Rintamamiestalon kattoremontti vaatii osaamista ja ammattitaitoa

Rintamamiestalon kattoremontti uudistaa kodin sateensuojan ja antaa turvaa asumiselle perinteisessä suomalaisessa asuinrakennuksessa. Meillä Kattokorjauspalvelussa kotisi kattoremonttia lähdetään suunnittelemaan ja toteuttamaan pitkällä kokemuksella ja lujalla ammattitaidolla, juuri sinun rakennuksesi lähtökohdista. Työn suunnittelu ja toteutus siis räätälöidään kohteen mukaan, juuri sen kyseisen tarpeita vastaavaksi. Näin vältymme tehokkaasti töiden yli- ja alimitoituksilta, venyviltä aikatauluilta ja paisuvilta laskuilta. Olemme todenneet, että vaikka noudatammekin tätä kaavaa käytännössä kaikissa töissä, se on myös erittäin toimiva tapa toimia rintamamiestalon kattoremontissa.

Vaikka rakennuksina rintamiesmiestalot ovat melko standardimaisia koon, mallin ja rakennustavan mukaan tarkasteltuina niin nyt rintamiesmiestalon alkavat tulla ikään, että niillä on jo omat persoonat. Taloja on korjattu ja uudistettu. Myös rakennuksen lähiympäristö ja katon hoidon määrä vaikuttavat siihen, missä kunnossa katto nyt on. Huolimatta hyvin samanlaisista lähtökohdista, kattojen korjaustarpeet vaihtelevat aika paljon, työ myös vaatii eri vuosikymmenien rakennustapojen ja materiaalien tuntemusta, sitä meiltä löytyykin runsaasti. Tunnemme myös erinomaisesti näiden talojen tyypilliset vahvuudet ja heikkoudet, sekä ne tavallisimmin tehdyt remonttityöt, jotka myös kattoihin vaikuttavat. Voit hyödyntää kanssamme asioidessasi koko osaamistamme kaikissa kattoihin liittyvissä töissä.

Toteutamme remontit laadukkaana avaimet käteen -palveluna suunnittelusta toteutukseen ja loppusiivoukseen. Palvelumme kattaa siis aina kaiken, mitä katon kunnostukseen vaaditaan. Saat meiltä yhdestä paikasta kaikki tekijät ja tarvikkeet työlle, tuomme mukanamme tarvittavat työkalut ja koneet, vaikkapa henkilönostimet, jos niitä juuri sinun kattosi kunnostuksessa tarvitaan. Näin sinä et joudu ostamaan, vuokraamaan tai etsimään mitään tai palkkaamaan ketään saadaksesi kaikki työt hoidettua ja katon kokonaisvaltaisesti kuntoon. Eikä kiipeillä katolla, sillä rintamamiestalon kattoremontti on ammattilaisten työtä.

Meillä rintamamiestalon kattoremontti alkaa katon tarkastuskäynnillä, jonka pyrimmekin sopimaan ensimmäisenä tarjouspyyntösi jälkeen. Aina kun tarpeellista, käymme tarkistamassa katon kunnon omin silmin. Tarkastelemme usein myös muita esimerkiksi työn sujuvuuteen vaikuttavia seikkoja, kuten rakennuksen ympäristöä. Mielellään myös keskustelemme asiakkaan kanssa hänen ajatuksistaan kattoremontin suhteen. Tarkistuksessa havaituista asioista ja asiakkaalta saaduista tiedoista sekä toiveista muodostuu kattoremontin kokonaisuus, laadimme niiden pohjalta toimenpide-ehdotuksemme sekä tietysti urakan tarjouksen. Rintamamiestalon kattoremontti toteutetaan Kattokorjauspalvelun takuutyönä. Takuu koskee kaikkia tekemiämme töitä, kuten purkuja, asennuksia, paikkauksia ja puhdistuksia. Keskustelemme mielellämme lisää työtakuustamme ja kaikesta muustakin, mikä vain sinua kiinnostaa kattoremontin teettämisen kannalta.

Kaikkiin kattotöihin meillä kuuluu muutenkin se katon tarkistaminen. Vaikka tulisimme kiinnittämään repsahtaneen räystäskourun tai puhdistamaan kattoa, käymme läpi katon kunnon ilman lisähintaa. Silloin kun katolta jotain korjattavaa löytyy sovittujen töiden lisäksi, raportoimme vioista sinulle. Jätämme myös korjausehdotuksen sekä hyvän tarjouksen töiden hoitamisesta samalla. Työmme oikeuttaa totitalousvähennysten hakemiseen omassa henkilöverotuksessa, tämä kannattaakin muistaa sitten sen seuraavan veroilmoituksen kohdalla täyttää omaan ilmoitukseen. Kotisivujemme kautta on haettavissa myös rahoitus, mikäli rintamamiestalon kattoremontti sellaista vaatii toteutuakseen.

