Talon päälle kaatunut puu hajottaa räystään ja katteen.

Talon päälle kaatunut puu on usein seurausta myrskystä. Tosin huomaamatta lahoamaan päässyt puu saattaa eräänä armaana päivänä muutenkin päättää vain antaa periksi ja kellahtaa sattumanvaraiseen suuntaan. Joskus alla on katon kulma, joskus pihaan parkkeerattu auto. Sattuupa niitä vahinkoja silloin tällöin myös puuta kaataessa, hyvistä aikeista huolimatta puu päättäkin kaatua eri suuntaan kuin on suunniteltu. Kun puu kaatuu katon päälle, helpoin ja luotettavin tapa ratkaista tilanne on tilata meidät paikalle kartoittamaan katon tilanne. Teemme selonteon vaurioista sekä hinta-arvion niiden korjauksista. Riippumatta siitä, miksi se puu kaatui ja sattui osumaan juuri kattosi päälle, saat parhaan avun meiltä.

Kaikissa, erityisesti vesikatetta vahingoittaneissa yllätystapaturmissa on tärkeää toimia nopeasti, jotta säästytään enemmiltä vahingoilta, esimerkiksi juuri katon kunnon suhteen. Tällaisissa tilanteissa riskinä ovat muun muassa kattovuodot, vaikka vauriot eivät paljaalla silmällä tarkasteltuna välttämättä heti näkyisikään ainakaan maasta käsin katsellessa. Vesikate voi kuitenkin katolta nähtynä olla ihan eri näköinen kuin maasta katsoen, siksi vauriot tulisi aina tarkistuttaa kunnolla. On ylipäätään helpompi ja nopeampi kunnostaa rikkoutunut vesikate ja aluskatetta vahinkokohdasta, kuin ryhtyä saneeraamaan hieman myöhemmin jo vesivahinkoa kattorakenteista. Tilanne voi eskaloitua nopeasti, kun vahinko on päässyt tapahtumaan.

Katon iällä ja kunnolla ei välttämättä ole mitään tekemistä sen kanssa, hajoaako katto, jos vaikkapa iso pihapuu rojahtaa sen päälle. Uusi ja hyvin hoidettukin katto voivat kärsiä mittavia vahinkoja, eikä vain pelkän vesikatteen osalta. Samalla voi hajota savupiippu, tuuletushormi, vesikate, aluskate ja räystäslipat. Korjattavaa voi olla yläpohjassa saakka. Toki huonokuntoinen katto on näissäkin tapaturmissa huonommassa asemassa jo siksikin, että esimerkiksi huonokuntoista katetta voi olla mahdotonta korjata vain vahingon kohdata. Tällöin katto vaatii kuntonsa vuoksi paljon laajempaa saneerausta, että se saadaan jälleen käyttökelpoiseksi ja toimivaksi. Katon tarkoitus on kuitenkin etupäässä suojella rakennustasi ja elämää sen alla, ei aiheuttaa loputtomasti huolta ja murhetta. Siksi katto kannattaakin laittaa kuntoon vahingon jälkeen, niin ettei jouduta esimerkiksi hintavaan ja stressaavaan korjauskierteeseen. Samalla kun katto pistetään kuntoon, voidaankin siten käydä läpi myös rakennuksen lähellä kasvavat puut. Ovatko ne lahoja tai kaatumisvaarassa? Entä yltävätkö ne rakennuksen katolle, jos ne päättävät myös kaatua?

Meillä katon kattava tarkistus kuuluu kaikkien kattotöiden hintaan. Saat tarkistuksen toki vahinkosaneerauksen alkajaisiksi, mutta se kuuluu myös kaikkiin kattokorjauksiin ja puhdistuksiin, joita meidät tilaat katollesi tekemään. Tarkistuksen jälkeen tiedät kattosi kokonaistilanteen aika tarkkaankin. Jos löydämme jotain kunnostettavaa, annamme saman tien tarjouksemme töiden hoitamisesta. Tarjous käsittää kaikki kiireellisemmät korjaustarpeet, kuten esimerkiksi löytyneet reiät ja kattovuodot. Listaamme katsauksessa kuitenkin myös katon riskirakenteet, yleisen kulumisen ja muut seikat, jotka voivat vaatia huolenpitoa tulevaisuudessa, vaikka katto vielä pärjääkin hetken ilman niitä. Vaikkapa katteen pinnoitusta tai vaihtoa voi ennakoida aika hyvin etukäteenkin. Sinä sitten päätät, milloin työt tehdään. Akuutimmissa töissä tietysti suosittelemme, että ne otetaan heti työn alle, kun olemme jo muutenkin käymässä tai sovimme jonkin muun ajan lähiaikoina. Tarvittaessa saat haettua kauttamme rahoituksen ja työstämme vielä kotitalousvähennyksetkin omassa henkilöverotuksessasi.

Korvaako vakuutus kaatuneen puun tekemät vahingot?

Puun kaatumisen aiheuttamien kattovaurioiden kuuluminen vakuutusten piiriin ja mahdolliset vahingoista saatavat korvaukset herättävät monia kysymyksiä. Se, toisin kuin esimerkiksi lumi ja jää, ovat monien vakuutusten kattamia. Kaatuneiden puiden aiheuttamissa vahinkotapauksissa korvaukset riippuvat suoraan olosuhteista ja niihin vaikuttavista tekijöistä. Me voimme kuitenkin auttaa sinua myös vakuutusyhtiön kanssa asioimisessa. Pyrimmekin aina kokonaisvaltaiseen palveluun niin kutsutulla avaimet käteen -periaatteella. Eli teemme kaiken mahdollisen kattosi hyväksi yhdellä urakalla, niin ettei sinun tarvitse kysellä apua ja neuvoja enää muualta. Tämä palvelulupaus koskee myös vahinkotapauksia. Voimme kirjoittaa yksityiskohtaisen raportin vakuutusyhtiölle katon saamista vaurioista sekä niiden vaatimista toimenpiteistä sekä kuluista. Tämä usein helpottaa ja nopeuttaa vakuutusyhtiössä asiointia jo paljon, raporttia saatetaan jopa edellyttää korvauskäsittelyn alkajaisiksi.

