Peltikaton huolto luo pohjan katon toiminnalle ja kestävyydelle

Peltikaton huolto säännöllisesti ja katon tarpeita vastaavassa mittakaavassa toteutettuna luo vakaan pohjan katon toiminnalla ja kestävyydelle. Kun kattoa huolletaan säännöllisesti, katto yksinkertaisesti pysyy sellaisessa kunnossa, että sillä on hyvät mahdollisuudet savuttaa materiaalille tyypillinen käyttöikä, jopa ylittää se. Näin voidaan tehokkaasti välttyä kalliilta ja liian tiheään erääntyviltä kattosaneerauksilta, joissa joudutaan pikkukorjausten ja esteettisen ehostuksen asemesta vetämään koko katto yläpohjan rakenteita myöten uusiksi. Se on kestämätön tapa toimia. Vaikka kattoa ei korjattaisi läheskään joka vuosi, tulisi sen kuntoa kuitenkin tarkkailla säännöllisesti, jotta ainakin suuremmat korjaustarpeet saadaan ennakoitua ja turhat vahingot eliminoitua työlistalta.

Meiltä saat kaikki peltikaton huoltotyöt rännien puhdistuksesta katon maalaukseen ja läpivientien tiivistykseen. Laitamme kuntoon niin erilaiset kattoprofiilikatot kuin kone- ja lukkosaumakatteetkin riippumatta siitä, minkä rakennuksen suojana ne ovat. Teemme korkeat, jyrkkäkattoiset ja muutkin haastavat työkohteet ihan yhtä lujalla osaamisella, kuin tavallisemmatkin kotitalojen ja liiketilojen peltikattotyöt. Tarvitsi huoltoa sitten omakotitalosi, rivitalon, kesämökin tai vaikka piharakennuksen katto, meiltä saat varmasti osaavaa palvelua. Peltikaton huolto on meidän ydinosaamisaluettamme kaikissa mittasuhteissa. Meiltä onnistuvat katteenvaihdot ja laajat kattosaneeraukset, mutta myös katon paikkaukset ja pikkufiksaukset.

Peltikaton huolto lähtee liikkeelle katon kuntokartoituksesta sekä sinun toiveidesi kuulemisesta. Perustamme työtarjouksemme kartoitukselle ja asiakkaan kuulemiselle, eli pyrimme täyttämään asiakkaan toiveet mutta myös kunnostamaan kattoa juuri sen yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Meillä työt räätälöidään aina kattokohtaisesti ja korjaamme kaiken tarvittavan mutta emme mitään ylimääräistä. Toimimme avaimet käteen -periaatteella, jonka ideana on se, että saat aina kaiken tarvitsemasi meiltä yhtenä pakettina. Teemme katon kuntokartoituksen, suunnittelutyön ja toteutuksen sujuvana jatkumona, johon tuomme mukanamme aina osaavan ja riittävän työvoiman, kaikki tarvikkeet sekä työn toteuttamiseksi tarvittavat työvälineet ja työkalut. Suojaamme työmaan, siivoamme jälkemme ja hävitämme rakennusjätteetkin puolestasi.

Voit hakea kauttamme rahoitusta kattotöiden teettämiseen. Voit aina hakea myös meillä teetetystä työstä kotitalousvähennyksiä omassa henkilöverotuksessasi. Meillähän tuo katon tarkistaminen kuuluu ihan kaikkiin meillä teetettyihin töihin. Tilasit meidät katollesi hommiin ihan mistä tahansa syystä, saat aina kaupan päälle ammattilaisen tekemän, yksityiskohtaisen yleistarkastuksen. Jos löydämme katolta korjattavaa, jonka hoitamisesta emme ole vielä sopineet niin annamme saman tien sangen kilpailukykyisen tarjouksemme niidenkin hoitamisesta. Meillä asioiminen kannattaa monestakin syystä.

Ota yhteyttä vaikka kätevän tarjouspyyntölomakkeen kautta, jos mielessä on peltikaton huolto tai mikä tahansa muu kattotyö. Voit aina myös soittaa. Meillä on vain yksi numero, jonka kautta saat helposti kiinni kaikki tarvittavat ihmiset ilman että joudut pähkäilemään kuka sinun alueesi asioita hoitaa tai mihin numeroon soittaa. Olemme hioneet palvelumme niin, että kaikki on sinulle asiakkaana mahdollisimman helppoa ja mutkatonta. Hyvä asiakaspalvelu on meille aivan yhtä tärkeää, kuin hyvä ja toimiva katto.

