Piipunhatun asennus suojaa piippua vedeltä ja lumelta

Piipunhatun asennus suojaa piippua ja savuhormia vedeltä ja lumelta. Hormiin päässyt kosteus rapauttaa sitä ja vesi voi päästä hormin kautta jopa asunnon sisätiloihin. Välillähän ei mitään suurempia esteitä ole vaan savupiippu muodostaa suoran kanavan rakennuksen sisältä ulos. Totta kai monissa piipuissa on niin kutsuttu pelti, eli rakennuksen sisätilassa auki vedettävä tai kiinni työnnettävä mekaanisesti toimiva sulku, mutta se ei yleensäkään ole vesitiivistetty, lämpöeristetty eikä se estä kosteutta päätymästä piipun sisään. Piipunhatun asennus on erityisen tärkeä silloin kun esimerkiksi takka tai leivinuuni ei ole säännöllisessä käytössä. Silloin kun sitä käytetään tasaisesti, esimerkiksi useampana päivänä viikossa vuoden ympäri, ylöspäin nouseva, lämmin ilma ja savu tehokkaasti myös haihduttavat kosteutta, vieden sen mukanaan ylös ja ulos hormista.

Ilman piipunhattuahan hormi on yläpäästä auki ja vesi- tai lumisade pääsee satamaan suoraan sisään. Varsinkin silloin, kun tulisija alhaalla ei ole käytössä, edes ylös nouseva kuuma savu ja ilma eivät hidasta sadetta. Äkkiä ajateltunahan savuhormin tai savupiipun aukko ei ole niin iso, että siitä mahtuisi kovin paljoa satamaan sisään kovallakaan sateella tai pyryllä. Mutta vuosien saatossa se kuitenkin alkaa näkymään, jos joka sateella sinne pääsee kosteutta. Hieman maanosasta riippuen Suomessa on joka vuosi noin 160-190 sadepäivää. Jos piippuun sataa vaikkapa 170 kertaa vuodessa vettä tai lunta, alkaa piipun hatun asennus toki tuntua vähän eriltä, kuin sitä miettiessä, montako desiä kosteutta piipunsuusta yhdellä sateella mahtuu menemään. Piipunhatun asentaminen on melko vaivaton ja nopea toimenpide, ja voimme tehdä sen mihin vuodenaikaan tahansa. Se ei siis ole kummoinenkaan toimenpide tai investointi, kun mietitään, millaisia hyötyjä siitä pidemmällä tähtäimellä koituu.

Voit lähettää meille tarjouspyynnön vaikkapa tarjouspyyntölomakkeella tai soittaa palvelunumeroomme, jonka kautta tavoitat kaikki tarvittavat ihmiset Kattokorjauspalvelussa. Voimme tulla asentamaan pelkän piipunhatun, jolloin homma toimii niin että piippu tullaan mittaamaan, jotta peltiseppämme saavat räätälöityä siihen juuri sopivan piipunhatun. Samalla voimme tarkistaa vaikka koko katon ja antaa korjausehdotuksemme ja tarjouksemme mahdollisista kunnostustöistä. Toisinaan teemme samalla kertaa muitakin kattotöitä, esimerkiksi juuri erilaisia peltitöitä. Usein onkin kannattavaa niputtaa kaikki pikkukorjaukset ja pelityöt yhteen pakettiin, kun kattokorjaaja, asentaja tai vaikka peltiseppämme on töihin tulossa. Meiltähän saat vaikka koko katon saneerauksen täyden palvelun pakettina, jos tarvetta on. Hyvin mieluusti keskustelemme kanssasi toiveistasi ja tarpeistasi, jotta saamme ne huomioitua töiden suunnittelussa ja toteutuksessa.

Yleisellä tasolla meillä toimitaan niin, että aina kun katolle kiivetään, se tarkistetaan vesikatetta, aluskatetta ja yläpohjaa myöten. Samalla tutkimme tietysti läpiviennit, kuten piiput ja niiden korjaustarpeet. Tarkistus kuuluu kaikkien meiltä tilattujen töiden hintaan, eli myös piipun peltitöitä tai vaikka katon puhdistusta tehdessä teemme samaan hintaan myös katon kuntokartoituksen. Jos korjaustarpeita löytyy, voi olla, että ehdotamme niiden kunnostamista tarjouksemme kera samalla kertaa. Meidän kotisivujemme kautta voi hakea rahoitusta kaikkiin katon ja piipun kunnostustöihin. Työmme on myös kotitalousvähennyskelpoista oman henkilöverotuksen piirissä.

Tarvittaessa saat meiltä piipunhatut täysin räätälöitynä mittatilaustyönä

Toteutamme tarvittaessa täysin asiakkaan tarpeisiin räätälöidyt piipunhatut. Piipunhatuissahan on se ongelma, että jokainen savupiippu on enemmän tai vähemmän yksilö. Sen ulkonäkö, mitat ja mittasuhteet riippuvat siis piipusta, jolloin tekijän kädenjälki ja piipun muuraamisen ajankohta voivat näkyä lopputuloksessa. Tämä piippujen persoonallisuus kuitenkin vaikeuttaa valmiiden, tehtaalta liukuhihnalta tulevien tuotteiden käyttöä piipun suojauksessa. Piipulle ei välttämättä löydy sopivan kokoista, sopivan mallista ja vieläpä rakennuksen ulkonäköön sointuvaa piipunhattua valmistuotannosta. Yllättävän usein näin käy siitäkin huolimatta, että valmiita piipunhattuja ja jopa asennuspaketteja tulee monilta eri valmistajilta.

