Peltikaton korjaus ja kunnostus hätäkorjauksista suunnitelmalliseen huoltokiertoon

Peltikaton korjaus ja kunnostus voi yllättää ja katto vaatia nopeita toimenpiteitä. Peltikatolle voi sattua esimerkiksi myrskyvaurio tai katolle kasaantunut lumi voi aiheuttaa yhtäkkiä ongelman, kuten notkahduksen katossa. Peltikaton tyypillisiin vaivoihin kuuluu, että katolle kertynyt lumikuorma voi lähteä sen liukkaalta pinnalta alas niin vauhdilla, että se hajottaa kattoa monin eri tavoin. Akuutti korjaustarve voi tietysti syntyä myös vuodon vuoksi. Monet vuotojen syyt ovat sellaisia, että ne kehittyvät ajan kanssa mutta sillä hetkellä, kun vuoto huomataan, tilanne muuttuu akuutiksi. Eli vuodon syy on esimerkiksi pellin läpi ruostuminen, vuotava saumaus tai hajonnut tiiviste, jonka kehittyminen on voinut viedä vuosia, jopa kymmeniä vuosia aikaa. Mutta se havaitaan vasta, kun se päästää veden läpi. Kaikkia näitä ongelmia yhdistää se, että niihin on puututtava nopeasti, ne on ensisijaisen tärkeää hoitaa heti tarpeen ilmaannuttua, jottei ongelmasta kasva suurempi ja kalliimpi työmaa.

Suunnitelmalliseen huoltokiertoon pääseminen on hyvä tavoite. Kun kattoa huolletaan ja tarkistetaan säännöllisesti, ikäviä yllätyksiä pääsee harvemmin syntymään. Hyväkuntoisella katolla akuutitkin tilanteet, kuten myrskyn tekoset, aiheuttavat vähemmän ja lievempiä vaurioita. Mitä huonompikuntoisempi katto, sitä pahempaa vahinkoa myrsky ja raskaat lumitaakat saavat aikaan. Kun katon tilanne on tarkkaan tiedossa, esimerkiksi vuotoja pääsee harvoin tapahtumaan. Silloinkin kun vuoto pääsee tapahtumaan, säännöllinen tarkistaminen auttaa havaitsemaan ongelmia nopeasti. Näin niihin voidaan puuttua ennen kuin ne ehtivät aiheuttaa laajoja kosteusvaurioita, jopa hometta talon rakenteisiin. Kun katon kuntoa tarkkaillaan, korjaustarpeita voidaan ennakoida ja suunnitella paremmin. Usein pikkukorjausten avulla peltikaton suuria saneeraustarpeita voidaan lykätä vuosikausiksi eteenpäin.

Meiltä saat peltikattojen korjaukset ja kunnostustyöt pitkällä kokemuksella kaikille peltimateriaaleille, profiileille ja kattotyypeille. Toimimme aina niin sanotulla avaimet käteen -periaatteella. Saat meiltä siis aina kattosi tarpeita ja toiveitasi vastaavan kattohuollon tai vaikka kokonaan uuden katon, jos sen aika on tullut. Jokainen peltikatto nähdään meillä yksilönä, jonka tarpeiden mukaan työt räätälöidään. Siinä missä yksi pärjää kateruuvien vaihdolla ja puhdistuksella, toinen kaipaa lisäksi hieman tiivisteiden uusimista läpivienteihin. Joku muu katto tarvitsee kokonaan uuden aluskatteen ja vesikatteen. Saat meiltä aivan kaiken ja jokainen työ toteutetaan täyden palvelun mallilla. Tuomme mukanamme aina laadukkaat tarvikkeet, työkalut ja osaavan työvoiman. Teemme kaikki tarvittavat työvaiheet, autamme lupien kanssa ja hävitämme jätteetkin.

Palveluumme kuuluu aina katon tarkistus. Oli kyseessä sitten peltikaton korjaus, kunnostus tai puhdistus niin teemme kunnon kattotarkistuksen joka kerta kun kiipeämme katollesi. Se kuuluu veloituksetta kaikkiin kattotöihimme. Jos löydämme korjattavaa, kerromme siitä sinulle ja annamme saman tien tarjouksemme myös korjausten hoitamisesta. Voit hakea kotisivujemme kautta rahoitusta remonttikuluihin. Aina kannattaa hakea töiden jälkeen kotitalousvähennystä meillä teetetyistä töistä omassa henkilöverotuksessa. Saat monia etuja, kun teetät peltikattosi työt meillä. Parhaisiin puoliin kuitenkin kuuluu se, että voit kaikissa töissä hyödyntää lujaa osaamistamme kattoasioissa.

