Myrskyvauriot ja lumivauriot ovat ikäviä ja akuuttia korjausta vaativia yllätyksiä

Myrsky ja lumivauriot voivat yllättää katonomistajan. Usein niiden vuoksi on muutakin murhetta, sähköt voivat pätkiä, pihapuu kaatua ja elämä jumiutua neljän seinän sisään. Katon näkökulmasta niiden aiheuttamat tuhot ovat lähes aina yllättäviä ja ne voivat osua täysin uudenkin katon kohdalle. Hyvin huollettu katto kestää toki enemmän rasitusta kuten vaikkapa lumitaakkaa, mutta ihan kaikkea sekään ei estä. Jos myrsky esimerkiksi kaataa katon päälle puun, tervekin katto voi vaurioitua pahasti ihan silmäräpäyksessä. Tietysti joitain asioita voidaan ennakoida ja varmistaa etukäteenkin. Esimerkiksi lumia voidaan pudottaa suunnitelmallisesti ja jäitä sulattaa ilman että ne ehtivät aiheuttaa mitään vahinkoja katolle. Myös kattotuotteiden kiinnitysten ja ylipäätään katon kunnon säännöllinen tarkistaminen helpottavat myös monien luonnonvoimiin liittyvien tuhojen ennaltaehkäisyä.

Meiltä Kattokorjauspalvelusta saat onneksi ammattitaitoista korjausapua kaikkiin katon korjauksiin. Korjaamme vuosittain lukuisia lumen, myrskyn ja muiden luonnonilmiöiden aiheuttamia vahinkoja katoilla. Tarpeen vaatiessa teemme sinulle vakuutusyhtiötä varten perusteellisen dokumentaation siitä, mitä vaurioita kattoon on syntynyt. Listaamme siihen myös sen, mitä korjaustoimenpiteitä onnettomuuden jälkien korjaaminen vaatii. Laadimme tähän yhteyteen myös tarkan tarjouksen kattokorjauksen kustannuksista, sillä se on yleensä hyödyllinen vakuutusyhtiön kanssa asioidessa. Ennakkoviisautena voit tietysti tarkistaa rakennuksiisi kohdistuvien vakuutusten ehdot, vaikka mitään vahinkoja ei olisi vielä sattunutkaan. Voit myös kilpailuttaa itsellesi paremman vakuutuksen, jos näyttää ettei nykyisestä olisi mitään apua vahingon osuessa katolle. Vakuutukset vaihtelevat aika paljon ja niiden kilpailutus voi kannattaa.

Meillä palveluun kuuluu jokaisella kattokäynnillä katon kunnon kartoittaminen. Käymme läpi katon tilanteen siis aina kun katolle kiipeämme, esimerkiksi puhdistusten ja paikkausten hintaan kuuluu aina myös kattotarkistus. Se auttaa sinua ennakoimaan katon saneeraustarvetta ja tunnistamaan katon heikot kohdat. Mikäli löydämme jotain korjattavaa tarkistuksen yhteydessä, jonka korjaamisesta ei vielä ole sovittu, annamme tarjouksemme kuntoraportin yhteydessä. Laajan myrskytuhon jälkeen muutenkin jo heikossa kunnossa ollut katto voi vaatia isommankin saneerauksen.

Me suhtaudumme jokaiseen kattoon yksilönä, jonka korjaus ja kunnossapito räätälöidään tapauskohtaisesti. Palvelumme toimii avaimet käteen -periaatteella, eli saat meiltä kerralla aivan kaiken, mitä kattosi kunnostus vaatii. Myrsky- ja lumivahinkojen kohdalla se sisältää ensisuojausohjeet, raportin vakuutusyhtiötä varten, katon tilanteen kartoituksen ja tarkan korjaussuunnitelman. Tarvittaessa voit hakea kauttamme myös rahoitusta työn hoitamiseen, ellei vakuutus korvaa myrskyn jälkiä tai vakuutuspäätös venyy. Katto ei nimittäin voi jäädä hajalleen kovin pitkäksi aikaa, jos vesikate on vahingoittunut niin vuotoriski on korkea. Vesi moninkertaistaa vahingot tuhotessaan yläpohjaa ja eristeitä, jotka pikaisella korjauksella voisivat vielä olla käyttökelpoisia. Kun töihin päästään, toteutamme laadukkaan saneerauksen ja vahinkokorjauksen katollesi nopealla aikataululla. Meillä teetetystä työstähän voi hakea sitten korjausten valmistuttua myös kotitalousvähennystä omassa henkilöverotuksessa. Erityisesti silloin jos korjaukset menevät omaan piikkiin, on kotitalousvähennys mukava helpotus työn kuluista.