Katon ja vesikourujen puhdistus kaksi kertaa vuodessa on parasta peltikaton huoltoa

Katon ja vesikourujen säännöllinen puhdistus on yksi tärkeimmistä peltikaton huoltotöistä, kun ajatellaan katon kunnossa pysymistä ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Sadevesijärjestelmän toimivuus ja kunto vaikuttaa koko rakennuksen toimivuuteen ja kuntoon, vaikka se on helppo mieltää vain vedenpoistojärjestelmäksi. Mutta loputa koko katon tärkein työ on pitää vesi –joskus nestemäisessä muodossa, välillä lumen tai jäänkin muodossa poissa rakennuksesta. Totta kai katon lähiympäristö vaikuttaa puhdistustarpeeseen ja siihen millaista roskaa katolle ja sadevesijärjestelmiin kertyy. Ellei lähimaillakaan ole yhtään puuta, roskaa tulee tietysti vähemmän. On hyvä muistaa se, että jos pihapiiriin rakennusvaiheessa istutetaan puita, ne kasvavat korkeutta. Vaikka ne eivät vuosikausiin roskaisi kattoa, niin ne voivat lopulta yllättää ja tukkia yhtenä armaana syksynä räystäät tai saada aikaan melkoista jälkeä katteenkin pinnassa.

Sadevesijärjestelmän puhdistus, eli tyhjennys kaikesta varsinkin räystäskouruihin kertyvästä roskasta on tehokas tapa ennaltaehkäistä sekä sadevesijärjestelmän, että katon ongelmia. Tämä puhdistus tulisi toteuttaa katolle ainakin kaksi kertaa vuodessa. Katolle ja vesikouruihin kertyy kaikenlaista roskaa ympäri vuoden. Syksyisin sinne tulee lehtiä, talvimyrskyissä oksia ja käpyjä, keväällä puiden kukinnoista irtoavaa roskaa, kesällä tuoretta lehteä ja milloin mitäkin. Tämä sekalainen roska kerää vettä itseensä eikä katto pääse kunnolla kuivumaan. Peltikatto on erityisen herkkä ruostumaan, joten lika aiheuttaa nopeasti peltikaton ennenaikaista kulumista.

Ellet pysty järjestämään säännöllistä, ainakin pari kertaa vuodessa tehtävää katon ja sadevesijärjestelmän puhdistusta kattotarkistuksineen niin kyllä kattoa on hyvä kuitenkin vilkaista edes sen kerran vuodessa. Yli vuoden kuluessa katon tilanne esimerkiksi vuodon sattuessa voi olla jo kohtalokkaasti huonontunut. Esimerkiksi syyspuhdistus on jo yksistäänkin tehokkaasti katon kunnossa pysymistä edistävä toimenpide. Lisäksi kattoa olisi syytä edes vilkaista vuoden pahimpien myrskyjen jälkeen. Eli onko siellä pelti paikoillaan ja ovatko pihapuut kaatuneet katon kautta vai suoraa maahan, jos niin onnettomasti sattuvat tuulet pihassa puhaltelemaan.

Kesällä rankat vesisateet aiheuttavat helposti tulvimista roskaisissa ränneissä, pahimmilla sateilla ne ovat kovilla ihan ilman roskaakin. Hyvin sateisena kesänä tai kovien ukkoskuurojen aikaan sadevesijärjestelmä voi kärsiä kovasta ja jatkuvasta kuormituksesta, samoin lopulta räystäslaudat, räystäslipat ja rakennuksen julkisivukin. Roskan vuoksi patoutunut vesi jäätyy talven tullen sadevesijärjestelmään, erityisesti räystäskouruihin. Jää hajottaa tehokkaasti, aiheuttaa lommoja, aukoo kourujen liitoksia ja raastaa putkista pinnoitteet altistaen pinnat ruosteelle. Kevään tullen sulamisvesi alkaa virrata kourujen yli päätyen talon seinille.

