Tiilikaton huolto vaikuttaa suoraan katon käyttöikään

Tiilikaton huolto voidaan tehdä tarpeen mukaan, eli silloin kun jotain kunnostettavaa ilmenee. Tehokkainta on kuitenkin luoda säännöllinen huoltokierto, jonka peruspilari on katon kunnon tarkistaminen säännöllisesti. Jos kattoa korjaillaan vain tarpeen vaatiessa, voi siellä monikin ongelma päästä muhimaan rauhassa jopa vuosia. Kaikkia ongelmia ei nimittäin havaita ajoissa, ellei katolla käydä. Esimerkiksi murtuneita kattotiiliä ja huonoon kuntoon menneitä tiivisteitä tai saumauksia on vaikea havaita maasta käsin. Vesikate voi vuotaa aluskatteeseen ja lopulta aluskate eristeisiin ja yläpohjaan paljon ennen, kuin vettä alkaa näkyä missään julkisivussa, saati asuintilojen katoissa tai seinissä.

Meiltä saat kaikki tiilikaton huollot laidasta laitaan aina vesikourujen tyhjennyksestä rikkinäisten tiilien vaihtoon ja tiilien uudelleenpinnoitukseen. Talvella pudotamme lumet ja sulatamme rännit jäästä. Säännöllisellä huoltokierrolla, jossa mielellämme sinua autamme, saadaan katto pidettyä aina hyvässä kunnossa. Sen avulla voimme puuttua nopeasti katolle syntyviin ongelmiin, jopa ehkäistä niitä ennalta. Meillähän katon huolellinen tarkistaminen kuuluu kaikkiin kattotöihin. Kun tulemme tilauksesta vaikkapa puhdistamaan kattoa syksyn lehdistä, tutkimme samalla katon kunnon kokonaisvaltaisesti ja raportoimme siitä sinulle. Mikäli tarkistuksissa löytyy vikoja, joiden korjauksista emme ole sopineet kanssasi, jätämme niiden hoitamisesta hyvän tarjouksen. Tällainen kattotarkistus on meillä ilmainen kaikkien muiden töiden ohessa.

Meidän kauttamme voi hakea rahoitusta katon kunnostustöiden hoitamiseen. Tiilikaton huolto kuuluu myös kotitalousvähennysten piiriin lähes poikkeuksetta. Voit siis hakea meillä teetetyn tiilikaton huollosta kotitalousvähennystä omassa henkilöverotuksessasi. Oli työ sitten iso tai pieni, olemme valmiita palvelemaan sinua yhtä asiantuntevasti ja juuri sinun kattoosi paneutuen. Kaikki työt räätälöidään aina kattokohtaisesti ja toteutetaan täyden palvelun periaatteella, eli niin kutusutulla avaimet käteen -periaatteella. Saat meiltä siis työn mittakaavasta riippumatta kaiken, mitä kattosi kunnostus vaatii. Paneudumme kaikkiin työvaiheisiin tarkistuksesta suunnitteluun, työn toteutukseen ja loppusiivoukseen niin, ettei töiden teettäminen enää helpommaksi voisi sinulle tulla. Oli kyseessä sitten tiilikaton huolto tai mikä tahansa katon kunnossapitoon liittyvä toimenpide, saat meiltä työtakuut. Hyvin hoidettu työ ansaitsee kunnon takuun.

Ota yhteyttä niin katsotaan kuinka voimme parhaiten sinua palvella. Saat meidät kiinni kätevästi tarjouspyyntölomakkeella. Lomakkeelle voit rauhassa täytellä kaikki tarvittavat tiedot ja lisätä vaikkapa kuvia, jos jokin asia vaivaa katolla mieltäsi ja haluaisit saada siitä asiantuntijan arvion sekä korjaustarjouksen. Totta kai saat meidät kiinni myös puhelimella, yksi numero johtaa sinut vaivattomasti oikean ihmisen pakeille.

Tiilikaton puhdistus ja vesikourujen tyhjennys kaksi kertaa vuodessa

Katon ja vesikourujen säännöllinen puhdistus on yksi tärkeimmistä tiilikaton huoltotöistä. Tämä tulisi toteuttaa katolle ihanteellisesti ainakin kaksi kertaa vuodessa, mutta ellei se ole mahdollista niin kattoa tuli kuitenkin hoitaa vähintään sen kerran vuodessa. Sitä pidemmät välit katon kunnossapidossa ja tilanteen kartoittamisessa ovat helposti kohtalokkaita ja tulevat kalliiksi. Vuodessakin esimerkiksi vesi ehtii saada aikaan melkoisia vaurioita katossa, jopa niin, ettei asiaa pysty alhaalta käsin huomaamaan. Kaikenlainen roska kerää vettä itseensä eikä katto pääse kunnolla kuivumaan. Tiilikatolla märkä bioroska on omiaan kasvualustaksi sammaleelle, joka aiheuttaa nopeasti tiilien ennenaikaista kulumista ja kattotiilien hajoamista.

