Notkolle painunut katto oikaistaan kattoremontin yhteydessä

Katto notkolla? Mitäs ihmettä! Valitettavasti silmäsi voivat nähdä oikein ja katto todellakin olla notkolla kuten Martinsilta Turussa taannoin. Syitä sille, että katto painuu notkolle voi olla useita. Oli lopullinen syy mikä tahansa, löytyy selitys yleisimmin periksi antaneista rakenteista. Lumihan on yksi tavallisimmista tekijöistä meillä Suomessa, koska se on painonsa vuoksi todella tehokas katon taivuttaja. Varsinkin tiili- ja huopakatoilla lumikuorma on suurempi ongelma, sillä lumi harvoin itsestään tulee katolta alas. Yhtään isommalla katolla nuoska lumikerros voi helposti painaa useamman tonnin, joka rasittaa katon rakenteita tehokkaasti. Ei parastakaan kattoa ole suunniteltu kestämään norsun painoa niskassaan. Suomessa katot rakennetaan kyllä vuodenaikojen vaihteluita ja myös lumikuormia ajatellen, mutta sitten kun katto alkaa ikääntyä, saattaa yksi runsasluminen talvi taittaa kamelin selän. Joskus ei tarvita kummoista ulkoista syytä sille, että vanha katto notkahtaa. Se vain yksinkertaisesti antaa periksi kulumisen, materiaalin väsymisen, lahoamisen ja lukemattomien vuosien jälkeen.

Parastahan olisi pystyä ehkäisemään tällaiset ongelmat ennalta, se vaatii katon tasaista huoltamista ja tarkistuksia, välillä myös ammattilaisten tekemänä, sillä meillä on kokemuksen mukanaan tuomaa pelisilmää havaita rakenteiden väsymiseen viittaavia merkkejä. Kattoremontin lykkääminen liian pitkään on yksi yleisin syy sille, että vanhempi katto päättää jonain kauniina päivänä notkahtaa. On kuitenkin mahdollista, ettei varsinkaan suurista lumikuormista johtuvia katon notkahduksia pysty ennakoimaan, syitä ja tekijöitä voi olla monta. Eli toisinaan tapahtumat ovat seurausta useamman tekijän yhteisvaikutuksesta.

Katon tarkistaminen ja ennakoiva huolto voivat kuitenkin helpottaa ongelmien ehkäisyä. Meillähän kattava kattotarkistus kuuluu jokaiseen työhön automaattisesti. Et joudu maksamaan erikseen katon tarkistamisesta esimerkiksi katon puhdistuksen tai paikkauksen yhteydessä, me tarkistamme katon aina. Saat tarkistuksen jälkeen raportin sekä tarjouksemme mahdollisesti löytyneiden vikojen korjaamisesta. Lisäksi raportissa saattaa olla havaintoja kattoon mahdollisesti kohdistuvista riskeistä ja tulevien korjaustarpeiden lähestymisestä. Esimerkiksi katteen pinnoitusta voidaan ennakoida, kuten joitain notkahdusriskiinkin johtavia katon rakenteiden korjaustarpeita. Tarkistuksesta ja tarjouksesta huolimatta sinä kuitenkin päätän, mihin toimiin ryhdytään ja milloin. Mikäli katon kunnostus on rahasta kiinni, niin kauttammehan voi hakea rahoitusta kattoremontin kuluihin. Meillä teetetystä työstä voi hakea myös kotitalousvähennystä omassa henkilökohtaisessa verotuksessa töiden jälkeen.

Riippumatta siitä, mitä työtä tulemme katollesi tekemään, pyrimme mahdollisimman kokonaisvaltaiseen ja kattavaan palveluun. Silloin kun kyse on vaikkapa katon notkahduksen korjaamisesta, teemme kaikkemme, että ongelma saadaan ratkaistua ja katto saadaan uutta vastaavaan kuntoon. Tällainen avaimet käteen -palvelu sisältää kaiken katon tutkimisesta ja työn suunnittelusta sen huolelliseen toteutukseen. Tuomme mukanamme osaavat tekijät ja kaikki tarvittavat työkalut vasarasta henkilönostimiin. Me hankimme myös tarvittavat materiaalit ja hoidamme työmaan siivouksen, kun kaikki on valmista. Lähtiessämme viemme jopa roskat mukanamme jäteasemalle. Pyrimme siis tekemään kaiken sinulle helpoksi ja sujuvaksi, uskomme että katon notkahtamisen havaitseminen oli kyllin suuri stressitekijä jo yksinäänkin. Meiltä saat kuitenkin avun ja voit hyödyntää laajaa osaamistamme kaikissa kattosi kunnossapitoon liittyvissä asioissa.

Korjaamme katon notkahdukset ja painumat kuntoon

Meille ensimmäinen askel on tietysti selvittää, miksi katto on painunut. Katon painumisen syy onkin aina selvitettävä tarkasti, jotta asia voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä eikä vaiva pääse uusiutumaan. Kun pyydät meiltä tarjouksen, tulemme paikan päälle ja selvitämme perimmäisen syyn ja notkahduksen vaikutukset ympäröiviin rakenteisiin, jotta voimme korjata kaiken perin juurin. Useimmiten notkahdukseen johtanut ongelma vaatii kattotuolien korjausta. Vesikaton alta voi löytyä lahovaurioisia, rasituksesta katkenneita ja murtuneita puuosia, jopa rakennusvirheitä ja viallisia materiaaleja. Jos edellinen kattoremontti on tehty katon rakenteiden kunnosta piittaamatta, saattaa ongelman juurisyy olla jo vanhaa perua. Kunnes se taakse jätetty on sitten akuutisti ilmoittanut olemassaolostaan notkauttamalla katon rötkölleen jostain kohdasta -jopa useammasta.