Lumikuorma vie katolta mukanaan maahan tikkaat ja räystäskourut

Lumi on kaunis mutta myös työtä ja vaivaa samalla aiheuttava elementti, varsinkin katolla se aiheuttaa monenmoista päänvaivaa, josta ei läheskään aina selvitä omin voimin. Kattokorjauspalvelu on käytettävissä kaikkiin sesonkitöihin. Me pudotamme lumet hallitusti ja suunnitelmallisesti, ennen kuin katto ehtii kärsiä. Tai mikä pahinta, alla liikkuvat ihmiset ja autot ehtivät saada osansa katon lumisaaliista. Läheskään aina kun se lumi ei vain tasaisesti sula ja valu vetenä räystäältä alas. Katon mallista riippuen se runsaslumisen talven jälkeen tulviva vesimääräkin voi olla erittäin hankala tilanne, josta päästäisiin kätevästi ennakoivalla lumien pudotuksella.

Kattokorjauspalvelu sulattelee jäitä katolta, erityisesti ne kuitenkin vaivaavat sadevesijärjestelmää, jonka sulatustyöt meiltä onnistuvat myös. Sadevesijärjestelmän jäätymisen syynä on usein puhdistamatta jääminen, kun syksyn lehtisato on tukkinut veden poispääsyn jo lähtökohtaisesti. Ellei vesi pääse lumien sulaessa sadevesijärjestelmän kautta pois katolta niin kyllä se jotain kautta jonnekin aina valuu luonnonlakeja, kuten painovoimaa noudattaen. Voimme kuitenkin sulattaa jäät ennen kuin räystäs tulee alas tai vedet menevät minne haluavat. Sadevesijärjestelmän toimintaa voi ennakoiden pitää yllä muun muassa poistattamalla meillä syksyllä roskamassat katolta ja ränneistä. Keväällä lumi kuitenkin sulaa ja lumimassa voi pusertaa katteen ja lumen väliin sulanutta vettä paineella jokaiseen koloon, kuten tiivisteisiin, saumauksiin ja katon reikiin.

Nuoska, eli hyvin kostea lumi on painavaa. Se voi imeä runsaasti lisää vettä itseensä, jos sää pysyy kuitenkin kyllin kylmänä niin ettei lumi sula kokonaan pois. Se voi painaa kattoa notkolle ja aiheuttaa muitakin kuoppia ja painumia katteeseen ja kattorakenteeseen. Ihan pahin mahdollinen skenaario on katon romahtamisvaara tai romahtaminen. Talvisin pelastuslaitokset voivat antaa jopa lumenpudotuskehotuksia, jotka koskevat erityisesti laajakattoisia halleja ja tasakattoja. Jos alueella tulee lunta niin paljon että sitä on maassa puolesta metristä yli metriin, niin sitä on katolla sitten aika lailla sama määrä. Katon lumimäärä riippuu tietysti hieman katon mallistakin, jyrkempi katto voi varsinkin pakkaslunta valuttaa alas niin ettei se kaikki kerry katon päälle. Lunta voi kuitenkin kertyä katolle todella massiivisia, jopa tuhansien kilojen kuormia.

Kun lumi lähtee alas, voi se rikkoa alas tullessaan kattosillan, lumiesteitä tai vaikka tiputtaa rännit. Tietysti kattotuotteiden ja sadevesijärjestelmän kuntoa ja kiinnityksiä tarkkailemalla ja parantelemalla voidaan ehkäistä vahinkoja, mutta sekään ei aina auta, jos olosuhteet ovat erityisen vaikeat. Lumi voi pakkautua jäiseksi raastinraudaksi, joka hioo katteen pinnan ja repii mennessään irti kattotuotteet ja osan katteestakin. Kaikki lumikuormien aiheuttamat vahingot katolla vaativat nopeita korjauksia, jos vahinko siis sattuu niin soita Kattokorjauspalvelu apuun välittömästi. Vielä parempi, jos ennakoit ja tilaat lumenpudotuksen ennen kuin se aiheuttaa ongelmia katolle tai viranomaiset ryhtyvät patistamaan lumitöihin. Silloin nimittäin iskee se vuoden kovin ruuhka päälle. Ennakoimalla varmistat parhaan avun itsellesi ja katollesi.

Myrsky repii mukaansa kattopellit, kaataa puut räystäälle ja irrottaa tiilet

Myrskyhän voi sattua mihin vuodenaikaan vain. Kesällä siihen voi liittyä ukkonen ja todella rankat sadekuurot, joista kaikista voi aiheutua ongelmia rakennuksen katolle. Talvimyrskyssä salamat puuttuvat mutta lunta voi tulla sitten senkin edestä ja tuuli voi kasata sitä myös sopiviin katon kohtiin aiheuttaen yhä korkeampi kinoksia kattosi taakaksi.