Kattoremontin yhteydessä kätevästi myös kattotuotteet kuntoon ja ajan tasalle

Kattoremontin yhteydessä on hyvä hetki asennuttaa meillä kaikki kattotuotteet, joita katolle joko pakollisina tai omissa toiveissa kuuluu. Katon varustelussa on tiettyjä tuotteita, jotka esimerkiksi rintamamiestalon katolta on pakko löytyä, mutta katon näiden pakollisten osien jälkeen katon varustelu on monessa mielessä puhtaasti makuasia. Pakollisia tuotteita ovat muun muassa erilaiset katon turvatuotteet, tikkaat ja kulkusillat esimerkiksi.

Määräysten mukaan katolta tulisikin löytyä turvallinen ja yhtenäinen kulkuväylä kaikille säännöllistä huoltoa vaativille katon osille. Hyvänä esimerkkinä sellaisesta kohteesta katolla on monien rintamamiestalojenkin katoilta esiin pilkistävä savupiippu. Savupiippu tarvitsee säännöllistä nuohoamista, mutta se voi vaatia muutakin huoltoa, kuten piipun läpiviennin tiivistämistä, muurarin töitä tai peltitöitä. Usein rakennuksen turvavarustukseen kuuluvat kattotikkaat, palotikkaat ja lapetikkaat. Lisäksi ne kulkusillat kuuluvat asiaan, niihin on mahdollista hyvin pienillä kuluilla liittää myös turvaköysien kiinnityspisteet, jotka turvaavat kaikkien katolla työskentelevien liikkeet ylhäällä. Niitä tarvitsevat muun muassa lumenpudottajat, katon korjaajat ja puhdistajat.

Katolle on mahdollista asennuttaa meillä myös niitä vapaavalintaisia tuotteita, joista aika tavallisia ovat nykyään muun muassa aurinkopaneelit, kattoluukut, kattoikkunat sekä kattovalokuvut. Lisäksi saat meiltä laadukkaasti toteutettuna kaikki muutkin katon asennustyöt kustannustehokkaasti sen kattoremontin yhteydessä, kun me olemme jo paikalle saapuneet kaikkine työkaluinemme ja tarvikkeinemme. Asennamme pieneläinesteet, pellitämme piipun ja asennamme piipunhatut, samoja töitä teemme myös erilaisille hormeille.

Asiakkaan toiveiden mukaan voimme myös tarkistaa katon eristeiden riittävyyden. Toki tutkimme aina niiden kunnon kattoremonttien ja kattotarkistusten yhteydessä, jos suinkin vain yläpohjaan pääsemme. Mikäli eristeet ovat pilalla esimerkiksi kastumisen tai yläpohjaan mellastamaan päässeiden eläinten vuoksi, eristeiden uusiminen sisältyy toimenpide-ehdotukseemme automaattisesti. Voimme kuitenkin monissa tapauksissa lisätä katon energiatehokkuutta uusia eristeitä lisäämällä myös silloin, kun vanhat eristeet eivät mene uusiksi. Meillä on tapana säästää kaikki käyttökelpoinen, jos se on suinkin mahdollista. Saneerauksen yhteydessä voimme hoitaa kuntoon helposti myös katon lämpövuotoja.

Tosiaan myöskään ne vanhat, vielä käyttökelpoiset kattotuotteet eivät meillä mene automaattiisesti metallinkeräykseen. Voimme asentaa katolle takaisin vanhat tikkaat ja kulkusillat, jos ne tarkistuksessa osoittautuvat yhä käyttökelpoisiksi. Ei ole mitään pakkoa vaihtaa uusia tilalle, jos vanhat ovat käyttökunnossa. Tutkimme saneerauksen yhteydessä kattotuotteidenkin kunnon, mikäli kattotuotteet vaativat päivittämistä, lisätuotteita tai osa täytyy vaihtaa, se onnistuu. Tietysti asiakkaan toiveesta voimme laittaa kaiken kokonaan uusiksikin, varsinkin silloin kun kattotuotteet ovat jo aikansa eläneet, eikä niiden voi odottaa enää pitkää käytössä kestävän. Tai ne ovat olleet jo nykypäivän vaatimuksiin nähden puutteellisia eivätkä vanhat tuotteet sovi enää uuden katon ilmeeseen, vaihto uusiin on ihan hyvä vaihtoehto. Näissäkin asioissa katto- ja asiakaskohtainen räätälöinti toimii parhaiten ilman uuden tavaran pakkomyyntiä. Me korjaamme ja vaihdamme kaiken sen, mikä on tarpeen. Mutta aina kun mahdollista, säästämme kaiken hyvän ja käyttökelpoisen, näin säästetään usein sekä vaivaa, rahaa että luonnonvaroja.

