Tiilikaton aluskate on välttämätön osa kattoa ja rakennuksen suojausta

Tiilakaton aluskate on välttämätön, jotta katto toimii vedenpitävästi. Tiilikatto kestää hyvin muun muassa taivaalta alas satavaa vettä. Luontaisesti vesi pyrkiikin alaspäin ja kaiken toimiessa kuten pitääkin, se virtaa suhteellisen jyrkältä tiilikattopinnalta helposti kohti räystäitä ja räystäskoruja. Tämän jälkeen sadevesijärjestelmä ohjaa veden kauemmaksi rakennuksesta. Tiilikatto ei kuitenkaan ole täysin vesitiivis ehjänäkään, sama ominaisuus on toki monilla muillakin katteilla, joten se ei ole mikään tiilikaton erityispiirre. Kattotiilien alle pääsee tihkumaan kosteutta täysin toimivassakin tiilikatossa. Aluskatteen merkitys toimivassa kattokokonaisuudessa onkin kiistaton. Me asennamme laadukkaat aluskatteet kaikille betoni- ja savitiilikatoille sekä uusissa että saneerauskohteissa.

Me pidämme tärkeänä sitä, että tiilikaton aluskate asennetaan huolellisesti ja kerralla oikein. Sen verran monta aluskateongelmaa on Kattokorjauspalvelun historiassa jo käyty hoitamassa, että olemme todenneet turhien virheiden olevan liiankin yleinen syy aluskatteen vuotoihin ja toimimattomuuteen. Totta kai aluskate ja muutkin materiaalit kuluvat. Vikoja ja aluskatteen vaihtotarve voi tulla vastaan myös pelkästään siksi, että katto on tullut käyttöikänsä päähän ja vesikate ja aluskate on uusittava koska ne ovat aikansa eläneet. Niin moni ongelma kuitenkin saataisiin vältettyä jo sillä, että osaava asentaja asentaa aluskatteen kaikkien taiteen sääntöjen mukaan.

Siksipä meillä aluskatteille ja kaikille asennustöille saakin asennustakuun. Kun töihin asennoidutaan alun perinkin huolellisella ja asiantuntevalla asenteella ja omat laatuvaatimukset ovat korkealla, on helppo niitä työtakuita myöntää omille asennuksille. Se on myös merkki asiakkaille siitä, että suhtaudumme työhömme vakavasti ja virheitä tulee harvoin. Jos niitä tulisi usein niin työtakuu tekisi liiketoiminnasta hyvin nopeasti kannattamatonta jo ennen kuin asiakkaat loppuisivat kesken. Tämän vuoksi kaikki eivät niitä työtakuita myönnä tai ainakaan samassa laajuudessa kuin me. Joka tapauksessa, meillä siihen aluskatteen asennukseen paneudutaan huolellisesti. Esimerkiksi katon riittävä tuuletus laitetaan aina kuntoon ja aluskatteen asennuskireys pidetään tasaisena ja oikeana, ettei se jää liian löysälle ja valuta vesiä puurakenteisiin. Tai ettei se vastaavasti ole niin kireällä, että lämpöeläessään sitten repeilee ja vuotaa. Aluskatteen suhteen kaikki yksityiskohdat hoidetaan kunnolla, kun töihin tulevat Kattokorjauspalvelun kokeneet asentajat.

Aloitamme tiilikaton aluskate- ja vesikateremontin aina tarjouspyyntösi jälkeen katon tarkistamisella. Tulemme siis käymään, nähdäksemme katon kunnon ja rakennuksen sijainnin lähiympäristöineen ihan omin silmin. Meillä on tapana myös jututtaa asiakasta, jotta kaikki hänen toiveensa ja tarpeensa katon kunnostuksen suhteen tulisi huomioitua. Näiden alkutoimenpiteiden perusteella laadimme korjausehdotuksemme sekä tarjouksemme. Vastaava menettely meillä on tietyssä mielessä aina. Silloinkin kun tilaat meidät esimerkiksi poistamaan sammalta tilikatoltasi tai vaikkapa asentamaan kattoturvatuotteita, niin tarkistamme samalla kertaa myös katon kunnon. Mikäli jotain korjausta vaativaa löytyy, keskustelemme kanssasi katon tilanteesta ja saat meiltä samassa yhteydessä myös tarjouksen töiden hoitamisesta. Jos työt vaativat rahoitusta hoituakseen, voit kätevästi hakea sitä kotisivujemme kautta. Voit hakea myös meillä teetetystä työstä kotitalousvähennystä omassa henkilöverotuksessa.

Tiilikatolle löytyy muutamia toiminnaltaan sopivia aluskatteita

Ammattitaitoisen asentajamme asentama tiilikaton aluskate on laaturatkaisu, jonka hyvin pidettynä muutenkin pitkäikäinen tiilikatto on ansainnut. Kun kaikki on tehty viimeisen päälle hyvin, katolla on hyvät edellytykset kestää katteen keskimääräiseen käyttöikään saakka, eli jopa 50-70 vuotta. Tiilikatolle voimme asentaa joko kondenssisuojattua, tai hengittävää aluskatetta. Voimme keskustella suunnitteluvaiheessa näiden aluskatteiden ominaisuuksista ja päättää yhdessä, kumpi niistä sopisi parhaiten juuri sinun katollesi. Hengittävä, eli diffuusioavoin aluskate ei päästä ylhäältä tulevaa vettä lävitseen vaan ohjaa sen pois katolta. Alapuolelta taas tuleva kosteus pääsee katteen läpi ja sekin pääsee poistumaan rakennuksesta sitten vesikatteen ja aluskatteen välisessä tuuletustilassa joko haihtuen tai alaspäin valuen. Tämän vuoksi onkin hyvä kiinnittää asennusvaiheessa erityistä huomioita siihen, missä suunnassa aluskate asennetaan, jotta valuva vesi ei pääse limitettyjen aluskatteiden väliin ja sieltä katon puurakenteisiin ja eristeisiin.