Räystäskourut ovat ihanteellisia kanavia veden ohjaamiseksi alas katolta, mutta valitettavan tehokkaita roskakerääjiäkin. Katolle päätyvä roska voi valua itsestään vesikouruihin, mutta usein se ajautuu niihin myös puhdistuksen yhteydessä. Onkin tärkeää kattoa puhdistettaessa hoitaa myös vesikourut kuntoon samalla kertaa.

Kesällä rankat vesisateet aiheuttavat helposti tulvimista roskaisissa ränneissä. Talvella roskan vuoksi patoutunut vesi jäätyy ja sulamisvesi alkaa virrata kourujen yli päätyen talon seinille. Jää myös painaa paljon ja voi vääntää rännejä. Lisäksi vedellä on luontainen taipumus laajentua jäätyessään ja se on tuhoisa voima, rännien saumaukset nitisevät liitoksissaan jään pullistuessa äärimmilleen. Jäätyneitä rännejä ei tule yrittää hakata jäästä vapaaksi koska samalla saa usein pahaa tuhoa aikaan sekä itse ränneissä että niiden kiinnikkeissä ja räystäslaudoissa. Parempi ja ränniystävällisempi tapa toimia on kutsua meidät sulattamaan ne ekologisesti ja kattoystävällisesti vesihöyryllä.

Aina kun puhdistamme kattoa tai vesikouruja, tarkistamme samalla katon yleisen kunnon, sekä rännien kiinnitykset ja kaadot. Näin myös sadevesijärjestelmä pysyy hyvässä kunnossa ja tukee katon toimintaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Talvihuolto lumenpudotuksella ja jäänsulatuksella hellii kattoa ja ehkäisee vahinkoja

Tiilikaton pinta on karhea ja lumi ei itsestään helposti sieltä poistu, toki se jäisenä sitten voi olla liukas esimerkiksi jalan alla kuten mikä tahansa muukin pinta. Tiili on painavaa, joten ylimääräinen, jopa useamman tonnin lumikuorma on omiaan rasittamaan kattorakenteita ja murentamaan tiiliä. Katon lumikuormaa on tärkeä seurata itse, sen onneksi näkee melko hyvin myös maasta käsin, ja tilata meidät tarvittaessa lumenpudotustöihin kun lumikuorma näyttää kasvavan liiaksi. Erityisesti silloin, kun lumi on märkää voi matalampikin lumiannos painaa hirvittävän paljon verrattuna kevyeen, tomumaiseen pakkaslumeen. Talon omistaja on vastuussa putoavan lumen aiheuttamista vaurioista, joten toimivaan kattoturvaan panostaminen on kuin pistäisi rahaa pankkiin. Vakuutus ei yleensä siis korvaa katoltasi tippuvan lumen alle jäänyttä omaisuutta tai ihmisille aiheutuvia vahinkoja, joten paras turva on pitää huoli siitä, ettei lumi kenenkään päälle sieltä tipu.

Meidän toimestamme lumiesteiden sekä muiden kattotuotteiden kiinnitykset tarkistetaan ja tarvittaessa ne myös kiristetään. Tällä estetään se, ettei lumi vie kattotuotteita mukanaan ja aiheuta näin kattovaurioita. Samalla tietysti katon alla liikkuvat ihmiset ja ajoneuvotkin pysyvät paremmin turvassa. Talvisin tiputamme lumet ammattitaidolla, tehokkaasti ja kattoa tai katon rakenteita vaurioittamatta ihan kaikilta katoilta. Meiltä onnistuu työskentely myös jyrkillä tiilikatoilla tai vaikkapa kerrostalon katolla.

Jäätyneet rännit taas ovat ongelma erityisesti silloin, kun lumi alkaa keväällä auringon lämmitellessä sulamaan. Sulamisvesi ei pääse poistumaan katolta rännejä pitkin, kuten tarkoitus on, vaan se tulvii rännien yli seinille, joka voi aiheuttaa seinissä kosteusvaurioita ja lopulta homesienien muodostumista. Painava jää myös vääntelee rännejä aiheuttaen niihin lisäksi lommoja. Se myös pilaa oikean kaadon rännistä, joka entisestään pahentaa ongelmaa, kun vesi ei pääse senkään vertaa kulkemaan pois. Jos vesi seisoo kauan rännissä, alkaa se ruostumaan ja ajan kanssa rännit voivat jopa reikiintyä ja jälleen vesi pääsee valumaan ihan vääriin paikkoihin.