Kova tuuli voi päästä raottamaan varsinkin vanhemman katon katteita. Riski on erityisesti isoista yksittäisistä levyistä tehdyillä peltikatteilla, sillä rajut puuskat voivat nostaa kattopeltejä, väännellä niitä ja pahimmassa tapauksessa repien ne kokonaan irti vieden ne mukanaan pitkin pihaa. Myös tiilikate voi saada vaurioita puuskaisen tuulen kourissa, vaikka tiilet ovatkin kokoonsa nähden painavia eivätkä yksittäiset tiilet kata suurta aluetta, toisaalta vahinkokohdassa voi sitten olla kasapäin tiiltä irti ja rikki. Sitten on vielä se riski olemassa, että myrsky kaataa rakennuksen lähistöllä olevan puun tai useitakin katon tai räystään päälle. Puut voivat muutenkin kaatua niin lähelle taloa, että katto ja räystäätkin saavat osansa vahingoista, vaikka puu ei suoraa katon päälle retkahtaisikaan. Puuskainen tuuli voi tuoda mukanaan myös hieman kauempana olevien puiden isoja oksia, latvoja tai irtotavaraa omasta pihasta, jopa naapurista. Jos tuuli kaataa puun katon päälle, voivat vauriot olla hyvin hoidetullakin katolla melkoiset. Myös muut tuulen aiheuttamat vahingot voivat olla mittavia.

Myrskyt aiheuttavat usein arvaamatonta vahinkoa ja akuutteja korjaustarpeita. Voit kuitenkin päästä helpommalla silloin, kun ennakoit mahdollisesti syntyviä vahinkoja. Myös luja ja aktiivisesti huollettu katto auttaa omalta osaltaan suojaamaan rakennusta vahingon sattuessa. Silloin kun jotain sattuu, on korjauksiin syytä ryhtyä nopealla aikataululla, sillä hajonnut kate päästää sisään vettä ja lunta, ellei sitä päässyt sisään jo myrskyn aikanakin aivan riittämiin.

Kunnostus ja kuivatustyöt tehoavat parhaiten, kun niihin ryhdytään nopeasti vahingon sattumisen jälkeen. Vahingot voivat sattua mille tahansa katteelle, rakennukselle ja katon iästä riippumatta. Kattokorjauspalvelu on kokenut yhteistyökumppani, jonka osaaminen kattaa kaikkien rakennusten katot riippumatta katemateriaalista, katon mallista tai sen iästä. Saat meiltä myös vahinkosaneeraukset avaimet käteen -palveluna, eli hoidamme kaiken mitä katon kunnostus vaatii. Poistamme katolle kaatuneen puun ja keräämme pihalle levinneet tiilenpalat pois katon kunnostuksen ohessa. Sinä olet joutunut kärsimään jo kylliksi, joten anna meidän palvella sinua vahinkosaneerauksessa kaikin tavoin. Kunnostamme kattosi taas uutta vastaavaan kuntoon parhaiden asentajiemme toimesta.

Auttaako vakuutus myrsky- ja lumivahingoissa?

Se, mitä ja miten paljon vakuutus korvaa esimerkiksi myrskyn ja jään aiheuttamista vahingoista riippuu siitä, millainen vakuutus sinulla on. Vakuutuksen ehdoista voi lukea kaikki yksityiskohdat, poikkeukset ja asiat, joihin vakuutus antaa turvan. Aika tavallista on kuitenkin se, että luonnonilmiöksi määriteltävät lumi ja jää eivät kuulu vakuutusten piiriin. Se tulee toisinaan yllätyksenä, kun lumikuorma on riipinyt katteen rikki ja vienyt huippuimurin, tikkaat ja lumiesteet mennessään. Tai tippunut auton tai ihmisten päälle. Tällöin vastuu on yksin katon omistajalla. Näissä tapauksissa lumenpudotus turvallisesti ja katetta varjellen Kattokorjauspalvelun asiantuntevalta lumitiimiltä on edullisin ja turvallisin ratkaisu, joka estää vahinkojen tapahtumisen.

Puun kaatuminen talon päälle on kuitenkin useimmiten vakuutuksen piiriin kuuluva vahinko. Näissä tapauksissa korvaus haetaan yleensä sen henkilön kotivakuutuksesta, jolle vahinko on päässyt tapahtumaan. Eli yleensä siis rakennuksen omistajan tai omistajien, ehkä rakennusta vuokraavan henkilön kotivakuutuksesta. Eri vakuutusyhtiöillä on kuitenkin hyvin vaihtelevia käytäntöjä sekä vakuutusten myöntämisessä, niiden kattamissa asioissa, että korvausten suorittamisen suhteen. Kannattaa siis tutustua oman kotivakuutuksen ehtoihin etukäteen, tarvittaessa kilpailuttaa tai neuvotella vakuutus uusiksi. Aina voi myös satsata toimivan ja kestävän katon kuntoon, jolloin ongelmat ovat yleensä pienempiä ja katto kestää paremmin monenmoista. Ennakointi on kattoasioissa ylipäätään tehokas ja rahaa säästävä tapa toimia, koska katon kuntoa tarkkailemalla ja ylläpitämällä korjaukset saadaan yleensä pidettyä pieninä ja edullisemmin korjattavina. Myös isot kattosaneeraukset voidaan yleensä ennakoida, niihin voidaan säästää rahaa ja suunnitella työt huolellisesti, kun aika lopulta koittaa. Yllätykset ja hätäkorjaukset eivät ole kenenkään mieleen.