Mitä kaikkea peltikatolla tulee korjattavaksi?

Peltikaton korjauksiin kuuluvat eri syistä tapahtuvien vuotojen korjaukset ja reikien paikkaukset. Tyypillisesti peltikaton paikkaaminen on hieman ongelmallista, sillä paikkaaminen on useimmiten vain väliaikaisratkaisu ja uuden katteen vaihto välttämätön ennen pitkää. Tietysti paikkauksen järkevyys riippuu reikiintymisen syystä ja kohdasta. Voimme korjata kateruuvien ympärille avartuvat reiät mutta jos kate ruostuu laajasti puhki, tilanne on aivan toinen. Vaihtoehtoina on siis kattopeltien paikkaus tai vaihto. Kuten kaikissa muissakin katetyypeissä, yhtenä mahdollisuutena on uudistaa kattoa vähän perusteellisemmin vaihtamalla vesikate, se on peltikatollakin tavallinen toimenpide. Jos katto on huonokuntoinen ja sillä on takana jo sille tyypillinen käyttöikä, voi uuden peltikatteen valinta ja asennus olla paras ja lopulta edullisinkin ratkaisu.

Peltikaton korjaus ja kunnostus voi lähteä luonnonvoimien tekosista. Erityisesti lumi ja myrsky hajottavat peltikattoja repimällä peltejä, kattotuotteita ja avaamalla tiivisteitä ja saumauksia. Paljon hitaammin työtään tekee aurinko ja UV-säteily, joka voi tuhota peltikatteen pinnoitteen ja saada sen hilseilemään niin että katto täytyy puhdistaa ja maalata. Joissain tapauksissa pelti pitää vaihtaa kokonaan uuteen.

Usein pelti itsessään onkin ehjä, vaikka havaitsemmekin vuotoa. Kokemuksemme mukaan hyvin tyypillisiä vuotokohtia ovat erilaiset läpiviennit ja niiden tiivisteet. Toinen tavallinen vuotokohta peltikatolla on kattojiirit eli sisätaitteet, nekin vaativat välillä uusia saumauksia, sillä ne joutuvat katolla erityisen kovalle rasitukselle. Meillä kattotarkistuksiin kuuluu aina läpivientien ja saumausten tarkistukset, sillä olemme korjanneet niitä jo niin paljon, että tiedämme kokemuksesta niiden riskit. Näiden kohtien tarkistaminen ja korjaaminen vaikuttavat laajemmin koko kattoon, joten ne ovat erityisen tärkeitä huomioida.

Kattotuotteiden, kuten turvatuotteiden kiinnitysten tarkistukset ovat tärkeitä, tarvittaessa vaihdamme tilalle myös ehjiä ja uusia tuotteita. Osa tikkaista ja muista turvatuotteista ovat nykyään pakollisia katolla. Katolla voi olla myös kattoikkunoita ja valokupuja, jotka vaativat kunnostusta ja uusia tiivisteitä. Lisäksi yhä suositummat aurinkopaneelit vaativat ylläpitohuoltoja, muun muassa kiinnitysten parantelua, joten tarvittaessa autamme niissäkin.

Sadevesijärjestelmäkin vaatii toisinaan huoltoamme. Joskus se kärsii lumen ja myrskyn aiheuttamista yllättävistä vaurioista. Mutta kuten muukin katto, räystäskourut kuluvat, ruostuvat, vääntyvät ja irtoavat kiinnikkeistään ajan hampaan kalisuttaessa. Korjaamme vesikourut ja syöksyputket, tarkistamme roskasihdit ja tyhjennämme niihin kertyneen roskamassan. Yksi syy vesikourujen hajoamiseen onkin roska ja vesi, jotka varsinkin pakkasten tullen rasittavat niitä kovasti. Kun käymme läpi sadevesijärjestelmää, teemme myös räystäslautojen ja peltien vaihtoja. Myös kaikkien irronneiden peltilistojen kiinnitys ja vaihto sekä seinällenostopellin eli päätypellin korjaus tai vaihto katolla kuuluvat rutiinihuoltoihin.

Joskus peltikaton rakenteet vaativat myös kunnostusta. Aluskate suojaa rakennusta pellin alla kosteudelta ja sen kunnosta on huolehdittava aivan yhtä paljon kuin vesikatteenkin. Myös yläpohjan tarkistukset ja siellä rakenteiden kunnon tutkimukset kuuluvat meillä jokapäiväiseen työhön. Tarpeen vaatiessa teemme lahovaurioiden korjaukset ja vaihdamme terveet puuosat huonojen tilalle. Tätä tehdään erityisesti laajempien kattosaneerausten yhteydessä. Myös painuneen katon oikaisu tapahtuu usein yläpohjan tasolla, jolloin käytämme mm. kiiloja notkahduksen korjaamiseen, mikäli rakenteet muuten ovat ehjiä.

