Peltikaton pesu ja puhdistus vuosittaisena rutiinina

Peltikaton pesu ja puhdistus on yksi tärkeimmistä säännöllisesti tehtävistä huoltotöistä. Ylipäätään katon puhdistaminen on usein väheksytty ja laiminlyöty katon ja koko rakennuksen ylläpitotyö, josta kaikki katot katteesta riippumatta hyötyisivät merkittävästi. Kyse on siis muustakin esteettisestä asiasta, eli katon siisteydestä ja ulkonäöstä. Totta kai neulasten ja lehtiroskien poistaminen peltikatolta ja ränneistä parantaa katon siisteyttä, mutta sillä on oma roolinsa myös katon kestävyyttä ylläpitävänä toimena. Käyttämämme oikeat välineet, biohajoavat puhdistusaineet ja hyväksi koetut menetelmät takaavat sen, että peltikattosi on pesumme jälkeen jälleen upean näköinen ja kestävä.

Vaikka varsinkin peltikaton pesu voi kuulostaa helpolta hommalta, voi siinä moni asia mennä pieleen, ellei ole kokemusta ja ymmärrystä erilaisten katteiden huoltamisesta. Me valitsemme aina kullekin katteelle ihanteelliset työvälineet, pesuaineet ja työskentelytavat vakaan kokemuksen takaamalla tietotaidolla. Tiedämme, että peltikatto voi naarmuuntua liian kovalla harjalla hangattaessa tai vesi päästä saumoista katon alle liian kovalla paineella pestessä. Vaikka pelti ei vettä läpi päätäisikään niin katon saumaukset ja läpiviennit voivat päästää. Onkin tärkeää valita sopivan hellävarainen, mutta silti tehokas tapa puhdistaa katto. Sekä huolehtia siitä, kuinka puhdistus suoritetaan, eli mihin suuntaan pestään ja kuinka pesu muun muassa katon saumakohdissa toteutetaan ilman että mitään hajoaa. Katon pesua suunnitellessa joutuu kiinnittämään huomioita moniin asioihin ja katon kuntokin olisi hyvä kartoittaa ennen pesua.

Meillä on lukematon tuntimäärä kokemusta peltikattojen pesusta, olemme pesseet tuhansia peltikattoja joka puolella maata kaikenlaisten rakennusten katoilla. Voimme siis hyvällä omallatunnolla sanoa, että työkokemusta löytyy teoriassa ja käytännössä peltikattojen pesuista. Kun annat kattosi pesutyöt meille, voit olla varma että pesu tehdään kattoystävällisesti ja lopputuloksena saat loistokasta puhtautta. Me tarkistamme kattosi huolellisesti ennen pesun aloittamista, tarvittaessa teemme katon kunnostustyötkin samalla, jotta katto varmasti kestää pesun ja hyötyy siitä tarkoituksenmukaisella tavalla. Me tuomme mukanamme kaiken tarvittavan, pesuaineista ja pesureista tarvittavaan työvoimaan ja turvavarusteisiin. Kokonaisvaltainen avaimet käteen -palvelumme pätee myös katon pesutöissä kattosaneerausten ja huoltojen lisäksi.

Aina kun kiipeämme katolle muun työn ohessa, oli se sitten rikkinäisen tiilen vaihto tai juurikin katon pesutyö, katsastamme samalla katon yleiskunnon täysin veloituksetta. Saat siis selville mahdollisesti kattoa vaivaavat muutkin ongelmakohdat. Niissä tapauksissa, joissa löydämme katolta korjattavaa, jätämme saman tien korjausehdotuksemme tarjouksineen. Meillähän kaikki kattotyöt perustuvat aina katon todellisiin tarpeisiin sekä asiakkaan toiveisiin. Emme pese puhdasta kattoa tai korjaa ehjää vaan kaikki työt mitoitetaan sen mukaan, mitä työn alla oleva katto vaatii ollakseen hyvässä kunnossa ja hyvä suoja rakennuksellesi.

Lähes kaikki työmme on kotitalousvähennykseen oikeuttava. Esimerkiksi omakotitalon peltikaton pesu kuuluu kotitalousvähennysten piiriin. Voit hakea vähennystä omassa henkilöverotuksessa seuraavan veroilmoituksen yhteydessä. Muista myös kauttamme saatavilla oleva rahoitusmahdollisuus, mikäli tarvitset rahoitusta kattosi kunnossapitoon.

