Lumenpudotus katolta turvallisesti ja kattoa suojellen

Lumenpudotus katolta on tarpeen erityisesti silloin, kun lunta on kertynyt katolle paksusti ja katon painorasitus kasvaa. Ei kannata kuitenkaan odotella liian pitkään ajatellen, että lunta sataa kuitenkin vielä lisää, jos katto jo natisee liitoksissaan edellistenkin lumien alla. Ennakointi kannattaa, eli lumenpudotuksesta saa parhaan hyödyn siinä vaiheessa, kun katto on vielä ehjä eikä lumitaakka ole ehtinyt kasvaa sietämättömiin mittoihin. Vaikka lunta tämän jälkeen vielä tulisi, on katolta edellinen lumi jo siivottu pois ja kertymä näin nollattu.

Meiltä saat lumenpudotukset katolta turvallisesti, asiantuntevasti ja tehokkaasti. Teemme työn aina kattoa ja rakenteita suojellen. Lumenpudotus kuulostaa yksinkertaiselta työltä, mutta monia asioita voi mennä vikaan, ellei hommasta ole kokemusta. Kattoa on helppo vahingoittaa naarmuttamalla ja kolhimalla työvälineillä, kun se on jo muutenkin kovilla lumikuorman ja joskus myös jäiden vuoksi. Läpiviennit ovat myös helppoja saada hajalle lumitöissä, jos etenee liian kiireellä ja huolimattomasti. Työhön rutinoituneet, kokeneet lumenpudottajat saavat työt tehtyä nopeasti, tehokkaasti ja kattoa varjellen, siinä missä kokemattomampi voi tehdä monta tuhoa ja tuhrata päiväkausia aikaa. Ammattilaistemme tekemänä kattolumien pudotus on turvallista katolle ja edullista sinulle.

Lisäksi katon lumitöihin tarvitaan riittävä turvavarustus, koska kyseessä on yksi vaarallisimmista töistä. Jäinen katto, usein kylmä ilma mutta fyysisesti raskas työ ovat myös yhdistelmä, jossa lumenpudottajan kunto joutuu koetukselle. Me työskentelemme katoilla lumenpudotustöissä ja jäänpudotustöissä aina kunkin kohteen tarpeiden mukaisesti. Suhtaudumme kattojen sesonkitöihin kuten korjauksiinkin, työ mitoitetaan, suunnitellaan ja toteutetaan räätälöiden se juuri sinun kattoasi varten. Näin saat kaiken sen ja vain sen, mitä kattosi tarvitsee pysyäkseen ihanteellisessa kunnossa. Itse työssä me käytämme aina putoamissuojaimia ja muita tarpeellisia turvavarusteita, esimerkiksi kypäriä. Teemme työn pareittain, jotta se sujuu sekä turvallisesti että nopeasti.

Alhaalla katutasossa olemme puomittaneet lumenpudotusalueen ja informoineet rakennuksessa liikkuvia henkilöitä. Näkyvillä ovat myös lumenpudotuksesta kertovat varoituskyltit, kuten asiaan kuuluu. Meidän lumenpudotuskohteissamme alueella liikkuvien turvallisuutta valvoo tarvittaessa katutasolla partioiva lumenpudotuksen valvontahenkilö. Katolla korkeus lisää esimerkiksi alas tippuvan jään vauhtia ja iskeytymisvoimaa, huolehdimme siis aina siitä, ettei ketään ole alla sitten kun katolta alkaa tippua lunta ja jäätä. Lumenpudotukseen osallistuvien henkilöiden määrä ja työturvallisuusasiat määritellään erikseen jokaisen työkohteen osalta, koska kohteet ovat erilaisia niin työmääriltään kuin työtavoiltaankin. Eri korkuiset rakennukset, eri kattomallit ja materiaalit, mutta myös sijainnit vaikuttavat työtapoihin. Omakotitalon kohdalla voi hyvin olla, ettei jalkakäytävää tai pihaa tarvitse miehittää samalla tavalla, kuin vaikkapa vilkkaan kadun varrella sijaitsevan kerrostalon ympäristössä. Omakotitalon räystään alla ei liiku pahaa-aavistamattomia jalankulkijoita tai autoilijoita kuten joissain kerrostalokohteissa.

