Palahuopakaton huolto ja korjaus ylläpitävät katon toimintaa

Palahuopakaton huolto ja korjaus pitkittävät katon käyttöikää pitämällä katon tiiviinä ja toimivana, kunhan ne tehdään ajoissa ja ammattimaisesti. Meiltä saat kaikki palahuopakaton huollot, joilla varmistat kattosi toiminnan vuoden ympäri kaikissa sääolosuhteissa. Palahuopakaton huolto ja korjaus voivat olla esimerkiksi osa suunniteltua huoltokiertoa. Meiltä saat kuitenkin myös akuuttikorjaukset muun muassa vuototapauksissa ja myrskyvahinkojen osuessa kohdalle. Voitkin kääntyä puoleemme aivan kaikissa huopakaton korjaustarpeissa.

Toteutamme kaikki huopakattojen työt katon ja vesikourujen puhdistuksesta sammaleenpoistokäsittelyihin sekä katon pinnoitukseen ja lumenpudotukseen. Teemme palahuopakaton vuotokorjaukset, läpivientien tiivistykset ja muut korjaustyöt. Palvelumme kattavat siis kaiken, mitä katon kunnossapito tai uusiminen edellyttää. Palahuopakaton huolto vaatii omaa osaamistaan, johon meiltä löytyy harjaantuneita tekijöitä. Meiltä saatkin yhtenä pakettina kaiken tarvittavan, kun kattoa lähdetään kunnostamaan. Meiltä löytyy työvoima, osaaminen ja koneisto tavallisten, mutta myös korkeiden, jyrkkien ja muutenkin haastavien kattojen huoltotöihin. Tuomme tarvikkeet tullessamme ja viemme roskat mennessämme. Toimintamme perustuukin täyden palvelun avaimet käteen -periaatteelle.

Kattoalan vakiintuneena toimijana voimme luvata, että tarvitsi huoltoa sitten omakotitalon, rivitalon, kesämökin, tai piharakennuksen palahuopakatto, saat meiltä varmasti osaavaa palvelua. Osaamisemme yltää kaikkiin kattomalleihin ja katemateriaaleihin, meille sillä ei juuri merkitystä sitten olekaan, minkä rakennuksen suojana se katto on. Palahuopakatto sopii hyvin monenlaisiin rakennuksiin ja se on melko suosittu katemateriaali Suomessa. Käytännönkokemusta palahuopakattojen asentamisesta, huolloista ja puhdistuksista löytyykin runsaasti ja se näkyy työmme jäljessä. Konkreettisen työn kautta muodostuva osaaminen, ongelmanratkaisukyky ja rutiini auttavat ensiluokkaisten palahuopakattojen rakentamisessa ja ylläpidossa. Saat täyden osaamisemme käyttöösi kaikissa palahuopakattojen töissä. Lähetä tarjouspyyntö tai soita niin katsotaan kuinka voimme auttaa sinua parhaiten.

Tarjouspyynnön jälkeen pyrimme käymään aina paikan päällä, mitä suurempi korjaustarve sitä tarpeellisempi katon näkeminen ammattilaisen silmin jo tarjousvaiheessa on. Katon katsomisen lisäksi keskustelemme kanssasi, sillä sinun toiveesi ja ajatuksesi katosta ovat meille kiinnostavaa kuultavaa. Laadimme tarjouksemme sitten perustuen sinun toiveisiisi ja katon tarkastamiseen. Katon kuntokatsaus tehdään aina kun katolle noustaan, riippumatta siitä mitä työtä olet meidät katollesi tilannut tekemään. Katon katsastus kuuluu meillä siis tilattujen kattotöiden hintaan. Vilkasemme siis läpi vesikatteen saumoineen ja läpivienteineen sekä kattotuotteet. Jos yläpohjaan pääsee millään järjellisellä keinolla, vilkaisemme sielläkin tilannetta. Yläpohja kertookin usein katon voinnista ja siksi pyrimmekin käymään siellä, kun se on mahdollista. Esimerkiksi merkit vuodoista löytyvät yleensä ensimmäisenä sieltä yläpohjan puurakenteista tai eristeistä. Mikäli jotain korjattavaa löytyy, keskustelemme asiasta kanssasi ja jätämme samalla myös hyvän tarjouksen korjausten hoitamisesta. Kauttamme voi hakea rahoitusta kattotöiden teettämiseen ja työmme on myös kotitalousvähennyskelpoista omassa henkilöverotuksessa.