Rännejä ei tule hakata millään työkaluilla tai muullakaan välineellä päästäkseen jäästä eroon. Eikä sitä kannata sulatella myöskään millään kuumennusmenetelmällä, vaikka nopea sulatus tuntuisikin mukavalta ratkaisulta. Samalla kun saa räystäskourut ja talon puuosatkin hiillostettua pilalle. Meiltä löytyy tehokkaat höyrysulattimet, joilla saamme rännit auki ekologisesti ja sadevesijärjestelmää rikkomatta.

Teemme tiilikaton saumojen, jiirien ja läpivientien tiivistykset

Jotta katto olisi tiivis, eikä vesi pääsisi tekemään tuhojaan, on tärkeää vuositasolla tarkistaa katon läpivientien, saumojen ja jiirien tiiveys. Tämän toimenpiteen tärkeys korostuu vuosi vuodelta katon ikääntyessä, sillä usein juurikin erilaiset tiivisteet ja saumaukset antavat periksi paljon ennen katetta. Vaikkapa katon jiirit katon yksityiskohdista kokevat äärimmäistä rasitusta ja kova rasitus aiheuttaakin vuotoriskin.

Hyvin tehty katto ja huolellisesti toteutetut yksityiskohdat lähtökohtaisesti ehkäisevät erilaisten ongelmien syntyä katolla, mutta pikkuhiljaa paraskin katto elää ja ikääntyy. Kestävimmätkin materiaalit kuluvat ja näin käy lopulta ihan kaikilla katoilla. Pienikin vuoto voi olla kohtalokas ja aiheuttaa suuret vahingot päästessään rauhassa valumaan väärään paikkaan. Tiilikatolla vesikatteen luottopari eli aluskate on usein pelastamassa tilannetta. Mutta jos sattuu käymään niin, että aluskate tai aluskatteen läpivienti vuotaakin, pääsee vuotovesi yläpohjan eristeisiin ja rakenteisiin pesimään melko huomaamattakin.

Kun pyydät meidät tarkistamaan kattosi, voit olla varma että se on parhaalla mahdollisella tavalla valmistettua tulevaa vuodenaikaa varten. Koska varsinkin lumi, pakkanen ja talvimyrskyt kurittavat kattoa, saumaamme jiirit, tiivistämme läpiviennit ja tarkistamme että kaikki toimii oikein. Näin tehdään syyshuollossa, kun katto puhdistetaan ja kunnostetaan talvea varten lehtien tiputtua. Näin tehdään myös keväthuolloissa, koska menneen talven lumet ovat voineet tehdä tuhojaan ja katto yksityiskohtineen altistuu kesällä vesisateelle, joka voi taas vuotaa katon rakenteisiin, ellei kattoa ole huolehdittu kuntoon.

Kattotuotteiden toimintavarmuus on turvallisuuskysymys

Kattotuotteet saattavat vuosien varrella menettää kiinnityksensä ja irrota pikkuhiljaa tiilikatteesta. Kiinnitysruuvit löystyvät, mutta myös kate, jossa ne ovat kiinni voi kulua ja kärsiä, jopa hajota. Harvemmin itse kattotuotteet suuremmin hajoavat, mutta ei sekään ihan mahdoton skenaario ole. Varsinkin talvella lumikuorman alla kattosillat, lumiesteet ja lapetikkaat joutuvat haasteen eteen. Jos kattotuote on huonosti kiinni katossa, voi se repeytyä irti lumien mukana ja samalla repiä tiiliä hajalle. Tämä on myös vakava turvallisuusriski. Jos esimerkiksi metallinen lumieste tulee painavan lumen ja irtotiilien seurana katolta alas katolta, siellä ei totisesti toivo sillä hetkellä olevan alla mitään tai ketään.

Useinhan kattotuotteet kuluvat ja väsyvät pikkuhiljaa, niiden kiinnitykset löystyvät vähän kuin huomaamatta. Joskus tilanteen huomaa vasta sitten kun lähtee kiipeämään heiluvia tikkaita tai kulkusilta valittaa ja vajoaa jalkojen alla. Juuri siksi niiden säännöllinen tarkistaminen ja kiristäminen on erityisen hyödyllistä. Katon turvatuotteet eivät pääse huonoon kuntoon huomaamatta ja aiheuta sitten riskejä katolle töihin kiipeäville ihmiselle, joiden turvaksi ne yleensä on asennettu.

