asennamme vanhat tuotteet takaisin katolle. Samalla voimme tietysti päivittää tuotteet nykypäivän standardeihin riittäviksi tai hyvin puutteelliset tai voimme vaihtaa kokonaan uusiin kaikki liian heikkoon kuntoon päässeet tuotteet. Tiilikatto on tyypillisesti melko jyrkkä, se vaatii erityisesti turvavarusteita, kuten lumiesteitä, kulkusiltoja ja tikkaita. Mutta me asennamme myös vapaavalintaiset tuotteet yhdellä kertaa. Esimerkiksi kattoikkunat, kattovalokuvut, aurinkopaneelit ja vastaavat katon lisävarusteet on helpointa asentaa katon uusimisen yhteydessä, kun kaikki muukin laitetaan kuntoon. Samallahan meiltä hoituu vaikkapa pieneläinesteiden asennus tai mikä tahansa muukin tarpeellinen asennustyö, joka lisää katon toimivuutta ja turvaa.

Täyden palvelun periaatteemme takaa sen, että saat kaikki työvaiheet, tarvikkeet ja työntekijät kauttamme yhdellä kertaa riippumatta siitä kuinka laaja kattosi saneeraustyö sitten tulee olemaan. Tarkistuksesta suunnitteluun, suunnittelusta toteutukseen, toteutuksesta loppusiivoukseen kaikki kuuluu meillä urakan sisältöön. Jätteiden hävitystä unohtamatta.

Mikä on uuden tiilikaton hinta ja mitä se sisältää?

Meiltä kysytään usein mikä on uuden tiilikaton hinta. Tähän kysymykseen on mahdotonta antaa yhtä ja yleispätevää vastausta. Voimme kuitenkin aina selvittää, mitä juuri sinun uusi kattosi maksaa, ja mitä kaikkea rakennukseksi kunnostamiseksi täytyy tehdä, jotta kattosi olisi paras mahdollinen. Monessakin mielessä jokainen katto on oma projektinsa, joka sisältää täysin kyseisen katon tarpeisiin pohjautuvat toimenpiteet. Näin siis ainakin meillä Kattokorjauspalvelussa asia hoidetaan.

Joillekin katoille riittää katteen vaihto, jotkut vaativat laajojakin lahovauriokorjauksia ja uuden aluskatteen. Tietysti korjaustöiden mittakaava vaikuttaa paljon hintaan sekä työn että materiaalien kautta. Katon läpivientien määrä, kuten savupiippu, ilmastointiputket, kattoikkuna ja muut vastaavat yksityiskohdat vaikuttavat ratkaisevasti työn määrään ja sitä kautta myös hintaan. Lisäksi katon rakenteen monimutkaisuus, eli esimerkiksi sisätaitteiden määrä vaikuttaa työn etenemiseen. Lisäksi katon jyrkkyys ja rakennuksen sijainti lähiympäristöineen tulee aina huomioida kattotöitä suunnitellessa. Moni tekijä vaikuttaa työaikaan. Materiaalimenekkiä ja siihen liittyviä kuluja voi olla helpompi laskea muun muassa katon neliömäärän perusteella itsekin.

Myös tiilikatteiden valikoimissa on kuitenkin olemassa lukuisia erilaisia katteita. Eri katteilla on eri hintoja, joten katteen valinta voi viedä hintalaskelmia aimoharppauksen eteenpäin. Markkinoilta löytyy esimerkiksi betonitiili- ja savitiilikatteita, autamme mielellämme sopivan katteen valinnassa. Katon päälle asennetaan sitten sovittu ja tarpeellinen määrä erilaisia kattotuotteita kattosilloista lumiesteisiin. Osa niistä voidaan tietysti käyttää uudestaan, jos niitä vanhalta katolta löytyy, mutta tarpeen vaatiessa teemme päivityksiä ja lisäyksiä kalustoon. Toiveidesi mukaan voimme vaikkapa lisätä talon energiatehokkuutta lisäeristyksillä tai aurinkopaneeleilla.

