Lumiesteiden asennus suojaa kattoa ja alla olevia lumen tippuessa katolta

Lumiesteiden asennus antaa kokonaisvaltaista turvaa talveksi. Lumieste suojelee katolta putoavalta lumelta ja jäältä ja niiden aiheuttamilta vaaratilanteilta sekä kattoa itseään että kaikkea mahdollista katon alapuolella. Talvisin talossa, jos toisessakin voi nähdä katonreunalla notkuvia koviksi jäätyneitä lumireunuksia, jotka ovat tippumaisillaan. Suomen ilmasto-olosuhteissa lumieste katolla onkin erityisen suureksi hyödyksi. Sekä sinä itse, läheisesi että satunnaiset ohikulkijat voivat olla lumiesteen ansiosta rauhallisin mielin. Silloinkin kun asustelet vaikkapa yksikerroksisessa omakotitalossa, joka on puutarhan ympäröimä eikä räystäiden alla kulje kävelijöitä tai autoja, niin lumi voi vahingoittaa itse kattoa tai se voi tukkia kulkuväylän ovelle. Tilanne voi olla täysin eri vaikkapa kaupungissa kerrostalon ympärillä, jossa ihmisiä ja autoja liikkuu joka puolella ja korkealta katolta tippuvat lumet ja jäät aiheuttavat todellisia vaaroja myös alapuolella niiden kerätessä matkalla kovat vauhdit kohti maata. Onkin hyvä muistaa, että vastuu katon turvallisuudesta ja talvikunnossapidosta on aina kiinteistön omistajalla.

Lumiesteiden asennus katolle on turvallisuutta lisäävä tekijä myös omaisuuden suhteen. Oikein asennettu lumieste suojaa katon rakenteita, kuten piippuja, hormeja, aurinkopaneeleita ja rännejä. Myös kate ja katon pinnoite säästyvät lumen pahimmilta rasituksilta lumiesteiden ansiosta. Erityisesti se katolta liikkeelle lähtevä lumikuorma aiheuttaa tuhoa katon pinnoille, läpivienneille ja kattotuotteille. Omakotitaloasujalla lumieste suojelee puutarhaistutuksia, autotallia, terassia, kissatarhan tai terassin valokatetta, seinän viereen pysäköityä autoa ja muita mahdollisia pihan ja kodin elementtejä kärsimästä putoavan lumen tuhoilta.

Lumiesteet tulee asentaa katolle, jonka jyrkkyys ylittää tietyn pisteen. Lumiesteet asennetaan kaikille niille kohdille, joissa on sisäänkäyntejä, kulkuväyliä, leikki- tai oleskelualueita ja muita vastaavia ihmisten eri tavoin käyttämiä kohteita. Lisäksi lumiesteillä voidaan suojata itse katolla sijaitsevia rakenteita. Esimerkiksi piiput, hormit ja lapetikkaat sekä aurinkopaneelit voivat saada oman lumiesteensä, joka tasaa niihin kohdistuvaa lumen kuormitusta ja lumen valumista niiden päälle, silloin kun lumi katolta lähtee liikkeelle. Lumiesteitä valmistaa useampi valmistaja, kuten Ormax, Ruukki, Weckman ja Benders.

Kun lähetät meille tarjouspyynnön lumiesteiden asennuksesta, tai soitat samalla asialla, niin pyrimme sopimaan mahdollisuuksien mukaan käynnin paikan päälle jo silloin kun ryhdymme laatimaan tarjoustamme. Keskustelemme mielellämme myös sinun omista ajatuksistasi ja toiveistasi lumiesteiden suhteen. Tarkistuskäynnin ja keskustelun pohjalta laadimme työsuunnitelman ja tarjouksen. Aika usein lumiesteitä asennutetaan muiden töiden ohessa, meiltähän saat lumiesteet kattoremontin tai vaikka kausihuoltojenkin yhteydessä. Aika yleinen on myös se käytäntö, että kaikki katon turvatuotteet tikkaista kulkusiltoihin pistetään kuntoon samalla, kuin lumiesteetkin.

