Peltikaton naulojen vaihto ruuveihin ja vanhojen kateruuvien uusiminen on pieni mutta hyödyllinen ylläpitotyö

Peltikaton naulojen vaihto ruuveihin ja vanhojen kateruuvien uusiminen ei vie kauan eikä maksa paljoa. Se on työmäärässä mitattuna pieni ylläpitotyö, mutta auttaa kattoa pysymään paremmassa kunnossa ja tekemään työnsä pidempään. Naulathan olivat aikoinaan peltikattojen yleisin ja ainoa kiinnitysmuoto. Niitä onkin käytetty peltikattojen rakentamisessa paljon ja niitä on yhä monilla katoilla. Nykyään katteita harvemmin nauloilla enää kiinnitetään, koska sittemmin markkinoille on tullut paljon parempi vaihtoehto kattopeltien kiinnittämiseen, nimittäin kateruuvit.

Peltikattoruuvit ovat suhteellisen uusi kiinnitystapa, mutta niiden käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti toimivuutensa ja kiinnitysvarmuutensa ansiosta. Monet nyt korjauskiertoon tulevat peltikatot ovat yhä nauloin rakennettuja ja tämän vuoksi yksi Kattokorjauspalvelun rutiinitarkistuksista on katteen kiinnitykset.

Katenaulat alkavat helposti irrota katolta, erityisesti näin käy katon ikääntyessä. Esimerkiksi jää, tuuli sekä muut rasitteet saavat pikkuhiljaa naulat pumppautumaan ylöspäin ja lopulta ne lähtevätkin irti muun muassa katolta alas tulevien lumien mukana. Tällöin kattopelti hieman irtoaa pinnastaan ja peltien sauma alkaa irvistämään, koska pelti ei ole kunnolla eikä kyllin tiiviisti kiinni. Mitä useampi naula lähtee, sitä vaikeammaksi katon tilanne muuttuu. Tämä pellistä lähtenyt irvistys voi vääntyä lopulta myös asunnon omistajan naamalle, sillä vesi pääsee lopulta avoimesta saumasta katon alle.

Vanha kiinnitysnaula on asennettu pellin läpi, eli reikähän siinä joka ikisen naulan kohdalla peltilevyssä on. Kun ryhdymme vaihtamaan peltikaton kiinnittimiä, poistamme vanhat naulat ja asennamme tilalle uudet, paremmin kiinnittimen virkaa ajavat kateruuvit. Uudet kattoruuvit asennetaan naulojen reikiin, eli katteeseen ei tehdä uusia reikiä, paitsi silloin kun kate on alun perinkin ollut ihan liian harvoista kohdista kiinni. Se onkin voinut olla osa koko ongelmaa. Tällöin tietysti lisäämme kiinnittimiä tarvittavan määrän, jotta kate on kunnolla kiinni eivätkä vanhat ongelmat uusiudu aivan pian.

Kun katenaulojen reikiin asennetaan ruuvit, etuna on se, että uusi ruuvi on paksumpi kuin vanha naula, joten se kiinnittyy peltikaton alla olevaan ruodelaudoitukseen lujasti ja täyttää tiiviimmin myös mahdollisesti avartumaan lähteneen reiän. Kateruuvissa on kiinnityskannan alla isompi tiiviste, jolloin se tiivistää reiän ja sen ympäryksen paremmin. Tiivisteellisiä kateruuveja käytetään aaltopelti- ja tiilikuvioitujen kattojen kiinnityksissä. Niitä suositaan, kun vanhat naulat halutaan vaihtaa peltilistoitusten kiinnityksiin. Meiltä sujuu peltikaton naulojen vaihto ruuveihin ja tarvittaessa teemme vaadittavan määrän myös katteen lisäkiinnityksiä. Tarkistamme katon tilanteen aina huolellisesti ja läpikotaisin. Tarkistus kuuluu myös kateruuvien vaihtoihin. Mikäli löydämme tarkistuksessa katolta jotain muuta korjattavaa, keskustelemme kanssasi asian hoitamisesta ja annamme saman tien myös edullisen tarjouksemme korjausten tekemisestä.

Mikäli kattosi kunnostus on kiinni rahasta niin muista että voit hakea kauttamme rahoitusta kattotöiden hoitamiseen kotisivujemme kautta. Huollettu katto on kuitenkin arvokas pääoma, eivätkä kaikki korjaukset voi odottaa parempaa hetkeä, sillä ne aiheuttavat katolle ja koko rakennukselle riskejä. Meillä teetetyistä töistä voit hakea myös kotitalousvähennystä omassa henkilöverotuksessasi. Se on mukava pikkubonus ammattilaisen tekemästä laatutyöstä, ehjän ja takuulla toimivan katon lisäksi. Me tietysti annamme reilut työtakuut omasta puolestamme kaikille tekemillemme katon korjaustöille, myös kateruuvien vaihdoille.

