Kerrostalon katon huolto ja korjaus vaativat kokemusta, osaamista ja kalustoa

Kerrostalon katon huolto ja korjaus on vaativaa työtä. Haastetta työlle asettaa erityisesti rakennusten korkeus. Korkeallakin katolla on voitava työskennellä turvallisesti, mutta tavara on myös saatava liikkumaan ylös ja alas ilman vahinkoja. Katot eivät itsessään välttämättä ole sen erikoisempia, kuin missään muissakaan rakennuksissa. Usein kerrostaloissa on kuitenkin hieman erilaiset piharatkaisut sekä ullakot ja talojen yläpohjat, kuin esimerkiksi omakotitaloissa. Lisäksi asukkaita ja joskus myös työmaan alapuolella tapahtuvaa liikennettä on enemmän, kuin muissa kohteissa. Se asettaa omat haasteensa töiden suunnittelulle, organisoinnille ja logistiikalle. Meillä on runsaasti kokemusta kerrostalojen, jopa useamman kerrostalon taloyhtiöiden kattosaneeraustöistä.

Kerrostalon, kuten minkä tahansa muunkin rakennuksen kattoremontti vaatii osaavat työntekijät, toimivan ammattivälineistön ja laadukkaat kattotuotteet, joilla saadaan kestävä katto aikaan. Me huollamme ja korjaamme niin korkealla ja matalalla kaikki pelti-, tiili- ja huopakatot. Toteutamme haastavammatkin kattotyöt kokemuksella ja ammattiylpeydellä riippumatta rakennuksen korkeudesta tai katon jyrkkyydestä.

Kun kerrostalon katon huolto ja korjaus, tai vaikka katon puhdistus ja maalaus ovat tulleet ajankohtaisiksi, meiltä saa kaikki tarvittavat palvelut sovitulla aikataululla ja takuutyönä. Toimimme avaimet käteen -periaatteella. Tämä tarkoittaa sitä, että kunnostuskohteesta riippumatta me järjestämme ja teemme puolestasi aivan kaiken, mitä katon kunnostus vaatii. Työllemme tulee takuu. Myöntämämme työ- ja asennustakuu on tae niille korkeille laatuvaatimuksille, joita itse asetamme työllemme sekä käyttämillemme materialeille. Kun saamme tarjouspyynnön kerrostalon katon huollosta tai saneerauksesta, pyrimme aina tekemään vierailun kohteeseen jo tarjousvaiheessa. Mitä isommista töistä on kyse, sitä paremmin tämä toimenpide palvelee sekä katon korjaajia, että asiakasta. Keskustelemme mieluusti taloyhtiön edustajan tai edustajien kanssa siitä, mitä katolle halutaan tehtävän ja millainen toteutusajankohta sopisi parhaiten.

Kun katon kunto ja korjaustarpeet, sekä asiakkaan ajatukset kattotöiden suhteen on saatu kartoitettua, on helpompi laatia realistinen kunnostussuunnitelma aikataululuonnoksineen. Hyvin tehty pohjatyö helpottaa tietysti myös realistisen hinta-arvion, eli tarjouksen laatimista. Emme lähtökohtaisesti pyri väkisin halvimpaan tarjoukseen silläkin uhalla, ettei kyseiseen hintaan yksinkertaisesti voi saada tehtyä mitä on luvattu tehdä. Tai että materiaaleista ja työvoimasta jouduttaisiin tinkimään. On parempi olla realisti. Hintamme ovat aina kilpailukykyisiä, mutta eivät niin sanotusti liian hyviä ollakseen totta. Yleensä kun liian hyvät tarjoukset eivät olekaan totta. Lasku joko kasvaa sovitusta tai hinta ei sisälläkään kaikkea, vaan maksettavaa tulee yllättäen sieltä sun täältä. Lisäkuluja voi syntyä vaikkapa siitä, että joutuu itse tilaamaan roskalavan tai teettämään osan töistä vielä erikseen jollain muulla yrityksellä tai erityisosaajilla ja niin edelleen. Tai sitten työ tehdään kiireessä, huonosti ja mutkia oikoen. Meille täysin toimiva, pitkäikäinen katto ja tyytyväiset asiakkaat ovat lähtökohta kaikissa kattotöissä.

Silloinkin kun kyseessä on jokin rutiinihuolto tai muu tilattu työ, tarkistamme katon, kun nousemme sinne. Kattotarkistus kuuluukin aina töiden hintaan. Jos löydämme kattoa töiden lomassa tutkaillessamme jotain, minkä korjauksesta emme ole vielä sopineet taloyhtiön kanssa, ilmoitamme löydöksistä ja jätämme tarjouksemme töiden hoitamisesta samalla kertaa.