Aina kun puhdistamme kattoa tai vesikouruja, tarkistamme samalla katon yleisen kunnon, sekä rännien kiinnitykset ja kaadot. Puhdistustyön hintaan kuuluu kokonaisvaltainen kattotarkistus, joka on mukava etu tilatun työn päälle. Katon tarkistaminen hyödyttää sinua ja kattoasi, sekä tietysti sadevesijärjestelmääsi. Pystyt paremmin ennakoimaan katon kunnossapitotyötä ja siihen liittyviä kuluja, kun tiedät missä kunnossa katto ja sadekourut ja muut katon osat ovat.

Talvella pudotamme lumet ja sulatamme jäätyneet rännit

Talvella on tärkeää seurata katon lumikuorman kehittymistä ja liikkeitä. Lumi pyrkii helposti tippumaan peltikatolta, mikä on toisaalta hyvä ja toisaalta huono asia. Lumen vapaata tippumista estetään lumiesteillä, mutta tällöin lumi täytyy tarpeen mukaan tulla pudottamaan hallitusti. Paksut lumitaakat rasittavat kattoa ja lumiesteiden varassa nojaillessaan ne asettavat myös lumiesteet melkoiselle rasitukselle. Katollehan voi kertyä tuhansia kiloja lunta. Vaikka meillä katot yleensä rakennetaan kestämään vuodenaikojen vaihtelut ja kovatkin lumitaakat, niin vuosikausia kestettyään kattokin alkaa väsymään. Peltikaton huolto on hyvä hetki käydä läpi myös muun muassa lumiesteiden kunto, kiinnitykset, määrä ja sijoittelu.

Talon omistaja on vastuussa putoavan lumen aiheuttamista vaurioista, joten toimivaan kattoturvaan kannattaa panostaa. Yhä monille tulee yllätyksenä se, etteivät juuri mitkään vakuutukset korvaa, jos katolta tippuvan lumen alle jää auto tai ihminen. Varsinkin henkilövahingot ovat kovia järkytyksiä muutenkin. Parasta turvaa sekä ihmisille että omaisuudelle on hoitaa katon turvallisuus kuntoon oikeilla ja hyväkuntoisilla, hyvin kiinnitetyillä katon turvatuotteilla. Me tarkistamme aina lumiesteiden sekä muiden kattotuotteiden kiinnitykset ja tarvittaessa ne myös kiristetään. Tällä estetään myös se, ettei lumi vie kattotuotteita mukanaan ja aiheuta näin kattovaurioita.

Toinen hyvä toimenpide on aina seurata katon lumi- ja jäätilannetta ja järjestää asiantunteva lumenpudotus, kun sen aika koittaa. Meillä lumenpudotuksessa panostetaan katon kunnossa pysymiseen, eli lumenpudotus tehdään niin ettei katto vahingoitu toimenpiteistä. Meillä panostetaan myös ihmisten turvallisuuteen. Sekä lumenpudottajien että mahdollisesti alla liikkuvien ihmisten turvallisuuteen suhtaudumme aina vakavasti. Kun lunta pudotetaan esimerkiksi kerrostalon katolta, pudotuskohta aidataan ja tarpeen vaatiessa sinne sijoitetaan myös turvahenkilö ilmoittamaan ihmisille katolla käynnissä olevasta lumenpudotuksesta. Esimerkiksi porttikongien kohdalla hän viestittää myös katolle, milloin on turvallista jatkaa työtä, ellei liikennettä ole mahdollista täysin estää.

Jäätyneet rännit taas ovat ongelma erityisesti silloin, kun lumi alkaa sulamaan. Sulamisvesi ei pääse poistumaan katolta rännejä pitkin vaan tulvii rännien yli seinille, joka voi aiheuttaa seinissä ensin kosteusvaurioita ja kun kosteus kunnolla seiniin imeytyessään jää muhimaan, seuraa siitä homesienien muodostumista ja lahovaurioita. Painava, vedestä vielä jäätyessään laajentuva jää vääntää rännejä ja pilaa oikean kaadon, joka entisestään pahentaa ongelmaa. Jos vesi seisoo kauan rännissä, alkaa ränni ruostumaan ja ajan kanssa voi jopa reikiintyä. Kun rännit ovat ruostuneet läpi, pääsee niidenkin kautta vesi valumaan ihan vääriin paikkoihin lahottaen rakenteita, joissa sadevesijärjestelmä on kiinni.