Niin tai näin, meiltä saat räätälöidyt ja täyteen palveluun perustuvat urakat kaikkiin tarvitsemiisi kattotöihin ja asennuksiin. On kustannustehokasta niputtaa yhteen urakkaan useampiakin töitä, koska paikalle ollaan jo joka tapauksessa tulossa täydessä tällingissä asentajista työkaluihin. Me tarkistamme katon ja kattotuotteiden tilanteen aina kun nousemme katollesi, saat aina ilmaisen tilannekatsauksen tilaamiesi töiden ohessa. Jos korjattavaa paljastuu, saat myös tarjouksen. Muistathan pari raha-asiaa vielä, kotisivujemme kautta on mahdollista hakea rahoitusta töiden teettämiseen. Lisäksi meillä teetetty työ oikeuttaa kotitalousvähennysten hakemiseen omassa henkilöverotuksessa.

Peltikaton lumiesteet turvaavat liukkaan katon toimintaa

Lumiesteet ovat erityisesti peltikatolla tarpeen. Pelti on liukasta ja kovaa materiaalia riippumatta siitä, mikä lukuisista peltikatetuotteista on kyseessä. Peltikatolta lumi tulee itsestään alas, kun sitä on katolle kertynyt ja sitten tulee lämpöasteita. Jopa loivilla peltikatoilla lumet tippuvat itsestään. Varsinkin keväällä, kun koko talven lumet ovat kasautuneet komeaksi kakuksi katteen päälle, alkaa aurinko lämmittämään ja sulattelemaan ainakin ylimpiä kerroksia. Auringon hiemankaan lämmittäessä lumikerroksen pintaa, sulattaa lämpö pienen liukkaan vesikerroksen, joka lirahtaa lumilaatan alle. Eli vesikatteen ja lumikerroksen väliin. Lumikerroksen alapuoli voi muuttua helposti ihan kiinteäksi jääksi, koska yöllä usein on vielä pakkasta ja pelti kylmenee metallista tehtynä hyvin nopeasti. Vesikerros voi sekä tunkea läpi huonoista jiireistä ja läpivientien tiivisteistä, mutta myös helpottaa lumikuorman liikkeelle lähtöä. Kun se on osittain muuttunut jääksi, sen alle ei kyllä haluaisi jäädä, kun se vauhdilla alas tulee. Siksipä se tekee tuhoa peltikatolla. Jäinen kova lumikerros voi hioa pellin pinnoitteen pilalle ja repiä kattotuotteet ja läpiviennit sen lisäksi, mitä tuhoa se voi alle jääville asioille saada aikaan.

Myös asunnon sisäpuolelta yläpohjaan karannut lämpö voi saada aikaan saman tilanteen, eli myös lämpövuodot sulattavat katolle vettä ja lumikerros muuttuu osin jääksi. Tai veden avustamana liukuu alas katolta vauhdikkaasti. Kattokorjauspalvelu jäljittää ja korjaa myös kattojen lämpövuodot. Talvella se voi olla helpompaa, koska jää voi paljastaa hyvinkin vuotokohdat. Tähän on helppo ratkaisu, tiivistämme läpiviennit ja lisäämme yläpohjan eritystä, huolehtien kuitenkin sen tuuletuksen toimivuudesta samalla. Saat myös pienemmät lämmityskustannukset. Kysele ihmeessä lisää, jos alkoi epäilyttämään oman peltikaton lämpövuodon mahdollisuus!

Peltikatteitahan on joka lähtöön, riippuu siis hieman pellistä ja kattotyypistä, kuinka lumiesteiden kanssa toimitaan. Peltikatolle lumiesteet siis kiinnitetään eri tavoin, kattotyypistä riippuen. Profiilipeltikatossa kiinnitys tapahtuu kattopellin läpi kattotuoleihin. Saumakatoilla, kuten konesauma- ja lukkosaumakatoilla lumiestekiinnikkeet puristetaan pystysaumoihin reikiä tekemättä. Kattokorjauspalvelun ammattilaisiin turvautuminen kannattaa lumiesteiden asennustöissä, me tiedämme mitä tehdä!

