Tasakatto vuotaa? Hanki asiantuntevaa apua Kattokorjauspalvelusta

Tasakatto vuotaa? Pikaisiin ja asiantunteviin huoltotoimiin on syytä ryhtyä pian, jotta ongelma saadaan ratkaistua ajoissa, eikä rakennuksen käyttö vaarannu. Tasakatto voi vuotaa monesta eri syystä. Näiden vuotojen syynä voi olla esimerkiksi katteen huono kunto. Tasakattoisiin rakennuksiin on hyvin vähän sopivia katevaihtoehtoja olemassa, sillä lähes kaikki vesikatteet vaativat edes hieman jyrkkyyttä katon mallilta toimiakseen kunnolla. Tasakaton vaihtoehdoksi jääkin yleensä bitumikermi, joka voi iän myötä menettää kimmoisuutensa ja alkaa halkeilemaan. Tähän vaikuttavat muun muassa UV-säteily ja lämpötilavaihtelut.

Toinen hyvin yleinen vaihtoehto on se, että kattohuopa on vaurioitunut vaikkapa holtittoman lumenpudotuksen seurauksena. Tasakatto vaatii usein lumienpudotuksia, vaikka sille sopivat huopakatteet ovat kaikkein herkimpiä liian voimallisille puhdistuskeinoille. Huopakatto voi vuotaa saumoistaan tai läpivienneistään, aivan kuten muutkin katot. Sammal on voinut tunkeutua juurillaan katon saumakohtiin tai läpiviennit ovat alkaneet iän tai rasituksen vuoksi falskaamaan. Jiirikohtiin, eli lappeiden saumoihin kohdistuu paljon kuormitusta ja ne ovat yksi ensimmäisistä kohdista, jotka voivat katolla pettää. Jos ongelma on levinnyt katon sisärakenteisiin, toteutamme kosteus- ja lahovauriokorjaukset ja uusimme katon. Me myös halutessasi muutamme tasakaton harjakatoksi tai vaikkapa pulpettikatoksi.

Kun tasakatto vuotaa ja otat meihin yhteyttä, pyrimme paikalle mahdollisimman pian. Tarpeen vaatiessa teemme välittömät toimenpiteet vuodon pysäyttämiseksi. Katon kokonaisvaltainen tarkistus on erittäin tarpeellinen toimenpide jo vuotokorjauksen alkuvaiheessa, jotta saamme ensinnäkin jäljitettyä vuodon syyn. Toiseksi, saamme kartoitettua vuodon ja mahdollisten vesivahinkojen laajuuden. Useinhan teemme niin sanotun tarjousvaiheen tarkistuskäynnin, mutta akuuteissa vuototapauksissa pyrimme tietysti hoitamaan ainakin ensisuojauksen kuntoon jo tilannetta kartoittaessamme, mikäli se on mahdollista. Samalla pyritään keskustelemaan myös sinun kanssasi mahdollisista toiveistasi ja ajatuksistasi katon kunnostuksen suhteen, ne otetaan aina huomioon kunnostustyötä suunnitellessa. Me korjaamme kaikki tasakattosi vuoto-ongelmat.

Meillä katon tarkistaminen kuuluu kaikkiin töihin eikä se tilaustöiden ohessa maksa mitään. Tarkistamme katon aina muun muassa vuotopaikkauksen tai vaikkapa katon puhdistustyön ohessa. Mikäli tarkistuksessa löytyy jotain korjattavaa tai käy ilmi, että katto on laajemman saneerauksen tarpeessa, keskustelemme asiasta kanssasi sekä annamme tarjouksemme töiden hoitamisesta. Tällöin korjausehdotuksemme ja tarjouksemme perustuu aina katon todellisiin, yksilökohtaisiin tarpeisiin. Töiden teettäminen on tietysti sinun päätettävissäsi, mutta meidän käyntimme jälkeen tiedät ainakin katon todellisen kunnon aika tarkkaan.

Kun tasakatto vuotaa, meihin saat yhteyttä puhelimitse. Yksi ainoa numeromme ohjaa sinut aina oikean ihmisen pakeille, etkä joudu miettimään, kenelle soittaa. Saat meidät myös kiinni tarjouspyyntölomakkeella. Lomake on erityisen kätevä vähemmän akuuttien korjausten teettämisessä, sillä lomakkeelle voit omassa rauhassa täydennellä muun muassa kuvia ja kertoa katon korjaustarpeista, vioista ja toiveitasi. Jos tarvitset rahoitusta töiden teettämiseen, löydät kotisivuiltamme linkin rahoitushakuun. Muista sitten hakea myös kotitalousvähennyksiä meillä teetetystä työstä, kun seuraavan henkilökohtaisen veroilmoituksesi aika koittaa.