Palahuopakaton puhdistus ja tarkastus säännöllisenä rutiinina

Palahuopakaton säännöllinen puhdistus on yksi tärkeimmistä katon huoltotöistä. Huopakatto vaatii puhdistusta ja ylläpitoa pysyäkseen toimivana, aivan kuten mikä tahansa muukin kate. Huopakatteet kärsivät likaantumisesta ja sen myötä sammaloitumisesta erityisen paljon, joten niiden puhdistus hellii kattoa ja auttaa sitä pitämään pintansa muun muassa sammalta vastaan.

Ideaalitilanteessa katon puhdistus tulisi toteuttaa katolle kaksi kertaa vuodessa. Luontevimmat puhdistusajankohdat ovat kevät lumien lähdön jälkeen, sekä syksy lehtien tippumisen jälkeen. Totta kai katon puhdistustarve vaihtelee myös rakennuksen sijainnista riippuen. Jos rakennus on keskellä metsää ja ympärillä on runsaasti muun muassa lehtipuita, on roskan päätyminen katolle todennäköisempää, kuin jossain aavan peltoaukean keskellä. Pihapiirin puut voivat kasvaa ja yllättää muutamassa vuodessa. Roska pääseekin yhä korkeammista puista vaivatta laskeutumaan jo katolle, vaikka tilanne olisi vielä pari vuotta aiemmin ollut aivan toinen.

Suurin ongelma on se, ettei katon roskatilanne yleensä näy kunnolla maahan. Tilannetta voikin olla hyvin vaikea hahmottaa, ellei katolla käydä. Katolle kertynyt roska kuitenkin kerää vettä itseensä eikä katto pääse kunnolla kuivumaan. Roska alkaa hajota ja kosteus luo ihanteelliset olosuhteet ei-toivotuille elämänmuodoille katolla. Huopakatto on erityisen herkkä kasvattamaan sammalta ja kaikenlainen roska on sammaleelle erinomainen alusta kasvaa. Sammal ei vaikuta mitenkään vaaralliselta. Vaikka sammal on ainakin aluksi hitaanpuoleinen kasvaja, on sillä kuitenkin taipumus tuhota huopakatteen pinta tehokkaasti. Lisäksi sammal sitoo itseensä vettä, joka tunkeutuu palahuopakaton jokaiseen koloon ja saumaan tehden tuhojaan lopulta myös katekerroksen alla.

Roskaa päätyy katolta myös vesikouruihin niin luonnostaan, kuin puhdistuksenkin yhteydessä. Siksi esimerkiksi meillä katon puhdistuksessa puhdistetaan myös sadevesijärjestelmään kertyvä roska. Esimerkiksi räystäslippaan kiinnitetyt sadevesikourut saattavat olla täynnä roskaa, eikä sitä pysty havaitsemaan kiipeämättä katolle senkään vertaa, kuin muualle katolle kertyvää roskaa. Rännien puhdistamisella estetään veden patoutuminen ja tulviminen rännien yli seinille. Kun vesi ei pääse kulkemaan sille tarkoitettua kanavaa pitkin, etsii se aina jonkin toisen tien. Tai jää paikoilleen. Talvella seisova vesi jäätyy ränniin, joka aiheuttaa monia ongelmia aina ränniin vääntymiseen ja rikkoutumiseen asti. Kunnes keväällä taas on ongelmia sulamisvesien kanssa.

Aina kun puhdistamme kattoa tai vesikouruja, tarkistamme samalla katon yleisen kunnon, sekä rännien kiinnitykset ja kaadot. Näin katto ja sadevesijärjestelmä, jotka muodostavatkin erottamattoman toimintaparin esimerkiksi palahuopakatolla, pysyvät toimintakuntoisina ja palvelevat ihanteellisella tavalla.