Pudotamme lumet niin omakotitalojen, rivitalojen, kerrostalojen, varastohallien, maneesien kuin autokatostenkin katoilta. Eli teemme kaikki haastavampienkin kohteiden lumityöt. Täyden palvelun periaatteeseemme kuuluu se, että me myös kartoitamme katon kunnon, kun sinne kerran kiivetään. Esimerkiksi lumenpudotuksen yhteydessä se ei maksa erikseen. Jos korjattavaa löytyy, jätämme samalla tarjouksemme. Voit tietysti hakea kauttamme myös rahoitusta katon kunnossapitotöihin ja jälkikäteen yksityistaloudet voivat hakea myös meillä teetetystä työstä kotitalousvähennyksiä.

Lumenpudotus huopakatolta, peltikatolta ja tiilikatolta pidentää katon kuin katon ikää

Lumenpudotukset peltikatolta, tiilikatolta ja huopakatolta kannattaa toteuttaa ajoissa, ennen kuin lumikuorma notkauttaa katon rakenteet tai riuhtaisee alas tullessaan tikkaat ja hormit mukanaan. Kaikki katot katemateriaalin katsomatta hyötyvät lumenpudotuksesta erityisesti niinä talvina, kun sitä on tullut kunnolla. Luntahan voikin tulla muutamassa päivässä ihan riittämiin katon sietokykyä ajatellen. Siinä missä joinain talvina lumi kertyy hitaasti ja tasaisesti, toisina talvina se tulee kerralla. Tilanne siis vaihtelee melkoisesti, myös paikalliset erot voivat olla suuria. Tilanteen seuraaminen ja ennakointi ovat tärkeitä apuja katolle myös talvisesongin aikana.

Lumihan ei katso sitä, kertyykö se uudelle vai vanhalle katolle. Kun sitä tulee, sitä vain tulee ja alle jää kaikki mahdollinen. Lumi voi aiheuttaa uudellekin katolle korjausta vaativia vaurioita. Raskas, tiukkaan pakkautunut ja jäätymäänkin lähtenyt lumikerros voi vaurioittaa rakenteita ja katteen pintaa. Vetinen, nuoska suojalumi taas voi aiheuttaa pahimmillaan saumavuotoja, sen lisäksi että se on erittäin painavaa. Lumen määrä katolla voi tulla myös pienenä järkytyksenä, sillä sitä voi olla vaikea arvioida maasta käsin. Katolta putoava lumi on vaaraksi pihalla kulkijoille ja haitaksi omaisuudellesi, alle kun jäävät sitten kevään tullen kaikki mitä rakennuksen seinustoilta ja lähistöltä löytyy. Lumenpudotus peltikatolta, tiilikatolta ja huopakatolta on ammattilaistemme tekemänä aina turvallista, laadukasta ja kattosi parhaaksi.

Mikä määrä on sitten tarpeeksi pudotusta ajatellen jää kuitenkin sinun arvioitavaksesi, pehmeä ja ilmava pakkaslumi on kevyttä, vaikka sitä olisi tullut kunnon pyryn aikana paljonkin. Nuoska lumi on puolestaan painavaa ja muuttuu helposti myös katetta raastavaksi jääksi lumen oman painon ja mahdollisesti seuraavien pakkasten seurauksena. Tällainen lumi sitten aiheuttaakin muitakin vaivoja kuin pelkkää painorasitusta katolle. Jos katto on laaja ja lunta paljon, painoa saattaa kertyä tuhansia kiloja, eikä moinen lisätaakka tee hyvää edes uudelle katolle. Eniten kärsivät kuitenkin jo ikääntyneet ja huonokuntoiset katot, joille tällainen lumitaakka voi merkitä viimeistä talvea.