Me tarkistamme peltikaton ennen pesun aloittamista

Ennen kuin aloitamme peltikaton pesun, tarkistamme katon yleisen kunnon. Se onkin ammattilaisen tuoma etu katon puhdistustöissä. Me osaamme tarkistaa kaikki erityisesti pesun kannalta kriittiset kohdat ja asiat katolla, niin ettei pesu pääse aiheuttamaan vahinkoja kattoon, eikä tuota vuotoja myöskään rakenteisiin. Me katsastamme läpiviennit, peltien kiinnityksen sekä saumojen pitävyyden, jottei niistä pesun aikana vettä pääse katon alapuolisiin rakenteisiin. Katolla on paljon elementtejä, jotka voivat olla herkkiä päästämään vettä lävitseen, kuten piipunjuuripellitys, viemärintuuletus- ja ilmanvaihtoläpiviennit.

Nämähän kuuluvat meillä aina katon kuntokartoitukseen. Todella harvoin se varsinainen peltilevy päästää vettä läpi vaan vuodot tapahtuvat useammin erilaista pellin läpäisevistä rakenteista tai kiinnikkeistä, eli läpivienneistä, kateruuveista ja vastaavista. Katon pesu on hieman eri juttu, kuin kevyt kesäsade, sillä vettä kohdistetaan pesukohtaan suhteellisen runsas määrä ja pesuun liittyy aina myös jonkinlainen mekaaninenkin toimenpide.

Jos jokin näistä katon lukuisista läpivienneistä ja saumakohdista sattuisi falskaamaan, on toimiva aluskate tärkeässä asemassa vedenpoiston suhteen. Se on vesikatteen alla seuraava katon kerros. Sen tärkein tehtävä on estää veden pääsy syvemmälle katon rakenteisiin ja haihduttaa kosteus pois. Aluskatteen ja peltikatteen väliin tuleekin jättää rakennusvaiheessa riittävä tuuletusväli, jotta kosteus haihtuu ihanteellisesti riippumatta siitä, kuinka se tähän väliin on päätynyt. Jos meillä on pääsy yläpohjaan, katsastamme tietysti myös aluskatteen kunnon. Ellemme pysty varmistamaan aluskatetta täysin toimivaksi, otamme käyttöön vielä lisää varotoimia katon pesun suhteen.

Jos katolla on irvistäviä saumoja, kunnostamme ne ennen pesua. Samoin kunnostamme kärsineet läpiviennit. Ne ovat tärkeitä uusia tai tiivistää ihan muutenkin kuin pelkkää pesua ajatellen. Pesu on kuitenkin hyvä tilaisuus tehdä kokonaisvaltainen kunnostuskierros katon vuotoarimpiin kohtiin ja näin saat maksimaalisen hyödyn palvelustamme yhdellä käynnillä ja kohtuullisilla kuluilla.

Yksi yleinen ongelma varsinkin vanhemmissa peltikatoissa on kiinnitysnaulojen pumppautuminen ylös tai kateruuvien tiivisteiden hapertuminen. Tällöin voimme vaihtaa naulat sekä vanhat ruuvit uusiin kateruuveihin, jotta katosta saadaan varmasti tiivis ennen pesun aloitusta. Näin kate tietysti kestää jatkossa taas paremmin muutakin rasitusta, kuten lunta ja pakkasta, kun se on läpikotaisin huollettu ja kunnolla kiinni. Monet näistä läpi käydyistä seikoista liittyvät juurikin peltikattoihin ja niiden ominaispiirteisiin. Ammattitaitoiset katon puhdistajat, maalaajat ja kattopeltiseppämme ymmärtävät peltikattojen erityisvaatimukset ja osaavat kohdella kattoa katteen vaatimalla tavalla kaikissa töissä ja työvaiheissa. Esimerkiksi bitumikermin tai tiilikaton hoito voi olla tietyiltä osin hyvin samanlaista, mutta kaikki menetelmät, aineet ja työvälineet eivät käy kaikille katoille.

Rännien puhdistukseen kuuluvat myös kiinnitysten ja kaadon tarkistukset

Rännien puhdistus on sadevesijärjestelmän toimivuuden kannalta kriittinen toiminto. Lehtiroskia täynnä oleva vesikouru ei kuljeta vettä pois, vaan vesi alkaa läikkyä laitojen yli talon seinille. Myös vesikourujen kiinnityspintana toimivat räystäslaudat saavat oman osuutensa ja kun rännin paino vetää jatkuvassa kosteudessa muhivaa lautaa alaspäin, se lopulta antaa periksi. Tästä veden valumisesta yli äyräiden eivät tietenkään talon seinät pidä ja talon ylemmät osat voivat helposti muodostaa hometta pintaansa. Vesi voi imeytyä lautoihin, lahottaa niitä ja imeytyä aina vain syvemmälle tuhoten maalitkin julkisivusta. Tällöin käsillä voi olla nopeastikin melko suuri remontti, jossa joudutaan katon ja sadevesijärjestelmän ohessa käymään läpi myös seiniä ja julkisivun pintoja, jotta rakennus saadaan pelastettua. Pahimmillaan hyvin pieneltä tuntuvat ongelmat voivat aloittaa ison mittakaavan ketjureaktion. Olemme nähneet monenlaisia korjauskohteita ja aina välillä rakennuksen omistaja ihmettelee, kuinka pienestä asiasta kaikki on saanut alkunsa.

