Tee se itse kattoremontti – kannattava ajatus vai tuhoon tuomittu idea?

Tee se itse kattoremontti voi olla houkutteleva idea. Työn ostaminen muilta voi tuntua isolta kuluerältä. Saahan sitä itsekin tehtyä, kun tekee vaikka pikkuhiljaa ja käyttää ne vielä käyttämättömät lomapäivät viikonloppujen jatkeena. Onhan se mahdollista mutta mieti vielä hetki myös niitä asioita, jotka voivat mennä pieleen.

Vaikka itse tehdyn remontin hintalappu on sillä hetkellä huokea, lähinnä siis materiaalikulujen hinta niin riittääkö sinun osaamisesi katon kunnostukseen? Oletko esimerkiksi varma siitä, miten syvältä kattoa tulisi tutkia ja korjata, että se sitten takuulla olisi hyvä ja kestävä vaikka parikymmentä seuraavaa vuotta tai pidempäänkin? Tiedätkö mitä tehdä yläpohjalle, eristeille ja kuinka toteuttaa kattorakenteiden tuuletus ennen kuin lähdet edes asentamaan uutta vesikatetta? Kuinka sitten aluskatteen laita, sen vahingoittaminen vesikatteen asennusvaiheessa on erittäin tyypillinen ja kohtalokas virhe, jonka seurauksena voi pahimmillaan olla laaja vesivahinko ja home. Sen jälkeen itse tehdyn remontin hintalappu onkin jo satakertaistunut, kun tehdään homesaneerausta ja sairastetaan.

Tarkoitus ei ole pelotella. Käsistään kätevä ja jonkinlaista kokemusta tai koulutusta hankkinut ihminen voi suorittaa ihan kelvollisen kattoremontin, varsinkin jos saa hieman apua raskaimpaan työhön. Todella usein työn ja huomiotavien seikkojen määrä ovat kuitenkin järkytys kattoremonttia ensimmäistä kertaa tekevälle. On osattava ja selvitettävä todella monia asioita, työ on fyysisesti raskasta ja siihen saa helposti kulumaan moninkertaisen ajan, kuin on alun perin suunnitellut remonttiin käyttävänsä.

Ei ole kerta tai kaksikaan, kun olemme menneet apuun kesäloman loputtua tai innokkaan remontoijan loukkaannuttua omalla työmaallaan tehtyään liian pitkää päivää ja työturvallisuudesta tinkien, jotta työ etenisi ripeämmin. Olemme saaneet hoidettavaksemme myös kotikutoisia remontteja, jotka on kyllä saatu päätökseen, mutta moni asia on paljastunut menneen pieleen. Pahimmillaan ongelmat ovat muhineet jo jonkin aikaa ja rakennuksen käyttö alkaa olla vaakalaudalla esimerkiksi lämpövuotojen, kosteus- ja homevaurioiden tai muiden ongelmien vuoksi.

Meiltä saat kattoremontin kerralla oikein tehtynä. Tulemme apuun myös silloin, kun omat voimat ja taidot loppuvat kesken. Me teemme kattoremontin sitten avaimet käteen -palveluna ja meidän työllemme saat takuun. Uskomme kokonaisvaltaiseen lähestymistapaan, eli kattoremontti tehdään alusta loppuun ihan viimeisen päälle kunnolla ja palvellen.

Lähdemme liikkeelle katon senhetkisen tilanteen kartoittamisesta, johon koko meidän työmme sitten perustuukin. Kattotarkistus kuuluu kaikkiin kattotöihin, joita teemme. Jos korjattavaa löytyy esimerkiksi katon puhdistuksen yhteydessä, saat tarjouksemme asian hoitamisesta pois päiväjärjestyksestä. Korjaamme siis tarveperustaisesti. Autamme tarvittavien lupien kanssa ja varsinaiseen remonttiin tuomme mukanamme aivan kaiken tarvittavan tekijöistä työkaluihin ja materiaaleista nostimiin.

Me myös suojaamme ympäristön ja siivoamme jälkemme, siksi kutsummekin palveluamme avaimet käteen -palveluksi. Saat siis aivan kaiken yhdestä paikasta -meiltä. Jos tarvitset rahoitusta saadaksesi remontin teetettyä niin voit hakea sitä kauttamme. Rempan jälkeen voit hakea vielä kotitalousvähennyksetkin meillä teetetystä työstä, jos se työn hinta kirvelee, niin kotitalousvähennys on makoisa lohdutuspalkinto.

Kattoremontti vaatii paljon osaamista, työtä ja vaivannäköä

Kattoremontin toteuttaminenhan ei ole varsinaisesti mitään ydinfysiikkaa. Perus taitava ja maalaisjärkinen ihminen oppii kyllä tekemään kattoremontteja. Suurempi ongelma on kuitenkin se, että joutuisi opettelemaan kantapään kautta sitä remonttia tehdessään, kuinka homma sujuu. Koekaniinina sitten esimerkiksi se oma koti, jossa asumisen lisäksi on omaisuutta kiinni sievoinen summa. Kattoremontti ei ole remonttitöissä helpoimmasta päästä, katto on yksi rakennuksen tärkeimmistä osista mutta haastava myös korkeuden vuoksi. Huomioitavaa on todella paljon ja erilaisia ongelmia voi ilmaantua monessakin rakentamisen vaiheessa.