Mitä maksaa rintamamiestalon kattoremontti?

Kattoremontin hinta on kiinni monesta tekijästä, näinhän se asia on oikeastaan kaikilla katoilla eikä rintamamiestalon kattoremontti ole poikkeus tässä asiassa. Katon pinta-ala ja katon jyrkkyys ovat kaikilla katoilla ihan yhtäläisesti hintaan vaikuttavia tekijöitä. Esimerkiksi materiaalimenekki katteiden uusimisessa lasketaan katon neliöiden perusteella. Totta kai katon koko vaikuttaa myös työtuntien määrään. Myös jyrkkyys vaikuttaa jonkin verran sekä materiaalimenekkiin, että työtunteihin. Jyrkällä katolla työskentely on usein hidasta ja vaatii kattavia turvatoimia. Osassa rintamamiestaloista on melko jyrkkä katto ja se voi vaatia muun muassa henkilönostimen tai rakennustelineiden käyttöä, jotta työ saadaan turvallisesti ja sujuvasti saatettua maaliin.

Katon kunto, varsinkin katteen alapuolisten rakenteiden osalta vaikuttaa kattoremontin kuluihin sekä työn määrän että materiaalikulujen kautta. Jos katossa on siis esimerkiksi vesikatteen uusimisen lisäksi runsaasti muutakin työtä, voi urakan laajuus vaihdella kattokohtaisesti aika paljon. Aika tavallinen vesikatteen kanssa yhdessä tehtävä työ on aluskatteen vaihto, nämä katteet usein ovatkin käyttövuosiltaan samaa luokkaa ja kun toinen tulee käyttöikänsä päähän, aika usein toinen on samassa tilanteessa samaan aikaan. Nämä katekerrokset on kyllä käytännöllistä ja tarkoituksenmukaista vaihtaakin kerralla. Jos uuden vesikatteen alle jää huomattavasti kuluneempi aluskate, tilanne voi olla ongelmallinen. Aluskatetta kun ei voi vaihtaa purkamatta vesikatetta pois.

Toisinaan katosta paljastuu muutakin kunnostettavaa, esimerkiksi yläpohjan puurakenteet on syytä tarkistaa. Jos niistä löytyy vikoja, kuten murtumia tai kosteusvaurioita, on puuosien vaihto tarpeen. Yläpohjassa huolehditaan myös eristeiden kunnosta ja riittävyydestä sekä järjestetään riittävä tuuletus katemateriaalista riippumatta. Nämäkin työt ovat hyvin kattokohtaisia, joskus saneeraukseen tulee laaja kosteusvaurio, toisinaan yläpohja ja eristys eivät vaadi mitään kunnostuksia. Katon huolellinen tarkistaminen onkin remontin onnistumisen avaintekijä, johon meillä paneudutaan aina ajatuksella. Näin kaikki katon viat tulee korjattua, ei ole mitään järkeä leipoa yläpohjan kosteusvauriota piiloon uuden ja hienon vesikatteen alle.

Hinta-arviossamme otetaan huomioon myös erilaiset katon yksityiskohdat, joita ovat muun muassa juurit, läpiviennit, lipat ja muut vastaavat rakenteet. Näiden lukumäärä ja luonne vaikuttavat hieman työn määrään, mutta tietysti myös materiaalikuluihin. Esimerkiksi aluskatteen ylösnostoihin tulee varata liittävästi katemateriaalia, mitä useampi läpivienti, sitä enemmän ylösnostoja. Toki myös kattotuotteet, kuten turvatuotteet tikkaista lumiesteisiin tai vapaavalintaiset tuotteet kuten kattoikkunat vaikuttavat kuluihin.