Kaikesta tästä koostuu kokonaishinta. Tarkan hinnan saatkin pyytämällä meiltä tarjouksen. Kun olemme vastaanottaneet tarjouspyynnön, tulemme mahdollisuuksien mukaan paikalle katsastamaan kattosi nykyisen kunnon jo tarjousvaiheessa. Keskustelemme myös kanssasi toiveista katon suhteen. Saat sitten tarjouksen, joka perustuu omiin tarpeisiisi ja antaa yleensäkin melko realistisen kuvan koko urakan kokonaiskustannuksista.

Uusikin tiilikatto tarvitsee huolenpitoa

Uutta kattoa ei missään nimessä saa jättää huoltamatta vaikka helposti tuleekin olo, että kun katto on uusittu, se menee seuraavat vuodet aivan oman onnensa nojassa. Uusikin katto rappeutuu nopeasti, jos sinne kerääntyy kosteutta itseensä imevää ja sammaleenkasvua edistävää bioroskaa. Varsinkin silloin, kun edellisenkin katon ongelma oli bioroska ja sammaloituminen niin se on hyvin pian edessä uudellakin katolla. Ellei lähiympäristöä sitten kattoremontin yhteydessä ole parturoitu täysin puuttomaksi. Samalla tavalla se lehtimassa, hakoneulaset ja muu roska löytää tiensä uudelle kuin vanhallekin katolle. Lisäksi runsasluminen talvi on katolle aina kova paikka, joten lumienpudotus on usein paikallaan. Talven jälkeen on tärkeää tarkistaa, että kattotiilet ovat paikallaan ja läpiviennit, jiirit sekä muut saumat ovat tiiviitä.

Meiltä saat kaikki tiilikattosi huoltotyöt. Teemme aina tarvittaessa katon harjauksen ja pesun sekä puhdistuksen lehdistä ja muusta katolle päätyneestä roskasta. Katon puhdistukseen meillä liittyy myös rännien puhdistus, kiinnitysten ja kaadon tarkistus. Kaikkiin katolla käynteihimme liittyy tarkistus, johon kuuluu muun muassa katteen kunnon tarkistus, tiilikatolla etsimme rikkoutuneita tiiliä. Samalla tutkimme läpiviennit, saumaukset ja jiirit eli sisätaitteet. Tarvittaessa tiivistämme niitä.

Käymme aina läpi kattotuotteet, eli tutkimme niiden kiinnitysten pitävyyden ja toimivuuden. Erityisesti katon turvatuotteet ovat tärkeitä yksityiskohtia pitää katolla kunnossa. Tutkimme ja kunnostamme siis erilaiset lumiesteet mutta myös kattosillat ja tikkaat, kuten lapetikkaat, kattotikkaat ja palotikkaat. Talvella teemme tietysti jäänsulatukset katolta sekä ränneistä, samoin lumenpudotukset, sillä tiilikatolta lumi ei välttämättä helposti liikkeelle lähde ja katon painorasitus voi kasvaa nopeasti huolestuttavalle tasolle. Talven töistä huolehtiminen auttaakin kattoa säilymään ehjänä ja tekemään työnsä kunnolla pidempään. Noin 2-5 vuoden välein tiilikatto olisi hyvä käsitellä sammaleentuhokäsittelyllä. Erityisesti katon alkaessa ikääntyä ja pinnoitteen pikkuhiljaa kuluessa pois, sammaleenpoistoista tulee yhä tärkeämpi toimenpide. Tarvittaessa teemme sitten uudelleenpinnoitustöitä, tiilikatto pinnoitetaan uudestaan kerran sen elinkaaren aikana, noin 20-35 vuoden kuluttua katon asennuksesta. On kuitenkin hyvä muistaa, että jokainen katto elää omaa elämäänsä, eikä kaikkien pinnoitusajankohta ole tasan se puoliväli oletetusta käyttöiästä. Katon kuntoa tarkkailemalla pinnoitustarvetta voi ennakoida jo hyvissä ajoin. Kun katosta huolehditaan hyvin, pinnoitus voi lykkääntyä pitkän aikaa, mikäli tiilikatto jätetään täysin oman onnensa varaan, voi pinnoitus erääntyä tehtäväksi jo paljon ennen katteen keskimääräistä käyttöikää.