Kun peltikatto vuotaa, ratkaistaan tilanne nopeasti ja parhain päin

Kun peltikatto vuotaa on ryhdyttävä selvittämään vuodon syytä ja ratkaisemaan sen paikkausta tai katon korjausta pikaisella aikataululla. Peltikattohan voi vuotaa monesta syystä ja eri kohdista. Oli katemateriaali pelti tai mikä tahansa, ovat läpiviennit sekä jiirit useimmiten syynä katon vuotoihin. Peltikatto voi vuotaa puhkiruostuneesta reiästä, peltien kiinnityskohdista, savupiipusta tai vaikka harjatiivisteen puuttumisen vuoksi. Katto voi vuotaa myös erilaisten asennus ja rakennusvirheiden seurauksena tai esimerkiksi irronneen kattotuotteen kiinnityksestä. Varsinaisen katteen läpäisevät reiät ovat peltikatteilla harvinaisempia vuotokohtia, kuin erilaisten katon yksityiskohtien vuodot.

Kun peltikatto vuotaa, kutsu meidät paikalle. Paikallistamme kattovuodon syyn ja korjaamme ongelman. Jos vuoto on aiheuttanut esimerkiksi katon alapuolisten rakenteiden kosteusvaurioita, vaihdamme tarvittaessa lahot puuosat ja uusimme eristevillat. Katsomme myös aluskatteen kunnon ja toimivuuden. Kun peltikatto vuotaa me lähdemme ratkaisemaan asiaa kokonaisvaltaisesti ja täyden palvelun periaatteella. Pyrimme siis siihen, että katto tarkistetaan läpikotaisin ja kaikki vuotoon liittyvät ongelmat korjataan täysin kuntoon. Työt räätälöidään kuitenkin tapauskohtaisesti. Emme automaattisesti pistä kattoa perustuksiaan myöten uusiksi vaan selvitämme, mikä kaikki vaatii kunnostusta ja mikä kaikki on kunnossa ja voidaan jättää rauhaan. Korjausten laajuus riippuu siis aina kohteesta. Korjaamme kaiken mitä täytyy koska kattoon ei voi jättää esimerkiksi lahovikaisia rakenteita tai pilalle kastuneita eristeitä ja kunnostaa sitä sitten päällisin puolin kuntoon. Tällaiset yllätykset tulevat aina pian vastaan. Avaimet käteen -palvelumme takaa sen, että saat kerralla työvaiheet, palvelut, materiaalit ja toteutuksen kaikelle, mitä kattosi kuntoon saaminen vaatii. Kun työt ovat valmiina, siivoamme työmaan ja kuskaamme purku- ja rakennusjätteetkin asianmukaiseen hävitykseen.

Katon tarkistaminen on aina yksi ensimmäisistä työvaiheista, monissa tapauksissa tulemme käymään jo tarjouspyyntösi jälkeen, jolloin kartoitamme kattosi kunnon. Tarvittaessa teemme ensisuojauksen esimerkiksi peltikaton väliaikaisen paikkauksen muodossa, jotta vettä ei pääse enempää katon sisään. Keskustelemme kanssasi kattoasioista, jotta toiveesi tulevat huomioiduiksi kattotöiden suhteen. Sitten jätämme korjausehdotuksemme ja tarjouksemme. Katon tarkistaminen kuuluu meillä kaikkiin kattotöihin automaattisesti, kun tilaat meidät puhdistamaan tai kunnostamaan kattoasi, saat samaan hintaan myös katon kuntokartoituksen. Aina kun korjattavaa löytyy, oli se sitten kiireellistä tai jotain sellaista, johon olisi piakkoin hyvä ryhtyä, raportoimme korjaustarpeista sinulle. Jätämme myös kilpailukykyisen tarjouksemme töiden hoitamisesta.

Saat meidät kiinni muun muassa kotivisujemme tarjouspyyntölomakkeella, johon voi lisätä kuviakin kattosi tilanteesta, esimerkiksi havaitsemistasi vuotokohdista. Voit aina myös soittaa. Kummassakin tapauksessa pyrimme tietysti tulemaan avuksi mahdollisimman pian, sillä kattovuoto ei ole leikin asia. Rahoitus kattotöitä varten on haettavissa kotisivujemme kautta. Myös kattovuotojen korjauksissa meidän tekemämme työ on kotitalousvähennyksiin sopivaa. Voit hakea tuon verovähennyksen omassa henkilöverotuksessasi katon kunnostusta seuraavassa veroilmoituksessa.