Seisova vesi myös ruostuttaa rännejä. Talvella biomassa jäätyy padoksi ja vesi jäätyy paikoilleen. Painava jää voi painaa rännin kaadon pieleen, joka entisestään pahentaa tilannetta. Jääksi muuttuessaan vesi myös laajenee ja saa räystäskourujen ja syöksyputkien liitokset natisemaan ja pellit lommoille. Niin hyvä materiaali kuin pelti kaikkineen onkin, se ei yleensä sovi veden jatkuvaan säilömiseen vaan se toimii ihanteellisesti juurikin päästessään poistamaan veden eteenpäin ja kuivuessaan välillä ennen seuraavaa kastumistaan.

Aina kun käymme tyhjentämässä rännit, tarkastamme myös sadevesijärjestelmän toimivuuden kokonaisuudessaan. Katsomme että syöksyputket ovat kunnossa, rännit tiukasti kiinni ja kaadot kunnossa. Kun me olemme käyneet puhdistuksen tekemässä, on katto varmasti valmis talven hyytäviin haasteisiin ja kesän ukkoskuuroihin. Teemme räystäskourujen puhdistuksen hyvin mielellään myös katon puhdistusten ja pesujen yhteydessä, sillä katolta irtoava roska päätyy herkästi juurikin räystäskorujen tukkeeksi. Kokonaisvaltainen katon ja sadevesijärjestelmän siivous sekä katon kuntokartoitus onkin erinomainen yhdistelmä varsinkin silloin, kun teetät vain yhden katon ylläpitohuollon vuodessa.

Katolla riittää työtä kaikkina vuodenaikoina, varsinkin silloin kun rakennuksen läheisyydessä on minkäänlaisia puita, joista katolle roskaa päätyy. Sitä voi kertyä ympäri vuoden oksista lehtiin ja kukinnoista hakoneulasiin, silloin puhdistus ja katon vilkaisu kaksikin kertaa vuodessa olisi ihan hyvä idea. Katon ja vesikourujen tilannetta voi olla vaikea hahmottaa maasta käsin tarkasteltuna, joten katolle kiipeäminen kerran tai kaksi vuodessa on todella tehokas tapa pysyä selvillä katon tilanteesta ja hoitotarpeista.

Asiantuntijan toimesta tehdyt puhdistukset ja tarkistukset ovat hyvä tapa pitää katto ja rakennus hyvässä kunnossa. Pudistukset ennen kaikkea ennaltaehkäisevät katon ongelmia ja ylläpitävät sen käyttökuntoa. Säännöllisellä tarkistamisella puolestaan päästään pureutumaan orastaviinkin ongelmiin, kuten katon saumauksen hajoamiseen ajoissa, ennen kuin se ehtii aiheuttaa suurempia vahinkoja rakennukselle. Mikäpä sen kätevämpää kuin yhdistää puhdistus ja tarkistus!

Peltikaton pesu hellävaraisena pehmytharjapesuna

Kun kattoa pestään, on tärkeintä olla hankaamatta katteen pintaa suojaavaa maalikerrosta pois. Meidän toimestamme peltikatto pestään lähtökohtaisesti aina käsityönä pehmytharjapesuna sekä letkuhuuhteluna. Tarvittaessa käytämme biohajoavaa peltikaton huoltopesuainetta, joka on suunniteltu juurikin peltikaton tarpeisiin sopivaksi. Katon pesu ei aina vaadi siis pesuaineita, joskus voimakkaiden pesuaineiden käyttö on turhaa resurssien tuhlausta. Mutta silloin, kun katto on kunnolla pinttynyt esimerkiksi levän tai lähialueen teollisuuden vuoksi, pesuaineen käyttö on perusteltua ja se auttaa kattoa taas pysymään ihanteellisessa kunnossa haastavammissakin olosuhteissa.