Yleensä katto kestää periaatteessa lumen painon, meilläpäin ymmärretään huomioida talven vaikutus rakennusten tekovaiheessa. Mutta lumi voi aiheuttaa muitakin ongelmia, kuin sen suoraa alaspäin painavan painorasitteen. Painava lumimassa voi rikkoa kantavia vesikattorakenteita ja tuho voi tapahtua pikkuhiljaa, useiden talvien seurauksena, kunnes katto lopulta notkahtaa tai antaa periksi. Keväällä kun aurinko alkaa lämmittää, lumi lähtee liukumaan alas, sillä on kyky vaurioittaa vesikaton pinnoitteita sekä katon läpivientien tiivistyksiä. Jos lunta on keväällä katolla paljon, sen sulaminen tuottaa runsaasti vettä. Siinä on riski, että se aiheuttaa sulamisvesivaurioita porrastavien kattorakenteiden seinäliittymissä. Olipa kattosi katemateriaalisi sitten Suomen sääoloja mallikkaasti sietävä pelti tai kestävä ja ympäristöystävällinen huopa eli bitumi tai vaikka se perinteinen tiili, hoidamme lumenpudotuksen yhtä asiantuntevasti.

Lumenpudotuksen hinta riippuu työn määrästä ja kohteesta

Lumenpudotuksen hinta, kuten muidenkin kattotöiden hinta riippuu useista eri tekijöistä. Katon koko on tietenkin suorassa suhteessa läpi kahlattavaan lumimäärään. Isompi katto luonnollisesti vaatii enemmän aikaa ja usein myös enemmän työvoimaa, kuin pieni katto. Lumen määrä ja koostumus vaikuttavat myös työn toteutuksen ajalliseen kestoon. Talon korkeus ja sijainti ovat tärkeitä, työhön ja sen mutkikkuuteen vaikuttavia tekijöitä. Ne vaikuttavat muun muassa siihen, tarvitaanko liikenteenohjausta ja valvojia suojaamaan alla jatkuvaa arjen hyörinää vai ei. Korkeus vaikuttaa suoraan siihen, otammeko käyttöön henkilönostimet ja niin edelleen. Hintaan vaikuttavat siis työn määrään ja käytettyyn välineistöön liittyvät tekijät.

Me suhtaudumme jokaiseen kattoon yksilöinä myös lumitöissä. Kokemuksemme mukaan eri katemateriaalit reagoivat hieman eri tavoin muun muassa lumeen ja jäähän. Esimerkiksi tiilikatolle jäätynyt vesi ja kerrostuva lumi voivat aiheuttaa vaurioita, sillä ne rapauttavat kattoa. Erityisesti ikääntyvä tiilikate, jossa katteen pinnoite on kärsinyt ja muuttunut huokoiseksi saattaa imeä vettä itseensä. Veden vuoksi se voi vaurioitua lämpötilanvaihteluiden, kuten jäätymisen ja sulamisen seurauksena. Näin on usein myös kovasti jo ikääntyvien mineriitti- eli varttikatteiden kanssa käynyt. Peltikatto on puolestaan liukas, kun lumikuorma päättä lähteä liikkeelle, sitä ei pidättele enää mikään. Joskus eivät edes lumiesteet tai savupiipun pellit, jopa tonnien lumitaakkaa raastaa irti kaikenlaista ja hioo maalitkin katteen pinnasta. Joskus vahingot ovat mittavia jo yhden talven lumien tehtyä äkkilaskeutumisen katolta maahan.

