Tiilikaton korjaus – viivyttelemättä varma apu katon vaivoihin

Tiilikaton korjaus ja kunnostus kannattaa hoitaa aina kun tarvetta korjauksille ilmenee, viivyttelemättä. Korjaustarvehan voi tulla vastaan oikeastaan milloin vain, täysin yllättäen ja ryminällä tai pikkuhiljaa hiipien. Joskus korjauksia voidaan ennakoida hyvissä ajoin, mutta välillä sattuu vahinkoja. Uusikin katto voi vaurioitua esimerkiksi runsaslumisena talvena tai puun kaatuessa katteen päälle. Katon korjauksen suhteen ei kannata viivytellä, sillä lähes aina pienikin vaurio eskaloituu nopeasti yhä vakavammiksi ja suuremmiksi ongelmiksi varsinkin veden päästessä vuotamaan vapaasti katteen alapuolisiin rakenteisiin. Myös monien pikkuhiljaa ajan kuluessa erääntyvien korjausten paras ajankohta on aina silloin, kun katto on vielä suhteellisen ehjä ja hyötyy kunnostustöistä eniten. Liian huonoon kuntoon päässeen katteen kunnostus voi olla kalliimpaa ja epävarmempaa, kuin kokonaan uuden katteen teettäminen.

Meiltä saat tiilikaton korjaus- ja kunnostustyöt pitkällä kokemuksella kaikille rakennuksille, hoidamme myös korkeiden ja jyrkkien kattojen kunnostustöitä. Teemme kaiken tasoisia kattojen kunnostuksia ympäri vuoden, palvelumme toimivat niin keskellä talvea kuin heinäkuun helteilläkin. Varsinkaan akuutit tiilikaton korjaustarpeet eivät katso vuodenaikaa, kun jotain sattuu, se on korjattava pian.

Kun tulemme tekemään tiilikattosi korjausta, tuomme mukanamme aina laadukkaat tarvikkeet, työkalut ja osaavan työvoiman. Toimimme avaimet käteen -periaatteella. Tämä tarkoittaa sitä, että asiakas saa meiltä yhdellä kertaa ja yhdestä osoitteesta aivan kaiken, mitä hänen kattonsa kuntoon laittaminen –tai kunnossa pitäminen vaatii. Täyden palvelun periaatteella hoidamme kaikki työvaiheet katon kuntokartoituksesta työn suunnitteluun, toteutukseen ja loppusiivoikseen. Lähtiessämme viemme rakennusjätteenkin mennessämme. Toimintaperiaatteisiimme kuuluu myös se, että asiakkaan toiveet ja ajatukset katon huoltamisesta kuullaan ja huomioidaan jo tarjousvaiheessa. Sekä se, että työt suunnitellaan ja toteutetaan juuri sinun toiveidesi sekä sinun kattosi kunnon pohjalta. Tiilikaton korjaus perustuu siis katon todelliseen kuntoon, jolloin korjaamme vain sen ja kaiken sen mitä täytyy korjata, jotta katto antaa jälleen luotettavan suojan rakennuksellesi.

Kattokorjauspalvelun kaikkiin kattotöihin kuuluu katon tarkistus. Oli syy katolle kiipeämiseen mikä tahansa, vaikkapa katon puhdistus tai rikkinäisten kattotiilten vaihto, tarkistamme sen kunnon samalla kertaa ilman erillistä maksua. Tarkistuksessa käydään läpi katon kaikki kerrokset, vesikate, aluskate ja yläpohja, jos se suinkin on mahdollista. Lisäksi katolla tutkitaan muun muassa erilaisten läpivientien ja saumausten kunto, sekä kattotuotteet, joihin lukeutuvat erilaiset turvallisuustuotteet, mutta myös kattovalokuvut ja aurinkopaneelit. Lisäksi kiinnitämme aina huomioita myös talon sadevesijärjestelmään, sillä se tulee katon toimintaa erittäin konkreettisella tasolla. Mikäli löydämme näistä jotain vikoja tai puutteita, joiden korjaamisesta ei ole sovittu, annamme niistä korjausehdotuksen sekä tarjouksen.