Sammal syö kattohuovan pinnan pilalle, ratkaisuna nopea sammaleenpoisto

Sammaleen poisto huopakatolta on katon hyvinvoinnin kannalta elintärkeä huoltotoimi. Ihan ensimmäiset vuodet uusi palahuopakate saa yleensä olla rauhassa sammaleelta, mutta pikkuhiljaa sammal voi saada salakavalastikin jalansijaa katteesta. Katon alkaessa ikääntyä, sammalongelma yleistyy ja pahenee. Katteen pinta kuluu. Varsinkin huopakatteille tyypillinen, pintaa suojaava sirotepinta kuluu pikkuhiljaa pois ja sammal saa mahdollisuuden. Ylipäätään sammaleen alkutaival voi olla hidas, mutta vauhti kiihtyy sen päästessä alkuun. Lopulta alkaa tuntua, että siitä on mahdoton päästä eroon, mikä tietyssä mielessä onkin totta. Tällöin tarvitaan ammattilaisen otetta sammaleen tuhoamiseksi juurineen. Vaikka pintasammal saadaan pois, eivät juuret häviä minnekään ilman asianmukaista käsittelyä.

Katteen päälle kertyy likaa ja roskaa, jotka luovat alustan sammaleen itämiselle. Jos sammal saa olla rauhassa, se kiinnittyy yhä lujemmin katteen pintaan ja tunkee juurensa joka koloon, mihin ikinä pystyy. Se tuhoaa jo itsessään katetta. Se kuitenkin sitoo kosteutta ja edesauttaa veden pääsyä muun muassa katepalojen saumauksiin ja tuhoisa kierre muhii jo katolla. Varsinkin joka koloon tunkevan veden jäätyminen ja sulaminen avartaa koloja lisää. Kunnes vesi lopulta pääsee huopakatteen alta ruoteeseen ja sieltä yhä eteenpäin, kohti asuintiloja. Keskimäärin sammalta kasvaa huopakatolle melko helposti, mutta säännöllisillä puhdistuksilla se voidaan saada sieltä pois ennen kuin tuhoa syntyy.

Ennen kuin voimme perinpohjaisesti poistaa sammaleen katteesta, on meidän puhdistettava katto. Puhdistus toteutetaan yleensä pehmeällä, katteen sirotepintaan vahingoittamattomalla mekaanisella käsinharjauksella. Joissain tapauksissa voimme käyttää myös puhallusmenetelmää. On kuitenkin tärkeää suorittaa puhdistus niin, ettei katteen pinta, saumaukset tai mikään muukaan vahingoitu puhdistuksen voimasta. Puhdistuksen jälkeen levitämme sammaleenpoistoaineen ja annamme sen vaikuttaa niin, että katteeseen uponneet juuret ja itiöt saadaan hävitettyä. Tämän käsittelyn jälkeen sammal joutuu aloittamaan uurastuksensa ihan alusta, eikä välttämättä enää ehdi ottaa uutta valloitusta katteesta sen käyttöiän kuluessa umpeen. Riippuen tietysti siitä, kuinka katosta pidetään huolta. Kyllä se sammal lopulta palaa, varsinkin jos katto elelee oman onnensa varassa lopun aikaa. Huopakatto hyötyykin puhdistuksista koko käyttöikänsä ajan, siitä on hyötyä, oli katto uusi tai vanha.

Lumenpudotus palahuopakatolta ehkäisee notkahdukset ja muut viat

Talvella on tärkeää seurata katon lumikuormaa, monina talvina lumitilanne pysyy maltillisena ja kevyt pakkaslumi tulee helposti muun muassa tuulen mukana alas katolta. Mutta varsinkin kosteahko lumi tarttuu palahuopakaton karheahkoon pintaan ja jäätyessään se onkin hyvin tiiviisti kiinni katossa. Lumi ei kovin helposti itse huopakatolta putoa. Tämä aiheuttaakin sen ongelman, että kaikki taivaalta alas satava lumi kertyy sitten katon päälle kerros kerrokselta. Ellei lumi välillä sula, tai sitä pudoteta, alkaa katon kuormitus kasvaa.

