Peltikaton lisäkiinnitykset vähentävät katon aiheuttamaa ääntä ja pitävät katteet paikoillaan

Peltikaton lisäkiinnitykset voivat olla sangen nopea ja oivallinen tapa parantaa esimerkiksi omakotitalon asumismukavuutta ja katon toimintavarmuutta. Jos peltikate on heikosti ja liian harvaan kiinnitetty ruoteisiin, aiheuttaa se peltien heilumista ja katon ääntelyä pienimmästäkin syystä. Tämähän on erityisesti peltikatoille tyypillinen vaiva. Yleisesti pelti mielletäänkin melko äänekkääksi katteeksi, sillä se voi kolista tuulella, päästää kolahduksia ja poksahduksia lämpötilavaihteluiden seurauksena ja sadekin ropisee sen pintaan äänekkäästi.

Ihan yhtä yleisesti ei tunnu kuitenkaan olevan tiedossa se, että peltikatteen ääntely voi johtua myös liian vähäisestä kiinnityksestä. Eikä se, että ääniin voidaan vaikuttaa aika usein kiinnityksiä parantelemalla. Teemme katteiden lisäkiinnitykset ja kiinnikkeiden vaihdot kustannustehokkaasti kaikille kiinnikkeitä vaativille peltikatoille. Voimme asentaa katolle myös peltikatteelle suunniteltuja äänieristyselementtejä, jotka vaimentavat tehokkaasti katon ääniä. Uutta katetta vaihtaessa on mahdollista valita myös moderni, ääntä vaimentavalla pinnoitteella käsitelty katetuote. Kerromme mielellämme lisää kaikista vaihtoehdoista ja saat ne meiltä Kattokorjauspalvelusta aina laadukkaasti toteutettuina.

Yksi ongelmahan peltikatolla on tuuli, joka pääsee peltien alle ja tekee tehokkaasti tehtävänsä hiljaisuuden rikkomisessa. Tuuli aiheuttaa siis hyvin yleisesti eritasoista ääntä peltikatolla. Samalla peltien rämistessä tuulen mukana kiinnikkeet kuitenkin löystyvät ja pellit alkavat irtoamaan aluslaudoituksesta. Sekä melu että peltien liike vain pahenevat ajan kuluessa. Pellin läpi menevät ruuvinreiät voivat myös avartua pikkuhiljaa peltien liikkuessa. Tämän seurauksena pelti on yhä löyhemmin kiinni ja pääsee liikkumaan aina vain laajemmin. Katon toimintavarmuus heikkenee, kate kärsii helpommin myrskyillä ja lumitaakkojen liikkeistä, jopa rankoista sateista ja kuumuudesta.

Pelti kuitenkin sekä lämpölaajenee että kondensoi ilmankosteutta, joten sen perusominaisuudetkin vaativat, että kate on hyvin kiinni. Katon säännöllinen tarkistuttaminen ammattilaisella kannattaa, sillä kiinnitysten riittävyys on yksi asia peltikatolla, jota maallikko ei välttämättä ymmärrä tarkistaa eikä tiedä, kuinka sitä voisi tutkia. Peltikaton lisäkiinnitykset ratkaisevat ja ehkäisevät monia ongelmia sangen nopeasti ja edullisesti.

Meillä koko katon tarkistus, johon sekä katteen että kateruuvien kunnon ja riittävyyden tutkimus sisältyy, kuuluu onneksi kaikkien kattotöiden hintaan. Jos tarkistuksessa löytyy jotain kunnostettavaa, josta ei vielä ole sovittu, jätämme tarjouksemme töiden hoitamisesta kilpailukykyiseen hintaan. Kauttamme voit hakea rahoitusta katon kunnostustöihin. Silloin kun teetät meillä vaikkapa omakotitalosi kattotöitä, voit hakea kotitalousvähennyksiä omassa henkilöverotuksessasi.

Meiltä kiinnitysnaulojen vaihto uusiin ja laadukkaisiin kateruuveihin

Peltikatoilla käytetään erilaisia kiinnittimiä, kuten nauloja ja ruuveja kiinnittämään pelti katon ruoteisiin. Kiinnittimien tarve vaihtelee tosin peltityypin mukaan, sillä kaikki pellit eivät edellytä kateruuveja. Esimerkiksi konesaumakatto ei vaadi samanlaista ruoteeseen kiinnittämistä, kuten esimerkiksi erilaiset profiilipellit vaativat. Aiemmin suhteellisen paljon käytetyt kiinnitysnaulat eivät katon kiinnikkeinä ole parhaasta päästä. Niiden ongelmat ovat alkaneet tulla yhä selvemmin esiin ja kohtaammekin peltikatoilla usein tilanteita, joissa katon suurin ongelma ovat sen kiinnikkeet.