Rännejä ei tule hakata kirveellä, vasaralla tai muullakaan välineellä päästäkseen jäästä eroon. Näillä menetelmillä sadevesijärjestelmän saa nopeasti huonoon kuntoon ja vaihto häämöttää jo ovella. Meiltä löytyy tehokkaat höyrysulattimet, joilla saamme rännit auki ekologisesti ja sadevesijärjestelmää rikkomatta. Höyrysulatus on tehokas menetelmä, joka vaatii lähinnä hieman kärsivällisyyttä. Ei silloinkaan auta ryhtyä takomaan kouruja ja putkia, kun vesi alkaa vähän tippua, vaan on odoteltava rauhassa, että höyry ehtii tehdä tehtävänsä.

Läpivientien, kattopeltien, saumojen ja jiirien kunnosta huolehtiminen on tärkeää

Jotta katto olisi tiivis, eikä vesi pääsisi tekemään tuhojaan, on tärkeää vuositasolla tarkistaa katon läpivientien, kattopeltien saumojen ja jiirien kunto. Ne kaikki ovat mahdollisia ja varsinaista peltikatteen pintaa yleisempiä vuotokohtia peltikatolla. Erilaiset saumaukset ja tiivisteet voivat kulua, hajota tai irrota erinäisistä syistä varsinkin silloin kun ajan hammas niitä ehtii myös nakerrella.

Vaikka katto ei kesällä vuotaisi, tilanne on toinen talvella, kun painava lumi työntää alleen sulaneen veden pienimmästäkin reiästä sisään avaten niitä vielä lisää. Toimiva aluskate pelastaa peltikaton kyllä pieniltä vuodoilta, mutta jos katto on vanha, ei aluskatekaan välttämättä ole parhaassa terässä. Yleensähän peltikate ja sen alle tuuletusvälin jälkeen tuleva aluskate rakennetaan samaa aikaan ja niiden käyttöikä on samaa luokkaa. Kun toinen on kulunut ja rikki, yleensä se vertautuu toisenkin kuntoon.

Kun pyydät meidät tarkistamaan ja huoltamaan kattosi, voit olla varma että se on parhaalla mahdollisella tavalla valmistettua tulevaa vuodenaikaa varten. Saumaamme jiirit ja tiivistämme läpiviennit. Peltikatolla kiinnitämme aina erityishuomion katteen kiinnikkeisiin, tarvittaessa lisäämme peltien kiinnitystä. Monilla nyt korjauskiertoon tulevilla peltikatoilla on vielä käytössä katenaulat. Voimme vaihtaa ne tarvittaessa kateruuveihin, joista on tullut yhä suositumpia koska ne pysyvät katolla paremmin ja kestävät myös lämpötilavaihteluita ja lumitaakkoja paremmin kuin irti popsahtelevat naulat. Lisäksi tarkistukseen ja korjauksiin kuuluvat erilaiset kattotuotteet, jotka käymme läpi ja tarvittaessa kunnostamme. Esimerkiksi kattovalokupu voi vaatia puhdistuksen ja uudet tiivisteet. Katon turvatuotteet puolestaan kiinnitysten kiristyksiä ja paria lisäruuvia, kun katolle kerran kunnostuspuuhiin on kiivetty.

Itse vesikatteen läpikäynti kuuluu aina kattotarkistukseen. Peltikatolla tutkitaan merkkejä ruosteesta ja katon pesu- ja maalaustarpeesta, usein ne kulkevatkin kaikki käsi kädessä. Peltikaton huolto voi sisältää katon puhdistuksen ja ruostekohtien hiomisen sekä pohjustuksen maalia varten. Peltikaton maalaus on ajoissa tehtynä loistava toimenpide sekä uudistaa katteen ulkonäköä että sen vedenkestävyyttä.