Peltikaton vuodon syynä voi olla myös toimimaton aluskate

Peltikattoa ei ole suunniteltu täysin tiiviiksi, samantyyppinen tilannehan on monilla muillakin vesikatteilla. Peltikatoista vain konesaumakatto tuplasaumoineen on oikein asennettuna täysin tiivis. Muista katteista ehkä se hitsattu bitumikermi, sekin vain huolellisesti ja oikein tehtynä. Jos vesi pääsee peltikatolla yläpohjan rakenteisiin tai villoihin, on osasyynä usein myös aluskatteen toimintahäiriö. Lisäksi aluskatteen läpiviennit voivat olla vuodon osasyyllisiä. Eli myös aluskatteen kunto ja toimivuus on tarkastettava katon vuotoja paikannettaessa. Käytännössä nuo täysin vesitiiviitkin katteet, saati kaikki muut, vaativat toimivaa aluskatetta ollakseen vedenkestäviä. Vesikate ja aluskate toimivat yhdessä poistaen rakennuksen kosteuden, yläpohjan auttaessa vielä hieman haihduttamalla kosteutta ja eristämällä asuintilojen lämpöä. Kosteus ei pääse tekemään tuhojaan kaikkien katon osien toimiessa ihanteellisesti. Peltikatolla yhden osan pettäessä muut osat joutuvat entistä suuremmalle rasitukselle, kunnes katon toimivuus pettää, syntyy vuoto ja kosteusvaurioita.

Me käymme kurkkaamassa yläpohjassa, että aluskate on oikein asennettu ja että se toimii kuten pitääkin. Aluskatteen korjaus niin reikien kuin asennuksen suhteen on kuitenkin aika hankalaa. Väliaikaisratkaisuja voimme ongelmasta riippuen tehdä, mutta pitkäaikainen korjaus vaatii useimmiten aluskatteen uudelleenrakentamista. Vaihtoehdot ovat vähissä erityisesti silloin, kun aluskate on alun perinkin väärin asennettu tai se on kulunut ja reikäinen. Joissain tapauksissa ei ole enää muita vaihtoehtoja, kuin purkaa vesikate ja vanha aluskate pois sekä asentaa uudet tilalle. Jos vesikate on jo käyttöikänsä päässä, on aluskate yleensä ihan samassa tilanteessa. Silloin on aika vaihtaa kerralla ne molemmat uusiin, kuten yleensä toimitaankin.

Silloin kun aluskate on väärin asennettu, voi ongelmia ilmetä hyvin uudellakin katolla ja tilanne on rakennuksen omistajan kannalta inhottavampi. Katto on juuri kunnostettu ja se pitää laittaa taas uusiksi. Oikoteitä on valitettavan vähän, mutta korjaus todennäköisesti pelasta katon ja rakennuksen huomattavasti laajemmilta vaurioilta, joten se kannattaa. Yleisimpiä aluskatteen asennukseen liittyviä ongelmia ovat aluskatteen asentaminen väärinpäin, eli alapuoli ylöspäin, jolloin kosteutta vain toiseen suuntaan läpäisevä katekerros ei tietenkään toimi oikein. Aluskate voi olla myös liian kireällä ja muun muassa hajota sen vuoksi. Tai liian löysällä, jolloin kosteus voikin valua katetta pitkin ihan vääriin paikkoihin.

Jos aluskate on hajonnut vain osin, voi olla vielä muitakin vaihtoehtoja. Esimerkiksi puun kaaduttua katon yhteen kohtaan tai silloin, kun kattoa tehdessä on tullut harha-askel, joka on puhkaissut aluskatteen eikä vikaa ole tekovaiheessa tajuttu korjata. Tai aluskate on pettänyt läpiviennin yhteydessä. Näissä tapauksissa vaurio on hyvin paikallinen. On ehkä mahdollista kunnostaa läpivienti ja tiivistää se uusiksi tai korjata aluskate ja vesikate vain yhden kattotuolivälin leveydeltä. Tilanne täytyy siis kartoittaa aina kattokohtaisesti ja miettiä sitten, mikä ratkaisu missäkin tapauksessa olisi toimivin. Pohdimme aina projektikohtaisesti parhaan vaihtoehdon ja toteutamme laadukkaan katon kunnostustyön niin että katto taas kestää ja antaa luotettavan suojan rakennukselle.

