Läpiviennin asennus, vaihto tai tiivistys on katon tiiveyden kannalta ensisijaista

Läpiviennin asennus, vaihto tai tiivistys voi olla ajankohtaisempi huolto kuin luuletkaan. Parasta olisi toimia jo ennen kuin läpivienti oikeasti hajoaa, päästää veden lävitseen ja aiheuttaa kattovuodon. Useimmilla katoilla on ainakin yksi läpivienti, monilla useampikin. Erilaisia tiivistettäviä läpivientejä katoilla voivat olla muun muassa savupiippu, ilmanvaihdon, liesituulettimen ja huippuimurin putket, alipainetuulettimen putket. Myös kattoluukut ja kattoikkunat sekä monet muut katolla erottuvat yksityiskohdat lukeutuvat läpivienteihin. Katon läpiviennit ovat yksi yleisimmistä vuotokohdista riippumatta siitä, mikä vesikate, kattomalli tai rakennustyyppi on kyseessä. Syitä tähän on tietysti monia, läpiviennit ovat haastavia tehdä ja ne voivat olla alun perinkin jollain tapaa väärin asennettuja. Ne voivat myös kulua ja vahingoittua, kuten mikä tahansa muukin osa ja materiaalia ollessaan säiden, lämpötilavaihteluiden ja luonnonilmiöiden armoilla vuodesta toiseen, jopa vuosikymmenestä toiseen.

Nimensä mukaisesti läpivienti menee vesikatteen ja aluskatteen läpi, jonka vuoksi läpivientien säännöllinen tarkistus ja vuototilanteessa nopea reagointi ovat tärkeitä. Mitä nopeammin vuoto havaitaan ja tukitaan, sitä vähemmän siitä ehtii koitua ongelmia katon rakenteisiin. Jos ongelma on vesikatteen läpiviennissä, voi aluskate vielä pelastaa tilanteen, mutta jos molempien läpivientien suhteen on ongelmaa, pääsee vesi valumaan suoraan katon rakenteisiin ja eristevilloihin. Tämä aiheuttaa nopeastikin home- ja sisäilmaongelmia sekä suuria korjaustarpeita.

Eri kattotuotteisiin ja putkiin on omat läpivientinsä. Käytännössä markkinoilta siis löytyy valmiita läpivientituotteita, joiden avulla esimerkiksi ilmastointihormit saadaan tehtyä siististi. Erilaisissa läpivienneissä on erilaisia menetelmiä, joilla niiden vedenpitävyys saadaan taattua ja läpivientien tekeminen onkin melkoinen taitolaji, jossa meidän pitkästä kokemuksestamme on paljon hyötyä. Savupiippu esimerkiksi tiivistetään vesikatteen puolella juuripellillä eli suojapellillä. Putket taas asennetaan ja tiivistetään putkille tarkoitetun kauluksen avulla. On tärkeää valita oikea läpivienti oikealle tuotteelle ja asentaa sekä tiivistää se oikein. Asiantuntijan tekemästä työstä erityishyöty on juurikin näiden asioiden osaamisessa ja hallitsemisessa. Avaimet käteen -palvelu ja työtakuut kuuluvat meillä aina asiakaspalveluumme. Saat siis kaikkiin töihimme asennus- ja työtakuut. Avaimet käteen -palvelu on täyden palvelun periaatteemme, jonka mukaisesti saat aina kaiken tarvittavan meiltä yhdellä kertaa. Eli suunnittelu, tarkistukset, työvoima, tarvikkeet ja materiaalit, työkoneet, työkalut, siivoukset ja muut tulevat aina kokonaisuudessaan meiltä eikä asiakas joudu itse mitään vaiheita hoitamaan tai tekemään hankintoja.

Katon tarkistaminen kokonaisvaltaisesti kuuluu meiltä tilattujen töiden hintaan aina. Tarkistamme katon kunnon riippumatta siitä, miksi katolle noustaan. Tarjouspyyntösi voi tulla puhelimitse tai kotisivujemme tarjouspyyntölomakkeen kautta, sen jälkeen yleensä sovitaankin jo tarkistuskäynti. Tarkastuksessa ja kanssasi käydyissä keskusteluissa saamme rakennettua hyvän pohjan katon korjaussuunnitelmalle, esimerkiksi katon läpivientien kunnostukselle. Laskemme tämän pohjalta myös tarjouksemme, jonka jälkeen voit halutessasi hakea rahoitusta kotisivujemme kautta. Itse työ oikeuttaa kotitalousvähennyksien hakemiseen omassa henkilöverotuksessa. Silloinkin kun käymme katollasi jonkin tilaamasi työn hoitamassa, tutkimme katon kunnon ja yleisilmeen. Jos sieltä löytyy korjattavaa, kerromme asiasta sinulle ja jätämme hyvän tarjouksen töiden hoitamisesta.