Maalaus on kuitenkin syytä tehdä silloin, kun katto ei ole vielä kauttaaltaan ruostunut tai tietyn ikäpolven muovipinnoitettu kate puolestaan kauttaaltaan hilseillyt. Jos näin on päässyt jo käymään, on syytä punnita tarkkaan puhdistuksen ja maalauksen kannattavuutta, jos siihen vaihtoehtoon verrattuna, että katolle vaihdettaisiin kokonaan uudet katteet. Tämän vuoksi me mielellämme teemmekin katon kuntokartoituksen tarjouksen ja työsuunnitelman pohjaksi, haluamme räätälöidä katon työt sen kunnon perusteella. Ideanamme on tuottaa kestävä ja kustannuksiin nähden pitkäikäisin ratkaisu katon ja rakennuksen parhaaksi.

Kattotuotteiden kiinnitysten tarkistus takaa turvallisuuden

Kattotuotteet saattavat vuosien varrella menettää kiinnityksensä ja irrota pikkuhiljaa peltikatteesta. Varsinkin talvella lumikuorman alla kattosillat, lumiesteet ja lapetikkaat joutuvat haasteen eteen, talvi toisen perään kiinnitykset löystyvät ja ruuvit irtoavat. Jos kattotuote on alun perinkin tai vaikkapa kulumisen myötä huonosti kiinni katossa, se voi repeytyä irti lumien mukana ja tehdä ikävää jälkeä katolle. Kate hajoaa tuotteiden kiinnityskohdista ja peltiä lähtee tikkaiden ja lumiesteiden mukana irtoamaan. Katteen pinta naarmuuntuu. Itse kattotuote voi vahingoittua käyttökelvottomaksi. Jos esimerkiksi metallinen lumieste tulee painavan lumen kanssa jyrinällä alas muodostuu myös vakava turvallisuusriski.

Katolle kertyneen lumen ja jään liikkeet eivät ole ainoa ongelma vaan katolle kiipeävien ihmisten turvallisuus on uhattuna, elleivät varsinkaan tikkaat ja kulkusillat ole kunnolla kiinni katolla. Ellei siellä ole käyty vuosiin tai jopa vuosikymmeneen niin ensimmäinen asia, joka tulee tutkia, on kattotuotteiden kunto ja kiinnitykset. Katolla työskentelee korjaajien lisäksi myös muun muassa nuohooja ja lumenpudottajat, joiden työturvallisuus on kiinni katolla liikkumista helpottavista kattotuotteista. Niiden kunto on katon omistajan vastuulla, ja jos jotain tapahtuu, asian selvitteleminen on kurjempi homma. Meillä kattotuotteet tarkistetaan automaattisesti aina kattotarkistuksen yhteydessä, jolloin saat asian kuntoon välittömästi.

Kattotuotteisiin lukeutuvat myös erilaiset kattoikkunat ja kattovalokuvut sekä aurinkopaneelit. Myös niiden kunto ja kiinnitykset sekä tiivisteet voimme käydä läpi ja kunnostaa. Vaikka niiden varassa ei ihmishenkiä olekaan niin ei se katolta alas tuleva aurinkopaneeli tai räystään reunalla roikkuva kattoikkunan tiiviste varsinaisesti hyvä juttu ole. Me tutkimme myös kaikkien kattoikkunoiden ja muiden tuotteiden kunnon ja kiinnitykset kun katollesi kipuamme.

Peltikaton huoltomaalauksella katon suoja takaisin

Peltikaton huoltomaalaus olisi hyvä tehdä noin 10-15 vuoden välein. Maalaustiheys riippuu katolle asennetusta pellistä ja sen hoidosta, peltihän on äärimmäisen monimuotoinen kate. Eri peltikatteilla on hyvin vaihtelevia käyttöikiä, mutta myös esimerkiksi pinnoitteita, jotka voivat suojata peltiä pidempään. Myös pellin materiaali vaikuttaa huoltotarpeisiin, peltiä tehdään eri metalleista ja niitä käsitellään eri tavoin. Lisäksi katon huoltotiheys vaikuttaa katon maalaustarpeisiin. Joskus myös rakennuksen lähiympäristö, sillä vaikkapa katon läheisyydessä olevat puut voivat kuluttaa katetta roskan ja hankauksen muodossa ainakin paikoitellen. Myös paikalliset sääilmiö, kuten runsaslumiset talvet tai vaikkapa lähiseudun teollisuus voivat vaikuttaa katteen elämään ja huoltotarpeisiin.