Meiltä löytyy kaikki tarvittava kerrostalojen kattojen huoltoon osaamisen ja välineistön puolesta

Kerrostalon katon huolto on muuten samanlaista kuin minkä tahansa muunkin katon, mutta talon korkeus ja katon pinta-ala tuovat lisähaasteita. Sen lisäksi että täytyy yltää korkealle, täytyy pystyä usein myös työskentelemään turvallisesti laajalla kattoalalla. Tämä vaatiikin turvavarustusta sekä töiden huolellista suunnittelua, jotta ihmiset ja tarvikkeet saadaan oikeisiin paikkoihin ja työ suoritettua sujuvasti. Onneksi meillä ei mene sormi suuhun vaativassakaan kattotyössä. Pitkän kokemuksemme suomalla varmuudella sekä kattavalla ja kovaan käyttöön suunnitellulla välineistöllämme saamme suoritettua haastavatkin kohteet täyden kympin arvosanalla. Kerrostalon katto on hyvä katsastaa pari kertaa vuodessa. Harvempien kerrostalojen huoltoyhtiöistä enää löytyy sellaista väkeä ja osaamista, että esimerkiksi katon puhdistukset ja rutiinihuollot onnistuisivat enää nykypäivän vaatimuksia vastaavalla tavalla omalla väellä.

Suoritamme kaikki kerrostalojen kattojen puhdistukset muun muassa irtoroskista ja lehdistä. Tähän samaan työhön liitämme usein rännien puhdistuksen, sillä roskalla on taipumusta päätyä niihin jopa kattoa herkemmin. Samalla teemme rännien kiinnitysten ja kaadon tarkistukset. Katon ja sadevesijärjestelmän puhtaanapito onkin yksi tärkeimmistä rutiinihuolloista kaikilla katoilla, eikä kerrostalon katto ole mikään poikkeus. Puhdistus myös helpottaa katon kunnon tarkistamista, varsinkin jos roskaa ja likaa on päässyt sinne kasaantumaan.

Vastaavasti rutiinihuoltoihin kuuluvat katon yksityiskohtien, kuten läpivientien, saumausten sekä jiirien tarkastukset ja tiivistykset. Myös kattotuotteiden kiinnitysten ja toimivuuden tarkistus kuuluvat samaan tarkistuslistaan, ne ovatkin tärkeitä yleisen turvallisuuden ja katolla työskentelyn kannalta. Tutkimme turvatuotteet kuten lumiesteet, kattosillat sekä erilaiset tikkaat lapetikkaista palotikkaisiin. Talvella tavanomaisimpiin töihimme kuuluvat lumenpudotukset ja jäänsulatukset katolta sekä ränneistä. Kerrostalon katolta lumikuorman ja varsinkin jäiden pudotus on tärkeää, jos ihmiset liikkuvat räystäiden alla kadulla, jalkakäytävällä tai pihalla. Katolta tippuva lumi ja jää voi tehdä pahaa jälkeä iskeytyessään alas, kun se on kerännyt ensin kunnolla vauhtia korkealta katolta tippuessaan. Lumien ja jäiden poisto hallitusti ja turvallisesti on oivallinen keino välttää vahingot ja murheet tällä rintamalla.

Katon materiaalista riippuen teemme tietysti aina katteen pinnan tarkistukset. Peltikaton ollessa kyseessä tarkistukseen kuuluu sitten peltien kiinnityksen tarkistus ja tarvittaessa naulojen vaihto kateruuveihin. Joskus on tarpeen tehdä myös kateruuvien vaihto uusiin ruuveihin tai hieman lisäkiinnityksiä, jotta pelti ei pääse liikkumaan eikä kolisemaan. Kattohuovan tapauksessa teemme saumauksien tarkistusta ja jos löydämme avautuneita saumoja, saumaamme ne uudestaan, jotta katto on taas vedenpitävä. Tiilikatolla teemme kattotiilien kunnon tarkistuksen ja tarvittaessa vaihdamme rikkinäiset tiilet.

Muita huoltojakin teemme tarpeen mukaan, vaikka ne eivät useinkaan rutiinihuoltokiertoon kuulu. Palveluistamme löytyvät muun muassa katon pesut, sammaleenpoistot sekä suojakäsittelyt. Lisäksi suoritamme aina kunkin katteen vaatimusten mukaisesti tiilikaton ja huopakaton pinnoitustöitä sekä peltikaton maalauksia. Vesikaton alapuolisten rakenteiden, eli yläpohjan tarkastus kuuluu meillä sekä rutiinihuoltoihin että noihin vähän harvemmin tehtäviin toimenpiteisiin, katon tarkistushan tosiaan kuuluu aina tilattujen töiden hintaan.