Tasakatto voi paljastaa vuodon vasta siinä vaiheessa, kun vesi tulee sisään asuntoon

Suurin osa näistä tasakatoille tyypillisistä vuototavoista ovat täysin mahdollisia siis myös muun mallisilla katoilla. Esimerkiksi läpiviennit ja jiirit voivat vuotaa ihan minkä tahansa mallisella katolla katemateriaalista riippumatta. Tasakatoilla vuodot ovat kuitenkin melko tyypillisiä ja ne vuodot ovat myös ongelmallisempia, koska katot ovat huonosti tuulettuvia. Tasakatoista siis puuttuu muille kattotyypeille ominainen katon tuuletus, joka esimerkiksi peltisessä harjakatossa on kaksiosainen, eli tuuletusväli löytyy vesi- ja aluskatteen välistä sekä rakennuksen yläpohjasta.

Tasakattoisessa rakennuksessa vesi ei siis kattorakenteisiin tihkuessaan välttämättä pääse millään tavoin haihtumaan enää mihinkään suuntaan. Vesi jää muhimaan sinne rakenteisiin imeytyen puuhun tai jääden erilaisille pinnoille valuen sitten mihin sattuu pääsemään. Tuuletuksen puuttumisen lisäksi tasakattoja on hyvin vaikea tarkistaa ja huoltaa ilman katon mittavaa avaamista. Tämän vuoksi useimmat vuodot havaitaan vasta sitten, kun niistä tulevat jäljet näkyviin asuintiloihin saakka tai aletaan epäillä kosteusvaurioita, koska rakennuksessa on alkanut ilmetä sisäilmaongelmia.

Tasakaton vuoto on siitä ongelmallinen, ettei sitä välttämättä huomaa ennen kuin sisätiloihin tippuu jo vettä. Siinä vaiheessa, kun vesi ilmestyy näkyviin asuintilan kattopinnoille tai seiniin, on rakennuksessa jo vääjäämättä vesivahinko tapahtunut. Parhaassa tapauksessa vesi on vasta tullut läpi eikä ole ehtinyt vielä aiheuttaa lahovaurioita, saati hometta rakenteisiin. Pahimmillaan katto on jo niin huonossa kunnossa kosteuden takia, että sitä on purettava ja rakennettava uudelleen laajasti.

Tasakatossa harvemmin siis ole yläpohjaa, johon pääsisi tilannetta tarkastelemaan ja katon yläpuolelta voi olla hankala nähdä pieniä, tai suurempiakaan vuotoja. Kattoa ei voi järkevästi purkaa vain tarkistusta varten, sillä yläpuolelta suoritettu tarkempi tutkiminen rikkoo samalla vesieristykset. Usein katon kunto tuleekin kattavammin nähtyä vasta kattoremontin ja katon purun yhteydessä.

Säännöllisillä huolloilla saat pidettyä tasakaton kunnossa ja kulut kurissa

Tasakaton huoltotyöt ovat tärkeää toteuttaa säännöllisesti. Säännöllisellä huollolla varmistetaan katon toimivuus, hyvänä pysyvä kunto sekä katolle koituva, mahdollisimman pieni rasitus. Kevät -ja syyshuollolla pidetään huolta siitä, että katto on puhdas ja kate ehjä. Lisäksi varmistamme, että kattokaivo on tyhjennetty ja katteen saumat sekä kaikki katon läpiviennit ovat ehjiä. Kausihuoltojen yhteydessä käymme katon aina läpi kokonaisuudessaan. Tarkistamme läpiviennit, katteen pinnan kunnon, mahdolliset katon jiirit eli sisätaitteet. Puhdistamme ja tarkistamme kattokaivon toimivuuden. Katon kunnon tarkistaminen sekä kaikkien pienempien ja suurempien vikojen korjaaminen välittömästi, kun niitä havaitaan auttavat pitämään kattoa kunnossa. Tämä säännölliseen tarkistukseen ja huoltoon perustuva toimintatapa myös ehkäisee tehokkaasti katon suurempia vahinkoja. Esimerkiksi kattovuotoja pääsee harvoin tapahtumaan, kun vaikkapa hieman aukeamaan lähtenyt saumaus kunnostetaan ja hapertuneet tai vioittuneet tiivisteet vaihdetaan uusiin jo ennen, kuin ne ehtivät päästä vettä lävitseen.

Jos katolla on sammalta, on siitä päästävä nopeasti eroon. Sammal kuluttaa kiihtyvällä tahdilla tasakaton huopakatetta ja lopulta se myös aiheuttaa vuotoja, saatuaan kasvaa katolla kyllin pitkään. Sammal on siis hyvä poistaa katolta, jos sitä siellä kasvaa. Lisäksi katon puhtaanapito kannattaa, sillä maatuva ja kosteutta kattoon sitova roska helpottaa sammaleen kiinnittymistä ja kukoistusta katolla. Jos perus puhdistustoimet, kuten katon pehmeä harjaus eivät riitä hävittämään sammalta katolta, saat meiltä tehokkaat sammaleenestokäsittelyt.