Maalaustarvetta olisikin parasta arvioida aina kattokohtaisesti. Jotkut katot joudumme maalaamaan jo alle 10 vuoden kuluessa niiden asennuksesta. Joku toinen katto voi mennä lähemmäs 20 vuotta hyvällä hoidolla. Katon säännöllinen tarkistaminen on avain katon maalaustarpeen ennakointiin. Katon maalaus pitäisi kuitenkin saada suoritettua silloin, kun katto on vielä suhteellisen hyvässä kunnossa. Uutta ja täysin hyväkuntoista kattoa ei kannata maalata vielä. Mutta ei kauttaaltaan ruostunut ja reikiintynyt kate ole myöskään ihanteellinen maalaustyön kohde, vaan silloin on usein taloudellisempaa ryhtyä jo kattopeltien vaihtoon. Kun katon kuntoa tarkkaillaan, voi maalaustarpeen lähestymistä ennakoida ja tarpeen vaatiessa alkaa säästämään rahaa työn teettämistä varten.

Maalipinta on katon suoja auringon porotusta, lunta ja ilmansaasteita vastaan. Huoltomaalaus palauttaa kattosi suojan ja siistin ulkonäön. Tekemämme katon maalaus sisältää ruosteen ja hilseilevän maalin poiston, katon huolellisen pesun ja tasokkaan maalauksen työtakuulla. Meillä työskentelee ammattitaitoisia kattomaalareita, jotka ovat erikoistuneet juurikin peltikattojen huoltomaalauksiin. Peltikaton huolto maalaamalla on tavallinen toimenpide katon tietyssä ikävaiheessa, meiltä löytyy siis runsaasti myös ihan käytännöntason työkokemusta ja työ sujuu hyvällä rutiinilla katolla kuin katolla.

Katon kunto tarkistetaan aina kun käymme katollasi huoltotoimissa

Haluamme palvella kokonaisvaltaisesti ja kattosi parasta ajatellen. Tämän vuoksi aina, kun kiipeämme katollesi minkä tahansa meiltä tilattua työtä tekemään, tarkastamme samalla koko katon yleisen kunnon. Katon tarkistukseen kuuluu vesikate, eli tarkistamme muun muassa peltien kiinnitykset ja katenaulojen tai -ruuvien vaihtotarpeen. Joskus on tarpeen myös lisätä hieman kiinnityksiä, jos tuntuu että pelti on turhan harvakseltaan kiinni ruoteessa ja pääsee elämään ja pitämään turhaa ääntä.

Tarkistamme myös saumaukset, jiirit eli sisätaitteet, peltilistat, piipunjuuripellitykset ja savupiipunkin yleisilmeen. Peltikatolta voi löytyä lukuisia saumattuja kohtia sekä useita sisätaitteita, joita on suojattu peltilistoilla. Peltisten suojien, kuten juurikin piipunjuuripellitysten ja seinällenostopeltien kuntoa ja kiinni pysymistä tutkimme aina peltikaton tarkistuksessa.

Saumaukset ja jiirit ovat katossa kohtia, jotka vuotavat helposti, ellei niiden kunnosta pidetä huolta. Ne ovat myös haastavimpia kohtia kattoa rakentaessa, joten joskus työnlaatu ei alun perinkään ole ollut täydellistä ja vuotoriski on jo tuoreemmallakin katolla olemassa. Näitä vuotoherkkiä kohtia voimme kuitenkin suojataan pellein, mutta niidenkin kuntoa ja kiinni pysymistä on hyvä aina välillä vilkaista. Meillä noiden saumausten ja jiirien tekemiseen paneudutaan todella huolella katon rakennusvaiheessa. Koska korjaamme niitä niin paljon, tiedämme kuinka haastavia kohtia ne katossa ovat. Tiedämme myös sen, kuinka paljon ne voivat tuottaa ongelmia elleivät ne ole alun perinkin kunnolla tehtyjä.