Kerrostalon katon korjauksiin voi kuulua vuotokorjausta ja läpivientien kunnostamista

Kerrostalon katolla voi ilmetä monenlaisia ongelmia ja vikoja. Katto voi esimerkiksi alkaa vuotamaan. Vuoto voidaan havaita vasta silloin, kun se tulee näkyviin ylimmän kerroksen sisäkatossa. Vuototapaukset ovat aina kiireellisiä selvitettäviä. Niitä ei voi oikeastaan jättää odottamaan parempaa hetkeä, sillä vuoto on voinut jatkua jo jonkin aikaa, ennen kuin se huomataan. Mutta hyvin pitkälle voimme minimoida vahingot, kun hommiin ryhdytään välittömästi vuotoa havaittavissa. Vuodon lisäksi esimerkiksi ränni on saattanut romahtaa ja sen seurauksena vesi menee pitkin rakennuksen julkisivua. Silloinkin on kiire kiinnittää se uudestaan ennen kuin ränni tipahtaa ja julkisivu on kosteusvaurion kourissa.

Meiltä saat kattavasti kaikki kerrostalon kattokorjaukset niin pelti-, tiili- kuin huopakatoillekin. Teemme siis kaikki katon vuotokorjaukset ja reikien paikkaukset, selvitämme vuotojen syyt ja korjaamme ne, jotta vuodot loppuisivat käyntiimme. Vuoto voi johtua katteen kulumisesta, mutta aika usein ongelma löytyy katon yksityiskohdista, kuten läpivienneistä, saumoista tai jiireistä. Suoritamme pikkutarkat ja oikeaoppiset läpivientien korjauksen ja saumojen sekä jiirien tiivistykset. Jos vuoto on kiinni katteen pinnasta, saat meiltä tarvittavat kattopeltien paikkaukset tai vaihdot. Tai kattohuovan reikien paikkaukset ja huovan vaihdot sekä rikkinäisten tiilien vaihdot riippuen siitä, mikä katemateriaali talosta löytyy.

Meidän osaamisalaamme ja palveluvalikoimaamme kuuluvat kerrostalojen sadevesijärjestelmätkin. Puramme vanhat ja asennamme kokonaan uudet sadevesijärjestelmät. Tarvittaessa sujuu tietysti myös vesikourujen korjaus ja kiinnitys. Taitavat ja ammattitaitoiset peltiseppämme hoitavat kunnialla kuntoon kaikki peltityöt, joita katolta voi löytyä. Esimerkiksi irronneiden peltilistojen kiinnitys ja vaihto onnistuu käden käänteessä. Samoin räystäslautojen ja räystäspeltien, päätypeltien, seinällenostopeltien ja jiiripeltien korjaukset sekä vaihdot. Jos katolta löytyy hormeja ja piippuja niihin teemme myös pellitykset ja hatut aina tarpeen mukaan.

Kattotuotteet ovat monissa kattosaneerauksissa, mutta myös pienemmissä kattohuolloissa tarpeen. Kerrostalo katon huolto ei ole poikkeus, vaan katon korkeuden vuoksi erityisesti katon turvatuotteisiin tulisi kiinnittää joka käyntikerralla huomioita. Eli lumiesteiden, lapetikkaiden, kattosiltojen ja muiden kattotuotteiden korjaukset sekä kiinnitykset ovat tärkeitä, hoidamme ne aina kuntoon. On tietysti tärkeää pitää kunnossa myös muut kattotuotteet, joten meiltä sujuu vaikkapa kattoikkunan korjaus, tiivistys ja vaihto tai aurinkopaneelin kiinnitysten kiristäminen.

Hieman vakavampia ja havaitessa välitöntä korjausta vaativia töitä ovat sitten lahovaurioiden korjaus ja lahonneiden tai hajonneiden puuosien vaihto ehjiin ja kunnollisiin. Tämä on aika usein korjaustyö, joka paljastuu myös meidän tekemissämme katon tarkistuksissa, sillä käymme läpi rakenteita ja kattokerroksia vähän eri tavoin, kuin niihin muuten ihmiset kiinnittävät huomioita. Painuneen katon oikaisu on myös vika, joka on hoidettava pian kuntoon. Esimerkiksi painava tiilikatto ja paksu lumitaakka runsaslumisena talvena teettävät yhdessä painumia. Toisinaan notkahduksia ilmestyy myös muihin kattoihin ja pyrimme aina selvittämään syyn näille ongelmille. Teemme tietysti myös kaikki aluskatteen korjaukset ja asennamme katteenvaihtojen yhteydessä uudet aluskatteet tarpeen mukaan.

Yksi asukkaille ja taloyhtiöille inhottavimmista korjaustarpeista on myrskyn ja lumikuormien katoille tekemät vahingot. Niistä voi koitua melua ja akuuttikorjauksia. Teemme ammattitaidolla kaikki myrskyvauriokorjaukset ja korjaamme lumen ja jään tekemät tuhot katolla kuin katolla.