Meillä teetetystä työstä on haettavissa kotitalousvähennys omassa henkilöverotuksessa. Jos kattosi kunnossapito riippuu rahasta niin kauttammehan on haettavissa myös rahoitus meillä teetettäviin kattotöihin. Tarvittaessa rahoitus antaakin mukavaa joustoa katon maksamiseen eikä katon kunnossapito ole ainakaan siitä kiinni.

Mitä kaikkea tiilikaton korjaus voi sisältää?

Tiilikatolla voi olla monenmoista korjattavaa. Kaikki mahdolliset korjaukset eivät tietenkään koske kaikkia kattoja, mutta katon ja rakennuksen elinkaareen voi mahtua useita erityyppisiä korjaustöitä. Osa kunnostustöistä edustavat akuutteja vikoja ja vahinkoja, osa on puolestaan materiaalin luontaisesta kulumisesta johtuvia.

Erilaisia katon vuotokorjauksia ja vuotavien reikien paikkauksia sattuu monilla katoilla jossain vaiheessa niiden käyttöhistorian aikana. Ensimmäinen tyypillistä syistä näihin tiilikatolla ovat rikkinäiset kattotiilet, jotka päästävät katolle tulevan veden aluskatteelle, joka toivon mukaan on ehjä eikä päästä vettä syvemmälle katon rakenteisiin. Korjaamme rikkinäisiä kattotiiliä vaihtamalla ne ehjiin. Toinen hyvin tyypillinen, jopa varsinaista katetta yleisempi vuoto kaikilla katoilla tapahtuu läpivientien, saumausten ja jiirien pettäessä. Meillä näiden korjaus perustuu huolelliselle tarkastukselle, tiivisteiden ja saumausten uusimiselle, toisinaan esimerkiksi läpivienneille voidaan antaa lisäsuojaa muun muassa piipunpellityksillä tai erityisillä, läpivientien reunustamiseen tarkoitetuilla erikoistiilillä. Ne suojaavat läpiviennin tiivisteitä kulumiselta ja muun muassa lumen aiheuttamalta rasitukselta. Sama koskee katon sisätaitteita eli jiirejä. Mahdolliset kattoikkunat ja kattovalokuvutkin vaativat toisinaan kunnostusta ja tiivisteiden vaihtoa.

Tiilikatoilla, kuten millä tahansa muullakin katolla ainakin jossain vaiheessa katon elinkaarta tulee vastaan sadevesijärjestelmän huoltaminen. Rännien eli vesikourujen korjaus on melko tavallinen kattoon liittyvä korjaustarve, toisinaan uusimme myös syöksyputkia ja roskasihtejä. Sadevesijärjestelmä voi vaatia laajempaakin kunnostusta erityisesti lumivahinkojen jälkeen. Myös räystäskourujen kiinnityspintana toimivat räystäslaudat voivat vaatia kunnostusta, jopa vaihtoa, sillä ne joutuvat melko kovalle rasitukselle. Samalla kunnostamme tarvittaessa räystäspellitkin. Pellityksistä myös seinällenostopeltien sekä päätypeltien korjaus tai vaihto voi päätyä työlistallemme.

Vesikatteen ja katon ulkopuolen korjaustarpeiden lisäksi löydämme toisinaan korjattavaa myös syvemmältä katon rakenteista. Tiedämme, että aluskatteen korjaaminen on ihan yhtä tärkeää, kuin vesikatteenkin. Erityisesti tiilikatolla nämä kaksi muodostavatkin katon suojan nimenomaan yhdessä. Aluskatteen paikkaaminen on kuitenkin epävarmaa hommaa, kun aluskate vahingoittuu tai kuluu kunnolla, on aika vaihtaa se. Useimmiten se siis vaatiikin meiltä vesikatteen ja vanhan aluskatteen purkua sekä uusien rakentamista. Laajemmissa kattosaneerauksissa tämä on kuitenkin melko tavallinen toimenpide, sillä katekerrokset yleisesti kuluvat melko samaan tahtiin. Kun toinen alkaa tulla käyttöikänsä päähän niin yleensä toinen on samoihin aikoihin myös maaliviivoilla. Mikäli kyseessä on kattovuoto, voi korjattavaa sitten löytyä vielä näidenkin alta, jos eristeet ovat kastuneet ja yläpohjan puurakenteetkin lahoa täynnä niin me pistämme nekin kuntoon korvaamalla puuosat ehjillä ja kuivilla sekä uusimalla katon eristeet.