Varsinkin runsaslumisina talvina kannattaa siis pitää lumikuorman kertymistä silmällä. Tiivis, kasaan painunut lumi, joka osin voi muuttua jääksikin voi painaa kattorakenteita monen tonnin painolla, jolloin kattorakenteet joutuvat koville. Mitä laajempi katto, sitä enemmän sinne mahtuu lunta ja sitä kovemmalla koetuksella se on. Erityisesti keväällä sulamisveden tullessa mukaan kuvioon, lumi aiheuttaa palahuopakatteelle painetta, joka saa veden tihkumaan hiemankin heikommasta saumasta tai läpiviennistä. Palahuopahan nimensä mukaisesti on kate, joka muodostuu lukuisista pienehköistä paloista. Saumoja on siis paljon. Lumikuorman ja katon väliin sulaa vettä ja lumikasan paino pusertaa vettä jokaiseen koloon voimalla.

Lumikuorma voi myös pahimmassa tapauksessa painaa katon notkolle, varsinkin jotkin rakenteelliset kohdat, joihin lumi erityisesti kinostuu ja jää kiinni aiheuttavat notkahdusvaaran. Voimme korjata notkahdukset sangen kätevästi, mutta parempi ratkaisu on kuitenkin vahinkojen ennaltaehkäisy. Kokemuksemme mukaan kerran notkahtanut katto on aina heikommassa asemassa tulevien runsaslumisten kausien uhatessa, kuin katto, jossa notkahduksia ei vielä ole tapahtunut.

Lumenpudotuksessa tulee olla tarkkana, ettei samalla raavi katon pintasuojaa rikki. Huopakatteestahan on helppo saada hiottua sirotepinta olemattomiin liian kovakouraisilla puhdistusmenetelmillä, jolloin katto lähinnä kärsii sen parhaaksi suunnatuista toimenpiteistä. Tiputamme lumet ammattitaidolla, tehokkaasti ja kattoa tai katon rakenteita vaurioittamatta. Myös rännien ja veden poistoputkien jäätyminen ovat talvisia ongelmia, joissa me voimme ammattilaisina antaa hyvän avun. Rännejä ei tule hakata kirveellä, vasaralla tai muullakaan välineellä päästäkseen jäästä eroon. Meiltä löytyy tehokkaat höyrysulattimet, joilla saamme rännit auki ekologisesti ja sadevesijärjestelmää rikkomatta.

Joskus jäätä on katollakin, talvesta riippuen. Tarvittaessa sulatamme jään katostakin. Mikäli epäilet katon lämpövuotoa niin sen jäljittäminen ja hoitaminen pois päiväjärjestyksestä sujuukin kätevimmin talvella. Voimme etsiä lämpöä vuotavat kohdat katolta jään perusteella ja tutkia, mistä vuoto johtuu. Eristeissä, tiivisteissä tai katon rakenteissa voi olla puutteita, jotka voimme laittaa kuntoon keskellä talveakin. Lämpövuoto voi katolla tulla katemateriaalista riippumatta, katehan ei itsessään juuri edes lämpöä eristä, sillä sen päätehtävä on pitää kosteus rakennuksen ulkopuolella. Katon eristekerrokset sekä muu muassa läpivientien tiivisteet puolestaan hoitavat lämmön eristämistä, jossain määrin myös katon monikerroksinen rakenne.

Läpivientien ja saumojen tiivistys ehkäisee vuotoja ja kosteusvaurioita

Suorittamamme palahuopakaton huolto ja korjaus pitää sisällään sangen usein läpivientien ja saumojen tiivistämistä. Jotta katto olisi tiivis, eikä vesi pääsisi tekemään tuhojaan, on tärkeää muutamankin kerran vuodessa tarkistaa katon läpivientien, huopien saumojen ja jiirien vedenpitävyys. Huopakate on itsessään tiivis ja vedenpitävä, mutta kuten muissakin katteissa, katteeseen muodostuvien reikien ohessa erilaiset läpiviennit ja saumaukset muodostavat tyypillisimmät vuotokohdat.