Meiltä onnistuvat kaikki kattotyöt pienestä peltikaton paikkauksesta kokonaiseen kattoremonttiin

Peltikatollahan voi ilmaantua monenmoista korjattavaa. Osa korjaustarpeista erääntyy vasta ikääntyvällä katolla, mutta peltikatonkin eri ikävaiheisiin kuuluu tyypillisiä huoltotöitä ja ylläpitoa, kuten puhdistusta ja maalausta. Tietysti se, kuinka kattoa on huollettu ja puhdistettu, sekä se miten se alun perin on rakennettu ja mistä materiaaleista, vaikuttaa huoltotarpeisiin. Uuttakin peltikattoa täytyy ehdottomasti vähintäänkin puhdistaa, sillä se edistää katon kunnossa pysymistä ja pidentää sen käyttöikää.

Yksi tärkeä syy huolehtia uudenkin peltikaton kunnosta ovat tuotevalmistajien tuote- ja materiaalitakuut. Esimerkiksi vesikatteen valmistaja on voinut antaa katteellesi takuun, jonka voimassa pysyminen kuitenkin vaatii sitä, että katosta pidetään normaalisti huolta. Eli sitä puhdistetaan ja korjataan katteelle sopivilla tavoilla aina tarpeen vaatiessa. Tämän vuoksihan uudet katteet kannattaa jo alun perin asennuttaa meillä ammattilaisilla, koska osaamme tehdä työn tuotevalmistajan vaatimusten mukaisesti. Sama pätee korjaustöihin, katon kunnostuksessa ja puhdistuksessa käytettäviin aineisiin ja materiaaleihin. Kaikille katteilla on omat työtapansa ja tuotteensa, joiden ansioista saamme huollettua katon sitä suojellen.

Peltikattoja on monenlaisia, niin kuvioinneiltaan kuin materiaaleiltaan. Pelti onkin yksi monimuotoisimmista katemateriaaleista, joita markkinoilta löytyy. Jokainen katto vaatii oman osaamisensa. Vastaan voi tulla tiilikuvioitu peltikate, aaltopelti tai suoraprofiili. Asiakas voi haluta katolleen lukkosaumapellin, konesaumapellin, tai itsekantavan peltikaton. Pelti voi olla sinkitty, kuparia, alumiinia, eri tavoin pinnoitettua ja niin edelleen. Peltiseppämme ovatkin todellisia monitaitureita, joilta taipuu pelti kuin pelti katolle kuin katolle. Kokeneilta kattotaitajiltamme saat kaikkien peltikattojen työt rakennuksesta riippumatta. Laitamme uusiksi niin omakotitalojen, rivitalojen, kerrostalojen, kesämökkien, hallien kuin piharakennustenkin peltikatot.

Teemme kaikkia mahdollisia korjauksia ja kunnostuksia peltikatoille. Kaikki korjaukset pienistä paikkauksista ja tiivistyksistä perinpohjaisiin kattosaneerauksiin onnistuvat Kattokorjauspalvelulta. Teemme jopa kattomuotojen muutoksia, mikäli nykyinen katto on ongelmallinen eikä se toimi kunnolla. Katon jyrkkyyttä voi muokata, varsinkin silloin kun toiveissasi on jokin tietty peltituote, voimme tutkia sen vaatimaa jyrkkyyttä ja verrata nykyisen kattosi kulmaan. Jyrkkyyttä on mahdollista muokata ja erityisesti silloin, kun tekeillä on muutenkin suurempi saneeraus. Katon jyrkkyyden muokkaaminen ei ole itsessään kovin suuri lisätyö, kun koko katto avataan muutenkin yläpohjaa myöten.