Voimme tehdä peltikaton pesun myös korkeapainepesuna erityistä varovaisuutta noudattaen. Oman painepesurin kanssa katolle kiipeäminen ei ole ehkä järkevin vaihtoehto, sillä mekin käytämme ihan katon pesuun soveltuvia pesureita ja paineet säädetään aina huolellisesti. Korkeapainepesussa on huolehdittava siitä, että kaikki vaiheet jopa pesusuunnasta lähtien tehdään tyylipuhtaasti kattoa ja katetta suojellen. Käytämme juuri sinun kattoosi sopivaa pesumenetelmää ja pesuaineita, sillä kattoa on turha pestä, ellei menetelmä ole kyllin tehokas puhdistamaan katon.

Toisaalta nauru on kaukana silloinkin, kun kattoa yritetään huoltaa sen omaksi parhaaksi, mutta se mennäänkin tuhoamaan lähes täysin väärillä menetelmillä. Eli hyvää tarkoittava toimenpide kääntyykin kattoraukkaa vastaan aiheuttaen vain ison korjaustyömaan pilaantuneen katteen, hajonneiden saumausten ja tiivisteiden sekä vesivahingon muodossa. Osaavan pesijän tilaaminen meiltä Kattokorjauspalvelusta on kuitenkin helppoa ja nopeaa. Soita tai lähetä tarjouspyyntö niin me huolehdimme lujalla ammattitaidolla aivan kaikesta muusta.

Katon pesu ennen maalausta vaatii muutakin kuin puhdasta vettä

Katon pesu ennen maalausta on hieman eri asia kuin kevät- ja syyshuollossa tehty pesu sekä puhdistus. Ne voidaan tehdä nopeasti joko ihan harjauksena käsin ja pelkällä sopivan pehmoisella harjalla tai kevyenä vesipesuna. Uusi maalipinta tarvitsee kuitenkin varman tartuntapinnan, joka saadaan vain poistamalla tehokkaasti rasva, ilmansaasteet sekä muut epäpuhtauden, kuten levät katon pinnalta. Suurin ero katon kausiluontoisella pesulla ja pesulla ennen maalausta on pesuaine. Pesun pitää olla kyllin tehokas, että katto puhdistuu mutta pesua ei voida tehostaa kovinkaan paljoa esimerkiksi vedenpainetta tai hankausta lisäämällä, sillä kattoa ei tule pesussa vahingoittaa. Oikea pesuaine auttaa puhdistuksessa merkittävällä tavalla.

Myös ruoste, lohjennut tai hilseilevä maali tulee saada pois ennen kuin uuden maalin levittämisessä on mitään mieltä. Silloin kun kattoa ollaan maalaamassa, on katon pesulla ja puhdistuksella hyvin tärkeä rooli. Meiltä saatava riittävä ja oikein tehty puhdistus sekä katon kunnostaminen luovat hyvän pohjan uudelle maalikerrokselle niin, että siitä saadaan kyllin hyvä ja pitkäikäinen suoja katteelle. Peltiähän ei muuten pinnoitetakaan, kuten esimerkiksi tiilikatetta tai huopaa, vaan peltikatossa se pinnoitus tapahtuu maalaamalla. Toisaalta, pelti ei myöskään samassa mielessä muutu ikääntyessään huokoiseksi ja ala imemään itseensä vettä, kuten joillain muilla varsinaista pinnoitusta vaativilla katteilla voi käydä.

Peltikatteen suurin ongelma ilman maalin tuomaa lisäsuojaa onkin ruoste. Hoitamattomana se puhkoo pellit ja sadevesijärjestelmätkin, johtaen lopulta tilanteeseen, jossa kate on kokonaisuudessaan pakko vaihtaa eikä sitä saada enää pelastettua maalilla. Peltikaton maalausta ei tulisi liian pitkälle lykätä, jotta siitä saadaan kustannuksiin nähden kyllin paljon hyötyä. Kun maalaus tehdään ajoissa, kate hyötyy siitä runsaasti lisää elinvuosia ja hintaan nähden työ on hyvin kannattava panostus.

Keskimäärin peltikate alkaa tulla maalausikään 10-15 vuotta asennuksen jälkeen, mutta monet seikat vaikuttavat katon kuntoon ja maalaustarpeeseen. Esimerkiksi katon puhtaanapito ja huollot vaikuttavat siihen, kuinka pian katto tarvitsee uutta maalia pintaansa. Myös katetuotteiden välillä on runsaasti eroja, sekä katon lähiympäristö esimerkiksi puineen vaikuttaa. Samoin runsaslumisten talvien katolle tekemät tuhot ja muut vastaavat tekijät voivat nopeuttaa katon maalaustarvetta. Tyypillisesti kuitenkin katon puhtaanapidon laiminlyönti nopeuttaa katon eroosioita ja aiheuttaa sitten ennenaikaista tarvetta huoltomaalaukselle.