Savupiippukin vaikuttaa työn hintaan, sillä se voi vaatia kunnostusta pellityksestä ja piipunhattuun. Sitten vielä sadevesijärjestelmä, joka meillä kuuluu myös palveluvalikoimaan. Voimme asentaa takaisin vanhat, katolta töiden ajaksi irrotetut kourut ja poistoputket vaikkapa sulatuskaapeleiden kera. Tai voimme asentaa kokonaan uuden vesijärjestelmän, jolloin luonnollisesti tulee hieman lisää materiaalikulua työtuntien oheen. Näissä voi kuitenkin laskea asian niin, että erillisasennuksena näiden laitattaminen katolle tulee huomattavasti hintavammaksi, kuin kattoremontin yhteydessä, yhden urakan periaatteella. Asentajat esimerkiksi ovat jo valmiiksi työmaalla.

Pyydä siis tarjous, tutustumme kattoosi ja saat realistisen hinta-arvion urakasta, johon meillä sisältyy kaikki jätteiden hävitystä ja loppusiivousta myöten!

Jos rintamamiestalossa on varttikate, eli mineriittikatto, on remontti hoidettava erityistoimin

Kauttamme onnistuu myös mineriittikaton purku siististi, turvallisesti ja hyvällä jäljellä. Mineriittikatto eli varttikate on rintamamiestaloissa hyvin mahdollinen katemateriaali. Aikanaan se edusti tuotekehityksen kärkeä ja moni katto on palvellut hyvin vuosikymmeniä, vaikka nykyisen ymmärryksen mukaan asbesti ei sovellukaan rakennusmateriaaliksi ja sen työstämistä säädellään meillä lailla. Johtuen siitä, että asbesti on myrkyllistä ja varsinkin sen rakentamisen ja purkujen kanssa työskentelevät ihmiset tarvitsevat suojaa. Eihän se kate rakennuksen sisäpuolella vaivaa aiheuta, koska ulkopinnan vesikate ei ole kosketuksissa asuintiloihin, eikä siellä sisällä elettyyn elämään. Myös asbestipitoisen katteen vaihtotyössä syntyvä purkujäte on hävitettävä asianmukaisesti. Mineriittikattoa ei missään nimessä saa ryhtyä itse saneeraamaan, ellei itsellä ole asbestityölupia.

Tietyn ikäisten kattojen saneeraukseen kuuluu katemateriaalin tutkiminen, jolloin paljastuu, onko katossa asbestia vai ei. Asiantunteva kattourakoitsija siis hoitaa yleensä tämän selvitystyön, ellei kattoon liittyviä tietoja ole saatavilla. Aika harvoilla on tallessa enää esimerkiksi neljänkymmenen vuoden takaisia tositteita, joista katemateriaalin tuotenimet ja muut saisi suoraan selvitettyä. Vaikka ajatus asbestityömaasta voi tuntua kalliilta ja vaivalloiselta, ei tästä oikeastaan voi tinkiä, jos katosta asbestia löytyy. Kauttamme saat turvallisesti ja tehokkaasti hoidettuna myös asbestikattojen remontit.

Asbestityömaalla tapahtumat kulkevat omassa järjestyksessään. Kun katto on todettu asbestia sisältäväksi, teemme asbestityöstä viranomaisille säädösten mukaisen työturvasuunnitelman ja ilmoituksen. Sitten työmaa suojataan tarkasti, jotta pölyä ei päädy minkään ilman suojavarusteita liikkuvan elävän, eli ihmisten tai eläinten ulottuville. Tehokkaiden pölynestovälineiden avulla työmaalla huolehditaan, ettei asbestipölyä pääse leviämään katolta ympäristöön. Kun katon purku- tai muokkaustyö on tehty, siistimme työmaan alueen tarkasti. Lopuksi kuljetamme asbestijätteen säädösten mukaisesti niille soveltuvalle jäteasemalle, niin ettei asbestista jää jälkeäkään kiinteistöösi. Asbestipurkumateriaalit kuuluvat aina organisoituneen jätteenhuollon piiriin oikein pakattuna ja merkittynä, näin asbesti ei päädy enää mihinkään kiertoon tai aiheuta terveysriskejä.

Asbestia sisältävät katteet alkavat olla ikänsä puolesta kovasti jo vaihtokunnossa. Niiden kunnostaminen ei välttämättä enää kannata, vaikka toisinaan katteita vielä pinnoitetaan. Paras ratkaisu tuon ikäisille katteille kuitenkin on jo niiden vaihtaminen. Näin vanhanaikaisesta asbestista päästään myös lopullisesti eroon ja katto saadaan siihen kuntoon, että sitä voivat jatkossa huoltaa myös ne, joilta ei asbestityölupia löydy. Eihän asbestipitoista kattoa voi edes pestä ilman noita lupia ja suojauksia. Pesuvesikin tulee kerätä talteen, joten katon huolto on hyvin työlästä ja hintavaa verrattuna siihen, että katto pistetään kerralla kuntoon ja jatkossa sen huolto on paljon yksinkertaisempaa ja turvallisempaa.