Pääosassa remontteja vanha kate on purettava pois. Työ on saatava tehtyä turvallisesti, niin ettei samalla tule miinoittaneeksi koko pihapiiriä tiilensälöillä tai pellinpalasilla ja kateruuveilla. Itse purkutyö katolla on myös raskasta ja vaatii turvatoimia, joihin harvemmilta kotitalouksilta löytyy sopivaa varustusta valmiina. Varsinkin huonokuntoinen katto on hyvin petollinen. Toinen riski piilee siinä, ettei kattorakenteita ole tarkistettu kunnolla, joko osaamattomuutta tai kiireessä. Nehän tulisi tarkistaa ja kunnostaa niin, että ne ovat ehjät ja kestävät uuden katon kuormituksen. Erityisesti jos suunnittelet katteenvaihtoa eri katteeseen, lujuuslaskelmat ovat erittäin tarpeellisia. Toinen niistä yleisimmistä ongelmista on aluskatteen väärä asennus, jolloin se on joko liian kireällä tai liian löysällä. Joskus myös kondenssipinta on ylöspäin eli aluskate on asennettu väärinpäin. Lisäksi aluskate rikotaan helposti katteen asennuksen yhteydessä ja petollisinta tässä on se, ettei tätä vikaa yleensä voi huomata koska vahingot jäävät jo asennusvaiheessa täysin katteen alle piiloon.

Remonttivaiheessakin työmaa pitäisi pystyä suojaamaan kosteudelta niin ettei tule rakentaneeksi valmiiksi vettä tihkuvia rakenteita ja sinetöityä ne sitten valmiin katon uumeniin piiloon. Pahimmillaan suojaamattoman kattoremontin kautta vesi pääsee seiniin ja yläpohjaankin. On myös huomioitava sadevesijärjestelmän ja salaojituksen toimiva yhteys, niin ettei se ylikuormitu, jos kaikki vesi katolta ohjautuu töiden aikana yhteen paikkaan. Vesi pääsee ihan yhtä hyvin kivijalan kautta tekemään tuhoja rakennukseen, kuin katonkin.

Silloin kun kattoremonttiin liittyy vesikatteen vaihdon ohessa myös yläpohjan villoitusta, puurakenteiden tarkistamista ja lahojen tai vahingoittuneiden rakenteiden kunnostamista tehtävälista ja vaikeustaso kasvavat vauhdilla. Puhumattakaan läpivientien rakentamisesta ja varsinkin niiden tiivistämisestä, sillä ne ovat katon kriittisimpiä kohtia. Esimerkiksi vuodot läpivientien yhteydessä ovat tavallisia ja ne läpiviennit voivat aiheuttaa huonosti toteutettuina suurta tuhoa katon rakenteissa. Lopuksi vielä kattotuotteiden asennus, jossa on oltava tarkkana. Vääriin kohtiin poratut reiät ja ruuvit aiheuttavat nopeasti katon ensimmäisen akuutin paikkaustarpeen, katon loppusilaus viivästyykin jo hyvän tovin uutta katetta paikkaillessa. Kattotuotteiden asennukset ovat myös vaativia, sillä erityisesti turvatuotteiden varassa voi olla ihmishenkiäkin. Väärin asennettu tikas tai kulkusilta voi olla petollinen nuohoojalle ja vastuu vahingosta on sitten rakennuksen omistajalla, jos jotain sattuu. Me kyllä autamme, jos kattoremontti on epäonnistunut. Voimme auttaa myös aiemmassa kattoremontissa tehtyjen virheiden korjauksissa, jotta katosta saadaan lopulta toimiva ja pitkäikäinen suoja rakennuksellesi.

Rahoille sataprosenttinen vastine meidän kattoremontillamme!

Meillä palveluvalikoimaan kuuluvat kaikkien rakennusten katot. Remontoimme siis omakotitalojen, piharakennusten, rivitalojen, autotallien ja kesämökkien katot. Meiltä saat kattoremontit katemateriaaliin, kattomuotoon ja rakennukseen katsomatta. Hoidamme kuntoon huopakatot, tiilikatot ja peltikatot. Työt onnistuvat korkeissa kohteissa, jyrkillä katoilla ja muissakin haastavammissa kohteissa ihan yhä hyvin kuin tavallisten suomalaisten yksinkerroksisten mökkien ja omakatotalojenkin tasolla. Kattoremonttiemme pohjatyönä teemme aina katon kuntokartoituksen, jossa käymme yksityiskohtaisesti läpi kattosi kunnon. Korjaus perustuu sinun katollesi räätälöityyn suunnitelmaan. Emme liioittele työn määrää saadaksemme isomman urakan emmekä jätä korjaamatta asioita, jotka ilmiselvästi korjausta vaativat päästäksemme helpommalla seuraavaan työkohteeseen.

Tee se itse remontti on yksi vaihtoehto. Toinen vaihtoehto on hankkia kaikki yhtenä pakettina suoraan meiltä, saat vapaat illat ja viikonloput, kesäloman voi käyttää lomailuun eikä raatamiseen katolla. Voihan se kattoremontin opiskelu olla kiinnostavaa puuhaa, mutta ehkä se oman kodin katto on huono opiskelupaikka, kun miettii millaisia riskejä remontti tuo tullessaan. Ota yhteyttä meihin, jos tarvitset apua kattosi kanssa. Meille se katon korjaus on jokapäiväistä työtä, jonka kaikki osa-alueet hallitsemme paremmin kuin hyvin.