Katon säntillinen huolto auttaa pitämään katon kunnossa ja ennakoimaan korjauksia

Kun kattoa huolletaan säntillisesti muutaman kerran vuodessa, joudutaan harvoin ainakaan vakavien kattovaurioiden korjaustoimiin. Suosituksemme on, että kattoa tutkitaan ja huolletaan muutaman kerran vuodessa. Sitä pidemmät välit tietämättä mitä katolla tapahtuu ovat riskipeliä. Mieti vaikkapa tilannetta, jossa peltikatto alkaa vuotamaan. Vesi valuu aluskatteeseen, joka sekin lopulta antaa periksi. Tällöin vesi jatkaa matkaansa eristeisiin ja yläpohjan rakenteisiin. Kun sama jatkuu vaikkapa kolme vuotta, on yläpohjassa jo melkoinen meininki. Lahoa siellä täällä, eristeet ihan pilalla ja pahimmillaan myös hometta. Eikä se välttämättä näy kolmessa vuodessa vielä asuintiloissa muuta kuin huononevana huoneilmana ja sairastelukierteenä. Paras ratkaisu olisi tietysti se, että katolla käytäisiin keväisin ja syksyisin. Lisäksi katolla on hyvä aina tarpeen mukaan käydä, esimerkiksi voimakkaan myrskyn jälkeen tutkimassa, missä kunnossa ja siivossa katto on.

Ammattilaisemme touhutessa katollasi vaikkapa syksyisissä rännien puhdistustöissä, katsastamme aina kattosi yleisilmeen. Tarkistus kuuluu kaikkien kattotöidemme hintaan ja teemme sen työn alussa tai sen aikana. Jos löydämme vaikkapa puhdistustyön yhteydessä katolta korjattavaa, annamme kuntoraportin yhteydessä tarjouksemme töiden hoitamisesta. Sinä sitten päätät, mihin toimiin ryhdytään ja milloin.

Katolla työskennellessämme kokeneet silmämme haravoivat katteen pinnan, peltien kiinnitykset ja läpivientien kunnon eli kaikki tärkeimmät ulospäin näkyvät seikat. Jos katon alapuolisiin rakenteisiin on pääsy, käymme mielellämme samalla reissulla sielläkin. Yläpohjassa tarkkailemme mahdollisia valumajälkiä tai tummentuneita eristeitä. Ylipäätään siis kaikkia mahdollisia merkkejä vuodoista, vedestä ja kosteusvaurioista. Kun katon huolto hoidetaan näin, voimme puuttua kaikkiin ongelmiin mahdollisimman nopeasti tai ennen kuin ongelma on edes oikeasti syntynyt. Katolla on monia kohtia, rakenteita ja materiaaleja, joihin tulisi kiinnittää huomiota, kokonaisvaltainen tarkistus ammattilaisen silmin antaa aivan eri tavalla tarkan kuvan katon kunnosta ja korjaustarpeista. Sitä kannattaakin hyödyntää aina tilaisuuden tullen. Yleensä erikseen tilatut tarkistukset myös maksavat jotain, tietysti tulemme tekemään tarkistuksen myös omana työnään, jos sinusta tuntuu, että katossa on jotain vikaa ja olet huolissasi sen kunnosta. Tai olet vaikkapa myymässä taloasi ja haluat vakuuttaa ostajat rakennuksen hyvästä kunnosta tai ostaja haluaa kartoittaa korjaustarpeet.

Myrskyn ja lumen voimat iskevät kaikille, myös uusille katoille

Myrskyn ja lumen aiheuttamat vauriot ja niiden korjaukset eivät riipu katon katemateriaalista, niitä tapahtuu kaikille katoille. Mutta katon malli ja materiaali voi vaikuttaa siihen, kuinka ja millaisia vikoja syntyy. Peltikatto on esimerkiksi melko liukas varsinkin verrattuna vaikkapa huopaan. Katolle kertynyt lumi voi lähteä ryminällä alas eräänä armaana päivänä, kun kevätaurinko on sitä hieman hiillostellut. Lumiesteet ovat erityisen hyviä apuvälineitä peltikatolla mutta niitäkin huolimatta korjaamme lumikuormien irti repimiä kattotuotteita, tiivisteitä, räystäitä, kattopeltejä ja vähän kaikkea mahdollista kaikkina runsaslumisempina talvina.

Lumi voi myös painaa kattoja notkolle ja se on aina korjausta vaativa vaiva peltikatolla. Joka vuosi korjaamme kattoja, joiden päälle on kaatunut puu, tai myrsky on repinyt katolta peltejä irti. Lumi ja myrskyt eivät katon ikää ja kuntoa kysele, uusikin katto voi saada mittavia vahinkoja niiden toimesta. Lumi voi naarmuttaa katteen pintaa, vääntää peltejä ja avata saumoja katolla kuin katolla. Peltikaton korjaus voi siis yllättää uudenkin katon. Huolletulla ja hyvin pidetyllä katolla on kuitenkin suurempi mahdollisuus selvitä kovastakin koettelemuksesta terveempänä kuin ruosteen syömä, laiminlyöty katto. Lumiongelmien kohdalla on hyvä pitää mielessä myös se, että läheskään kaikki vakuutukset eivät lumen tuhoja korjaa. Parasta hoitoa olisikin pitää katto kunnossa ja hoidattaa lumenpudotukset meillä ajoissa ilman, että lumi ehtii lähteä liikkeelle ja tehdä tuhoa.