Kateruuvien vaihto uusiin ruuveihin voi olla tarpeen

Vaikka kateruuvit ovat varmatoimisia ja kestäviä, täytyy niitäkin silloin tällöin uusia. Kateruuveissa on lähtökohtaisesti siis oma tiiviste, joka tulee ruuvin mukana. Tiiviste saattaa vuosien varrella menettää tiivistävän ominaisuutensa, se voi hapertua, hajota tai muuten kärsiä esimerkiksi vaihtelevien lämpötilojen ja säiden vuoksi. Kaikki katon materiaalit, myös ruuvit tiivisteineen altistuvat monille rasitteille kellon ympäri, kuukaudesta toiseen vuosien vieriessä. Vaikka materiaalit ovat laadukkaita ja testattuja niin mikään ei kestä ikuisesti. Niin katteet kuin ruuvitkin tulevat jossain vaiheessa käyttöikänsä päähän. Silloin ne on vaihdettava uusiin.

Kun vaihdamme kateruuveja uusiin, varmistamme että uusissa ruuveissa tiiviste on suurempi kuin katossa oleva entisen ruuvin reikä. Näin pidetään huoli siitä, että reikä tiivistyy kunnolla eikä aiheuta esimerkiksi vuotoriskiä. Näin peltikään ei pääse liikkumaan. Kattopellin liikkuessa myös naulojen reiät laajenevat. Se vaikuttaa sekä pellin paikoillaan pysymiseen että katteen vuotovarmuuteen, jotka heikkenevät entisestään reikien kasvaessa yhä suuremmiksi ja suuremmiksi.

Markkinoillahan on yhä katenauloja ja hyvin monen tasoisia kateruuvejakin löytyy. Eri valmistajien tuotteissa on vaihtelevuutta niin kokojen, valmistusmateriaalien kuin kestävyydenkin osalta. Me käytämme vain huippulaadukkaita kateruuveja, jotka on laajassa käytössä todettu erittäin kestäviksi ja toimiviksi. Joku muu on kattoa tehdessään voinut valita tietämättömyyttään tai rahaa säästääkseen halvan ja huonolaatuisen ruuvin tai jopa ihan väärät ruuvit kyseessä olevalle katteelle, jolloin koko katto on vaarassa. Joskus on tullut vastaan myös tapauksia, joissa katteen kiinnittimet ovat liian pitkiä ja ne ovat hajottaneet katon toiminnan kannalta ensiarvoisen tärkeää aluskatetta. Oikean kiinnittimen valinta voi siis vaikuttaa moniin asioihin.

Oikeiden kiinnikkeiden käyttö voi olla myös yksi ehto katemateriaalin tuotetakuulle, jonka katteen valmistaja on voinut myöntää ainakin teknisestä toimivuudesta jopa kymmeniksi vuosiksi. Esteettisenkin takuun voi tuotteelle saada, mutta yleensä se on voimassa lyhyemmän aikaa. Jos kate on pultattu ihan väärillä kiinnikkeillä kattoon kiinni, voi olla, ettei tuotetakuuta voi lunastaa vaikka katon materiaalissa jokin valmistusvika olisikin. Pikkujutut ovat tärkeitä kokonaiskuvaa tarkastellessa.

Kateruuvi on kuitenkin sellainen osa katossa, että siinä ei kannata ryhtyä säästämään rahaa laadun kustannuksella. Sinua varmasti lohduttaa, että me tilaamme kiinnikkeetkin isoina erinä, jolloin hinta on sinullekin kohtuullisempi kuin rautakaupasta haettuna. Mehän tuomme aina kaikki tarvikkeet katon kunnostukseen mukanamme, kun töihin tullaan. Toki materiaalivalinnoista keskustellaan kanssasi tarpeen mukaan. Mutta sitten kun päätökset on tehty, hoidamme tilaukset ja toimituksen kattotyömaallesi ilman että sinä joudut pähkäilemään mikä ruuvi, mistä ja milloin, että se ehtii ajoissa katon kunnostukseen. Me teemme kaikki kattotyöt, myös ruuvien vaihdot täyden palvelun avaimet käteen -periaatteella.