Katolla voi pakollisten, lain määräämien turvatuotteiden, kuten palotikkaiden ja savupiipun luokse johtavien kulkusiltojen ohessa olla paljon muutakin. Katolta voi löytyä kattovalokupuja, kattoikkunoita jopa yläpohjaan johtava kattoluukku. Nykyään aurinkopaneelit, erilaiset omat tukiasemat, sääasemat ja muutkin katolle saatavat teknologiat ovat yleistyneet. Mutta niidenkin kiinnitykset ja kunto vaativat yhtä lailla huolenpitoa, kuin perinteisempienkin kattotuotteiden tai katon turvatuotteiden. Katolta tippuva aurinkopaneelikin on kallis tikki verrattuna siihen, että sen kiinnikkeet vilkaistaan ja kiristetään, tarvittaessa vaihdetaan säännöllisesti muun kattohuollon yhteydessä.

Palautamme katon suojan jopa vuosikymmeniksi tiilikaton pinnoituksella

Tiili on ehjänä kestävä, mutta luonnostaan melko huokoinen materiaali. Katetiilessä on aina lähtökohtaisesti valmiina pinnoitekerros, se tehdään sekä perinteisiin savitiiliin että modernimpiin betonitiiliin. Pinnoite kuitenkin tyypillisesti kuluu ajan saatossa, kuten minkä tahansa muunkin katteen pinta kuluu. Pinnoituksen menetettyään tiili menettää samalla vettä hylkivän suojansa ja vesi pääsee tunkeutumaan tiilen huokoiseen rakenteeseen. Vedellä on yksistäänkin voimakkaasti rapauttava taipumus erityisesti jäätyessään ja sulaessaan, mutta yhdessä sammaleen kanssa se on erittäin tuhoisa tiilikatolle. Aivan kuten vesikin, pääsee myös sammal ujuttamaan rihmamaiset juuret yhä huokoisemmaksi muuttuvaan kattotiileen tehden vain lisää tuhoa. Sammal ja jäkälä syövät tiilen mineraaleja ja haurastuttaen tiiltä lisää, jolloin tiiltä tehokkaasti tuhoava kiertokulku on syntynyt.

Tiilikatto olisi suositeltavaa pinnoittaa noin 30 vuoden kuluttua katon asennuksesta tai katteenvaihdosta. Tiilien pinnoitus lisää tiilikaton käyttöikää aina 70 vuoteen asti. Tietysti ihan tarkka pinnoitusajankohta ja käyttöikä riippuvat katosta. Esimerkiksi se, onko katolla savitiili vai betonitiili vaikuttaa, ensimmäinen on yleensä hieman pitkäikäisempi vaihtoehto. Myös se, kuinka katto on alun perin rakennettu, vaikuttaa sen kestoon. Mutta suurin merkitys on sillä, kuinka kattoa huolletaan ja ylläpidetään. Oman onnensa varaan jäänyt tiilikatto voi vaatia pinnoitusta jo ennen kuin se täyttää 30. Toisaalta hyvin pidetty savitiilikatto voi puolestaan saavuttaa jopa lähemmäs 100 vuoden elinkaaren. Katon ylläpito kannatta, tiilikaton huolto vaikuttaa hyvin suoraan sen käyttöikään ja pinnoitustarpeisiin.

Saat meiltä tasokkaat pinnoitustyöt varmalla osaamisella ja laadukkailla tuotteilla. Palautamme tiilen vesitiiveyden sekä suojan UV-säteilyä ja ilmansaasteita vastaan. Samalla suojaamme tiilen sammaloitumista vastaan. Kaikki työt hoidetaan aina tiilikatteelle sopivilla menetelmillä, välineillä ja aineilla, se onkin hyvin tärkeään katon kunnossa pysymisen kannalta. Väärät menetelmät ja muun muassa liian kovakätiset puhdistukset, lumenpudotukset ja muut työt voivat vahingoittaa tiilikattoa pahoin. Eivätkä väärät ihan erityyppisille katoille tarkoitetut pinnoitteetkaan hyvää tee. Näissä asioissa hyödyt meidän asiantuntemuksestamme erityisen paljon.