Tiilakot lumieste on pakollinen varuste

Tiilikatolle lumiesteet tulevat aina tarpeeseen. Tiilikatto vaatii toimiakseen melko jyrkän kattomallin, jolloin lumiesteet ovat jo pakollisia. Mitä jyrkempi katon lape on, sitä herkemmin lumi sieltä liikkeelle lähtee. Tiilikate ei ole ehkä ihan yhtä liukaspintainen katetyyppi, kuin pellit ovat, mutta esimerkiksi huopakatteisiin verrattuna sen pinta muodostaa silti melko hyvän liukumäen lumelle ja jäälle. Eli kaikille tiilikatoille tulee asentaa lumen tippumista rajoittavat suojat. Liikkeelle lähtevä lumi voi hajottaa tiilikatetta mutta myös aiheuttaa tuhoja katon alapuolella.

Tiilikatolla lumieste kiinnitetään omilla kiinnikkeillään useimmiten ruoteen yläpuolelle asennettuun, huolellisesti kiinnitettyyn apupuuhun. Suoraan ruoteisiin lumiestettä ei tule kiinnittää. Ammattilaisen oikeaoppisesti asentamat lumiesteet suojaavat sekä tiilikattoa että alas tippuvan lumen aiheuttamia ongelmia. Tiilikatolla on kuitenkin aina muistettava se, että niin pitkäikäinen ja upea kate se onkin, on tiilikatteelle ominaista myös paino. Se on painavin mahdollinen kattotyyppi, joten katolle kertyvä lumi aiheuttaa myös riskejä. Ison rakennuksen katolle kertyvä lumikuorma voi lopulta painaa tuhansia kiloja, kuin katolle olisi nosteltu norsuja. Tiilikatolla lumen kertymistä onkin syytä tarkkailla ja pudotustoimiin ryhtyä jo ennen kuin muilla katoilla, ettei lumen tuoma lisäpaino hajota kattoa tai katetta. Me teemme tarvittaessa ammattitaitoiset lumenpudotuksetkin kattoa kuluttamatta. Tiilikatolla lumieste on siis tarpeen, mutta lumen kertyminen katolle on myös ongelma. Parasta turvaa on asennuttaa kunnon lumiesteet ja huolehtia sitten ensinnäkin tiilikaton yleiskunnosta, jolloin se kestää paremmin talven rasitteita. Jos kohdalle osuu hyvin runsasluminen talvi, lumenpudotus helpottaa katon taakkaa ja auttaa sitä pysymään kunnossa.

Huopakaton lumiesteet tarvitaan jyrkemmille katoille

Huopakatto ei aina lumiesteitä kaipaa ja tämä luulo on vallalla sangen usein. Tilanne kuitenkin riippuu täysin katosta, eli useimmiten ne lumiesteet ovat sinnekin suositeltuja asentaa. Huopakaton pinta on karhea, joten se pitää lumesta tehokkaasti kiinni. Lumi ei siis keskimääräiseltä huopakatolta kovin herkästi liiku mihinkään. Huopakatot voivat myös olla hyvin loivia, jopa ihan tasakattoja, jolloin lumi ei ilman ihmisvoimia sieltä lähde kuin vedeksi sulamalla. Katon malli ja jyrkkyys voivat kuitenkin huopakatteilla vaihdella. Eri huopakatemateriaalit vaativat erilaisia kattojyrkkyyksiä toimiakseen kunnolla ja oikein. Osa huopakatoista voi siis olla jyrkempääkin mallia ja vaatia omia turvatoimiaan.