Olosuhteet, joita vakuutuskäsittelyssä tutkitaan liittyvät muun muassa säähän. Eli siihen, onko kaatumishetkellä ollut myrsky tai kova, mahdollisesti puuskittainen tuuli. Kun puu kaatuu katon päälle, on oleellista tietää, oliko puu terve vai laho. Jos puu osoittautuu lahoksi tapaukseksi, vakuutusyhtiötä kiinnostaa, onko kyseisen puun lahoudesta huomautettu virallisten tahon tai vakkapa naapurin puolelta. Jos asia on ollut tiedossa, se voi vaikuttaa korvauspäätökseen. Lahojen puiden kaataminen talon lähettyviltä ammattilaisen toimin on ihan yhtä hyvä katon kuntoa ylläpitävä toimi, kuten katon säännöllinen tarkistaminen, puhdistaminen ja korjauksetkin ovat. Lahoa puuta ei kuitenkaan kannata itse ryhtyä kaatamaan, ellei aiheesta ole kokemusta. Vakuutusyhtiö voi suhtautua kielteisesti kattovaurioon, joka on syntynyt, kun talon omistaja on itse kaatanut puun katon päälle ilman asianmukaista osaamista. Nämä ovatkin niitä asioita, joita on kiva katsella naureskellen Hauskoissa kotivideoissa, mutta omalle kohdalle sattuessa nauru on kaukana.

Tilannehan voi kuitenkin olla se, että talon päälle on kaatunutkin jonkun muun puu. Naapurin tontilta oman talon päälle kaatuneen puun aiheuttaman vahingon korvaa pääsääntöisesti oma kotivakuutus. Silloin kun vahinkotapauksessa turvaudutaan omaan kotivakuutukseen, on yleensä samantekevää, onko puu kaatunut omalta vai naapurin tontilta. Eri vakuutusyhtiöillä ja jopa saman vakuutusyhtiön eri vakuutuksissa saattaa olla hyvinkin erilaisia käytäntöjä korvausten suorittamisen suhteen. Kannattaa tutustua ehtoihin etukäteen ja tarvittaessa vaikka kilpailuttaa vakuutukset uudestaan, jos ne näyttävät todella huonolta kattoasi ajatellen. Voit panostaa myös toimivaan ja kestävään kattoon, sillä hyvin pidetty katto kestää paremmin isojakin tärskyjä. Hyväkuntoisen katon korjaukset ovat yleensä pienempiä ja vakuutusyhtiökin katsoo hyvällä, kun katto on lähtökohtaisesti kunnossa eikä laiminlyöty, jonka seurauksena ovat sitten isot ja kalliit vauriot. Perehdy ja ennakoi, siinäpä parhaat neuvot näihinkin asioihin. Ne neuvot melko hyvin pätevät kyllä ihan kaikkiin kattoasioihin.

Pidä katto kunnossa niin selviät yllätyksistä helpommalla

Hyvin huollettu ja kunnossa oleva katto kestää yllättävätkin tapaukset paremmin. Puun kaatuminen katolle voi olla tuhoisa, vaikka katto olisi kuinka hyvässä kunnossa. Suurella todennäköisyydellä vauriot jäävät kuitenkin hyväkuntoisella katolla vähäisemmiksi. Sama koskee muitakin myrskyvahinkoja sekä lumen ja jään aiheuttamia tuhoja. Ylipäätään, katon kunnosta huolehtiminen auttaa aina. Myös uutta kattoa kannattaa ylläpitää, koska siihen on juuri sijoitettu rahaa ja varsinkin silloin, kun vesikatteet on uusittu, ovat materiaalitoimittajienkin takuut vielä voimassa. Ne voivat kuitenkin vaatia katon säännöllistä ylläpitoa pysyäkseenkin voimassa.

Meiltä saat säännölliset katon huollot ja puhdistukset. Tarkistamme kattosi kokonaisvaltaisesti aina kun käymme sitä huoltamassa, joten meidän käyntimme jälkeen tiedät aina missä kunnossa katto on ja voit ennakoida korjaustarpeita jo hyvissä ajoin. Laajempaa lähestyvää kattosaneerausta vartenhan voi alkaa vaikka säästämään valmiiksi rahaa, kun tietää esimerkiksi pinnoituksen, maalauksen tai katteenvaihdon pikkuhiljaa lähenevän.

Vahingon jälkeen saattaa tulla mieleen tarkkailla mahdollisten jäljelle jääneiden puiden kuntoa pihapiirissä, varsinkin rakennusten ja kattojen läheisyydessä. Myrskyt aiheuttavat usein arvaamatonta vahinkoa, mutta helpommalla saatat päästä silloin, kun ennakoit mahdollisesti syntyviä vahinkoja. Jos se pihapuu onkin laho, on aina vahinkojen mahdollisuus olemassa. Puu voi kaatua myös muualle kuin talon päälle. Ei se puunraadon alle litistynyt autokatos, leikkimökki tai polkupyöräteline menopeleineen myöskään kiva yllätys ole.