Meiltähän saat kaikki lumenpudotukset ja jäidensulatuksetkin sekä katoilta että sadevesijärjestelmistä. Pieni ennakointi auttaa. Vaikka kuinka mietityttää, että lunta varmasti tulee vielä lisää, niin tulee se uusi lumi sitten puhdistetulle katolle ilman että siellä on puolta metriä tiiviiksi pakkautunutta kinosta jo odottamassa. Sitten kun viranomaiset alkavat alueellasi patistella lumenpudotuksiin, onkin jo täysi ruuhka päällä jokaisella lumityöitä tekevällä yrityksellä ja apua voi joutua odottamaan hieman kauemmin.

Meiltä saat avun yllättäviinkin kattovaurioihin, yleensähän myrskyn, lumien ja muiden luonnonilmiöiden aiheuttamat vahingot syntyvät hetkessä ja odottamatta. Kun vahinko tapahtuu, me annamme tarvittaessa ensisuojausohjeet, kunnes pääsemme itse paikalle avuksesi. Perillä kuvaamme kohteen ja vauriot, annamme tarjouksen sekä kirjoitamme raportin vakuutusyhtiötä varten. Sitten ryhdymme vahinkojen vaatimiin korjaustöihin, hävitämme kaatuneen puun ensin tieltä, keräämme lumen ja tuulen katolta repineet osat pihaltasi ja korjaamme katon kuntoon kesät talvet.

Milloin korjauksen tilalle kannattaakin tilata kattoremontti?

Mitään täysin yksiselitteistä vastausta tähän kysymykseen ei ole. Monenlaiset viat ja vaivat voivat vaatia katon kunnostusta jossain mittakaavassa. Hyvä ohjenuora voisi olla sellainen, että kattoremontin aika on viimeistään siinä vaiheessa, kun katto on lakannut toimimasta kunnolla. Korjaustyöt vaativat yhä enemmän aikaa, vaivaa ja taloudellista panostusta että katto pystyisi tekemään työnsä. On kuitenkin todettava, että toisinaan jo käyttöiän ylittänyt, melko kulahtaneenkin näköinen katto voi osoittautua täysin ehjäksi. Toisaalta taas yksikin reikä katossa voi saada katon siihen kuntoon, että muuten hyvässä kunnossa olevista kattopelleistä huolimatta, ovat katon alapuoliset rakenteet ehtineet kärsiä niin pahoja kosteusvaurioita että katto vaatii täyden saneerauksen.

Voit päätellä itse katon remonttitarvetta katon iästä ja siitä, kuinka hyvin sitä on huollettu sen elinkaaren aikana. Eri katteiden keskimääräiset käyttöiät eivät useinkaan ylity, varsinkaan huoltoa laiminlyömällä. Huopakate toimii 20-40 vuotta, peltikate pellistä riippuen 50-100 ja tiilikate noin 70 vuotta. Jos katto vaatii jatkuvaa paikkaamista, se ei ole enää kunnossa riippumatta katemateriaalista. Jos katteen ulkonäkö on muuttunut rajusti, se on haalistunut, hilseilee, murtuu, murenee, ruostetta on paljon tai esimerkiksi huopa on revennyt, kupruilla ja sirotepinta irronnut on aika kattosaneeraukselle.

Kattosi kunnon saat selville kutsumalla meidät paikalle. Tarkistamme katon pinnan, läpiviennit, kattotuotteet, yläpohjan ja aluskatteen kunnon. Eli teemme kokonaisvaltaisen, kaikkia katon rakenteita ja kerroksia luotaavan tarkistuskierroksen ja raportoimme katon kokonaistilanteesta sinulle. Keskustelemme sitten yhdessä kattosi tulevaisuudesta ja siitä olisiko tässä vaiheessa aika tehdä kattoremontti. Ajoissa teetetty remontti on yleensä sekä rakennuksen että kukkaron parhaaksi. Jos remonttia lähtee pitkittämään, voi katto olla jo todella huonossa kunnossa ja vaatia rakenteiden ja eristeidenkin uusimista katteen lisäksi. Isompi työmäärä ja materiaalimäärä nostavat vääjäämättä myös saneerauksen kuluja.