Jos huopakatto on jyrkempi, on lumiesteet asennettava. Näin esimerkiksi palahuopakaton tapauksessa usein on. Jyrkkyyttä on, koska se ei anna riittävää suojaa loivimmille katoille, kuten esimerkiksi hitsattava bitumikermi, joka sopii vaikka tasakaton vesikatteeksi. Palahuopakatoilla vaadittava jyrkkyys aiheuttaa tarpeen myös lumiesteille. Kuten tiilikatonkin tapauksessa, myös huopakaton kohdalla on tärkeää seurata katon lumikuormaa ja toteuttaa lumenpudotus niin, että lumikuormasta päästään eroon eikä se pääse vaurioittamaan katon rakenteita. Lumieste estää jyrkemmän huopakaton lumivahinkoja, mutta kaikki huopakatteet vaativat runsaslumisina talvina lumenpudotuksia. Toisin kuin tiilikatto, huopakatto on kevyt. Lumikuorma voi kuitenkin aiheuttaa huopakatoille vuotoja ja katteen pinnan vaurioita, joten lumenpudotus voi olla tarpeen silloin, kun lunta katolle kertyy runsaammin. Lumiesteiden asennus alusrautaa hyödyntämällä on varma ja paras tapa pitää huopakatto vesitiiviinä.

Perinteisesti putkilumiesteestä järeämpään lumiaitaan

Tavallisin katoille asennettava lumiestemalli on perinteinen putkilumieste. Se on suhteellisen kevytrakenteinen ja nimensä mukaisesti, se lumen pysäyttävä osa on yleensä putki, jossa on kattoon kiinnitettävät kannattimet. Eli putki on kohollaan katteen pinnasta ja varsinkin keväällä liikkeelle lähtevät lumilaatat pysähtyvät siihen. Ellei lunta sitten ole puolta metriä ja osa siitä kovaksi jääksi pakkautuneena. Putkilumiesteitä voidaan asentaa katolle suojaamaan vaikkapa katon yksityiskohtia, kuten kattotuotteita lapetikkaista aurinkopaneeleihin. Tai vaikkapa läpivientejä, kuten savipiippua tai hormia suojaamaan. Niitä voidaan asentaa myös katon lappeen reunalle estämään lumen tippuminen kulkuväylälle tai koko lappeen leveydeltä ylipäätään hidastamaan lumen matkaa maahan.

Lumiaita on vaihtoehto perinteiselle putkilumiesteelle. Lumiaita pysäyttää valuvan lumen astetta putkilumiestettä tehokkaammin. Nimensä mukaisesti se muodostuu aitaavasta, korkeammasta elementistä, joka estää lumen liikkumisen alaspäin hyvin tehokkaasti. Lumiaitaa käytetään usein isommilla katoilla, joilla tarvitaan järeämpää suojaa tippuvaa lunta vastaan. Lumiaita suojaa tehokkaasti lappeen reunalta alas tippuvan lumen vaivoilta.

Molempia lumiestetyyppejä löytyy markkinoilta moneen lähtöön ja useamman valmistajan tuotevalikoimista. Jotkin lumiestetuotteet on suunniteltu nimenomaan tietyille katetyypeille, esimerkiksi niiden kiinnitykset voivat olla katekohtaisesti kehiteltyjä. Yleensä näiden tuotteiden katekohtaiset erot ovatkin juuri kiinnitykseen liittyviä. Monissa tuotteissa kiinnikkeet voidaan hankkia erikseen tai eräänlaisena pakettina itse lumiesteiden kanssa. Mutta myös esteiden mittasuhteet, värit ja muut yksityiskohdat voivat vaihdella aika paljon. Jokaiselle katolle löytyy sopiva vaihtoehto ja me ammattilaisina autamme mielellämme oikean tuotteen valinnassa ja hankinnassa.

Korvaako vakuutus talven lumivahinkoja?