Puutteellinen tuuletus ja kondenssivesi kastelevat yläpohjaa

Peltikatoilla on vielä muitakin mahdollisia ongelmia, jotka voivat aiheuttaa kosteusvaurioita. Kokeneen ammattilaisen apu onkin usein välttämätöntä, jotta katto saadaan taas toimivaksi eikä kosteus aiheuta vaivoja. Esimerkiksi asunnon sisältä yläpohjaan karannut lämpö voi aiheuttaa ongelmia. Lämmön karkaamisen syynähän voi olla esimerkiksi puuttuva tai riittämätön höyrysulku vaikkapa pesutilojen yhteydessä, mutta myös asuintilojen riittämätön ilmanvaihto tai muut ongelmat. Kattorakenteissa, eli varsinkin yläpohjassa riittävä tuuletus yhdessä toimivan aluskatteen kanssa hoitavat kosteuden poiston rakennuksesta.

Aluskatteen laadusta riippuen, se päästää yläpohjan kosteutta lävitseen tai sitten kosteus kertyy aluskatteen alapintaan ja haihtuu siitä tuuletuksen mukana. Lämmin ilma nousee aina ylöspäin ja sen mukana myös höyrystynyt kosteus, joka kondensoituu eli tiivistyy takaisin vedeksi varsinkin metallipinnoilla. Esimerkiksi paljas peltipinta kondensoi ilmankosteutta tehokkaasti, samaa taipumusta on myös muun muassa tiilikatteella ja tämän vuoksi oikean aluskatteen valinta ja sen oikeaoppinen asentaminen ovat ensiarvoisen tärkeitä näillä katetyypeillä. Lisäksi ilmastointiputkien eristys on tärkeää hoitaa kuntoon. Ellei vesi yläpohjasta pääse haihtumaan, se voi väärin asennetun aluskatteen pinnalta mutta myös sen puuttuessa vesikatteen alapinnalta vedeksi taas tiivistyttyään sataa alas. Tällöin vesi imeytyy eristeisiin ja puurakenteisiin aiheuttaen kosteusvaurion. Lopulta kyllin pitkään jatkuessaan tämä aiheuttaa eristeiden pilaantumisen, puuosien lahoamista ja hometta tai muita mikrobikasvustoja.

Katto ja katon yläpohja muodostavat monipuolisen kokonaisuuden. Jos jokin osa pettää, on aina huolestuttava riski kosteusvaurioon, koska katon toimintakyky heikkenee. Kun peltikatto vuotaa, me varmistamme, että yläpohjan ja asuintilojen eristys on kunnossa. Tarkistamme myös yläpohjan tuuletuksen riittävyyden. Yläpohjan tuuletusta on mahdollista parannella monin eri keinoin. Näissä asioissa ammattilaisen harjaantunut kyky selvittää ja ratkaista tuuletuksen ongelmia on hyödyksi. Meiltä löytyy kyllä keinoja tuuletuksen parantamiseen. Voimme lisätä ja kunnostaa yläpohjan tuuletusaukkoja, sekä puhdistaa ja suojata niitä, jos ne ovat tukossa esimerkiksi eläinten pesien vuoksi. Tuuletusta katolla ja yläpohjassa voidaan parantaa myös koneellisesti ja jopa katon harjaa korottamalla ja harjatuuletuksen rakentamalla. Peltikaton kun tulisi tuulettua yläpohjan lisäksi myös vesikatteen ja aluskatteen välistä, erityisesti sen kondenssiveden vuoksi.

Paikkaaminen on usein väliaikaisratkaisu peltikatossa olevaan reikään

Peltikaton paikkaaminen ei aina ole mitenkään yksinkertainen asia. Paikkauksen mahdollisuus riippuu aika pitkälle siitä, mihin kohtaan reikä on muodostunut katteessa ja kuinka se on muodostunut. Jos kate on hyvin kulunut, vanha, kauttaaltaan ruosteessa ja reikäinen, sitä ei käytännössä enää kannata paikata kuin ihan tilapäisesti kattosaneerausta odotellessa. Paikkaus ei ole kestävä, vaikka sen kuinka tekisi. Peltikatosta ei saa enää hyvää paikkaamalla sitä ihan tilkkutäkiksi. Jatkuva vuotoriski on olemassa ja katto vaatii säännöllistä tarkkailua, kun se paikataan. Lisäksi aluskate on todennäköisesti aivan yhtä heikossa hapessa. Koska vesikatteiden ja aluskatteiden käyttöiät ovat yleensä hyvin yhteneväiset ja ne yleensä on myös asennettu yhtä aikaa, ovat ne usein vaihtokunnossa samoihin aikoihin. Katto on siis melko lailla suojaton, päivittäisen työn ja kulujen työmaa, kunnes se saa uudet katteet. Jos kattosi kaipaa uusimista, laitamme parhaat kattopeltiseppämme komennukselle katollesi.