Sitten tutkimme vielä mahdollisten kattoluukkujen ja valokupujen kunnon ja tiivisteet. Kaikilla katoilla niitä ei tietenkään edes ole, mutta jos niitä löytyy, on niiden kunnosta ja erityisesti tiivistyksistä huolehdittava aikajaoin. Sitten käymme läpi loput läpiviennit, kuten viemärintuuletusputket, ilmanvaihtoon liittyvien läpivientien sekä muiden läpivientien kunnon ja tiivistykset. Lisäksi tarkistamme katolla vielä sen, löytyykö harjapellin alta käytännöllinen harjatiiviste ja olisiko sille tarvetta, ellei sitä ole vielä katolle asennettu.

Yksi mielestämme tärkeimmistä katon tarkistusvaiheista jää monilta välistä yksinkertaisesti siksi, että sitä voi olla hieman haastavaa päästä tarkistamaan ja homma vaatii hieman vaivannäköä. Mielestämme se kuitenkin kannattaa, joten aina kun suinkin vain yläpohjaan on pääsy, kiipeämme sinne tutkimaan katon kuntoa myös alhaalta käsin.

Yläpohjan tutkiminen on hyvä toimenpide siksi, että sieltä käsin yleensä pääsee tutkimaan aluskatteen kunnon. Samalla me pidämme silmämme auki mahdollisten valumajälkien ja huonokuntoisten eristeiden varalle, sillä vesikatteen ja aluskatteen läpi päässyt vuoto yleensä paljastuukin juuri yläpohjan tutkimuksessa. Siellä ongelmat myös näkyvät huomattavasti nopeammin, kuin asuintiloissa. Toisaalta se on hyvä, sillä asuintiloihin asti päästessään vesi on yleensä ehtinyt jo tehdä ihan kunnon siivon rakenteisiin ja työmaa laajenee. Tarkistuksella pyrimmekin puuttumaan katon ongelmiin ajoissa, niin että vuodot ja jopa vuotoriskit pystytään korjaamaan ajoissa eikä ikäviä ja kalliita yllätyksiä edes ehdi päästä syntymään.

Peltikaton kevät- ja syyshuolto turvaavat katon ihanteellisen toiminnan

Jotkin katon huoltotoimenpiteet on tärkeää toteuttaa säännöllisesti, kaksikin kertaa vuodessa. Huoltojen ihanteelliset ajankohdat sijoittuvat vuodenkierrossa syksyyn ennen ensimmäisiä lumia, kun puut ovat jo tiputtaneet lehtensä ja kevääseen kun pakkaset ovat hellittäneet ja lumi sulanut katolta. Lisäksi voi olla tarpeen tutkia katon kuntoa esimerkiksi myrskyjen jälkeen, ettei esimerkiksi peltikate ole saanut myrskyssä vaurioita. Kaikki ongelmat eivät näy pihalle vaan katolle kiipeäminen on varmin keino varmistaa katon kunto. Me teemme puolestasi kaikki kattotarkistukset ja kausihuollot järkevään hintaan, takuulla turvallisesti ja katostasi huolehtien.

Kausitarkistuksissa käymme läpi katon ja vesikourujen siivouksen ohessa myös läpivientien kunnon. Huonokuntoinen läpivienti voi erityisesti talvella lämpötilojen vaihdellessa vuotaa, kun lumi aiheuttaa painetta työntäen sulamisvettä pienimmästäkin raosta. Kun vesi pääsee johonkin rakoon, on sillä taipumus avartaa lisää tietä itselleen. Erityisesti jäätyessään uudestaan vesi ratkoo saumoja ja tiivisteitä auki ja kun se vesi taas sulaa, pääsee se valumaan rakenteisiin. Katsastamme myös peltikaton kiinnityksen ja peltien välisen tiiviyden. Peltikatolla kiinnitysten, saumausten ja tiivisteiden kunnostaminen kuuluvat rutiinihuoltoihin, erityisesti ikääntyvä katto kaipaa säännöllistä huolenpitoa ajan syödessä sen yleiskuntoa.

Kun runsas lumikuorma on satanut katolle, ei kannata aina jäädä odottamaan sen omatoimista alastuloa. Kun lunta on paljon, kannattaa kutsua meidät lumenpudotukseen. Hoidamme lumenpudotukset aina turvallisesti ja kattoa rasittamatta, näin voit minimoida katon rasitusta ja lumen aiheuttamien vahinkojen riskiä. Korjaamme nopeasti ja asiantuntemuksella myös kaikki kattojen myrskyvauriot.