Vahinko sattui ja lumieste irtosi. Kattoon tuli reikä ja lumieste tuli lumen seassa auton konepellille. Lumi rikkoi vielä ilmalämpöpumpunkin tipahtaessaan… Korvaako vakuutus? Tämä on kaiketi hieman kiinni vakuutusyhtiöstä ja vakuutuksesta, mutta pääsääntöisesti yksikään vakuutusyhtiö ei korvaa lumen tai jään aiheuttamia vahinkoja. Ne ovat monissa vakuutuksissa ihan eritelty sinne omiksi osioikseen tai sitten ne on niputettu laajatulkintaisemman luonnonilmiöiden kohdalle, joka voi sisältää sitten kaikenmoisia villin luonnon ja ilmojen tekosia kohdistuneena omaisuuteen ja terveyteen.

Eli harvat vakuutukset, kuten kotivakuutukset korvaavat mitään lumen ja jään aiheuttamista vahingoista. Eli jos katto vahingoittuu lumen tai jään vuoksi, omistaja vastaa tuhoista ja kuluista. Samoin silloin, kun lumi tulee katolta alas oman auton päälle tai jonkun muun auton päälle. Tai jos itse jäät katolta tippuvan lumikuorman alle, tai naapurin mummo ja puudeli saavat lumikasan päälleen ja joutuvat kumpikin hoitoon, tulee lasku sinun nimelläsi eikä vakuutusyhtiön. Aika yksiselitteisesti siis rakennuksen omistaja vastaa kaikista vahingoista yksin. Huhhuh. Kannattaakin laitattaa katto ja lumiesteet kuntoon, sekä tilata meiltä ajoissa lumenpudotuksetkin, jos katon lumitaakka ja jääpuikkomuodostelmat räystäillä alkavat ylittää rakennuksen kantokyvyn.

Lumiesteiden on kestettävä ja tarvittaessa lumet on pudotettava katolta. Tämän vuoksi kannattaa lumiesteiden asentamisessa luottaa vain pitkän linjan kokeneeseen ammattilaiseen ja seurata katon lumikuormaa. Itse amatööriosaamisella tehty tai muuten astetta vaatimattomammalla ammattitaidolla kasatut kattoturvatuotteet voivat tulla asunnon omistajalle monin verroin kalliimmaksi. Yksi ongelmahan näissä tee-se-itse-asennuksissa sitten on se, että jos on sattunut saamaan jopa viallisen tuotteet, kaikki valmistajien muuten jopa kymmenien vuosien tuotetakuut menevät heti, ellei asennuksia ole tehty valmistajan ohjeiden mukaan ja oikeilla kiinnikkeillä.

Turvalliset ja kattoystävälliset lumenpudotukset ammattityönä

Meiltä saat kokeneet lumenpudottajat kaikille katoille jyrkkyydestä, korkeudesta tai materiaalista riippumatta. Lumenpudotus voi vaikuttaa helpolta tehtävältä, mutta katolle noustessa voikin alkaa päätä huimaamaan ja käsivarret mennä niin maitohapoille, ettei lapio liiku enää mihinkään, hiki virtaa ja tapaturmariski kasvaa. Lisäksi työ etenee hitaasti. Lumenpudotuksessa on paljon huomioon otettavia asioita, joista piittaamattomuus tai ymmärtämättömyys voi aiheuttaa vaaratilanteita tai vaurioita niin katolle kuin ihmisillekin.

On kyettävä huomioimaan eri katteiden vaatimukset lumenpudotustyössäkin. Osaamaton ja täysin väärin varustautunut lumenpudottaja voi onnistua pilaamaan vesikatteen pinnan ja hajottamaan läpivientejä katolla touhutessaan. Meillä jokainen katto hoidetaan sen vaatimilla tavoilla kuntoon. Lisäksi teemme jäiden sulatuksia, se tapahtuu meillä kaikille katteille ja vesikouruille sopivalla höyrysulatuksella.