Asennamme ja huollamme kaikkien kattojen läpiviennit peltikatosta, tiilikattoon ja huopakattoon

Jokaisella kattomateriaalilla on hieman omanlaisensa läpivientiratkaisut, joiden hallitseminen auttaa tekemään oikeita valintoja kattosi suhteen. Meidän kattoammattilaisillamme on kaikista kattomateriaaleista ja niiden läpivientitöistä pitkän linjan kokemus. Käytämme juuri kyseessä olevalle katolle ja katemateriaalille erityisesti suunniteltuja ja valmistettuja läpivientejä sekä asennus- ja korjaustapoja. Näissä asioissa hyödytkin erityisen paljon siitä, että teetät työn ammattilaisilla Kattokorjauspalvelussa.

Läpivientien kirjon tunteminen ja niiden asennus vaatii ammattiosaamista. Sopivan läpiviennin löytäminen vaatii tietoa aina katteen materiaalista, profiilista, katon jyrkkyydestä ja muista yksityiskohdista. Huomioitavaa on usein paljon jo ennen varsinaisiin asennustöihin pääsemistä. Lisäksi sen läpiviennin asennus muodostuu monesta eri vaiheesta, jotka on toteuttava kaikki tarkasti, jotta lopputuloksesta saadaan tiivis ja kestävä. Valmista kattoa tarkastellessa tulee helposti olo, että esimerkiksi läpivienti on vain se osa, joka näkyy katon ulkopuolella. Mutta se ei ole vain vesikatteessa näkyvä osa, vaan läpivienti on tiivistettävä molemmilta puolilta ja lisäksi aluskatteeseen tulee omanlainen ratkaisunsa.

Läpivientihän läpäisee molemmat katekerrokset ja kulkee myös yläpohjan läpi. Aluskatteen osalta on tärkeää tehdä riittävät ylösnostot läpivientiä vasten, jotta vesi ei katekerrosten väliin päästessään jatka matkaansa yläpohjaan esimerkiksi putkeen tai hormin kylkiä pitkin. Tämä kuitenkin vaatii sitä, että aluskatteen mitoitus on ollut alusta saakka riittävä. Yläpohjassa esimerkiksi ilmastointiputket saavat eristeet, joten läpivienti tietyssä mielessä jatkuu vielä sielläkin. Läpivientien tekemisessä näkyy hyvin konkreettisesti katon monikerroksisuus ja eri kerrosten toiminta. Kun kaikki kerrokset toimivat myös läpiviennin osalta, katto toimii ihanteellisesti. Kun yksi osa pettää, jää senkin työ muiden osien vastuulle ja rasittaa niitä, mikäli huolto ei tässä vaiheessa saavu avuksi saattaa seuraavan osan pettäminen ollakin jo kohtalokasta katon vedenpitävyydelle.

Vaikka markkinoilta löytyy valmiita läpivientejä, on tiivistys joskus tehtävä muilla keinoin

Läpivientejä on usein saatavina valmiina kokonaisuuksina, niitä tulee monilta eri valmistajilta, joten monen näköistä ja kokoista valmista läpivientiä saa myös kaupasta eri tarkoituksiin. Läpivientipakkaus sisältää yleensä itse läpiviennin, aluskatteen tiivisteen, aluskaterenkaan, tiivistysmassan sekä mahdolliset ruuvit ja muut tuotteet. Katon pinnalle näkyviin tulevia osia on saatavilla eri väreissä, kuten esimerkiksi punaruskeina ja mustina. Näin läpiviennit saadaankin helposti sointumaan kattoon ja rakennuksen ilmeeseen. Tässäkin on yksi yksityiskohta, joka saattaa konkretisoitua kokemattomammalle tekijälle vasta kun läpivienti on asennettu ja pistää väärän värisenä koko ajan silmään esimerkiksi pihamaalla liikkuessa.