Lumen ja jään tuhojen korjaukset

Myrskyvaurioiden korjaus on sellainen työsarka, että se voi tulla vastaan ihan minkä ikäisen katon kohdalla vain. Vaikka kattoa kunnossa pitämällä voidaan usein minimoida vahinkoja, on mahdotonta estää täysin myrskyvahinkoja, kuten tuulen lennättämän tavaran osumista katolle tai vaikkapa puun kaatumista. Usein myrskyvauriot muodostavatkin yhden akuuteimmin ilmaantuvista korjaustarpeista. Toinen yllättävä vahingontekijä voi olla lumi. Läheskään kaikkina talvina lunta ei kerry metrikaupalla, mutta tiilikatolla vähän vähempikin lumi kasvattaa jännityskertoimia, sillä tiilikatto on jo itsessään painava.

Lumitaakka voi lisätä kattorakenteisiin kohdistuvaa painetta nopeastikin ja aiheuttaa esimerkiksi katon notkahduksia. Tiilikatto ei ole kovin liukas, lumi ei välttämättä kovin herkästi sieltä itsestään liiku alas, joten lumen pudotustarve on olemassa. Myös silloin kun lumi lähtee katolta liikkeelle, mukana voi mennä lähes mitä tahansa kattotiilistä lumiesteisiin ja turvatikkaisiin. Sadevesijärjestelmäkin voi kärsiä pahoja vahinkoja lumesta ja jäästä sekä silloin kun lumi niihin kasaantuu, että silloin kun lumi päättää romahtaa katolta alas itsestään. Parasta suojelua katolle tietysti on lumen hallittu pudottaminen, johon meiltä löytyy hyvää osaamista ja kaikki tarvittava välineistö.

Rakennukset, joissa on savupiippuja, voivat vaatia piipunkin kunnostusta. Piipun yleisiin vaivoihin kuuluu sen tyven rapautuminen lumikuormien vuoksi, mutta ihan kuten muutkin materiaalit, se voi kulua ja hajota. Meiltähän on mahdollisuus saada myös se muurari hoitamaan piippuasiat kuntoon samalla kun tiilikattoa kunnostetaan muutenkin. Muutkin katon läpiviennit voivat vaatia aika ajoin kunnostusta, erityisesti viemärintuuletusputket, ilmastointihormit, huippuimurit ja vastaavat ovat aivan yhtä vaarassa hajota muun muassa myrskyn tai lumen ja jään myllätessä katolla kuin itse kate tai vaikkapa se savupiippukin.

Tiilikaton huolto auttaa havaitsemaan myös vauriot ja vuodot

Sen lisäksi, että säännöllisillä huolloilla varmistetaan tiilikaton toimivuus ja pitkitetään katon käyttöaikaa, on se myös erinomainen mahdollisuus tutkia katto kokonaisuudessaan. Säännöllisen katolla käymisen ja katon tarkistusten myöstä on mahdollista puuttua kaikkiin korjausta vaativiin ongelmiin ajoissa. Mikäli katolle ei tasaisin väliajoin kiivetä tarkemmin tutkimaan, ei vaurioita välttämättä edes huomaa ennen kuin se on kasvanut kalliin korjaustyön vaativaksi ongelmaksi. Katto kuin katto hyötyy merkittävästi myös puhdistuksista, joiden yhteydessä meiltä saat aina myös tarkistukset ja huollotkin, jos haluat.