Katon läpikotainen tarkistus kateruuvien vaihdon tai lisäämisen yhteydessä

Katto- ja asiakasystävälliseen palveluumme kuuluu se, että katolta laskeutuessamme on se aina kokonaisvaltaisesti käyty läpi. Kun vaihdamme vaikkapa niitä nauloja ruuveiksi tai kateruuveja uusiin ruuveihin, kattoammattilaisemme katsastavat samalla kattosi yleiskunnon. Tarkistukseemme kuuluu käydä katto kokonaisuutena läpi. Tutkimme katteen pinnan, peltien saumat ja katon läpiviennit tiivisteineen. Aina kun meillä on pääsy yläpohjaan, käymme myös siellä kurkkaamassa lähemmin, sillä siellä näkyvät usein esimerkiksi vuotojen ensimerkit. Yläpohjassa tutkimme, ettei veden tuottamia valumajälkiä näy ja että eristeet ovat kunnossa. Jos sieltä löytyy veden tai eläinten turmelemia eristeitä, kostuneita tai jopa lahonneita puurakenteita tai muita merkkejä tuhoista, raportoimme kaiken sinulle ja voimme ryhtyä korjaustöihin yleensä hyvin nopealla aikataululla.

Jos rännien tyhjennyksestä on aikaa ja niihin on päässyt kertymään jo paatunutta moskaa vettä keräämään, pistämme asian merkille. Tai jos löydämme jotain muuta huollettavaa tai korjattavaa, saat näidenkin töiden toteutuksesta reilun tarjouksen. Ellei mitään yllätyksiä löydy kerromme senkin sinulle ja voit taas hyvillä mielin jatkaa elämääsi ehjän katon suojissa.

Katon säännöllinen tarkistaminen kannattaa. Se auttaa havaitsemaan muun muassa katon kiinnitysruuvien vaihtotarpeen, mutta myös katon vuodot, saumausten hajoamisen, vesikourujen ylikuormituksen ja kärsivät räystäslaudat. Tai vaikkapa eläinten tekemät tuhot eristeissä ja niiden tukkimat tuuletusaukot. Moniin asioihin voidaan puuttua varhaisessa vaiheessa, ennen suurten ja kalliiden korjaustarpeiden syntyä, jos katon kuntoa kartoitetaan suhteellisen tasaisin väliajoin.

Suosituksemme on se, että kattoa katsottaisiin ainakin kerran vuodessa. Ihanne on kuitenkin kaksi kertaa vuodessa, eli kevät- ja syyshuollot. Niiden lisäksi aina tarpeen vaatiessa, eli esimerkiksi myrskyn jälkeen katon tilanne on hyvä vilkaista. Näin mikään katolle tapahtunut vahinko ei pääse aiheuttamaan iso tuhoa, eikä katto pääse myöskään huomaamatta kulumaan pilalle. Me autamme kaikissa kattotarkistuksissa ja katon kunnostustöissä sinua, soitat vain niin me tulemme paikalle!

Peltikaton lisäkiinnitys on tarpeen, jos kattopellit paukkuvat tai irtoilevat

Peltikatto voi tarvita lisäkiinnityksiä silloinkin, kun se ei vaadi kiinnikkeiden vaihtoa. Jos pelti on alun perinkin liian harvakseltaan kiinnitetty, pääsee tuuli rämistämään peltejä ja aiheuttaa katteen löystymistä. Ongelma tässä on se, että kate voi päästä löytymään kauttaaltaan ja se aiheuttaa vuotoriskiä, katteen vääntyilyä ja ennenaikaista kulumista. Ammattilaisen tekemä kattoasennus on hyvä ratkaisu, sillä me osaamme arvioida eri katteiden kiinnitystarpeet syvän kokemuksen kautta. Toisinaan liian harvaa kiinnitysväliä näkee peltikatolla. Onhan siinä säästynyt satoja ruuveja ja tuntikaupalla työaikaa, mutta ei katto ole kovin hyvin tehty, jos pellit heiluvat tuulessa ja hyppivät lämpötilojen vaihdellessa niin että ne vähätkin ruuvit sinkoilevat ilmaan.

Samalla kun laitamme lisäkiinnityksiä, tarkastamme että kaikki muutkin kiinnitykset ovat kunnollisia. Esimerkiksi sadevesijärjestelmän kiinnitykset voivat myös hajota ja löystyä, erityisesti lumen, räystäskouruihin kertyvän roskan ja jään vuoksi. Niiden kiinnityspintana toimivat räystäslaudat voivat lahota ja halkeilla varsinkin, jos kosteus ja ylimääräinen paino kurittavat niitä. Samalla voimme tyhjentää kourut biomassasta, jota saattaa kertyä kymmeniä kiloja ilman että se edes näkyy maahan saakka, sillä on myös taipumus imeä itseensä kosteutta ja aiheuttaa monenmoisia ongelmia muun muassa niille räystäslaudoille. Tutkimme myös katon turvatuotteiden kiinnitykset, eli sen että lumiesteet ja kaikki tikkaat sekä kattosillat ovat hyvin kiinni katolla ja ehjiä. Mikäli katolta löytyy muita kattotuotteita, kuten vaikkapa aurinkopaneeleita, nekin käydään läpi samalla kertaa. Pyrimmekin aina kokonaisvaltaiseen palveluun, jossa huomioidaan katon eri osa-alueet ja yksityiskohdat.