Kattotarkistus kuuluu jokaiseen katolla käyntiimme

Haluamme palvella kokonaisvaltaisesti ja kattosi parasta ajatellen. Tämän vuoksi aina, kun kiipeämme katollesi mitä tahansa meiltä tilattua työtä tekemään, tarkastamme samalla koko katon yleisen kunnon. Tekemämme kattotarkistus ei muun työn ohessa maksa sinulle mitään, haluamme yleensäkin olla hyvin perillä siitä, kuinka laajoja kunnostuksia katto vaatii. Katon tutkiminen on eräänlainen työrutiini, joka kuuluu meillä kaikkiin töihin niiden laadusta ja mittakaavasta riippumatta. Toisaalta, tulemme kyllä tekemään myös pelkän kattotarkistuksen kohtuuhintaan, mikäli et osaa itse määritellä katon korjaustarvetta ja tilata suoraa esimerkiksi katon puhdistusta tai katteenvaihtoa. Niin tai näin, kattotarkistus kannattaa, sillä sen avulla saat päivitettyä ja yksityiskohtaista tietoa kattosi kunnosta ja korjaustarpeista.

Katsastamme katolle kiivetessä katteesta riippuen katteen kunnon ja kiinnitykset, tiilikatolla siis usein rikkinäisten tiilten vaihdot, peltikatolla puolestaan peltien kiinnitykset. Kaikilla katoilla käydään läpi kaikki saumaukset ja jiirit, niitä kunnostetaan usein myös puhdistusten yhteydessä aina tarpeen mukaan.

Katosta ja sen yksityiskohdista riippuen käymme läpi myös peltilistat, piipunjuuripellityksen, kattoluukkujen, viemärintuuletus- ja ilmanvaihtoläpivientien sekä muiden läpivientien kuntoa ja tiivisteitä. Näitäkin kunnostetaan aina tarpeen vaatiessa kattotöiden yhteydessä. Jos pääsemme kiipeämään yläpohjaan, tarkistamme jokaisella käyntikerralla myös aluskatteen kunnon sekä tarkkailemme mahdollisten valumajälkien ja huonokuntoisten eristeiden olemassaoloa. Yläpohja on useinkin se kohta katossa, josta ensimmäiset merkit kattovuodoista näkyvät. Sinne on kuitenkin usein hieman haastavaa päästä, joten se jää monilta muilta herkästi tarkistamatta, ellei suoraan epäillä jotain vikaa, joka vaatii yläpohjan tutkimista.

Huollamme kaikki katot huopakatosta tiili- ja peltikattoon

Me huollamme kaikki katot. Kun sanomme että kaikki niin me myös tarkoitamme kaikkia. Saat meiltä siis kaikkien kattojen huoltotyöt katon materiaaliin, rakennukseen ja kattotyyppiin katsomatta. Huollamme matalat rivitalot ja korkeat kerrostalot. Kaikki mökit ja omakotitalot myös. Puhumattakaan pihan rakennuksista, kuten halkovajoista, autotalleista ja pihasaunoista. Tulemme tekemään vaikka maneesin, navetan tai varastohallin katon ja kattohuollot.

Homma hoituu, oli materiaali mikä tahansa. Rakennamme ja kunnostamme kaikki peltikatot profiilipeltisistä lukkosaumaisiin ja konesaumaisiin riippumatta siitä onko pelti tehty teräksestä, alumiinista, kuparista ja onko se muovipinnoitettu tai äänieristetty. Teemme myös tiilikattojen työt, kuten betonitiili-, savitiilikatot ja niiden kunnostukset. Meiltä taipuu katoksi myös huopa kaikissa muodoissaan, kuten palahuopana tai bitumikerminä. Toteutamme katon huollot aina katekohtaisesti ja katon vaatimalla taidolla, tuotteilla ja menetelmillä.

Meille on tärkeää toimia kunkin materiaalin ehdoilla, ymmärrämme, ettei kate kuin kate kestä samoja menetelmiä. Useinhan se ongelma on siinä, että menetelmän pitäisi olla aina kyllin tehokas, että sitä kannattaa käyttää. Mutta ei liian tehokas, jos kate vahingoittuu toimenpiteestä, jonka tarkoitus olisi suojella sen käyttökuntoa. Erityisesti tämä tulee ajankohtaiseksi katon puhdistuksissa, paikkauksissa ja pinnoitteissa. Tiilikatto vaatii tietysti oman osaamisensa rakentaa, sillä siinäkin on omat niksinsä, kuten kaikissa muissakin katon rakennustöissä. Mutta erityisesti puhdistus ja pinnoitus vaativat juuri sopivia harjoja, vedenpaineita, käsittelyaineita ja pinnoitteita. Näin saadaan ihanteellinen lopputulos, vastine rahoille sekä käytettyihin resursseihin nähden kestävä katto.