Vaikka katto ei kesällä vuotaisi, tilanne voi olla jo aivan toinen esimerkiksi kevättalvella, kun painava lumi työntää alle sulaneen veden pienimmästäkin reiästä sisään. Saumausten ja tiivisteinen pettäminen voi tapahtua joskus yllättäenkin, mutta tavallisempaa on se, että ne antavat periksi hitaasti, pikkuhiljaa. Vaikka vuoto yllättää, olisi se useimmiten ollut mahdollista ennakoida katon ja läpivientien kuntoa tarkkailemalla jo ennen vuotoa. Kun pyydät meidät tarkistamaan kattosi, voit olla varma että se on parhaalla mahdollisella tavalla valmistettua tulevaa vuodenaikaa varten.

Saumaamme jiirit, saumat sekä muut epätiiviiksi osoittautuneet kohdat ja tiivistämme läpiviennit. Parasta ennakointia onkin tarkistaa kattoa säännöllisesti ja huoltaa kuntoon pikkuvikoja ja alkavia ongelmia. Esimerkiksi silminnähden hapertuneet tiivisteet voi vaihtaa niitä havaitessa, ei tarvitse odottaa, että tiiviste antaa periksi ja tehdä sitten paljon suurempaa työtä, joskus jopa vesivahingon korjaamiseksi sitten sen tiivisteen korjaamisen ohessa. Ylipäätään ennakointi on aina parasta kunnossapitoa kaikessa mihin liittyy vesivuotojen riski. On helpompi ja monin verroin halvempi työ vaihtaa tiiviste tai pari sekä pistää saumat kuntoon ennen vuotoa, kuin repiä katto auki, kunnostaa puurakenteet, vaihtaa eristeet ja rakentaa kaikki kuntoon taas vesivahingon jälkeen.

Kattoturvatuotteiden tarkistus ja kiinnitysten parantelu antavat turvaa

Nykyään käytännössä kaikilla katoilla on ainakin pakolliset katon turvatuotteet. Niihin lukeutuvat esimerkiksi palotikkaat ja kulkusillat muun muassa savupiipulle. Katosta riippuen sieltä löytyvät myös kulkuväyliä suojaavat lumiesteet, vaikka kaikilla huopakatolla ne eivät ole kuitenkaan kriittisimpiä, sillä lumi ennemmin jumiutuu huopakatolle kuin tulee sieltä alas itsestään. Monilta katoilta löytyy kyllä muutakin, osa kattotuotteista onkin täysin vapaavalintaista, mutta usein katolla työskentelyä helpottavaa tai asumismukavuutta parantavaa, vaikkapa kattoikkunoita tai kattovalokupuja. Erilaisten läpivientiä vaativien kattotuotteiden kunnossapitoon liittyy myös niiden tiivisteiden tarkistaminen ja vaihtaminen tarpeen mukaan, sillä niissä piilee vuotoriski. Myös energiaa tuottavat aurinkopaneelit lukeutuvat kattotuotteisiin. Kaikkien näiden kunnosta ja kiinnityksestä kannattaa huolehtia, me hoidamme nekin puolestasi, jos tarvetta avulle on.

Kaikki kiinni ruuvattavat kattotuotteet, kuten ne lumiesteet tai vaikkapa lapetikkaat saattavat vuosien varrella menettää otettaan ja irrota pikkuhiljaa huopakatteesta. Varsinkin talvella lumikuorman alla kattosillat, lumiesteet ja erilaiset tikkaat joutuvat kovaan rasitukseen. Jos kattotuote on huonosti kiinni katossa, voi se repeytyä irti lumien mukana ja tehdä ikävää jälkeä katolle. Vaikka se lumi ei ihan herkästi huopakatolta liikkeelle lähde, niin voimme kokemuksesta todeta, että jos se lähtee niin sitäkin tuhoisemmin seurauksin. Huopakatto ja kattotuotteet voivat kokea laajoja tuhoja. Kunnolla kiinnitetyt kattotuotteet pitävät paremmin pintansa eivätkä myöskään nitku pikkuhiljaa irti tuhoten katetta ympäriltään. Tietysti lumenpudotus on tässäkin se avaintoiminto, jolla vahingot saadaan pidettyä minimissään.