Lumenpudotuksen yhteydessä tutkimme katon kuntoa, korjauksia voidaan tehdä tarpeen mukaan vaikka keskellä talvea. Jos katolla työskennellessä huomaamme, että lumikuorma on painanut katon notkolle, aukonut saumauksia tai tiivisteitä tai tehnyt muuta vahinkoa, keskustelemme ongelmien ratkaisemisesta kanssasi. Useinkaan ei kannata jäädä odottamaan kesää, ei esimerkiksi vesivahinkokaan sitä jää odottelemaan. Jos lumi ja jää ovat tehneet tuhojaan, voimme yleensä korjata ongelmat pikaisella aikataululla. Teemme myös suunnitellusti kattoremontteja talvella, eli osaamista löytyy vaikka koko katon tehokkaaseen saneeraamiseen keskellä talvea!

Jäänpudotus ja jäänsulatus höyryllä ränneistä ja katosta

Jäänpudotus ja höyrytys katolta sekä ränneistä ennaltaehkäisee monia katto-ongelmia. Jää voi olla jopa lunta pahempi katon tuhoaja, se on painavaa, kovaa ja teräväreunaista. Se voi hajottaa katetta ja katon läpivientejä sekä kattotuotteita pahasti, mutta aiheuttaa hengenvaaraa myös alla liikkuville ihmisille. Jääpuikkojen poisto räystäiltä ja katolta on turvallisuuskysymys, josta ei kannata laistaa, sillä katon omistaja on vastuussa, jos ne tippuvat alla kulkevien ihmisten ja autojen päälle. Jäänpudotus ja sulatus on myös vielä työläämpää ja vaativampaa työtä kuin esimerkiksi irtolumen pudottaminen, viimeistään jään astuessa kuvioihin on syytä tilata ammattiapua katolle!

Jos lumenpudotukseen liittyy myös jäänsulatusta, se vie aina oman aikansa. Se luonnollisesi vaikuttaa myös työn loppusummaan. Tavallisesti käytämme höyrysulatusmenetelmää ja jäätä voi löytyä niin räystäskouruista kuin muistakin sadevesijärjestelmän osista katon pintojen lisäksi. Silloin kun jään aiheuttajaksi on syytä epäillä katon lämpövuotoa, teemme samalla tutkimuksia asian selvittämiseksi. Talvella kun runsaat jääpuikkomuodostelmat ja jää katollakin voi olla merkki lämpövuodosta katossa. Se on jäljitettävissä ja korjattavissa mainiosti talvella. Mehän yleensäkin tutkimme katon huolellisesti, kun siellä käydään. Jos epäilemme jotain vikoja tai puutteita, kuten vaikkapa sitä lämpövuotoa, pyrimme parhaamme mukaan selvittämään ja ratkaisemaan asian kattosi parhaaksi. Toki löydöksistä ja tarjouksestamme neuvotellaan kanssasi ensin, jos korjattavaa löytyy.

Yksi syy jään kertymiselle varsinkin sadevesijärjestelmässä on ränneihin jääneiden roskien, kuten lehtien patoama vesi, joka tietysti pakkasella luonnonlakeja noudatellen jäätyy. Jäätyneet rännit aiheuttavat kattovaurioita sekä vesivahinkoja, sillä jää on painavaa. Jäätyminen on kaiken lisäksi sellainen prosessi, jossa vesi laajenee. Jos laitat vettä lasipurkkiin ja se jäätyy, purkki saattaa raksahtaa rikki jään voimasta. Sama efekti jäällä on missä tahansa muuallakin. Vaikka sadevesikouru ei halkeaisikaan kuten lasipurkki, joutuu se kovalle koetukselle, jossa saumat nitisevät ja kouru tai putki lommoontuu. Sama mekanismi, varsinkin veden jäätyessä ja sulaessa edestakaisin, hajottaa myös niitä katemateriaaleja, jotka ikääntyessään muuttuvat huokoisiksi ja joihin lopulta pääsee sitten vettä sisään. Jään vuoksi pullisteleva ränni kärsii itse, mutta aiheuttaa kovat oltavat myös kiinnityspintana toimiville räystäslaudoille ja kaikelle muullekin kosketuksissa olevalle. Lisäksi jumissa oleva vesi ja jää ruostuttaa rännejä, eikä puhki ruostunut ränni toimi niin kuin kuuluisi. Vesi pääsee kulkemaan rännin läpiruostuneista rei’istä vääriin paikkoihin ja valumaan pitkin ulkoseinää aiheuttaen monenlaista haittaa.