Aina kun me käymme tiilikattoa huoltamassa, oli se sitten rännien ja katon puhdistusta, tiilienpinnoitustyö tai sammanleentuhokäsittely katsastamme katon aina kokonaisuudessaan. Kattotarkastus kuuluu kaikkien töiden hintaan. Käymme läpi katteen pinnan ja tiilien kunnon, katon erilaiset läpiviennit ja niiden tiivisteet sekä pellitykset. Tarkistamme katon turvatuotteiden, kuten lumiesteiden, kulkusiltojen ja erilaisten tikkaiden kiinnityksen sekä toiminnan. Sama koskee muitakin kattotuotteita, joihin lukeutuvat muun muassa valokuvut, kattoikkunat, aurinkopaneelit ja muut vastaavat katolle asennetut vapaavalintaiset tuotteet. Osassa niistä kiinnitys on meillä tärkein tarkistuslistan asia, mutta läpiviennin vaativissa tuotteissa, kuten valokuvuissa tutkimme myös tiivisteiden tilanteen tarkoin, sillä niissä piilee aina vuotoriski.

Katon kuntoa läpi käydessämme tarkistamme mahdollisten lappeiden ja jiirien vedenpitävyyden. Muutenkin pidämme silmämme auki katolla liikkuessamme. Silmäilemme, onko katolla jotain, mikä ei välttämättä vielä ole ongelma, mutta voi sellaiseksi jossain vaiheessa kasvaa. Varsinkin erilaiset tiivisteet ja saumaukset voimme usein vaihtaa jo ennen kuin ne päästävät vettä lävitseen. Niiden kuntoa voi tarkastella usein silmämääräisesti ja päätellä kunnostustarpeen muun muassa tiivisteen haurastumisesta ja irtoamisesta.

Jos meillä on esteetön pääsy tiilikaton yläpohjaan, käymme myös siellä kurkistamassa, ettei valumajälkiä näy. Varmistamme että aluskate on kunnossa ja eristeet kuivia. Tämähän jää monilta välistä siksi, että yläpohjaan ei aina pääse ihan tuosta vain. Se voi tilana myös olla hyvin ahdas, niin että siellä mahtuu lähinnä ryömimään tai konttaamaan. Me emme kuitenkaan vaivoja kaihda, sillä kokemuksemme mukaan yläpohja kertoo melko hyvin katon kokonaistilanteesta ja yleensä maksaa vaivan käydä sitä hieman tutkimassa lähemmin. Ihan yleisesti katon läpikotaisen tarkastamisen etu on se, että pienetkin viat saadaan ajoissa hoidettua eikä niistä ehdi kasvaa suuria ja kalliita saneerauksia. Löydämme ja kunnostamme nopeasti mahdolliset vuodot, hajonneet kohdat ja murenevat tiivisteet, näin säästyy rahaa ja useimmiten koko katon uusiksi pistäminen lykkääntyy vuodesta toiseen pikkukorjausten ansioista. Tarkistuksilla voimme ennakoida myös tiilikaton pinnoitustarvetta jopa vuosia etukäteen. Tämä auttaa asiakasta vaikkapa pistämään rahaa syrjään katon pinnoitustyötä varten.

Raskas lumikuorma ja sammalkasvusto ovat tiilikaton arkkivihollisia

Tiilikatto on suhteellisen hyvin suojattu sammalta vastaan uutena. Tiilikatehan on tekovaiheessa pinnoitettu tiiviiksi ja kestäväksi. Suojaus saadaan pidettyä hyvin pitkään kunnossa, kunhan katon puhdistuksesta ja tarpeeksi ajoissa tehdystä suojakäsittelystä vain huolehditaan asianmukaisesti. Sammal ja jäkälä ovat erityisesti tiilikaton ongelmia. Kun tiilikatteen pinta ajan kuluessa alkaa rapautua yhä huokoisemmaksi muun muassa tuulen, jään ja UV-säteilyn voimasta, saavat erilaiset kasvustot tilaisuuden ryhtyä invaasioon katolla. Ne upottavat juurensa tiilen sisään irrottaen siitä materiaalia ja mahdollistaen veden pääsyn tiilen sisään.