Tämä asettaa haasteen myös sille, että monikaan itse pystyisi sen näennäisen helpon ja nopean asennustyön itse hoitamaan hyvällä lopputuloksella. Valmiitakin piipunhattuja ja piipun peltejä voi joutua muokkailemaan eri tavoin, jotta ne istuvat ja antavat parhaan suojan savuhormille ja savupiipulle. Aina ei ole kannattavaa tehdä valmiisiin tuotteisiin niin massiivisia muutoksia, joita ne vaatisivat toimiakseen. Täysin mittatilaistyönä valmistamamme piipunhattu tulee jopa halvemmaksi ja toimii takuulla varmemmin, kuin rankalla kädellä modifioidut valmistuotteet.

Tekemällä piipunhatun itse, voimme vaikuttaa sen ulkonäköön ja väriin, näin voimme hoitaa piipunhatut vaativaankin makuun. Voi olla tarpeen niitä sateen estäviä hattuja asentaa useampaankin kuin yhteen piippuun ja hormiin samalla katolla. Kaikki ne ovat tietysti eri kokoisia, eri muotoisia ja eri näköisiä. Kun haluat saada yhtenäisen ilmeen katolle aikaan, ei jokaiseen torveen ja tötteröön sitten voi pistää ihan eri näköistä hattua suojaksi. Meiltä saat yhtenäiset hatut kaikkiin tarvittaviin kohtiin, lisäksi voimme hoitaa piipunpellitykset sekä muutkin katon pelitytöt, jotta saat kaiken kerralla kuntoon ja katto myös näyttää hyvältä. Kun haluat piippuusi laadukkaan ja toimivan piipunhatun, ota yhteyttä. Tulemme mittaamaan piipun ja toteutamme juuri tähän sopivan piipunhatun.

Piipunpellitys tarjoaa piipulle parhaan suojan sään kulutusta vastaan

Piipunhatun ohessa piipunjuuripellitys eli piipunpellitys on kätevä tapa suojata savupiippua säiden aiheuttamaa kulumista ja vaurioita vastaan. Savupiipun pellitys estää kosteuden ja säänvaihteluiden aiheuttamien vaurioiden piippuun ja savuhormiin, erityisesti juurikin sen tyviosasta, siinä missä piipunhattu antaa suojaa puolestaan piipun yläpäähän ja suojaa myös sisäpuolta kosteuden aiheuttamilta haitoilta.

Meiltä saat taitavan kattopeltisepän toteuttamaan piipun pellityksen niin pelti-, tiili- kuin huopakatoillekin. Peltiähän siis käytetään sangen usein myös muiden vesikatteiden yhteydessä, koska se on paras ratkaisu tiettyjen kohtien vahvistamiseen ja suojaamiseen. Osaava peltiseppämme pystyy asentamaan katteelle kuin katteelle oikeaoppiset ja toimivat pellitykset. Piipunpellitys toteutetaan aina mittatilaustyönä asiakkaan toiveita kuunnellen, esimerkiksi värin suhteen rakennuksen omistajalla on täysi päätäntävalta. Vaikka piipun pellitys on aika yksinkertainen ratkaisu piipun ja hormien suojauksiin, niin se on siitä huolimatta tarkkaa työtä. Se vaatii tarkkaa mitoittamista ja erikoisosaamista, esimerkiksi piipun pellityksen asettuminen piipun ympärille on oltava sopivan, mutta ei liian tiukka. Liian löysänä se päästää veden ja roskan läpi eikä tee tehtäväänsä. Liian kieränä se estää kosteuden haihtumisen piipunpellin sisäpinnalta, johon se kosteus herkästi kuitenkin kondensoituu, pellistä kun on kyse.

Piipun läpiviennin ja piipunjuuripellin tiiveyteen on aina siis syytä kiinnittää erityistä huomiota, sillä piipun juuri on usein se kohta, jossa ongelmia ilmenee. Ongelmat leviävät herkästi laajemminkin katolle, varsinkin silloin kun kosteus pääsee leviämään läpiviennin kautta kattorakenteisiin ja vesikaton alapuolisiin kerroksiin aina yläpohjaa myöten. Toisinaan esimerkiksi piipun ympäriltä paljastuu lahovaurio. Piipun läpivienti on vuotanut, vesi päässyt sisään ja jäänyt sinne rauhassa muhimaan, kunnes katolla työskennellessä huomataan savupiipun ympäristön olevan ihan pehmoinen. Tällaisia ongelmia voidaan kuitenkin tehokkaasti ennaltaehkäistä sillä, että huollot ja asennukset tekee alun perinkin kyllin osaava henkilö. Toiseksi, säännölliset tarkistukset ja huollot auttavat pitämään lahovauriot poissa, sillä niiden aiheuttajiin voidaan yleensä puuttua jo ennen vuotoa.