Työskentelemme katoilla lumenpudotustöissä ja jäänpudotustöissä aina kohteen tarpeiden mukaisesti. Käytämme putoamissuojaimia sekä kaikkia muita tarvittavia, henkilökohtaisia suojavarusteita kypäristä valjaisiin. Teemme työn pareittain, joka lisää sekä työn tehokkuutta että turvallisuutta. Kaikki työntekijät koulutetaan työturvallisuuteen. Turvaamme myös muiden ihmisten elämän lumenpudotuksen ajaksi, kohteesta riippuen. Jos rakennuksen ympäristössä siis potentiaalisesti liikkuu ihmisiä tai kulkuneuvoja, huolehdimme heidänkin turvallisuudestaan. Alhaalla katutasossa tarvittaessa puomittamme ja varoituskyltitämme lumenpudotusalueen. Alueella liikkuvien turvallisuutta valvoo tarvittaessa katutasolla oleva lumenpudotuksen valvontahenkilö. Lumenpudotushenkilöiden määrä ja työturvallisuusasiat määritellään erikseen jokaisen työkohteen osalta. Eli lähetämme aina riittävän monta työntekijää kuhunkin kohteeseen niin että työt saadaan hoidettua nopeasti mutta myös turvallisesti.

Asennamme kaikki kattoturvatuotteet kattotikkaista kattosiltoihin

Asennamme katolle lumiesteiden lisäksi muutkin kattoturvatuotteet, kuten liikkumista helpottavat ja kattotyöntekijän turvaa parantavat kattosillat, lapetikkaat ja kattotikkaat. Osa näistä kuuluukin katon pakolliseen varustukseen, osalla voidaan vapaavalintaisesti parannella katolla työskentelyn olosuhteita. Palotikkaat puolestaan kuuluvat pakolliseen varustukseen ja tulevat kaksi- tai useampikerroksisen talon hätäuloskäynneille. Niiden avulla muodostetaan hätäpoistumistie muun muassa ikkunan tai parvekkeen kautta, kun poistuminen hätätilanteen sattuessa on mahdotonta muun muassa alakerran tai portaikon kautta. Kattopollareihin ja turvakiskoihin saadaan kiinnitettyä turvaköydet, kattosiltoihin saa sangen edullisesti asennettua telakoita turvavarusteiden kiinnitystä varten. Turvakaiteet estävät katolta tippumisen tehokkaasti varsikin haastavammissa kohteissa, kuten korkeilla ja jyrkillä katoilla, jolloin tippumisriski on suuri ja pudotus vielä suurempi ja vaarallisempi

Asennamme luotettavat lumiesteet ja muut turvatuotteet eri valmistajilta lujalla ammattitaidolla ja juuri valmistajan ohjeistusten mukaisesti. Näin ne toimivat kuten kuuluukin. Vaikkapa lumiesteitä tulee muun muassa Ruukilta, Ormaxilta, Bendersiltä sekä Weckmanilta, muita tuotteita vielä useammiltakin valmistajilta. Kattokorjauspalveluhan käyttää aina useiden eri valmistajien tuotteita kaikissa kattotöissä. Näin varmistutaan siitä, että kullekin katolle valitaan sen tarpeita parhaiten palveleva tuote riippumatta sen merkistä. Tietysti luotettavien, pitkään alalla toimivien valmistajien tuotteet valikoituvat usein, sillä ne ovat laadukkaita ja hyväksi koettuja. Myös tuotteiden valikoima voi olla sangen laaja, jolloin yhdeltä valmistajalta löytyy erilaisia tuotteita monenlaisten kohteiden tarpeisiin.

Meillä on hyvä ymmärrys sekä lain määräämistä katon ja rakennuksen turvatuotteista, että niistä muistakin, joita ei ole pakko katolle asentaa, vaikka niistä voi olla paljon hyötyä ja apua muun muassa katolla työskennellessä. Voimme kartoittaa sinun kattosi tarpeet ihan rakennuskohtaisesti ja antaa suosituksemme sekä turvavarusteiden laadusta, että määrästä, lähtien lakisääteisistä tuotteista.