Aluksi voi kestää vuosikymmeniä, ennen kuin katolla alkaa kasvamaan yhtään mitään. Se voikin tuudittaa siihen luuloon, että katto on siisti ja puhdas, kunnes eräänä päivänä huomaa katon muuttuneet yhä vihertävämmäksi tai laikukkaaksi. Sammal ja jäkälä kasvavat hitaasti, mutta juuri siksi ne voivatkin yllättää toden teolla. Hyvin hitaan alkuvaiheen jälkeen varsinkin puhdistamatta jäänyt katto voi joutua kasvustojen valtaan melko nopeastikin. Sammaleesta ja jäkälästä voi olla myös hyvin vaikeaa päästä eroon sitten kun ne ovat katon päässeet valtaamaan. Kasvutahti tuntuu vain kiihtyvän, vaikka sammalta kävisi katolta pois rapsuttelemassa.

Ilman pakastuessa ja tiilen sisään imeytyneen veden jäätyessä rapautuminen on nopeaa, sillä vesi jäätyessään laajenee voimalla. Erityisesti edestakaisin jäätyessään ja sulaessaan vesi aiheuttaa hyvin pieninäkin määrinä tuhoa ikääntyville katteille. Vastaavaa näkee muun muassa nyt jo aikansa eläneillä mineriittikatteilla. Paras turva tiilikatolle on sen säännöllinen puhdistaminen ensinnäkin kaikesta katolle jo ennen sammaltakin päätyvästä bioroskasta, kuten lehdistä. Roskamassat muodostavat sammaleelle otollisen, kosteutta sitovat alustan jo siinä vaiheessa, kun sammal ei ole vielä saanut iskettyä juuriaan katteen sisään. Sammalta kannattaa myös poistattaa meillä säännöllisesti jo silloin kun sitä on vielä hyvin vähän, näin sen katonvalloitus hidastuu huomattavasti.

Lopulta tiilikatto on kuitenkin siinä pisteessä, että meidän kannattaa käsitellä se sammaleentuhoaineella ja yleensä samalla myös pinnoittaa uudestaan. Tarvittaessahan voimme tehdä katolle useammankin sammaleentuhokäsittelyn, se ei kattoa itsessään kuluta mutta tuhoaa sammaleen juurineen toisin kuin mikään muu menetelmä. Silloin kun tiilikaton huolloista huolehditaan, riittää tiilelle yksi pinnoituskäsittely elinkaarensa aikana. Betonitiilikate kestää noin 70 vuotta ja ensimmäinen pinnoitus olisi hyvä tehdä noin 30 vuoden jälkeen.

Tiilikatto on todella painava ihan lähtökohtaisesti, totta kai sen kuka tahansa ammattitaitoinen rakentaja jo rakennusvaiheessa huomioikin. Katon elinikä voi olla olosuhteista ja katteesta riippuen 50-100 vuotta. Olemme huomanneet, että kymmenien vuosien kulutus ja rasitus vaikuttavat kyllä katon yleiskuntoon. Kun katon ominaispiirteiseen painoon lisätään sammaleen haurastuttamat tiilet ja yhtälöön lisätään vielä runsasluminen talvi monen tonnin lumikuormalla, ovat katastrofin ainekset kasassa.

Lumi on painavalla tiilikatolla oman luokan murhe, verrattuna muihin kattoihin. Tiilikate on karhea, eikä lumi helposti putoa itsekseen, vaikka kattorakenne tyypillisesti on jyrkkä. Talon omistajan kannattaa olla valppaana lumenpudotuksen suhteen suojellakseen kattoa lumikuorman aiheuttamilta painumisilta ja muilta vaivoilta. Vihdoin itsekseen alas rymisevä lumi murtaa helposti tiiliä ja repii kattotuotteita tuhoten savupiipun tyven ja hajottaen viemärintuuletusputket aluskatteita myöten. Meiltä saat hallitut ja turvalliset lumenpudotukset tiilikatolta, sulatamme myös jäät hellävaraisella höyrysulatuksella sekä katolta että räystäistä.