Meillä korjaukseen kuuluu sitten viallisen ja lahovaurioisen puumateriaalin purkaminen ja osien korvaaminen uusilla. Notkahduksen laajuudesta ja sijainnista riippuen kattoa voidaan joutua purkamaan, jos notkahdus on hajottanut vesikatteenkin. Työvaiheessa käytetään tarvittaessa lisätukia, niin että työ on turvallista sekä ihmisille että katolle. Joskus vahinko on kuitenkin pienempi, miltä tilanne ensin näyttää. Jos katon rakenteet paljastuvat tutkimuksessa muuten ehjiksi niin katon notkahduksia voidaan korjata kätevästi kiiloilla. Kiilat voivat olla esimerkiksi vanerilappuja tai paksumpaa puutavaraa, riippuen aivan kuin suuresta notkahduksesta on kyse. Sitten ovat vielä erikseen huopakatteeseen tyypillisesti tulevat vauriot, erityisesti sen ikääntyessä pintaan saattaa ilmestyä erilaisia painaumia, jotka eivät ole varsinaisesti notkahduksia mutta saattavat kerätä vettä ja vaativat myös korjauksia. Huopakatteen korjauksissa on omat niksinsä, jotka me osaamme myös.

Suhtaudumme jokaiseen korjaustyöhön yksilönä eli korjaustoimenpiteet mitoitetaan katon tarpeiden mukaan. Korjaamme kaiken, mitä täytyy korjata, että katto on taas turvallinen, toimii kuten pitääkin ja näyttää hyvältä. Emme kuitenkaan liioittele korjaustarpeita, jos kiiloilla pärjätään niin kiiloja käytetään. Emme ryhdy purkamaan rakenteita ja rakentamaan uusia, ellei juuri sinun kattosi tarvitse sitä ollakseen jälleen hyvä katto. Toisinaan kun notkahduksen syyksi paljastuu se, että edellinen remontti on tehty mutkia oikoen ja selvästi uuden vesikatteen alta löytyy pitkään lahonnutta puutavaraa niin meidän remonttiemme jälkeen näin ei käy. Jos se vain meistä on kiinni. Kattotöissä on asioita, joista ei kannata tinkiä. Hyvin pidetty ja kunnollinen katto kestää paremmin talven lumikuormia, lämpötilavaihteluita, myrskyjä ja kaatosateitakin. Katon säännöllinen tarkistaminen ja kunnostaminen kannattaa aina!

Säännölliset, puolivuosittaiset kattohuollot paljastavat kehittyvät ongelmat

Jotta kattosi pysyy kunnossa ja mahdolliset ongelmat havaitaan ajoissa ennen kuin seurauksia, kuten vuotoja tai notkahduksia ilmenee, on katon tarkistamisella tärkeä tehtävä. Erityisesti saat etua siitä, että kattoalan ammattilainen harjaantunein silmin käy kurkkaamassa kattoa tasaisin väliajoin. Meillä nimittäin on runsaan kokemuksen harjaannuttamaa osaamista havaita erilaisia asioita katossa ja rakenteissa. Havainnot voivat ohjata tarkempiin tutkimuksiin ja helpottaa monien kattoja piinaavien ongelmien ennaltaehkäisyssä. Se auttaa sinua pidemmällä tähtäimellä säästämään rahaa, sillä suuret, katon huollon laiminlyönnistä johtuvat saneeraukset ovat järkiään kalliita toteuttaa verrattuna säännöllisiin, muutaman tunnin pikkuhuoltoihin ja puhdistukseen.

Otollisimmat ja katon kannalta tärkeimmät ajankohdat kattohuolloille ovat keväällä ja syksyllä. Keväällä hyvä hetki on silloin, kun painavat lumimassat ovat käyneet vierailemassa ja jää rapauttamassa mutta katto ehtinyt tyhjentyä jo lumista ja jäistä. Syksyllä taas on hyvä tarkistaa, ettei paahtava aurinko ja vesisateet ole saaneet aikaiseksi katteen halkeilua tai veden tunkeutumista katon alle. Samalla voimme valmistaa kattoa kohtaamaan tulevan talven rasitukset, kuten lumet ja pakkaset. Syksyn tärkeimpiin töihin kuuluukin roskien poistaminen katolta ja sadevesijärjestelmistä, kuten räystäskouruista. Näin roska ei pääse keräämään vettä, jäätymään ja rasittamaan kattoa, kouruja ja räystäslautoja vielä lisää. Tarkistusten ja puhdistusten yhteydessä on hyvä tutkia myös katteen saumausten kunto. Me käymme läpi myös läpiviennit ja niiden tiivistykset, nämä ovatkin tyypillisimpiä vuotokohtia katoilla katemateriaalista riippumatta. Säännöllisten tarkastusten yhteydessä me tutkimme myös mahdolliset riskitekijät, kuten katteen kulumisen, yläpohjan rakenteiden kunnon, eristyksen ja katon tuuletuksen yksityiskohtaisesti. Jos esimerkiksi notkahdusvaaraa on havaittavissa, raportoimme siitä sinulle katon kuntoraportissa.