Säännöllinen huolto maksimoi hyvin toteutetun kattoremontin hyödyt

Uudenkin katon huoltoon on panostettava säännöllisesti. Se on jopa ihan järkevää, kun miettii että katon saneeraukseen on juuri pistetty vaivaa ja rahaa. Katto voidaan hyvällä huollolla saada kestämään katemateriaalista riippuen jopa lähemmäs sata vuotta. Katon kunto ja toimivuus myös korreloi sangen usein muun talon kunnossa pysymisen kanssa. Katon säännöllinen puhdistaminen, tarkistaminen ja pienempienkin huoltotarpeiden täyttäminen pitää isommat ongelmat tehokkaasti loitolla jopa vuosikymmeniä. Tietysti katon huolto ja sen vaatimat toimenpiteet riippuvat katemateriaalistakin. Esimerkiksi konesaumakatto on pitkäikäinen ja pärjää sangen vähillä korjauksilla, vaikka hankintahinta on yleensä korkeammasta päästä. Sitäkin kuitenkin tulee tarkistaa silloin tällöin ja kaikki katot hyötyvät puhtaanapidosta. Sääli kallista kattoa, jos se esimerkiksi jatkuvan roskan alla ruostuu ennen aikojaan.

Mutta esimerkiksi huopakatteet vaativat helläkätisempiä puhdistuksia mieluiten parikin kertaa vuodessa, sillä se ehkäisee tehokkaasti katon sammaloitumista. Huopakatoillakin kestää aikansa, ennen kuin sammal saa sen vallattua, mutta usein silloin ollaan jo melko pitkällä, kun sammal on kunnolla päässyt katolle leviämään. Sammaleesta on vaikeampi päästä eroon, kuin se olisi ollut pitää poissa katolta säännöllisellä puhdistuksella alusta saakka. Kyllä se huopakate hyötyy puhdistuksista silloinkin, kun ne aloitetaan myöhemmin, voimme tehdä myös sammaleenpoistot ja tuhokäsittelyt, sekä pinnoittaa huopakatteen uudestaan noin puolivälissä katteen käyttövuosia. Tiilikate on puolestaan pitkäikäisemmästä päästä, mutta hyötyy myös puhdistuksista, jotta sammal pysyisi poissa sen pinnoilta. Myös lumenpudotukset ovat runsaslumisina talvina erittäin hyödyllisiä. Erityisesti painava tiilikatto vaatii silmälläpitoa sekä usein jo hyvissä ajoin tapahtuvia lumenpudotuksia, jotta katto ei esimerkiksi notkahda ylimääräisen painon vuoksi.

Saat meiltä kaikki kattosi huollot samalla laadulla kuin toteutimme kattosikin. Meille kattohuoltojen tekeminen on ihanteellinen jatkumo toteuttamillemme kattoremonteille, kattohan on jo meille tuttu. Perus katon huoltotyöt, kuten puhdistus ja rännien tyhjentäminen, katon tiiveyden tarkistaminen ja muut rutiinihommat on hyvä toteuttaa kahdesti vuodessa, keväisin ja syksyisin. Näin katon pahimmat roskaantumisajankohdat tulevat huomioitua, ja katto on syksyllä valmis kohtaamaan uuden talven. Keväällä katto on puolestaan huollettu talven rasitteista ja valmis kohtaamaan kesän tuomat haasteet, kuten kuumuuden, ukkoskuurot ja muut sääilmiöt.

Samalla kun käymme katolla vaikkapa puhdistushommissa, katsastamme koko katon yleiskunnon ja jos korjattavaa löytyy, annamme siitäkin hyvän tarjouksen. Tällä tavalla erilaisten vikojen korjaus voidaan tehdä ajoissa ja estää niiden kehittyminen suuremmiksi ja kalliimmiksi vaivoiksi. Esimerkiksi huonokuntoinen tiiviste on helppo meidän vaihtaa esimerkiksi katon puhdistuksen yhteydessä ihan käden käänteessä. Mutta sitten kun se tiiviste esimerkiksi läpiviennissä ehtii vuotaa, on edessä jo paljon suurempi työmaa. Jos se ehtii vuotamaan yläpohjaan vaikka vuosia, ilman että kukaan katolla käy, voi edessä olla koko katon saneeraus ja laajojen kosteus- sekä homevaurioiden korjaus.