Mistä voi päätellä, että on kattoremontin aika?

Ei ole olemassa mitään selkeää vastausta kysymykseen, milloin on kattoremontin aika. Kattojen eliniät ja kunnot vaihtelevat hyvin monista muuttujista riippuen niin paljon, että remonttitarpeen voisi sanoa olevan täysin kattokohtaista. Aika hyvän viitteen remonttitarpeesta kuitenkin saa viimeistään siinä vaiheessa, kun katto ei toimi kunnolla ja korjaustyöt vaativat yhä enemmän aikaa, vaivaa ja taloudellista panostusta. Jotain suuntia voi myös arvioida katon iän perusteella, mutta katon kunnossapito vaikuttaa paljon siihen, missä kunnossa katto on. Sen kuntoon voi vaikuttaa myös lähiympäristö, erilaiset vahingot vaikkapa myrskyn toimesta ja niin edelleen.

Tiilikaton korjaus voi vaihdella kattokohtaisesti paljonkin. Katto voidaan uudistaa monella tavalla, riippuen katon nykyisestä kunnosta. Voimme pinnoittaa tiilet uudelleen, voimme vaihtaa ne osin tai kokonaan uusiin, tai voimme toteuttaa täydellisen kattoremontin aluskatetta, eristeitä ja yläpohjaa myöten. Aina ei kokonaisvaltaiselle kattoremontille ole tarvetta, vaikka kate olisikin jo huonossa kunnossa. Kattoremontti voi siis olla osittainen, jolloin vaihdamme vain tiilet uusiin, mutta vesikatteen alapuoliset rakenteet todetaan niin hyväkuntoisiksi, ettei niihin tarvitse vielä pureutua. Tämän toteutuksen mahdollisuus on tosiaan täysin kiinni katteen alapuolisista rakenteista. Silloin kun vesikatteen alla rakenteet ovat hyvässä kunnossa, eikä katto ole painunut, voit päästä helpommalla osittaisen kattoremontin muodossa, eli saamme katon kuntoon pelkkien tiilien vaihdolla.

Kattosi kunnon saat selville kutsumalla meidät paikalle. Katon tarkistaminen ammattilaisen toimesta on aina paras tapa selvittää katon kokonaiskunto ja sen korjaustarve. Me tarkastamme katon pinnan, läpiviennit, kattotuotteet, yläpohjan ja aluskatteen kunnon eli ihan täysi katon katsastus on luvassa, jos sellaisen meiltä tilaat. Saat sen toki ilmaiseksi silloin, kun olemme tekemässä jotain jo tilattua korjausta. Tarjouspyynnön kauttakin saat katon korjausprosessin käyntiin, pyrimme silloinkin käymään paikan päällä kartoittamassa hieman katon tilannetta ja asiakkaan toiveita katon suhteen.

Kun tarkistus on tehty ja katon tilanne selvillä, keskustelemme sitten yhdessä kattosi tulevaisuudesta ja siitä olisiko tässä vaiheessa aika tehdä kattoremontti, katon puhdistus tai jotain muuta ylläpitotyötä. Ajoissa toteutettu remontti voi tulla huomattavasti edullisemmaksi, kuin liian myöhään liikkeelle lähteminen, kun katto on jo päässyt hyvin heikkoon kuntoon ja korjattavaa on paljon enemmän. Ennakointi kattoremontissa kannattaa, uutta ja ehjää kattoa ei tietenkään tarvitse korjata, mutta ei sitä remonttia kannata sinnekään asti venyttää, että katto kirjaimellisesti tippuu niskaan tai maahan rakennuksen huipulta.