Loiva huopakatto tai tasainen bitumikatto eivät yleensä tarvitse kattosiltoja tai lumiesteitä. Toimiakseen vesikatteena palahuopa kuitenkin vaatii jo sen verran jyrkemmän kattomuodon, eli noin 1:5 kaltevuustason, että sinne on turvaa edistäviä tuotteita hyvä asentaa. Voit kääntyä meidän puoleemme myös uusien kattoturvatuotteiden asennustöissä. Autamme mielellämme suunnittelemaan sinulle turvallisen katon, päivittämään kattoturvaa ja huolehtimaan siitä jatkossakin muun muassa huoltokäyntien muodossa.

Huopakatto kuntoon uudelleenpinnoituksella tai uuden huovan vaihdolla

Monilla huopakatoilla on vastassa noin puolivälissä käyttöikää katteen pinnoitus. Totta kai eri huopatuotteiden käyttöiät vaihtelevat kymmeniä vuosia. Katteen kuntoon vaikuttaa myös se, kuinka katto on rakennettu ja kuinka hyvin siitä on huolehdittu. Pinnoitustarve voi katosta riippuen tulla vastaan 10-25 käyttövuoden jälkeen. Parhaiten katon pinnoitustarpeen voikin selvittää tutkituttamalla katon meillä. Erilaisia pinnoituksia ja maalauksia tehdään kaikille mahdollisille katetyypeille. Se onkin sangen tavallinen tapa uusia katteen ulkonäkö ja toimintavarmuus riippumatta katemateriaalista. Yleensä pinnoitus voidaan kuitenkin tehdä vain kerran per kate. Huopakaton pinnoituksessa katolle palautetaan vedeneristyskyky ja suoja muun muassa UV-säteilyä, ilmansaasteita ja mekaanista rasitusta vastaan.

Teknisesti katon toimintavarmuus paranee pinnoituksen myötä, uudistus on myös esteettinen, eli katto saadaan toimenpiteen myötä siistin näköiseksi. Tietysti pudistamme katon huolellisesti ennen pinnoitteen levittämistä, jotta toimenpiteestä saadaan täysi hyöty irti. Tarvittaessa pinnoitusta edeltää myös sammaleenpoistokäsittely. Pinnoituksesta on eniten hyötyä silloin, kun katto on siinä kunnossa, että se kannattaa vielä huoltaa läpikotaisin. Eli katteen pinta on selvästi jo kulunut ja vaatii pinnoitetta, mutta katto on kuitenkin kaikin puolin vielä käyttökelpoinen.

Huopakaton pinnoittamisen sijaan voi olla joskus järkevämpää vaihtaa koko kattohuopa. Huopakatteiden elinikä ylipäätään on muita katteita lyhyempi. Jos kunnossapito on hieman kuin unohtunut, voi kate olla kauttaaltaan jo sen verran heikossa kunnossa, että pinnoittamisella kaikkine työvaiheineen ei saavuteta enää kustannuksiin nähden riittäviä hyötyjä. Varsinkin jos katto on jo iäkkäämpi, on se todennäköisesti kokonaisuudessaan hieman huonommassa kunnossa. Tällöin parhaan ja kestävimmän tuloksen saa aikaan uusimalla katteen, kuin paikkaamalla vanhaa. Paikkauksen ohessa katto vaatii vielä ne uudet tiivisteet, saumausten kunnostukset, puhdistuksen ja sammaleenpoistotkin ennen pinnoitusta. Jos vaihdamme katteen, käymme läpiviennit tietysti läpi katteenvaihdon yhteydessä. Uuteen kattoon teemme kokonaan uudet, huolella toteutetut saumaukset ja jiirit. Toisinaan sekä työmäärässä että kustannuksissa mitattuna uuden katteen asentaminen on järkiratkaisu.