Yksittäisenkin peltikaton reiän paikkaus voi olla haastavaa, ja paikka on usein väliaikainen. Varsinkin jos reikä on keskellä katetta, voi paikkaaminen olla epävarmaa kestävyyden kannalta. Me voimme peittää reiän ja näin suojata talo kattavampaa remonttia odotellessa. Jos kate on muuten hyvässä kunnossa, eikä reikiä ole enempää tilanne on ehkä hoidettavissa vielä ilman koko vesikatteen uusimista. Eli silloin kun reikä on peltikattoon syntynyt vaikkapa katon myrskytuhosta tai lumi on repinyt lumiesteet alas aiheuttaen reiän sen kiinnittimen kohtaan, voidaan yksi kattopelti vaihtaa uuteen. Tässäkin on sitten se, että joka toista kattopeltiä ei kannata erikseen vaihtaa, vaan tällaiseen hommaan kuluva työn määrä riittää jo katon uusimiseen. Lopputuloskaan ei ikinä ole yhtä luotettava ja pitkäikäinen, kuin silloin, kun koko vesikate uusitaan yhtenäiseksi, ehjäksi ja toimivaksi suojaksi katolle. Samalla kun voidaan ratkoa helposti myös aluskatteen mahdolliset ongelmatkin, jolloin katto on sitten luotettavasti vedenpitävä ja sen osat saman ikäiset. Tietysti silloin, kun aluskate on täysin kunnossa eikä katto ole kovin vanha, voidaan aluskate ehkä säästää. Jos päätämme yhteistuumin esimerkiksi myrskyvaurion vuoksi vaihtaa vesikatteen uuteen, aluskatteen uusiminen ei ole läheskään aina välttämätöntä. Me räätälöimme urakan aina kohteen mukaisesti korjaten sen, mikä täytyy korjata ja säästäen sen, mikä on ehjää ja käyttökelpoista. Näin säästyy usein sekä rahaa että luonnonvaroja, mutta katto saadaan pidettyä toimivana.

Peltikatto vuotaa ruuvin tai naulan kohdasta?

Vielä yksi mahdollinen katon vuotokohta ovat erilaiset katon saumaukset ja kiinnityskohdat. Peltikatolla se tarkoittaa tyypillisimmin siis naulan- tai ruuvinreikiä, sillä pelti kiinnitetään konesaumakattoa lukuun ottamatta vesikatteen läpäisevillä nauloilla tai ruuveilla. Nykyään naulojen käyttö on vähentynyt paljon ja ruuvit yleistyneet, voisimme sanoa paljon peltikattoja korjanneena, että ihan syystä. Nauloilla on ollut taipumusta nousta ylös ja lopulta irrota. Kattohan aina elää hieman muun muassa lämpötilavaihteluiden mukana, kun materiaalit lämpölaajenevat ja sitten jäähtyessään taas palautuvat. Lisäksi muun muassa tuuli voi peltikatetta riepoa niin että se pikkuhiljaa löystyy kiinnityskohdistaan ja varsinkin suorat naulat lähtevät kohoamaan liikkeen voimasta. Tällöin naulan kanta ei enää peitä reikää ja kun naula häviää, jää kohtaan lopulta tietysti pelkkä reikä. Myös kateruuvit voivat lopulta kohota ja irrota, mutta niiden tiivisteet voivat hajota ja hapertua irti. On myös mahdollista, että kiinnikkeen reikä avartuu riippumatta siitä, onko kiinnikkeenä naula vai ruuvi. Reikä voi myös ruostua ja lopulta sen vuoksi alkaa vuotamaan.

Peltikatto vuotaa usein siis kiinnitystensä kohdalta. Jos reikä on kiinnikkeen kohdalla, voi reiän paikata aika helposti sopivan kokoisella tiivisteellä ja uudella kiinnikkeellä. Peltikiinnikkeenä oleva naula tai ruuvi irrotetaan ja tilalle vaihdetaan suuremmalla tiivisteellä oleva kateruuvi. Voimme samalla vaihtaa muutkin naulat tai vanhat kateruuvit uusiin tiiviisiin kateruuveihin ja tarvittaessa laittaa lisäkiinnikkeitä. Näin vältytään vastaavilta ongelmilta katon muiden kiinnityskohtien kanssa. Voimme myös lisätä kiinnikkeiden määrää, jos vaikuttaa siltä, että naulan- ja ruuvinreiät ovat avartuneet pellin liikkeiden vuoksi. Tämä voi kieliä siitä, ettei pelti ole riittävän hyvin kiinni ja ongelmaa voidaan helpottaa lisäkiinnityksillä. Tämä voi vaikuttaa myös asumismukavuuteen, se voi vähentää pellin kolinaa muun muassa tuulisilla säillä.