Lumenpudotus on monina talvina tasakatolla aivan pakollinen toimenpide. Lumi ei itsestään katolta pois tule ennen kevättä, kun se sulaa vedeksi. Talvella katolle jätetty lumikuorma painaa kattoa monen tonnin voimalla ja saa kattorakenteet taipumaan, huovan kuopalle ja saumat natisemaan. Tiputamme lumet turvallisesti ja kattoa vahingoittamatta. Huopakatteisilla katoilla lumenpoistoon onkin syytä suhtautua varovaisuudella, jottei lumitöissä vahingoiteta huopakatetta suojaavaa sirotepintaa. Toisaalta, kesähelteellä kattohuopa voi muuttua hyvin pehmoiseksi, eikä siellä silloinkaan ole syytä työskennellä, ettei kate hajoa sen päällä kävelystä. Me tunnemme huopakattojen ja tasakattojen ongelmat ja kaikki hoitoniksi, toteutamme kaikki puhdistukset ja huollot ammattitaidolla ja katteesta huolehtien.

Tasakaton remontin sijaan voimme tehdä siitä myös harjakaton tai pulpettikaton

Jos katto on päässyt huonoon jamaan, kannattaa se uusia kokonaan ajoissa. Liiallinen viivyttely voi aiheuttaa suurempia vahinkoja, jolloin pelkkä katteen vaihto ei enää riitä. Joskushan näin käy siitäkin huolimatta, että katto näyttää näennäisen ehjältä ja kunnolliselta. Tasakatto on hieman petollinen juurikin siksi, ettei siinä ole yläpohjaa, jonka tarkistuksissa muiden kattomuotojen vuodot yleensä havaitaan paljon varhaisemmassa vaiheessa. Erityisesti silloin, kun vesikate on jo tullut käyttöikänsä päähän ja katon laajempi saneeraus vähintään sen vesikatteen vaihdon muodossa on tullut ajankohtaiseksi, voi olla hyvä hetki kartoittaa katon kunto läpikotaisin. Sekä miettiä tarkistuksen pohjalta, mitkä toimenpiteet palvelisivat rakennusta parhaiten.

Kattoremontin muuttuessa ajankohtaiseksi kannattaa pohtia kattomuodon vaihtoa samalla kertaa, kun kattoa ollaan joka tapauksessa jo avaamassa ja kunnostamassa. Tasakaton monet viat ja ongelmat jäisivät pois ja pääsisit nauttimaan astetta huoltovapaammasta katteesta. Useimmiten muutamme tasakaton harjakatoksi, mutta pulpettikatto tai aumakatto ovat myös suosittuja ja täysin mahdollisia vaihtoehtoja tasakaton jälkeen. Uuteen, eri malliseen kattoon voi olla enemmän valinnanvaraa niin materiaalin, kuin värin ja ulkomuodonkin suhteen. Miltä tuntuisi ajatus tiilikuvioprofiilista tai kestävästä ja huopaan verrattuna sangen huoltovapaasta konesaumakatosta?

Uusi, jyrkempi kattomuotohan mahdollistaa monien eri katemateriaalien ja katetuotteiden käytön, joihin ei ole ollut mitään mahdollisuutta tasakattoisen rakennuksen kunnostustöissä. Autamme mielellämme uuden katteen valinnassa ja suunnittelemme unelmiesi katon. Sitten teemme siitä totta laatutoteutuksena ja avaimet käteen -periaatteella. Saat meiltä siis aivan kaiken mitä katon kunnostus vaatii. Tarkistuksen, suunnittelun ja toteutuksen. Tarjouksemme sisältää myös sovitut materiaalit, kaikki tarvittavat työkalut ja mahdolliset työkoneet sekä rakennustelineet. Saat aina osaavan ja riittävä, turvakoulutetut ja -varustetun työväen katollesi hommiin. Hoidamme myös työmaan suojauksen, loppusiivouksen sekä jätteiden hävittämisen. Bonuksena kaikelle tälle saat meiltä täydet asennus- ja työtakuut tekemiimme töihin.

Kattomuodon vaihtaminen vaatii toimenpideluvan. Lisäksi voi olla että kunnalla on omat katoon väriin ja kattomuotoon vaikuttavat rajoituksensa asuinalueesi suhteen. Meillä on paljon kokemusta lupa-asioissa ja autamme tarvittaessa niissäkin. Lupa-asiat on hyvä selvittää ennen kuin katon suurempiin muutostöihin ryhdytään, jotta mahdolliset rajoitteet voidaan huomioida jo materiaalien hankintavaiheessa. Näin toimiessamme viranomaisten kanssa tarvitse enää katon kunnostuksen jälkeen asioida, vaan voi heittäytyä nauttimaan uudesta, upeasta ja huolettomasta katosta.