Aina valmiita, varsinkaan johonkin vanhoihin kohteisiin täsmälleen sopivia tiivistyspaketteja ei ole saatavilla, vaan on käytettävä tiivistysteippejä ja massoja sekä paljon ammattitaitoa läpiviennin tiivistämiseen. Tällöin kaikkia tuotteita täytyy osata käyttää ja yhdistellä oikein hyvän lopputuloksen aikaan saamiseksi. Yksi vaikeimmista kohteista lienee muurattu savupiippu, joka epätasaisuutensa vuoksi on haastava tiivistää. Käytännössähän jokainen piippu on myös oma persoonansa, piippuihin on usein läpiviennin ohessa tehtävä mittatilauksena myös piipunhattu, joka estää vettä ja lunta satamasta piippuun sisään suoraan taivaalta. Piipunjuuripellityksellä pyritään heti alkuunsa stoppaamaan veden pääsy rakenteisiin. Piipunjuuripellityksen tiivis ja oikeanlainen toteutus vaatii rautaista kattopeltiseppää. Liian löysä pellitys ei tiivistä läpivientiä, mutta liian tiukka pelti voi vahingoittaa piippua ja kerätä kondensiovettä läpiviennin sisään, kun kosteus ei pääse haihtumaan. Työ on siis tarkkaa ja harjaantuneen tekijän vaistosta riippuvaa.

Joka kerta kun katolle kiivetään korjaustöihin, tarkistamme läpivientien kunnon

Ainutlaatuiseen palveluumme kuuluu, että aina kun olemme katollesi kiivenneet minkä tahansa huolto- tai korjaustoimen perässä, tarkistamme katon yleiskunnon. Tämä sisältää myös läpivientien silmämääräisen kunnon tarkistuksen, sillä ne kuuluvat meillä aina ihan rutiinitarkistuslistaan. Suurin syy on se, että niitä löytyy katoilta yleensä useita ja ne muodostavat yhden vuotoherkimmistä rakenteista kaikkien katemateriaalien ja kattotyyppien katoilla. Kyseessä on niin universaali riskitekijä, että sen tarkistaminen on kokemustemme mukaan osoittautunut erittäin kannattavaksi.

Jos käy ilmi tarkistuksessa, että läpivienti on pettänyt, tai epäilemme sen toimivuutta, korjaamme sen. Sitten tutkimme tietysti myös aluskatteen ja yläpohjan tilanteen. Jos vuoto on ehtinyt jatkua jo jonkin aikaa niin yläpohjasta voi löytää kosteusvaurioita niin puurakenteista kuin eristeistäkin. Jos vuoto on ollut vähäistä ja yläpohjan tuuletus on riittävä, pelkkä läpiviennin kunnostus riittää. Jos kosteusvaurio on ehtinyt syntyä, vaihdamme lahot puuosat ja pilaantuneet eristeet, jotta kunnostettuun kattoon ei jää mitään ikävää elämään omaa elämäänsä. Parhaassa tapauksessa havaitsemme kuitenkin läpivientien rikkoumat ja kulumisen jo ennen kuin läpivienti ehtii alkaa vuotamaan. Juuri näissä tapauksissa tuntuukin, että säännöllinen tarkistus antaa parhaat edut ja katto saadaan pidettyä kunnossa ennalta ehkäisevällä lähestymistavalla. Katon säännöllinen huoltokierto helpottaa myös suurepien kattohuoltojen suunnittelua ja ennakointia. Kun vaikkapa katteen pinnoitustarvetta voidaan ennakoida jo vuosia etukäteen, on helppo esimerkiksi ryhtyä säästämään rajaa työtä varten.

Läpivientien lisäksi tarkastamme katon muutkin osa-alueet katteen pinnan kunnosta saumoihin ja kattoturvatuotteisiin. Tavallisesti katossa on muitakin katteen pintaa vuotoherkempiä yksityiskohtia, kuten juuri ne jiirit eli sisätaitteet tai katteiden erilaiset saumakohdat. Olemme huomanneet, että ne kannattaakin käydä ihan yhtä hartaasti läpi kuin läpiviennitkin sillä niissä on usein kulumaa, vikoja ja asennusvirheitä. Kattotuotteiden kunto ja varsinkin niiden kiinnitysten kunnostaminen kuuluvat myös rutiinihuoltoihin, meidänkin työskentelymme tapahtuu usein muun muassa tikkaiden ja kulkusiltojen turvaamana. On kuitenkin hyvä varmistaa aina silloin tällöin, että kaikki pysyy paikoillaan, eikä lähde katetta repien ja vuotoja aiheuttaen seuraavan lumikuroman mukana kohti maata.