Naulat alkavat helposti irtoamaan kattopeltien liikkeiden vuoksi, joita muun muassa tuuli ja lämmön vaihtelut aiheuttavat. Rakennus myös elää aina hieman. Varsinkin vuosikymmenten kuluessa esimerkiksi routa, rakennuksen materiaalien eläminen ja monet muut tekijät voivat muovata rakennusta ja sen ympäristöä. Muutokset voivat heijastua katolle saakka. Myös se, että katteessa on alun perinkin ollut syystä tai toisesta vähänlaisesti kiinnikkeitä, on voinut lisätä katepeltien liikettä muun muassa lämpölaajenemisen vuoksi. Katteen liikkeiden myötä naulat kohoavat, ruuvit vääntyvät ja niiden reiät katteessa avartuvat aiheuttaen jopa vuotoriskiä ja katon paikkaustarvetta. Ruuvinreikiä voidaan onneksi aika usein paikata yksinkertaisesti vain vaihtamalla isompi ruuvi tiivisteineen vanhan tilalle.

Jos kattopellit ovat muuten hyvässä kunnossa, mutta naulat pyrkivät nousemaan, niin vaihdamme ne laadukkaisiin ja varmasti pitäviin kateruuveihin. Voihan olla että katollasi on jo kateruuvit, mutta niiden tiivisteet alkavat jo haperoitumaan. Tällöin voimme uusia ne. Silloin kun ruuveja on ollut liian harvassa alun perinkin, voimme lisätä niitä. Melko säännöllisesti vastaamme tulee myös tapauksia, joissa katteen pinnasta ylös kohonneet, löystyneet ja hajonneet ruuvit ja naulat lähtevät keväällä lumikuorman mukana katolta alas tai häviävät kuin tuhka tuuleen.

Kateruuvien vaihto ja lisääminen on edullinen kunnostustyö suhteessa sen etuihin. Kate voidaan usein vielä pelastaa ja jatkaa sen käyttöikää mukavasti. Katekiinnikkeiden kunto on hyvä tarkistaa myös silloin, kun on aikeissa maalauttaa peltikaton. Me tutkimme ja huollamme katon aina huolellisesti katon puhdistuksen yhteydessä ennen katon maalaamista. Uusi pinnoite antaa maksimaalisen hyödyn ja suojan katolle, kun se on lähtökohtaisesti kunnossa.

Peltien kiinnityksen yhteydessä tarkastamme koko katon

Jokainen meiltä tilattu kattotyö sisältää katon tarkastuksen veloituksetta. Riippumatta siitä, mitä työtä olet meidät tilannut katollesi tekemään, haluamme varmistaa, että katto on kaikin puolin kunnossa ennen kuin jätämme sen säiden ja vuodenaikojen vaihteluiden armoille.

Katon kuntotarkistusrutiineihimme kuuluu aina katteen pinnan kunnon ja katteen kiinnitysten tarkastaminen. Lisäksi siihen kuuluu saumausten, jiirien eli sisätaitteiden sekä läpivientien kunnon ja vedenpitävyyden selvittäminen. Näitä voidaan kunnostaa tiivistyksiä uudistamalla. Vaikka peltikatto voi vuotaa kateruuvien reikien kautta tai kate voi muuten vahingoittua ja vuotaa, niin yleisimpiä vuotokohtia ovat kuitenkin erilaiset katon saumat ja läpiviennit. Kokonaisvaltaiseen tarkistukseemme kuuluukin kaikkien yksityiskohtien tutkiminen. Tämän vuoksi käymme läpi myös kattotuotteiden, kuten lumiesteiden, kattosiltojen, lape- ja kattotikkaiden sekä palotikkaiden toiminnan ja kiinnitykset. Myös niiden ruuvit voivat löystyä, irrota ja aiheuttaa vuotokohtia katteeseen.

Tarkastamme myös rännien kunnon, kaadon ja kiinnitykset koska toimiva sadevesijärjestelmä tukee katon toimintaa. Pelkkä katon ulkopuolen tarkistaminen ei kuitenkaan aina riitä, pyrimmekin aina mahdollisuuksien mukaan tarkistamaan katon yläpohjan kautta katon muitakin rakenteita. Jos katon alapuolisiin rakenteisiin on siis pääsy, käymme siellä kurkkaamassa aluskatteen kuntoa ja silmäilemme rakenteet mahdollisten kosteuden ja veden valumajälkien varalle. Katsastamme myös eristeet, ovatko ne kunnossa ja olisiko esimerkiksi tarvetta lisäeristyksille. Yläpohjan kunto on usein hyvin katon ja rakennuksen kuntoa kuvaava. Sieltä on helpointa yleensä myös havaita vuotojen alkuvaiheet, kun niille vielä voidaan tehdä paljonkin. Saat kaikkien katon tarkastuksesta löytyvien ongelmien korjaamisesta tarjouksemme. Aikatauluista voidaan aina neuvotella, sillä osa korjaustarpeista voi olla akuutteja, osa ei ihan niin kiireellisiä.

Meiltä saat kaikki katon huoltotyöt. Voimme tulla tyhjentämään rännit ja puhdistamaan katon lehtiroskasta tai pudottamaan lumet. Tarvittaessa sitten tiivistämme läpiviennit ja korjaamme irvistävät jiirit ja katon saumaukset. Lisäämme kattopeltien kiinnikkeitä ja tarvittaessa vaihdamme naulat tai vanhat kateruuvit uusiin ruuveihin.