Me teemme myös rännien sulatuksen ammattitaitoisesti ja tehokkaasti. Työhön kannattaa aina käyttää ammattilaista, jotta vältytään katon ja rännien pinnoitevaurioilta. Liian innokas ja kärsimätön sulattaja voi yrittää irrotella jäätä liiankin kovakouraisesti sen alkaessa sulaa hieman ja silloin ne pinnoitteetkin kärsivät.

Asennamme lumiesteet ja vaativampiin olosuhteisiin sopivat lumiaidat kaikille katoille

Lumiesteen tehtävä on suojella alla liikkuvia ihmisiä katolta putoavalta lumelta ja jäältä sekä näiden aiheuttamilta vaaratilanteilta. Lumieste katolle asennettuna on myös omaisuuden turvallisuutta lisäävä tekijä kahdessakin mielessä. Oikein asennettu lumieste suojaa katon rakenteita, kuten savupiippuja, hormeja, aurinkopaneeleita ja rännejä. Lumieste suojelee myös räystäiden alla olevaa omaisuutta. Aina ei esimerkiksi auton parkkeerausta voida järjestää kauas katosta silloinkaan, kun lunta ja jäätä katolle on kertynyt.

Lumiesteet tulee asentaa katolle, jonka jyrkkyys ylittää tietyn pisteen. Eli esimerkiksi tasakatto ei lumiesteitä kaipaa, koska lumi ei sieltä mihinkään lähde itsestään liukumaan vaan kertyy tasaiseksi kerrokseksi tasaiselle katolle. Se poistetaan mekaanisesti työntämällä tai sen annetaan sulaa katolle, jonka jälkeen se toivottavasti toimiva sadevesijärjestelmä sitten poistaa veden katolta tehokkaasti. Ellei sekin ole jäässä vaatien sulatusta.

Lumiesteet asennetaan kaikille niille kohdille, joiden alla on jotain. Eli sisäänkäyntejä, kulkuväyliä, leikki- tai oleskelualueita tai vaikkapa roskakatos, jonka katto tuskin kestää lumikuorman yhtäkkistä niskaan romahtamista. Lisäksi lumiesteillä voidaan suojata katolla sijaitsevia rakenteita ja tuotteita, kuten aurinkopaneeleita, piippuja ja hormeja tai tikkaita. Koko kattoa ei ole välttämätöntä kiertää lumiestein, vaan ne sijoitellaankin usein taktisesti tärkeisiin kohtiin. Muista kohdista lumi voi päästä vapaasti tippumaankin, jos alla ei ole mitään tai lumen tiellä ei ole katolla mitään läpivientiä, aurinkopaneelia tai vastaavaa, joka lumen liikkeistä voisi vahingoittua.

Me Kattokorjauspalvelusta tulemme asentamaan luotettavat lumiesteet ammattitaidolla kaikille katoille. Käytämme eri valmistajien tuotteita, jotta saamme räätälöityä juuri sinun katollesi parhaan kokonaisuuden. Teemme asennukset valmistajan ohjeistusten mukaisesti, eli oikeilla kiinnikkeillä suositeltuihin kohtiin. Näin sinulla pysyvät turvatuotteidenkin valmistajatakuut voimassa. Voimme asentaa lumiesteet kattosaneerauksen yhteydessä tai tulla asentamaan ne ihan varta vasten. Näiden hinta asennettuina on hyvin maltillinen suhteessa niistä saatavaan turvaan ja hyötyihin, oli ne sitten asennettu urakan yhteydessä tai erikseen. Samalla kun teemme asennuksen, voimmekin vilkaista myös katon kuntoa. Voimme varmistaa että kaikki on varmasti kuten pitääkin ja katto kestää lunta, jos sitä on taas ensitalvena tulossa vähän runsaammin.