Kondenssisuojatussa, eli diffuusioavoimessa aluskatteessa ylhäältä päin aluskatteelle päätyvä vesi ei pääse myöskään aluskatteen läpi vaan valuu pois aluskatteen yläpinnalta. Alhaalta tuleva kosteus taas tarttuu aluskatteen alapinnan nukkakerrokseen ja haihtuu pois siitä. Kondenssisuojatussa aluskatteessa on tärkeää se, että yläpohjan tuuletus on riittävä ja höyrysulku pitävä. Muuten on riskinä, ettei kalvo pysy tiivistyvän kosteuden mukana. Tällöin kasvava kosteusmäärä pisaroituu ja tipahtaa yläpohjan eristeisiin. Juuri tällaisten yksityiskohtien, kuten aluskatteen, katon tuuletuksen sekä höyrysulun ja niiden yhteispelin ymmärtämisen kannalta hyödyt erityisen paljon ammattiasentajien tekemästä katon saneerauksesta. Me osaamme huomioida monia tekijöitä ja ratkoa muun muassa katon tuulettuvuuteen liittyviä pulmia tehokkaasti, ymmärtäen osien vaikutuksen kokonaisuuden toiminnassa.

Tiilikatto ja peltikatto kaikissa muodoissaan ovat hieman erityyppisiä kuin huopakattojen suku. Tiili ja pelti kondensoivat pinnoilleen kosteutta ilmasta ja se onkin yksin hyvin tärkeä seikka huomioida, kun kattoa rakennetaan tai saneerataan. Tämä ominaisuus vaikuttaa sekä aluskatemateriaalin valintaan että sen asennukseen, mutta myös katon muihin rakenteisiin, sillä ne vaativat hyvin tuulettuvan kattorakenteen. Tyypillisesti näissä onkin tuuletusta sekä vesikatteen ja aluskatteen välissä, mutta myös yläpohjassa.

Asennamme oikeaoppisesti kattoosi sopivimman aluskatteen

Tiilikaton aluskate on merkittävässä asemassa koko katon vedenpitävyyttä ajatellen. Koska tiilikate ei itsessään ole sataprosenttisen tiivis, on aluskatteen toimittava täysin oikein. Sen avulla kosteus saadaan ohjattua pois niin tiilikatteen alapuolelta kuin yläpohjastakin. On tärkeää, että aluskate on asennettu oikein päin ja oikealle kireydelle. Aluskatteissa on aina kaksi erilaista puolta, joilla onkin tärkeä rooli aluskatteen toiminnassa. Väärinpäin eli alapuoli ylöspäin asennettuna koko aluskatteen toiminta vaarantuu ja voi loppujen lopuksi aiheuttaa kosteusvaurion. Liian kireälle asennettu aluskate taas voi repeillä muun muassa lämpötilojen vaihdellessa ja repeily sitten mahdollistaa vuodon ja veden valumisen kattoruoteisiin. Tietysti myös se vesikatteeseen sopivin aluskate auttaa asiaa, kun se valitaan huolella ja asennetaan oikein, oikeaan suuntaan ja riittävistä limityksistä huolehtien.

Itse aluskatteen asennuksen ohessa on erittäin tärkeää tehdä myös läpiviennit oikein. Aluskatteen on oltava vedenpitävä myös katon yksityiskohtien, kuten läpivientien ja jiirien eli sisätaitteiden kohdilta. Kaikki yksityiskohdat vaativat kuitenkin todellista ammattitaitoa ja huolellisuutta, jotta ne saadaan tehtyä kunnolla, eikä tiilikatto ala vuotamaan niistä. Käytämme aina muun muassa kattoläpivienteihin asianmukaisia tiivistekappaleita ja toteutamme aluskatteen ylösnostot läpivienteihin huolellisesti ja vesitiiviisti. Tämä onkin koko aluskatteen toiminnan A ja O. Jos ylösnostoja ei tehdä ja tiivistekappaleet unohtuvat tai ovat väärän kokoiset, ne vesittävät muuten hyvin toteutetun aluskatteen toiminnan. Näissä yksityiskohdissa katontekijän osaaminen ja huolellisuus yleensä punnitaankin. Jos uuden tiilikaton aluskate on väärin asennettu ja korjaus on vääjäämätön, et varmasti halua, että joku tekee samat virheet uudestaan.

Tiilikatto on arvokas ja pitkäikäinen katto, jonka hankintahinta ei ole ihan listan halvin. On ihan ymmärrettävää, että katon haluaa saada kuntoon mutta kustannukset voivat tuntua suolaisilta, jos suhteellisen uutta kattoa joudutaan avaamaan koska aluskate on väärin päin. Tai se on ollut niin kireällä, että se on revennyt ja katto vuotaa. Kunnostus kuitenkin kannattaa, kun sen teettää osaavalla ja tiilikattoihin erikoistuneella yrityksellä, kuten Kattokorjauspalvelulla. Meiltä saat tosiaan sen työtakuun kaikille asennustöille, joita teemme. Oli kyseessä tiilakaton aluskate tai koko katon saneeraus, takuu pitää. Ota yhteyttä niin tutkimme kattosi ja teemme parhaamme sen kunnostamisessa.